餐廳: 小越廚
資訊:

2020-04-08 345 瀏覽
其實呢間越南野我成日都黎食~因為唔單止我,我身邊朋友都大愛最最最中意佢嘅泰式咖喱海鮮法包唔單止個醬好食 仲好多海鮮 送法包一流今次仲試埋佢個泰式椰香沙甸魚撈檬 好味到不得了😍😍😍另外再加$8叫左杯桂圓紅棗茶,但呢杯野就好失望啦,完全無味好似飲緊水咁順便講一講,呢間餐廳好細心咁提供埋口罩袋比大家裝口罩,大家都去支持下佢啦~
其實呢間越南野我成日都黎食~
因為唔單止我,我身邊朋友都大愛

最最最中意佢嘅泰式咖喱海鮮法包
唔單止個醬好食 仲好多海鮮 送法包一流
今次仲試埋佢個泰式椰香沙甸魚撈檬 好味到不得了😍😍😍

2020-04-03
2020-04-01 298 瀏覽
咁啱去開荃灣去咗呢間小越廚,係越南餐廳。其實好少食越南餐廳,所以就入去試吓啦。 入邊環境唔算大,但有好多卡位,都坐得舒服。呢間係主打越南菜,同其他東南亞菜式既細舖頭,有好多越泰街頭美食。每張枱旁邊都有呢個好得意嘅小掛飾。我叫咗個魚餅雞翼湯河,加杯泰式奶茶。佢個魚餅有少少辣,我不嬲唔係好食得辣,但係呢一個辣就係啱啱好,我食得到。至於雞翼正正常常,佢係魚露雞翼,雖然唔算好大隻,但味道都OK嘅。湯河湯底味道好濃,啱晒重口味嘅我,但都明白應該會有少少味精,所以我都冇飲晒個湯。杯泰式奶茶我幾鍾意,同我平時飲開嘅奶茶唔一樣。同埋鍾意佢個杯夠大夠高,大大杯,都幾抵。

2020-04-01
  • 魚露雞翼
2020-03-18 359 瀏覽
-最近是真的很忙💪前天剛好有一小時的空檔,想起好久沒有見朋友了🙈又剛好朋友放工,一起去吃飯xd♥《咖喱豬頸肉飯》豬頸肉比想像中多💕份量足,炭燒味也足~咖喱不辣,但味道不錯🤓而且套餐十分抵食,可以再吃!♥《春卷》鬆脆可口,很不錯🤤內裡的材料也很足~吃起來會有飽足感😍下次一個人也可以來吃!♥小提示 Tips:兩個女孩子這樣就已經夠吃了xd 因為真的挺多豬頸肉🤣 可是配上套餐更抵食,所以要衡量一下!
最近是真的很忙💪
前天剛好有一小時的空檔,
想起好久沒有見朋友了🙈
又剛好朋友放工,一起去吃飯xd

《咖喱豬頸肉飯》
豬頸肉比想像中多💕
份量足,炭燒味也足~
咖喱不辣,但味道不錯🤓
而且套餐十分抵食,可以再吃!

《春卷》
鬆脆可口,很不錯🤤
內裡的材料也很足~
吃起來會有飽足感😍
下次一個人也可以來吃!

小提示 Tips:
咖喱豬頸肉飯
春卷
咖喱豬頸肉飯
春卷
2020-03-14 264 瀏覽
是夜晚餐,來到荃灣附近,本想到鄰近的上海茶館,今晚居然沒開門,是疫情關係?在附近閒遊,發現小越居,雖然晚市就只有兩台客,不知靠譜否,但也無妨。餐牌簡單,選了二人餐,以價錢來說相當實惠。二人餐主食可從餐牌內揀麵飯法包。先來蟹膏湯濛。湯底顏色對辦,入口舒服,說是蟹膏,其實更像用蝦頭淆的湯,也沒差。單點56元,單靠湯底已值回票價。豬紅較死實,大概煮了大耐。豆卜好食,充分浸泡於湯内,吸收精華,入味。中間一塊豆制品似的,較鬆散,因為不知道是什麼。扎肉貨式大路。粉麵是濛粉,較瀨粉爽的米制品,常見的是乾粉。份量多,挺飽肚。火車頭湯濛。另一款麵食,湯底滿牛味,同是56元,保證不會失望的味道。有清湯牛腩,淋滑無渣。生牛肉,不是平價貨式,雖然就只有兩片,但有牛味,無肥膏,淋滑。牛筋丸則是大路貨式。小食選了香葉雞,炸蝦餅。香葉雞有香味,醃料大路。炸蝦餅其實調味不錯,可惜翻炸口感差了。最後佳圓杞子紅棗茶,完美作結。整體而言,相當超值的晚餐,二人餐168元,晚上沒有加一服務費,其實相當有質素。湯麵類絕對值得推薦,地點也不隔涉。
餐牌簡單,選了二人餐,以價錢來說相當實惠。
二人餐主食可從餐牌內揀麵飯法包。

最後佳圓杞子紅棗茶,完美作結。
2020-03-09 369 瀏覽
前晚近近地去左位於荃灣享和街食越南野餐牌1餐牌2餐牌3餐牌4見到餐牌寫住有個超抵食$168二人套餐,有二碗粉,二份小食,包$25以下既飲品二杯。仲可以$19追加椰香咖央法包一份。就叫有兩個套餐主食🍜♦️火車頭湯飯 有生牛肉,牛腩,牛丸,份量十足生牛肉黎到仲係紅紅地太約7成熟啦,牛腩算淋唔會痴牙,牛丸都好彈牙,湯底好重既牛味,下次配番粉面會好啲♦️蟹膏湯檬粉塊蟹膏佔左半隻手掌大,有豬紅,扎肉,豆卜,蕃茄作配菜,蕃茄配試上蟹膏湯底非常濃郁,豆卜仲索晒湯既味道,正。小食🍗🍢♦️泰式酸辣鳳爪酸酸甜甜辣辣地好開胃♦️泰式炸蝦餅,泰式魚餅炸得燶左啲,入口又ok 喎♦️魚露雞翼雞翼肉嫩,入口有微微魚露既咸味♦️咸檸7(唔記得影相) 但屋企人飲完話好咸可能篤我太勁🤣🤣♦️牛油果奶昔奶昔大大杯,飲落好creamy,啖啖牛油果味,好似已經食左成個牛油果甘,健康飲品選擇。♦️椰香咖央法包(追加$19)法包好脆,超級重椰香味咖央醬多到邊食邊漏,感覺好飲成緊奶皇包。食到飽一飽埋單400都唔洗,抵地點都很就腳位於荃灣廣場附近呢度舖頭細細,大部分都卡位,亦有幾張圓枱仔。我地有大有細*五大人兩小朋友*店員就兩張細圓枱拍埋一齊坐,都唔
前晚近近地去左位於荃灣享和街食越南野

♦️蟹膏湯檬粉

小食🍗🍢
♦️泰式酸辣鳳爪
酸酸甜甜辣辣地好開胃
♦️泰式炸蝦餅,泰式魚餅
炸得燶左啲,入口又ok 喎

♦️魚露雞翼
雞翼肉嫩,入口有微微魚露既咸味

牛油果奶昔

♦️牛油果奶昔

椰香咖央法包

♦️椰香咖央法包(追加$19)

食到飽一飽埋單400都唔洗,抵

地點都很就腳位於荃灣廣場附近
呢度舖頭細細,大部分都卡位,
亦有幾張圓枱仔。
我地有大有細*五大人兩小朋友*
店員就兩張細圓枱拍埋一齊坐,都唔算太迫

📍小越廚
荃灣享和街49號都城大廈地下D舖
2020-03-06
蟹膏湯檬
椰香咖央法包
  • 牛油果奶昔
2020-01-13 509 瀏覽
今日覺得好凍又唔係幾想出街食飯,所以就叫左 #小越廚 外賣~ 雖然天氣凍,但係見到撈檬就真係冇辦法唔揀,真係好好食呀🤤-味道方面同一般撈檬差不多,但好特別係佢嘅汁,佢有包糖、辣椒粉、一小盒好似魚露嘅嘢(其實都唔係好知係咩😂),將佢地撈哂落面入面又幾唔錯。而香茅豬肉好淋,好入味。整體係好好食嘅,大家不妨可以去試下🥢
整體係好好食嘅,大家不妨可以去試下🥢
2019-06-08
外賣送餐
午餐
2020-01-12 372 瀏覽
同老公兩個出咗荃灣食下午茶,今次係第二次幫襯。唔需要等位,地點方便,座位不多。.我叫咗個香茅豬扒湯檬粉,同埋香茅豬扒飯。飯會跟個秘製醬汁好好味,豬扒都煎得好香,份量亦都好充足。個人來講係幾岩我地口味。佢地炸春卷都好香脆,整體上食物係做得幾好。可以喺附近荃灣廣場行完街,睇完戲之後過尼食下。夠哂方便又好食。價錢其實都算合理,份量也很充足,只係覺得衛生情況有待改善。環境同衛生可以注意多一些,相信會更加客似雲來。水係自助形式,想簡單快食個下午茶係個好地方。。

個人來講係幾岩我地口味。
香茅豬扒湯夢檬粉

香茅豬扒
香茅豬腳扒飯

佢地炸春卷都好香脆,整體上食物係做得幾好。

水係自助形式,想簡單快食個下午茶係個好地方。。

2020-01-11
香茅豬扒湯夢檬粉
香茅豬扒
香茅豬腳扒飯
2020-01-02 358 瀏覽
今放工去左荃灣買野,見到有間越南野,諗住試下,點知有驚喜!話說小妹鍾意食蟹,所以決定一試!點左份咖哩蟹肉包,咖哩汁好有香草味,唔辣但口感好豐富,個蟹肉好新鮮,再拾配法包食一試難忘!咖哩汁好幼滑有香草味,必試!
咖哩汁好幼滑有香草味,必試!
2019-12-21 369 瀏覽
懶得煮飯,諗住喺樓下附近搵食,行行吓就見到呢間小店。家庭式經營,店面較細,座位唔多,但都坐得舒服。見到佢有二人餐,好似都幾抵食,起埋底之後,就決定一試。叫咗個二人餐,有兩碗粉,兩個小食,兩杯嘢飲。可惜嘅係飲品淨係包$25以下嘅,我想飲滴漏咖啡,但係超過$25,問佢可唔可以補差額叫,但係唔得...好可惜 不過嘢食真係唔錯,小食叫咗炸蝦餅同雞翼,讚!碗粉夠熱,都唔錯!係份量好似可以大份多少少...因為我大食絕對可以再幫襯!
不過嘢食真係唔錯,小食叫咗炸蝦餅同雞翼,讚!
碗粉夠熱,都唔錯!係份量好似可以大份多少少...因為我大食

絕對可以再幫襯!
2019-12-21
  • 蝦餅
🥗ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀ·米紙蝦卷 $44﹟個賣相都幾吸引而且都夠足料既米紙卷, 裏面既材料都比較爽口, 有生菜青瓜同埋九層塔, 再配埋小店自家調製既特別花生醬sauce, 甜甜酸酸又有花生粒粒, 都幾新奇😯🙌🍴ᴍᴀɪɴ·泰式咖喱蟹肉海鮮配飯 $56﹟好香椰子味既咖喱, 欣賞佢完全食唔到有蟹殼, 真係夠細心, 蟹肉既份量都好多🤤個咖喱仲有其他海鮮包括蝦🦐, 蜆肉, 魷魚🦑等等, 食唔到辣既朋友仔都可以放心, 因為個咖喱偏甜多過辣😛🍜ɴᴏᴏᴅʟᴇs·蟹膏湯檬粉 $56﹟個蟹膏都算大塊, 食落蟹味都幾突出之餘又冇腥味, 仲有豬紅, 扎肉同豆卜作為配菜, 唔會太單調, 不過個人認為個蕃茄湯底有少少過酸🤔🍴ᴍᴀɪɴ·越式法包 $48﹟個法包真係好脆, 所以食既時候要小心, 驚會整損個咀仔😂裏面用左2款既扎肉, 再配埋醃製過既白同紅蘿蔔絲, 口感幾豐富, 另外所用既配料都同米紙卷相似😎
🥗ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀ·米紙蝦卷 $44

越式法包
泰式咖喱蟹肉海鮮配飯
蟹膏湯檬粉
2019-11-09 335 瀏覽
到荃灣唔知食咩好,最後黎左呢間食。同男朋友兩個人叫左個二人套餐。主食叫左一碗香茅豬排湯檬轉蟹膏湯底,同一碗豬頸肉湯檬。個人十分喜歡個蟹膏湯底,雖然要加八蚊,但值得!(雖然食完返到屋企好渴)另外個豬頸肉都好香,好好食。小食選了蝦餅同烤串燒。蝦餅貌樣一般,但食落又可以。至於串燒我地幻想係豬牛雞果種,點知原來係似台灣香腸既東西😆😆😆最後我地加左個咖央法包,講真食落似奶黃包多d,但法包夠脆,當流心奶黃法包食都幾好味。埋單二百都唔洗,但食到好飽,食物來說都算抵。但鋪頭人手唔多,上菜都要等一陣,同埋服務員雖不至於冇禮貌,但冇乜表情同比較冷淡。
到荃灣唔知食咩好,最後黎左呢間食。

2019-10-22 406 瀏覽
好失望 我今日泥係吃晚餐點左一個二人餐環境衛生好一般 有更差既事發生左但唔想係呢個平台講啲食物製作求其 可算係非常難吃另外叫左一杯咸檸水 好笑 意想不到 真係一杯熱水同一粒梅我已經好耐冇寫過食評 今次真係忍唔住呢個野十級差 有零粒星星既話我一定俾零服務亦唔好 有個食物有問題 我要求退款 佢本身唔俾
好失望 我今日泥係吃晚餐
點左一個二人餐
環境衛生好一般 有更差既事發生左但唔想係呢個平台講
啲食物製作求其 可算係非常難吃
另外叫左一杯咸檸水 好笑 意想不到 真係一杯熱水同一粒梅
我已經好耐冇寫過食評 今次真係忍唔住
呢個野十級差 有零粒星星既話我一定俾零
服務亦唔好 有個食物有問題 我要求退款 佢本身唔俾
👭小越廚 (荃灣)👭小越廚 二人套餐 $1681⃣魚露雞翼雞翼皮薄肉嫩,入口有輕微既魚露味。不過重口味既38,當然要另加魚露同點埋餐廳提供既甜酸醬啦😋2⃣烤肉串熱辣辣炸出黎好辣口😍呢個係用左幾款肉類同香料mix埋整成肉串,咬落唔會實的的。仲保留到肉汁係入面👍🏻3⃣米紙蝦卷 (追加價 $20)一客有4件蝦卷,每件都包住滿滿既生菜、紫蘇葉、青瓜絲同蝦肉。由於包左好多餡,38每食一啖都會跌啲餡料出黎🤣米紙口感煙韌,蔬菜新鮮爽脆❤紫蘇葉味道好重,如果怕呢種味既朋友要留意😃另外餐廳附上醬料,主要成分係花生醬&粒、魚露同酸蘿蔔絲等等...雖然38知道卡路里好高,但都忍唔住點黎食。因為真係好好味丫😂😂😂4⃣火車頭河粉內含生牛肉、牛丸及牛腩。份量十足😍生牛肉上枱時約6-7成熟,38影完相都已經變10成熟🤣令到牛肉口感唔夠嫩滑。而牛丸幾爽口及牛腩都唔痴牙。湯底濃郁,建議食前落啲青檸汁令湯底無咁油😘河粉屬於幼身而且好掛湯,啖啖滿足😋5⃣越式法包呢個法包就係蒜蓉包+肉+蔬菜。酸蘿蔔既分量好多,而肉既份量較少,38好似食緊素包咁🙈但要讚既係法包夠脆,所以食到一枱都係包碎好狼狽😂6⃣牛
👭小越廚 (荃灣)👭

小越廚 二人套餐 $168

1⃣魚露雞翼

2⃣烤肉串

3⃣米紙蝦卷 (追加價 $20)

4⃣火車頭河粉

5⃣越式法包

6⃣牛油果奶昔 (跟餐+$25)
奶昔大大杯,飲完好有滿足感😍入口啖啖牛油果味,而且整體好creamy,但唔知點解帶有微微椰青味,係健康又好味既選擇😋

7⃣泰國椰青(跟餐+$20)
椰青味道好清甜,果肉好似啫喱咁QQ🥰不過跟餐轉椰青既價錢略貴。

除左抵食既二人套餐外,小店仲有其他一人套餐,大家經過都不妨一試😬

推薦度:7/10

🏠荃灣享和街49號都城大廈地下D舖
🕐Mon-Fri 12:00noon-4:30pm, 6:00pm-10:30pm
Sat-Sun 12:00noon-10:30pm
2019-10-09 298 瀏覽
聽講呢間小越廚又平又好食,不過最出名嘅蟹黃撈檬湯檬我哋都無嗌😹不過前幾次都係嗌香茅豬扒,咁都容易比較~香茅豬扒撈檬($50)塊豬扒啱啱炸起,而且真係很大唷豬扒🥰不過略嫌炸得少少過火比較乾,唔算硬但無肉汁,又唔會係薄到紙咁個種香茅豬🤭上面舖滿咗蘿蔔絲 芝麻 生菜絲 炸蒜粒 花生等等,特製魚露辣辣哋幾開胃,撈埋一齊食個味道幾好💁🏼‍♀️檬粉唔爽口唔夠凍,呢個都算敗筆,佢用嘅檬粉食落似米粉,成個口感就好似撈米咁🤢一倒個汁就索哂水,要撈埋啲配料食先唔會一pat嘢有翻小小口感🤯 不過份量係有啲少,我諗得平時一碗嘅三分二,女仔都未必夠飽😹回頭機會不大,除非經過又諗唔到食咩,或者下次有機會試下佢個香茅烤豬肉同蟹黃檬🐷🐷🐷.
2019-09-28 234 瀏覽
發現自己真係好鐘意食撈檬😝,今次黎到小越廚又叫咗個豬肉撈檬($49),豬肉係冇炸過既,比較健康唔熱氣😚不得不提佢個牛油果奶昔🥑😍(原價$35,跟餐$25)平時飲開牛油果既飲品都會好傑,未飲哂就覺得好濟飲唔落😣,但呢度既牛油果奶昔濃稠度掌握得好好👏🏻,唔會太傑身,飲完唔會覺得個胃塞實咗咁,而且仍然保留到好濃既牛油果味🥰
不得不提佢個牛油果奶昔🥑😍(原價$35,跟餐$25)