2022-11-29
自從宋王臺站通車, 真係多左去九龍城食野, 因為比起以前真係方便左好多。其實我去黎去去都係個幾間, 小曼谷多數排頭3甲, 佢既環境, 食物水準都好貼緊泰國, 連店員都係9成泰國人, 食野既時候聽到佢地用泰文溝通, 感覺特別有風味~叫左依度既招牌泰皇咖哩炒虎蝦, 叫多份蒜蓉包點咖哩是常識吧!咖哩超大盤, 炒到杰身同蛋融為一體, 加左香蔥芹菜等配料好香! 蒜蓉包咬落去香脆, 咖哩好多唔洗就住食, 一野沾落去索滿咖哩, 正!4隻蝦肉彈牙厚身既大虎蝦。其實依度全名係小曼谷海鮮燒烤屋, 用得黎做招牌, 依度D海鮮一定有D質素, 除左泰皇咖哩既虎蝦, 依度既冬蔭功都標榜用原隻大虎蝦, 又真係一樣咁大隻冇欺場, 而且係有鮮味既添。係香港飲既冬蔭功往往比當地飲既清淡D冇咁刺激, 依度既冬蔭功相對上貼緊泰式口味, 獨特既酸辣味同香茅味都好突出, 有D刺激感!鹽燒東風螺東風螺肉質彈牙帶爽脆感, 味鮮甜, 果然海鮮係有D質素。而家諗番都好回味, 好似只係九龍城搵到依種味道咁, 真係食泰菜好地方黎!
4隻蝦肉彈牙厚身既大虎蝦。
鹽燒東風螺
東風螺肉質彈牙帶爽脆感, 味鮮甜, 果然海鮮係有D質素。