2017-11-28 118 瀏覽
由元朗追捧到尖沙咀,我可謂小糖鈕粉絲。元朗河邊一間又細又不起眼的甜品店,今日進駐尖沙咀,值得捧埸。好欣賞它們的甜品,好有創意好有心思。尖沙咀店多了主菜,湯類,輕食,多元化,選擇多了。裝潢一貫風格以鈕扣為主,地方寛敞得多。雑莱米紙卷配日式柑橘醬油米紙薄薄的包裹著莱蔬,食起來有囗感,蘸少許柚子醋汁伴吃,份外醒胃。鵝肝凍批配火箭菜及無花果朱古力陳醋好滑好綿的鵝肝慕司沒有半點臊味,口感綿細柔滑,滋味香醇鮮美有餘韻,非常迷人,貪食者不可不嚐的珍饈。不知為何無花果總是跟鵝肝慕司好合拍,滋味!富士蘋果批終於最期待的甜品出場了。三種不同做法三重口感。裝飾的是炸過蘋果條,有韌性有嚼口,還有切片,清甜。主角的是金寶蘋果做法,不甜腻散發出玉桂香。以後來食甜品就方便得多了。

尖沙咀店多了主菜,湯類,輕食,多元化,選擇多了。

裝潢一貫風格以鈕扣為主,地方寛敞得多。

雑莱米紙卷配日式柑橘醬油

鵝肝凍批配火箭菜及無花果朱古力陳醋

富士蘋果批

以後來食甜品就方便得多了。
2017-11-27
今日同朋友去sogo血拼。。血拼前當然要先醫飽肚。。。知道小糖鈕由元朗搬了來尖沙咀開店。。。之前係元朗分店我都食過幾次。。覺得這間甜品好有水準。。。。。所以今次到尖沙咀決定再一次到新開的小糖鈕感受一下。。這幅牆很有小糖鈕的特色。。。這裡不論格局,檯,椅子,等都是原有的風格。。而且老闆跟之前一樣都是十分風趣有禮。。。很喜歡這裡親民的感覺。。很親切。。很warm尖沙咀新店環境大了很多,更能容納更多的食客。。。而且現在除了甜食外,還有熟食的lunch menu跟dinner menu...是日的lunch menu..都有不少選擇。。仲有不同飲品可以選擇。。我點了一杯玫瑰荔枝蜜桃特飲。。朋友點了一杯熱的小糖鈕蘋果薑茶我點的特飲賣相很好。。因為一來時。。不停出煙。。十分有趣。。而且賣相精美。。粉紅色又帶點香甜的味道。。因為內有乾冰。。所以不停散出白煙。。像是活在仙境當中。。很夢幻影相一流。。而且味道又很好。。甜甜的蜜桃味。。仲有玫瑰清香。。很fresh朋友的薑茶都很暖心。。熱熱的薑茶飲品很適合這個天氣。。飲完整個身都會暖和。。而且加上了有蘋果味。。更易入口。。我們點了一客海南雞飯。。一客焗鱸魚

尖沙咀新店環境大了很多,更能容納更多的食客。。。

是日的lunch menu..都有不少選擇。。

仲有不同飲品可以選擇。。

我們點了一客海南雞飯。。一客焗鱸魚配飯
兩款食物味道及香味撲鼻

我點的海南雞飯

有個湯,海南雞,油飯,當然仲有靈魂醬汁
湯內有豆腐粒和菇。。清清的。。

雞件滑而啖啖肉。。。真是很正
而且配上了自己喜歡的醬汁來吃。。。真是十分滋味。。。很喜歡這裡的雞件大大件。。。而且份量都不少呢。。而且不油膩。。很好味
濃濃的雞香。。又沒有多餘的油份

另外這個飯我都十分喜歡。。。因為一般的油飯都較油。。但這的飯較為乾身。。。粒粒分明。。。但又充滿香味。。。不會食到成口油

香草焗鱸魚柳配白酒忌廉汁

朋友的焗鱸魚都十分滋味。。鱸魚厚肉。。很滋味。。。魚肉很綿身。。。而且跟這個白汁十分配合。。。不知不覺都可以把整個白飯輕易食光了。。

食過正餐後。。lunch menu跟上了是日甜品
是日甜品是熱情果芒果肉撻
賣相很精緻。。。吃起來時吃到熱情果酸酸甜甜的口味。。再吃到芒果肉粒。。帶點甜味。。而且果味十分濃郁。。很滋味。。。雖然只是一個小小的撻。。但這客有心思的甜品。。的確令我們這一餐劃上一個完美的句號

下次再要來吃吃小糖鈕的甜品
不論之前在元朗,還是現在在尖沙咀。。。餐廳依然用心製造食物。。。我作為食客每一次都吃得飽飽又滿足的離開
2017-11-25
香草焗鱸魚柳配白酒忌廉汁
  • 糖鈕海南雞飯
2017-11-25 220 瀏覽
今日同同事一齊出街食飯,尖沙咀呢要頭一向都非常多嘢食,林林總總,都唔知去邊度食好,同埋好多時候都需要排晒長龍,等好耐只係食到一間好普通嘅茶餐廳。於是行遠少少,我哋就嚟到堪富利士道搵好嘢食,黎到一間喺樓上嘅小店,於是就享受我哋靜靜既一個鐘。呢間餐廳嘅食物質素超出我所想,不但環境好,裝修別緻,職員嘅服務態度一流之外,最重要嘅係食物質素比我想像中好好多。因為一開始以為呢一度主力都係食甜品,以為佢其他嘅套餐,質素一定冇咁好,點知真係會食過想再返番轉頭。呢度嘅套餐價格都唔算貴,而且選擇都幾多。我哋問一問字侍應有邊啲好介紹,於是就叫左一個香煎比目魚配芥末忌廉汁,同焗爵祿街咖喱牛肉飯,呢一個鐘好好地享受我哋嘅午餐!頭盤係一個紅菜頭沙律,紅菜頭嘅甜味加埋醋酸,已經十分開胃醒神,食完咁正嘅頭盤已經急不及待地想食我哋嘅午餐。咖喱牛肉飯有別於出邊食到嘅咖喱牛肉飯,一食落去果下同出面好油膩嘅咖喱完全唔同,呢間既咖哩會令你食落去嘅感覺回味無窮,而且十分開胃,我都係第一次咁鍾意食咖喱,但係呢個會有少少辣,原因係因為呢個係一個英式嘅咖喱,師傅做同我地介紹,呢個咖喱係佢當年係唐人街嘅時候,自家研製嘅咖喱,所以除咗有咖

咖喱牛肉飯有別於出邊食到嘅咖喱牛肉飯,一食落去果下同出面好油膩嘅咖喱完全唔同,呢間既咖哩會令你食落去嘅感覺回味無窮,而且十分開胃,我都係第一次咁鍾意食咖喱,但係呢個會有少少辣,原因係因為呢個係一個英式嘅咖喱,師傅做同我地介紹,呢個咖喱係佢當年係唐人街嘅時候,自家研製嘅咖喱,所以除咗有咖喱嘅香辣之外,係會比較開胃,唔會油膩,因為做法有別於一般嘅咖喱做法。

而d牛肉,都唔係浸入咖喱汁裏面,而係兩者分開,除咗咖喱汁之外,上邊做鋪左一層芝士,雖然呢個飯真係好邪惡,但係都非常非常值得一試,以呢個價錢來講,好值得會票價。

比目魚方面,師傅都煎得好香口,比目魚軟硬適中,又唔會腥,最重要就係,除咗佢個汁好惹味之外,隔離嘅配菜都非常之好食,同比目魚十分配。嘢飲方面我叫左一杯蘋果薑茶,女人最適合飲嘅茶,暖胃,蘋果味好濃之餘加上熱辣辣嘅薑味,再配埋咖喱飯真係一絕。而朋友就叫咗一杯wolf berry &pink Guava , 口感辣辣地,而且入邊仲有乾冰,視覺效果一流之外,味道都十分刺激。

食完之後仲有呢一度嘅主打,甜品,一上碟嘅時候已經覺得十分驚喜,果然係呢一度嘅主打甜品,因為賣相非常之吸引,忍唔住影咗好多張相,而甜品上面嘅裝飾原來全部都食得落肚嘅,雖然食完個飯已經感到好飽,但係都忍唔住將呢個甜品全部吞晒落肚,可想言之呢度嘅食物質素真係非常之正!日後同同事食飯嘅時候真係要多多幫襯呢一間,支持一下小店,支持一下咁正嘅食物質素!
2017-11-19 202 瀏覽
入到店有好多彩色的圖畫,見到覺得溫暖甜蜜的感覺,細問店長,原來也是出自小孩子的手筆。整間店的裝飾也色彩繽紛,未食都好開心啦。飲品荔枝玫瑰花特飲 一出場就煙霧瀰漫 勁浪漫 清清地唔會好甜 頭盤和牛餃子拼炸芝士棒棒雞 嘩第一次食哩個餃是這造型,味道更加不得了,好好食。而雞條也不是普通,芝士 表面再加左d脆米,口感提升。而且也各配一個汁,也是特別調製。Parma ham Caesar salad 個汁調得好好,一個字 掂。粟米忌廉湯 好多粟米,湯也很滑很香。主菜 和牛漢堡配薯條 塊和牛好厚 又夠juicy 薯條炸得夠身 脆卜卜焗羊架 好香一d都唔騷 配菜 應該是用香草炒過食落口 感覺也很配 美國黑豚豬 好味到不得了 煎到岩岩好 香 又一d都唔會老 黑松露忌廉汁雜菇意粉 一定落左勁多黑松露 好食到無得香煎鱸魚 好滑又有陣陣香草味咖哩軟殼蟹 炸得好脆 個汁就辣辣地 似日式咖哩燒春雞 細細隻 不過都燒得幾香 幾下就食晒啦 甜點 拼盆 很驚喜 甜品一出場 靚到唔捨得食 款式配搭也是很新穎 味道更是酒店級旦糕 更是全晚更大的驚喜 真是好靚服務 有笑容 會打招呼 會主動加水 同關心出品味道 更有小禮物

飲品
荔枝玫瑰花特飲 一出場就煙霧瀰漫 勁浪漫 清清地唔會好甜

頭盤
粟米忌廉湯 好多粟米,湯也很滑很香。

主菜
美國黑豚豬 好味到不得了 煎到岩岩好 香 又一d都唔會老
黑松露忌廉汁雜菇意粉 一定落左勁多黑松露 好食到無得
香煎鱸魚 好滑又有陣陣香草味
咖哩軟殼蟹 炸得好脆 個汁就辣辣地 似日式咖哩
燒春雞 細細隻 不過都燒得幾香 幾下就食晒啦

甜點
旦糕 更是全晚更大的驚喜 真是好靚

服務 有笑容 會打招呼 會主動加水 同關心出品味道 更有小禮物哄小朋友
荔枝玫瑰花特飲
荔枝玫瑰花特飲
和牛餃子棒棒雞
2K
2017-11-17 157 瀏覽
黑松露忌廉汁雜菌湯湯飲落第一啖已飲到濃郁既忌廉香草味,重有好多粒粒黑松露係湯入面,食主菜前飲一啲都唔會飲濟。卡邦尼意粉濃郁忌廉白汁佈滿條條意粉,加上熏香既煙肉,好味得黎又唔會油膩。鐵版水煮蛋漢堡牛肉飯配黑椒汁雖然無JAR JAR聲,但食落味道係唔錯喎,撈黑椒汁食勁開胃。香芒柑蜜帶有豐富芒果味道 飲到最尾都唔會俾啲冰溝淡曬淡而無味紅菜頭沙津Latte咖啡是日甜品: 芝士蛋糕細細件岩哂食完主菜去食,食完鹹野點都要食返啲甜既。
黑松露忌廉汁雜菌湯湯
卡邦尼意粉
鐵版水煮蛋漢堡牛肉飯配黑椒汁
香芒柑蜜
帶有豐富芒果味道 飲到最尾都唔會俾啲冰溝淡曬淡而無味
紅菜頭沙津
Latte咖啡
是日甜品: 芝士蛋糕
細細件岩哂食完主菜去食,食完鹹野點都要食返啲甜既。
2017-11-17 100 瀏覽
星期一, 朋友約左我去小糖鈕食飯, 一直以為小糖鈕, 剩係得甜品食,原來都仲有主菜嘅😊一入到去, 就見到d顔色好繽紛, 成個人都好開心睇下個餐牌, 連個餐牌都好色彩繽紛, 我地叫左d小食同甜品呢個係棒棒芝士雞, 雞棒面頭仲有啲脆米, 雞棒入面有雞肉同雞軟骨, 味道好爽口。醬汁係乳酪汁, 味道好fresh, 酸酸甜甜好開胃呢個係招牌和牛漢堡包, 個漢堡包好足料, 個塊漢堡好厚身, 牛肉味好重,肉質比較結實, 芝士味好香。薯條好粗身,炸得好脆呢個係新出嘅甜品, 個賣相好靚。一邊係柚子雪芭,一邊係奶凍。柚子雪芭上面有個柚輪,其實係拿破崙嚟嘅,不過就整薄左,味道好鬆化,好脆。柚子味道帶點酸甜,好開胃。右邊嘅奶凍整得好滑,仲有淡淡的黑松露味道

睇下個餐牌, 連個餐牌都好色彩繽紛, 我地叫左d小食同甜品

2017-11-13
2017-11-07 411 瀏覽
由元朗搬到市區,細鋪搬大鋪....再加埋做埋鹹點,飲品....這家由甜品起家的食店,不容忽視!打正旗號以甜品名字招來,真係要試哂佢地嘅甜品。好彩今趟有4個胃同行,叫多幾樣都得。始終晚餐到訪,都要叫幾樣主食,襯托下...先來一個前菜拼盤,什麼都有。對於有選擇困難嘅我,樣樣有啲就好。欣賞它好似法式甜點細細件,龍蝦肉撻仔,鮮蝦小批,三文魚慕絲包仔,可愛精緻!香口野有炸魚仔(好似係多春魚嘅魚仔)又有芝士雞肉棒棒,上面加左脆米,豐富口感。中間還有沙律菜,配有六款特色汁。其中一個係朱古力沙律汁,勁得意,那種朱古力應該有嘅味道,混左落去沙律汁嘅功能,而又無左朱古力嘅甜味,複雜得黎配著清新嘅菜蔬...巧特別最驚喜的是這裡特飲,凍住滾,凍住出煙同凍住起泡好睇好玩好飲再來我們今晚的主食,欣賞它的魚,一貫煎鱸魚嘅水準之作!有煎鴨胸,這主食比較偏,不過廚師掌握得很好,選材亦很聰明,煎出來肉嫩。還有那個雜菌菜酥,起初,對這個不什好感,因為怕是那些千層酥盒之類又飽肚又成口酥皮。好彩...這種酥不膩!內裡嘅菜同菇混左呢啲酥皮一齊食,恰到好處。可惜餐牌沒有雞嘅選擇感覺欠了點什麼🤔到我們嘅主角,甜品喇...興奮莫明!因
大鈕盤

最驚喜的是這裡特飲,凍住滾,凍住出煙同凍住起泡
好睇好玩好飲
杞子番石榴特飲

大鈕盤

到我們嘅主角,甜品喇...興奮莫明!因為都係貪心嘅關係,所以我地點選了甜品5+3拼盤
原來這傳統由元朗帶來的,賓客可按喜好揀選自選項目,再由廚師發板,既神秘又驚喜。當然如果有什麼敏感或者唔鍾意食嘅材料可預先告知啦...
大糖鈕5+3拼盤
流芯花梨
蘋果撻
脆焗野菌雜菜酥、煎鱸魚、烤西冷、煎鴨胸
2017-11-07 165 瀏覽
由於係朋友介紹,無咩睇就入左餐廳到食了。坐落叫左3款野食~有一個小食(約$68),一個主菜同一個甜品。小食為雞棒,食落口感無咩雞肉味,似豆腐溝肉,但好得意係有啲軟骨既粒粒係埋入面。味道唔重既,但反而個醬就好出好清新。點點青檸既感覺。抵食指數: 💡💡味道指道:💡💡賣相指數:💡💡💡💡主菜叫左西冷牛扒(約$238)賣相很美~又有新鮮的荀+菇做配搭。西冷都熟得岩岩好7成熟,一點都不似出面餐廳咁叫7成就俾左全熟。但西冷既肉質就同出面普通餐廳食既⋯對比起來無咩特別驚喜。配醬係芥辣(唔慣係鹽既🤔)+燒汁/牛肉汁/應該唔會係黑辣汁(較稀,好似XX亞餐廳啲汁既稀度咁左右)抵食指數:💡味道指數:💡💡賣相指數: 💡💡💡甜品叫左個流芯梨($98)(餐廳推介菜式)有小糖鈕做碟邊做裝飾~好岩餐廳名❣️有粒細細地既雪糕仔配著食都不錯~甜品中心係有好多梨,跟個蛋糕內的醬一齊食就岩好,一啲都唔漏,旁邊的生果係好爽口,唔覺就好快食左成個啦~抵食指數:💡💡味道指數:💡💡💡賣相指數:💡💡💡💡好精緻的一餐☺️食到飽飽了
由於係朋友介紹,無咩睇就入左餐廳到食了。
坐落叫左3款野食~
有一個小食(約$68),一個主菜同一個甜品
味道唔重既,但反而個醬就好出好清新。點點青檸既感覺。
抵食指數: 💡💡
味道指道:💡💡
賣相指數:💡💡💡💡
主菜叫左西冷牛扒(約$238)
抵食指數:💡
味道指數:💡💡
賣相指數: 💡💡💡
甜品叫左個流芯梨($98)(餐廳推介菜式)
有小糖鈕做碟邊做裝飾~好岩餐廳名❣️
有粒細細地既雪糕仔配著食都不錯~
抵食指數:💡💡
味道指數:💡💡💡
賣相指數:💡💡💡💡
好精緻的一餐☺️食到飽飽了
2017-11-03 221 瀏覽
小糖鈕由元朗搬到黎尖沙咀,今日專程帶同我的小BABY上去試試,中午餐牌有幾款選擇,由店主介紹選擇左海南雞飯,我們亦挑選小糖鈕拼盤的甜點,當他們知道我的小BABY今日7個月大,可以在甜點上寫上我小BABY的名字去祝賀,非常貼心!紅菜頭煮得好食!雞嫩滑,飯不太油膩,有黃薑味道,確實不錯!每款點各具特色,店主細心解釋每道甜點,有甘栗·綠茶、小糖鈕森林、Tirami-su  2ways、當中我比較喜愛富士蘋果撻、柚輪,樣樣都好出色!最特別係杯底有乾冰,泡泡不斷上升!食物環境整體不錯,會再來試試其他款式!
前菜沙律

紅菜頭煮得好食!
海南雞飯
雞嫩滑,飯不太油膩,有黃薑味道,確實不錯!
糖鈕拼盤
青瓜梳打
最特別係杯底有乾冰,泡泡不斷上升!

食物環境整體不錯,會再來試試其他款式!
2017-11-03
糖鈕拼盤
青瓜梳打
  • 小糖鈕拼盤
2017-10-29 370 瀏覽
等佢地開番好內‘………終於見佢地開始試業…宜且仲有埋主菜…下午餐…正餐等等…立即訂枱去……海南雞系新加坡式炸魚薯條一家大細搶住食…意粉彈焗磨姑正……果然系六星水準…招牌甜品拼盤一直其待………睇黎尖沙咀又會因為佢地起風雲了

炸魚薯條一家大細搶住食…
意粉彈
焗磨姑正……
果然系六星水準…
招牌甜品拼盤一直其待………
睇黎尖沙咀又會因為佢地起風雲了
2017-10-29
  • 海南雞,甜品
由元朗細鋪,搬到尖咀大大鋪,望到頸都長,終於可以食番咁出色既甜品~~足足等左半年最感動係,依家仲做埋熱食😭😭咁就唔洗分開食完第二到再返去食。。。。是日帶左朋友去一嘗佢八款甜品兼且一嘗另一位大師父做既熱盤...先叫左個紙米卷配日式柑橘醬油 (開胃菜)再叫左一個大紐盤 (配六個醬汁)呢個大紐盤的確 superise 煎帶子配魚子 -- 帶子蒸煎得合到好處,半生熟,食落仲係軟熟的配埋魚子超香的~~鵝肝(配左一塊白色脆脆) -- 雖然我唔好鵝肝,但我都試左一小口,係好滑同好肥美的煙三文魚 mousse 配迷利牛油包 -- 個包包攞起手仲暖笠笠,而且是軟軟的~~ 一啖放晒入口,個 mousse 真係滑到爆,好香,而且同個包既味好夾,出色的~~吉列鮮魷 -- 表層有孜然粉,食落有點似某間台式炸雞既炸皮,但佢呢個炸得乾身,一點都不膩,魷魚亦相當彈牙,好吃~~棒棒芝士雞 -- d 雞肉內有小小雞軟骨,食落有qq的感覺,加上芝士味冇蓋過雞肉既味道,所以呢個配搭是很好的~~然後再叫多個焗田螺 -- 好重晚牛油蒜味,而且田螺肉一d都冇over cook.. 仲好彈牙,薯蓉係勁香牛油味~~超鐘意重牛油。。。😆
最感動係,依家仲做埋熱食😭😭
咁就唔洗分開食完第二到再返去食。。。。

先叫左個紙米卷配日式柑橘醬油 (開胃菜)
再叫左一個大紐盤 (配六個醬汁)
呢個大紐盤的確 superise
然後再叫多個焗田螺 -- 好重晚牛油蒜味,而且田螺肉一d都冇over cook.. 仲好彈牙,薯蓉係勁香牛油味~~超鐘意重牛油。。。😆😆

當然唔少得我期待的八款甜品~~
今次八款品有:玫瑰荔枝 mousse, 黑加倫子雪條,蘋果仔配薑汁芝士tart, 蛋白脆脆配松露mousse 配橙味 cream bluee, 70% dark chocolate 配香橙, 抹茶燉蛋配粟子蓉,芒果配椰果mousee (好似),分子既 tiremisu
因為太多款,哈哈,記唔晒,但最緊要係享受食物。。。所以食完之後,真係非常滿足~~~

有五款係佢地standard 既 + 三款神秘甜品
因為太耐冇食,每次都好期待個三款神秘甜品會係咩?
但實係每次都好驚喜~每次都好令人期待~~絕對冇誇張~~~
因為兩位大廚都係對食物要求~所以先會做出咁好既食物~~太贊呢~~~

呢間餐廳真有種小時候食出奇蛋咁,可以滿足滿足晒你三個願望:視覺,味覺,臭覺既感受
做得又精緻,味道又出色

堅冇得输,話我誇張都要講~~~
只要你食過,你就會我一樣有咁既想

2017-10-25