2021-03-21 244 瀏覽
埔里花雕半筋半肉濶麵...湯頭同喺台灣食過嘅味一樣,回憶返晒嚟,係會令人掛住嘅味道。牛肉好淋好入味,讚👍🏻美中不足係個麵,上檯前冇用熱水漾返開,一餅嘢咁,又煮得太硬。下次會揀返幼麵。麻辣鴨血...冇喺台灣食過鴨血,所以唔知地道係咩味。食落麻香夠又唔太辣,會想追住食。個人覺得味道好接近四川嘅水煮菜式。紹興牛燥飯...濃濃嘅牛油香氣,真心好食過用豬肉整嘅肉燥。啲柴魚碎有質感又夠香,畫龍點精,值得一試。丕芽奶茶...個甜度啱啱好,好飲,如果唔係用即棄杯上會更好。服務...就真係好一般...待應下下成盤嘢車到埋客條頸再馬虎放低。收拾嘅時候又盪盪下,真心驚佢會拎唔穩成盤倒落嚟。整體...嘢食好食,值得支持,會再幫襯。
埔里花雕半筋半肉濶麵...

麻辣鴨血...

紹興牛燥飯...

丕芽奶茶...
個甜度啱啱好,好飲,如果唔係用即棄杯上會更好。

服務...

整體...
嘢食好食,值得支持,會再幫襯。

紹興牛燥飯
紹興牛燥飯
2021-03-21 404 瀏覽
在灣仔街角,一早已見人龍,路過有機會一試 😁😁樓下入口旁有外賣部,樓上便是堂食位置,沿著樓梯上去已感受到一種台灣氣氛 🇹🇼 望望餐牌,有好多台式小吃,主食料理,炸物還有少不了台式飲品啦😋叫左香茹魯肉飯,紅燒牛肉麵,麻辣鴨血,阿薩姆紅茶+珍珠,及茉香奶綠+珍珠!香菇魯肉飯 🍚配菜有木耳及醃蘿蔔乾,滷肉碎肥瘦適中,份量亦充足!紅燒牛肉麵 🍜牛肉鬆軟,湯底清,不會有口乾的感覺,唯一失色是細麵既麵身不夠爽⋯麻辣鴨血 🌶呢個鴨血很不錯,質地實淨口感順滑,麻辣味適中越吃越過癮,推介👍🏻飲品 🧋阿薩姆紅茶加珍珠,茶底順滑,好飲。抹茶奶綠加珍珠,有水準。總結員工態度有禮效率亦很高,食方面很有台式風味,特別是鴨血 😋
在灣仔街角,一早已見人龍,路過有機會一試 😁😁
香菇魯肉飯 🍚
配菜有木耳及醃蘿蔔乾,滷肉碎肥瘦適中,份量亦充足!
紅燒牛肉麵 🍜
麻辣鴨血 🌶
飲品 🧋
阿薩姆紅茶加珍珠,茶底順滑,好飲。
抹茶奶綠加珍珠,有水準。
麻辣鴨血
2021-03-21
10 分鐘 (堂食)
午餐
麻辣鴨血
2021-03-18 306 瀏覽
聽到灣仔新開左台灣菜梗係要黎試下啦😋第一次黎係試業期 中午1點黎到門口見到條隊係由二樓排樓梯排到落地下 再加埋等外賣既客人迫爆門口真係嚇親😧 證明依間店幾受歡迎👏🏻決心一試第二次1130佢一開門就去試啦🤩 同朋友一齊試左佢既紅燒半筋半肉既牛肉麵$74 同埋台式鹽酥排骨飯$58 再加小吃台式鹽酥雞+$32 跟餐飲品就試左冬瓜茶同埋無糖復刻紅茶 好掛住台灣既我倆真係好滿足😋 一定會再黎試下佢既鴨血粉絲!
聽到灣仔新開左台灣菜梗係要黎試下啦😋
好掛住台灣既我倆真係好滿足😋
一定會再黎試下佢既鴨血粉絲!
  • 台式鹽酥雞
2021-03-18 308 瀏覽
灣仔的台灣菜新貴尚青商號由港台夫婦主理,紅燒牛肉麵湯底帶微辣,內含炆得軟冧的半筋半肉,加上伴碟的油條和酸菜,頗有台灣當地牛肉麵水準,而友人的麻辣鴨血煲亦是一道暖心的料理。

2021-03-17 220 瀏覽
最近迷上鴨血😌咩老媽拌麵/賈以食日,全部都食過🤣🤣但覺得份量太少🤣🤣唔夠食🤫今次黎灣仔尚青商號試下♥️麻辣鴨血煲$7x d鴨血多到我食唔哂丫大佬😱仲要超入味🤤配埋冬粉🤤🤤🤤索哂啲汁🤭🤭好好食丫♥️本身想叫炸豬腸,但無哂,叫左鹽酥雞,,好香好脆又大粒👍🏻👍🏻都好食老公叫左個半筋肉湯麵♥️佢話都係桂花小幸好食啲
老公叫左個半筋肉湯麵♥️佢話都係桂花小幸好食啲
2021-03-09 932 瀏覽
餐廳係由前三星台菜老闆娘傅佩嘉新開既,一上到黎二樓,就覺得呢度既裝潢比人一種好簡單好舒服既感覺。佢有賣各式台式食品,有湯麵、乾麵、飯、小食,甚至有鴨血煲,呢度係用QR code 手機落單,方便簡單。今次同朋友就叫左一個湯麵一個乾麵,兩個都好好味,係正宗既台灣味道,下次黎想再試埋佢既麻辣鴨血煲同埋鹽酥雞,見到隔離枱有嗌好似好好食咁🤤1️⃣酒香椒麻牛肉絲拌麵($54)有得揀幼麵或者手工寬麵,我揀左幼麵,麵質有咬口,唔會太淋煮得太耐。本身諗住拌麵啲餸應該會偏少,但係佢牛肉絲份量好足,食到尾都仲有。同埋佢每款麵都有配兩碟小菜👍兩碟都好好味,個榨菜唔會太鹹,就咁食定係撈埋落個麵到食都好好味,另外個醃蘿蔔,我好鍾意,酸酸地好開胃,同埋好爽脆。個拌麵酒香我就唔係好食得出la,但係麻香味好重,越食越麻,真係好正,食兩啖,再食下佢酸酸地既醃蘿蔔,再食多兩啖麵,哇好正,宜家諗翻起都想再食過🤤不過佢既溏心蛋我就覺得太熟la,完全冇流心既效果,不過都唔影響我對成個麵既觀感。  2️⃣紅燒牛肉麵($68)紅燒牛肉麵基本上係我去親食台灣嘢都必點既,今次呢款揀左手工寬麵,麵條煙韌有彈性,同幼麵既感覺完全唔同,但係我都好鍾意

1️⃣酒香椒麻牛肉絲拌麵($54)

2️⃣紅燒牛肉麵($68)
紅燒牛肉麵基本上係我去親食台灣嘢都必點既,今次呢款揀左手工寬麵,麵條煙韌有彈性,同幼麵既感覺完全唔同,但係我都好鍾意。牛肉麵最緊要係個湯底,碗麵一黎到,即刻試左試個湯底,湯底清甜好飲,唔會令人覺得食完之後會好頸渴。另外呢度湯麵除左跟兩款小菜之外,仲會跟一碟油炸鬼,比較少係其他台式餐廳見到。油炸鬼浸一浸係個湯到食,索曬啲湯汁,食落面頭仲有少少脆脆地口感,好滿足😌同埋呢度既牛肉都比得幾大塊,煮得夠淋夠入味。
2021-03-04 1238 瀏覽
最近灣仔新開了一間台式料理,路過看見有很多人在排隊等堂食和外賣,為了試他的鴨血,約了朋友一點去食,都要等了一個小時才有位置。/食物價格算中等,與朋友各自點了一個主食外,再share一個小食。/麻辣鴨血煲配冬粉🌟係去台灣必食的麻辣鴨血,唔駛打邊爐都可以食🤤,佢成個連鍋上係面前煮,唔係好辣,而且鴨血份量都好足,入面仲有蜂巢豆腐吸哂啲汁,好正。🤩/紅燒半筋半肉手工寬麵🌟麵的調味唔錯,牛筋好滑,好軟好易咬開,牛肉都煮得好腍。而且大大舊好足料,食完夠哂飽。/台式鹽酥雞🌟鹽酥雞份量比想像中多,外層炸既皮唔厚,但有少少乾。/阿薩姆胚芽奶茶🌟杯奶茶偏甜,茶味唔太濃,比較似真係台灣的飲品。🙈

麻辣鴨血煲配冬粉🌟

紅燒半筋半肉手工寬麵🌟

台式鹽酥雞🌟
鹽酥雞份量比想像中多,外層炸既皮唔厚,但有少少乾。

阿薩姆胚芽奶茶🌟
杯奶茶偏甜,茶味唔太濃,比較似真係台灣的飲品。🙈
2021-01-23
60 分鐘 (堂食)
2021-02-25 10353 瀏覽
Shang Ching Co is a Taiwanese restaurant that radiates a nice traveling vibes, which is definitely something we all needs in this pandemic era.Shang Ching Co has a very comfy dining area.And I do really appreciate the interior design and hearty decorations.When I ordered this Braised Beef Rib Noodle Soup, I was expecting a single bowl of noodles. So, this delicious set with awesome side dishes definitely was a nice surprise to me! The fungi (bottom side dish) was marinated with vinegar, so that

Braised Beef Rib Noodle Soup

When I ordered this Braised Beef Rib Noodle Soup, I was expecting a single bowl of noodles. So, this delicious set with awesome side dishes definitely was a nice surprise to me! The fungi (bottom side dish) was marinated with vinegar, so that it’s very refreshing and made a decent appetizer. Top right corner was veggies with grinded garlic, so so delicious! And the last side was fried dough stick chunks, they were so crunchy and yummy!!! Good to eat alone, or dip with soup.

The Braised Beef Rib Noodle Soup itself was absolutely gorgeous! The soup was nicely flavoured, yet not salty at all, so I ended up drinking all the soup. I opted for crafted flat noodles, and they were quite al dente. Soaking up all the delicious soup, the noodles were very enjoyable! And the beef? No complain at all! Generous portion, thick and meaty ribs that were so tender and flavoured!

Highly recommend Shang Ching Co to you!
2021-02-24
Braised Beef Rib Noodle Soup
2021-02-22 1927 瀏覽
終於可以唔使排隊來品嘗由女歌手 傅佩嘉係灣仔新開的台灣菜尚青商號。平時lunch time嚟到總係好多人排隊!今日星期六較少人,十二點來到尚有位坐近門口位。呢間鋪位於莊士敦道及蘭杜街,地鋪門口係面向蘭杜街。地鋪建築面積400呎,做Reception/外賣位,樓上一樓有2000呎可堂食。之前放盤近2年, 最初放盤20萬,最後減到12萬。前租客燃燒Burn&Fight留低靚裝修及生財工具,啱用都抵租。今次2人試了以下美食:🐮滷牛筋真係絕對要試,比春水堂 好食,份量更多,又嫩口又夠味,牛筋控的人必食。🐮酒香椒麻牛肉絲拌麵好惹味好麻辣🌶️🌶️,牛肉嫩口份量足。手工寬麵彈牙。糖心蛋好味,可惜整體醬汁較咸,麵份量唔夠。☕阿薩姆紅茶加珍珠初頭飲以為係廿四味,色澤都好似。 之後食咗其他嘢再飲後感覺又唔同。若喜歡咖啡及紅茶的苦澀,可以一試。珍珠細粒唔會硬。🍧柴魚皮蛋豆花 真係無聽過用皮蛋配豆花。。。口感特別,咸咸地,啱唔鍾意食甜的人食。豆腐花滑份量較小,如果可以,我想用一半皮蛋換更多豆腐花😋食完都好滿足,想再來可試其他美食🥰#Cherry攻商鋪🍒#MagicCherry攻美食😋#MagicRaymond食好

今次2人試了以下美食:
🐮滷牛筋

🐮酒香椒麻牛肉絲拌麵

☕阿薩姆紅茶加珍珠

🍧柴魚皮蛋豆花

食完都好滿足,想再來可試其他美食🥰

#Cherry攻商鋪🍒
滷牛筋
酒香椒麻牛肉絲拌麵
阿薩姆紅茶加珍珠
2021-02-21 1195 瀏覽
讚1.環境舒服,雖然多人到癲,但餐廳入面唔會太侷促2.野食係相當有台灣小台既風味,入口係偏向台南少少,豆乾入味,豉油膏同蒜泥好足,鹹得夠開胃;牛肉麵上檯係成個set黎,雖然無見過當地會碗油炸鬼(反而越南就有),但湯係幾好,紅燒風格但有少少甜,入口唔油,牛肉腍滑同埋超大塊,同埋啲麵煮得有心機太多,條條爽彈,係荃灣同旺角都有分店果間段x貞要學下,泡菜份量足、酸中帶甜,整體係好味蹯彈1.泡沫紅茶既甜味唔係台灣果種糖味,呢度係整得似茶餐廳凍檸茶咁,失色左

1.環境舒服,雖然多人到癲,但餐廳入面唔會太侷促

2021-02-21 915 瀏覽
喺灣仔有一間開張唔係好耐,但係就好多人排隊買外賣同堂食嘅台灣料理。為咗試一試佢有咩咁吸引,係午市時間真係要特登早啲嚟先唔使等咁耐。埔里花鵰半筋半肉麵食台灣菜習慣一定要試牛肉麵,睇吓佢嘅水準如何。選擇了手工寬麵,麵條質感好滑,以佢嘅牛肉都幾入味,烹煮嘅時間足夠,湯底亦都有好濃嘅花雕酒味,雖然價錢唔係好平,但都算唔錯。

埔里花鵰半筋半肉麵
15 分鐘 (堂食)
午餐
如果當還在work from home的其間,在午飯時鋪面已經站了一群等外賣的食客,你可以想像它又幾吸引。凍凍地嘅天氣。當見到有得買花雕牛肉麵,口水都立刻來。因為食物都係叫先做,所以都等了15分鐘。回來的時候,已經見到包到好靚,係一個充滿了設計嘅外賣袋。未食都知道他們制作用心,果然打開後,聞到好香嘅牛肉湯味,湯和麵分開,還配了油炸鬼,可以吸收湯的味道再吃。雖然湯加了花雕,但係煮的過程已經揮發,所以食時不太覺得有酒味。不過愈食愈暖,達到我暖身的目的。麵質係有口感,可惜外賣唔做手工寬麵,得幼麵可選擇。湯和麵都出色,牛肉有點可以失色。牛肉炆得夠耐,入口都不用咬,還配有少少筋,完全可以話冧滑。牛肉都有4-5件,算係在灣仔價性比高的午餐。係一碗唔會失望的台灣牛肉麵。

麵質係有口感,可惜外賣唔做手工寬麵,得幼麵可選擇。

係一碗唔會失望的台灣牛肉麵。
2021-02-20 526 瀏覽
雖然要排隊但都算去得好快~一坐底就用app叫左以下💛半筋半肉牛肉面,都算多牛肉啦,一個肥仔食都夠飽,湯底幾好,算係香港難得食到的正宗台灣原味道💛鴨血煲,黎個時會點火煲滾佢,落埋d粉索晒味,正~麻辣味唔係好辣,而d鴨血都未免太多下話!!!平時係超市買一盒個d都好似係咁上下份量,食到尾都仲有,無數幾多舊但由頭到尾食住有,令我有一下懷疑咁多會唔會蝕?仲有2舊索味豆腐,丸。💛順帶一提,個餐附送小食 即係個一口油炸鬼同醃蘿蔔都好脆,爽口,好味!💛滷豬腸就係睇圖咁入味啦,都係份量都幾多下。最後係全部清晒,杯野飲都啜到一滴無剩。係香港呢個價錢食到呢個台灣味仲呢個份量算好好啦,性價比高過乜乜啊乜來了個d好多。
雖然要排隊但都算去得好快~一坐底就用app叫左以下
💛滷豬腸就係睇圖咁入味啦,都係份量都幾多下。
最後係全部清晒,杯野飲都啜到一滴無剩。
鴨血
鴨血
<<尚青商號>> 新開不久已成為灣仔人Lunch嘅不二之選😋 就算平日都有長人龍🚶🏻‍♀️🚶🏻🚶🏼‍♂️想食嘅話要預返少少時間排隊喔🙈 餐廳有兩層 上層堂食🥢 下層外賣🥡 店內充滿懷舊poster 裝修有老台灣嘅感覺💕 食物質素中上水平 份量蠻精緻 男仔未必夠食👅【紅燒半筋半肉牛肉麵】💰$74招牌菜之一‼️ 牛肋條同牛筋都炆得好稔好入味 但完全不會太鹹🤤 肉裏面有層薄薄嘅脂肪 令牛筋條食落嫩滑唔韌🤩 牛肉湯底算濃郁🐮 揀咗手工寬麵幾煙韌彈牙🍜值得一讚👍🏻 個set跟配3️⃣樣配菜: 酸菜 醃黃瓜同油炸鬼 幾豐富😍 香脆油條粒食完麵可以浸湯吸曬湯嘅精華😙 最後食酸菜飲凍冬瓜茶解膩😝 大🈵足💯🦄滿足指數: ❤️🧡💛💚💙#OhMyFoodBae_wanchai#OhMyFoodBae_taiwanese#OhMyFoodBae_yellow📍尚青商號灣仔蘭杜街4號文熙大廈地鋪

【紅燒半筋半肉牛肉麵】💰$74

黑嚕嚕飯

🦄滿足指數: ❤️🧡💛💚💙

#OhMyFoodBae_wanchai
#OhMyFoodBae_taiwanese
#OhMyFoodBae_yellow

📍尚青商號
灣仔蘭杜街4號文熙大廈地鋪
紅燒牛肉麵
  • 紅燒牛肉麵(半筋半瘦)
2021-02-19 538 瀏覽
還記得以前在廈門街的三星牛肉麵嗎?三星本身是由香港歌手傳珮嘉所開的,後來易手了覺得很可惜!😢不過最近她在附近的蘭杜街新開了「尚青商號」,開業不久已大受好評,我也逼不及待來試試午餐!餐廳分開上下兩層,下層是廚房也設外賣,堂食則要到樓上雅座,店裡還販賣不少台灣特色懷舊商品。他們的餐點賣相都很吸引,每個湯碗,甚至用來盛配菜的小碟都很有質感,令整個用餐體驗更精緻。▪️麻辣半筋半肉 配手工寬麵 $74牛肉入味軟腍,湯底有濃濃的花椒香氣,辣得十分開胃,餐盤還附有油炸鬼、酸菜和木耳,令味道的層次更豐富,特別喜歡香脆的油炸鬼,浸湯後吸收了湯底的鮮味,很美味!美中不足的是麵質較腍,稍欠煙韌感,但整體來說頗推薦👍(P.S. 朋友點了紅燒湯底 味道也很香濃!)▪️香菇滷肉飯 $46醬汁煮得非常香,拌飯一流,仔細嚐嚐更有木魚絲的香氣😋但貪心的我希望肉燥份量再多一點!▪️鹽酥雞 $32比起主食其實更推薦他們的小食😂雞粒香脆可口,不會太油膩,加上辛香料和蒜粒提升味道層次,讓人越吃越上癮。▪️台式香腸 $30讓人驚喜的小食!香腸煎過後很香口,記得和旁邊的蒜粒一起吃,雖然有點重口味,但一定不能錯

▪️麻辣半筋半肉 配手工寬麵 $74
(P.S. 朋友點了紅燒湯底 味道也很香濃!)

▪️香菇滷肉飯 $46

鹽酥雞

▪️鹽酥雞 $32

台式香腸

▪️台式香腸 $30
讓人驚喜的小食!香腸煎過後很香口,記得和旁邊的蒜粒一起吃,雖然有點重口味,但一定不能錯過!

既然現在無法去台灣旅行,不如來這裡吃一頓美食,填補一下想念台灣的心情吧💛
台式香腸