唔明點解咁多人食… 第一次出街食左變酸的食物😪真係滴曬汗…一入啦 門口個啊姐就黑曬面咁…大佬啊 都唔係我迫你返工你黑我面做咩呢? 我地都叫左幾多嘢食生蝦係好味同正常的,個汁都夠辣我喜歡。唔食得辣嘅朋友就唔好點咁多啦 。等多左陣啦 上曬啲包啊餅啊 咖哩就啲包凍曬之後先上😅 酥餅上黎夠曬熱,都酥嘅但食落就一舊粉咁🤢 蒜蓉包好味之後就菠蘿通菜啦 菠蘿正常但下次唔會叫,通菜好味。全餐最好味嘅係冬陰功入面的菇咖哩在病 難食到呢😓 叫左鴨胸咖哩個味真係,我未食過咁唔夾嘅味。 好似在香腸嘅咖哩咁。 唔知點解會出現係菜單上🥴🤢🤮 重頭戲黎啦!!係我地差唔多食完的時候 佢終於上個小食拼盤。係臭嘅小食拼盤🤮🤮🤢 魚餅,蝦餅都唔彈牙… 勁多粉 好似食垃圾咁。佢魚餅係一個調味好嘅垃圾。春卷都炸得好嘅,但係臭嘅。雞棗唔洗講。真係酸嘅,第一次出街食到酸嘅嘢。唔明點解咁多人嘅餐廳啲嘢都可以係酸嘅🥴🤢🤮你地廚房係要在幾差先可以整到啲咁嘅嘢出黎。 流量咁高都可以係壞嘅,廚房有幾污糟真係不感想像🤮🤢🤢🤢🤮🤮其實我自問真係唔係高要求,但真係接收唔到你地比啲變壞左嘅食物啲客🤢🤢🤢
唔明點解咁多人食…
第一次出街食左變酸的食物😪真係滴曬汗…

之後就菠蘿通菜啦 菠蘿正常但下次唔會叫,通菜好味。

全餐最好味嘅係冬陰功入面的菇

2021-07-06 265 瀏覽
📍 小曼谷&BTS 九龍城💰 人均 150 早就聽說小曼谷很好吃,終於來到九龍城做完massage一試,因為有點怕胖要了海鮮黃咖哩,不得不說咖哩味十足,而且非常濃稠,配一碗白飯吃再好不過了!可惜我們每要白飯,不過泰式炒飯也是很好吃!兩個人一份咖哩,一份飯其實就剛剛好了,因為海鮮咖哩的量超大,而且可以看到熬製的咖哩裡面有雞蛋,非常足料!冬陰功相對來說有點相形見絀,無論如何都是推薦他們家的咖哩!世界第一🤣
📍 小曼谷&BTS 九龍城
💰 人均 150
海鮮黃咖哩
冬陰功
炒飯
海鮮黃咖哩
2021-06-25 469 瀏覽
見到咁岀名咁多好評,以為一定冇伏啦,點知。。。😒首先,每碟份糧偏少,而且食材唔入味,叫左碟菠蘿炒飯,嗰幾隻炸蝦食落直頭似白烚;人人都讚嘅蝦餅真係好普通,我會話同超市買嘅熟食冇乜分別😕最有問題係服務態度,開頭其實冇咩,由打電話去book位到入坐,店員都係好有禮貌但正當我地好好地食緊冇耐,有個店員(定係老闆)無啦啦隊張寫滿菜式編號嘅紙問我地嗌嘅白膳要一條定半條,但我地根本冇order過白膳,咁我哋就梗係話冇啦😧,我哋只係講左一句「我哋冇嗌喎」,佢就連珠發炮咁話「係你地嗌㗎,你哋寫左㗎喎,張紙係你地寫㗎!」語氣勁差,講到好係我地走數黎食霸王餐咁之後佢伙記提一提佢先知自己搞錯左咁就不了了之好心佢自己睇清楚先吧俾啲咁嘅食物質素仲要人受埋你嘅氣😡
見到咁岀名咁多好評,以為一定冇伏啦,
點知。。。😒
首先,每碟份糧偏少,而且食材唔入味,
叫左碟菠蘿炒飯,嗰幾隻炸蝦食落直頭似白烚;
人人都讚嘅蝦餅真係好普通,我會話同超市買嘅熟食冇乜分別😕
但正當我地好好地食緊冇耐,
但我地根本冇order過白膳,咁我哋就梗係話冇啦😧,
我哋只係講左一句「我哋冇嗌喎」,
語氣勁差,講到好係我地走數黎食霸王餐咁
之後佢伙記提一提佢先知自己搞錯左
咁就不了了之
好心佢自己睇清楚先吧
俾啲咁嘅食物質素仲要人受埋你嘅氣😡

馬拉盞炒通菜
2021-06-21 279 瀏覽
九龍城小曼谷 ⭐⭐⭐⭐太耐無去過泰國流行,唯有去下食泰國菜🤣咖喱炒硯⭐⭐⭐估唔到咁出色,好重咖喱味,拎黎點蒜蓉包一流😍泰式金邊粉⭐⭐⭐都好入味,不過就少佐d火喉,辣佐dd🤣鐘意食辣既可以試下豬頸肉⭐⭐⭐ 哩個根本係最愛😍好香又正 好有炭燒味生蝦🦐⭐⭐⭐朋友好鐘意食,可能我自己麻麻,朋友話好正😆泰色通菜⭐⭐⭐⭐每一次去食泰國菜都必點😆次次都食嗮下次要同朋友再過去式下,不過最好book位,如果唔係多人就有排等🤣
九龍城小曼谷
⭐⭐⭐⭐
太耐無去過泰國流行,唯有去下食泰國菜🤣

咖喱炒硯⭐⭐⭐
估唔到咁出色,好重咖喱味,拎黎點蒜蓉包一流😍

泰式金邊粉
⭐⭐⭐
都好入味,不過就少佐d火喉,辣佐dd🤣鐘意食辣既可以試下

豬頸肉
哩個根本係最愛😍好香又正 好有炭燒味

生蝦🦐
⭐⭐⭐
朋友好鐘意食,可能我自己麻麻,朋友話好正😆

泰色通菜
⭐⭐⭐⭐
每一次去食泰國菜都必點😆次次都食嗮

2021-06-17 365 瀏覽
總結1. 極推薦超值蝦餅 好味大份彈牙2. 價錢於泰國菜之中尚可接受3. 份量適中 不建議大食人士本身已經食過幾次 今次兩人再食平日晚上七點嚟到 尚有空位二人份量叫左四款菜式1. 細份冬蔭公湯冬蔭公惹味 好多香料 內有原隻蝦 爽口有味 2. 細份芝士蝦球初試芝士蝦球失準 咬落熱但唔彈牙 遜於普通蝦餅 芝士流心 3. 咖哩雞 + 4. 蒜蓉包咖哩雞內雞件雖少 但汁惹味蒜蓉包上菜時香氣撲鼻 回味無窮最後食晒啲雞都加多左一客蒜蓉包嚟點汁食 十分滿足~
總結

初試芝士蝦球失準 咬落熱但唔彈牙 遜於普通蝦餅 芝士流心
3. 咖哩雞 + 4. 蒜蓉包
咖哩雞內雞件雖少 但汁惹味
蒜蓉包上菜時香氣撲鼻 回味無窮
最後食晒啲雞都加多左一客蒜蓉包嚟點汁食 十分滿足~

2021-05-18
  • 炸蝦餅
2021-06-10 285 瀏覽
今日朋友聚會,佢話想食泰國嘢,咁食泰國嘢就一定會去到九龍城啦。要食梗係食好啲,喺OpenRice一搵底下發現小曼谷呢一間泰國嘢算係好平比較多同埋出名嘅一間店,所以就入去試一試啦。一入到去間餐廳,店員即刻幫我哋安排座位,非常之有禮貌。雖然我哋得兩個人,但係實在太多款泰國嘢都好想去試一試,所以都叫得比較多,非常滿足。不過好彩就係呢一間小曼谷佢嘅價錢唔算太貴,非常親民,令我哋試咗好多款唔同嘅泰國菜。我哋試咗馬拉盞炒通菜啦,燒烏頭,咖喱雞,海南雞,仲叫埋杯椰子水爽一爽😛😛 首先講吓佢嘅飲品椰子水先,佢嘅椰子好大個,裏面又甜又多汁,椰子水真係食泰國菜必備嘅嘢食嚟㗎。然後我最鍾意食就係佢嗰個咖喱雞,咖喱汁真係非常惹味,味道剛剛好,唔會話太辣又或者太甜,攞嚟送飯或者送薄餅一流。另外佢嘅燒烏頭都唔錯㗎,烏頭肉質鮮嫩,烤一烤佢呢個味道就更加鮮同埋更突出。☺️而馬拉盞炒通菜都非常高水準,佢嘅通菜炒得唔會話太林,食落仲係幾爽口,同時又入味喎。😍😍😍總嘅來講,我覺得呢度嘅泰國菜性價比好高,就算係兩個人黎,都唔會話驚太貴而唔敢試多啲款嘅泰國菜,價錢親民,食物質素好,係九龍城泰國菜數一數二嘅好餐廳。

2021-05-07 505 瀏覽
假期也要上班,真是有點疲倦,只好與同事結伴吃晚飯,我們選擇了教育路「小曼谷」吃泰菜,泰國菜香料豐富惹味,所以自己十分喜歡。這間食店地方不算大,簡約整齊,食物款式多。黃咖喱海鮮盤子看落細細,但原來材料也很充足,有大大隻青囗、鮮甜彈牙的蝦🦐、魷魚🦑、元貝雖然比較細少,但鮮味彈牙、配料還有青椒🫑及洋蔥🧅食材非常豐富。泰式鲜蝦炒金邊粉 味道略有少許酸酸甜甜,非常開胃,另外還有幾條大蝦在金邊粉上,蝦🦐肉鮮爽。雞腎、珍寶腸、雞全翼🐔都是我喜歡吃的,燒得岩岩好,不會過乾身,沾一點沙爹醬吃,更香口好味。泰式拼盤有蝦餅、春卷、雞肉棗及泰式炸魚餅上桌時已嗅到香噴噴的味道,吃時記緊要小心燙囗,因為春卷炸到好香脆,餡料飽滿,有粉絲、蘿蔔、菜和西芹。餡料簡單得來調味不錯😋,蝦餅都好好味😋入囗彈牙。最後飲埋椰汁🥥冰 、珍多冰,已經非常滿足😋,消除了所有疲倦啦!

黃咖喱海鮮

泰式鲜蝦炒金邊粉

雞腎、珍寶腸、雞全翼🐔

泰式拼盤
有蝦餅、春卷、雞肉棗及泰式炸魚餅

2021-03-27 665 瀏覽
朋友話要食泰國嘢,問我九龍城邊間餐廳好,我話當然小曼谷啦,因為食開咁多次,都冇失望。今次我哋點左泰式燒牛仔骨,芒果蟹肉炒飯,泰式柚子沙律。泰式燒牛仔骨:一共有3件,好入味,肉質嫩滑,燒得啱啱好唔會老。芒果蟹肉炒飯:呢個飯真係好正,冇諗過一個炒飯都可以咁好味,我同朋友都食到讚口不絕。本身好唔鍾意食飯嘅我都忍唔住一食再食。每一啖飯都有蟹肉嘅鮮甜,配合花生肉鬆芒果帶出特別的美味,好值得一試。泰式柚子沙律:柚子很鮮甜,大蝦也很新鮮。今個晚餐三道餸都很滿意,一如既往嘅好味道。
泰式柚子沙律:柚子很鮮甜,大蝦也很新鮮。
今個晚餐三道餸都很滿意,一如既往嘅好味道。

2021-03-20
2021-03-26 459 瀏覽
昨晚,媽媽看過了「珍珍美食團」後,決定要請我和弟弟到南角道小曼谷吃晚飯。於是,我在前一天已預訂好了三位。我們是第一次光顧這家餐廳的,感覺餐廳服務生非常和藹可親,環境舒適,座位也很寬敞,菜式多之餘,也十分美味和地道。我們先後點選了馬拉盞通菜、咖喱蟹、薄餅和冬陰公。咖喱蟹一上枱很有睇頭,大大隻的蟹,份糧十足,咖喱汁香香滑滑的,伴隨著很香的椰汁味,沾上薄餅吃實在無得輸!由於太開胃,我們點了兩碗白飯一起share。蟹的份糧實在很多,我們就只好留待下一次再來嘗試其他的美食。我們最後喝過美味的冬陰公,冬陰公跟曼谷建興海鮮酒樓的一樣,都是色香味俱全!最後友善的服務生更為我們奉上一碟椰汁膏。回到家後完全不感到一絲口渴,足以證明廚師好有heart,也好有良心,不會像一些餐廳以味精來調味!整體來說,由環境、服務、衛生、食物、價錢、小曼谷真心很有水準和誠意,亦是一間滿有良心的飯店。這是一次很滿足的美食體驗,一定要光顧!祝老闆和各位服務生身體健康、生意興隆、好人一生平安!
於是,我在前一天已預訂好了三位。
2021-03-25
1 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
2021-03-10 329 瀏覽
同同事一齊係九龍城做嘢,到左中午大家都唸食咩好,唸起一間開左好耐既泰國餐廳:小曼谷,大家決定要去試下。嗌左半隻海南雞,一條青檸烏頭,馬拉盞炒通菜。海南雞:雞肉都算滑,有雞味,配上特製醬汁,好開胃,好快就俾我地幾個掃曬。明爐青檸烏頭:魚肉好滑,湯汁非常野味,我們都忍唔住空口飲左幾啖湯,酸酸辣辣好開胃,食到停唔到口。馬拉盞炒通菜:通菜很嫩口,唔太鹹,辣度也適中,味道不錯。總體來睇,呢間餐廳的泰國菜味道非常正宗,很多年前已經開始幫襯,今天再食依然能夠保持水準,大家食得非常開心!
嗌左半隻海南雞,一條青檸烏頭,馬拉盞炒通菜。

馬拉盞炒通菜:通菜很嫩口,唔太鹹,辣度也適中,味道不錯。
2021-03-01
2021-02-22 412 瀏覽
限眾令禁晚市堂食 只好在朋友屋企一眾就在九龍城附近 點可以唔食泰菜小曼谷雖然好出名嘅九龍城泰國菜但我就一直未試過見到外賣app有套餐叫 十分抵食就試下. 我地4個人叫左個幾人套餐 加份燒豬頸肉意想不到 份量大 而家仲保溫十分佳而且包裝得好 2碗冬陰公湯都無漏出嚟份量仲多到食唔哂套餐包括2個飯麵類、1個菜、2碗湯、4片蒜蓉包、咖喱汁青口、生菜包當中生菜包十分之推薦 微辣令人一口接一口咖喱汁點配蒜蓉包無得頂真令人流連忘返.
限眾令禁晚市堂食

• 生菜包
  • 蒜蓉包
  • 咖喱青口
2021-01-25 430 瀏覽
冬陰功湯 (跟餐附送)整體算不錯 酸辣味平衡不足 酸味略嫌太多 顏色較一般冬陰功湯淺白 碗中有數塊香菇 香菜 和少量豬肉碎總分3.8/5蝦膏肉碎炒飯 $48口感吃下去有點像糯米飯 可能因為飯粒口感較硬 整體口感比較油膩 飯粒沒有粒粒分明蝦膏味較淡 每一口飯只有微微的蝦膏香 炒飯的配料有乾蔥 有點像臘肉的肉碎 和蔥 整體來說沒有太特別的味道和口感 但如果把價錢也加入考慮因素就已經不錯了總分3.5/5雞肉豬肉串燒 (跟餐加$23)各一串豬肉串燒比一般 肉質較乾硬 肉汁欠奉雞肉串燒較好 雖然肉質也是乾 但有炭燒味 整體味道跟沙嗲醬也比較合拍 沙嗲醬有滿滿的花生味 不太能吃得出沙嗲味總分2/5
冬陰功湯 (跟餐附送)
整體算不錯 酸辣味平衡不足 酸味略嫌太多

總分2/5

2021-01-25
午餐
2020-10-17 880 瀏覽
👦🏻👦🏻🧒🏻🧒🏻人均消費: 281環境舒適度:👣👣👣👣👣食物賣相:😍😍😍😍😍食物味道:👅👅👅👅👅食物價格: 💰💰💰💰💰店員服務:👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳性價比:🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻再次光顧:👀👀👀👀👀疫情後的聚會, 選擇左九龍城小曼谷. 😋😋😋早一星期已經book jor位去到小曼谷,老闆好好 安排左個房比我地其字係個籠泥🤣好搞笑,一坐低我地好似當自己去泰國甘係甘嗌野食。如果講到小曼谷,必飲🥤既野一定係椰青,好冰凍🥶同埋啲椰肉係好易產到出泥。野食方面🍴🍴🍴🍴生蝦刺身生蝦刺身生蝦刺身,重要事情講三次!好👌推介蒜茸包,好脆好夠味。冬陰公湯- 比較辣同埋都足料。至於蝦餅。同行四個人🤣本泥想叫五件蝦餅🤣一泥到即刻諗好彩無叫 因為大到估你唔到真係。另外都叫左推介軟殼蟹咖哩包 建議三個人以上先叫 因為都幾多幾流🤣最後食埋椰汁糕甜品👅👅👅👅整體泥講係好味 埋單每人都係280左右
👦🏻👦🏻🧒🏻🧒🏻人均消費: 281

環境舒適度:👣👣👣👣👣
食物賣相:😍😍😍😍😍
食物味道:👅👅👅👅👅
食物價格: 💰💰💰💰💰
店員服務:👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳
性價比:🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻
再次光顧:👀👀👀👀👀

疫情後的聚會, 選擇左九龍城小曼谷.
😋😋😋早一星期已經book jor位
去到小曼谷,老闆好好 安排左個房比我地
野食方面🍴🍴🍴🍴生蝦刺身生蝦刺身生蝦刺身,重要事情講三次!
好👌推介蒜茸包,好脆好夠味。
冬陰公湯- 比較辣同埋都足料。
最後食埋椰汁糕甜品👅👅👅👅
  • 椰青
  • 泰式生蝦
  • 沙嗲串燒
2020-09-26 604 瀏覽
每次去九龍城揼,完咗都會食埋泰國嘢先走,今次就試下呢間小曼谷。我哋三個女人食量驚人,嗌左差唔多近10個菜,1500蚊埋單!今次食咗咖喱軟殻蟹農夫包、小食拼盤、明爐烏頭、生蝦、生菜包、冬陰功湯、豬頸肉炒椰菜苗、甜品拼盤、芒果糯米飯!再嗌左兩支啤酒、一個椰青。由於實在太肚餓,都唔記得影相,去到食甜品先醒起😐😐😐😐😐😐逐樣改下個味道先咖喱軟殻蟹農夫包: 咖喱味真係好正,佢唔係辣,但係佢個味道好豐富,好香口,食完會想繼續食落去嘅感覺,個麵包吸晒啲汁真係好好食!值得一試!失色嘅係,個軟殼蟹真係有啲鹹,大家寧願食個包都唔想食個軟殼蟹。希望下次唔係咁啦。小食拼盤: 正正常常好好食,自己平時比較鍾意食蝦餅,要求會高啲,覺得個蝦餅呢度就篇鬆軟,如果蝦肉多啲重啲蝦味就開心啲啦。明爐烏頭:因為有人唔食辣,我哋怕辣就食原味唔辣嘅,條魚夠新鮮,所以就算調味唔係太重都OK。生蝦: 生蝦好厚身,正!生菜包,冬陰功都係正常發揮。豬頸肉炒椰菜苗,啲菜好爽口,豬頸肉味道濃郁!芒果糯米飯,我覺得個椰汁唔夠香偏甜,sad甜品拼盤,班蘭糕係好食嘅,椰汁糕就真係一般,可能關佢個椰汁真係唔夠香,粟米嘅甜味都搶過佢。

由於實在太肚餓,都唔記得影相,去到食甜品先醒起😐😐😐😐😐😐

逐樣改下個味道先

生蝦: 生蝦好厚身,正!

生菜包,冬陰功都係正常發揮。

豬頸肉炒椰菜苗,啲菜好爽口,豬頸肉味道濃郁!

芒果糯米飯,我覺得個椰汁唔夠香偏甜,sad

2020-09-22
  • 泰式生蝦
  • 咖哩
2020-07-07 825 瀏覽
好耐冇嚟過九龍城,最吸引我嘅當然係泰國菜,所以就嚟咗小曼谷。本身冇預約到,去到門口已經有很多人等位,所以我跟女朋友兩個人要等了45分鐘才有位。我們總共點了三款食物分別係海南雞飯,蝦醬炒椰菜苗,蒜蓉牛油燒大蜆!先講吓個海南雞飯,雞肉全去骨,有雞味,飯有油香👍🏻,不過至於個人覺得最好味係炒椰菜苗,蝦醬味相當濃香,椰菜苗爽口,亦不會苦很好吃。最後係蒜蓉牛油大蜆,蒜蓉牛油平均佈滿每一隻,蜆肉很大隻亦鮮甜,讚!

海南雞飯
蝦醬炒椰菜苗
蒜蓉牛油燒大蜆
2020-07-05
45 分鐘 (堂食)
海南雞飯
蝦醬炒椰菜苗