2023-03-23
荃灣真係有好美食🤩最近去咗一間東南亞小店-小越廚🍴餐廳提供各款經典東南亞湯底粉麵飯,好似牛骨清湯、泰式椰汁番茄湯、馬來椰香咖哩喇沙、泰式冬蔭公、泰式椰香咖哩飯、馬來叻沙等等🤩另外有多款小食、法包等,食物種類多🥳🐮招牌火車頭湯河入面有牛筋、美國肥牛片、牛筋丸🐮每日以大量越式香料及新鮮牛骨熬製而成🐄湯底味道香濃,牛筋丸牛味濃,爽口彈牙😛牛肉嫩滑🐮另可選湯檬粉或者湯飯🤩🍜馬來叻沙湯粉另外兩碗叫咗馬來叻沙湯粉🍜 濃厚椰奶同咖哩味,再滲出陣陣蝦香味🦐非常惹味😋雞髀肉、香茅豬扒、香茅豬頸肉、雪花肥牛,我哋揀咗香茅豬扒同豬頸肉🐷非常足料👍🏻湯麵沾滿叻沙味道非常入味😛🍞咖央多士外層烘得香脆🍞中間塗上咖央醬同厚切牛油🧈咖央帶有蛋香同椰香味🥥香甜可口,但又唔會好甜同漏,甜度適中🥳
🐮招牌火車頭湯河
🍜馬來叻沙湯粉