2022-10-15
上次同屋企人嚟食個小曼谷,愛上了他們的椰青和串燒,媽咪話再來一次,回味下泰國風情。小曼谷海鮮燒烤屋, 九龍城數一數二的人氣店,宋王臺 港鐵站出口隔離,位置非常方便,店子雖小,因為食物質素好,所以經常滿座,記得要訂位啊!椰青 每次嚟到一定要飲過新鮮椰青,清涼冰凍,微微的甜味,自然清新。即叫即燒~串燒泰式串燒特別香濃惹味,尤其是自家製沙嗲醬,令各款串燒味道更加豐富,肉類蔬菜同樣好味😋 粟米🌽珍寶腸、豬 每次嚟我都唔會錯過。泰皇咖喱法包軟殼蟹呢度嘅廚師推介之一,泰皇咖喱醬汁有濃郁的咖喱和椰汁香味,香而不辣,啱晒媽咪唔鍾意食辣嘅口味。大大隻的軟殼蟹,份量好多,金黃色的外表,炸得非常香脆,肥美的軟殼蟹,咬開到見到超多蟹膏,味道濃郁,再加上鮮甜蟹肉,滋味無窮!咖喱醬汁滿瀉法包,每一啖都食到香脆法包的口感,好滋味!配料也有一些青椒紅椒,食落口感更加有層次。鐵板豬頸肉煮芥蘭(馬拉盞)要食返啲蔬菜平衡下,媽咪鍾意食芥蘭,鐵板熱辣辣香噴噴,馬拉盞色香味散發出來,豬頸肉啖啖肉,肉質鮮嫩,好食。榴槤冰條 最後甜品食咗勁有泰式風味的榴槤冰條,仲有真正鮮果肉的榴槤,食到媽咪舔舔脷。
椰青
即叫即燒~串燒
泰皇咖喱法包軟殼蟹
鐵板豬頸肉煮芥蘭(馬拉盞)
榴槤冰條