2022-11-08 82 瀏覽
💕最近天氣轉涼,好啱食暖笠笠既蒸氣海鮮鍋🥰依間小漁港既蒸氣海鮮套餐性價比好高,人均$318就食到一盤刺身拼盤、八款海鮮、四款時蔬、蟲草花滑雞烏冬、龍蝦排骨粥底,仲有個飯後甜品,豐富到連相都唔夠位po🤣仲要樣樣都好有水準,成功榮登我心目中top1既海鮮蒸氣鍋🥇💓┈✨是日廚師智選套餐 $318 (海鮮款式會因時令而每日轉換)✨ ㊀刺身拼盤 - 高質!!刺身拼盤包括三文魚腩、吞拿魚腩、帆立貝、希靈魚、北寄貝同象拔蚌,食落亦好有鮮味,三文魚腩同吞拿魚腩好肥美,唔會食到筋位,象拔蚌份量好多,而且非常鮮甜(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)✨㊁龍蝦、賴尿蝦-食完刺身就開始蒸海鮮🦞店員首先會起左個龍蝦頭落去粥底到煲,龍蝦肉爽口彈牙,非常鮮甜,真係好好味😋賴尿蝦勁新鮮,仲識郁下郁下,而且好大隻,成隻手掌咁長!!✋🏻一啲都唔霉,味道亦都係十分鮮甜~✨㊂馬友魚、南非鮑魚、蒜蓉粉絲蒸大元貝-魚肉嫩滑,清蒸唔洗蘸豉油已經好好味~鮑魚已經處理過,所以唔洗自己再挑內臟👍🏼鮑魚厚身,但食落口感唔會韌~元貝夠哂厚肉,味道鮮甜,而舖係上面嘅蒜蓉粉絲吸收晒元貝鮮味,好好味‎(´ސު`)✨㊃蒜蓉海蝦- 海蝦肉質爽口彈牙,食落唔會霉,加埋蒜蓉好

✨ ㊀刺身拼盤

✨㊁龍蝦、賴尿蝦

✨㊂馬友魚、南非鮑魚、蒜蓉粉絲蒸大元貝

✨㊃蒜蓉海蝦
- 海蝦肉質爽口彈牙,食落唔會霉,加埋蒜蓉好惹味!

✨㊄生蠔、大蜆
- 生蠔脹卜卜咁!!入口有淡淡海水味,味道亦十分鮮甜!大蜆亦都鮮甜不帶沙~

✨ ㊅蟶子
- 肉質爽口,味道鮮甜,即使冇加蒜蓉調味,清蒸亦都好好食🤤

✨ ㊆安格斯肥牛、豚肉
-食完海鮮就食安格斯肥牛,牛味好香好濃郁(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

✨ ㊇時蔬拼蟲草花蒸雞烏冬
- 雞件嫩滑,而烏冬就吸收哂蟲草花同雞肉嘅味道,調味好惹味~😋另外仲配左四款蔬菜,有蒜蓉蝦米勝瓜、芋頭、南瓜和粟米~

✨ ㊈龍蝦排骨元貝海鮮粥
- 到最後就係蒸氣火鍋既重點,就係最底既粥。依個粥吸滿曬海鮮既精華,鮮甜味美,係一個完美既句號٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

✨ ㊉黑糖豆沙和菓子
- 依個和菓子一啲都唔死甜,係好香既黑糖味,外層煙煙韌韌,中間夾住既豆沙餡甜度適中,即使依個時候已經食到勁飽,但依然覺得好食~😋

✨避風塘鮮魷 $68
- 啱啱坐低既時候都叫咗份小食醫肚,依份鮮魷份量多,外層炸到好香脆,鑊氣十足,加埋炸蒜辣椒好惹味,配啤酒一流👍🏻

💕整體而言,以人均318依個價錢食到咁多款高質食物,刺身海鮮都非常之新鮮,店員見你食到咁上下會主動黎幫你蒸下一款海鮮,亦都會夾到你個碗到~服務非常周到!食完感覺非常滿足,絕對係會不停encore( ´▽`)
天氣變冷,最適合吃火鍋🍲今次到訪位於太子荔枝角道品嚐了超抵食高質蒸氣粥底海鮮🦞鍋,令我回味無窮(*ˉ︶ˉ*)先來二人份⭐️刺身拼盤,一共有5️⃣款刺身:三文魚、帶子、吞拿魚、北寄貝、希靈魚🐟款款都鮮甜肥美,大推! 然後是一款小食:脆皮豆腐 $38 熱辣辣🔥,外脆內軟,豆腐入口即溶,份量多! 大推Round one 海鮮:蒜蓉粉絲蒸扇貝、海魚🐠、鮑魚、大蝦,四款海鮮非!常!新!鮮!蒸魚有意外驚喜,滑溜、入口即溶而且鮮甜🐟,鮑魚和大蝦🦐鮮甜爽口! 粉絲非常入味,哈哈比扇貝更出色! Round two:蟶子鮮甜又彈牙(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)Round three :生蠔🦪及大蜆,個人很少吃熟蠔,因為怕不新鮮,但這裏偓生蠔非常肥美,脹卜卜又多汁😋不錯不錯! 大蜆的品質也不錯,鮮甜沒沙。Round four:開始感到飽了,但蟹膏很多,所以不可以放過!🦀🦀,清蒸蟹肉特別清甜(*ˉ︶ˉ*)Round five: 蟲草花蒸雞、烏冬、粟米🌽、南瓜🎃、蝦🦐乾勝瓜、芋頭,萬萬想不到烏冬原來有畫龍點睛之用! 吸滿了雞件和蔬菜🥬的精華,吃光光是我最大的尊重! ⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄其實已經飽到不行了! 但重頭戲:海鮮粥

然後是一款小食:脆皮豆腐 $38
熱辣辣🔥,外脆內軟,豆腐入口即溶,份量多! 大推

Round two:蟶子鮮甜又彈牙(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

其實已經飽到不行了!

但重頭戲:海鮮粥底要來了! 經過幾輪海鮮,海鮮精華已經完全融入到粥底中🤤非常鮮味!

最後吃完黑糖紅豆🫘糕作結,朋友一口氣吃了兩塊🤣她說口感煙韌,紅豆蓉不會死甜,不是隨便hea 你的甜品,推薦!

價錢:💰$318 / 位
餐前小食:
炸黃豆、蕎頭
2022-11-04 684 瀏覽
心血來潮想食蒸海鮮,無刻意去搵食邊間就去光顧太子小漁港。呢間鋪頭其實幫襯左好多年,但係經過今次之後決定唔會再幫襯!叫左個小食避風塘豬手炸到又乾又硬得個咸字!刺身拼盤嘅象拔蚌刺身唔新鮮腥腥地,味道怪怪地。向職員反映拒絕更換聲稱係即劏就走左去無再回應,蒸海鮮嘅鮑魚縮水細到好似罐頭鮑魚仔咁、蠔唔新鮮有腥味、蟶子洗唔乾淨有沙。由前菜、冷盤到主食都無一樣野可取。價錢貴左服務差左食物質素亦都差左。以前幫襯係因為價錢平實,食物質素對得住個價錢。
避風塘豬手
龍蝦
2022-11-03
📌 小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋📍 太子荔枝角道127-133號地下☎️ 28689863★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*作為一個海鮮迷,食海鮮一定要食蒸先食到果種鮮味。喺屋企自己買料當然得,不過人少少好難買好多款,海鮮靚唔靚又好靠運氣,又要自己睇火又盛,所以我間唔時都會搵下邊度有得食蒸氣海鮮。屋企人同佢啲同事食過小漁港海鮮舫,同我極度推介。一路都以為好難去,呢日第一次同朋友去,原來係雷生春附近,行過去都唔洗三十秒,太子站出都係5分鐘就到,地點其實都幾方便。屋企人有講過呢間餐廳都幾多人,用餐當日基本上滿座,環境好熱鬧,好彩book 咗枱咋。餐廳有幾款唔同價位嘅蒸海鮮套餐,老板話呢日啲龍蝦好靚,建議我地揀Parco 發板餐($398/位)。💫加拿大象拔蚌刺身拼盤頭盤先黎個mega size嘅刺身拼盤!有希靈魚、三文魚腩、吞拿魚、帆立貝、北寄貝、象拔蚌。樣樣都非常新鮮,分量十足之餘用料亦上乘唔馬虎。💫龍蝦半隻 🦞龍蝦頭放入粥底,龍蝦身肉質結實。💫賴尿蝦一隻上蒸籠果陣真係嚇一跳,扎扎跳勁生猛,入口肉厚,彈牙又多汁。💫貝殼三
📌 小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋
📍 太子荔枝角道127-133號地下
☎️ 28689863

💫加拿大象拔蚌刺身拼盤

💫龍蝦半隻 🦞
龍蝦頭放入粥底,龍蝦身肉質結實。

💫賴尿蝦一隻
上蒸籠果陣真係嚇一跳,扎扎跳勁生猛,入口肉厚,彈牙又多汁。

💫貝殼三寶
每人有三隻花甲,一隻青口同鮮蠔🦪,花甲無沙,三款貝類都非常肥美可口。

💫元貝一隻
用上蒜蓉粉絲蒸,元貝都幾大粒,連埋蒜蓉粉絲蒸,香口惹味!

💫鮑魚一隻
鮑魚洗刷得好乾淨,柔軟爽滑有嚼勁!

💫海蝦兩隻🦐🦐
肉質爽口脆身,啜埋蝦頭果啖膏,好食到無得頂!

💫海魚一件🐟
馬友魚油極多,肉質好幼滑,處理好晒起晒骨,啖啖肉好好食!💯

💫農家四寶
分別係芋頭、翠玉瓜、粟米、南瓜。芋頭好粉,翠玉瓜粟米同南瓜唔洗任何調味已食出本身嘅甜。

💫蟲草花蒸雞烏冬底
雞肉蒸完仲好嫩滑,雞皮又爽,用烏冬托底,雞油汁喺蒸嘅過程流落烏冬度,烏冬有雞味又夠彈牙!

💫海鮮瑤柱粥底
粥底充斥住海鮮嘅精華,成個粥綿到無話可說,雖然食到尾聲好飽,都好味到忍唔住撐住個肚食幾碗。唔好唔記得個龍蝦頭,蝦頭個膏了埋嚟食,極之鮮甜!💯💯

蒸氣海鮮全程有阿姐幫手睇時間睇火,高質海鮮,食出佢哋嘅原汁鮮味,真係好滿足,有機會一定會回訪!

2022-10-26
2022-10-29 86 瀏覽
1年之後再來回味😋 一入門就見到滿滿嘅客人,比從前更熱鬧。🎈PARCO是日精選套餐 $398/位。象拔蚌刺身拼盤。貝殼3寶。元貝1隻。鮑魚1隻。龍蝦半隻。尿蝦1隻。海蝦1隻。海魚1件。農家4寶。蟲草花蒸雞烏冬底套餐以刺身拼盤作頭盤,大大盤又新鮮,依然係咁有誠意。海鮮隨件蒸,可以慢慢傾偈,慢慢食。鮑魚、元貝、魚蝦都鮮香爽甜,可惜嘅係,我哋十分期待嘅瀨尿蝦售罄,小傷心。蟲草花蒸雞烏冬底相當美味,烏冬掛滿蟲草花雞汁,好好食。最後,仲有粥底,吸盡整餐海鮮嘅精華,正!另外,餐廳仲送咗小食,椒鹽鮮魷,好豐富呀!
1年之後再來回味😋 一入門就見到滿滿嘅客人,比從前更熱鬧。

🎈PARCO是日精選套餐 $398/位
。海蝦1隻
。海魚1件
。農家4寶
。蟲草花蒸雞烏冬底

套餐以刺身拼盤作頭盤,大大盤又新鮮,依然係咁有誠意。

另外,餐廳仲送咗小食,椒鹽鮮魷,好豐富呀!
2022-10-25 855 瀏覽
✨是日廚師智選套餐套餐相當豐富 包括刺身拼盤八款時令海鮮 四款時蔬 一款主食最後仲會有個吸收晒啲精華嘅就粥底刺身拼盤刺身有五款 包括帶子 北寄貝 呑拿魚腩 三文魚同希靈魚賣相唔錯 款款新鮮時令海鮮 海鮮有八款 包括鮮鮑魚 扇貝海蝦 馬友 蠔 青口 蜆同肉蟹 鮑魚彈牙 扇貝用蒜蓉粉絲蒸好惹味海蝦爽脆 馬友油香 蠔夠肥美 肉蟹 好大隻 肉質結實 味道鮮甜蟹蓋會喺一開始時放落去煲粥時蔬有四款 包括粟米 芋頭 南瓜 蒜蓉勝瓜蒜蓉勝瓜有驚喜 夠腍又入味 主食蟲草花蒸雞配 稻庭烏冬雞件 入味 肉質嫩滑 稻庭烏冬 口感彈牙 幾惹味粥底加左瑤柱粒 排骨同蟹蓋一齊去煲再經過幾輪蒸海鮮同雞件嘅精華粥底好綿 又香又鮮甜 就算好飽都要再添食 正正甜品黑糖豆沙果子 煙韌外皮 包住幼滑豆沙唔太甜 唔錯✨避風塘鮮魷另外加點左個小食 避風塘鮮魷 炸得香脆 鮮魷爽彈 帶微微辣 香口惹味食物唔錯 海鮮夠新鮮 份量足 環境唔錯 坐位私隱度高 幾好坐服務好好 店員每程都會幫手蒸海鮮見我搞唔掂個蟹鉗 仲教我點開 抵讚平日星期一至四 仲免收加一茶芥 價錢合理 都幾抵食
✨是日廚師智選套餐

見我搞唔掂個蟹鉗 仲教我點開 抵讚
平日星期一至四 仲免收加一茶芥
價錢合理 都幾抵食
2022-10-25 80 瀏覽
坊間有好多蒸海或者粥底海鮮🦞火鍋,今次要同大家講係依間「小漁港海鮮舫 鮮晶。鮮味火鍋」。食咁多間最多元化就係依間,食蒸海鮮有幾個價錢比你選擇,想知咩價錢食咩海鮮可以上佢地社交平台專業睇就知!我地5個人叫左個$398重點係有象拔蚌刺身,同澳洲龍蝦🦞同埋加左個粥底🍲。先講個象拔蚌刺身好鮮甜,原來除左象拔蚌之外,仲有三文魚、帶子、希靈魚等等嘅刺身,之後每一次蒸海鮮都係有專人負責,唔洗自己落手落腳搞,最緊要係姐姐會教埋你點食,依家蒸咩海鮮等⋯⋯每隻例如賴尿蝦,鮮蝦等都係生猛見到佢地仲識郁,同埋食到個鮮甜,好多時都唔洗用醬汁。最後個粥底吸收哂所有之前蒸海鮮嘅鮮味個啲精華製作出黎,真係好好食好鮮甜!環境座無虛席,記得要book 枱味道:9/10環境:7/10價錢:8/10服務:9/10衛生:7/10

環境座無虛席,記得要book 枱

味道:9/10
環境:7/10
價錢:8/10
服務:9/10
衛生:7/10
2022-10-20
2022-10-25 74 瀏覽
天氣轉涼…除咗平凡嘅打邊爐…食蒸氣海鮮火鍋都係一個好選擇😃是晚朋友訂咗枱帶Be去呢間長期滿座嘅🌟小漁港🌟佢拍心口話食過包保翻尋味喎😝😝好!開爐🍲. ✨避風塘鮮魷 $68等水滾前額外點咗個餐前小食😜熱辣辣炸起!香脆微辣又惹味😜鍾意食香口嘢嘅朋友啱哂!!.✨意大利有汽橙汁✨懷舊支裝可樂. ✨刺身拼盤跟餐會有盤刺身拼盤😛每片都厚切又新鮮!火鍋店嘅魚生片質素嚟算頗高!!. ✨海鮮拼盤海蝦:有成四大隻😍肉質紮實!鮑魚:💕彈牙又鮮味十足!!元貝:鋪咗金蒜粉絲喺面😚😚同元貝鮮味配搭得相當好!!馬友魚: 非常嫩滑!濃郁魚味👍🏻👍🏻. ✨原隻膏蟹:有圖有真相呀🤤🤤爆膏到引人犯罪!蟹膏回甘!蟹肉鮮甜!✨大蟶子:係夠新鮮至食到嘅彈性質感✔️✔️✨青口:原汁原味海水鮮味☺️✨蠔:一啲都唔腥🦪一咬juicy流出蠔汁!. ✨時蔬伴蟲草花蒸雞不得了‼️有好好食嘅粟米/南瓜/芋頭/蝦干翠肉瓜等伴隨在則!更能襯出蟲草花蒸雞嘅鮮美!重點雞肉堅係入味又嫩滑😘😘鮮味又養生!. ✨肉排粥底重中之重🙆‍♀️店員姐姐一早已放入膏蟹蓋&肉排!再加持埋以上海鮮同蔬菜嘅鮮甜汁液!又綿又滋味👍🏻👍🏻食蒸氣海鮮最唔可以錯過嘅就係個吸收哂精華嘅粥底啦❤️

✨避風塘鮮魷 $68
✨意大利有汽橙汁
✨懷舊支裝可樂
✨海鮮拼盤
海蝦:有成四大隻😍肉質紮實!
鮑魚:💕彈牙又鮮味十足!!
元貝:鋪咗金蒜粉絲喺面😚😚同元貝鮮味配搭得相當好!!
馬友魚: 非常嫩滑!濃郁魚味👍🏻👍🏻
✨大蟶子:係夠新鮮至食到嘅彈性質感✔️✔️
✨青口:原汁原味海水鮮味☺️
✨蠔:一啲都唔腥🦪一咬juicy流出蠔汁!
✨時蔬伴蟲草花蒸雞
✨肉排粥底
✨黑糖紅豆糕
唔會過甜又煙韌☺️☺️養生甜品
食後感🤗:每位都係三嚿水左右!就可以食到咁多款又新鮮嘅食材!而且店面雖然忙碌但店員都好細心服務我哋!性價比真心高!!!
2022-10-22 79 瀏覽
一路都想搵間食蒸氣火鍋,但礙於價錢偏貴今次終於比我搵到間又平又抵食仲要食物質素一流,一個價錢全包我哋8:30去到餐廳都勁多人,完全係座無虛席我相信依間餐廳如果唔訂枱,應該都要摸門釘椒鹽鮮魷惹味嘅椒鹽香味,配上爽口彈牙嘅鮮魷如果加多杯啤酒,就絕對一流前菜竟然係刺身拼盤,水準都吾馬虎架海鮮真係勁新鮮,基本上可以不用調味料海蝦的味道非常鮮甜馬友既魚肉超嫩滑,入口即溶,油香味超重,魚味鮮味濃郁。鮑魚食落爽口又煙韌粉絲蒸扇貝,siza勁大隻飽滿時間掌握得很好,同樣鮮甜青口無沙好鮮甜,唔使點豉油都已經好好味蠔肉連殼🦪上,蒸完之後要自己打開,蠔冇腥味但係留意一點蠔殼嘅時候要小心,碎片會不小心掉進蠔肉內。膏蟹既蟹膏份量超級邪惡,而蟹肉超級鮮甜,爽口彈牙本來冇諗過有乜嘢服務,但係個姐姐又勁有禮貌仲介紹咗好多野仲要每樣都落手落腳幫我地蒸埋粥底配料在未蒸之前已經放入鍋底,仲加埋蟹膏落去一齊煮令到更加鮮味。食完海鮮之後仲會有蟲草花雞肉烏冬同埋蔬菜類基本上我已經飽到上心口但係重有精華粥底,完全吸收晒海鮮嘅鮮味,美滿的一頓。
一路都想搵間食蒸氣火鍋,但礙於價錢偏貴
今次終於比我搵到間又平又抵食
仲要食物質素一流,一個價錢全包

我哋8:30去到餐廳都勁多人,完全係座無虛席
我相信依間餐廳如果唔訂枱,應該都要摸門釘

椒鹽鮮魷
惹味嘅椒鹽香味,配上爽口彈牙嘅鮮魷
如果加多杯啤酒,就絕對一流

前菜竟然係刺身拼盤,水準都吾馬虎架

海鮮真係勁新鮮,基本上可以不用調味料

海蝦的味道非常鮮甜

馬友既魚肉超嫩滑,入口即溶,油香味超重,魚味鮮味濃郁。

鮑魚
食落爽口又煙韌

粉絲蒸扇貝,siza勁大隻飽滿
時間掌握得很好,同樣鮮甜

青口無沙好鮮甜,唔使點豉油都已經好好味

蠔肉連殼🦪上,蒸完之後要自己打開,蠔冇腥味
但係留意一點蠔殼嘅時候要小心,碎片會不小心掉進蠔肉內。

膏蟹既蟹膏份量超級邪惡,而蟹肉超級鮮甜,爽口彈牙

本來冇諗過有乜嘢服務,但係個姐姐又勁有禮貌仲介紹咗好多野
仲要每樣都落手落腳幫我地蒸埋

食完海鮮之後仲會有蟲草花雞肉烏冬同埋蔬菜類
基本上我已經飽到上心口

但係重有精華粥底,完全吸收晒海鮮嘅鮮味,美滿的一頓。
2022-10-14 336 瀏覽
因為見到咁多好評,所以抱住高期望嚟食,結果大失所望…出乎意料地,所有海鮮都係無調味。之前食過其他蒸海鮮係有得選清蒸/調埋味😓鮑魚清蒸無果皮無甜豉油,帶子有淨粉絲底但冇落蒜調味。海鮮是新鮮的,不過唔係特別高質的貨色。蟶子好細隻無味,青口、蜆同魚有少少鯹。同埋佢嘅海鮮係幾款一齊蒸而唔係逐樣分開蒸的,結果啲帶子過熟了🥺不過最離譜係粥底要加$78先有,好搵笨…最後蒸雞烏冬都係無調味的,啲烏冬淨係吸到雞油味。全晚最好味是刺身拼盤🙈然後所有食物都係點刺身豉油washabi才有味道…
因為見到咁多好評,所以抱住高期望嚟食,結果大失所望…
海鮮是新鮮的,不過唔係特別高質的貨色。
蟶子好細隻無味,青口、蜆同魚有少少鯹。
不過最離譜係粥底要加$78先有,好搵笨…
最後蒸雞烏冬都係無調味的,啲烏冬淨係吸到雞油味。
2022-10-14 76 瀏覽
成日見人食蒸氣海鮮終於到我食喇😙😙😙今次食嘅係套餐,啱曬有選擇困難症嘅我🤣一開始會有刺身拼盤有三文魚、吞拿魚、希靈魚、帆立貝同北寄貝全部都幾新鮮😙😙😙希靈魚好似有預先用啲酸薑醃過咁🤔🤔食到酸薑味脆皮豆腐好出色!!外脆內嫩😍炸衣好薄8款時令海鮮今次有龍蝦、扇貝、蟶子、南非鮑魚、青口、蜆、馬友魚、海蝦個人食嘢都係中意食食材本身嘅味道清蒸真係可以完全地食到啲食材新唔新鮮不過唔洗擔心,大家可以自己拎調味料調配醬汁每一款都好鮮味最驚喜嘅係魚,因為我好怕魚腥味,但佢一啲都唔腥😍蟲草花雞烏冬烏冬煙韌,咸咸甜甜咁雞肉好嫩滑😋時蔬都好甜🤣🤣粥底原本就有啲瑤柱同排骨係入面煲咗成餐飯所以好綿😋黑糖紅豆糕口感煙韌,紅豆唔會過甜仲有無酒精飲品呢到嘅汽水係樽裝👍🏻😆
成日見人食蒸氣海鮮
終於到我食喇😙😙😙

今次食嘅係套餐,啱曬有選擇困難症嘅我🤣

一開始會有刺身拼盤
有三文魚、吞拿魚、希靈魚、帆立貝同北寄貝
全部都幾新鮮😙😙😙
希靈魚好似有預先用啲酸薑醃過咁🤔🤔食到酸薑味

脆皮豆腐
好出色!!外脆內嫩😍炸衣好薄

8款時令海鮮
今次有龍蝦、扇貝、蟶子、南非鮑魚、青口、蜆、馬友魚、海蝦

個人食嘢都係中意食食材本身嘅味道
清蒸真係可以完全地食到啲食材新唔新鮮
不過唔洗擔心,大家可以自己拎調味料調配醬汁
每一款都好鮮味
最驚喜嘅係魚,因為我好怕魚腥味,但佢一啲都唔腥😍

蟲草花雞烏冬
烏冬煙韌,咸咸甜甜咁
雞肉好嫩滑😋

時蔬都好甜🤣🤣

粥底原本就有啲瑤柱同排骨係入面
煲咗成餐飯所以好綿😋

黑糖紅豆糕
口感煙韌,紅豆唔會過甜

仲有無酒精飲品
呢到嘅汽水係樽裝👍🏻😆
  • 脆皮豆腐
  • 刺身拼盤
  • 蟶子
  • 蒸馬友
  • 蟲草花蒸雞烏冬底
香港真係一個食海鮮的一個好地方👍🏻係疫情下,都見到好多人post 粥底海鮮蒸氣鍋。如果想食好食嘅海鮮,但又驚會俾人當水魚劏的話,咁倒不如自己出去食😋,所以就搵左個朋友同我一齊去尋找海鮮蒸氣鍋餐廳🌊😎今次就去到位於📍油尖旺太子嘅一間專門食海鮮蒸氣鍋、海鮮小炒及刺身嘅餐廳,享受一個完美的晚餐❤️🍽️食左咁多野都係位位$318咋👍🏻第一次食海鮮蒸氣鍋嘅體驗都唔錯,一坐埋位就先黎一個兩人份量嘅 ⭐️刺身拼盤,一共有六款刺身,三文魚、帶子、吞拿魚、熟龍蝦及希靈魚😋🍽️款款都鮮甜肥美😋同時,都叫左一碟小食 - ⭐️避風塘鮮魷,魷魚炸至金黃色,肉質彈牙結實,再用避風塘方法做調味,更加惹味。然後戲肉開始啦!就係食海鮮🍽️😎餐廳對蒸海鮮嘅時間都好講究,每一款海鮮煮嘅時間都唔同,第一輪:先食蒜蓉蒸扇貝、蒸魚、鮑魚及大蝦😋超新鮮嘅海鮮,蒸魚好滑入口即溶🐟,鮑魚蒸嘅時間嚟到啱啱好唔會太靭,大蝦都爽口鮮甜🦐第二輪:生蠔及大蜆,生蠔非常之肥美又多汁😋都唔錯👍🏻第三輪:蟶子,煮嘅時間控制得啱啱好,鮮甜又彈牙😋第四輪:爆哂膏嘅蟹🦀🦀,超多蟹膏嘅蟹,蟹肉都好多😋 因為清蒸嘅原因,顯得佢特別鮮甜❤️第五輪:蟲草花雞+稻庭烏冬+四蔬:
香港真係一個食海鮮的一個好地方👍🏻

第一輪:先食蒜蓉蒸扇貝、蒸魚、鮑魚及大蝦😋

第二輪:生蠔及大蜆,生蠔非常之肥美又多汁😋都唔錯👍🏻
第三輪:蟶子,煮嘅時間控制得啱啱好,鮮甜又彈牙😋

第五輪:蟲草花雞+稻庭烏冬+四蔬:粟米南瓜、蒜蓉勝瓜、芋頭,蟲草花雞嘅精華完全滲入去烏冬之中,正呀👍🏻😋

食完海鮮仲有美味粥係蒸氣鍋底,經過五輪嘅蒸焗,粥底與海鮮精華融為一體,而粥底原先有蟹殼、蟹膏,以及瑤柱去調味,鮮味難以形容地好好食。

最後佢哋送上一款甜品,係一個和果子外皮係黑糖味煙韌嘅皮,入邊嘅咸係紅豆蓉😋為今餐畫上完美句號😋👍🏻

⭐️是日廚師智選套餐 💰$318 / 位
  • 膏蟹
  • 海蝦
  • 蟶子
2022-09-18 216 瀏覽
一直知道太子附近*小漁港*人氣甚高。點知得番2030先有位。嘻嘻照殺😎。套餐$318包咗刺身拼盤。八款海鮮。四款時蔬。一款主食。非常豐富🤩。✨刺身拼盤有象拔蚌。帶子。吞拿魚。北寄貝。三文魚。希靈魚。款款新鮮。拼盤居然有象拔蚌。鮮甜爽口。一個字「正」🤪。✨八款時令海鮮🦞龍蝦🦞 滿滿蝦膏。輕鬆扯開龍蝦肉鮑魚 彈牙扇貝 鮮甜肉厚。大滿足馬友🐟 冇骨肉嫩。可以大啖食海蝦 爽口青口 大隻肥美生蠔🦪 肥嘟嘟夠飽滿花甲 細細粒冇沙+鮮甜✨四款時蔬分別有南瓜🎃。芋頭。粟米🌽。勝瓜。分兩次蒸煮。雞件肉汁滲滿烏冬。更添滋味😋。✨粥底火鍋除咗豬骨。竟然比我發現到有細細粒乾瑤柱🤩。超驚喜。完美的一餐🥰🥰
✨八款時令海鮮🦞
龍蝦🦞 滿滿蝦膏。輕鬆扯開龍蝦肉
鮑魚 彈牙
扇貝 鮮甜肉厚。大滿足
馬友🐟 冇骨肉嫩。可以大啖食
海蝦 爽口
青口 大隻肥美
生蠔🦪 肥嘟嘟夠飽滿
花甲 細細粒冇沙+鮮甜
✨四款時蔬
✨粥底火鍋
除咗豬骨。竟然比我發現到有細細粒乾瑤柱🤩。超驚喜。

完美的一餐🥰🥰
突然想食粥式海鮮蒸鍋,醒起朋友講過小漁港做得出色~ 今次試左海鮮食材果然新鮮,海鮮粥底鮮甜綿滑,無得輸!是日廚師精選套餐 有$298/$398 位選項以下係$398 位 海鮮大餐 價錢已包(茶芥、小食及加一等)費用餐前小食:炸黃豆、蕎頭 小菜:避風塘鮮魷惹味小炒,幾有特色!刺身拼盤:原粒帶子、象拔蚌、三文魚腩、拖羅、北寄貝 5款蒸海鮮烹調之前店員會預先問你影唔影相,之後即場係面前放入龍蝦頭&肉蟹蓋 去熬粥底龍蝦 肉質緊緻、鮮甜爽彈瀨尿蝦新鮮瀨尿蝦必定食清蒸,鮮甜度一流!大肉蟹多肉且鮮甜,睇相都知爆晒膏南非鮑魚南非鮑魚肉質鮮甜軟稔,同大陸質地係無得比馬友魚 濃郁魚油,肉質嫩滑!海蝦新鮮紮實青口、花甲、蜆全部鮮味無沙主食南瓜蟲草花蒸雞(稻庭烏冬底)雞肉嫩滑,雞油精華浸透烏冬內海鮮粥底粥底只用上乾貝柱、排骨做底,蟹蓋、龍蝦頭熬粥,粥底金黃色全是海鮮甘甜味!超足料,唔會似坊間加入粟米、南瓜等取巧混入甜味甜品最後仲有豆沙和果子兩人食到滿滿海鮮$398勁滿足!
突然想食粥式海鮮蒸鍋,醒起朋友講過小漁港

是日廚師精選套餐
有$298/$398 位選項
以下係$398 位 海鮮大餐
價錢已包(茶芥、小食及加一等)費用

餐前小食:
炸黃豆、蕎頭

小菜:
避風塘鮮魷
惹味小炒,幾有特色!

刺身拼盤:
原粒帶子、象拔蚌、三文魚腩、拖羅、北寄貝 5款

蒸海鮮
烹調之前店員會預先問你影唔影相,之後即場係面前放入
龍蝦頭&肉蟹蓋 去熬粥底

龍蝦
肉質緊緻、鮮甜爽彈

瀨尿蝦
新鮮瀨尿蝦必定食清蒸,鮮甜度一流!

大肉蟹
多肉且鮮甜,睇相都知爆晒膏

南非鮑魚
南非鮑魚肉質鮮甜軟稔,同大陸質地係無得比

馬友魚
濃郁魚油,肉質嫩滑!

海蝦
新鮮紮實

青口、花甲、蜆
全部鮮味無沙

主食
南瓜蟲草花蒸雞(稻庭烏冬底)雞肉嫩滑,雞油精華浸透烏冬內

海鮮粥底
粥底只用上乾貝柱、排骨做底,
蟹蓋、龍蝦頭熬粥,粥底金黃色
全是海鮮甘甜味!

超足料,唔會似坊間加入粟米、南瓜等取巧混入甜味

甜品
最後仲有豆沙和果子

兩人食到滿滿海鮮$398勁滿足!

2022-09-08
  • 刺身
  • 蟲草花蒸雞烏冬
  • 象拔蚌刺身
🌟小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋 🌟呢間餐廳都係朋友介紹🙌🏻話超級抵食,咁我就梗係急急腳去試吓😎睇吓有乜嘢咁有料到。咁佢有幾款唔同嘅蒸氣火鍋套餐可以揀💁🏻‍♀️就按人頭收費。📋$398/位 海鮮蒸鍋套餐parco發板餐▫️餐前小食 - 蕎頭、炸豌豆。🔅刺身拼盤🍣- 三文魚腩,吞拿魚腩,帆立貝,希靈魚,北極貝,象拔蚌。刺身全部都好新鮮👍🏻 象拔蚌最驚喜💕口感非常爽脆,味道鮮甜。🔅避風塘鮮魷🦑 -炒得好有鑊氣,魷魚食落口彈牙惹味👍🏻🔅八款時令海鮮:▫️龍蝦🦞 -使用蒜蓉調味提鮮,龍蝦肉厚身飽滿,入口好鮮味多汁,肉質緊致👍🏻👍🏻▫️賴尿蝦 -上台嗰陣仲好精神😂扎扎跳。賴尿蝦好大隻🙌🏻有我兩個手掌咁大👍🏻▫️海蝦🦐 -個頭不大,但食落去好鮮甜。▫️馬友魚🐠 -魚肉嫩滑,好重魚脂香味,基本上冇乜骨。▫️南非鮑魚 -事先經過處理,刷得好乾淨。肉質彈牙爽口。▫️蒜蓉粉絲蒸元貝 -大大粒元貝配上粉絲和蒜蓉。元貝好厚身,粉絲吸收左元貝的鮮味再加上滿滿嘅蒜蓉,冇得輸🤤▫️蟶子皇 -又係大大隻,鮮味十足▫️沙白蜆 -好鮮甜👍🏻👍🏻▫️蠔🦪 -開殼嗰陣保留左原有嘅水份,鮮味十足👍🏻👍🏻蠔肉都厚身。🔅四款時蔬▫️南瓜▫️粟米▫️芋頭▫️勝瓜

🌟小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋 🌟

📋$398/位 海鮮蒸鍋套餐parco發板餐

▫️餐前小食 - 蕎頭、炸豌豆。

避風塘鮮魷
🔅避風塘鮮魷🦑 -炒得好有鑊氣,魷魚食落口彈牙惹味👍🏻

🔅八款時令海鮮:

▫️

▫️海蝦🦐 -個頭不大,但食落去好鮮甜。

▫️馬友魚🐠 -魚肉嫩滑,好重魚脂香味,基本上冇乜骨。

▫️南非鮑魚 -事先經過處理,刷得好乾淨。肉質彈牙爽口。

▫️蟶子皇 -又係大大隻,鮮味十足

▫️沙白蜆 -好鮮甜👍🏻👍🏻

🔅四款時蔬
▫️南瓜
▫️粟米
▫️芋頭
▫️勝瓜
🔅主食 -蟲草花蒸雞(烏冬)

時蔬係同埋個主食一齊攞去蒸,雞肉柔嫩肥美,烏冬吸收曬雞油同蟲草花嘅精華,好好味!!

🔅海鮮粥(掛住食已經唔記得影相😭) -粥底會加入豬骨,龍蝦頭一齊去煮,因為由一開始食就已經煮緊,蒸緊嘅海鮮嘅汁水會滴落煲底,所以個粥充滿各款海鮮精華,口感鮮甜。

🔅甜品 -黑糖紅豆糕 食落去煙煙韌韌,不會太甜👍🏻

💁🏻‍♀️ 全波食材都好新鮮、優質,基本上就係原汁原味攞去蒸,去食食材本身嘅鮮味👍🏻👍🏻

💘咁呢個價錢可以食到咁高質嘅嘢,包你一定食到飽飽走😂最後嗰個海鮮粥係外賣返屋企。真係好推介❣️

🏘 餐廳乾淨企理、坐得舒服。

💰星期一至四 免加一 免茶位 免小食
(建議大家星期一至四去食,平好多)

❗8:30去到已經坐滿晒🙌🏻好彩我都係提早book定位😂建議大家想食最好book 定位先🫰🏻

🤵🏻🤵🏻‍♀️:姨姨服務好好,會幫一直我哋蒸嘢食。枱面設有鉸剪等工具,供顧客拆殻食海鮮。