2017-11-25 220 瀏覽
今日同同事一齊出街食飯,尖沙咀呢要頭一向都非常多嘢食,林林總總,都唔知去邊度食好,同埋好多時候都需要排晒長龍,等好耐只係食到一間好普通嘅茶餐廳。於是行遠少少,我哋就嚟到堪富利士道搵好嘢食,黎到一間喺樓上嘅小店,於是就享受我哋靜靜既一個鐘。呢間餐廳嘅食物質素超出我所想,不但環境好,裝修別緻,職員嘅服務態度一流之外,最重要嘅係食物質素比我想像中好好多。因為一開始以為呢一度主力都係食甜品,以為佢其他嘅套餐,質素一定冇咁好,點知真係會食過想再返番轉頭。呢度嘅套餐價格都唔算貴,而且選擇都幾多。我哋問一問字侍應有邊啲好介紹,於是就叫左一個香煎比目魚配芥末忌廉汁,同焗爵祿街咖喱牛肉飯,呢一個鐘好好地享受我哋嘅午餐!頭盤係一個紅菜頭沙律,紅菜頭嘅甜味加埋醋酸,已經十分開胃醒神,食完咁正嘅頭盤已經急不及待地想食我哋嘅午餐。咖喱牛肉飯有別於出邊食到嘅咖喱牛肉飯,一食落去果下同出面好油膩嘅咖喱完全唔同,呢間既咖哩會令你食落去嘅感覺回味無窮,而且十分開胃,我都係第一次咁鍾意食咖喱,但係呢個會有少少辣,原因係因為呢個係一個英式嘅咖喱,師傅做同我地介紹,呢個咖喱係佢當年係唐人街嘅時候,自家研製嘅咖喱,所以除咗有咖

咖喱牛肉飯有別於出邊食到嘅咖喱牛肉飯,一食落去果下同出面好油膩嘅咖喱完全唔同,呢間既咖哩會令你食落去嘅感覺回味無窮,而且十分開胃,我都係第一次咁鍾意食咖喱,但係呢個會有少少辣,原因係因為呢個係一個英式嘅咖喱,師傅做同我地介紹,呢個咖喱係佢當年係唐人街嘅時候,自家研製嘅咖喱,所以除咗有咖喱嘅香辣之外,係會比較開胃,唔會油膩,因為做法有別於一般嘅咖喱做法。

而d牛肉,都唔係浸入咖喱汁裏面,而係兩者分開,除咗咖喱汁之外,上邊做鋪左一層芝士,雖然呢個飯真係好邪惡,但係都非常非常值得一試,以呢個價錢來講,好值得會票價。

比目魚方面,師傅都煎得好香口,比目魚軟硬適中,又唔會腥,最重要就係,除咗佢個汁好惹味之外,隔離嘅配菜都非常之好食,同比目魚十分配。嘢飲方面我叫左一杯蘋果薑茶,女人最適合飲嘅茶,暖胃,蘋果味好濃之餘加上熱辣辣嘅薑味,再配埋咖喱飯真係一絕。而朋友就叫咗一杯wolf berry &pink Guava , 口感辣辣地,而且入邊仲有乾冰,視覺效果一流之外,味道都十分刺激。

食完之後仲有呢一度嘅主打,甜品,一上碟嘅時候已經覺得十分驚喜,果然係呢一度嘅主打甜品,因為賣相非常之吸引,忍唔住影咗好多張相,而甜品上面嘅裝飾原來全部都食得落肚嘅,雖然食完個飯已經感到好飽,但係都忍唔住將呢個甜品全部吞晒落肚,可想言之呢度嘅食物質素真係非常之正!日後同同事食飯嘅時候真係要多多幫襯呢一間,支持一下小店,支持一下咁正嘅食物質素!