2018-09-18
朋友對卡通有份情意結,佢知道山下係旺角T.O.P開左間食同Monchhichi聯乘嘅甜品店。就同佢一齊黎試新野啦!==============================山下除左甜品仲有主食,不過我地就主打甜品。一入店裏就見到勁多唔同既Monchhichi擺設同公仔啦,好可愛呀。連店面既poster、餐牌、餐墊、都係Monchhichi,真係超可愛呀!我地點了每日限定30個既「時令日本蜜瓜梳乎厘班戟」($118)。提提大家呢個甜品係即叫即整既,所以要等候30分鐘。時令日本蜜瓜梳乎厘班戟,日本蜜瓜好甜好新鮮。梳乎厘班戟就真係做得唔錯啦!班戟上印有可愛既Monchhichi!軟綿綿既外層,入口鬆軟即溶,蛋味都幾香濃。好值得呢個價!唔經唔覺我地仲等到三點下午茶時段,發現下午茶時段又平又正,都係$48-$58仲包埋一杯飲品。我點了「雜果法式Toast配熱朱古力」,朋友就點了「比利時窩夫配雜果及抹茶拿鐵」。雜果法式Toast配熱朱古力($58):雜果幾新鮮,法式Toast食落外層唔會太硬,內裡就軟綿綿,好重蛋味,配埋微甜既cream一齊食令到Toast既甜度變得岩岩好。👍🏻比利時窩夫配雜果及
下午茶時段選擇都唔少,價錢亦便宜。不過建議飲品方面可以濃少少。咁就更好啦!
山下菓子甜品幾好味,選擇又多,而且價錢又合理。仲可以任坐唔會趕客。值得再次光顧!