2022-11-11 1886 瀏覽
因為疫情都好耐冇去食自助餐,見雙11其間有優惠就應朋友安排兼為友人慶祝生日,老遠由九龍走到入將軍澳食晚飯,可惜實在太令人失望,唔會再有下次,亦唔會推介,見議可以的勿選!其實西式自助餐來來去去食物都係咁上下,有啲熱食,冷盤,壽司,少許鱼生刺身,甜品之類一般,都冇乜驚喜。客人主要都係想能夠與友人團聚開開心心食返餐,希望環境服務可以補救,卻兩者都欠奉!🤬客人早到未能安排入座要在外等候是理解的,等候片刻跟著排隊掃安心做了一大堆功夫可以放行,原以為進入餐廳後放下背包手袋就可以開開心心去取食物,誰知只差幾分鐘,就在我想取食物時突然被喝停,廚部侍應從遠邊極冇禮貌一路大叫的走過來:喂,未夠鐘呀小姐,啲食物唔攞得!嚇得我以為自己係賊唔知偷食咗佢啲乜嘢食,但其實啲食物已經预早擺放好!跟著就同佢理論,既然外面接待已經讓客進場而又冇特別指示,兼距離正餐時間都不過5分鐘,為何酒店員工可以這麽不禮貌呼喝叫停客人?!酒店經理過來了解事件,卻又不停跟我說係原則問題。既然你咁守原則,5分鐘前接待就唔好讓客人入餐廳啦!究竟客人來食餐定食你啲所謂原則?!酒店業服務態度以禮待客啲原則又去哂邊呀?一進場就令到客人咁唔開心,實在
其實西式自助餐來來去去食物都係咁上下,有啲熱食,冷盤,壽司,少許鱼生刺身甜品之類一般,都冇乜驚喜。
客人早到未能安排入座要在外等候是理解的,等候片刻跟著排隊掃安心做了一大堆功夫可以放行,原以為進入餐廳後放下背包手袋就可以開開心心去取食物,誰知只差幾分鐘,就在我想取食物時突然被喝停,廚部侍應從遠邊極冇禮貌一路大叫的走過來:喂,未夠鐘呀小姐,啲食物唔攞得!嚇得我以為自己係賊唔知偷食咗佢啲乜嘢食,但其實啲食物已經预早擺放好!跟著就同佢理論,既然外面接待已經讓客進場而又冇特別指示,兼距離正餐時間都不過5分鐘,為何酒店員工可以這麽不禮貌呼喝叫停客人?!酒店經理過來了解事件,卻又不停跟我說係原則問題。既然你咁守原則,5分鐘前接待就唔好讓客人入餐廳啦!究竟客人來食餐定食你啲所謂原則?!酒店業服務態度以禮待客啲原則又去哂邊呀?一進場就令到客人咁唔開心,實在太勞氣!唔好話有優惠價,就算以後有免費都唔會再來!🤬
座位安排太擠迫,地方唔大但又要放高大有背椅,攪到客人背對背坐,就連枱與枱之間隙縫都竟然要放多個座位,攪乜?又唔係全院滿座!攪到客人出入都要起身讓路極唔方便!😕
食物冇驚喜,份量少,鱼生刺身太乾,好似放咗一日已經風乾了!只有甜品免强可以接受!😐
開蠔枱面鬼鼠收到廚部後面,驚死被客發現!要排隊等配给,阿姐見條隊差不多十個八個先慢慢開蠔,每隻蠔沖水廾秒,每人只配给兩隻!最憎啲咁嘅所謂自助餐,愛吃蠔者一定失望,勿到!🤬
清枱員工見你枱上碟子用餐完畢,刀义都未放低就已經拿走隻碟,但走到去取食物時卻又經常缺碟要等,要自己四圍找碟,究竟係清洗唔切,定太少? 相信餐廳管理層心裡有數最清楚,請檢討,但勿要客人呆等!😒
其他已經冇心情再提,相片都只拍咗一兩張,其實都冇乜興緻上載!😒
客人就自行決定取捨啦!😑
2022-11-10
用餐優惠
團購
2022-11-07 838 瀏覽
剛剛星期六日係皇冠酒店2日一晚的staycation,本來都唔想comment佢嘅自助餐早餐有幾差———可以話係我哩2年系香港8-10次洒店staycation 中最差的一個早餐。因為個自助早餐完全冇料到冇乜嘢食,所以亦冇影相(因為原本無諗住comment所以無影相)但今日上OpenRice 睇完佢一個今年2022/8/8 嘅post(主題係不一様的早餐)覺得好奇怪,個食客非常讚酒店的自助早餐非常豐富,post出嚟嘅相片上嘅食物的確非常豐富,但同我哋剛剛食完嘅自助早餐完全天淵之別,我就好奇怪打去酒店問個究竟,酒店回覆話個post上的食物內容係2年前佢地早餐內容,酒店話佢哋都覺得好奇怪喎⋯⋯如洒店所說所實,究竟點解個食客會post 番2年前的野,箇中原因就自行去考究。(哩個就係我comment的原因總之哩間洒店嘅早餐就無好野食,屋企人話仲衰過快餐店,快餐店都有塊牛扒😅。究竟哩間酒店有咩食,見下面參考:-update左(打交叉) 上前食客2022/8/8post上的食物內容-肉類:見過好薄嘅漢堡扒,但第一轉見過吓,第二轉想夾來試吓已經無啦,之後亦無再出現過,亦無見過有其他肉類。-三角薯丁1

究竟哩間酒店有咩食,見下面參考:
-三角薯丁10點嘅時候先見到(10:30收埸),好奇怪的會咁
-唯一可讚嘅系有3款蛋可供選擇(烚蛋、太陽蛋、炒蛋)🤣
-中式點心只有一款蒸齊包,西式點心有3款,試過2款,1款OK,另一款可以話係難食。

酒店話佢個早餐價值$268,如果問我值幾多?咁我會認同我屋企人嘅講法:「千仲衰過快餐店,快餐店都有塊牛扒」
2022-11-01 1510 瀏覽
沙律螺絲粉幾好食,熱食普遍還好,但覺得普遍都偏鹹。甜點方面,確實有點失望,大多都外表好睇但唔好食,只有雞蛋仔和葡撻還可,豆腐花完全唔滑,「鞋」過豆腐。最後,個人認為碗碟衛生麻麻地,有可見污漬(不是水漬),只好放低拎過第2隻😅
2022-10-20 4264 瀏覽
仔仔的慶生飯.都唔知食乜好.突然想起將軍澳嘅(假日皇冠酒店-尚廚)呢間Buffet我哋之前已經食過兩次.兩次都令我哋都算唔錯.啲嘢食都好多選擇.每次都有食生蠔🦪.啲蠔都幾鮮美.經過家人相量.便決定揀選「尚廚」作為仔仔啲慶生飯.便在綱上預定咗今日星期四嘅「蠔得喜自助午餐Buffet」共四位.用餐時段12:00至14:30 .我哋喺「PopCom」商場平台花園進入尚廚.這個門口進入便是接侍處.估唔到今日係平日都咁爆.入座排隊都等咗十分鐘.好彩四個人被安排到牆身一角四人枱唔使係大堂正中同人迫.之前我哋嚟食都唔係咁多人.環境清幽.食物款式超級之煩多.依家好嘈好熱鬧.好似係大酒樓飲茶咁.行去睇吓有啲乜嘢食.已經被人撞到幾次.啲人好似唔使錢咁.今日入座率都有九乘九.唔理咁多睇吓有乜嘢食先.總括來講比之前少咗款式.我哋係綱上預定閑日七五折.再加1服務費費.即係實際每位$288元但係呢個價錢都還算可以啦!呢度係有生蠔🦪食.生蠔🦪唔算大隻.食落都好鮮味.有少少海水鹹味.無沙.每人每次祗可有兩隻.要食就要排多幾次隊.日本🇯🇵和食刺身祗有四款唔多.本人喜愛三文魚.其他的沒有點選。海洋有蜆🥠/東風螺🐚中蝦🦐📌
生蠔🦪
白切雞/叉燒/烤牛仔肉/牛肋條/蝦餅
雞蛋仔/芒果拿破崙/葡撻/芒果撻/芝士蛋糕
芒果撻/木糠布甸
火龍果/西瓜/菠蘿
Haagen-Dazs三色雪糕.曲奇雲呢拿/焦糖脆餅/士多啤梨
餐廳送上祝福蛋糕
📌尚廚 (將軍澳)
將軍澳唐德街3號香港九龍東皇冠假日酒店1樓
2022-10-06
生蠔🦪
  • 甜品
  • 芝士蛋糕
2022-10-12 2215 瀏覽
上網買咗佢哋個自助餐套票,轉系食生蠔嘅,嚟到嘅時候出邊非常之多人排隊,不過職員都非常之有禮貌,而且安排得非常之好。入到去食嘢嘅時候,佢哋生蠔嘅質素呢都非常之新鮮,另外都有其他嘅海鮮例如松葉蟹,青口,蠔,蜆肉,,各樣海鮮都唔錯。至於刺身方面,佢哋嘅三文魚同埋白蠟都好正,赤身就爭少少。最滿意嘅一點都係佢哋嘅甜品,佢哋嘅甜品種類非常之多,而且仲好易任食Häagen-Dazs嘅雪糕。其中最推薦佢哋一個忌廉泡芙,幾乎只可以攞到一轉,之後已經俾人攞晒,另外佢哋個奶凍都好正,雖然好似轉移左視線但係佢哋各樣食物嘅質素都唔錯,值得一試
之前去staycation 食過黃金海岸同北角海逸酒店既自助餐,都覺得好好食,好享受。所以完全都冇諗過今次幫襯既酒店自助餐,水準可以差到甘😢。完全係用難受黎形容。主打既 松葉蟹,好咸😢好霉,我懷疑係咪要咸味黎遮蓋猩味?第二主打係蠔,好細隻😢吾太新鮮同猩;第三主打鴨肝,食左半啖冇期望過,吾識形容。刺身方面得4款,三文魚 吞拿魚 馬刀貝 黃色吾記得咩魚,總之得呢4款,連我最其望亦覺得最基本既蝦都冇。。。冇。。。壽司得4款…我想講樓下爭鮮啲壽司仲好食😭 老公原本好期待食牛同羊,點知啲牛好生…啲羊架好似岩岩係微波爐叮出黎既甘。天,每人4百幾五百蚊,究竟食左啲咩落肚…未試過食自助餐或者放題,食完可以甘空虛😮‍💨 我哋全家一張相都冇影,食自助餐可以冇意欲影相,大家自己估我哋有幾失望。
2022-10-03
2022-10-06 3611 瀏覽
又要前文提要吓先,由於同老婆入咗嚟將軍澳嘅「九龍東智選假日酒店」宅渡假,整個套票包入住當日自助午餐、標準客房、免費借用單車及翌日自助早餐($1,100+10%),都算抵玩。前文就分享咗個自助午餐,依篇就講講個自助早餐,享用地點都喺晌番對面「九龍東皇冠假日酒店」嘅「尚廚」。噚日自助午餐嘅入座率就可以講空前盛況咁,目測都有9乘滿,而今朝(喺星期六嚟),可能時間尚早,才7:30am左右,成間餐廳暫得幾枱客,環氣氛變得較清靜,點坐都得,當然揀番個窗口位啦,加上高樓底環境,悠閒舒服。自助早餐唔知收幾錢位,而確認信亦話只喺「simple breakfast buffet」,睇過啲食評都知唔會好多嘢食,所以,可能打咗底,以早餐計,選擇都唔少,又覺得OK喎。不過,好老實,跟之前同樣喺宅渡假時包早餐嘅酒店比較,如「黃金海岸」、「帝逸」、「富諾特東薈城」,呢度確喺明顯低一、兩班。但既來之,則安之,事事比較亦意義唔大,反正,食得幾多吖,夠食、啱食咪OK囉。飲品區對比噚日午餐,除咗種類選擇少咗,每個種類嘅款式亦無咁多,就以飲品為例,主要就喺茶啡同橙汁,再有啲檸檬片沖吓檸水、檸茶。先一杯橙汁配沙律,之後就再一杯
,當然揀番個窗口位啦,加上高樓底環境,悠閒舒服。
飲品區

對比噚日午餐,除咗種類選擇少咗,每個種類嘅款式亦無咁多,就以飲品為例,主要就喺茶啡同橙汁,再有啲檸檬片沖吓檸水、檸茶。先一杯橙汁配沙律,之後就再一杯咖啡襯我嘅DIY全日早餐,哈哈。
飲品區
沙律吧、生果、粟米片

呢幾類喺自助早餐嘅必然種類,沙律吧就只有2款沙律菜、8款配料、3款醬,話多唔多,話少亦叫OK,而生果喺得兩款,粟米片就無試,反而見有啲乳酪,就唔錯過。
沙律吧
生果、粟米片
通常第一轉會先食啲開胃嘢,所以,先嚟一碟拼盤,沙律吧有嘅食材都樣樣要啲,再淋上隻意大利汁,另外加啲生果同乳酪,一份健康嘅「前菜」就此誕生
。真喺喺食自助餐先會咁,啲食材都算新鮮,沙律菜入嗉嗦聲,隻汁醬亦好醒胃,生果夠晒甜,最緊要喺夠健康。
烘焙、熱盤、粥品

再行過少少,有烘麵包機,亦有個暖櫃放咗少少牛角酥、丹麥酥,而熱盤呢?款式比較偏向西式啲,如薯蓉、炒滑蛋、茄汁豆……等等,再加啲炒飯、甘筍粥……等,就唔會好似午餐咁,有啲即煮麵檔、粥檔。果然喺「simple」,不時晌自助早餐都有嘅粉麵、點心、煙肉……,甚或甜品,都唔見有。
烘焙
粥品
點都好,總之左砌右搭,都砌咗一整碟,都有啲似一份「全日早餐」
。啲牛角包、丹麥酥都幾好食,鬆軟富牛油香,薯蓉又打得幾柔滑。質素上,突出就唔突出,勝在平平穩穩,無咩大問題。
整體嚟講,選擇確喺少咗啲,但啲嘢食質素都叫OK,況且,以一般人而言,早餐都唔會食太多,簡簡單單填飽肚。
早餐
2022-10-02 2093 瀏覽
今次透過kkday book午市自助餐,時段為14:15-16:15可以食到兩個鐘,嚟到九龍東皇冠假日酒店嘅尚廚食buffet。而午餐嘢食其中以特色凍海鮮盤為賣點,包括即開生蠔每人每次可拎兩隻、松葉蟹腳、青口、黃金螺、白蜆、熟蝦.... 除此之外,仲有四款刺身、六款壽司、沙律、八款頭盤、中西餐湯、黑椒燒牛肋條、意式焗蟹肉蘑菇蛋餅、燒紐西蘭草飼肉眼牛扒、燒羊脾、中東旋轉烤肉檔、即煮海鮮粥檔、即煮粉麵檔、鐵板燒。十多款甜品、七款口味的Haagen-Dazs雪糕及朱古力噴泉,以及任飲即磨咖啡、紅茶、果茶、檸檬水。比起其他自助餐都算抵食,雖然熟食選擇唔算太多,但都對得住呢個價錢。

2022-10-02
生日
2022-09-24 1613 瀏覽
種類少 d 食物唔refill 重要收埋唔再出蠔細但味道還好 但太早收 就唔好厚住面皮話任食啦燉湯/甜品還可以晚餐都咁慳皮 午餐更加唔洗諗 地方遠 質素普通 種煩少 收得貴 雖然買一送一優惠先去食 但真心唔抵x
種類少 d 食物唔refill

地方遠 質素普通 種煩少 收得貴
雖然買一送一優惠先去食 但真心唔抵x

2022-09-22
2022-09-22 6346 瀏覽
由於疫情關係,仍未出外旅行嘅機會,除咗行吓山、郊遊吓,「宅渡假」就成為另一放鬆心靈選項。之前好幾次「宅渡假」都喺揀晌新界區或離島區,而今次就揀咗入嚟將軍澳嘅「九龍東智選假日酒店」,整個套票包入住當日自助午餐、標準客房、免費借用單車及翌日自助早餐($1,100 + 10%),都算抵玩。不過,雖然入住喺「假日酒店」,但午餐、早餐都喺晌對面「九龍東皇冠假日酒店」嘅「尚廚」餐廳享用,皆因「假日」本身喺無餐廳。酒店正正位處「將軍澳」站上蓋,黐住「PopCorn」個大商場,位置就非常便利。作為酒店食自助餐嘅地方,一般個場都幾大,呢度樓底都幾夠高,一邊又喺落地大玻璃窗,對住商場平台,所以,感覺都幾唔錯。而最估唔到,今日喺星期五,即喺閒日,入座率目測都應該有9乘,可見大家都要靠食餐自助餐嚟舒緩吓抗疫疲勞。 我哋原本喺被安排住晌裡面近食物枱嘅位置,雖然,枱與枱之間都有啲高身嘅透明膠板隔住,但始終都多人,老婆就想食得安心少少,所以,要求坐出「門口」位得唔得,相信呢組位置喺以前客滿時,想多做幾組客人而設,依家就啱晒我哋,得幾個人同我哋諗法一樣坐出嚟。餐廳有另一個連住平台入口,基本上,喺唔多人行過呢個位置。
,皆因「假日」本身喺無餐廳。
,可見大家都要靠食餐自助餐嚟舒緩吓抗疫疲勞。
嚴格嚟講,個自助午餐喺無咩主題,不過,睇門口棟咗個價錢牌,叫「蠔得喜」自助午餐,賣點喺有生蠔供應囉。平日嘅原價要$328 + 10%,如網上訂可以去到75折,實價$280,晌呢個時勢,都算抵食。
整個場地嘅格局,都算幾歸一,以正門入口計,靠右喺甜品區,然後靠左一直走到尾就喺各項食物區,唔會東一忽,西一忽。
飲品

因為就近晌門口,先介紹一下先。基本上,一邊喺凍茶、凍啡、果茶同檸檬特飲,而另邊就喺熱茶、咖啡機,都喺啲大路嘢咁啦,任斟任飲,喺咁上下架啦。如果想飲番杯,餐廳亦提供紅白餐酒,但就需另外收費。
沙律

自助沙律吧唔算喺好大陣容,有數款沙律菜,十零款配料,幾款醬汁,以及少少預製好嘅沙律,但亦有亮點,就喺標明用上水耕菜,唔需要使用農葯,自然更健康,質素亦更穩定,當然,成本亦會高啲。
沙律
凍肉盤、芝士盤

晌沙律吧中,就有少少雜綿凍肉盤、挪威三文魚,喺唔少自助餐必見嘅冷盤嘢,小弟一向用嚟襯沙律食;下面就放有芝士盤、乾果、水餅,少有淨食,大多數都夾吓啲沙律、頭盤一齊。
凍肉盤、芝士盤
刺身壽司、和食

本身都喜歡食刺身壽司,不過,平常食自助餐就好少揀,因為覺得大多數都喺普通嘢,但點都要講兩句,有冷麵、雜綿壽司同4款刺身,款式就唔多,卻喺唔少港人嘅喜好。
刺身、壽司、和食
刺身、壽司、和食
介紹完上述幾個大類,就嚟一份超級頭盤,樣樣執啲,睇見都好豐富啦,除沙律菜外,加烤南瓜、阿枝竹、煙三文、凍切肉、芝士、刺身、橄欖、粟米粒、藜麥、乾果……等等,淋上油醋,的確幾酸香醒胃,清爽怡人
,開開胃等陣可以大開殺戒食盡啲。
沙律、冷盤組合
餐湯、麵包

自助餐就一定會提供中湯、西湯,前者有蓮藕煲唐排,後者就喺蘑菇忌廉湯,兩款都唔喺咩特別嘢,不過,食完一輪頭盤凍嘢,都會飲少少湯暖番個胃。而麵包無放晌餐湯旁,反而晌甜品區嗰邊,因為嗰邊有個暖櫃擺甜點,正好烘熱住啲包。
麵包、甜品
小弟就揀西湯,雖然只不過喺蘑菇忌廉湯,但真材實料,好濃菌香,又夠滑溜,而襯個湯,除拎咗一小個歐陸麥包,仲加多件迷你葡撻同蘋果卷,個包煙韌有麥香,搽上少少牛油都好好食,皆因喺「暖笠笠」,而葡撻同蘋果卷都正喎
,尤其後者,捲住好多蘋果肉,好清甜。
餐湯、麵包
海鮮吧

依家生蠔唔再喺自助餐必然供應嘅食物,太多基於食衛安全去考慮,而呢度就以生蠔作為賣點,所有生蠔都喺即開。此外,海鮮類仲有黃金螺、青口、凍甜蝦、大蜆,唔算多款,但自助午餐而言,算喺好OK。
海鮮吧
即開生蠔
啲生蠔每次限攞兩隻,對我嚟講真喺無乜所謂,反正我都喺少試一下。樣樣海鮮要啲,再搭啲生果,少有咁樣配搭,但感覺幾清爽,再者,啲海鮮質素都OK,生蠔厚肉爽口,帶濃濃海水鹹鮮味
。
海鮮 + 生果
熱食、即煮檔

跟住輪到介紹熱盤呢個大片區啦,先一口氣介紹晒有啲咩食,包括:土耳其烤肉卡巴、即煮粉麵、點心、燒西冷、中西式熱盤、海鮮生滾粥檔、燒味……等等,雖然無咩亮點嘢,但以自助午餐計,陣容都算豐富啦。
土耳其烤肉卡巴
即煮粉麵
點心
燒西冷
中西式熱盤
中西式熱盤
海鮮生滾粥檔
燒味
老婆就有試吓啲粥,我就留肚掃甜品,所以,粉麵、粥品、點心、燒味呢啲常食到嘅就無要,不過,執吓執吓都砌到一大碟「主菜」,有燒西冷、秋刀魚、烤豬肋骨、餃子、卡巴同啲蔬菜,幾款肉都唔錯,西冷軟腍富肉香,秋刀魚同餃子喺老婆推介,而卡巴唧上大量牛油果醬,老婆見到都搶住試,加上啲烤肉好惹味,又熱焫焫
。
熱食拼盤
甜品

近入門口位就喺甜品區,分兩組位置放滿中西式甜品、雪糕,而且,睇得出有刻意嘅佈置,感覺更吸引。無影低啲甜品名,但從影低嘅相,有16、17款左右,款款都精緻的骰,又多元化。
甜品
兜咗一圈,鎖定晒心水目標,就揀咗芒果布甸、意式草莓奶凍、迷你鮮果撻、芒果拿破崙、紅豆綠茶芝士蛋糕、意大利芝士蛋糕、榛子朱古力蛋糕及熱情果慕絲蛋糕共8款,綜合而言,質素比預期好喎,布甸、奶凍做得滑溜,拿破崙夠酥脆芝士餅吊出鹹香味,慕絲蛋糕口感柔滑,滿足
DIY甜品拼盤
老婆都鍾意食甜品,但胃納有限,通知就黐我嘅甜品拼盤樣樣試半口,反而,佢自己就會攞碗豆腐花食,因為,佢一向鍾情豆製品,佢話個豆腐花唔錯,好夠滑溜,有豆香。
豆腐花
Häagen-Dazs雪糕

甜品中,有品牌嘅雪糕亦喺唔少大酒店自助餐嘅必然選項,一共有6款口味供應,包括焦糖脆餅、芒果、比利時朱古力、抹茶、曲奇雲呢嗱同士多啤梨,有專人負責服務,但小弟就鍾意自己落手,因為會砌得靚仔啲。
Häagen-Dazs雪糕
因為見個暖櫃有啲雞蛋仔,所以,就雪糕配雞蛋仔,不過,可能睇相就睇唔到啲雞蛋仔。焦糖脆餅、芒果、比利時朱古力雪糕喺小弟心水,加多球抹茶,又去朱古力噴泉嗰邊加啲朱古力漿。HD雪糕就唔使多講,質素唔差得去邊,夾雞蛋仔食,過足癮啦
Häagen-Dazs雪糕 + 雞蛋仔
今次兩日一夜之旅,安排好晒各項行程,朝早已去咗一轉「鯉魚門石礦場」影吓相,勞動吓,所以,作戰狀態幾好,掃咗好多碟嘢,之後上房抖一抖,然後再借單車踩落海濱睇睇日落,不知幾寫意呀!
作為酒店,服務及食物質素都有待提升。目測一半以上侍應像從茶餐廳挖角過來。刺身服務員整晚心不在焉,叫三次錯三次,做三餸飯的阿姐比她專業得多。經理埋單時竟然在客人背後壞話「唔係呀嘛!竟然冇實體咭」。我心諗「唔係呀嘛?咩嘢年代?我兩年冇帶銀包出街,得兩間舖真係冇電子付款,一間日式拉麵,一間新開張。」最後其實佢有 Apple Pay,佢一係真係唔識,一係唔想煩,兩樣都係死罪。食物方面,海鮮不鮮,中湯不盪,除了鐵板燒值得一讚以外,大部分濫於充數,將貨就價。
作為酒店,服務及食物質素都有待提升。

2022-09-18
2022-08-08 3218 瀏覽
在將軍澳皇冠酒店staycation package包埋個早餐當然要去試下啦!可能都幾多人喺酒店住,去到餐廳,客人已經坐滿九成,早餐係自助形式,於是急不及待即刻出去攞嘢食。早餐都好多款式,有煙肉,太陽蛋,薯餅等等。另外一碟拎咗啲香腸,薯餅,火煺,太陽蛋,最特別就係有個粢飯,粢飯好好食,真係印象難忘,無得頂👍重有好多唔同嘅款式嘅點心,有燒賣,牛肉,素餃,糯米雞,一般酒樓味道。最難得仲有粉麵,有師傅專人煮車仔麵,任你點,有魚蛋,牛丸,水餃,菜及不同種類的麫,早餐大致上都好豐富,種類都唔少,加上飲品也任飲,CP值高。

早餐都好多款式,有煙肉,太陽蛋,薯餅等等。

2022-07-31
早餐
  • 粢飯
2022-08-07 2027 瀏覽
網傳尚廚係一間超多不同款式食物餐廳,今次特登卜枱感受吓。去到餐廳好多人,竟然要排隊入,好誇張。餐廳環境一般,似高級少少cafe,枱與枱之間擺得比較迫。沙律菜好多款式、好新鮮、超級吸睛👍三文魚好fresh ~一試難忘。燒味有叉燒、同埋貴妃雞攞咗少少、叉燒就麻麻哋比較柴皮😪燒牛肉大約五成熟、食起上嚟好軟冧、點心有燒賣粉果一般酒樓嘅貨色、普普通通。甜品也有很多款、比較喜歡芒果拿破崙幾好食、朱古力歌劇院也不錯。仲有飲品任飲、有橙汁、蘋果汁、檸檬茶、咖啡、掛住食都唔記得影相😌
網傳尚廚係一間超多不同款式食物餐廳,今次特登卜枱感受吓。
去到餐廳好多人,竟然要排隊入,好誇張。
餐廳環境一般,似高級少少cafe,枱與枱之間擺得比較迫。

沙律菜好多款式、好新鮮、超級吸睛👍

三文魚好fresh ~一試難忘。

燒味有叉燒、同埋貴妃雞攞咗少少、叉燒就麻麻哋比較柴皮😪

2022-07-30
  • 燒牛肉
2022-08-05 3259 瀏覽
之前嚟過一次食呢個「蠔得喜」自助午餐,雖然食物選擇都唔叫多,質素都尚可,最吸引就係任食生蠔(咁餐廳都用呢個做賣點啦),用酒店網預購有折,二百幾蚊,都叫做OK啦幾抵食嘅。於是相約朋友第二次嚟食,就覺得唔同咗兼食得唔係太高興。原因係今次戴眼鏡開蠔男師傅,好明顯有意放慢手腳開蠔,甚至假動作抹下個星盤,又或者沖水沖好耐,好似搵好耐都搵唔到隻蠔個入刀位呢d,都真係唔係我疑心大,而係戲味太濃。雖然唔肯定呢個做法係公司為慳成本order師傅咁做,定係師傅唔想咁辛苦自己咁做,但作為顧客,餐廳生蠔已經係每次只可以拎兩隻(又已經係細細隻嘞),而一路排隊一路睇住個師傅0.5倍速咁開蠔法,我覺得作為一間酒店直情downgrade咗(其他staff係冇問題嘅),去到一個位我真係忍唔住要出個食評,希望餐廳有所改善,寧願你收貴少少,好過做埋d無謂嘢。排緊隊時你又唔可以食住其他嘢,餐廳以慳錢角度睇都算叻嘅。第二次去甚至覺得熱食選擇都少咗,上次有pizza,今次就冇嘞。其他食物唔會有咩係好差,但又冇乜令人喜出望外嘅食品,始終選擇比較少。同埋見到個開蠔師傅咁真係影響心情影響食慾。希望之後睇到食評係有讚返有改善,如果唔係真

即開生蠔

熱食

希望之後睇到食評係有讚返有改善,如果唔係真係不了,你個buffet改名做「蠔不起」更貼切啦好嘛?
第一次在尚廚吃自助晚餐,但食物質素並不是五星級酒店。龍蝦肉質比較硬,松葉蟹腳好鹹,建議和沙律一起吃,生蠔味道OK,但每次只可以攞兩隻,要吃六隻便要排三次,浪費時間。第一次攞的鴨肝是焦味,第二次是正常。白切雞不夠滑,熱燻亦不多,燉湯好味😋。西冷牛扒味道一般。甜品多選擇有雞蛋仔,士多啤梨拿破崙,Häagen-Dazs雪糕。可惜沒有pancake,也沒有窩夫和栗子蛋糕。如果沒有會藉買一送一券,不會到訪。
第一次在尚廚吃自助晚餐,但食物質素並不是五星級酒店。
  • 即開生蠔