2017-10-27 224 瀏覽
今日入到元朗Yoho Mall,正當我同男朋友都諗唔到食咩好既時候,忽然經過小王牛肉麵,作為台灣美食愛好者,忍唔住坐低左叫左半筋半肉牛肉幼麵、滷肉鹽酥雞飯、手抓餅、珍珠奶茶,感覺還不錯,價廉物美,係有少少咸左啲,但整體尚算滿意,經濟實惠。
2017-10-10 311 瀏覽
今日14:00嚟食,叫咗滷肉鹽酥雞飯、半筋半肉既牛肉粗麵、兩杯凍珍珠奶茶。先講個滷肉鹽酥雞飯,鹽酥雞味似台灣食既味道,夠香夠味夠滑,可惜比個炸漿破壞咗,炸漿撻粉太厚,令到咬落件雞時比塊炸漿擋住咁,好實,如果個炸漿整薄啲,口感一定好好多,唔會有咀既感覺。啲飯煮得唔夠淋,唔𡁻耐啲好易會胃痛嗰種;而個半筋半肉既牛肉麵,湯底幾香藥材味,但冇牛肉香味,牛肉夠淋,但唔夠牛肉味,牛筋完全冇牛味,只冇黏咀既感覺,碗牛肉麵完全唔合格;至於兩杯珍珠奶茶都唔合格,珍珠咬落去仲好實,係咪因為太趕時間去招呼客人,攪到唔夠時間煮淋啲飯、唔夠時間炆夠牛肉味、唔夠時間整淋啲珍珠呢?珍珠奶茶啲奶茶係冇茶香味,茶餐廳奶茶會好飲過佢,總體比較下,元朗士林會好食過小王。雖然今次啲食物唔合格,但有機會我都試下其他款食物,我鍾意食台灣嘢,期望餐廳食物質素會有進步。
2017-10-02
20 分鐘 (堂食)
2017-09-30 282 瀏覽
早幾日去開元朗就去下新開既yoho mall,睇下有咩好食啦!好大行都行唔哂,但d野食都幾貴,比較之下就去左小王啦,叫左原味牛肉麵同鹽酥雞飯,鹽酥雞份量超大碟!當我男朋友食食下就黎食完碟飯既時候,先發覺點解d雞好似生生地咁既?仲粉紅色...同waiter講,最搞笑係佢話成日都係咁😂😂呆左!不過最後都佢都free左個飯就算啦
2017-09-01 2093 瀏覽
【Yoho Mall 商場延伸部分食記之 - 小王牛肉麵】 來自台灣高雄的過江龍 - 小王牛肉麵,分店越開越多,就連Yoho Mall 也進駐了一間。由於比同場其他的食店遲開張一步,門外又沒有貼出什麼告示,每次經過總會引來大家的好奇目光,究竟正式營業了沒? 終於在商場的社交平台上得知開業的消息,平日的晚餐就選擇造訪一回。由於新開張,手機取位app未投入服務,雖然是採取先拿號碼後等位的制度,不過店前沒有設顯示叫號,大家都圍在店前等候,以致聚集的人潮不斷。 等候期間,乘機看看餐牌,計劃一下吃什麼。早在兩年前造訪過奧海城的分店,大概都知道有什麼內容。前後兩版紙的餐牌,牛肉麵、滷肉飯等名物是台菜的必備項目,另外還有台式涼菜、滷水小食、寶島風味的地道小菜等,當然少不了台式飲品的供應,由十數元起,最貴的都不過$70,切合台菜的大眾化價位。 一覽無遺的店面採用開放式,佔地不算大,靠走廊那邊的座位旁只有幾棵人造植物與等候的顧客遮隔,只是一樹之隔令人有點不自在呢,反而另一邊有落地窗的景觀,私隱度較高一點。裝潢不是走太濃厚的台灣風,以清新小品為主,門外擺放的黃色小型貨車,驟眼看反而帶點東南亞風情,跟其
【Yoho Mall 商場延伸部分食記之 - 小王牛肉麵】

一覽無遺的店面採用開放式,佔地不算大,靠走廊那邊的座位旁只有幾棵人造植物與等候的顧客遮隔,只是一樹之隔令人有點不自在呢,反而另一邊有落地窗的景觀,私隱度較高一點。裝潢不是走太濃厚的台灣風,以清新小品為主,門外擺放的黃色小型貨車,驟眼看反而帶點東南亞風情,跟其他分店的風格截然不同。

層架上的壺底油、豆醬等調味都是用上台灣品牌呢!

大概等了15分鐘就可入座,落單後5分鐘食物便陸續送到,到來的速度也挺快。

半筋半肉麵 $58
牛肉麵恍如跟台灣劃上等號般。牛肉麵一般用上牛筋、牛腩、牛展等位置,而半筋半肉麵是不錯的雙拼選擇。牛筋牛肉加起來有4、5條之多,份量看上不錯,也足夠二人分享。
半筋半肉麵

半筋即是牛筋,口感爽滑彈牙而非軟腍,入口帶嚼勁,滿口的膠質感。
半筋半肉麵

半肉是牛腩位,小王主要取牛胸骨內側的肉,聽說每隻牛只有約一公斤這位置,而這位置紋路分明,煮過後肉質嫩滑,和半筋配合,而且連帶少許脂肪筋膜,也挺入味不錯。
半筋半肉麵

除牛肉外,麵條跟湯底都很重要,台式牛肉麵分紅燒及清燉兩種,這兒的是接近紅燒,加入八角、甘草、桂子、川芎、當歸等十幾種藥材香料熬製。湯底味道甘甜,帶濃濃的藥味,雖然不嗆,但酸菜加得甚為多,令酸感上升,變得鹹重,失掉平衡,吃到一半已感口渴了。
半筋半肉麵

麵條方面可選擇粗麵、幼麵,選擇了幼麵,麵質帶點軟糯,不至糊狀的爛,不過掛湯力倒是不錯。雖然不及於台灣吃到的牛肉麵那麼美味,不過小王這碗也算不過不失吧。

台式肉燥鹽酥雞扒飯 $65
鹽酥雞是繼牛肉麵後必點的台式地道主食。
台式肉燥鹽酥雞扒飯

肉燥是肉碎狀,適中的肥瘦比例,恰如其分的調味,鹹香帶蒜味,偏甜的台南風,跟飯粒伴勻後,肉燥的香氣入口相融黏合。飯的份量挺多,反而滷汁顯得不夠,未能令飯粒均勻染色,單靠肉燥的濃郁味來伴飯,有點乾身。

台式肉燥鹽酥雞扒飯

鹽酥雞雖然沒有金黃的效果,但也炸得很香脆,一點也不油膩,相當惹味香口,夾起皮肉不易散開,雞肉未算有很多肉汁,不過也挺入味,只是雞皮上的椒鹽加得頗重手,令每口吃下味精的感覺。

滷蛋 $20
吃肉燥飯不少得要來隻滷水蛋相伴,不過肉燥飯中沒有這項預設,需要另行點上。
滷蛋

單從價錢上看,比日式拉麵店的糖心蛋定價還要貴,其實一碟有兩隻開邊蛋,$10一隻也算合理。從蛋白的色水上看,就知道滷得透徹入味,蛋香不錯,伴上滷汁不多的米飯吃,可大口大口地扒下。

滷蛋

吃台灣美食自不然很想喝一口珍珠奶茶,可惜跟奶茶和凍飲要絕緣了!

新開張期間結帳只接受現金,緊記帶備足夠銀両啊!

古早味的正宗程度可能不及兩小時機程外的台灣本土店出產,不過當元朗同區另一家以台食為主打的名店水準有每況愈下的情況,當想吃台式風味晚飯的時候,在望梅止渴下,小王這過江龍還是值得一試,可是商場內有太多選擇,再來也許非短期內的事,除非不用等位又另作考慮吧!
2017-08-31 383 瀏覽
yoho開左好多新食店,7點左右很多食店好多人,唯獨小王牛肉店內有空位,所以就選擇進去食,二人點了半筋半肉麵、排骨湯麵、滷水拼盤及蚵仔煎....半筋半肉麵:筋和肉都非常硬又無味,最終只食哂麵便算,幸好湯底不錯排骨湯麵:排骨乾到不能入口,湯底無味,食了兩啖,只能放棄滷水拼盤:豬耳及豬腸都ok,但雞翼就唔入味蚵仔煎:勝在夠熱,不過多粉少蠔其實食物唔好味都唔係最大問題,服務就真係不知所謂,我們二人食食下,大約食左45分鐘,食物還未食完,男侍應已不斷問要唔要,唔要就收,但我還食緊,問一次都算,5分鐘後,另一女侍應再一次想收我還未食完的食物,我再說我仍食用中,我心諗發生什麼事,我還未食完,為何急於收我的食物,原因得一個"趕客走",算吧,這些沒服務沒質素嘅店鋪,不會再有下次😡!
排骨湯麵:排骨乾到不能入口,湯底無味,食了兩啖,只能放棄
滷水拼盤:豬耳及豬腸都ok,但雞翼就唔入味
蚵仔煎:勝在夠熱,不過多粉少蠔
2017-08-30
2017-08-16 561 瀏覽
最近發現YOHO的小王牛肉麵已開張,熱愛台灣菜的我立刻跟友人試試。餐廳面積較小,我們被安排坐4-5人圓檯,不久便有人搭檯了。首先是原汁牛肉麵,有粗麵和幼麵供選擇,我們選了粗麵。份量適中,湯底散發陣陣藥材味,還看到杞子等,感覺足料,雖然是粗麵但也挺入味的呢。釀無骨雞翼-味道咸咸的,吃不出用了什麼醃料,但肉質尚算軟滑,但下次來不會再點。蚵仔煎- 覺得比較像港式蠔餅,比起台灣吃到的蚵仔煎,這裡的粉比較多、比較脆口,但台灣的比較Q,而醬汁是淋在蚵仔煎上面,這裡的則是另外沾著吃。台南肉醬茄子 - 非常油的一道菜,份量還可以,也挺入味的,不過肉醬可以再多一點。已經點了去冰但味道還是較淡。珍珠奶茶-友人說珍珠太淋,有點失望。總結: 可能期望太大,整體感覺平平無奇,整餐最滿意是牛肉麵,其他都沒太大驚喜,飲品更是有點OVERPRICED,縱觀元朗那麼多台式餐廳,以較便宜的價錢,可以吃到更美味的食物,我想小王牛肉麵應該加把勁了,不過多一家餐廳,多個選擇,未嘗不是一件好事。

餐廳面積較小,我們被安排坐4-5人圓檯,不久便有人搭檯了。

原汁牛肉麵(粗麵)

釀無骨雞翼
蚵仔煎
台南肉醬茄子
荔枝玉露(去冰)

已經點了去冰但味道還是較淡。

珍珠奶茶(去冰)

珍珠奶茶-友人說珍珠太淋,有點失望。

2017-08-15
原汁牛肉麵(粗麵)
2017-08-15 376 瀏覽
今餐食咗半肉半筋飯同麵,同飲咗一杯香芋珍珠 只係可以講啲肉同筋 完全唔入味,仲食到有雪味,飯就硬嘅, 面就冇咬口嘅, 背香芋珍珠飲唔到有奶味,又飲唔到有芋頭味,淨係飲到有甜味, 而且杯嘢飲係唔凍嘅,好似沖咗出嚟冇人要 ,放咗幾個鐘,到我再點嘅時間就加番啲冰落去再畀我,所以淡茂茂。啲位又逼逼澀澀,我要坐喺兩張,梳化中間條罅度就連坐喺我哋隔離嘅一對夫婦,都竟然異口同聲話啲嘢唔好食, 佢哋仲慘,等一碗半筋半肉牛肉麵等咗半個鐘。簡單一句,唔使錢都唔會再食佢, 真係沒有最差只有更差。

啲位又逼逼澀澀,我要坐喺兩張,梳化中間條罅度

簡單一句,唔使錢都唔會再食佢, 真係沒有最差只有更差。