2009-01-29 15 瀏覽
新年前跟朋友到大坑吃飯,一心要留肚去試小甜谷. 無可口非,啲甜品很新款式新穎,味道亦不錯,但要用二十幾蚊去受人氣就好唔值! 這裡的店員真係要再培訓, 態度相當差勁. 當我同朋友下order時, 我只是說慢一點,店員便好不禮貌對我說“你諗清楚先再叫”便行開.我忍!之後見店員對其他客人的說話亦很精彩! 眼見新入坐的客人因座位大逼而自行換位, 店員發現時便對這班客人說 “你地換位做咩唔出聲,搞到我地啲order錯晒成”...嘩,咁都得!當我們叫買單時, 朋友從銀包裡攞錢時,, 店員就很不禮貌地放下單據說“咁你慢慢數啦”就走開..之後找錢時,就把碎錢散在桌上.只是食甜品姐..二十幾蚊大把選擇,駛唔駛要受人氣?!啲食物幾好味都無用!
新年前跟朋友到大坑吃飯,一心要留肚去試小甜谷.

這裡的店員真係要再培訓, 態度相當差勁.

2009-01-28 9 瀏覽
Went with my friends after 行年宵. We ordered giner milk pudding (OK, v creamy), milk pudding (good), 豆腐花+ 紅豆沙 (ran out of 北海道 紅豆), 湯圓 + 腐竹湯水. The milk pudding are small but the 豆腐花+ 紅豆沙 and 腐竹湯水 are lhuge. Overall, good but you can't stay long there as there were people waiting. It is the winter so it is OK so god know what it will be like in the summer if we have to sit outside with no air conditioning.
$20 (宵夜)
2009-01-27 18 瀏覽
在年二十九晚到這裹食甜品,因人太多了,要坐到後芑去,我們點的杏仁豆花和特濃牛奶蛋白都不錯,但蛋白杏仁茶和乳溝芒果就一般了,最令人不快的是當晚很冷,我們足足等了半小時才等齊所有食品,見周圍的食客也要追數次order,服務實在欠佳。這個價錢才有這般的食品和服務,實在不值。
2K
2009-01-25 20 瀏覽
24-1-2009久聞呢度大名, 今日終於拉了朋友0黎食牛奶布甸及荔枝 panna cotta 喇! 「特濃牛乳燉蛋白」($23) 係熱食的, 質地極滑溜, 食落係幾香, 奶味就比 Milk Top 的出品 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1894113) 無咁重, 不過仍然好食.「荔枝奶凍」($25) 就係凍食的, 質地一樣滑, 帶淡淡荔枝香及清甜, 配上面頭幾粒甜甜又帶點爽的罐頭紅毛丹, 比牛奶布甸更好食, 值得試試! 不過唔知係咪人客太多, 我0地呢客荔枝奶凍用了即棄膠杯 serve, 雖然味道無影響, 但感覺真係麻麻.小店乾淨骨緻, 星期六的下午多人到爆, 坐到出街, 谷氏及傳媒威力果然厲害.每人放低 $25, 有機會再試試其他甜品吧.
24-1-2009

每人放低 $25, 有機會再試試其他甜品吧.
留意黑板上第二款甜品...........
特濃牛乳燉蛋白好食; 荔枝奶凍更好食
2009-01-25 12 瀏覽
終於有機會 去大坑食哩間小甜谷啦同朋友去.. 朋友唔太鍾意食甜野所以都覺得哩到D 野 甜左DD兩個人叫左特濃牛奶蛋白好滑.. 好熱.... 但朋友覺得甜左D....本人覺得 ok.. 但順義會好食ddddddd荔枝奶凍好好食.. 荔枝味好香. 唔鍾意食荔枝ge朋友都覺得好好食但埋呢.. 發覺. 一啖荔枝 再一啖牛奶蛋白.. 可以真正食到d 牛奶味ga桂花杞子糕好好味呀哩個.. d 桂花味唔甜.. 好清..不過我個人應該得制.. 再企身d 會好d.PS.同我地撘地果兩個人... 唔想食奶ge 野但 佢地叫乜冇乜.. 到最後叫左碗綠豆沙..望落唔錯.. 都幾大碗tim..8到佢地講都話好食
終於有機會 去大坑食哩間小甜谷啦
同朋友去.. 朋友唔太鍾意食甜野
所以都覺得哩到D 野 甜左DD
兩個人叫左
特濃牛奶蛋白
好滑.. 好熱.... 但朋友覺得甜左D....
本人覺得 ok.. 但順義會好食ddddddd
荔枝奶凍
好好食.. 荔枝味好香. 唔鍾意食荔枝ge朋友都覺得好好食
桂花杞子糕
好好味呀哩個.. d 桂花味唔甜.. 好清..
不過我個人應該[灼]得制.. 再企身d 會好d
PS.同我地撘地果兩個人... 唔想食奶ge 野
但 佢地叫乜冇乜.. 到最後叫左碗綠豆沙..
望落唔錯.. 都幾大碗tim..8到佢地講都話好食
$32 (其他)
  • 荔枝奶凍
作為甜品愛好者, 得知谷祖琳開左小甜谷, 而且誠意十足堅持用北海道牛乳做奶類甜品, 特別為探訪小店到大坑食晚飯餐後滿心期待去到門口, 見裝修ok亦喜愛設有露天位置感覺寬敞悠閒, 迷茫左一陣見店員神色凝重討論緊店務唔得閒理我地, ok, 自己再嗌大聲d, 終於坐低左, 但係仍覺得全店店員都面lung lung感覺唔係幾好, ok, 廿幾蚊都唔expect要d咩野service, (雖然心諗前一晚o係天后某新開甜品小店店員服務好得不得了) 叫左荔枝奶凍, 真係好好味, 仲叫多左個買番屋企比屋企人食, 但係想嗌樣野都難, 佢地忙我明白, 我都唔該前唔該後佢地依然陶醉o係一d小事ge討論, 例如全店店員一齊研究點解有張枱ge客人自己搬左去第二張枱唔出聲, ok, 你忙,你新開, 我明, 算數埋單比張單我地, 我真係需要幾秒鐘時間去攞錢出黎, 店員唔耐煩講左句"唉, 咁你慢慢"跟住就閃左去第二張枱, 真係呆左, 轉頭找錢又就咁掉落張枱度, 我地黎食甜品, which is suppose to be 開開心心悠悠閒閒, 點知完全比佢地ge面口同態度糟蹋走時忍唔住大聲埋怨幾句, 終於聽倒佢地用放軟

走時忍唔住大聲埋怨幾句, 終於聽倒佢地用放軟ge口吻講唔好意思, 原來..佢地係care我地ge感受ga wor, 但係已經太遲

實在滿肚子氣, 谷小姐, 請你小心選擇員工, 唔好比佢地糟蹋你一番誠意同心機
希望今次只係個別事件撞o岩佢地心情唔好, 如果唔係, 幾好食都冇用

$30 (宵夜)
2009-01-21 5 瀏覽
特濃北海道牛奶燉旦白 - 不覺得特別濃牛奶味, 完全唔滑荔枝奶凍 - LEE個OK, 好有荔枝味, 不過小左D從朋友口中得知谷小姐開左間甜品舗, 雜誌又話好好食, 於是同個朋友去試下啦, 地點有點難搵, 食完之後.......D雜誌好俾面谷小姐囉, 實際差好袁喎.......
特濃北海道牛奶燉旦白 - 不覺得特別濃牛奶味, 完全唔滑
荔枝奶凍 - LEE個OK, 好有荔枝味, 不過小左D

$25 (其他)
2009-01-20 9 瀏覽
呀......剛剛考完評估試,一身都輕鬆晒!早前我看完開飯首頁介紹之後,嚷着媽媽考完試後要帶我來試。媽媽和我一坐下便叫了招牌「北海道牛乳」燉蛋白兩碗,和芒果糯米茲。其實我好頸渴但這兒無水飲,幸我書包內的自備水樽仍有水剩........*牛乳蛋白:我覺得好〝杰撻撻〞,不夠滑、吃了一半已感到好漏不想吃下去...說飽嗎?有種疑真疑假的幻覺。因為我真的很大食架*芒果糯米茲:不算特別,其實去普通店舖吃的差不多。這裡的食物給我們孩子可以選擇的不多,但我媽媽說OK、幾好喎。

*芒果糯米茲:不算特別,其實去普通店舖吃的差不多。

• 牛乳蛋白
2009-01-19 17 瀏覽
是日茶點, order 如下: 特濃北海道牛奶燉旦白 - 冇咩特別. 其實都唔覺得特別滑 or 特別香, 覺得 d magazine over rated 左. 荔枝奶凍 - 呢個 gd! 有好香荔枝味, 加埋奶味好 match~ 食完之後個口仲有餘香添! 大力推介!!去到 gei 時候未夠 4 點, 可惜桂花糕已經賣晒!!! 失望!會再去試~
是日茶點, order 如下:

會再去試~
2009-01-18 9 瀏覽
漆黑的書館街,真的不易找!看到了這間燈火通明的小店,人丁暢旺,店子都坐滿了人客,甚至連門外的露天小巷也擺滿了密麻麻的桌子. 廚房以開放式的玻璃幕牆,站在門外已可看到小谷在廚房裏面忙過不停,看過menu後決定來一碗這店招牌,北海島牛乳燉蛋白($23)及荔枝奶凍($25).<北海島牛乳燉蛋白>只有熱食,在這寒冷季節實在合適不過. 等了數分鐘便來,盛着燉蛋白的小碗真的很別緻 這燉蛋白沒有太多裝飾,只是白雪雪的. 味道則是很濃的牛奶香味,蛋味不算重但仍很滑溜,甜度適中,在這夜而言,吃過後真的很滿足<荔枝奶凍>雪白的奶凍上,有一小塊荔枝肉作點綴~品嚐第一口,很滑且有奶和荔枝味!!那濃郁的奶味絕不普通,最驚喜的是接近完成整個甜品之際,發覺底部還有小量荔枝肉..看見廚房架上放了大量北海島牛乳,果然用料上乘..制作一絲不茍!!雖然店內坐滿了人,但店員服務態度艮好..我走時還ask my comment 呢~我一定會再來的~

<北海島牛乳燉蛋白>

<荔枝奶凍>
雪白的奶凍上,有一小塊荔枝肉作點綴~
品嚐第一口,很滑且有奶和荔枝味!!
那濃郁的奶味絕不普通,
最驚喜的是接近完成整個甜品之際,
發覺底部還有小量荔枝肉..

我一定會再來的~

• 北海島牛乳燉蛋白
2009-01-16 3 瀏覽
星期四, 一個涷冰冰既晚上, 我和一個認識了十幾年既朋友, 駕車慕名而來, 品嚐小甜谷用日本北海道牛乳作招徠既甜品, 發覺賣相精緻, 食落口感好一般~很失望 我們二人點了一個特濃杏仁豆腐花, 一個楊枝金露和一個芒果糯米池 ~ 我諗不會再來了~
$36 (宵夜)
2009-01-14 17 瀏覽
雜誌推廣再加上食友好評,我也來湊熱鬧. 吃過belgo後,滿肚子都是creamy sauce,再加上那酸溜溜的spare ribs,肚子不大好受. 早說好晚飯後過來一試,又怕吃不下嚥,最後還是決定來這邊走走,再作決定. 漆黑的書館街看到了這間燈火通明的小店,人丁暢旺,店子都坐滿了人客,甚至連門外的露天小巷也擺滿了密麻麻的桌子. 廚房以開放式的玻璃幕牆,站在門外已可看到夾着名氣的老闆娘在裏面忙過不停.商量過後,決定兩人share一碗這店招牌,北海島牛乳燉蛋白($23).北海島牛乳燉蛋白只有熱食,在這寒冷季節實在合適不過. 等了數分鐘便來,盛着燉蛋白的小碗有點似用來種盆栽的,很別緻. 這燉蛋白沒有太多裝飾,只是白雪雪的. 味道則是很濃的牛奶香味,蛋味不算重但仍很滑溜,甜度適中,這夜而言,吃半碗已很滿足了(P.S. 如果還可以加紅豆更吸引)這店糖水款式不算很多, 但看到其他人吃如紅豆沙等糖水,份量很大,滿滿一碗足夠二人分享. 此店最宜晚上驅車前來,附近小街泊車方便,又一晚上宵夜之選.

Menu
北海島牛乳燉蛋白
$12 (宵夜)
北海島牛乳燉蛋白
2009-01-12 11 瀏覽
今日食完飯戊2hrs之後才去食甜品,都幾多人, 坐在外面, 凍凍地!!!叫咗:荔枝奶凍- 好味, 荔枝味好香, 仲好香牛奶味北海道牛乳燉蛋白- 唔太滑, 但好香, 好味但太漏, 唔係人人受得, 我好鐘意牛奶都覺得太漏, 細細碗都滯咗!!!下次要share先得!!!

今日食完飯戊2hrs之後才去食甜品,

都幾多人, 坐在外面, 凍凍地!!!

叫咗:
荔枝奶凍- 好味, 荔枝味好香, 仲好香牛奶味

北海道牛乳燉蛋白- 唔太滑, 但好香, 好味

下次要share先得!!!
$23 (其他)
2009-01-12 14 瀏覽
整體來說, 所有的食品都不過不失; 但絕對稱不上為"美食". 人流仲多的主要原因是大坑一帶沒有類似的糖水店舖, 所以不少到大坑一帶晚飯後而又想試一點甜食的都只好擠身這新開的糖水店...說真的, 沒有一様食品藉得特意前來品嚐...小甜谷, 請多多努力, 因那怕於不久將來, 相信大坑一帶將會多開更多同類的糖水店. 選擇多了, 客人的要求也會高點呢... 請下多點功夫以為顧客提供些較高質素的食品吧!Remarks: 如可以, 不要外賣... 相信你會由等到以致最後是時才等到你的外賣呢!!!

說真的, 沒有一様食品藉得特意前來品嚐...

Remarks: 如可以, 不要外賣... 相信你會由
等到
以致
最後是
時才等到你的外賣呢!!!

$60 (宵夜)
2009-01-12 4 瀏覽
我家就住在小甜谷附近的浣紗街,在這一年間;我家附近確實開了很多新食肆;有高檔的、有地道的、林林總總,每隔一段時間就有一家新店誕生。前一段時間路過店舖的門口,見有裝修工人在工作,便一直在估計會開什麼樣的食店。終於我等到了它開張了,原來是一家期待以久的糖水舖。當時心中非常興奮,真的有立即試試的衝動。店內的目錄,糖水種類有很多不同的選擇,當中奶類甜點用料更用上日本北海道的牛乳。奈何老婆大人一向是比較保守的人,她叫我先看看口碑然後再試也未遲;再者它的定價也不便宜,應該是走中檔路線。及後更從雜誌上得知這店是明星開的,所以更躍躍欲試;每次回家的途中都有衝動想去食番碗糖水。終於昨天晚上奉獻了我的第一次,和太太吃完一頓激氣的晚飯後(詳文見悅香飯店食評),打算吃番碗糖水安慰一下自己。便來到這裡,當時大約是九點鐘左右,正好是糖水舖的黃金時段。店內坐滿了客人,連後巷的露天位置都開了,由於天寒地凍的關係於是便決定外買回家慢慢的歎。我點了一碗薑茶湯圓,付錢之後便到門外等候。原來很多人都好像我一樣在等外買,見店員忙得不可開交,還有就是很多人都用五百圓紙幣付錢,其實他們大可以注明如消費不超過壹百圓將不收五百圓大鈔,
。終於我等到了它開張了,原來是一家期待以久的糖水
。當時心中非常興奮,真的有立即試試的衝動

終於昨天晚上奉獻了我的第一次,和太太吃完一頓激氣的晚飯後
,還有就是很多人都用五百圓紙幣付錢,其實他們大可以注明如消費不超過壹百圓將不收五百圓大鈔,這樣可以減少不夠壹百圓找錢給人的麻煩。期間我又領會到另一個問題,就是如果同一時間有不同客人點了同一款糖水在等候,而由於他們沒有特別委派的店員負責跟進外買,當店員拿著糖水找客人認領時,勢必引起不必要的爭吵
。客人數量少還可以很快做好另一碗,但人多時便不可以了。所以建議他們可以用派籌的方法去識別客人的先後。話說回來我的薑茶湯圓,等了十五分鐘,終於可以拿走了。
回到家,第一時間打開嚐了一口薑茶
,熱哄哄的,薑味濃度十足,但湯圓大小則比較小,餡料比較少,麵粉太多,令到湯圓皮太厚。如果餡料多番一點,皮薄一點,相信會更好。食物和服務品質有待改善。下次再試另一種類!
其他