2016-05-29 112 瀏覽
泰式拼盆包括有魚餅,蝦餅,香葉包雞及春卷。用一個心形的碟黎上碟, 好SWEET! 魚餅混入有點紅咖哩香,加有香芽及檸檬葉,充滿泰國味道。蝦餅很大件 有別於一般蝦餅, 這個蝦餅呈DONUT形狀, ,好厚好大件, 肉質很鮮嫰爽滑,紮實彈牙,口感很好,正合我的口味。春卷香脆可口,皮好脆, 內裏既蔬菜絲好爽脆,感覺很滋味,讓人回味無窮。香葉包雞,雞味肉質鮮甜,包住粒栗子, 雞吸收晒栗子既香甜, 百感交集咖喱炒大蝦濃濃的咖喱味道濃濃的奶油香味,好香好吸引, 聞到已經好想食, 汁有淡淡的辣味,裏面用了南薑、香葉和細辣椒等香料做成的咖喱底, 添一點刺激口味, 極具東南亞風味老虎蝦的鮮美甜香,肉質Q彈又帶點細緻, 一碟有隻大蝦咁多, 每隻有成一部IPHONE6咁大,好抵食淨番咁多汁, 當然吾好浪費啦, 就叫埋蒜蓉包送汁啦!!蒜蓉包除了有濃郁的奶油鮮味,口感也鬆脆軟化, 焦燒香脆的口感,點上咖喱汁再放入口,口感豐盈
魚餅混入有點紅咖哩香,加有香芽及檸檬葉,充滿泰國味道。
咖喱炒大蝦
近來天氣真是好熱,真是有點影響胃口,所以想食些辣的食物刺激一番,泰國菜都是不錯的選擇,剛收工同朋友去了九龍城食泰國菜,找了一間光猛又有卡位的「小曼谷泰國美食」,我們被安排坐卡位位置,舒舒服服可以嘆一餐。以前小曼谷也是我常去的地方,幾年前返夜班,我與同事多數來此食下宵夜,因為餐廳收得夜,而且價錢都好合理,來食宵夜的好地方。 門外看到有一個抵食的套餐,而且是免加一,不過不設外賣,供應時間是中午12:00pm~7:00pm。 餐牌內的都有不少精美的相片,食物名稱跟相片都列明清晰,圖文並茂,得到店員的熱情招呼,一坐下來已經奉上兩杯清水,她們大部份都是泰國人,都好有善又有笑容。 友人選擇了杯泰式菠蘿冰($24),而我就點杯椰汁涼粉冰($24),我杯涼粉冰甜味都好得宜,椰汁味濃郁香滑,涼粉都好爽口又夠份量,飲落已經涼透心,食些涼粉可以清下熱氣。 頭盤當然最好來一客涼拌的沙律,今次我選擇了泰式雞絲海蜇沙律($70),這款沙律食落晤辣,雞絲份量又多,加上彈牙爽口的海蜇及香惹的芝麻,多重口感又令人振奮食慾。 友人較愛食海鮮,友人提議點款青芒果絲沙律筍殼魚($168),炸起後的原條筍殼魚,炸至
友人較愛食海鮮,友人提議點款青芒果絲沙律筍殼魚($168),炸起後的原條筍殼魚,炸至金黃色澤,再鋪上青芒果絲沙律,賣相好鮮艷奪目,非常吸引。因為魚的外型似竹筍所以取名的「筍殼魚」,雖然樣子醜陋,但是魚的肉質都好鮮嫩,魚肉質地似是鱸魚,剛炸起的魚肉都好香脆,吃起來又不會好乾或有太多魚骨,再夾雜清新的芒果絲沙律,酸酸甜甜真是好醒胃又爽口。
食泰國菜多數都會食咖喱,既然友人愛食海鮮,我同時突然都好想食蜆肉,問下店員的意見,店員大力推薦我可以選擇泰皇咖喱炒蜆($118),的碓是不錯的選擇,我們隔離枱客人也食緊此菜式,都真是好大碟又足份量,難怪都要3至4人一齊共享,熱辣辣的咖喱大蜆終於上枱,蜆肉殼粒粒都好大隻,打開蜆殼,殼肉都好飽滿大粒,咖喱味道濃郁而且咖喱汁液滲滿蜆肉吃起來更滑溜帶香辣。
食咖喱時留下了不少咖喱汁,來份蒜蓉包(4件)($28)伴食都不錯,將蒜蓉包蘸上咖喱汁,蒜蓉包吸盡咖喱汁,真是好滋味又香惹,啖啖都有蒜蓉香,
不過有點嫌蒜蓉包烘得有點太乾,咬下較硬身,美中不足要加以改善。
泰式甜品總是不可缺少泰式的芒果糯米飯($60),芒果夠熟啖啖果肉清甜又juicy,溫熱香軟的糯米飯淋上了濃甜的熱椰汁,椰汁味道帶少許的鹹味,再灑上了黑芝麻,口感豐富又煙韌嚼勁,再夾雜香甜柔軟而帶微酸的芒果共食,美妙的味道配搭讓人一試愛上。
芒果糯米飯
整體上,食物方面都有一定的水準,服務都好細心,時常幫我們加斟清水,收碟上菜都好有效率,下次會再來。
2016-05-18
5 分鐘 (堂食)
2016-05-22 151 瀏覽
泰菜都係鐘意食傳統款式多啲,因為正宗泰菜係濃、香、辣。Fusion泰菜有種吾湯吾水嘅感覺。小曼谷食咗好多年,依家總店都翻新咗,同小曼谷燒烤屋一樣。是次食個豐富午餐。首先有鐘意飲嘅冬蔭公湯,佢用原隻大頭蝦一齊煲,下面用火加熱,味道夠酸夠辣,加咗秀珍菇有咬口材料又幾豐富。泰皇咖哩大頭蝦好大碟,共有兩大隻巨型大頭蝦開邊。大頭蝦蝦肉好結實,彈牙爽口。泰皇咖哩加咗雞蛋花奶同煮,甜甜地好易入口,就算唔食得辣都可以食得到。明爐蒸烏頭,黃油烏頭魚係上等貨色,其脂肪豐盈,口感香滑,魚味鮮美。烏頭雖屬淡水魚,但與海魚相比毫不遜色。泰式青檸梳打,青檸味道濃郁,少少甜,好夠味又解渴。

泰式青檸梳打,青檸味道濃郁,少少甜,好夠味又解渴。
2016-05-21
2016-01-02 306 瀏覽
肚餓又出九龍城食泰菜 小曼谷不嬲都出左名,去到全場爆滿,等左一陣先有得食 泰式生蝦$88最愛吃呢個,蝦肉黏黏地,點辣汁好惹味 串燒雞$14/each一般般,唔夠juicy...不過點完沙爹就好正。 泰式燒烏頭$98唔算好大條,燒得夠香,皮夠脆,魚肉嫩滑 芒果糯米飯$56芒果夠甜唔酸,糯米飯煙煙韌韌,椰汁幾香老字號都係有保証

肚餓又出九龍城食泰菜

小曼谷不嬲都出左名,去到全場爆滿,等左一陣先有得食

泰式生蝦$88

最愛吃呢個,蝦肉黏黏地,點辣汁好惹味

串燒雞$14/each

一般般,唔夠juicy...不過點完沙爹就好正。

泰式燒烏頭$98

唔算好大條,燒得夠香,皮夠脆,魚肉嫩滑

芒果糯米飯$56

芒果夠甜唔酸,糯米飯煙煙韌韌,椰汁幾香

老字號都係有保証
30 分鐘 (堂食)
2015-11-20 318 瀏覽
俾啲貴價泰菜呃過太多次,最後都係返返嚟九龍城。區內最出名嘅「小曼谷」相信唔使多介紹,只係同佢闊別咗成年,唔知質素有冇「降呢」呢? **呢度人氣一如以往,星期五成9:30pm先去到,都仲要排15mins先入! **新裝修過,環境比以前乾淨咗! 泰式炸芝士蝦丸(大) ($99/5粒) 我哋兩個人,侍應哥哥質疑我地嗌5粒食唔食得晒。一上枱仍舊係拳頭咁大粒,夠熱,真材實料啖啖蝦肉!一咬再爆芝士流出!!兩個人掃晒!! 芒果糯米飯 ($52) 呢個真係好好味!上枱啲飯仲係熱嘅,而個椰汁同芒果就係凍嘅!黑、白糯米各佔一半,有兩種唔同嘅味道同口感,而濃郁芒果香加椰香,正到不得了! 香芒蟹肉炒飯 ($72) 雖然蟹肉唔算多,但都有蟹肉味,再以芒果嘅鮮甜味搭救、加埋蛋、菜、肉鬆,味道尚算不錯。 泰式龍眼冰 ($20) 甜度適中,夠凍,都有唔少龍眼! 結論:下次應該唔會Encore蟹肉炒飯,反而會試咖哩海鮮。

**新裝修過,環境比以前乾淨咗!
泰式炸芝士蝦丸(大) ($99/5粒)
芒果糯米飯 ($52)

香芒蟹肉炒飯 ($72)
泰式龍眼冰 ($20)
甜度適中,夠凍,都有唔少龍眼!

結論:下次應該唔會Encore蟹肉炒飯,反而會試咖哩海鮮。
15 分鐘 (堂食)
2015-10-06 524 瀏覽
好開心,今晚去睇容祖兒X李克勤演唱會,睇完,啱啱同大少分開走,佢行去搭260X,我去搭我嘅地鐵,點知,我樓梯都未落,佢就打嚟話撞到朋友,去食宵夜,問我去唔去,當然……我知道一定係去呢間,因為我地呢幾個次次睇完演唱會都係去小曼谷XDXD正,吹水食吓嘢~去嗰時都成11點幾,飲飽食飽傾飽都已經成點鐘,我就好近,佢地要返屯門就巧遠囉~~~菠蘿冰 - 我本身對新鮮菠蘿敏感,但係真係唔知點解好鍾意去挑戰敏感,成日明知自己唔食得,都會照點,但係……菠蘿冰咁好飲,唔叫真係對唔住自己蒜蓉椰菜苗 - 因為朋友做完手術,唔能夠食太辣嘅嘢,所以我地就清清地叫個蒜蓉椰菜苗食,雖然清清地,但係都唔錯架~雖然都未係我食過最苗,但係炒得好香,不過我覺得可以淋多少少泰式生蝦 - 夠爽口彈牙,個靈魂 - 辣汁,我真係超鍾意,夠辣,酸度岩岩好,之後我重要嚟沾其他嘢食泰式串燒沙嗲 - 今次叫咗牛、雞、泰式臘腸,個臘腸真係好好味,唔會好似我地廣東臘腸咁鹹,燒到有少少燶更香雞同牛都OK,唔會好韌,因為出面有啲會燒到乾晒,好難咬泰式拼盤 - 有泰式魚餅、泰式蝦餅、春卷、香菜包雞,我最鐘意佢個蝦餅,好彈牙,用嚟配生蝦辣汁,勁正燒豬頸
正,吹水食吓嘢~
菠蘿冰
蒜蓉椰菜苗
雖然都未係我食過最苗,但係炒得好香,不過我覺得可以淋多少少
泰式生蝦
沙嗲串燒
雞同牛都OK,唔會好韌,因為出面有啲會燒到乾晒,好難咬
泰式拼盤
燒豬頸肉
燒豬頸肉 - 燒到啱啱好,唔會太燶,亦都重好Juice,唔韌,好味~
2015-09-17
$100 (宵夜)
我諗我寫的食評寫得最多是西餐!第二位應該是泰菜了~~XDD今次是在香港有小泰國之稱的九龍城!!好久沒去九龍城了~ 基本上每一條街也有泰菜食XDD是晚去了"小曼谷泰國美食"一行八人, 瘋狂的飲飲食食!!!因為吃也吃得快, 有d相機未食先已經被分屍了XDD就節錄部分吧~~炸魚餅~ 好好食!!!!!生蝦刺身, 新鮮美味~~ 那個辣椒真的很辣, 不吃辣的朋友要小心!!食泰菜點可以唔叫返支泰啤呢~ 放心, 朋友點的!! 不是我喔~!!我就點了椰青, 好清甜~炸蝦餅、飛天通菜、魷魚、咖喱蟹, 蒜蓉包、蠔餅、串燒, 所有野食都很對胃, 一班人分d分d, 可以叫多好多款呀!我地仲貪得意, 叫左個椰青飯來慶祝朋友生日這個"生日蛋糕"夠特別吧!!XD((味道還可以的, 但......應該唔會再點這款...... 哈哈哈!!))最後, 追加了泰式甜品 - 芒果糯米飯, 椰汁糕!!芒果糯米飯真係好好食~ 必推!!雖然坐得有點擠, 但仍無損雅致!超滿足的一餐飯聚呢~~

我諗我寫的食評寫得最多是西餐!

第二位應該是泰菜了~~XDD

今次是在香港有小泰國之稱的九龍城!!

好久沒去九龍城了~

基本上每一條街也有泰菜食XDD

是晚去了"小曼谷泰國美食"

一行八人, 瘋狂的飲飲食食!!!

因為吃也吃得快, 有d相機未食先已經被分屍了XDD

就節錄部分吧~~
炸魚餅~ 好好食!!!!!

我就點了椰青, 好清甜~
炸蝦餅、飛天通菜、魷魚、咖喱蟹,

蒜蓉包、蠔餅、串燒,

所有野食都很對胃, 一班人分d分d, 可以叫多好多款呀!
我地仲貪得意, 叫左個椰青飯來慶祝朋友生日

這個"生日蛋糕"夠特別吧!!XD

最後, 追加了泰式甜品 - 芒果糯米飯, 椰汁糕!!

芒果糯米飯真係好好食~ 必推!!

雖然坐得有點擠, 但仍無損雅致!

超滿足的一餐飯聚呢~~

2015-06-11 265 瀏覽
直到Y4的尾端才第一次探索九龍城區,小曼谷完全沒有讓我們失望!到的時候正好是飯點,趁等位的時間研究了一下餐牌,發現每一樣都想嘗試。還沒有決定叫哪些菜就叫到我們了。一進店裡看滿桌的菜都好誘人!店面不算大,好在燈光明亮,店內乾淨,大家又吃得開心,完全沒有人挑剔這一點。飯前還去了一趟洗手間。。路過後廚,感覺不管是洗手間還是廚房都算乾淨整潔,大家吃得放心最好。四個人叫了五個菜,一份蒜茸包,吃到撐!上菜速度很快,看來每天供應量大,廚房做這幾樣菜都不會停。最先上來的是海鮮冬陰功,四個人叫小份足以。我沒去過泰國,之前對在香港和國內吃到的冬陰功表示很不屑,覺得不過是辣酸湯而已。試過小曼谷的冬陰功才發現自己有多無知。不敢說正不正宗,但一入口就覺得味道複雜難忘,調料充滿別國的味道。剛開始有小小辣,但越喝越鮮。之後是咖喱青口,同样貨真價實,椰香濃郁,搭配蒜茸包正是合適。若是配白飯,我估計會連叫兩碗飯。叫了小份的小食拼盤,一定要乘熱吃!我們吃太飽,到最後炸物的口感就要差一點了。形狀最好看的要算那個焗飯,飯裡夾雜椰汁,不過味道不如其他幾個菜特別。還有一道蝦膏炒通菜,完全沒有蝦膏味。最後再加一輪飲品,沙冰味道很好
海鲜冬阴功
咖喱青口
小食拼盘
形狀最好

最後再加一輪飲品,沙冰味道很好!
小曼谷的標誌也很特別。反射弧慢的如我,過了很久才發現logo那只小像是店名的三個字組成的,哈哈。
這次很可惜沒有同門口的那輛裝飾車,等下次光顧時再來吧。
2015-05-29
5 分鐘 (堂食)
海鲜冬阴功
咖喱青口
2014-12-16 473 瀏覽
九龍城最出名就係泰國野,咁就去左試最出名既小曼谷,可能星期日關系,點知一去到排哂隊,我地唔想等,就買返去屋企食,得地叫左三樣野,外賣好快,等左一陣就有,最滿意係佢個菠蘿炒飯,d飯好鬆軟,好入味,另外個炒烏冬就嫌佢太油了,but整體黎講我覺得還可以,冇人地講到咁好食。

菠蘿炒飯
2014-12-07
10 分鐘 (外賣自取)
2014-11-09 525 瀏覽
吃泰國菜一定會想到九龍城,之前朋友的介紹下到泰好味食,然而除了泰好味外,還有多間泰國餐廳別具特色。今次想試試新野,其實本來想走到門口先看看餐牌再決定,但是走近餐牌時,店員已經揮手叫我們過去,在那毫無預兆下就走進小曼谷。 小曼谷的裝修也比較骨緻,有別於九龍城一帶的泰國餐廳,一般的泰國餐廳都較為簡陋,不過位於韓國菜林位的九龍城,也需要花些功夫去爭取途人的注意。小曼谷在九龍城多間分店,要認出絕對不難,只要記住他們那光鮮的裝修就可以了。 本來我們二人被安排坐在廚房隔離的位置,旁邊有個擺放用過碗碟的大桶,可是店員收拾東西都毫不留手大力地扔進大桶內,每次砰砰聲的巨響,耳朵受盡困擾,決定移去另一座位。安頓好後,就打開餐牌看看點什麼吧,正如剛剛所說,小曼谷在九龍城有多間分店,在餐牌上也可以看到各分店的地址,街坊懶得坐在店吃,也可以選擇外賣自取。飲品 西瓜汁:爽甜多汁,夏天喝口真是透心涼。 椰青: 即叫即開,跟西瓜汁帶給另一種的鮮甜,可是不夠冰凍,份量略比西瓜汁的多,不過也是比我想像中的少,可能之前喝過一個份量超多的椰青,總有些比較。 腐乳通菜: 家常小菜,有著腐乳的味道,夾雜著接下來的惹味食物,用來中

飲品

西瓜汁:爽甜多汁,夏天喝口真是透心涼。
腐乳通菜: 家常小菜,有著腐乳的味道,夾雜著接下來的惹味食物,用來中和一下味道也不錯。
炸蝦餅: 跟所想的一樣,大概會有四件蝦餅,但沒想到蝦餅是如此的大件,吃一件已經相當飽肚,大啖大啖的咬下去,相當有滿足感和香脆,大概這就是新鮮的口感吧。

另外,蝦的味道濃郁,熱烘烘的感覺令人覺得十分新鮮加上泰式甜酸醬更是美味呢。 每樣餸菜都想小嚐,到最後蝦餅當然吃剩,拿著小曼谷的盒把剩餘的蝦餅帶回家,叮熱後成為第二天晚飯的餸菜之一,雖然失去當日的香脆,但依然美味,回味無窮。
咖喱聖子: 本想吃個咖喱蟹,但價位大概三百多元一隻,對我們這頓平民價的晚飯,也超出了我們的預算,因此沒有點到,反而最後挑選了聖子。 聖子的價位較為划算,而且都有八九隻,簡單來說把聖子加入咖喱內,咖喱少辣,味道濃郁,絕不偷工減料地加入過多的水。
可能平常都見到是咖喱配蟹,咖喱配聖子較為少見。咖喱的份量也很多,所以我們也另外點個蒜蓉包沾點咖喱來吃。
蒜蓉包:塗上牛油,鬆脆香口,雖然沒有濃烈的蒜蓉味,但沾上咖喱汁一併吃就沒有問題了,把咖喱汁淋上蒜蓉包上,咖喱汁在蒜蓉包那粗糙的的表面上慢慢流動,讓蒜蓉包沾滿咖喱的黃色,盡是享受。

大蝦:口痕地點了一隻大蝦。把一隻蝦切半後仍霸住足足一隻碟的位置。蝦果然相當夠份量,大隻之餘咬下去啖啖滋味!具有豐富的蒜蓉味顯得蝦的鮮味更為突出呢!
椰子飯: 本想點個菠蘿炒飯,但覺得菠蘿炒飯甚為普通,點菜時見到這個椰子飯相當吸引,還掂都要點個飯,就點個新野試下啦! 先把椰子挖空,將飯加進椰子內,放到焗爐焗,把椰子的味道滲入飯內,最後淋上椰子醬,就成了這個椰子飯了。
先講上層吧,椰青上滿瀉的那一堆飯,淋上椰子醬可謂相當聰明的做法,椰子醬的甜味混入飯中,甜甜的感覺叫人不懂拒絕,而無論是椰子或椰子汁,也經常出現在泰國菜中,因此以椰子殻盛載和沐上椰子醬更是合適。
以到下層的飯,即是在椰青內飯,然而上層的椰子醬已吃掉七七八八了,但由於這層的飯放在椰青內焗,而椰青內的飯沒有壓得很實,吃飯時能感受飯內那淡淡的椰香味道,不只是接近椰子殼才有,而是在椰子殼內的飯都帶有這種清香,跟上層的味道兩者各有特色。短短的一餐飯,盡令我覺得遊了泰國一趟!
1K
2014-08-13 779 瀏覽
與朋友一行五人飯聚相約7點半,,,在對面店候位差不多半小時才有位大家都很高興能分配到這家店的位這家的座位故舒適,,感覺也較清潔!!前菜點了柚子沙律及生蝦刺身主食點了炒金邊粉,,芒果蟹肉炒飯及馬拉盞炒通菜小食點了炸蝦餅,,雞肉串燒及雞軟骨串燒另各點一杯飲品,,我點了龍眼茶柚子沙律酸酸甜甜的挺開胃生蝦很爽,,但個人認為沒什麼蝦味主食基本都正常,,首次試芒果蟹肉炒飯芒果很甜,,有些朋友吃不慣,,個人認為味道挺特別炸蝦餅是圓球形狀的熱辣辣脆脆的!蝦肉足,,也很彈牙!好吃!!!串燒也不錯~~沾醬汁吃很惹味試試不沾醬汁吃,,也不會燒得乾身或燒焦,,good!!!龍眼茶味道剛好不會太甜~~~但光顧過的友人則認為食物質素較之前差一點個人則覺得整體挺好就是等位久而已
與朋友一行五人飯聚
相約7點半,,,在對面店候位差不多半小時才有位
大家都很高興能分配到這家店的位
這家的座位故舒適,,感覺也較清潔!!

前菜點了柚子沙律及生蝦刺身
主食點了炒金邊粉,,芒果蟹肉炒飯及馬拉盞炒通菜
小食點了炸蝦餅,,雞肉串燒及雞軟骨串燒
另各點一杯飲品,,我點了龍眼茶

柚子沙律酸酸甜甜的挺開胃
生蝦很爽,,但個人認為沒什麼蝦味
主食基本都正常,,首次試芒果蟹肉炒飯
芒果很甜,,有些朋友吃不慣,,個人認為味道挺特別

炸蝦餅是圓球形狀的
熱辣辣脆脆的!蝦肉足,,也很彈牙!好吃!!!
炸蝦餅
串燒也不錯~~沾醬汁吃很惹味
試試不沾醬汁吃,,也不會燒得乾身或燒焦,,good!!!

龍眼茶味道剛好
不會太甜~~~

但光顧過的友人則認為食物質素較之前差一點
個人則覺得整體挺好
就是等位久而已
2014-08-10
30 分鐘 (堂食)
炸蝦餅
2014-05-23 576 瀏覽
係旺角睇完戲,好想食泰國野就坐紅van過黎食。行左成個九龍城,發現有好多小曼谷分店,甘就去左呢間新d既食馬介休炒椰菜苗,菜苗有d老,所以有d渣,不過都炒得好惹味椰青同椰皇,椰皇好飲過椰青菠蘿炒飯,菠蘿好好味,似係新鮮菠蘿,炒飯加埋肉鬆一流配搭拼盤,推薦香葉雞同蝦餅好彈牙,唔會太膠,魚餅同春卷一般椰子煲雞湯,好香香茅味,個湯帶少少酸,好開胃,雞好滑蒸烏頭好鮮,唔會有腥味,好鍾意個湯d肉碎好好食
係旺角睇完戲,好想食泰國野就坐紅van過黎食。
行左成個九龍城,發現有好多小曼谷分店,甘就去左呢間新d既食
馬介休炒椰菜苗,菜苗有d老,所以有d渣,不過都炒得好惹味
椰青同椰皇,椰皇好飲過椰青
菠蘿炒飯,菠蘿好好味,似係新鮮菠蘿,炒飯加埋肉鬆一流配搭
拼盤,推薦香葉雞同蝦餅好彈牙,唔會太膠,魚餅同春卷一般
椰子煲雞湯,好香香茅味,個湯帶少少酸,好開胃,雞好滑
蒸烏頭好鮮,唔會有腥味,好鍾意個湯d肉碎好好食
2014-04-26
  • 椰子煲雞湯
  • 蝦餅
  • 烏頭
2014-05-08 416 瀏覽
終於完sem,終於約到同學們一起去九龍城飯聚!原本打算吃朋友推介的昭拍耶,聽說是新式泰菜,但我們太遲才致電訂位,所以惟有留待下次吧。因為我們約的時間比較晚,去到九龍城時泰菜餐廳門口都有很多人等位,最後在小曼谷等了十至二十分鐘左右便有位了。一行八人,可以嚐到不同的泰菜。上菜速度頗快,首先來到的是馬拉盞炒通菜。好夠鑊氣,馬拉盞味道香濃,不錯。木瓜沙律。泰式沙律的味道特別,偏酸辣,不是人人都可以接受。這個木瓜沙律材料豐富,當然有木瓜,還有青瓜絲、花生、長豆、蒜頭、辣椒等。剛吃時覺得味道很怪很辣,但之後慢慢覺得很開胃,但大家對這道沙律的興趣都不大。咖喱雞和蒜蓉包。因為沒有叫白飯,所以店員提議我們叫蒜蓉包一起吃。咖喱味不會太辣,配上新鮮蒜香味重的蒜蓉包,好吃。不記得這道魚料理的名稱,但記得上菜後還要等魚蒸熟才可吃用,印象中魚的肉質嫩滑新鮮,醬汁偏鹼,不錯。還叫了芝士炸蝦丸,總共有五球。炸蝦丸的體積很大,外皮香脆,內裡的芝士濃郁,不過很油膩。吃泰菜當然不少得喝椰青,我們全枱八人清一式椰青,場面壯觀!果然椰青最能解渴,很清涼。其實還點了小食拼盤、菠蘿炒飯、泰式炒河粉,但上菜速度很快,所以都不能一一拍
終於完sem,終於約到同學們一起去九龍城飯聚!

一行八人,可以嚐到不同的泰菜。
馬拉盞炒通菜
木瓜沙律
木瓜沙律。泰式沙律的味道特別,偏酸辣,不是人人都可以接受。
咖喱雞
蒜蓉包
蒸魚
芝士炸蝦丸
椰青
吃泰菜當然不少得喝椰青,我們全枱八人清一式椰青,場面壯觀!
果然椰青最能解渴,很清涼。

其實還點了小食拼盤、菠蘿炒飯、泰式炒河粉,但上菜速度很快,所以都不能一一拍照,整體不俗,但總覺得欠缺些親切感,難得來到九龍城,下次還是想去些小店。
2014-05-05
20 分鐘 (堂食)
下午茶時間無人,唔洗等位^_^幾個月無黎,裝修左,多左啲歐陸風情,感覺整潔啲,都唔錯!今次叫左牛油大硯,每次黎到必食!黃咖哩牛,好香椰汁味,送飯一流!芝士蝦球,我覺得係為香港人而設的新口味,好食,但一人食一粒好夠!會膩!海南雞乃敗筆之處,雞完全無味,同埋好鞋!
下午茶時間無人,唔洗等位^_^
幾個月無黎,裝修左,多左啲歐陸風情,感覺整潔啲,都唔錯!
今次叫左牛油大硯,每次黎到必食!
黃咖哩牛,好香椰汁味,送飯一流!
海南雞乃敗筆之處,雞完全無味,同埋好鞋!
2014-04-26
夜晚宵夜,同虾子餅到九龍城食泰菜。以為九龍城小曼谷咁出名會好好食,點知難食到頂點。先講生菜包,豬肉無味,又好'鞋',完全好以無落香料炒,我從未食過咁難食嘅生菜包,$68。炸芝士虾丸,好大粒,好新鮮,但虾丸全是粉無落虾'交',好似食街邊小食嘅質素,$88。燒大虾唔錯,火喉剛剛好,加泰式辣醬好味,但遍貴,1隻$88。以上3樣嘢加椰青,又要加一,總數$270。我以後一定唔會再去。
夜晚宵夜,同虾子餅到九龍城食泰菜。
以為九龍城小曼谷咁出名會好好食,點知難食到頂點。

2014-02-25