假 裝 去 了 一 趟 旅 行 系 列 🇹🇼今 次 是 台 灣 ~人 頭 湧 湧 的 灣 仔 台 菜 新 店 🤧不 過 翻 桌 是 蠻 快 的 喔 (台 灣 腔).Follow hk.foodmap for more food 🍽.麻辣鴨血煲 配冬粉 $𝟽𝟺一黎到就已經聞到已經超級香🤤麻同辣都好充足 辣得黎好過癮🤧鴨血滑得黎又有咬口 好好吃😇😇😇柴魚皮蛋豆花 $𝟸𝟾柴魚超多的!皮蛋夠香 加上滑嘟嘟嘅甜豆花食落去多重口感~台式鹽酥雞 $𝟹𝟸炸粉不算太厚 不過覺得稍為咸左小小小小~冬瓜茶 $𝟸𝟶冰凍得黎十分香 唔會過甜 解辣一流🤤
假 裝 去 了 一 趟 旅 行 系 列 🇹🇼
今 次 是 台 灣 ~

人 頭 湧 湧 的 灣 仔 台 菜 新 店 🤧
不 過 翻 桌 是 蠻 快 的 喔 (台 灣 腔)
麻辣鴨血煲 配冬粉 $𝟽𝟺
一黎到就已經聞到已經超級香🤤
麻同辣都好充足 辣得黎好過癮🤧
鴨血滑得黎又有咬口 好好吃😇😇😇

柴魚皮蛋豆花 $𝟸𝟾
柴魚超多的!
皮蛋夠香 加上滑嘟嘟嘅甜豆花
食落去多重口感~

台式鹽酥雞 $𝟹𝟸
炸粉不算太厚 不過覺得稍為咸左小小小小~
台式鹽酥雞

冬瓜茶 $𝟸𝟶
冰凍得黎十分香 唔會過甜 解辣一流🤤
2021-01-24 836 瀏覽
知道傅珮嘉終於係香港重開返間台式文青店,呢日過開港島區終於可以去試一試。 尚青商號位於灣仔同金鐘交界,附近有出名嘅bakery同cafe,絕對值得搵一日特登去附近搵食。店舖裝潢十分文青,地下門口位好岩打卡, 上一層就到食堂位置,坐位舒適同闊落,加埋餐廳嘅音樂,真係有一刻置身於台灣嘅感覺。食物方面,由於我自己一個毒食, 只可以試到一款食物同飲品,但係食完之後我肯定會不停搵機會去食, 完全係水準之「尚」,高質台灣菜😍香菇瓜仔肉飯香菇,瓜仔同埋肉都炒得超香,味唔會太濃,絕對要試!😍復刻胚芽奶茶茶底好濃得嚟唔會苦,飲落仲有陣清香茶味,唔會太甜,但又唔會唔夠味,加埋脆脆胚芽,我未開始食飯已經忍唔住飲咗大半杯😍總括嚟講,絕對要試,實在太回味啦!呢個價錢,有「尚」級質素💛

香菇瓜仔肉飯
香菇,瓜仔同埋肉都炒得超香,味唔會太濃,絕對要試!😍

復刻胚芽奶茶

香菇瓜仔肉飯,復刻胚芽奶茶
香菇瓜仔肉飯,復刻胚芽奶茶
2021-01-22 1084 瀏覽
好耐冇係灣仔番工了,比我發覺左有間新台式餐廳-尚青...佢d menu設計偏台風,幾欣賞...因為多人,所以選擇左嗌外賣呢間新店都係主打傳統台式食品...其實好多都想食唯有下次再試其他...今次嗌左鹽酥排骨飯...好大塊👍🏻👍🏻👍🏻 隻蛋仲要係流心排骨出色,皮脆肉焾,有肉汁,兩重口感👍🏻有木魚片,有咬口既,同小小滷肉撈埋好好送飯...成個飯份量足夠得黎係好味...值得再試價錢$60左右,性價比高

呢間新店都係主打傳統台式食品...其實好多都想食
唯有下次再試其他...
今次嗌左鹽酥排骨飯...

好大塊👍🏻👍🏻👍🏻 隻蛋仲要係流心

排骨出色,皮脆肉焾,有肉汁,兩重口感👍🏻
有木魚片,有咬口既,同小小滷肉撈埋好好送飯...
成個飯份量足夠得黎係好味...值得再試
價錢$60左右,性價比高

2021-01-21
10 分鐘 (堂食)
2021-01-21 841 瀏覽
今日1月21號同朋友到灣仔試新嘢,諗住就返食飯時間嘅人流所以提早到結果比預定開門時間遲咗三個字,呢點都預咗。但當店員開哂所有門,眼見好多客排隊但都冇通知一聲話可以進入,直至我走入去問佢先話自己可以上樓啦!店員啲語氣……😅 其實點解自己見到有客排隊都唔可以主動出句聲呢?落單要用QR code, 可能係方便但有啲客可能唔識用又或者其實個系統有少少麻煩,一定要你落曬先可以下單,撳錯一個掣又唔知點樣出返去,搞咗好耐最終我都係叫店員幫手落單😑食物味道係ok嘅😋但係店員方面可以再training下😊
食物味道係ok嘅😋但係店員方面可以再training下😊
2021-01-21
2021-01-20 941 瀏覽
同事話lunch 出去抖抖氣,就成電車落去灣仔食過台灣料理,地點對我地都方便一下電車行去下一條街就到。12:10分已有長長人龍在樓梯上,上去拎了飛就回去樓梯等待,可能時間都叫尚早,等到12:30已有位了,店不大,貼滿懷舊poster ,擺設亦有點懷舊感覺及台灣的食品。menu 有湯麵類、飯類、撈麵類,原本仲諗緊叫麻辣還是花雕肉麵,眼尾看到鴨血鍋就轉軚了。朋友就叫了牛肉牛筋麵。上菜時間可能肚餓覺得少少耐,等了一下追加的台灣腸到,有少少汁蒜蓉伴碟,由於其他嘢未到無餐具食,這裡有點美中不足。台灣腸伴埋蒜蓉幾好吃。稍等少少時間朋友的牛肉麵也到了,他說ok有油炸鬼幾特別,都脆口。最後我的鴨血鍋也到了。送來才點火,才放冬粉,熱辣辣好啱冬天。辣度適中,唔係話好辣不過有辣味,鴨血有好多,冬粉就覺得少左啲,仲有一粒貢丸同蜂巢豆腐,幾好食,可以再食。不過男仔食就未必夠飽。同埋可以揀配飯,配飯都唔錯應該。餐免費可配紅茶。結論直得再去,下次試花雕牛肉麵😚以下係店裝潢同用具,也看出心思。衣張係防飛沫板。

稍等少少時間朋友的牛肉麵也到了,他說ok

有油炸鬼幾特別,都脆口。

餐免費可配紅茶。結論直得再去,下次試花雕牛肉麵😚

以下係店裝潢同用具,也看出心思。

衣張係防飛沫板。
2021-01-20
30 分鐘 (堂食)
2021-01-19 1147 瀏覽
💰尚青商號lunch set $76+ 💰歌手傅佩嘉開既新台菜!!之前食過三星台菜都覺得超好食係喺香港數一數二既台灣野佢轉左手我都無再去食了好開心佢喺灣仔再開返舖, 當然要去試下環境好有台灣古早味道Lunch大排長龍, 等左大概15分鐘啦, 都算等得快埔里花雕半筋半肉牛肉麵 $76花雕酒味唔會太重, 但係就好香, 令到個牛肉麵湯底更有層次, 仲有少少回甘牛筋有咬口, 牛肉較腍有肉香, 好高質既牛肉麵呀🤩仲包三樣配菜: 酸菜,木耳同油炸鬼配菜亦都好認真喔 油炸鬼好好食!!浸落湯底度 可以吸到牛肉湯既精華但外皮依然保持到香脆Lunch set仲送野飲, 不過我加錢轉左香芋珍珠奶茶🧋
💰尚青商號lunch set $76+ 💰
歌手傅佩嘉開既新台菜!!
之前食過三星台菜都覺得超好食
係喺香港數一數二既台灣野
佢轉左手我都無再去食了
好開心佢喺灣仔再開返舖, 當然要去試下
環境好有台灣古早味道

Lunch大排長龍, 等左大概15分鐘啦, 都算等得快
埔里花雕半筋半肉牛肉麵 $76
牛筋有咬口, 牛肉較腍有肉香, 好高質既牛肉麵呀🤩

仲包三樣配菜: 酸菜,木耳同油炸鬼
配菜亦都好認真喔 油炸鬼好好食!!
浸落湯底度 可以吸到牛肉湯既精華
但外皮依然保持到香脆
Lunch set仲送野飲, 不過我加錢轉左香芋珍珠奶茶🧋
2021-01-17 1395 瀏覽
好喜歡台灣的牛肉麵,清燉、紅燒的都愛,灣仔開了新的台菜小店,當然要試一試。在網上找到相關報導,原來由傅珮嘉及其台籍丈夫開設,繼續以台式菜式作招徠,包括:牛肉麵、肉燥飯、麻辣鴨血煲等美食,同時供應不同的台式飲品,現場仲有不少文青裝飾。埔里花雕牛肉手工寬麵(半筋半肉)午市套餐 $76可以揀幼麵或寬麵,上桌即刻聞到陣陣花雕香牛筋煮至軟腍又入味,牛肉又夠肉味,配埋油條、酸菜及是日小菜,好豐富。麻辣牛肉手工寬麵(半筋半肉)午市套餐 $74嗜辣人士即刻叫呢個麻辣麵,入口有麻辣味,結果可以再揀辣度就好,呢個小辣唔夠過癮,不過油條吸收少少麻辣湯底再食,好掛住店灣啲麻辣火鍋呀!鹽酥雞 午市$32以呢個價錢來講,份量比想像中多,炸至香酥,記得加埋少少蒜蓉一齊食。凍芋香珍珠拿鐵 跟餐加$15有自然芋香,珍珠又有咬口,值得一試!冬瓜茶 跟餐附送味道清香,又唔會太甜。

埔里花雕牛肉手工寬麵(半筋半肉)
埔里花雕牛肉手工寬麵(半筋半肉)午市套餐 $76
可以揀幼麵或寬麵,上桌即刻聞到陣陣花雕香

麻辣牛肉手工寬麵(半筋半肉)

麻辣牛肉手工寬麵(半筋半肉)午市套餐 $74
鹽酥雞

鹽酥雞 午市$32
凍芋香珍珠拿鐵

凍芋香珍珠拿鐵 跟餐加$15
有自然芋香,珍珠又有咬口,值得一試!

冬瓜茶 跟餐附送
味道清香,又唔會太甜。
埔里花雕牛肉手工寬麵(半筋半肉)
麻辣牛肉手工寬麵(半筋半肉)
鹽酥雞
  • 麻辣牛肉手工寬麵
  • 埔里花雕牛肉手工寬麵
2021-01-17 822 瀏覽
傅佩嘉新開既台灣牛肉麵店剛好開係公司附近,於是就岩非繁忙午餐時段,去一探究竟😌我地分別叫左兩碗麵,一碗埔里花雕牛肉寬麵同埋麻辣半筋半肉寬麵!埔里花雕牛肉手工寬麵 ($80)佢既花雕酒味好濃,但又唔會完全掩蓋左牛肉味,牛肋條好軟腍,牛肉味好出,啖啖肉嘅感覺好滿足!麻辣半筋半肉手工闊麵 ($78)麻辣既味道十分惹味,牛肋條同牛筋都炆得好腍,牛肉湯底更加香濃,再配埋麵食既3款小菜,真係好似去台灣既感覺。即使佢地既湯飲落都幾鮮甜,但係一d都唔味精架,因為佢地係用甘蔗去熬湯,所以唔會食完同飲完湯覺得好口渴。佢地menu上仲有好多其他唔同既麵食同飯類,任君選擇。至於個名叫商號,係因為佢地仲提供好多台灣小食同記念品賣,俾我地一解去唔到旅行嘅鄉愁🥲📍 尚青商號 (灣仔)灣仔蘭杜街4號文熙大廈地鋪

埔里花雕牛肉手工寬麵 ($80)

麻辣半筋半肉手工闊麵 ($78)

佢地menu上仲有好多其他唔同既麵食同飯類,任君選擇。

📍 尚青商號 (灣仔)
灣仔蘭杜街4號文熙大廈地鋪
能讓我這種死宅週末出門的事情是不多的,然而為了limited hidden menu——一人花雕雞鍋,我不僅出門了我還過海了!!(搓手手中午到店直接傻眼——等位的隊伍從二樓蜿蜒到一樓一直排到門外😨😨一邊想著這是要等到下午茶了吧一邊上樓拿籌的我沒想到一位能夠直接入座卡位——三次都坐同一個位子是什麼緣分💛💛想也沒想就直接點了花雕雞鍋,聽到服務生說還有真是松了口氣😌😌加了涼拌韭菜但是後來被很抱歉地告知沒有,最後就加了麻辣蜂巢豆腐,喜歡的復刻紅茶也沒有就換成了冬瓜茶~小鐵鍋米飯和小菜端上來瞬間期待值+max,雞塊連配菜排滿滿,服務生現點火,看著煮滾以後熱氣騰騰的雞肉鍋真叫人心花怒放😍😍雞肉皮香肉嫩也很入味,醬汁雖然酒味並不濃但調味是我喜歡的感覺,舀出來幾勺撈飯真是超好吃🤤🤤配菜雖然不多但給味道整體增添了層次又多了幾分清爽,尤其芹菜是點睛之筆啊!麻辣蜂巢豆腐和冬瓜茶雖然不是首選但也都沒讓我失望!豆腐夠麻夠辣也夠嫩,配蔥絲好吃度up,冬瓜茶清爽微甜,配今天的重口味?菜品倒也正合適🙌🙌一人花雕雞鍋 8.0/9麻辣蜂巢豆腐 8.0/9冬瓜茶 8.0/9OVERALL 8.0/9好期待第二波隱藏菜單😍😍

一人花雕雞鍋 8.0/9
麻辣蜂巢豆腐 8.0/9
冬瓜茶 8.0/9

OVERALL 8.0/9

好期待第二波隱藏菜單😍😍
2021-01-16
5 分鐘 (堂食)
午餐
2021-01-16 721 瀏覽
埔里花雕牛肉麵$76+ (附餐飲)。配菜附有酸菜~油炸鬼同涼拌木耳酸菜超好食 唔會超酸一口接一口😛油炸鬼偏脆身 建議浸落湯食👍🏻。湯底酒味略嫌過重~我覺得淡淡地先襯返牛肉個味🥲建議叫紅燒牛肉麵 應該會正啲。牛肉淋身好軟好入味👍🏻。餐飲揀左冬瓜茶~味道正宗~男朋友話好似天仁咁好飲😬鴨血煲 $70+ (附餐飲)(配白飯或冬粉)。✨推薦✨用煲咁上~熱辣辣咁擺入口好好食。鴨血超嫩滑無怪味👍🏻份量多有7-8舊。建議揀冬粉 索哂啲湯食好正😋。揀左復刻奶茶+$15(加珍珠唔洗加錢🤩)茶底有炭燒既味道👍🏻好飲。用不鏽鋼杯👍🏻感覺凍飲會再冰涼啲👍🏻跟餐加左小食 鹽酥雞+$28。✨推!炸得乾身但唔鞋口!!食完無熱氣既感覺🤣可能係因為夾埋啲蒜泥一齊食!係我食過最好食既鹽酥雞之一👍🏻👍🏻😚兩個人食埋單$210 連加一偏貴既台灣小食店但係性價比高💛會再黎噢~~

埔里花雕牛肉麵$76+ (附餐飲)
。配菜附有酸菜~油炸鬼同涼拌木耳
酸菜超好食 唔會超酸一口接一口😛
油炸鬼偏脆身 建議浸落湯食👍🏻
。牛肉淋身好軟好入味👍🏻
。餐飲揀左冬瓜茶~味道正宗~男朋友話好似天仁咁好飲😬

鴨血煲 $70+ (附餐飲)(配白飯或冬粉)
。✨推薦✨用煲咁上~熱辣辣咁擺入口好好食
。鴨血超嫩滑無怪味👍🏻份量多有7-8舊
。建議揀冬粉 索哂啲湯食好正😋
。用不鏽鋼杯👍🏻感覺凍飲會再冰涼啲👍🏻

跟餐加左小食 鹽酥雞+$28

兩個人食埋單$210 連加一
偏貴既台灣小食店但係性價比高💛
會再黎噢~~

尚青商號打正旗號是吸引文青, 現時最吸睛莫過于扮文青, 每一處文青聚點必都會有一龍。當然吸金是重點, 味道反而是其次, 第一去人太多, 龍尾去到出面蘭杜街,所以放棄了! 朋友是台灣迷好想試一試, 姑且再光臨, 午餐時段出奇地人少了, 莫非有伏味? 我們用QR code點了兩個餐, 可能沒有點最拿手的牛肉麵就出事了, 我叫的櫻花蝦瑤柱蔥油拌麵,份量好少,沒有香濃的蔥油味, 好似有點XO醬的味道, 由於是拌麵, 麵一早沒淥起,有點疊埋一堆麵黏著, 好點乾硬,幸好我加$5由滷蛋改為太陽蛋,看見朋友的滷蛋好像鐵蛋一樣硬!太陽蛋是最出名色的了!朋友吃的台式鹽酥排骨飯, 排骨是酥脆的, 不韌,算是一贊!但飯底出事了, 可能人客太多, 飯煮的時間拿捏得不好, 飯心仍然是生, 吃開軟飯的朋友, 實在是苦苦地吃掉了!飲品反而是欣賞的, 不太甜, 復刻奶茶跟芋香奶茶都好香好飲。

櫻花蝦瑤柱蔥油拌麵
台式鹽酥排骨飯
台式鹽酥排骨飯
2021-01-11
2021-01-13 700 瀏覽
無得去旅行,香港人好慘啊!所以唯有去食台灣野,感受下寶島風味啦~平日午台市段人流都比較多,2:00吸嚟到,不過好快都有位。重點是手機點餐,疫情下,唔洗咁多接觸,好快就有食物送到了!抵讚!叫咗兩樣招牌美食,擺盤幾好,簡單好睇,加上環境有文青風,加上職員比較年青,令餐廳感覺幾年輕化,而座位方面,都坐得舒服。食物方面,味道天然,食到食材本身的味道,而且味道正宗,唔似外間的仿台灣料理。另外,炸野都唔太油,夠脆口!

2021-01-13
兩個星期前就開始好想食牛肉麵,好掛住台灣嘅味道,有上網睇過嗰幾間,包括段純貞牛肉麵,都有諗過去間春水堂食,但係見到呢間就決定嚟試🌝因為評價實在太好,唔似係伏🤭12:25嚟到,已經好多人排隊,果然係蘭杜街,一到lunch hour就係勁多人😂首先要上樓上cashier 拎飛,再跟住條隊喺樓梯排排企,我一個人,所以都唔算等得耐,大概等咗半個鐘,就有bar枱位,坐低咗之後其實有少少尷尬,因為排緊隊嘅人係可以睇住我食嘢🙃🙃呢度係scan QR code落單,所以基本上無乜野就係自己照顧自己,我叫咗紅燒半筋半肉寬麵,跟無糖紅茶,同埋加咗$32要鹽酥雞,雖然我只係一個人食,但係真係好想試吓鹽酥雞,香港好少地方處理髯鬚雞係好食,同埋可以做到台灣般嘅味道,對我黎講,旺角台灣人開嘅黃店都做唔到。試第一啖湯頭,已經知道高質,味精應該無乜,一啲都唔口渴,掛住台灣嘅你真係要黎試,你會好滿足!! 筋同肉好入味,好「淋」,寬麵係特別嘅,因為香港好少好少有。鹽酥雞佢做得非常好,唔乾都Juicy,上面放嘅蒜蓉令整體嘅味道提升咗好多,好惹味,如果你食嘅話,建議每1口都要同佢嘅蒜蓉一齊食🌝🌝簡單來講,呢一餐真係好滿足,平

紅燒半斤半肉寬麵午餐

紅燒半筋半肉寬麵

鹽酥雞(跟餐)

簡單來講,呢一餐真係好滿足,平時我食嘅份量係呢一餐嘅一半,但係佢好味到我成碗面食晒,鹽酥雞只係剩返兩三粒😂飽到夜晚冇食飯,極力推薦!

(但其實要加一我就有少少猶豫,因為自己落單,都冇水serve,基本上只係帶同埋上菜,但食物質素係好好)

2021-01-07
30 分鐘 (堂食)
紅燒半斤半肉寬麵午餐
紅燒半筋半肉寬麵
鹽酥雞(跟餐)
2021-01-06 1601 瀏覽
傅珮嘉再次開立台灣牛肉麵店當然要支持啦!首次去新店幫襯點了牛肉麵,是久違的味道,特別是在其他食店菜單上較少看到的埔里花雕牛肉麵 $76花雕酒味香濃,三大件牛肋條唔痴牙係基本,肉質軟腍,啖啖肉好滿足!不過,我更喜愛麻辣半筋半肉手工寬麵 $78,麻辣惹味,少少刺激唔會太嗆,手工寬麵較有咬口。麵食附有油條,酸菜及是日小菜(醃蘿蔔),油條浸湯吸一點味道依然脆口,正阿!見到餐牌上有拌麵及飯類之外,還有麻辣鴨血煲,非常吸引!不過好野唔駛一次過食晒既,下次必試!見到老闆娘用心製作食物/飲品,又有出來樓面執枱打點,非常落力!加油!

麻辣半筋半牛手工寬麵

2021-01-03
10 分鐘 (堂食)
麻辣半筋半牛手工寬麵
2021-01-05 1306 瀏覽
午間搵食貼士:三五知己食個飯無問題,如果人多同埋趕時間就要三思,因為無得訂枱呀!同事話有新舖,一定要試啦,仲要係台灣嘢,唔食點得呀,解「鄉愁」呀!所以一行三人決定試吓。可能係late lunch 入座唔使等,安排好座位後就點餐。餐廳用自助點餐嘅方法,自己掃QR Code.點餐流程暢順,只係10幾分鐘新上菜,非常有效率。上菜就有啲搞笑啦,唔知係咪侍應係新手呢,我地三個人,一個點半筋半肉粗麵,一個點牛肉幼麵,一個點撈麵。當第一碗麵上枱時,望到有筋有肉,但幼麵,自然問一問啦,佢話係牛肉麵;第二碗有筋有肉,但粗麵上枱嘅時候,我忍唔住問個同事,明唔明半筋半肉同普通牛肉麵分別係邊,大家都諗唔明,明明只係麵底唔同,但我俾多咗幾蚊其實個麵係幾好食,軟硬適中,牛筋好軟,但不失咬口,啲牛肉亦都唔太粗身,軟硬適中,最重要係飲咗少少湯,唔太鹹,亦唔太重味精。食物質素唔錯。套餐附送三款前菜同一杯餐飲,水準不俗。總括嚟講,呢個價錢,呢個水準,係值得推薦嘅。

套餐附送三款前菜同一杯餐飲,水準不俗。

總括嚟講,呢個價錢,呢個水準,係值得推薦嘅。

半筋半肉粗麵
2021-01-04