2017-09-09 122 瀏覽
突然挑起條根好想去食日本野,咁啱九龍城廣場開咗間新新地嘅放題,好似有幾多選擇,就走咗去試吓啦。一入門口就見到佢哋嘅甜品櫃同埋飲品櫃,款式都相當多,入面好大,坐得好寬躺,睇睇嘢食都有40幾50種左右。叫咗嘢食之後,估唔到竟然係熱食黎先,燒羊架都幾大件,燒得好香,有少少酥味。燒鯖魚一啲腥味都冇,即燒即上。刺身方面有好多選擇,淨係蝦都有三款,材料都幾新鮮,普遍嘅三文魚油甘魚帶子都有。有各式各樣嘅壽司,淨係火炙都有八款,我自己就比較鍾意食三文魚同埋左口魚,油香四溢。創作壽司都有六款揀,而且仲有海膽呢啲高檔食材。今晚最滿意嘅一道就係牛肉鍋,好有壽喜燒嘅風味,而且夠晒熱,現場冷氣都幾大,呢個可以暖胃。整體而言都幾多嘢食幾滿意,埋單$530左右兩個人,但因為現場都幾多下,食物可能要等耐啲。

燒鯖魚一啲腥味都冇,即燒即上。

創作壽司都有六款揀,而且仲有海膽呢啲高檔食材。

2017-08-12
2017-09-07 113 瀏覽
今晚嘅晚餐食得非常滿足,嚟到「山野日式料理」地方寬敞,燈飾柔和舒適,食客如雲,如果星期六或日嚟,最好預早book定先,而且價錢唔貴,好啱一家大細嚟享用㗎!首先必食嘅當然係食「辛辣豚肉煲」啦!味道有點酸辣,入口醒胃,而配料都有好多,非常豐富,有厚厚嘅豚肉片,菜,金茹同芋絲等。另外,「日式刺身」亦係大受歡迎,有好多食客都叫,除左新鮮之外,而啲壽司仲落左黑松露係面頭,入口都非常好朱!仲有「蟹粥」,粥嘅口感綿綿細軟,而且仲有好多蟹肉,真係非常好食架!最後,當然唔小得嘢飲,就最果汁洒!味道都可以啦!

最後,當然唔小得嘢飲,就最果汁洒!味道都可以啦!

2017-09-02
2017-09-03 164 瀏覽
好少選擇!生日話送海膽變咗送垃圾壽司蛋糕,啲清酒好難飲好似餿水咁,中哂伏,啲燒生蠔好似蠔鼓。又成日漏單咩都冇,油甘魚又無, 90歲阿婆都要收錢 。唯一賣點得啲嘢飲同埋雪條, 因為係現成買嘅唔使自己整,嚟唔嚟大家自己諗。寫食評果啲全部打手嚟㗎,畀佢哋點左!
寫食評果啲全部打手嚟㗎,畀佢哋點左!
垃圾壽司蛋糕
2017-09-03
30 分鐘 (堂食)
九龍城常常出名吃泰國餐廳,不過,除了泰國餐廳,還有什麼值得一吃呢!今天決定與朋友去九龍城廣場,看看有什麼好東西吃。 經過門口時,發現他有不同的韓國雪條和韓國飲料。另外還有蘋果酒任飲任渴。 就是因為這樣,所以我們便決定進來吃晚餐。炸物 榴槤炸彈這裏的榴槤炸彈,比起我在其他放題吃到的,更加大粒,炸得更加十分脆口,而榴槤蓉十分之多。 喜歡吃榴槤的,真的要試喔。軟骨餃子餃子不會炸得過份油,當中的餡料不乾身, 所以吃起上來不會覺得太口渴。芝士年糕相信大家也知道芝士是我其中一樣最愛, 這裏的芝士年糕十分重芝士味。 而裏面都是熱辣辣的,吃的時候要小心燙口喔。芝麻雞翼雞翼炸得很脆, 不過我個人不太喜歡炸的,所以如果有得選擇不炸,就太美好了。炸蝦餅蝦餅意外地很重蝦味。芝心獅子狗天婦羅當中的芝士十分濃郁, 真的超棒! 令我想起了某間邊爐的芝士窩輪, 正正也是這麼好吃,不過這個是天婦羅版本,所以很特別、很有特色!壽司/刺身秋之鴨胸卷鴨胸不會太乾身, 而當中的青瓜十分爽口,很新鮮。加州卷有很多魚仔,味道不會太腥,入口咀嚼時會有爆粒的口感。花之戀三文魚配上大粒魚仔, 鮮嫩的肉身同時又會有一瞬間脆口爽快的咬感,令

今天決定與朋友去九龍城廣場,看看有什麼好東西吃。

經過門口時,發現他有不同的韓國雪條和韓國飲料。

炸物

榴槤炸彈

軟骨餃子

芝士年糕

芝麻雞翼

炸蝦餅

蝦餅意外地很重蝦味。

芝心獅子狗天婦羅

壽司/刺身

秋之鴨胸卷
鴨胸不會太乾身, 而當中的青瓜十分爽口,很新鮮。

加州卷
有很多魚仔,味道不會太腥,入口咀嚼時會有爆粒的口感。

花之戀
三文魚配上大粒魚仔, 鮮嫩的肉身同時又會有一瞬間脆口爽快的咬感,令 口感多層次化。

黃金芝士海龍捲
芝士經過火焰, 大大提升了芝士本身的味道, 鹹中帶點酸甜,十分惹味。

娜威三文魚刺身
它的三文魚十分新鮮, 味道不會發霉。

蜜汁鮑片
蜜汁味很重,魚膠片口感彈牙,咬落口感煙煙靭靭。

玉子刺身
玉子鮮甜,不會出水。並且不會很易散開。

小炒

蒜香帆立貝和咖哩炒魷魚
帆立貝不腥,沒有沙粒, 而每一粒都是圓滑大粒的。
而魷魚十分多, 咖哩味不辣,十分合我口味。
串燒雞軟骨
雞軟骨不會只有骨頭還有雞肉,很正。

燒雞肉串

它的醬汁比較鹹, 不過雞肉嫩滑,很好吃。

甜品/飲料

這裏有各式各款的韓國雪條,令我十分欣喜,也是我特別想推薦給大家來這裏一吃的原因。 很少放題會擺滿了不同韓國雪條,因為價錢絕對不便宜。 這是真的十分值得讚賞。

除此之外,竟然還可以任飲蘋果酒,當然還有不少韓國啤酒, 這些都是較高級、較貴的。

我嚐了芒果味、香蕉味、哈密瓜味和椰子味。

芒果味是我最喜歡的口味,它的芒果十分濃郁,而不會有很假的甜味 。

而香蕉味竟然不會令我反感, 因為我不是太喜歡吃香蕉製品, 可是他的香蕉味沒有那一種超甜的蕉味。

嘻哈密瓜味是我第二的喜愛, 因為 他吃起上來,真的像吃新鮮哈密瓜的口味。

椰子味也是十分令人喜出望外,普普通通的椰子,可是卻能做到令人驚豔的味道。

另外,我還嚐了榴槤雪條、 朱古力味雪條、大腳八和雀巢雪糕。 這裏的甜品雪條雪糕,真的有太多款式超級讚!

飲料上,除了剛才說了的啤酒類, 還有很多不同款式的汽水、罐裝飲品和紙包飲品。

例如有牛奶忌廉、士多啤梨味忌廉、巨峰提子。還有一些本地牌子的水果飲料。

不過我們還是主要喝蘋果酒, 因為在外邊買它很貴, 而它的味道是十分十分好喝的!

整體而言, 這間放題價錢一點也不算貴, 味道不錯,不會中伏。 而最最最最值得讚賞的是, 它的甜品和飲品類, 有不少貴價的東西, 任飲任吃, 我們單是吃韓國雪條和啤酒, 就已經覺得回本了。 真心推薦大家帶朋友來這裏呢。

2017-08-27 117 瀏覽
平常去九龍城都是吃泰式料理,這次來到九龍城商場,為的卻是放題。原本我也有點疑惑,旺角或是尖沙嘴那裏應該有更多的選擇,為甚麼朋友放題要帶我來這裡呢?來到山野日本料理,我才發覺我們不應該被地區所局限,又係果句個個都去旺角放題,唔通真係鍾意去旺角放題咩?雖然說九龍城有小曼谷之稱,吃泰國菜固然是特色之一,但也不必忽略了其他的餐廳,這個地區仍然有很多其他很好的選擇。山野日本料理為於九龍城廣場,位置很易找。上一層電梯右手邊盡頭就是,由於是新開的餐廳,裝修美倫美奐,店外還有一小片空間,顯得十分寬敞。入進店裡,座位間隔也是充足的,而且用了日系的趟門那一種木板間開幾個小區,感覺儼成一國,但由於間隔只是約一米高,整體保留了一定的空間感。非常舒適。除了空間設計,裝飾方面採用了和諧的日式風格,有充滿日本風情的掛畫外,燈飾和燈光的佈置亦相當講究,柔和的燈光除了有寫意的感覺外,更影照到食物的色相感覺更加美味,令人食慾大增。當然餐廳的環境是會影響到心情,但主角始終是食物。放題無非為了刺身,山野日本料理的剌身有多款選擇,而且款式特別,並不是一般放題那麼千篇一律,無非三文魚,甜蝦,鮑片等,而是除了上述之外還有吞拿魚,油

當然餐廳的環境是會影響到心情,但主角始終是食物。
放題無非為了刺身,山野日本料理的剌身有多款選擇,而且款式特別,並不是一般放題那麼千篇一律,無非三文魚,甜蝦,鮑片等,而是除了上述之外還有吞拿魚,油甘魚,劍魚腩,赤蝦,天使蝦,北海道帆立貝刺身等,實在喜出望外。刺身經精心切片堆砌成拼盤,非常精巧,而刺身啖啖鮮味,色澤漂亮,片片厚薄均勻而厚度適中,入口嫰滑,吃下去就是滿滿的享受。小食和沙律味道也蠻不錯的,配菜新鮮而爽脆,小八爪魚更有彈牙的口感。
燒菠蘿是我必點的小食之一,但真正做得好食的並不多,山野日本料理就是其中一間。我特別欣賞的是它的賣相,雖然是小食,但賣相毫不馬虎,更有青綠的沙律菜伴碟,整件菠蘿是厚切的,有燒過的痕跡,有一格格的鐵網清楚看見,紋路沒有絲毫凌亂,看得出絕不可能是隨意燒成的,燒的時間恰到好處,一督已經知道相當多汁,咬下去外面表面微乾,足夠鎖住果汁,相當清甜不膩,非常好吃。
燒帆立貝也是不俗,火候剛好,帶有微微炭燒口感,賣相也是一流的。
再者,我們再點了一個鯖魚,魚皮完全是金黃香脆,切割整齊,驟眼看以為是一塊金磗,鯖魚十分大條,燒過後肉汁還是滿怖口腔,肉質鮮嫩,用筷子輕輕挑起,魚肉一片片浮現,肉和骨輕易分離,可見鯖魚極之新鮮。
日式食物之中,壽司同樣是表表作,亦是考功夫的料理之一,其實烹任真是一點也不簡單,除了色香味俱全之外,現時不少烹任節目都有提過的一個評分標準,就是創意。
山野日本料理有著一般的軍艦及火炙壽司,更以創意特色壽司為啅頭,我們選了當中的四款來試吃,上碟精緻得如模型一樣,味道,口感和賣相都值得一吃再吃。
平時我甚少吃手卷,怕份量太多,卻看見點菜紙手卷的選項居然有海膽及三文魚子,特別是三文魚子,我已經很久沒有吃過了,一般日式放題餐廳都沒有供應,於是逼不及待就點了三件,手卷沒有我想像中大件,一手可以握著,但配菜即是三文魚子及海膽卻是比我想像中大份,要不是有點飽腹感,我還會多點一些呢!
最後還想多點一個熟食,於是揀選了一個鍋物,鍋物種類也有很多選擇,比較特別的是北海道牛乳海鮮鍋,熟食之中除了燒菠蘿,我最喜歡的要算是這個鍋了,上碟是熱氣騰騰的,咸淡得宜,有豐富的海鮮及配菜,鮮味十足,並不油膩,清淡得來吃得我滿嘴是海鮮的甜味及乳香,實在是上乘之作。
甜品也是任意自取的,我最喜歡的還是北海道牛乳布丁,十分幼滑,入口即化,奶香濃郁,我更一口氣吃了四個呢!
2017-08-25 186 瀏覽
第二次幫襯依到,第一次係岩岩開既時候食,果時人少食物仲算ok ;見佢最近好評多左又做緊8:30後第二位半價,所以再黎試下,星期五都算全場全滿,心諗應該幾好,點知中晒伏,30分鐘先後刺身,燒物仲耐等左40分鐘,黎既時候仲係凍既,牛舌好似用蒸咁完全唔似燒物,炒菜炒姑依d熟食都有怪味又炒到好多水,蒜香帆立貝好似嘔吐物咁既樣。唯一可取係野飲同甜品既款色算多,酒類都多,如果想平平地食飽算都可以食既,如果有要求既又想黎試既人真係要考慮清楚🙏🙏
2017-08-24 2376 瀏覽
朋友某天路過九龍城廣場,開了一家放題,說是神級放題,於是約同一起去大吃。坐位濶落,很是舒適,燈光雖亮,卻不耀眼。其他的裝飾,又或佈置也有自己的風格,非常有特色。飲品及甜品,是自助式,甜品看來是自家制,有著各式款式。也有雪糕及韓國著名的雪條,這點真的很豪氣,很吸引。 清酒大支1.8L,又另一種豪氣。看看餐牌,以刺身、壽司種類較多,其他日式料理也為數不少。先送上刺身,刺身當然是新鮮這點最為重要,海鮮只要新鮮,配菜或調味都完全不重要。每種刺身入口都比在旺角一帶吃過的較鮮,帶著點點的鮮甜,帶子雖軟,又夾著點點海水味,赤蝦的蝦鮮味突出,吞拿魚入口滑滑口感,油甘魚口感很厚,魚油味濃,三文魚入口甘香,與別不同的感覺。隨之而來是三文魚沙律,三文魚切成粒狀,還是首次遇見,入口依然甘香,可見與刺身同出一徹,並不會作為沙律而馬虎。帆立貝很多時都是刺身,這裡卻有香草帆立貝,有點特別。一碟約有六至八粒的小小帆立貝,一口一粒,燒過香口,鮮味香,另有一番味道。燒鯖魚,一般是一小塊,誰知是原條上枱,只是去除魚頭,何等之豪氣。個人很喜愛魚,原條的咬,令燒過的鯖魚更香口,原條燒並保留魚本身的味道,有點甜的感覺,口感之豐富

飲品及甜品,是自助式,甜品看來是自家制,有著各式款式。

也有雪糕及韓國著名的雪條,這點真的很豪氣,很吸引。

清酒大支1.8L,又另一種豪氣。

尾張男山

看看餐牌,以刺身壽司種類較多,其他日式料理也為數不少。

先送上刺身刺身當然是新鮮這點最為重要,海鮮只要新鮮,配菜或調味都完全不重要。

三文魚沙律

香草帆立貝

燒鯖魚,一般是一小塊,誰知是原條上枱,只是去除魚頭,何等之豪氣。個人很喜愛魚,原條的咬,令燒過的鯖魚更香口,原條燒並保留魚本身的味道,有點甜的感覺,口感之豐富,一般的放題完全比不上。

燒鯖魚

辣酒者花螺吃得多,辣酒煮蜆首次品嚐,入口只有小許辣,辣味不重,辣味很香,辣去除蜆本身的腥味,入口更鮮甜,蜆味更突出,很有自己的風格,暫時只在此吃過。

辣酒煮蜆

除了一般飲品是自助,凍清酒也是自助,設計獨特的酒壺,很有特色。杯有兩種,瓷器及玻璃,瓷器很別緻,有點韻味。

尾張男山

清酒是尾張男山,入口酒味不算濃,酒味中帶著酒香,酒香中帶點點米甜,容易入口,雖不知是否高級,這個味道卻非常吸引,愛清酒者值得要品嚐。

尾張男山

自家創作壽司,自然要一些試試味道。

山野花之戀,三文魚與甜蝦味道配合,各自有鮮味。

甜蝦塔,甜蝦入口鮮甜,蝦味較濃。

鰻魚玉子燒,鰻魚肉香,醬汁味濃,顯得玉子味道淡,口感一軟一硬,很特別。

吞拿魚塔,吞拿魚肉香,壽司飯中的調味很配合。

創作壽司如此特別,也要了一些較傳統的壽司

帆立貝壽司,入口鮮甜,大小剛好一口一塊。

油甘魚壽司,魚肉甘香,入口滑滑。

牛油果蟹足棒壽司,原以為很普通,兩者配搭起來口感特別,牛油果味很香。

黑松露玻璃蝦壽司,黑松露不算太濃,仍留有玻璃蝦的鮮味。

放題,個人還是立即想到旺角某大商場,因內有多種不同味道,也有泰式放題

這餐廳自稱為神級放題,雖有點誇張,感覺又不為不實,食物種類雖不及旺角某大商場放題之多,可是味道總比為好,總比為特別,有自己的品味及風格。

正如朋友也說,,雖然比旺角略貴,可是從質素及口感,也覺值得一來再來。
三文魚沙律
燒鯖魚
辣酒煮蜆
2017-08-23 168 瀏覽
星期日family day諗住搵個地方玩完就食餐好既,去完九龍城寨公園再去九龍城廣場,而山野就正正位於九龍城廣場,都算好方便!我地趕唔切團購,但照book黎食~仲upgrade埋叫生蠔!要加多98蚊一位,平時我地自助餐真係成打咁食,咪照加~但點知生蠔無海鮮醬、只有辣汁,而生蠔唔太新鮮,都係去番酒店食生蠔好~而刺身壽司都無大問題,但d wasabi 好難食,落豉油攪唔溶會變一粒粒好怪而熟食都好唔掂、相睇落係好正,但食落....真係好少食間放題咁樣,牛粒煎同調味都不足,韓式尤魚完全唔係果回事(與相相差太遠)係炸野算幾好,又有榴連波波,天掃羅都幾好味,粟米阿囡大愛,食哂一大碗而甜品真係好普通佢有bb櫈可裝落櫈or 放sofa 上,環境幾好但價錢黎計佢算唔太合格,因埋單二人都700,都夠去一d平價酒店食(仲要好食好多tim)所以真係未必會再去
甜品真係好普通
佢有bb櫈可裝落櫈or 放sofa 上,環境幾好
2017-08-13
2017-08-21 240 瀏覽
平時去開九龍城都會食泰國菜今次同女朋友試哩一間食評不錯既放題一早訂左7:30分,所以唔需要等位,但入到去就已經滿座食物款式的確相當多,而且附有精美圖片,幫助你選擇美食而最先叫既係刺身,刺身款式都有十二款,當中甜蝦大大隻,十分甜,飽片亦都好濃咪,值得一點再點壽司手卷都細細件,方便可以試多幾款,我試左灸燒蟹棒,三文魚,玻璃蝦,全部都好有火侯!食放題一定要試試天婦羅,佢既天婦羅唔油,粉唔厚,蝦既大細就適中,第二輪有叫到南瓜,蕃薯,芝心獅子狗,全部都有水準!本身以為獅子狗會類似芝士竹輪,但原本是獅士狗釀芝士,幾特別重有炸物,雞翼炸到好香口,入味,炸蝦餅用料十足,而忌廉薯餅好濃郁,會忍唔到口食到濟蒜香帆立貝大大粒絕無欺騙!而且都鮮甜最後甜品區,一樣有好多款式,另外有手作甜品區,相對比較多人,留番俾大家發掘!服務員不斷出食物唔會扮睇你唔到上菜速度一般,不過成晚無漏過單2小時任食,絕對可以滿足咁走而期間無慛過交台,到走既時候都座無虛席絕對值得一試!
平時去開九龍城都會食泰國菜
今次同女朋友試哩一間食評不錯既放題
一早訂左7:30分,所以唔需要等位,但入到去就已經滿座

食物款式的確相當多,而且附有精美圖片,幫助你選擇美食

蒜香帆立貝大大粒絕無欺騙!而且都鮮甜

服務員不斷出食物唔會扮睇你唔到
上菜速度一般,不過成晚無漏過單
2小時任食,絕對可以滿足咁走
而期間無慛過交台,到走既時候都座無虛席
絕對值得一試!
2017-08-19
2017-08-21 181 瀏覽
四個人七點半入去食,去到八點半,落咗四,五次order,三催四請都係來得一次,每一台都係咁。咁既上餐速度,成晚都係等既時間多過時。以後唔會再來了,勸各位唔好來啦。真係得個等字!
2017-08-20 240 瀏覽
食物質素好差 全場最正常 係汽水同雪條 員工態度差 落多兩張單 黑晒口面 唯一是老闆有招呼 一入個場 行近魚生檔 成陣腥臭味 食物選擇又少 不過放題黎講 價錢都好平 但係建議攞d錢去食爭鮮會有更好效果 謝謝
食物質素好差 全場最正常 係汽水同雪條
2017-08-19
  • 榴蓮雪條
2017-08-18 351 瀏覽
阿女話想食放題, 上網search到呢間, 地方唔錯喎, 就一於試下。九龍城嘅放題, 門面好大, 入到去非常寬敞, 唔似一般放題逼夾夾, 仲有小屏風 ,好似坐喺廂座裏面, 幾舒服呀放題必食嘅刺身 ,三文魚,帶子都好新鮮甜美 壽司細細件 ,幾好呀! 可以食多啲唔同款式, 好鍾意黑椒和牛壽司, 和牛夠嫩滑燒羊架 ,肉質夠嫩。蒜片牛柳粒, 好香蒜味, 牛柳粒 一啲都唔靭, 惹味。阿女最鍾意一口芝士, 香濃軟芝士被脆卜卜 嘅外皮包住, 叫完又叫。 榴槤炸彈夠特別,榴槤味好重。仲有個牛肉鍋, 滾熱辣 ,窩蛋放喺湯面, 撈勻一起吃, 滋味又多牛肉。估唔到佢啲甜品好得喎,我哋食咗益力多布甸,芒果布甸,朱古力mousse, 泡芙, 唔少得我最愛嘅波波雪糕。汽水飲品雪糕 ,任飲任食, 仲有日本清酒同啤酒。呢度啲侍應好好禮貌,幾好笑容又有交帶。 地方又夠寬敞, 一個唔錯嘅選擇

放題必食嘅刺身 ,三文魚,帶子都好新鮮甜美

刺身

壽司

壽司

燒羊架 ,肉質夠嫩。

燒羊架

蒜片牛柳粒, 好香蒜味, 牛柳粒 一啲都唔靭, 惹味。

蒜片牛肉粒

壽喜牛肉鍋

甜品雪糕

汽水飲品雪糕 ,任飲任食, 仲有日本清酒同啤酒。

2017-08-16
其實我....算係一個有節制既人不過間唔中, 都會想放縱一下最開心就緊係莫過於盡情點盡情食,無憂開懷大吃一番放題就真係最佳之選住起九龍城都有好幾年, 食肆多到我都仲未試哂每一間但講到新餐廳, 就好有衝動去試咗先好似位於九龍城廣場新開嘅日式放題, 無飯開既日子, 一於黎試試平日晚上唔算多人其實我已經好怕去油尖旺區既食肆了, 人多又要等位, 仲要坐得好迫呢度位與位之間相比是有空間, 地方都寬闊d, 又坐得舒適d通常一坐低, 就會立即打開Menu 點點點會叫一輪食物先Menu已整齊的把食物分類, 老實說, 種類真的不夠外出多我們都抱著"貴精不貴多", 第一次試的餐廳, 是要給機會的揀好食物後, 第一時間就緊係去拎飲品啦飲品種類都唔少, 有啤酒, 汽水, 茶, 連sake都有囉第一次黎, 唔知sake係自助還是落order的問過侍應後, 她人很好的, 主動在雪櫃取了一瓶早已雪凍的給我們炎夏喝著冰凍的,超爽~食物送上的時間也不算耐, 先來辣油煮蜆4人份量, 唔會少, 又唔會甩皮甩骨, 隻隻都有肉,  仲要係無沙既味道唔差, 唔會好勁酒味, 唔怕食完會醉以下呢個簡直係推介, 我地4個食完都話超正蒜
其實我....算係一個有節制既人
不過間唔中, 都會想放縱一下
最開心就緊係莫過於盡情點盡情食,無憂開懷大吃一番
放題就真係最佳之選
住起九龍城都有好幾年, 食肆多到我都仲未試哂每一間
但講到新餐廳, 就好有衝動去試咗先
平日晚上唔算多人
呢度位與位之間相比是有空間, 地方都寬闊d, 又坐得舒適d
通常一坐低, 就會立即打開Menu 點點點
會叫一輪食物先
Menu已整齊的把食物分類, 老實說, 種類真的不夠外出多
我們都抱著"貴精不貴多", 第一次試的餐廳, 是要給機會的

揀好食物後, 第一時間就緊係去拎飲品啦
飲品種類都唔少, 有啤酒, 汽水, 茶, 連sake都有囉
SAKE

第一次黎, 唔知sake係自助還是落order的
炎夏喝著冰凍的,超爽~

食物送上的時間也不算耐,
先來
辣油煮蜆

味道唔差, 唔會好勁酒味, 唔怕食完會醉

以下呢個簡直係推介, 我地4個食完都話超正
蒜片牛柳粒
好入味, 又唔韌, 食完呢兩款, 已經好有信心
唔知點解, 每次食親日本串燒, 牛舌是必點的
有鹽巴及黑胡椒作調味, 牛舌的質地淋得黎帶咬口, 但又唔會韌到咬唔開

朋友發板叫咗d唔同款既壽司, 全部賣相都好靚仔
又唔會太大件

黑松露玻璃蝦推介!!!
全部望落去都新鮮
起喪點一輪, 餓起上黎時, 真係咩都會點一餐
牛油栗米....嘩, 份量比出面既放題大碗好多, 好彩share啫
唔好浪費食物嘛
栗米唔會起渣, 是優質貨

鹽燒海蝦, 唔細隻, 蝦肉同穀係分離既, 唔會話痴住哂d肉起蝦殼度
肉質是爽口的, 新鮮!
朋友叫嘅
咖哩蟹
一上檯聞到好香既咖哩味, 不過我無食過, 唔知味道如何, 但呢度都有半隻蟹架, 仲要唔係細隻果d
自選的雜錦刺身都是必點的
天使蝦都好大隻, 似泰國生蝦咁
其餘的帶子, 鮑片, 希靈魚都唔錯
前後我地點咗2 round刺生

希靈魚黃色既魚籽比例多, 食落口膽卜卜, 又唔算切得細片
三文魚的質數都唔錯呀, 色澤都均勻
差不多尾算, 來點
估唔到放題都有賣相呀
廚師將我們點的切得靚靚
每件都係即炸, 所以都很燙口
天婦羅表面的炸粉亦不多不厚, 唔怕食粉食到飽啦
最後, 炸物出場, 都係即炸的
芝麻雞翼, 一口芝士,  紫芋薯丸, 吉列蠔都好正
事前聲明, 我個人比較鐘意食熱氣野既, 不過我見最後成碟都清到
即係大家都覺得好食啦~
其實仲有"榴槤炸彈"的, 不過大家唔好, 所以無點到
唔係間間食得到架
埋尾的甜品, 都有好多選擇架,
甜品櫃就放置於門口入口位置
又係勁多選擇
甜品杯外, 還有2-3個雪榚雪條櫃
點解可以有咁多選擇架, 超正囉
甜品試了幾款, 都唔會太差
唔會杯杯一樣味道, 芒果真係芒果味, 荔枝都係荔枝味
由於太飽, 我放棄了至愛的雪條雪榚

因為咁近屋企, 之後可以再來encore嘛
以$228/人, 其實真係抵食架
雖然選擇比油尖旺放題少, 但食物質數才是我去的因素
2017-08-03
2017-08-16 168 瀏覽
4人聚會去九龍城,我一心以為是食泰國菜,但朋友竟帶我們去九龍城廣場食放題,大概是因為他貪這裡的泊車優惠吧!整體尚算是質素不錯,雖然未算優質,但幾抵食,而且食物選擇都不少。最重要有我最鍾意嘅雞軟骨,真係好好味!只有係放題,我先可以咁放肆咁食雞軟骨,因為平時食串燒,一串串點都唔平...竟然有燒秋葵,秋葵係十分健康嘅蔬菜,雖然有些人會唔喜歡這種質感,但我能接受黏液!飲品有apple cider,而甜品嘅選擇都算多!餐廳整體感覺不錯,但嗰日我有啲唔舒服,所以冇心機影相,有機會再去會仔細品嚐食物!
飲品有apple cider,而甜品嘅選擇都算多!
2017-08-15 323 瀏覽
九龍城廣場 食 “山野放題” 團購可以食足5.5小時 (5:30~11pm)朋友聚餐 唔怕比趕 hea住食&吹水walkin 就食2小時 都夠食嘅fb有9折 8:30pm後第2位半價都仲有客入一入門口魚生檔 很重腥味2人枱唔算大都夠放幾碟 成晚抱住手袋食同隔離枱近 環境有啲嘈 侍應很禮貌 很忙又傳菜又落單都招呼周到彩色點餐紙有圖 清楚睇倒食物樣 貼心要用好多張紙 唔多環保咁食物材料都很靚 魚生新鮮厚切 手捲壽司類 迷你版 很貼心 海膽手捲 龍虾沙律手卷 好味 但紫菜唔脆吞拿魚腩手卷漏單 多咗2件軟殼蟹手卷 但得一隻炸蟹腳在面北海道牛乳海鮮鍋 ~ 大煲料足 牛奶味重 但冇鹹味 湯太傑蚧粥~只有少少蚧蓋蚧腳 好味但唔夠熱燒物~ 羊胺秋葵燒虾牛脷 材料靚 冇配點汁菠蘿就冇燒過咁 唔知點解仲有腥味 任飲罐裝飲品 仲有Sake 青島…… 飲飽食醉 冇問題 冇得頂
九龍城廣場 食 “山野放題

團購可以食足5.5小時 (5:30~11pm)
朋友聚餐 唔怕比趕 hea住食&吹水

但冇鹹味 湯太傑
蚧粥~只有少少蚧蓋蚧腳 好味但唔夠熱

燒物~ 羊胺秋葵燒虾牛脷 材料靚 冇配點汁
菠蘿就冇燒過咁 唔知點解仲有腥味

任飲罐裝飲品 仲有Sake 青島……
飲飽食醉 冇問題 冇得頂

燒牛脷 雞軟骨 秋葵