餐廳: 小雨天 (葵涌廣場)
資訊:

2014-08-15 329 瀏覽
葵芳平價食物多羅羅 不止魚蛋 冷麵同雪糕 今次選擇到小雨天吃米線 早兩年酸辣米線跟現在拉麵一樣 帶動不少熱潮 隨處可見酸辣米線 酸辣米線價格便宜 只需二到三十元 加配菜也不會太貴 墨丸小鍋米線 腩肉米線酸辣肉燥是必備的 酸辣米線的主要將沒有味道的米線令夠和酸辣的湯頭融在一起配上酸菜 更加開胃 芫荽只是點綴 顏色更美我點的是腩肉米線 腩米不像別家是鹵水或其他 只有白烚 沒有味道芽菜份量多 奶茶味道不俗 不會過甜
葵芳平價食物多羅羅 不止魚蛋 冷麵同雪糕
墨丸小鍋米線 腩肉米線

酸辣肉燥是必備的 酸辣米線的主要
將沒有味道的米線令夠和酸辣的湯頭融在一起
配上酸菜 更加開胃 芫荽只是點綴 顏色更美
芽菜份量多
奶茶味道不俗 不會過甜
「小雨天」間舖已好多年了!平時好多人下!以前和同事食過幾次,同事好喜歡佢既魯肉飯。今次OT見坩耐無食,就來試下,誰知!質素每況愈下!感覺不好食!(其實上次已覺差咗)叫左:小鍋米缐$22 + 冬菇、貢丸、雞翼(每款$6)另加特飲+$8 蜂蜜綠茶。後來回想起以前明明係用個小砂鍋的,現在變了綠色碗!配料有肉碎、芽菜、酸菜、芫茜、韮菜等〜「湯」以前小砂鍋盛住感覺好夠熱!🍲現在D湯唔得!不夠熱!!只是俾暖熱少少炸!味道普通又淡!!「米缐」係比較幼身個款!「貢丸」幾大粒下!但味道麻麻地,好少見貢丸裡面無端端有西芹的!因我不食西芹的,感覺討厭(D丸本身質素也麻麻地)。「雞翼」凍的,連暖的感覺也沒有!唯一係「冬菇」炆得夠入味,好味!飲品〜蜂蜜綠茶!幾好飲!

小雨天」間舖已好多年了!平時好多人下!以前和同事食過幾次,同事好喜歡佢既魯肉飯。今次OT見坩耐無食,就來試下,誰知質素每況愈下!感覺不好食!(其實上次已覺差咗)
叫左小鍋米缐$22 + 冬菇、貢丸、雞翼(每款$6)另加特飲+$8 蜂蜜綠茶。
飲品〜蜂蜜綠茶!幾好飲!

2014-02-28 699 瀏覽
下晝我要去貨櫃碼頭整D文件呀!整好哂都差不多4點喇LUNCH都未食,去葵涌廣場上面搵食先蠔仔肉碎泡飯~~~味道唔錯喎!超級夠熱,配料都好足夠,而且食完唔會有口乾!GOOD下午茶時間仲送飲品添,35蚊好抵喎
下晝我要去貨櫃碼頭整D文件呀!整好哂都差不多4點喇
LUNCH都未食,去葵涌廣場上面搵食先
蠔仔肉碎泡飯

下午茶時間仲送飲品添,35蚊好抵喎

2014-01-02
2014-01-25 461 瀏覽
說到底這間鋪頭由中學時期開始吃但我們從來都不吃它的味線 因為不正突 我想不愛辣的應該會喜歡。配料 滑雞是世上無與倫比的滑 而且入味他們的泡飯美味,酸菜肉鬆飯是特色,餃子也合口味~而我 最愛就是點這個 腐竹滑雞泡飯 百吃不厭的~但這次後厭了 上菜 哇 點解細碗成咁 D菜少左咁多 D雞太大塊了腐竹也變得可憐 飯竟然還是一舊舊的, 現在你們生意好了 是不是擠飽人個肚就算是交差嗎?湯底都變了味精了 口渴都不得了 我想幾個小時囉 以前是不會有這種感覺~收銀的同事 也太沒禮貌吧 等她收錢 她了錢就咁放下 完全沒有眼神交流及言語~我怎知你找了錢放在台上? 我是神嗎?
說到底這間鋪頭由中學時期開始吃

配料 滑雞是世上無與倫比的滑 而且入味

他們的泡飯美味,酸菜肉鬆飯是特色,餃子也合口味~

而我 最愛就是點這個 腐竹滑雞泡飯 百吃不厭的~

我怎知你找了錢放在台上? 我是神嗎?

2014-01-18
2013-12-11 255 瀏覽
呢間米線鋪係最愛之一,由細食到大。加價吾算勁,物價通漲,小店難免要加價。佢既賣點係特色肉碎豬骨湯底,同上菜快。缺點係環境坐得吾舒服,甘多年都係大排檔隔局,真係好難吸引食客。最愛食佢既小鍋米線加滑雞豬大腸,滑雞嫩滑入味,豬大腸入味。肉碎和湯底係靈魂,好食過譚仔。可惜最近覺得米線太稔冇口感,而且轉左普通碗,用番小鍋好似有風味d。希望此店可以保持水準同裝修一下。下午茶時段仲送冷熱飲品。

下午茶時段仲送冷熱飲品。
小鍋加滑雞,凍奶茶 $28
2013-12-12
  • 小鍋米線,滑雞,豬大腸
2013-10-25 207 瀏覽
食小雨天都食左好多年,以前水準真係好得,湯底好正。但而家d 米線真係好唔掂,唔係d 米線太硬,真係煮得太耐, 米線發脹。 再唔係就係湯底勁咸,今日本身叫左碗小窩米線,竟然湯底勁清,就好似清湯咁,仲要幫我走左肉碎= = ps 佢d 態度真係好唔得,飲品叫佢少冰 或者多奶,都唔會理你 。
小窩米線
2013-10-25
外賣自取
午餐
2013-10-22 124 瀏覽
基本上,未出名之前,已經識去呢間野!因為知道系同一集團,所以去得越多次,就識得行入去無乜人去嘅舖頭度食過橋水餃,餃子本身唔係太特別,都係D大路味道,白菜同韭菜,不過特別之處系"過橋",即係唔放湯,點鎮江醋,呢樣就唔係好多舖頭有啦!旁邊嘅系蘋果紅茶,只有茶味,下面嘅蘋果糖漿無用!之後系豬軟骨小鍋麵個樣似米線,所以以為佢俾錯,食落系上海麵,骨湯好濃,仲有胡椒味!唔錯!豬軟骨雖然調味唔多,不過其實好食過唔少日本餐廳嘅豬軟骨好多,因為佢可以系肉唔太林嘅情況下,令軟骨咬到!蒜泥滑雞平時食開蒜泥白肉,所以想試下滑雞,但原來佢系一舊舊,唔係一片片,醬汁偏辣!食到成身汗!骨湯雜菌
基本上,未出名之前,已經識去呢間野!

旁邊嘅系蘋果紅茶,只有茶味,下面嘅蘋果糖漿無用!
葵芳過橋水餃
之後系豬軟骨小鍋麵
豬軟骨小鍋麵

蒜泥滑雞

骨湯雜菌
2013-10-13
1 分鐘 (堂食)
  • 豬軟骨小鍋麵
5-6-2013(三)是日晚上,天空下著冒冒雨。在將軍澳補習完後,一個人便坐港鐵往觀塘再轉小巴返葵芳。♬♪~ In the rain, lonely night, 孤單街中舞。。。~♬♪埋白說,一個人,是很自由,但倒真的有點孤單,噢!還是不想大多,就隨意選在 小雨天 吃個晚飯便回家去。 點叫了一客三餸(豬肉水餃、雞肉、肉排)米線及凍檸茶。大大的三隻豬肉水餃,皮做得頗薄,且紮實緊緻,內有大量的豬肉及白菜絲,吃下一口,真的很柔軟彈性,好吃!雞是以白切雞肉形式上桌,雞件也有不少,雞肉嫩滑且有雞味;肉排是半肥瘦,切成一小件上桌,甜甜酸酸的,好吃非常!♬♪~ 想找你,只找到,一堆感嘆號!!!~♬♪埋單 $42!在下雨天,找到 小雨天 ,總算有緣啊!
5-6-2013(三)

埋白說,一個人,是很自由,但倒真的有點孤單
,噢!還是不想大多,就隨意選在 小雨天 吃個晚飯便回家去。

♬♪~ 想找你,只找到,一堆感嘆號!!!~♬♪

埋單 $42!

在下雨天,找到 小雨天 ,總算有緣啊!

2013-06-05
2012-12-30 126 瀏覽
很久沒有來過葵芳逛街了除了逛街外吸引我來這裡的還有小雨天的排骨想都沒有想就點了一客小窩米線配排骨大約十分鐘後便可以開動了這裡的米線都不是用碗盛的而是用一個好像鍋的器皿盛著的 很有特色這裡的小窩米線非常足料內有芽菜 九菜 酸菜 元莤 還有肉碎我點了個小辣 不過米線上的辣醬都不算少呢酸辣的味道很香 讓人愈吃愈想吃米線的口感比較淋身對我來說都不太緊要最重要的還要排骨一口Size的排骨粒經油炸過後 再用湯煮口感很實在 但又不會乾真真依然充滿肉香第一次吃的時侯已經被她深深吸引住想不到大半年後她仍然沒變這趟沒有白來啊看餐牌 這裡的餃子好像也是招牌菜下次我一定要再來試試看
很久沒有來過葵芳逛街了

下次我一定要再來試試看
2012-12-29
拌勻後的樣子吸引多了
2012-11-30 69 瀏覽
跟女朋友仔來附近接肥雞呢,拿完覺得有點肚餓,又是找東西吃的時間啦.XD想不到女朋友仔推介這裡,那我們便試一下吧.米線?不是辣的嗎?我最近有點不舒服耶,看來有點麻煩啦.幸好女朋友仔說這裡有不辣的呢,那便好啦.我點了一碗米線加豆卜及腐竹呢,而女朋友仔點了一碗多一點肉碎的米線,因為女朋友仔也不太舒服啦,也點了不辣的,健康一點吧.而飲品我照舊的問一下有沒有朱古力,竟然有呢.而女朋友仔也照舊是奶茶.等了一會食物便來了,呵呵XD味道比我想像的清淡呢不錯吃.因為原本已經有一點肉碎令米線味道不會太單薄.內裡還有酸菜呢,而且很多.這麼多我不太吃得慣啦.豆卜吸了湯而且沒有酸味不錯呢,腐竹卻再爽一點比較好啦.而米線可能煮過火了,軟棉棉的扣了分.幸好總括來說也不差便是了.而女朋友仔的那碗她吃不完呢.是故意留給我吃還是太難吃?試一下便知道了.XD哇只單純的吃米線的話便不太好吃啦,還是把這店當成是車仔麵店吧,因為配料水準比米線出色,難怪收5元一個配料啦.朱古力普通但大杯,奶茶也是,不會不夠喝的.結帳不用70元,平民價錢的米線店,令我知道不是只有譚仔的,呵呵XD
想不到女朋友仔推介這裡,那我們便試一下吧.

豆卜腐竹我都鐘意架XD

賣相不及我那一碗呢@@
2012-11-24
豆卜腐竹我都鐘意架XD
2012-08-22 55 瀏覽
LUNCH與同事到公司附近搵食見到此店有雲南米線就來試下.我叫左個雲南米線加墨丸, 雲吞, 豆卜.其實份量十足, 可惜味道認真麻麻.配材就更加形容為差, 墨丸粉多沒有墨魚味道, 雲吞皮厚餡少, 最正常算係豆卜.至於個米線都煮得過淋有點糊口, 相信絕對沒下次
LUNCH與同事到公司附近搵食

見到此店有雲南米線就來試下.

我叫左個雲南米線加墨丸, 雲吞, 豆卜.

雲吞皮厚餡少, 最正常算係豆卜.

至於個米線都煮得過淋有點糊口, 相信絕對沒下次
2012-08-06
2012-08-09 42 瀏覽
本來朋友介紹話小雨天好味又唔太辣 (自己可以食得小辣)入到去見到筷子匙又唔乾淨 已經覺得唔係幾好 但朋友介紹..叫左中辣 雞肉好快黎到 但朋友叫左中辣又俾左個清湯我叫中辣又辣過人地既大辣 辣油又多過人好啃 跟住叫左個待應過黎問可唔可以換湯底 太辣佢問我 你食咩辣架 我答中辣跟住佢話哎呀中辣好辣架 跟住望左幾眼走左無再過黎 完全唔知咩事已經black list左 .."送"都算貴 +5一個"送"雞肉好好咬 不錯 但太少
本來朋友介紹話小雨天好味又唔太辣 (自己可以食得小辣)
入到去見到筷子匙又唔乾淨 已經覺得唔係幾好 但朋友介紹..

叫左中辣 雞肉
好快黎到 但朋友叫左中辣又俾左個清湯
我叫中辣又辣過人地既大辣 辣油又多過人

好啃 跟住叫左個待應過黎問可唔可以換湯底 太辣
佢問我 你食咩辣架 我答中辣
跟住佢話哎呀中辣好辣架 跟住望左幾眼走左

無再過黎 完全唔知咩事
已經black list左 ..
"送"都算貴 +5一個"送"
雞肉好好咬 不錯 但太少
2012-08-09
今日LUNCH輪到我諗去食咩. 同左成班同事去食小雨天. 又多位, 葵芳中午食飯黎講. 呢間叫做易搵位. 我地係門口企左一陣就有位. 正~照舊..又係叫左我最愛既冬菇+蟹柳少辣米線. 加杯凍檸茶, 真係正~少辣都已經夠晒辣~ 又唔會話辣到沙晒聲. 唔會影響到下午番工~碗面夠晒大碗. 就算我係男仔食...都夠飽~~~ Lunch 黎食加埋野飲都係三十幾蚊. 就可以咁飽真係好抵~~~下午茶黎食仲可以免費送野飲tim~ 正~
今日LUNCH輪到我諗去食咩. 同左成班同事去食小雨天.

又多位, 葵芳中午食飯黎講. 呢間叫做易搵位.

我地係門口企左一陣就有位. 正~

碗面夠晒大碗. 就算我係男仔食...都夠飽~~~

下午茶黎食仲可以免費送野飲tim~ 正~
2012-07-20
  • 少辣米線
2012-06-30 27 瀏覽
收工趕住去葵涌劇院睇舞台劇,諗唔到食咩妹妹有左我去葵涌廣場"搵食"招牌小窩米線其實都唔"小窩",份量都OK架我叫"雲吞米線",好多芫茜,白色底胡椒味,唔錯但唔知係我唔識分佢係水餃定雲吞,皮太厚了由於當日時間到勁多人,迫住入"小路"入面D舖仔食衛生唔多好...可一...但未必可再
收工趕住去葵涌劇院睇舞台劇,諗唔到食咩
妹妹有左我去葵涌廣場"搵食"
招牌小窩米線其實都唔"小窩",份量都OK架
我叫"雲吞米線",好多芫茜,白色底胡椒味,唔錯
但唔知係我唔識分佢係水餃定雲吞,皮太厚了
由於當日時間到勁多人,迫住入"小路"入面D舖仔食
衛生唔多好...

可一...但未必可再
2012-06-15
2 分鐘 (堂食)
2012-06-28 29 瀏覽
昨天,我去了小雨天食小鍋米線,因為有1年多冇食過,今次1年前的魚蛋跟依家D魚蛋好大分別,以前的比依家的魚蛋好食好多,希望佢地轉返之前個隻魚蛋.飲品方面,我叫左一杯COLD 0 T ,可能佢比少左糖,變左杯野淡左好多
以前的比依家的魚蛋好食好多,希望佢地轉返之前個隻魚蛋.

2012-06-27