2017-10-10 291 瀏覽
今日14:00嚟食,叫咗滷肉鹽酥雞飯、半筋半肉既牛肉粗麵、兩杯凍珍珠奶茶。先講個滷肉鹽酥雞飯,鹽酥雞味似台灣食既味道,夠香夠味夠滑,可惜比個炸漿破壞咗,炸漿撻粉太厚,令到咬落件雞時比塊炸漿擋住咁,好實,如果個炸漿整薄啲,口感一定好好多,唔會有咀既感覺。啲飯煮得唔夠淋,唔𡁻耐啲好易會胃痛嗰種;而個半筋半肉既牛肉麵,湯底幾香藥材味,但冇牛肉香味,牛肉夠淋,但唔夠牛肉味,牛筋完全冇牛味,只冇黏咀既感覺,碗牛肉麵完全唔合格;至於兩杯珍珠奶茶都唔合格,珍珠咬落去仲好實,係咪因為太趕時間去招呼客人,攪到唔夠時間煮淋啲飯、唔夠時間炆夠牛肉味、唔夠時間整淋啲珍珠呢?珍珠奶茶啲奶茶係冇茶香味,茶餐廳奶茶會好飲過佢,總體比較下,元朗士林會好食過小王。雖然今次啲食物唔合格,但有機會我都試下其他款食物,我鍾意食台灣嘢,期望餐廳食物質素會有進步。
2017-10-02