2021-08-18 124 瀏覽
老實講,人怕出名,豬怕肥,店出名自然多人來。 今次覺得佢地服務真係好一般,男果兩個無來醒目,點都好,有叫佢都叫有做,唔叫佢就當睇唔到,主動少少唔洗怕蝕既,客人一定感受到。大家睇睇食咩先。。。原來係用qr code落單,甘俾份menu都係多餘,不如提供wifi俾人落單好過啦蝦餅真係好食,望落去大大份,而且表面剛好金黃色,真係好吸引。 咬落去就有彈牙感,而且有蝦肉,絕對係誠意之作點知個蠔餅係靚呀,不過勁少蠔囉
老實講,人怕出名,豬怕肥,店出名自然多人來。

點知個蠔餅係靚呀,不過勁少蠔囉

2021-08-18 54 瀏覽
這間小曼谷真是很多人,排長龍都要等食這一間,可想已知這裏的菜式及口碑都不錯。餐廳裝修很新潮及特色。黃咖哩牛腩 $91牛腩切得大約四四方方成磗塊,都很大件,黃咖哩裏面有青椒、洋蔥等,牛肉雖然有少少鞋,但很有牛味。黃咖哩的味道不會很濃,帶著清香。 泰式原味烤酥餅兩件$32 這個泰式原味烤酥餅是專程為以上的黃咖哩牛腩而點的,烤酥餅外皮真的很酥脆,點上香香甜甜的黃咖哩,非常特色的異國風味,是我很喜愛的 一款菜式!泰式豬頸肉沙律$111泰式豬頸肉沙律裏面配菜有生菜絲、洋蔥絲,還有切開一半的車厘茄,豬頸肉很爽口,整個沙酸酸甜甜,很入味,豬頸肉伴著配菜食,更惹味!香葉辣椒豬肉碎燴飯 $81食泰國菜我很喜愛這個肉碎燴飯,肉碎香香辣辣的,配著豆角粒及香葉, 及一個香煎流心蛋,特別的美味。配埋個可樂就更完美!!

餐廳裝修很新潮及特色。

黃咖哩牛腩 $91
黃咖哩的味道不會很濃,帶著清香。

泰式原味烤酥餅兩件$32

泰式豬頸肉沙律$111

香葉辣椒豬肉碎燴飯 $81

配埋個可樂就更完美!!

2021-08-15 99 瀏覽
食泰國菜 我唔會左揀右揀, 九龍城小曼谷 的確係一個讓人一諗起就會想去的泰國餐廳,簡單又好食 ,又食到正宗地道風味,仲揀咁多做咩?泰式鮮蝦炒金邊粉 韮菜,豆腐干,銀芽、花生,紅蝦米和菜圃等等,當然唔少得大蝦吧,爽彈唔會霉, 金邊粉咬落煙韌,香甜帶點辣,食果陣加點青檸汁仲可以更添風味。冬蔭公湯 冬陰公湯底香濃,湯底不算很辣,但很夠酸香,夏天飲開胃醒神,加埋菇菌、海鮮和泰國香料,就好似置身係泰國美景。至於隻「公」(姐係隻蝦), 大隻厚肉。鐵板豬頸肉通菜 上枱時超有鑊氣,鐵板咋咋聲, 呢種惹味,呢種鑊氣,屋企肯定煮唔到。 通菜青翠碧綠又爽口, 蝦醬嘅鹹香, 加埋豬頸肉嘅爽,十分惹味, 無可挑剔。泰式燒盲鰽上檯時香氣撲鼻,條魚燒得不錯,肉質仍然保持嫩滑,。燒脆皮白鱔燒後香氣四溢,肉質細膩不在話下,鱔皮仲外脆内嫩! 我哋仲嗌咗支藍妹啤啤佢tim.菜式分量頗大, 而且餐廳的格局令人坐得舒服。梗係會再encore!

泰式鮮蝦炒金邊粉

冬蔭公湯

鐵板豬頸肉通菜

泰式燒盲鰽

上檯時香氣撲鼻,條魚燒得不錯,肉質仍然保持嫩滑,。

燒脆皮白鱔

燒後香氣四溢,肉質細膩不在話下,鱔皮仲外脆内嫩!

我哋仲嗌咗支藍妹啤啤佢tim.

2021-08-13 69 瀏覽
坐車每次經過九龍城小曼谷門口,吹氣公仔 都會向我招招手,如是者日復一日,腦海就自然記起小曼谷,既然朋友非常想念泰國,就讓她吃泰菜暫時解癮止渴吧!泰式雞絲海蜇沙律先來一客 泰式沙律開開胃吧, 海蜇清爽彈牙, 加埋特製調味醬 清新 開胃, 讓炎夏的悶熱都一掃而空。冬蔭公湯 思鄉就最好喝碗冬陰功湯, 不渴由自可,再渴就所有泰國的思念都湧上腦海裡了。色澤帶橙,酸酸辣辣的味道,菇菌、大蝦和泰國香料,馥鬱可口的味道,叫人如何不愛?鐵板豬頸肉啫通菜 隆隆的蝦醬味配上清爽的通菜, 加埋豬頸肉的鹹香與juicy, 鑊氣夠,與在泰國街邊食無異。黎得小曼谷 , 當然要叫 海鮮孖寶, 講真單叫一客燒脆皮白鱔都百多元, 叫孖寶 絕對是抵食之選吧。泰式燒盲鰽魚皮稍為燒至微焦,內有香茅夾著燒,揭開魚皮香味隨即飄來,條魚燒得啱啱好,炭燒後肉質仍然白又嫩滑,自己燒肯定燒唔到。燒脆皮白鱔 皮脆肉嫰,鱔肉咬起來黎有Q彈的感覺,口感燒得好。

泰式雞絲海蜇沙律

冬蔭公湯

鐵板豬頸肉啫通菜

泰式燒盲鰽

燒脆皮白鱔

皮脆肉嫰,鱔肉咬起來黎有Q彈的感覺,口感燒得好。
2021-08-11 92 瀏覽
真係超正嘅燒烤啊!呢一間位於九龍城嘅曼谷燒烤店,🤩想試好耐🤩因為平時都好難約,同朋友就到時間~今日見到朋友有興趣得閒,一定要帶埋friends嚟試吓!🥳先佢哋嘅燒烤好似好唔錯有特色咁,所以一定要點佢啦❤仲有佢招牌嘅金邊粉,嚟到泰國嘅餐廳,點可以唔試?同埋我哋都有叫炒菜心。同埋一個湯,dinner已經好豐富。串燒好大串,而且口感好好🍢,性價比好高,🥰另外佢哋嘅金邊粉都好正,個粉彈牙有韌度。

同埋我哋都有叫炒菜心。同埋一個湯,dinner已經好豐富。

2021-08-11 77 瀏覽
屯馬線開通,去九龍城搵食好方便。好耐之前食過依間小曼谷餐廳都幾好食,今日再食水準依然keep到。冬陰功湯,兩隻原隻虎蝦,材料十足,酸酸辣辣十分開胃。但我嫌唔夠辣。鐵板豬頸肉啫椰菜苗,鐵板上枱時熱辣辣,豬頸肉飯在底,上面鋪滿菜,香味十足,椰菜苗幼嫩爽脆。仲有黃咖喱海鮮同泰式拼盤都一樣出色,黃咖喱夾着椰香,送飯一流。拼盤樣樣都大大件,幾香口,不過無諗到有咁多,有啲飽濟。芒果沙冰可以叫少甜少奶,飲得出係用新鮮芒果打入,夏天飲特別爽。

2021-08-09 28 瀏覽
今晚專程約朋友來食泰國餐,上openrice尋找最高分的泰國店,相信無死,點知必點之一,冬陰功,唔錯。(雖然我唔係好食辣)蜆夠大隻,仲有魚仔伴碟,味道唔差。正常。肉嫩,燒得唔錯。感覺唔夠嫩,雖然熟成正常。雖然小弟食唔到辣,但都食了兩件。各位,睇到現在都覺無咩問題,但這只是美麗的表面,我們坐在最近廚房的座位,全程熱到趴街,頭頂兩部冷氣只開一部,加風扇都冇用,坐唔夠一陣就俾小小強襲擊,最後這個蟹煲等了大半個鐘才上菜(貴店仲要有限時兩個鐘)(當然我們為了等蟹煲,被吹走,又吹單,我們都超時),結帳離開仲要感覺室外仲涼點。

必點之一,冬陰功,唔錯。(雖然我唔係好食辣

蜆夠大隻,仲有魚仔伴碟,味道唔差。

正常。

肉嫩,燒得唔錯。

感覺唔夠嫩,雖然熟成正常。

雖然小弟食唔到辣,但都食了兩件。

2021-07-15
2021-08-08 86 瀏覽
最鍾意食泰國菜嘅我今日約埋阿妹 同老公去咗九龍城食😊屯馬線開通真的很興奮🤣🤣 真係超方便呀 今次出嚟地鐵站上蓋,隔離街就係喇 好彩之前有book枱 如果唔係我估都有排等🙈牛油蒜蓉燒聖子皇⭐⭐⭐⭐牛油味香👍🏻聖子燒得剛剛好,絕對唔韌燒脆皮白鱔⭐⭐⭐⭐白鱔夠新鮮, 脆卜卜嘅外皮 配上白鮮肉嘅鬆軟👍🏻風味燒豬頸肉⭐⭐⭐⭐熱辣辣上枱 口感煙韌 食到舐舐脷泰式馬拉盞炒椰菜苗⭐⭐⭐⭐呢個一定會嗌,因為屋企唔會整🤣🤣🤣仲有叫咗好多串串燒🤭🤭最後梗係要食埋小曼谷原隻芒果糯米飯⭐⭐⭐⭐呢個真係好好食👍🏻👍🏻椰香夠曬濃,糯米飯超軟熟暖笠笠, 最重要係個芒果好甜呀😋😋😋, 大人小朋友都食到好開心抱住個肚走呀
牛油蒜蓉燒聖子皇⭐⭐⭐⭐
牛油味香👍🏻聖子燒得剛剛好,絕對唔韌
燒脆皮白鱔⭐⭐⭐⭐
白鱔夠新鮮, 脆卜卜嘅外皮 配上白鮮肉嘅鬆軟👍🏻
風味燒豬頸肉⭐⭐⭐⭐
熱辣辣上枱 口感煙韌 食到舐舐脷
泰式馬拉盞炒椰菜苗⭐⭐⭐⭐
呢個一定會嗌,因為屋企唔會整🤣🤣🤣
仲有叫咗好多串串燒🤭🤭
最後梗係要食埋小曼谷原隻芒果糯米飯⭐⭐⭐⭐
最近就同朋友們去九龍城食返餐泰國菜😋 其實我哋之前都食過小曼谷💛,覺得價錢合理,味道又唔錯,所以再去😂 嗰日夜晚去都排咗陣,記住預返啲時間。泰皇咖喱法包軟殼蟹 $208呢個係小曼谷必點菜式👍🏻伙記攞到嚟已經聞到香噴噴嘅咖喱味🤤軟殼蟹炸得脆口兼唔厚粉,旁邊有大大個法包裝滿邪惡嘅咖喱汁😈裏面仲有青椒、紅椒等配料~個人好怕硬骨骨咬到崩牙嘅法包但佢呢個係外脆內軟,成舊麵包浸滿咖喱汁非常惹味,超好食‼️順帶一提佢個咖喱汁係帶甜味,唔食辣嘅朋友都唔需要擔心冬蔭公湯 (小) $132要知一間泰菜正唔正宗,試下佢個冬蔭公就知🥘我地怕辣,所以揀左小辣去試🌶個冬蔭公飲落好重椰香味,唔係特別辣,連我唔食得辣嘅都可以大大啖咁飲。而且湯入面嘅虎蝦🦐大大隻,食落啖啖肉👍要讚嘅係個冬蔭公一路都有火熱住,幾時飲都係熱辣辣,值得一試😉泰式千層糕甜品方面我地揀咗椰汁西米糕拼泰式千層糕($48),每款糕點各三粒😋千層糕暖暖地唔辣口,口感煙韌軟糯,食落超濃班蘭味同椰汁味👍🏻椰汁西米糕食完香口惹味嘅泰菜,補返個冰涼爽口🧊嘅甜品就啱晒啦。椰汁味甜品係泰菜嘅特式,而用香蘭葉🍃包住嘅椰汁西米糕好有東南亞感覺,睇落精緻同有陣淡淡香味,

泰皇咖喱法包軟殼蟹 $208

冬蔭公湯 (小) $132

泰式千層糕

椰汁西米糕
食完香口惹味嘅泰菜,補返個冰涼爽口🧊嘅甜品就啱晒啦。椰汁味甜品係泰菜嘅特式,而用香蘭葉🍃包住嘅椰汁西米糕好有東南亞感覺,睇落精緻同有陣淡淡香味,奶糊同西米一齊食落唔錯咖😋。

椰皇沙冰 (多奶) $32
大推!椰皇沙冰上層鋪咗一層由椰皇汁同椰奶打成嘅沙冰🧊仲可以見到啲椰皇碎添,沙冰細滑🧉味道幾清新,除咗有椰子味外,比平時嘅椰汁沙冰更多份清甜,唔會好膩,我幾鍾意呢個沙冰😍

椰汁冰 $28
食辣野最啱飲翻杯甜甜嘅椰汁冰解渴👍杯椰汁有好重椰奶味好解辣,但又唔係加糖水嗰隻甜🥰推薦大家可以飲一杯解渴
2021-08-06 72 瀏覽
去到九龍城除咗打邊爐緊係泰國菜。可能小店原因,座位會迫啲。但冷氣夠涼,整體環街都唔錯。食物方面我地點咗蠔餅,冬薩公湯同炒通菜。蠔餅做到十分好! 最重要個蠔味保留到係個煎餅入邊。用咗鐵板上可以保留到溫度外,唔會另到個蠔餅因為凍咗而出油。 保持香口感覺。😋😋冬蔭公湯小曼谷個味道會係比較鮮甜,辣道其實可以再辣啲。 或者比客人有幾個辣道選擇會好啲。炒通菜菜好爽脆,不會炒到太淋。有啲炒肉碎既香味。每次食泰菜都要點呢個。整體200$ 一位, 呢個價錢算超值!
去到九龍城除咗打邊爐緊係泰國菜。

可能小店原因,座位會迫啲。但冷氣夠涼,整體環街都唔錯。

食物方面我地點咗蠔餅,冬薩公湯同炒通菜。

整體200$ 一位, 呢個價錢算超值!
2021-08-05 111 瀏覽
每隔一排都會去小曼谷,今次仲要有屯馬線乘坐,一出站行一個街口就到,超方便!好彩姨仔早咗到,我地去到已經滿座唔係又要等位!呢度嘅沙嗲串燒永遠唔會令人失望,豬肉、牛肉、雞肉、雞腎同牛舌就例牌要叫,“頂級牛柳粒”濃濃嘅味,又唔會乾身,不錯!點咗海鮮孖寶,“牛油蒜蓉燒大蟶子”,燒得剛剛好唔會過火變韌,“脆皮白鱔”真係好好味,呢隻孖寶值得推介,而且仲有幾款揀!“風味燒豬頸肉”,太座最鍾意嘅一味,每次嚟到都叫,可想而知唔會差啦!“泰式乾炒豬肉片河”,特登叫俾個仔食,佢都食咗幾碗!“泰式馬拉盞炒椰菜苗”,呢個輪到係我每次嚟都必點嘅菜式,出面食唔到咁好味!食咁多燒烤同泰菜,點可以唔叫返杯嘢飲爽吓,“椰皇沙冰”、“西瓜沙冰”,絕對係解渴首選,後者我encore多杯!今次我地最欣賞嘅係“原隻芒果糯米飯”,熱烘烘嘅糯米飯配上甜甜嘅芒果,食到咁飽先食仍然可以讚不絕口,最後照鏡就不在話下啦!寫寫吓都好掛念添,哈哈!
原隻芒果糯米飯
  • 燒脆皮白鱔
  • 小曼谷原隻芒果糯米飯
  • 馬拉盞炒椰菜苗
2021-08-05 72 瀏覽
屯馬開通真的很興奮🎤 今日就搭屯馬線去九龍城食泰國菜啦🚶🏻‍♀️✔️生蝦刺身🦐大大隻虎蝦,新鮮爽口彈牙。上面加上一片蒜片及辣椒片🌶️,配上特製泰式酸辣汁,正!✔️泰式炸蝦餅🍤小份三件,開半切成六件。即叫即炸,上枱時熱辣辣,蝦膠爽滑彈牙,整體香脆可口。✔️串燒🍢雞全翼 + 雞腎 + 魷魚鬚🦑串燒有陣陣炭火香味,加上特製沙嗲汁,惹味十足。😋✔️泰式鮮蝦炒金邊粉🍝Pad Thai 炒得有獲氣味,香而不膩,大蝦同配菜都好足料,加上花生碎一齊食既香口又能增添口感。✔️鹽燒馬友🐟魚內放滿香茅及泰式香料係魚肚內,用粗鹽鋪滿整條魚身。火喉控制得剛剛好,不會燒得太乾身。魚肉細嫩滑溜,配上餐廳特製的醬汁,讚!✔️泰式馬拉盞炒通菜🥬一上菜便聞到馬拉盞的鹹香味,通菜翠綠新鮮,炒得有獲氣,鹹鹹辣辣,令人食不停口。係炎熱嘅夏天,一定要order 支泰啤飲下,邊食泰國菜邊喝上一口冰凍既啤酒🍻,that’s just life 💁🏻‍♀️

✔️生蝦刺身🦐

✔️泰式炸蝦餅🍤

✔️串燒🍢
雞全翼 + 雞腎 + 魷魚鬚🦑
串燒有陣陣炭火香味,加上特製沙嗲汁,惹味十足。😋

✔️泰式鮮蝦炒金邊粉🍝

✔️鹽燒馬友🐟

✔️泰式馬拉盞炒通菜🥬

2021-08-04 73 瀏覽
每次同某位朋友諗起泰國菜都即刻會諗起九龍城 地點都方便我哋兩個而且仲有好多間泰國菜館俾我哋揀今次我地又嚟翻依一間 — 小曼谷海鮮燒烤屋依家可以掃QR code落單 好方便鹽燒馬友魚馬友完條醃製及燒熟 火喉十足上碟熱辣辣 可惜肉質有點鬆散 不夠新鮮但整體還算滿意 點上辣汁好味道泰式飛天炒通菜嗌咗少辣 少辣亦有點辣的吃下去味道惹味 十分香 雖然是有點辣 但令人不禁吃完一口又一口泰式濕炒牛肉河河粉底炒得好香 獲香十分加上分量十足的牛肉 配上菜心和菇菌等十分豐富 味道和口感層次更佳椰青大大個 清新鮮甜 高質榴槤雪條原件榴槤 但味道較淡飯後過下榴槤癮也不錯
每次同某位朋友諗起泰國菜

榴槤雪條
原件榴槤 但味道較淡
飯後過下榴槤癮也不錯
2021-08-04 70 瀏覽
自從屯門線開通後,去九龍城食飯變得好方便。今日就相約友人去九龍城食返餐泰國菜🇹🇭.🌸泰式生蝦泰式生蝦大大隻,新鮮爽口彈牙。食落去啖啖肉,配上泰式酸辣汁無得彈 👍.🌸泰式炸蝦餅炸蝦餅大大件,炸得金黃香脆,蝦肉鮮甜彈牙。.🌸泰皇咖哩炒大蜆店內主打的泰皇咖哩,花奶及椰香味較重,吃下去不太辣及帶點甜味。大蜆份量絕對不少,肉質鮮嫩。.🌸泰式蒜蓉包叫左一份蒜蓉包配上咖哩一齊食,蒜蓉包烤得香脆,上面有大量蒜蓉及牛油。.🌸泰式鮮蝦炒金邊粉大大碟,又有大大隻彈牙鮮蝦。金邊粉炒得乾身,唔會太油膩,而且帶有少少酸辣味加少量甜味。.🌸馬拉盞炒通菜通菜唔會炒得太老,夠哂幼嫩爽口。每口都有微微蝦醬味道,有獲氣又香口。.最後緊係要叫返個椰清清熱解渴🥥
🌸泰式生蝦

🌸泰式炸蝦餅
炸蝦餅大大件,炸得金黃香脆,蝦肉鮮甜彈牙。

🌸泰皇咖哩炒大蜆

🌸泰式蒜蓉包

🌸泰式鮮蝦炒金邊粉

🌸馬拉盞炒通菜

最後緊係要叫返個椰清清熱解渴🥥
2021-08-03
2021-08-03 73 瀏覽
今晚男朋友同我都準時放工🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♀️ 屯馬線開通左,真係好方便,我地即興相約去九龍城食泰國菜!Blue Monday 更加要食好d 😋😋 。今晚我地黎依間人氣爆登既「小曼谷海鮮燒烤屋」。鍾意依間餐廳環境寬敞乾淨,上菜快靚正。價錢合理,難怪平日星期一都差不多全場爆滿。-♥️牛肉及墨魚🦑鬚沙嗲串燒每次食泰國菜都會必點一些串燒。 烤牛肉很香口,墨魚鬚煙煙韌韌有咬口。-♥️黃咖喱雞肉拼原味烤薄餅很喜歡泰式黃咖喱!小曼谷的咖喱一向很有水準,質感濃稠得宜,獨特的香氣,令人一試愛上。咖喱口味不辣微甜、雞肉鮮嫩、還有薯仔粒🥔及青椒🫑。 另點了烤薄餅配咖喱汁,薄餅夠熱酥香。-♥️泰式醃豬頸肉沙律這份沙律🥗很有驚喜😋。 豬頸肉份量很多! 經燒烤過帶點燶邊很香口! 配上酸甜微辣醬汁及沙律菜,大大減輕膩滯感。-♥️泰式炸蝦餅蝦餅炸至表面金黃酥脆,蝦肉🦐厚身,口感彈牙。點上甜酸醬更為惹味。-♥️小曼谷炒飯泰式招牌蛋包飯,蛋皮煎得很香,炒飯夠爽身,餡料有扎肉、蟹柳、鮮蝦等,份量相當多。-♥️椰汁膏及斑斕糕飯後一點甜! 點了兩款泰國特色糕-♥️椰青消暑解渴!好想疫情快過,去泰國旅行
今晚我地黎依間人氣爆登既「小曼谷海鮮燒烤屋」。

♥️牛肉及墨魚🦑鬚沙嗲串燒

每次食泰國菜都會必點一些串燒。
烤牛肉很香口,墨魚鬚煙煙韌韌有咬口。
♥️黃咖喱雞肉拼原味烤薄餅

另點了烤薄餅配咖喱汁,薄餅夠熱酥香。
♥️泰式醃豬頸肉沙律

♥️泰式炸蝦餅

♥️小曼谷炒飯

♥️椰汁膏及斑斕糕

飯後一點甜! 點了兩款泰國特色糕
♥️椰青

消暑解渴!
好想疫情快過,去泰國旅行