2020-06-30 104 瀏覽
泰皇咖哩炒虎蝦 $238 加$30配薄餅咖哩配薄餅就必點啦😂蟹因為跟時價都比較貴起碼要$400左右想食咖哩既話不妨叫咖哩虎蝦🦐4隻大大隻好滿足而且肉質非常彈牙😋薄餅新鮮整起好酥脆🤣-泰式生蝦刺身🌶 $118呢個一定係食泰國野必點!生蝦真係最重要夠大隻同個泰式辣汁😋佢有6隻每隻size都ok仲有粒生蒜🧄呢個係佢個靈魂😍而醬汁唔會太辣岩哂香港人口味😉-豬肉碎生菜包🌶 $82唔食得太辣既朋友可以叫小辣因為佢正常辣度都幾辣下😂生菜包份量都好多包下生菜🥬其實都好快飽😂
泰皇咖哩炒虎蝦 $238 加$30配薄餅

泰式生蝦刺身🌶 $118

豬肉碎生菜包🌶 $82
2020-05-18
30 分鐘 (堂食)
  • 泰式生蝦刺身
  • 豬肉碎生菜包
2020-06-29 344 瀏覽
4012椰青 $38個日叫左兩個 因都幾新鮮啲椰青 同埋啲肉好嫰滑 價錢比起其他泰國餐廳算係平☺️ 良心😍2706豬肉碎生菜包 $82生菜新鮮鮮甜 肉碎可以再辣啲同酸啲就prefect池啦~✨3108泰式鮮蝦炒金邊粉 $88酸酸甜甜既金邊粉 金邊粉唔會痴埋曬一舊舊👍🏻1002牛肉沙嗲串燒 $161006雞脾菇沙嗲串燒 $16串燒正常2606黃咖喱雞肉(走青)$88咖喱好香濃☺️ 好食 不過雞份量多多小小就滿足了🥰提提大家 個到有人會唱歌🎤 不過太嘈唔係太聽到個歌手唱咩😢
椰青

豬肉碎生菜包
泰式鮮蝦炒金邊粉
串燒
2020-06-23 159 瀏覽
媽咪同爸爸都係泰國菜嘅狂粉 九龍城過百間鋪頭 唯獨「小曼谷海鮮燒烤屋」會不斷幫襯 起門口就聞到好香嘅燒烤味 環境熱鬧乾淨 源源不絕嘅熟客已經係信心嘅保證海鮮孖寶 $228牛油蒜蓉燒青口 同 牛油蒜蓉燒虎蝦 一共七個青口 三隻大虎蝦 燒起身完全唔會乾柴 牛油蒜蓉可以話係燒烤嘅最好戰友 濃郁蒜香味 唔會過鹹 惹味推介菠蘿海鮮炒飯 $83 最愛嘅炒飯 炒飯夠鑊氣 份量仲要咁多 炒飯菠蘿粒較多 每咬一啖飯都食到菠蘿嘅酸甜水份 撈埋啲肉鬆食 鹹鹹地酸酸地 大人細路仔都鍾意 芝士烤肉餅 (兩塊 ) $32烤肉餅 完全唔油 外表烤到脆卜卜 拉開一絲絲 除咗食到麵團香之外 仲多咗層芝士嘅香味 炸蝦餅 $20我細個嘅最愛 根本就係泰國國民薯片 又平又多 正過卡樂B~

海鮮孖寶 $228
牛油蒜蓉燒青口 同 牛油蒜蓉燒虎蝦
濃郁蒜香味 唔會過鹹 惹味推介

菠蘿海鮮炒飯 $83

芝士烤肉餅 (兩塊 ) $32

炸蝦餅 $20
我細個嘅最愛 根本就係泰國國民薯片 又平又多 正過卡樂B~

2020-06-23 138 瀏覽
今日天氣好熱,想食D辣野刺激下!係九龍城揾左間小曼谷海鮮燒烤屋食泰國嘢辣下先!入到去大部侍應都係泰國人,佢哋好熱情咁招呼我哋,好開心丫,好似去咗泰國咁🤣環境都幾好,有張甘有趣嘅poster,仲有泰國旅遊節目睇👍點餐好先進用二維碼掃QR code點,真係估唔到😁牛油蒜蓉燒大蜆$112蜆肉上面卜卜脆嘅魚仔,好有口感,蜆肉又鮮甜好好味!泰式炸魚餅$72真係好大塊,D醬先係精粹,泰式雞醬加埋青瓜同碎花生,酸酸甜甜咁又有咬口,正明爐香檸汁蒸桂花魚$248真係估唔到甘辣,越辣越想食,食到標晒汗,個咀都腫腫地😋泰式青檸梳打🍹青檸味好濃,用嚟解暑同中和下D辣椒就最啱其實D餐都算中價泰菜,最抵食就條桂花魚又大條又好味😋
環境都幾好,有張甘有趣嘅poster,仲有泰國旅遊節目睇👍
點餐好先進用二維碼掃QR code點,真係估唔到😁
泰式青檸梳打🍹青檸味好濃,用嚟解暑同中和下D辣椒就最啱
其實D餐都算中價泰菜,最抵食就條桂花魚又大條又好味😋
2020-06-23
  • 明爐香檸汁蒸桂花魚
2020-06-22 123 瀏覽
風味燒豬頸肉:豬頸肉即叫即烤,火喉剛剛好,肉呈現淡粉紅色,鎖住肉汁,肉質又軟又嫰,沾太多醬汁反而會吃不到豬頸肉本身有多好吃。泰式乾炒豬肉片河:有鑊氣,河粉上沒有一層油,但也可以炒得乾身不黏,很欣賞這菜健康又好味。蠔餅:蠔仔又肥又大隻,鮮甜不腥,朋友不吃蠔都覺得吃得下,醬汁有點甜又帶點辣,真的超級好吃。蛋酥非常鬆軟,又加了芽菜,不同口感加在一起,很滿足。份量也是無得輸,非常大碟,我們4個人吃都覺得多,人多必點的食物。

風味燒豬頸肉:豬頸肉即叫即烤
,火喉剛剛好,肉呈現淡粉紅色,鎖住肉汁,肉質又軟又嫰
,沾太多醬汁反而會吃不到豬頸肉本身有多好吃。

蠔餅:蠔仔又肥又大隻

2020-06-22 2530 瀏覽
依家日日都返屋企煮,有時都想抖下,今個星期比自己放下假,同家姐兩個人出左去行街食飯,心血來潮想食泰國菜,所以行完街就去左九龍城食晚飯我地去親九龍城食泰菜都係去依間,因為食物多選擇又坐得舒服,唔洗怕同人迫住坐,一去到餐廳已經開始滿場,店員帶我地去另一間分店坐,肚餓到立即睇餐牌叫野食叫左四樣菜式同兩杯飲品,叫左先發覺好似叫多左,不過唔緊要,我地照食食剩打包拎走先黎個椰皇沙冰,椰味好濃又唔會好甜,味道剛剛好,大熱天時飲佢解哂暑飲左幾啖沙冰就到冬蔭公海鮮炒公仔面,平時都係叫炒飯炒金邊粉,今次我地試下新野,估唔到都幾惹味,公仔面炒得啱啱好,唔會過份軟身,食落仲好彈牙冬蔭公味夠哂香,辣得好過癮,好醒胃,重點係入面既海鮮配料都幾多,有帶子 魷魚 鮮蝦 菜心苗 食落好新鮮又入味,值得一試平時媽媽最拿手整豬肉碎生菜包,但太耐無食佢煮既泰菜,突然好想食所以叫左個豬肉碎香料味突出,咸道剛剛好,粒粒分明又炒得香,生菜包住食中和返個油膩感,唔錯啊我同家姐講好想食蝦餅,跟住見到有個泰式炸芝士蝦丸,見蝦丸入面有芝士好似幾正咁所以叫左個細份三粒,估唔到都幾大粒,切開一半,中間既芝士流心湧出黎,食落好香芝士味,奶味唔算

所以叫左個細份三粒,估唔到都幾大粒,切開一半,中間既芝士流心湧出黎,食落好香芝士味,奶味唔算好強,食落唔會好滯,蝦丸外皮炸得夠脆,蝦肉夠彈牙,蝦味都夠哂濃,下次再黎食一定會再叫
最後係泰式鐵板蠔餅,除左潮式炸蠔餅係我至愛之外,泰式都係我深愛之一,滿滿既蛋香同芽菜蠔粒炒埋一齊,蠔肉食落都幾重蠔味,完全無沙,點少少魚露食帶酸都唔錯,食剩左少少打包返屋企做宵夜
小曼谷分店很多,但總是天天爆場,原因無他,因為超抵食!來到的時間約1900,剛好坐了最後一枱點菜用qr code,自動計算加一後的總價,非常方便半隻海南雞才$108,雞件非常巨大,半隻雞很有氣勢!雞肉僅熟,不會太鞋,加上大大碟泰式酸辣汁感覺良好香辣雞肉炒河也才$78,河粉夠辣又不會過油,雞肉跟秀珍菇也夠多,非常抵食馬拉盞炒通菜也是$79,又一道份量巨大的菜,咸香濃郁,怎吃也吃不完!牛豬雞串燒$16@份量多而且便宜,幾款肉質各有特色,最緊要那盤泰式粒粒花生醬夠濃又夠多,很慷慨!翠玉瓜串燒也是$16,香甜多汁,完全不用沾任何醬汁已是好吃!離開時也是爆場,厲害!

小曼谷分店很多,但總是天天爆場,原因無他,因為超抵食!

來到的時間約1900,剛好坐了最後一枱

點菜用qr code,自動計算加一後的總價,非常方便

牛豬雞串燒$16@

離開時也是爆場,厲害!
2020-06-18 101 瀏覽
今日同老公拍拖,突然醒起,好耐冇食過泰國菜,食泰國菜點可以唔黎九龍城,黎九龍城又點可以唔黎依間"小曼谷",依間泰菜係我食咁多間,最平/靓/正,環境又好,又唔迫。依家做緊優惠,下載yahoo app送芒果椰汁糯米飯一客。樣樣都想食,點揀好。最後老公發板,叫左碗細size冬蔭公雞湯,唔好以為細size,一d都唔細碗,每人都有2碗滿既量,依個冬蔭公湯,係我飲過最arm口味既冬蔭,唔會太酸太辣,好溫和好好飲。泰式豬肉炒河 : 炒得好乾身,一d都唔油,條條粉炒得好入味,我覺得仲好食過係泰國食。泰式鹽燒盲鰽魚:佢地真係即叫即燒,因為我真係等足半個鐘先上枱,燒魚真係好考技術,要燒到外脆內軟一d都唔容易。條魚好新鮮,好滑。最後叫埋杯椰青沙冰飲,簡直一流,完美。

依家做緊優惠,下載yahoo app送芒果椰汁糯米飯一客。

樣樣都想食,點揀好。

條魚好新鮮,好滑。

最後叫埋杯椰青沙冰飲,簡直一流,完美。
2020-06-16
2020-06-16 68 瀏覽
自從疫情開始,真係好耐冇出過街食,依家有減緩跡象,緊係要出黎支持下,出色既店一定要支持下,所以就揀左黎九龍城食我最愛既泰菜"小曼谷海鮮燒烤屋"枱與枱之間都有加間隔,咁就夠晒放心食花多眼亂,好多款野食揀,樣樣都想食,可惜個胃唔夠位,所以真係要黎多d先得佢地依家轉左用QR Code落order,方便左好多泰皇咖喱炒大蜆:每次黎必食,d咖喱汁超級好餸飯,唔辣arm晒我,但好香牛油咖喱味,d蜆好新鮮又大隻,好甜。泰式馬拉盞炒通菜:我食過咁多間炒通菜,最好食係依間,因為一d都唔咸,好爽口,又係餸飯極品。小曼谷炒飯:依度既招牌炒飯,飯炒得好乾身,材料好足珍多冰:食泰菜點少得椰汁珍多冰,椰汁好香,甜度適中,剛好劃上一個完美句號。

枱與枱之間都有加間隔,咁就夠晒放心食

佢地依家轉左用QR Code落order,方便左好多

小曼谷炒飯:依度既招牌炒飯,飯炒得好乾身,材料好足

2020-06-16
今日同女朋友黎到九龍城,見到有間小曼谷餐廳門口有隻充氣既娃娃,好吸引人既目光,甘就入去試下啦反正好耐無食過泰國菜。入面環境偏暗,都好有氣氛。甘第一度菜我地就叫左柚子沙律,依道菜好特別,柚子酸酸甜甜,但入面又有花生粒,會有少少鹹味,叫黎開胃真係一流。甘之後就叫左道豬頸肉,豬頸肉好大碟,份量十足,而且燒得啱啱好,唔會有燶既情況。食完兩個小食,就叫左兩道主菜,分別係芒果蟹肉炒飯同鮮蝦炒金邊粉。兩道主菜份量都十足,炒飯配上芒果,令人食既時候有d清新既感覺。金邊粉亦都炒得好香,但唔會太乾身,再之後我地緊係叫左少少串燒黎食,當中不得不提牛舌,出面既牛舌一般都係好薄,但佢既牛舌好厚同埋好冧,唔會好難咬。而且串燒都燒得好好,肉質夠哂嫩口。至於飲品就分別叫左芒果椰汁沙冰同椰皇沙冰,兩杯既甜度都係淡淡地好清涼,會令你飲完即時解渴。
早排約左兩個舊同學食飯,其中一個超愛泰國菜,咁今次就唔試新餐廳,揀左呢間大家都聽過既餐廳—小曼谷,我記得以前食過都十分唔錯😋一入座員工就一人送左個好精美既口罩套比我地,我到而家仲有keep住同用的。菜式選擇非常多,樣樣都想試,最後揀左啲大路既菜式同埋佢地熱門既款😝好快就黎到既係1️⃣泰式馬拉盞炒通菜即叫即炒,熱辣辣好香呀。 啲通菜一啲都唔老,好爽口。而家馬拉盞味道好濃好香。份量都唔少架。跟住黎既係2️⃣泰式生蝦刺身總共有6件,排得靚靚。重點係啲生蝦又大隻又爽甜,口感好好!同朋友邊食邊點頭。推介!仲有個特式菜3️⃣原隻鮮魷筒釀糯米飯呢個係餐廳熱門菜,朋友見到即刻話想要試。 隻魷魚一啲都唔細,3個人食都夠多,事關佢入面包住滿滿既糯米飯。魷魚都幾爽口,只係稍乾左啲啲,但入面既糯米飯就相當入味。呢個菜式真係幾特別。飲品方面 叫左杯最大路既4️⃣芒果椰汁沙冰好大我杯,我好欣賞佢啲冰打得碎夠綿,味道亦唔會太酸或者甜,夠哂解渴。呢餐真係食得超級飽,其實個menu仲有好多野想試,下次再戰😋

好快就黎到既係1️⃣泰式馬拉盞炒通菜

跟住黎既係2️⃣泰式生蝦刺身

仲有個特式菜3️⃣原隻鮮魷筒釀糯米飯

飲品方面 叫左杯最大路既4️⃣芒果椰汁沙冰

2020-06-13 64 瀏覽
近排迷上左泰國菜,經過見到間舖都好多人食就入去試下。因為啱啱放工所以好肚餓,兩個人叫左勁多野食,食曬但係飽到就嘔😂餐廳有好多款泰國菜揀,講得出既佢大部分都有。首先上左個沙律做前菜,我地叫左泰式鮮蝦柚子沙律。成個沙律份量非常之大,滿滿一碟上面堆滿柚子,想講D柚子真係超級甜,勁多汁勁清甜,再吸埋佢酸酸甜甜既醬汁勁好食,另外有D花生碎,咬落柚子爆汁再配花生碎硬硬地好有口感,仲配左三四隻厚身既大蝦,食到去最後都仲有好多醬汁完全唔擔心會好乾,作為開胃菜超級適合同埋整體味道都好特別,鍾意柚子既必食,我地就兩個人食,但感覺個沙律三四個人分都OK。之後上左飲品,去泰國餐廳少不免要叫椰子野飲,我叫左椰皇沙冰。幾大一杯,沙冰夠凍,味道唔太濃,有淡淡既椰香,飲到最後有d椰蓉可以食下。提到野飲見隔離臺叫左椰青好大一舊好似幾好飲,下次又試下。之後上左泰式鮮蝦炒金邊粉,去泰國餐廳點Pad Thai已經係慣性動作。佢金邊粉好大一碟,配料都好足。金邊粉扁身質感連綿,鍾意佢芽菜夠爽口,同埋好多蛋碎,夠入味甜甜地但又唔會太濃,配左三隻蝦鮮甜厚身,鍾意食金邊粉既值得一試。另一個主菜係鮮芒蟹肉炒飯,又係好大一碟。個飯炒得夠香

另一個主菜係鮮芒蟹肉炒飯,又係好大一碟。個飯炒得夠香,鍾意佢D飯好粒粒分明偏硬身,同埋有好多雜豆令成個飯感覺好健康。第一次試芒果配炒飯原來都幾搭,食食下飯有D細細粒既芒果甜甜地幾特別,芒果包係飯入面所以變暖暖地,如果再凍D應該仲好食。
另一樣泰國餐廳必點就係燒豬頸肉,一碟有勁多片。望落去每片豬頸肉都有D油脂,厚薄適中,配左個酸酸甜甜既醬汁。食落去有少少炭火香味,豬頸肉好長一片唔會太難咬開,配個醬汁既惹味,食完感覺都唔會太油膩,份量多到覺得三四個人分都無問題。
食到呢度其實都已經好飽,不過太耐無食串燒我地又忍唔住叫黎食。串燒因為佢直刻整所以等得比較耐,但岩岩好可以食曬前菜主菜先慢慢食。
望住甘大一盤我地都有D嚇親,每串都非常足料,逐樣講一下。
雞肉串幾嫩,厚薄適中,都幾香雞肉味。
之前從來無見過甘厚既牛脷,叉一吉就入,食落去原來同平時食開既牛脷都幾唔同,佢係一咬入去就散開既質感同比較真係重味。
另外就係雞軟骨,好脆口同埋都唔會只係得骨,有少少肉配軟骨,燒得都好香,好味!
牛肉串都唔錯,幾香牛肉味同唔“孩”,仲有d肉汁包住。

雞翼只係影左個翼,但係其實佢有埋個髀。呢個好食,外皮燒得香脆入面d肉嫩滑,連個尖都好食。
甘多款串燒入面最推介雞軟骨同雞翼。

整體黎講間餐廳真係好多選擇,滿足到曬食泰國菜既欲望,而且每樣野分量都超多,岩曬我地D大食症既人,價錢亦都合理,服務態度亦都好好,主動幫你收碟,想食泰國菜不妨可以一試。
2020-06-11
  • 柚子沙律,金邊粉,雞軟骨雞翼串燒
2020-06-12 73 瀏覽
去九龍城食泰菜,絕對要嚟呢間餐廳喔!超抵食,又好味!🧀芝士炸蝦丸($94@3)網球咁大粒,幾吸引📸外層香脆彈牙一啖咬落去芝士湧出...雖然未至於好澎湃,但都有好濃芝士味喔!🥢泰式芝士烤酥餅($32@2)新鮮滾熱辣上枱,香氣泗溢呢🤤酥餅酥脆有層次感,非常”芝”味!但注意酥餅比較油,飽膩感會偏高喔⚠️🧄泰式蒜蓉包($30@4)比想像中大件好多😍咬落包邊爽爽聲,夠哂脆口!食到好香嘅蒜蓉味,但又未至於太濃烈用嚟撈咖喱絕襯呀👍🏻🍛黃咖哩牛腩($88)咖哩富椰汁香味,香而不辣牛腩大件具口感,牛味好濃喔!🍴冬陰海鮮炒公氣麵($83,走青)可揀走青走韮菜走芽菜😉海鮮份量都幾多...有帶子、原隻蝦、青口&魷魚🦑而公仔麵炒得非常入味每啖都食到酸辣嘅冬陰功味喔!開胃惹味,配料又夠多,推介必食呀💯🥤芒果沙冰($36)大啖一啜... 認真不得了呀💕沙冰勁重芒果味,超香甜而且夠哂凍,透心涼呢❄️
去九龍城食泰菜,絕對要嚟呢間餐廳喔!
超抵食,又好味!

🧀芝士炸蝦丸($94@3)
網球咁大粒,幾吸引📸
外層香脆彈牙
一啖咬落去芝士湧出...
雖然未至於好澎湃,但都有好濃芝士味喔!

🥢泰式芝士烤酥餅($32@2)
新鮮滾熱辣上枱,香氣泗溢呢🤤
酥餅酥脆有層次感,非常”芝”味!
但注意酥餅比較油,飽膩感會偏高喔⚠️

🧄泰式蒜蓉包($30@4)
比想像中大件好多😍
咬落包邊爽爽聲,夠哂脆口!
食到好香嘅蒜蓉味,但又未至於太濃烈
用嚟撈咖喱絕襯呀👍🏻

🍛黃咖哩牛腩($88)
咖哩富椰汁香味,香而不辣
牛腩大件具口感,牛味好濃喔!

🍴冬陰海鮮炒公氣麵($83,走青)
可揀走青走韮菜走芽菜😉
海鮮份量都幾多...
有帶子、原隻蝦、青口&魷魚🦑
而公仔麵炒得非常入味
每啖都食到酸辣嘅冬陰功味喔!
開胃惹味,配料又夠多,推介必食呀💯

🥤芒果沙冰($36)
大啖一啜... 認真不得了呀💕
沙冰勁重芒果味,超香甜
而且夠哂凍,透心涼呢❄️
2020-06-11 72 瀏覽
很久沒見外出用膳了, 今天同老友慶生,再出省吃個晚飯, 小曼谷之前也曾光顧,印象很好,便提議再次去飽腹一頓!今日我地完全將健康拋諸腦後,第一道上的菜便是滿滿的串燒,有串燒墨魚咀,串燒雞軟骨,川燒雞腎還有鮑魚菇,雞軟骨。雞腎和墨魚咀很爽口,吃得出燒的時候灑上了一點鹽,鮑魚菇口感的確有點像真的鮑魚!作為前菜很開胃!然後有馬拉盞炒通菜,通菜味道剛剛好,馬拉盞很香,跟我在泰國吃的味道差不多!很正宗海鮮青咖喱,青咖喱有椰香味,而且海鮮很豐富,有魷魚有青口也有一點很爽口的蔬菜!一點也不辣!不嗜辛辣者也啱吃!配飯一流。泰式鐵板蠔餅很驚喜的蠔餅,裏面有很多生蠔,生蠔帶有一點海水味,餅底裏面有芽菜,令整道菜沒有肥膩感!也可以防止蠔餅燒焦!泰式燒魷魚,魷魚大大隻啖啖肉是encore之選我們還點了涼粉冰和芒果沙冰來作一個甜甜的結尾!小曼谷!我會再再來

泰式鐵板蠔餅

泰式燒魷魚,魷魚大大隻啖啖肉是encore之選

2020-06-04
2020-06-10 66 瀏覽
泰菜來說,我還是很喜歡到這家小曼谷海鮮燒烤屋吃飯,這次已經是第n次來了。他們的串燒很新鮮,今天點了帶子和鮮蝦串燒,帶子很大顆,很有口感。蝦是牛油烤蝦,很香很多肉,順帶一提小蕃茄很鮮甜。泰式鐵板蠔餅是我最喜歡的一盤,很大的一盤鐵板蠔餅,蛋醬金香,蠔仔非常大隻,超級香口好吃。芝士炸蝦球很有gimmick, 大大的蝦球切出來是流心芝士,記得趁熱吃。香辣肉碎炒飯還真的是挺辣的,但實在是炒得很有鑊氣。燒豬頸肉原來很大一塊,烤得很香,沾上有魚露的泰式酸辣醬很惹味。生菜包也不錯,很多肉碎而且都炒得挺香,包起來吃很fresh小曼谷是一直不會讓人失望的正宗泰菜餐廳。

香辣肉碎炒飯還真的是挺辣的,但實在是炒得很有鑊氣。

生菜包也不錯,很多肉碎而且都炒得挺香,包起來吃很fresh

小曼谷是一直不會讓人失望的正宗泰菜餐廳。