2018-08-19 156 瀏覽
叫左份牛肉麵同滷水牛筋飯,另叫兩杯珍珠奶茶。先講牛肉麵的湯底非常淡,像溝了水一樣。牛筋似係白灼後加上淡湯。珍珠奶茶的珍珠半熟食過未?咬到牙軟...地板頗為污糟。不會有下次。
叫左份牛肉麵同滷水牛筋飯,另叫兩杯珍珠奶茶。
先講牛肉麵的湯底非常淡,像溝了水一樣。
地板頗為污糟。不會有下次。
下午三點到了形點, 看電影前找個東西吃. 在大家都想不要吃什麼的時候, 看到簡單麵食, 好像還挺有名的, 吃吃看吧~ 半筋半肉麵 $58看顏色就知道夠味! 湯果然好好喝耶!味精感覺不是太多, 有夠香料味, 濃濃的, 很讚!麵可以再煙韌一點, 但現在也不算太稔~牛筋不夠軟, 牛肉還好, 也入味, 整體不錯喔! 鹽酥雞扒麵 $58以為是淡白沒味, 但想不到是很香的雞湯喔! 鹽酥雞扒看起來很吸引, 可是, 外皮實在是太厚,有一件基乎整件都是炸粉... 扣了點分  紅油抄手 $32醬汁夠濃味! 重口味我喜歡! 不錯, 在形點來說也算很平民的食店, 想不到吃什麼就吃這家吧~
下午三點到了形點, 看電影前找個東西吃.
在大家都想不要吃什麼的時候, 看到簡單麵食,
好像還挺有名的, 吃吃看吧~
半筋半肉麵
 半筋半肉麵 $58
看顏色就知道夠味! 湯果然好好喝耶!
味精感覺不是太多, 有夠香料味, 濃濃的, 很讚!
麵可以再煙韌一點, 但現在也不算太稔~
牛筋不夠軟, 牛肉還好, 也入味, 整體不錯喔!
鹽酥雞扒麵
 鹽酥雞扒麵 $58
以為是淡白沒味, 但想不到是很香的雞湯喔!
鹽酥雞扒看起來很吸引, 可是, 外皮實在是太厚,
有一件基乎整件都是炸粉... 扣了點分

紅油抄手

紅油抄手 $32
醬汁夠濃味! 重口味我喜歡!

2018-08-05
半筋半肉麵
紅油抄手
2018-07-25 174 瀏覽
經常聽到人地講小王牛肉麵,今晚終於一試。先叫左一個半筋半肉的牛肉麵,湯底帶有少許肉骨茶味道的湯底,麵質普通,但牛筋同牛肉都沒有什麼味道之後叫左個鹽酥雞扒飯,個雞扒就炸得幾好,唔會好多油甘然後叫左個口水雞亦,試想下一碗半筋半肉既牛肉麵只係賣58蚊既時候,一客口水雞亦要30蚊,到底有幾多?答案只有3隻!仲要係好細既雞亦!10蚊一隻都算,就要完全唔好食!最後,台灣特式既珍珠奶茶,亦算係差!奶油淡而無味!我諗應該唔會有下次
之後叫左個鹽酥雞扒飯,個雞扒就炸得幾好,唔會好多油甘
最後,台灣特式既珍珠奶茶,亦算係差!奶油淡而無味!
我諗應該唔會有下次
2018-07-25
2018-06-04 216 瀏覽
知道小王牛肉麵這間店,但一直都過門不入,這天在商場轉了一圈,決定試一試這牛肉麵。要了半筋半肉牛肉麵,配了粗麵酸菜,粗麵是煙韌的口感,酸菜一般,湯有淡淡藥材味道,牛筋牛肉各3小件,頗入味而腍滑。老公的是牛腩湯麵,配了幼麵。兩碗相較下,我偏愛前者。另加點了一份高雄滷水併盤(含牛𦟌/雞翼/雞蛋/豬耳/大腸/豆腐),什麼也有點。老實說這併盤沒有亮點可言,吃下去沒有感到好味難吃的感覺,不點也罷。順帶一提,珍珠奶茶和香芋奶茶,沒一般台式連鎖飲品店的好喝。

老公的是牛腩湯麵,配了幼麵。兩碗相較下,我偏愛前者。

2018-05-26
午餐
2018-05-11 208 瀏覽
茶餐時間係係抵嘅$47 有個半筋半腩麵加杯蘋果綠茶,因為口痕再叫多左鹽酥雞。提早打電話落去叫定,大約十分鐘左右行到已經有得拎🙈唔使等太耐。外賣佢會分湯,打開蓋見到個湯個顏色同聞落個味道都夠濃郁,入口味道都唔錯,夠味又唔會得個咸字👍🏻半筋半腩嘅份量都算足,大大嚿,唔會好似有d地方甘碎濕濕,雖然一向都係鍾意食筋位多,但呢度個腩位係好食過筋位。佢d筋有dd熟得太「林」筷子一夾就散,食唔到筋位彈性嘅口感。不過腩位搭救返,整體上都唔錯嘅!
茶餐時間係係抵嘅
外賣自取
2018-05-06 177 瀏覽
老朋友家添了一個新電子玩具,特意邀請我到她家剪綵,順道到附近吃個晚飯。來到這家"小王牛肉麵",當然要吃厨師一致推介的食物。餐牌上不難發現有多個圓形標記,意味着必食之選。點了主食及小食,有原汁牛肉麵及原汁牛筋麵,兩個都是大大碗的,湯底帶點藥材味,淡淡的,牛筋"林林地",少少膠質感,口感一流。另外還點了沙茶牛肉拌麵,這沙茶酱與超级市場購買的味道有點不同,得知台灣沙茶醬用上蒜頭、洋葱、辣椒、花生等等製造,味道有輕微的甜及少辣。初次品嘗,感覺新鲜。小食變成主角,就是手抓餅及鹽酥骰子豆腐。手抓餅,煙煙靱靱,香口美味,外形像印度薄餅般。至於豆腐,鬆脆,外形精緻,灑上椒鹽,咸咸的,不油不腻。被食物吸引之餘,環境既舒適,令人有快感。
老朋友家添了一個新電子玩具,特意邀請我到她家剪綵
,順道到附近吃個晚飯。
點了主食及小食

小食變成主角,就是手抓餅及鹽酥骰子豆腐。
手抓餅,煙煙靱靱,香口美味,外形像印度薄餅般。

至於豆腐,鬆脆,外形精緻,灑上椒鹽,咸咸的,不油不腻。

被食物吸引之餘,環境既舒適,令人有快感。
2018-05-06
2018-04-21 205 瀏覽
你地睇下我影嗰張相,碟雞扒一黎到我就嘩咗一聲!咁大塊扒⋯⋯真係大過我隻手呀!仲要係午餐啲Set通常係Set都比較細啲㗎嘛!個麵軟硬適中,清湯都算夠味。而塊雞扒面層有啲類似椒鹽,咬落都好脆,內層雞扒好多肉,好嫩而有咬口,咬落去仲有啲小小雞油加啲啲肉汁。另外加小小錢仲可以加杯珍珠奶茶,不過杯奶茶就真係麻麻地。茶味唔夠濃,同埋奶嘅份量唔夠,有啲似開水咁,而且杯嘢太過甜同珍珠太腍太黐!唔加錢飲呢杯台灣嘢好過~
雞扒湯麵
珍珠奶茶
2018-04-02 173 瀏覽
小王牛肉麵 很失望的拌麵肚子不太餓 便選擇了方便快捷的小王牛肉麵,坐下唔知想吃什麼,便想起我喜歡的女演員也投資了她自己品牌的拌麵。 噢!就叫個拌麵啦 肉操滷蛋拌麵。上桌時賣相仍可以,但麵條比較稔身及太油膩,一般一般啦,有點失望。香芋珍珠奶茶唔錯,奶茶可降低少少些肥膩感。
小王牛肉麵 很失望的拌麵

香芋珍珠奶茶唔錯,奶茶可降低少少些肥膩感。
2018-03-04 227 瀏覽
已來了這家數次,小王牛肉麵,今次是第一次吃牛肉麵。但竟然吃了沒有煮熟的牛根,有點嘔心。如圖片所見,牛根內是血紅色的。已跟台員說了,她說:已跟廚房說了但又如何呢?我只是付費吃了想吐得一餐。味道:有藥膳味的湯底。味道也比較濃,色澤也濃。如果喜歡飲肉骨茶的話,是不錯的。如果不喜歡那藥膳味便不要點了,我自己對這味道尚喜歡。但美中不足當然是未煮熟的牛根。如未煮熟的牛肉麵反而可接受份量來說,男士也應該夠足,份量十足
已來了這家數次,小王牛肉麵,今次是第一次吃牛肉麵。
但竟然吃了沒有煮熟的牛根,有點嘔心。
如圖片所見,牛根內是血紅色的。
已跟台員說了,她說:已跟廚房說了
但又如何呢?我只是付費吃了想吐得一餐。
但美中不足當然是未煮熟的牛根。如未煮熟的牛肉麵反而可接受
份量來說,男士也應該夠足,份量十足
2018-02-05 257 瀏覽
今曰試試台灣牛肉麵。餐廳裝潢光猛,感覺企理。晚市有二人套餐或散點,今晚試試他們的牛肉麵。半筋半肉牛肉麵$55牛肉有一件,另有兩件牛筋和青菜。牛肉的肉質麻麻,口感十分硬帶點韌;牛筋仿彿就是白灼,沒有味道;湯底深棕色,唔油膩,隱約有點薬材的味道,整體味道好淡。麵條口感一般,沒有QQ口感原汁牛肉麵$55牛肉麵的牛肉和剛才的麵相約,都是炆得唔夠稔唔夠入味,而所謂原汁也是同樣的湯底,無乜驚喜。肉燥時菜$58肉燥甜甜地,配上爽囗生菜,味道唔錯珍珠奶茶$20珍珠口感彈牙,但奶茶唔係最香滑,味道淡淡的,有少少茶味香芋珍珠奶茶$22這香芋的味道唔夠濃郁,只是淡淡然的帶一點甜。整體餐點水準平平,未必會再來。
今曰試試台灣牛肉麵。餐廳裝潢光猛,感覺企理。
晚市有二人套餐或散點,今晚試試他們的牛肉麵。

半筋半肉牛肉麵$55

原汁牛肉麵$55

肉燥時菜$58

肉燥甜甜地,配上爽囗生菜,味道唔錯

珍珠奶茶$20
珍珠口感彈牙,但奶茶唔係最香滑,味道淡淡的,有少少茶味

香芋珍珠奶茶$22
這香芋的味道唔夠濃郁,只是淡淡然的帶一點甜。

整體餐點水準平平,未必會再來。

2018-02-03
5 分鐘 (堂食)
2018-01-19 248 瀏覽
剛開店沒多久,去試試新的,一共去吃過兩次,兩次都有意外所以也忍不住想寫一下第一次食:點了台灣最出名的蚵仔煎,結果來了沒有蚵仔的蚵仔煎,只可形容是蔥油餅了,後來換了有蚵仔的,不過粉太多,蚵仔要認真找才看到。裝潢有霓虹燈,附近座位會眼睛刺痛第二次食:點了蚵仔羹,四季豆,大排飯和雞排飯,結果來了兩個雞排飯。蚵仔羹無咩呵仔味,欖菜干扁四季豆太多油,雞排粉肉分離社會提倡借食,這店外賣盒加3元,袋再加1元。服務不好,樓面只顧玩和聊天
剛開店沒多久,去試試新的,一共去吃過兩次,兩次都有意外
所以也忍不住想寫一下

裝潢有霓虹燈,附近座位會眼睛刺痛

蚵仔羹無咩呵仔味,欖菜干扁四季豆太多油,雞排粉肉分離

社會提倡借食,這店外賣盒加3元,袋再加1元。

服務不好,樓面只顧玩和聊天
2018-01-19
2018-01-03 207 瀏覽
第一次去元朗Yoho mall,由於一月一號紅日,到處都係人,見不用等位,我們又趕時間才去這間食,叫左碗牛腩麵,牛肉又奀,又鞋,又硬,$68都唔知食左啲咩,個麵叫正常,另外叫左碗蚵仔麵線,細細碗$50,成碗都係汁麵線份量少得可憐,味道很一般,永遠不會再食!
2018-01-02 179 瀏覽
於台灣吃了好幾碗牛肉麵仍未滿足,回到香港也要吃. 來到Yoho Mall的小王牛肉麵,門外放了一輛黃色的貨車作裝飾,都幾有趣. 下午4時多,客人不多,幾寧靜的; 其後再來過2次,不過時間早一點 (3時左右)店內就較多食客,所以想坐得舒適一點,建議避過三點三才來~ 半筋半肉麵 ($47) 來到小王牛肉麵,怎可不吃湯麵呢? 選了半筋半肉麵,先呷一口湯,熱辣燙口,亦有淡淡的藥材香氣; 粗身麵條相當煙韌,至於牛筋& 牛肉都炆得夠火喉,軟稔的亦不會黐牙,頗有水準的~ 凍山渣冰茶 別的分店只可選凍蜂蜜冰茶,見到這裡有山渣冰茶,不過一試中伏,味道既酸且有點似咳水的味道,喝一次就夠哂了! 凍蜂蜜冰茶 再訪的時候,選了蜂蜜冰茶,甜度適中,帶有淡淡的蜜糖味,比山渣冰茶好喝多了. 元朗元龍街9號形點1期2樓2046號舖 26569388

半筋半肉麵 ($47)

凍山渣冰茶

凍蜂蜜冰茶

元朗元龍街9號形點1期2樓2046號舖

2017-12-17 158 瀏覽
一入到去個waiter態度好差咁問食咩,入左去都唔夠30秒,我話轉頭先,佢就西口西面咁離開,再叫野食時就hea我都唔緊要,d食物來到極為難食,個小菜又唔掂,中左伏。以後不會要幫襯!
以後不會要幫襯!
今日早左少少番到元朗,7點前番到又喺形點嘅站落車,無理由唔入商場繼續試新野嘅!今日心血來潮想食台式野,於是去左小王牛肉麵。平日嘅7點前到當然係唔洗等位直入。呢間台式餐廳都幾多款式,睇到我眼都花,選擇困難症又發作喇!最後兩個人每人叫左三樣野食,肉鬆皮蛋豆腐、半筋半肉牛肉麵以及台式肉燥鹽酥雞扒飯。肉鬆皮蛋豆腐有大量嘅肉鬆,遮住晒皮蛋同埋豆腐。呢一味一定要撈埋一齊食先好食,要將佢變成一pat野咁先為之正,每一啖都要有齊皮蛋、肉鬆同埋豆腐先得。呢味簡單野當然輕鬆過關,味道亦都唔錯。再嚟半筋半肉牛肉麵都算係幾多餸,唔洗搵嚟搵去先見到。湯底都幾濃不過又唔會過鹹,麵唔會太淋,係台式野嘅味道,牛腩同埋牛筋都好淋,唔錯。至於台式肉燥鹽酥雞扒飯都幾台式bor。通常台式野嘅雞扒都幾大塊,而且佢擺得幾整齊,望落賣相都唔錯啊。雞扒唔會炸得好乾,又唔會太鹹配埋肉燥飯好台式。呢度上菜都算快,比起元朗另一間出名嘅台式麵亦都坐得舒服d,得閒轉下口味試下新野都幾奶,有競爭先有進步嘛!

肉鬆皮蛋豆腐

半筋半肉牛肉麵