主題餐廳在香港一直都是流行兼熱哄哄的飲食點子。粉絲遇上心愛卡通或主題,必定追隨,儘管是再平凡的食物,身處心愛卡通的身邊,一切都是值得的!最近旺角新開的日式甜品店聯乘Monchichi,共同推出一系列的熟食及甜品,今晚我便跟隨粉絲朋友一同感受主題餐廳的魔力!一切由小食前菜開始!忌廉蟹肉薯餅,外皮薄脆唔厚粉,熱辣辣唔太油,乾身的!滿滿的忌廉薯蓉,加上點點蟹肉絲,頗滋味的!唔想食太飽,叫了碟意粉同友人分享番茄汁蝦肉意粉,一大碟相當豐富!番茄汁酸甜度適中,唔會太多汁但分量剛好蓋住麵條🍝。蝦肉幾多味道唔會太鹹,唯獨意粉可再Q彈一點輪到晚飯尾聲,當然是甜品上場!這裡招牌的是梳乎厘班戟,今次點了時令雜果厚班戟,求輕怡口味我會說是搖曳的質感,動L動L般的,一切已知何其鬆軟。吃下去微甜鬆軟,但內裡卻帶住如梳乎厘Creamy的口感。配上雜果的清新,不罪惡地吃下整份。作為一個稱職的卡通粉絲,點了一杯刻有公仔樣的拿鐵是必須的。這裡咖啡不算濃,口味輕輕的,不會太濃太飽。加上可愛的圖案,吸引非常,作為飯後飲,最合適不過。臨走時當然不忘外帶一杯來臨日本的香滑滋味,它的軟雪糕細滑甘香,加上富牛油香的曲奇筒子,美味非常

唔想食太飽,叫了碟意粉同友人分享
番茄汁蝦肉意粉,一大碟相當豐富!
臨走時當然不忘外帶一杯來臨日本的香滑滋味,它的軟雪糕細滑甘香,加上富牛油香的曲奇筒子,美味非常!老實一個眼晴心靈滿足,一個味蕾肚子滿足,雖然有著不一樣的目的,卻帶著一樣的快樂離去,那不是一石二鳥嗎
琴日終於有少少時間去旺角新商場T.O.P喇🙈pancake 控即狗衝去食pancake !🤣Cremia 雪糕配日本直送時令鮮果梳乎厘班戟 $129(呢張影到好暗🙈)賣相幾吸引!pancake厚身,蛋味濃,有空氣感,不過太濕吾係好夠熟仲有少少粉🤦🏻‍♀️pat cream有點膩。哈蜜瓜好甜😋雪糕係日本好hit既cremia雪糕!吾知係咪太耐冇食過,覺得過甜😂白桃雙層芝士蛋糕 $45白桃味都突出,蛋糕好軟熟,不過芝士味吾夠濃,整體普普通通🙈Btw佢地既蛋包飯幾吸引咁,價錢算抵,有機會再黎試下。

Cremia 雪糕配日本直送時令鮮果梳乎厘班戟 $129

(呢張影到好暗🙈)

白桃雙層芝士蛋糕 $45

白桃味都突出,蛋糕好軟熟,不過芝士味吾夠濃,整體普普通通🙈
Btw佢地既蛋包飯幾吸引咁,價錢算抵,有機會再黎試下。

2018-09-19 25 瀏覽
卡通聯乘門口放滿曬甜點,賣相精緻又吸引,本以為清一色只有甜食,原來店內有鹹食供應$168 會送埋鐵飯盒,好搶眼又可愛。份量岩一個胃口小的女生吃。有2個飯團,分別是明太子同柴魚碎味 ,搓成三角形再灑在飯上面。另外仲有日式甜蛋卷,最鐘意食蛋有益美味。沙律擠上汁同雞翼炸香了,皮脆身大人細老哥都鐘意食。另外點朱古力點子$65 ,有jelly 粒粒,撈了幼滑的cream 加上濃厚的chocolate 味,攻陷我了。甜品唔可以錯過,好多同cartoon crossover,價錢同鹹食差唔多,一份2個人share 留意有最低消費,大人是$140 一位哦 店入面同時買到好多卡通精品,對fans來講好難忍手唔買。
卡通聯乘

留意有最低消費,大人是$140 一位哦
店入面同時買到好多卡通精品,對fans來講好難忍手唔買。
2018-09-19 36 瀏覽
自從開左T.O.P呢個商場黑洞去開旺角都會黎逛一逛今次同朋友仔第一次黎食個甜品當下午茶朋友仔係fans當然好興奮Cafe門口已經影相位 亦有小量精品售賣場入裝修同枱凳全部都幾多monchhichi顏色鮮豔 影相打一流Menu有齊咸甜點 黑洞同朋友叫左個鮮果千層蛋糕同日本蜜瓜芭菲千層蛋糕睇到粒粒鮮果肉 有芒果同奇異果入口食到奇異果有微酸 証明水果無浸糖水因為蛋糕中間有cream 所以加埋一齊就吾酸芭菲面頭有cremia雪糕 奶味超濃入口軟滑中間既脆脆口感十足飲品方面 朋友仔叫左杯水果茶睇到水果份量十足 真材實料不過重點都係有免費杯墊送朋友仔勁恨要黑洞我叫左日本蜜瓜特飲入口有淡淡蜜瓜香氣加上梳打水既感覺 整體好解渴而且仲會食到蜜瓜粒 抵讚整體環境同食物都非常配合主題Mochhichi粉絲要黎試番次
自從開左T.O.P呢個商場

而且仲會食到蜜瓜粒 抵讚

整體環境同食物都非常配合主題
Mochhichi粉絲要黎試番次
1K
上星期六在山竹未打到嚟之前,我約了榴槤妹一齊去旺角TOP商場食個下午茶,榴槤妹喜歡 Monchhichi 所以我哋去“山下菓子” tea 一tea。我因為冇食lunch,而且見到如order拉麵套餐就可送你 Monchhichi 牛奶玻璃樽及杯墊一個,又幾好喎,有得食仲有禮物,我就叫了九州叉燒豬骨湯拉麵,配上抹茶紅豆沙。味道都算ok, 沒有什麼特別驚喜,不過不失啦。至於榴槤妹佢就食原味梳乎厘班戟及一杯山下水果茶, 梳乎厘賣相好cute呀,有 monchhichi肖像的,味道還可以,合格啦。山下水果茶大大杯,而且生果勁多,好fresh喎。餐廳擺設全是配合monchhichi為主題, 相當可愛,是迷妹打卡必到的好地方。

山下水果茶大大杯,而且生果勁多,好fresh喎。

2018-09-18 14 瀏覽
#山下菓子 係T.O.P商場開左新店👏🏻 以Monchhichi做主題🐵 全店有好多公仔任影😍 有咸點又有甜點😉 粉絲不要錯過🙈-原味梳乎厘班戟🥞 ($88) 班戟個面係 #monchhichi 😊 #梳乎厘班戟 質感幾鬆軟🥞 食落軟綿綿🤤 帶蛋香味🥚 -和風博多明太子意粉🍝 ($98) 食落好有驚喜😱 有大量明太子👍🏻 醬汁味道剛好👌🏻 唔會太浠🍝-全日套餐🥓 ($69) 配明太子雞翼和飲品 (+$38) 全日套餐有炒蛋、番茄、腸、沙律、茄汁豆、窩夫🥗 炒蛋炒得幾滑🍳 窩夫幾脆身✌🏻 如果有醬汁配埋更好😋 明太子雞翼除左雞翼尖外中間係無骨架😏 入面全部係明太子好正😎
原味梳乎厘班戟🥞 ($88)
和風博多明太子意粉🍝 ($98)
全日套餐🥓 ($69) 配明太子雞翼和飲品 (+$38)
朋友對卡通有份情意結,佢知道山下係旺角T.O.P開左間食同Monchhichi聯乘嘅甜品店。就同佢一齊黎試新野啦!==============================山下除左甜品仲有主食,不過我地就主打甜品。一入店裏就見到勁多唔同既Monchhichi擺設同公仔啦,好可愛呀。連店面既poster、餐牌、餐墊、都係Monchhichi,真係超可愛呀!我地點了每日限定30個既「時令日本蜜瓜梳乎厘班戟」($118)。提提大家呢個甜品係即叫即整既,所以要等候30分鐘。時令日本蜜瓜梳乎厘班戟,日本蜜瓜好甜好新鮮。梳乎厘班戟就真係做得唔錯啦!班戟上印有可愛既Monchhichi!軟綿綿既外層,入口鬆軟即溶,蛋味都幾香濃。好值得呢個價!唔經唔覺我地仲等到三點下午茶時段,發現下午茶時段又平又正,都係$48-$58仲包埋一杯飲品。我點了「雜果法式Toast配熱朱古力」,朋友就點了「比利時窩夫配雜果及抹茶拿鐵」。雜果法式Toast配熱朱古力($58):雜果幾新鮮,法式Toast食落外層唔會太硬,內裡就軟綿綿,好重蛋味,配埋微甜既cream一齊食令到Toast既甜度變得岩岩好。👍🏻比利時窩夫配雜果及

比利時窩夫配雜果及抹茶拿鐵($58):窩夫幾鬆軟,不過蛋味就淡左少少。雜果依舊新鮮好味。抹茶拿鐵都可以。

下午茶時段選擇都唔少,價錢亦便宜。不過建議飲品方面可以濃少少。咁就更好啦!
臨走前,我地仲點了呢度出名既Ceramic Cone($45),依家仲要買第二件半價($22.5)!真係超抵呀!Ceramic Cone外型十足,奶味超濃,食曬真係幾飽肚下。用料好足!不過最正既係個皮係用日式夾心餅既餅皮製,真係畫龍點睛呀,食個餅皮已經值點票價啦!真係好正!

山下菓子甜品幾好味,選擇又多,而且價錢又合理。仲可以任坐唔會趕客。值得再次光顧!
2018-09-13
  • Ceramic Cone
  • 比利時窩夫
  • 法式Toast
  • 梳乎厘班戟
2018-09-17 65 瀏覽
是日生日, 老公同我去左呢排有我最愛既Monchhichi 主題既店食下午茶。呢到好靚丫好Q, 由門口已經有好大隻Mochhichi 廚師企門口, 入面每座都有monchhichi咕口巨, 牆身貼滿哂公仔, 亦有Monchhichi公仔購買❤️❤️芝士吉列豬扒咖哩蛋包飯($98)蛋好滑, 加埋芝士更香咖啡係用傳統日式咖哩, 帶些甜甜的豬扒仲炸得好脆😋時令日本密瓜配梳乎厘斑戟($118)好軟棉棉, 好香蛋味, 配上時令密瓜, 更多一份香甜👍🏻雪糕配朱古力流心蛋糕($88)蛋糕好濃厚朱古力味, 正❤️時令日本密瓜特飲($48)凍山下水果茶($65)好足水果😉好滿載而歸, 好滿足丫😍

芝士吉列豬扒咖哩蛋包飯($98)
蛋好滑, 加埋芝士更香
咖啡係用傳統日式咖哩, 帶些甜甜的
豬扒仲炸得好脆😋

時令日本密瓜配梳乎厘斑戟($118)
好軟棉棉, 好香蛋味, 配上時令密瓜, 更多一份香甜👍🏻

雪糕配朱古力流心蛋糕($88)
蛋糕好濃厚朱古力味, 正❤️

時令日本密瓜特飲($48)

凍山下水果茶($65)
好足水果😉

好滿載而歸, 好滿足丫😍
2018-09-17
2018-09-17 71 瀏覽
今日同男友出旺角行街,見開左呢個新商場就入去行下同搵下有咩食啦🤓見到呢間餐廳好多人排隊所以八卦去望下,雖然唔係mochichi fans, 不過俾佢啲日本直送生果同雪糕吸引左😍 所以入去試下我地兩個叫左茄汁大蝦意粉,蜜瓜芭菲同鮮雜果梳乎厘🙈其實對呢啲cafe嘅食物冇乜期望,不過估唔到個茄汁大蝦意粉整得唔錯😮😮唔會太乾,有好重嘅胡椒味辣辣地,啲蝦好爽,真心唔錯👍👍蜜瓜芭菲啲蜜瓜好甜,面頭係cremia雪糕, 幾重牛奶味同埋超滑!!!我本身唔係咁鍾意牛奶都接受到不但只,仲覺得好好食😂😂 裏面有好多脆脆, 中間同底層係忌廉,呢個配搭好match😋😋係餐單見到個梳乎要等30分鐘,我地都的確等左30分鐘,咁都幾好,客人可以自己睇時間決定點唔點,個梳乎厘暖暖地,好鬆軟,幾香蛋味😁呢餐都幾滿意!😊
我地兩個叫左茄汁大蝦意粉,蜜瓜芭菲同鮮雜果梳乎厘🙈
茄汁大蝦意粉+蜜瓜芭菲
鮮雜果梳乎厘
呢餐都幾滿意!😊
2018-09-15
茄汁大蝦意粉+蜜瓜芭菲
鮮雜果梳乎厘
  • 茄汁大蝦意粉
  • cremia雪糕
最近去多左旺角,而黎親都會去TOP新商場行,覺得哩度好有活力。今次突登黎試哩間主題cafe,入到黎已經覺得好童真,四周圍都係monchichi。雖然我唔係monchichi fans,但入到黎係會俾個環境感染而覺得開心,哩度真係幾靚。哩度係有最低消費,以主題餐廳黎講都係合理既。凍巨蜂提子泡茶 $65好大杯,掛有monchichi 掛牌好可愛,我諗係紀念品黎。有火龍果、荔枝、蒟蒻果粒既水果茶,味道幾好飲。芝士豚肉腸咖喱蛋包飯 $98賣相真係可愛,未食都感到開心。個蛋係好滑呀,點住咖喱一齊食真心無得輸。咖喱係唔辣果種,因為現場都見到幾多一家大細黎食,所以小朋友都絕對食到。鮮果千層蛋糕 $68又係靚靚既。黃綠色水果好搶眼,個crepe 皮好薄,夾住鮮忌廉口感好正,係奇異果有d酸。千層蛋糕 $60相比之下我更喜歡原味。食到更濃蛋味,口感軟滑,好好味呀!

哩度係有最低消費,以主題餐廳黎講都係合理既。
凍巨蜂提子泡茶 $65
芝士豚肉腸咖喱蛋包飯 $98
鮮果千層蛋糕 $68
千層蛋糕 $60
相比之下我更喜歡原味。食到更濃蛋味,口感軟滑,好好味呀!
  • 千層蛋糕
  • 芝士豬肉腸咖哩蛋包飯
2018-09-16 45 瀏覽
女朋友係monchhichi fans,講咗好耐話要過嚟呢間cafe食野,今日終於陪左佢黎滿足下佢。門口已經放左一隻大嘅廚師monchhichi歡迎你。餐廳入面所有裝飾,佈置,餐墊,menu都係monchhichi而且仲有一個購物區放左大量monchhichi產品,男朋友們記得帶定彈藥。講翻食物,本身對呢d主題餐廳完全冇期望,點知呢度既食物意外地出色,完全好睇又好食!首先要左個吉列豬扒芝士蛋包飯。原片芝士上面有隻用紫菜粉造既公仔頭,的確幾可愛。味道方面,日式咖哩汁甜甜的,配合滑蛋同粒粒分明既珍珠飯,好食。而主角吉列豬扒亦唔厚粉,外層好脆,豬扒亦幾juicy。另外要左2個甜品,鮮雜果梳乎厘pancake。pancake亦印左公仔樣,蛋黃味濃,都算鬆軟。雜果方面有菠蘿,火龍果同香蕉,可惜既係水果比較生唔算好甜,但加左楓糖漿就剛剛好。女朋友再要多左一份甜品,水果芭菲。比較失望係完全冇公仔,但芭菲用左著名既Cremia雪糕,好重奶香又軟滑,加埋脆糕增加口感。仲有超級甜既蜜瓜,真係好正。呢間主題餐廳既鹹食甜品都比好多主題餐廳出色,想tum下女朋友既就帶佢黎打下卡啦!

而主角吉列豬扒亦唔厚粉,外層好脆,豬扒亦幾juicy。

2018-09-16 27 瀏覽
近7點嘅時候入去食 人客唔多 所以環境寧靜舒適👍🏽入去時候會望到一大堆monchhichi精品 少女心會頓時爆發🤣入到去會見到每個坐位都有一個monchhichi嘅咕𠱸 但由於都應該比好多手摸過 所以我都唔敢掂住同攬住佢😂我嗌左一個$138嘅拉麵套餐 由於太肚餓無影相就食左 但套餐有埋嘅抹茶紅豆冰真係出乎意料地好飲👍🏽👍🏽👍🏽濃抹茶味 鮮明嘅紅豆粒 飲完之後仲有得拎走個樽😍食完仲可以去背後嘅佈景板影相 好啱情侶同埋女士黎打卡😆
2018-09-14 40 瀏覽
TOP呢個商場都幾適合女仔行,精品耳飾衫褲鞋通通有齊,行到三樓我同朋友就比一隻巨型Monchichi吸引住視線。之前係荷里活食過山下菓子既雪糕,奶香滿溢,只係比較易溶,所以對呢間餐廳都有唔錯既印象。餐廳門口擺放左一系列Monchichi既產品。仲有大量Monchichi既精品。墊枱紙,餐牌,擺設全部都離不開Monchichi。有唔少家長帶埋小朋友聚餐,影相。芝士咖喱蛋包飯芝士片上印有Monchichi既圖案,賣相唔錯。蛋都幾滑,不過會有少少膩。意粉酸酸甜甜,蕃茄幾開胃。蜜瓜特飲,消暑冰涼,而且以蜜瓜為主既飲品都相當少見!當日伯爵茶千層蛋糕賣完,只好轉食水果千層。水果酸酸甜甜,但我都係鍾意普通千層蛋糕多啲。食物款式可以再多啲,如果鍾意Monchichi既朋友,可以一試。

餐廳門口擺放左一系列Monchichi既產品。

仲有大量Monchichi既精品。

芝士咖喱蛋包飯
芝士片上印有Monchichi既圖案,賣相唔錯。

蛋都幾滑,不過會有少少膩。

意粉酸酸甜甜,蕃茄幾開胃。

蜜瓜特飲,消暑冰涼,而且以蜜瓜為主既飲品都相當少見!

2018-09-14 26 瀏覽
尋日黎行下旺角新商場,每一層都好多野食!竟然見到有間餐廳全間都放左兒時都幾鐘意既公仔,monchichi,於是就決定入去一試!好多monchichi product可以買!每一個位都有monchichi cusion甚至係公仔!連menu都係monchichi我地兩隻餓鬼每人叫左一份主食再加一個甜品啲野食好大碟份量超多,食到超級飽先黎既係明太子意粉,係意想不到咁好食!應該係我食過整得最好既明太子意粉講下個sauce,望落好似好多,其實撈埋啲意粉同明太子係岩岩好,令每一條意粉都溶入左忌廉既香氣但食落又唔會覺得漏!意粉又唔會煮得太稔,食到明太子既咸鮮味又唔會過咸,份量夠多好抵食,所有野都好balance,thats why我覺得佢係最好食既明太子意粉!再黎係個芝士咖哩蛋包飯伴豚肉腸,上面有隻monchichi係度正常份量,味道都好,好似出面果間好多分店既日式咖哩連鎖店,起碼一啲都唔覺得伏先!如果可以揀辣度就好喇!條腸感覺唔係好肥,都好大條蛋既熟度岩岩好,唔會太生/太熟重頭戲當然又係要等耐少少!日本蜜瓜梳乎里pancake!先試一啖個蜜瓜,係天然地 超!級!甜!甜到我隻敏感牙齒好痛梳乎厘並唔

好多monchichi product可以買!

每一個位都有monchichi cusion甚至係公仔!
連menu都係monchichi

我地兩隻餓鬼每人叫左一份主食再加一個甜品
啲野食好大碟份量超多,食到超級飽

但食落又唔會覺得漏!

蛋既熟度岩岩好,唔會太生/太熟

梳乎厘並唔係空氣感十足果啲,係有啲實在感,唔會太甜,蛋香撲鼻!!

整體黎講very good!食物估唔到咁好食!
2018-09-14 32 瀏覽
得知有餐廳同小時候最愛既卡通crossover 當然急不及待想黎食門口已經有好大隻monchhichi等緊我😍由於我地都算早到所以店內未算好多人當然要把握時間影相基本上每個位都一隻公仔陪住你卡位既話 可能仲隻大公仔坐你隔離添影左一輪相就開簡食物主餐黎講選擇唔算好多但係勝在有湯有意有飯總有一款岩你心水!而且食飯的話食物上面仲有公仔架添!和風博多明太子意粉今年年頭先去完博多真係好掛住個到既明太子呢意粉同明太子既份量都好多撈埋之後可以每一口都食到明太子而且加埋本身D汁真係好Creamy架飲品方面就叫左特飲估唔到入面有哈密瓜肉夠哂口感門口仲有monchhichi既精品買添monchhichi fans一定唔可以錯過!!
得知有餐廳同小時候最愛既卡通crossover

卡位既話 可能仲隻大公仔坐你隔離添

影左一輪相就開簡食物
主餐黎講選擇唔算好多
但係勝在有湯有意有飯
總有一款岩你心水!

而且食飯的話
食物上面仲有公仔架添!

和風博多明太子意粉

飲品方面就叫左特飲
估唔到入面有哈密瓜肉
夠哂口感
門口仲有monchhichi既精品買添
monchhichi fans一定唔可以錯過!!