2009-01-12 11 瀏覽
1. 你可見到以前渙沙街火車頭的女部長在這裡工作。2. 若你想逼餐懵和體驗慢和漏單的服務﹐你可去試下。(我絕對懷疑擺在橫街的座位是違法﹐和樓上的街坊遲早頂唔順留下的嘈吵而掉水彈。)3. 1st visit: 番薯糖水 -- 平平無奇; 酒釀丸子 -- 漏單﹐無到。(原來係好彩﹐請看下一點)4. 2nd visit: 紅豆沙 -- 有期望﹐故失望 (1x 年陳皮﹖徙氣啦); 再點酒釀丸子 -- 滾水開得如水一樣稀的酒釀加一 pat pat 的 ”丸子", 簡直虐待。谷小姐請去蘇浙試下甚麼叫酒釀丸子啦﹐你可造到咁而收我$30一碗的話﹐我俾!5. 所謂的 "北海道xxx" 甜品﹐是你和我都可在超市買到的北海道盒裝奶﹐還很自豪的公然展示。
1. 你可見到以前渙沙街火車頭的女部長在這裡工作。
  • 無一可取
2009-01-09 7 瀏覽
早前睇雜誌知道谷小姐嚮大坑開咗間糖水鋪,又介紹佢D合桃露係生磨的,於是有日去開嗰頭食飯便特登去買咗碗外賣合桃露回家諗住孝敬下媽咪。點知返到屋企媽咪一打開碗糖水便問我係咪食剩打包返去的。原來碗糖水得果半碗咋!!!!!!!!我心諗無理由吖,我明明冇倒瀉到,個膠袋仲好乾淨架!點架會少得咁離譜架?(註:我見到係谷小姐自己親自負責"畢"糖水的)我好明白佢個價錢唔係話賣得好貴,但都冇理由少得咁難睇架嘛。搞到我一心諗住做次乖仔,但最後竟然俾媽咪誤會我食剩先打包返去俾佢!我情願佢換個細小小嘅兜裝滿番D俾我都好D吖.....不過好彩媽咪食完都話D合桃露嘅味道OK

點知返到屋企媽咪一打開碗糖水便問我係咪食剩打包返去的。

原來碗糖水得果半碗咋!!!!!!!!

我心諗無理由吖,我明明冇倒瀉到,個膠袋仲好乾淨架!

我情願佢換個細小小嘅兜裝滿番D俾我都好D吖.....

不過好彩媽咪食完都話D合桃露嘅味道OK
2009-01-06
到附近吃晚飯, 見新開張. 順便試o下想吃特濃牛乳燉蛋白, 店員說要等15-20分鐘, 心想, 應該不用那麼久吧, 但不願等, 所以轉了薑汁撞奶.... 普普通通 算合格另外叫了即磨的蛋白杏仁茶. 份量十足, 但太甜了桂花榚 清香樸實. 不錯 若果能夠多一點魚膠粉, 爽身一些就更佳價錢不便宜,. 但份量相對亦較多
到附近吃晚飯, 見新開張. 順便試o下

另外叫了即磨的蛋白杏仁茶. 份量十足, 但太甜了

價錢不便宜,. 但份量相對亦較多
$30 (其他)
(非會員)
原本唔太好燉奶0既我,嫌坊間燉奶太甜,牛奶味又太騷,但聽朋友講開,新開位於大坑0既小甜谷用0既奶係由日本運黎香港,係北海道牛奶.所以就本死冇大害咁試一試,果然比想像中好味,又可能係冬天咁0既冷0既日子,暖笠笠0既燉奶變得好味十倍. 奶味濃郁而不騷,非常值得推介.另外再叫了一碗白果腐竹意米+雞旦,另一驚喜係雞蛋係糖心,店主仲窩心咁提醒我地要快0的食左隻雞蛋,因為糖心雞旦待久了會變得跟平時沒兩樣.白果腐竹意米糖水都是超讚推介,料很多,盡不馬虎,我還一口氣吃了一大半,嘻嘻.下次一定會再來,亦定會跟好友推介.p.s店內裝修很日本小品風格,米白色再加上我最喜愛的baby blue,感覺真悠閒舒適.

下次一定會再來,亦定會跟好友推介.
$25 (宵夜)
2009-01-06 1 瀏覽
近日太多雜誌介紹小甜谷, 說用北海道牛乳, 所以就昨晚走去試試...1 ) 燉蛋白 - 好香牛奶味, 好濃, 好好味2 ) 紅豆沙 - 好香陳皮咪, 不太甜, 但不夠多紅豆3) 湘蓮芝麻糊 - 好難食, 開粉, 水旺旺, 淡而冇味我相信只能order 她出名的甜品, 其它我想水準還未穩定.....希望能盡快改善吧.

1 ) 燉蛋白 - 好香牛奶味, 好濃, 好好味
2 ) 紅豆沙 - 好香陳皮咪, 不太甜, 但不夠多紅豆
3) 湘蓮芝麻糊 - 好難食, 開粉, 水旺旺, 淡而冇味

2009-01-06 36 瀏覽
此大坑新晉甜品店"小甜谷",能夠在短時間成為人氣店,全因是老闆是藝人谷祖琳.除演戲,唱歌,同做電台節目之外,如今連飲食界也涉足.平日下午漫遊大坑,樂得一副悠然自得,小甜谷店子不大,店內沒有很多客人,這個下午,見谷小姐亦在店內打點一切.此甜品的一大特色,是其奶類甜品,用上北海道特濃3.6牛奶去做.其他的甜品名稱如甚麼"乳溝木瓜",好像我這類人,一定會想側一邊.想一試宮廷桂花糕,可惜未有供應.看見有味"十五年陳皮紅豆沙",旋即被吸引過去.心想,用十五年陳皮煲出來的,味道一定很甘甜.此陳皮紅豆沙用料一絲不枸,連紅豆也是日本貨,但吃下去,紅豆幾鬆化,不過紅豆味不重,十五年陳皮?恕我吃不出任何用十五年陳皮來煲出來的玄機.徒具起沙豐富口感,沒有陳皮味的甘.毫無疑問,車品品的紅豆沙大樂勝.轉戰奶類甜品,荔枝奶凍同特濃牛乳燉蛋白,前者有一小舊荔枝肉作為點綴,用上特濃牛乳去做,味道果然很濃,入口滑溜不留痕.只留下濃烈牛乳的餘韻,反而荔枝味要吃到底才能感受到.莫非又是"好物尋歸底"?另一道特濃牛乳蛋白,同樣地香滑,蛋白比奶凍更加滑得彈破,此味是熱食,香濃的味道,滑溜的感覺,幸福盅然.濃滑杏仁豆腐花,甜品如

轉戰奶類甜品,荔枝奶凍同特濃牛乳燉蛋白,前者有一小舊荔枝肉作為點綴,用上特濃牛乳去做,味道果然很濃,入口滑溜不留痕.只留下濃烈牛乳的餘韻,反而荔枝味要吃到底才能感受到.莫非又是"好物尋歸底"?另一道特濃牛乳蛋白,同樣地香滑,蛋白比奶凍更加滑得彈破,此味是熱食,香濃的味道,滑溜的感覺,幸福盅然.濃滑杏仁豆腐花,甜品如其名,用牛乳來做"豆腐",味道特別濃,但杏仁味又是吃深一點,才能夠體會到.有人嗅覺很靈敏,說一上桌就已經聞到.

大家看著帳單,有一格寫住3.6,大家又開始發揮無限聯想,有的是想到女人的魔鬼身材之尺寸,又有些人想到大陸的一個奶粉廠牌....

這個3.6,當然是代表特濃牛乳燉蛋白,大家想多太多了.
十五年陳皮?
特濃牛乳燉蛋白
荔枝奶凍
濃滑杏仁豆花
2009-01-05 15 瀏覽
剛過去的節日真是食了很多嘢,有點亂七八糟的感覺.上星期日去大坑的民聲食飯,食完飯朋友提議去谷祖琳新開的甜品店試一試,他早已知路的往後街一走,便到了小甜谷. 晚上八點半人不多,大約七八人, 店員則幾多,店舖簡單的裝修,店員很詳盡介紹他們的甜品,其中有幾款是谷小姐親自做(sounds like secret receipe). 我們點了荔枝奶凍, 紅豆豆腐花, 芝麻湯圓,腐竹白果糖水, 豆腐花非常滑, 紅豆和所以奶都是日本進口(北海道),非常香又不會太甜.味道真的很不錯.今次拉車邊有如此驚喜的效果,絕對不因為谷小姐親自制作,而是因為用料優質而制作用心呢!
剛過去的節日真是食了很多嘢,有點亂七八糟的感覺.

紅豆豆腐花
荔枝凍
紅豆豆腐花
荔枝凍
  • 奶凍
(非會員)
I went to this new dessert place when it first opened a couple of weeks ago, and then went back last night. Overall, their desserts are good, especially the 荔枝奶凍 - highly recommend. Service was very slow during the opening night. I thought it was because they just opened, but when I went back the second time last night, the pace is just as slow. One would imagine that the desserts would've been already been premade, so service should be relatively quick, but I had to wait for my dessert for abou

Service was very slow during the opening night. I thought it was because they just opened, but when I went back the second time last night, the pace is just as slow. One would imagine that the desserts would've been already been premade, so service should be relatively quick, but I had to wait for my dessert for about 10 mins. They had a staff of approximately 5 -7 people, so I would think they would be able to service tables relatively quickly.

Overall, I would recommend trying out the place, but just don't except speedy service from them!
2009-01-05
荔枝奶凍 - 奶凍我只吃過番石榴、紅桑子、雲尼拿...... 但荔枝味真係第一次食,這個奶凍很多荔枝肉,還很有荔枝味,簡直好味過酒店D甜品。特濃牛乳燉蛋白 - 好滑、配合埋紅豆味道更佳。芒果糯米滋 - 只覺得芒果不夠甜。再外賣一客荔枝奶凍。這是一間不錯的甜品店,一定會再去。

特濃牛乳燉蛋白 - 好滑、配合埋紅豆味道更佳。

芒果糯米滋 - 只覺得芒果不夠甜。

再外賣一客荔枝奶凍。

這是一間不錯的甜品店,一定會再去。

推介荔枝奶凍。
推介荔枝奶凍。
在小白屋食完晚飯,行完工展會,便和契媽返回大坑取車打道回府。經過這新開的甜品店,又即管試吓當宵夜。Menu 上的選擇不算多,比較特別的是用北海道特濃牛乳做的甜品,抬頭望見一整排的北海道特選 3.6,好似幾肯花本幾有誠意,便順店員的介紹,每人一客牛奶燉蛋白。賣相矜貴討好,甜度適中,奶味香濃,非常厚滑;但個人口味,我們兩人都稍嫌口感太過厚重,有少許糊口。店員很有友善,送了一個又大又香的蘋果給我們 (她好似話係日本貨),說是新年的小禮物。Overall OK,以後會再來試埋其他的甜品。
Overall OK,以後會再來試埋其他的甜品

$23 (宵夜)
2008-12-31 2 瀏覽
之前睇報紙報導講谷祖琳o係大坑開左間甜品舖咁o岩o係銅鑼灣食完飯走左去試下一場黎到當然要試下用北海道3.6牛奶做既招牌甜品啦同朋友叫左 "特濃牛乳燉蛋白" 同埋 "荔枝奶凍"奶味果然極之香濃 而且份量都唔細 賣呢個價錢黎講都算抵食個人偏好荔枝奶凍多D 口味創新同fresh 一D估唔到荔枝都奶凍都幾夾不過可能係岩岩開張啦 如果甜品種類多D / 多D創意甜品會更加好希望下次黎會再有驚喜
之前睇報紙報導講谷祖琳o係大坑開左間甜品
咁o岩o係銅鑼灣食完飯走左去試下
一場黎到當然要試下用北海道3.6牛奶做既招牌甜品
同朋友叫左 "特濃牛乳燉蛋白" 同埋 "荔枝奶凍"
奶味果然極之香濃 而且份量都唔細 賣呢個價錢黎講都算抵食
個人偏好荔枝奶凍多D 口味創新同fresh 一D
估唔到荔枝都奶凍都幾夾
希望下次黎會再有驚喜
  • 特濃牛乳燉蛋白
  • 荔枝奶凍
2008-12-29 6 瀏覽
多得亞嫂推介, 一行4人走入小甜谷試試新野~試左3樣野北海道牛奶燉蛋白:good. 香軟滑溜. 贏晒出面嘅同類甜品. 雖然一上枱感覺好細碗.... 點知一食之下份量剛剛好.芒果糯米滋: 個皮幾QQ, 但芒果無味.乳溝芒果:即係芒果奶, 又係用北海道牛奶整的, 可惜唔夠芒果. 對比返食物質素+環境..$20+ 一個甜品真係算抵.位置唔太friendly 不過要食好野..行多幾步又何妨呢~
多得亞嫂推介, 一行4人走入小甜谷試試新野~
試左3樣野

北海道牛奶燉蛋白:
good. 香軟滑溜. 贏晒出面嘅同類甜品.
雖然一上枱感覺好細碗.... 點知一食之下份量剛剛好.

芒果糯米滋:
個皮幾QQ, 但芒果無味.

乳溝芒果:
即係芒果奶, 又係用北海道牛奶整的, 可惜唔夠芒果.

對比返食物質素+環境..$20+ 一個甜品真係算抵.
$28 (其他)
  • 北海道牛奶燉蛋白
2008-12-28 1 瀏覽
本人對甜品(糖水)一向情有所鍾,但近年確實很難再吃到一些有水準的傳統糖水,就連一些老店的出品,都不過是一般,總好像是欠缺了一點甚麼的.上星期朋友說發現了一家新開的甜品店,在(大坑),.....昨晚約了一班朋友到大坑晚飯,心想飯後找那家甜品店試試,如果不常到大坑的朋友可能真要花多點時間去找那間店,因為她的位置是在內街裡的一角,如果你站在書館街的街頭,你是不會看到的,要在書館街再轉入一小街才見到.一班朋友七嘴八舌的,好不容易終於都點了想吃的糖水,分別有傳統的紅豆沙及綠豆沙,腐竹糖水加溫泉蛋,蛋白燉奶及荔枝奶凍.....試過後大家都一致認為無論是用料及水準都是非常之高,我這班愛吃的朋友都覺得這店是值得推介的.如果有6分,我一定俾6分,這裡的腐竹糖水另我想起媽媽的手勢,一樣是香甜味美.

• 荔枝奶凍....一定要試
  • 不過限量發售的
  • 要試就要早
2008-12-27 2 瀏覽
食完熊貓咖哩,,,,就去搵糖水食喇!!之前睇雜,,,,知道谷祖林開,,,,,真係想黎試試,,,,睇下佢真人都好丫 : )D人既服務態度好好 : )不過我完全唔知邊個係佢 =.=anyway,,,叫左個綠豆沙 >>>>冇試,,,桂花糕 >>>>清清地,,,芒果糯米滋>>>唔得,,,,芒果好酸 ,,,腐竹糖水加隻糖心蛋>>>>好正!!!!好後悔冇叫到呢個,,,同埋一個咩牛奶蛋白>>>>好牛奶味,,係用北海道牛奶整架"真係好 : )大坑真係差左間糖水鋪,, 好彩而家有 : )不過如果有多選擇 就仲好喇,,
食完熊貓咖哩,,,,就去搵糖水食喇!!
之前睇雜,,,,知道谷祖林開,,,,,
真係想黎試試,,,,睇下佢真人都好丫 : )
D人既服務態度好好 : )

不過我完全唔知邊個係佢 =.=
anyway,,,
叫左個綠豆沙 >>>>冇試,,,
桂花糕 >>>>清清地,,,
芒果糯米滋>>>唔得,,,,芒果好酸 ,,,

腐竹糖水加隻糖心蛋>>>>好正!!!!
好後悔冇叫到呢個,,,
同埋一個咩牛奶蛋白>>>>好牛奶味,,係用北海道牛奶整架"

真係好 : )大坑真係差左間糖水鋪,,
好彩而家有 : )
不過如果有多選擇 就仲好喇,,
$18.5
  • 腐竹糖水加隻糖心蛋
2008-12-27 3 瀏覽
知道係谷祖琳開的..搞到好想去試下呢間野;;岩岩好去完工展會就順便行去大坑搵下間野去試..平時都好少去對面海行的..但呢到又唔算好難搵xd我叫左1碗楊枝金露..$25味道ok,,但總覺得有點怪怪的生果又太少了,,但至少柚子唔會苦澀味同埋芒果唔會太酸;;ok*其實d甜品都好中式,,價錢又唔會訂得好貴..1試ok
知道係谷祖琳開的..搞到好想去試下呢間野;;
岩岩好去完工展會就順便行去大坑搵下間野去試..
平時都好少去對面海行的..但呢到又唔算好難搵xd
我叫左1碗楊枝金露..$25
味道ok,,但總覺得有點怪怪的

其實d甜品都好中式,,價錢又唔會訂得好貴..1試ok