2022-01-27 16 瀏覽
最近真係好鍾意食泰國嘢,上次食完呢間🌟小曼谷泰國美食🌟 @minibangkok 嘅晚餐,今次試埋佢嘅午餐😋最近午餐套餐仲送埋冬瓜湯同龍眼冰架,而且份量多好抵食👍🏻._.🦀|泰式軟殼蟹配蒜蓉包|🦀軟殼蟹數量都算多,炸到香脆可口,而且軟殼蟹啲肉都算多,好有口感👍🏻蒜蓉包大大塊,上面嘅蒜蓉塗滿晒整個蒜蓉包☺️再配埋濃濃嘅咖喱汁香濃又好味😋·🐥|BTS無骨海南雞飯|🐥無骨海南雞啖啖肉,肉質淋身,海南雞點上附送嘅醬料,再配每一啖油飯,的確好好食👍🏻·🐤|泰式酸辣鳳爪|🐤呢個泰式酸辣鳳爪比一般唔算辣,夠味而且鳳爪係冇骨,係我好鍾意食嘅泰式必食小食🌟·🍲|泰式煲仔翅|🍲呢度啲煲仔翅真係食過返尋味😆可能我鍾意食碗仔翅果類流質食物💗已經係第二次叫,同樣都係咁好食咁入味,裏面真係有翅架,好足料👍🏻·🥤|飲品|🥤🧊泰式龍眼冰午餐附送嘅龍眼冰,估唔到龍眼數量都算多👍🏻·🥥椰汁沙冰椰汁夠味,配埋沙冰唔會太甜👍🏻._.
🦀|泰式軟殼蟹配蒜蓉包|🦀
🐥|BTS無骨海南雞飯|🐥
🐤|泰式酸辣鳳爪|🐤
🍲|泰式煲仔翅|🍲
🥤|飲品|🥤
🧊泰式龍眼冰
午餐附送嘅龍眼冰,估唔到龍眼數量都算多👍🏻
🥥椰汁沙冰
椰汁夠味,配埋沙冰唔會太甜👍🏻
午餐
2022-01-26 17 瀏覽
九龍城泰國餐廳多不勝數,都有啲集團式,亦有小店,而呢間咁啱可以係度訂座兼就近地鐵出口,黎試下先餐廳好先進,以QR Code進入頁面揀食物。午茶款式好多,有普通午餐,又有高檔午餐,主菜內容好唔同,不過眼見多數都食普通嘅午餐會送湯同飲品,湯係冬陰肉碎湯,酸酸地開胃我叫左青咖喱牛腩飯 $52,青咖喱香濃少辣,除左牛腩,仲有菜類配料,泰國圓茄子同四季豆,飯我真係食唔晒,因為佢用嘅碗比正常家庭飯碗大1/3另外有黃咖喱香茅豬扒飯 $50,黃咖喱重椰味,唔辣豬扒外層炸到金黃色好靚,配料係紅綠燈籠椒,有啲港式味道餐飲包龍眼冰,凍龍眼冰+$2,熱嘅唔洗加錢,揀左凍嘅少冰少甜,味道啱啱好,清清地,去除食物醬汁味道食完比錢後發現原來佢同隔離BTS係同一餐廳,因為見到員工係BTS拎飲品過小曼谷

會送湯同飲品,湯係冬陰肉碎湯,酸酸地開胃

另外有黃咖喱香茅豬扒飯 $50,黃咖喱重椰味,唔辣
豬扒外層炸到金黃色好靚,配料係紅綠燈籠椒,有啲港式味道

2022-01-24
今日嚟九龍城食泰國菜,揀左小曼谷。一坐低侍應就比齊碗碟,再加兩杯暖水,呢樣做得幾好!馬拉盞炒通菜 一放低就好香趁熱食一啖,好濃郁嘅味道佢啲醬好香,好似見到有細細粒既蝦米乾, 個醬已經好足料成個菜炒得夠鑊氣,整體好惹味!海南雞飯海南雞嘅賣相唔錯,雞皮好靚,睇落去充滿油分我哋選擇咗白飯,因為本身唔喜歡食油飯個海南雞好滑好滑!海南雞醬汁調得好好味, 有點辣,甜, 酸, ,成個雞飯好食!柚子沙律 好大碟,大量柚子肉堆積在一起,再加幾隻鮮蝦, 已經夠吸引!柚子味道非常之清甜,一啲都唔酸,好好食!而且再加一啲花生碎同乾蒜,增加咬口, 好食!蒜蓉蒸虎蝦+蒜蓉蒸扇貝 即叫即蒸,所以呢個需要啲時間。蒜蓉扇貝同虎蝦上面鋪滿大量嘅蒜蓉,而且再加左啲魚仔乾,勁香而且魚仔乾夠脆, 增加口感!蝦肉同埋扇貝嘅都好新鮮,蝦肉係好爽身; 扇貝肉好鮮甜, 大大隻!食到海鮮既鮮甜味!如果再想食少少辣嘅,配合佢哋嘅辣汁,更加惹未!豬肉串+雞肉串豬肉雞肉都考得香,肉邊有點燶邊, 正不過如果肉質可以再保留更多嘅水份,就更加好個沙嗲醬調得好, 串燒加埋佢, 味道更出食泰國嘢一定會叫椰青!清甜!椰青肉都好淋,好容易刮出嚟!成餐飯都食
今日嚟九龍城食泰國菜,揀左小曼谷。

一坐低侍應就比齊碗碟,再加兩杯暖水,呢樣做得幾好!

馬拉盞炒通菜

一放低就好香
趁熱食一啖,好濃郁嘅味道
佢啲醬好香,好似見到有細細粒既蝦米乾, 個醬已經好足料
成個菜炒得夠鑊氣,整體好惹味!

海南雞飯

海南雞嘅賣相唔錯,雞皮好靚,睇落去充滿油分
我哋選擇咗白飯,因為本身唔喜歡食油飯
個海南雞好滑好滑!

柚子沙律

好大碟,大量柚子肉堆積在一起,再加幾隻鮮蝦, 已經夠吸引!
柚子味道非常之清甜,一啲都唔酸,好好食!
而且再加一啲花生碎同乾蒜,增加咬口, 好食!

蒜蓉蒸虎蝦+蒜蓉蒸扇貝

即叫即蒸,所以呢個需要啲時間。
蒜蓉扇貝同虎蝦上面鋪滿大量嘅蒜蓉,而且再加左啲魚仔乾,勁香
而且魚仔乾夠脆, 增加口感!
如果再想食少少辣嘅,配合佢哋嘅辣汁,更加惹未!

豬肉串+雞肉串
豬肉雞肉都考得香,肉邊有點燶邊, 正
不過如果肉質可以再保留更多嘅水份,就更加好
個沙嗲醬調得好, 串燒加埋佢, 味道更出

食泰國嘢一定會叫椰青!清甜!
椰青肉都好淋,好容易刮出嚟!

成餐飯都食得好開心好滿足
食物整體質素好
而且侍應好好禮貌,走嗰陣時都會同你講拜拜
食得好滿足!
2022-01-25
午餐
2022-01-20 42 瀏覽
無得去旅行 唯有去小曼谷扮去左泰國啦約左朋友食小曼谷 必食生蝦刺生同咖哩軟殼蟹 😋 太耐無黎食啦 原來而家落單係要scan QR code 以前都係夜晚同一大班朋友黎 都唔知原來仲有午餐精選 set lunch 仲會送湯同熱龍眼水/凍龍眼冰秦皇咖喱軟殼蟹配蒜蓉包 $118呢個一定要趁熱食 軟殼蟹同個蒜茸包夠熱夠脆 個咖喱仲要勁香份量十足 起碼有2隻軟殼蟹再配埋個蒜蓉包一齊食 間值一流呀🤤泰式生蝦刺生 $108隻隻都好新鮮 再點埋個泰式辣汁 正呀👍🏻椰汁雞湯 $85朋友話想試下個雞湯 但個人覺得味道偏鹹 下次都係飲返冬蔭公湯先
無得去旅行 唯有去小曼谷扮去左泰國啦

• 生蝦刺身
  • 秦皇咖喱軟殼蟹配蒜蓉包
1K
2022-01-18 16 瀏覽
之前同朋友去了九龍城搵食,搭港鐵宋王臺站B2出口一出就望到這裡,招牌揮手吹氣公仔,這裡有我喜歡嘅口味,當然不用搵就行過去啦!有兩個鋪位方便食客,但都好多人等位,等了一陣安排入座,座位唔算太迫,都座得舒服,落單利用QR code 十分方便易用,點了個泰式柚子沙律,多汁柚子果肉配上大量嘅椰絲果仁,十分醒胃!主角就係泰皇咖喱法包軟殼蟹,大大隻炸軟殼蟹已經切件伴住個法包,而法包內放滿了香濃嘅咖喱,軟殼蟹可浸滿香濃咖喱入口,味道更濃郁,而本身法包亦焗得十分香脆,加埋咖喱,真係不停吃,由外至內一啲都唔會浪費!當然加埋個小曼谷原隻芒果糯米飯,芒果肉十分香甜多汁,糯米飯配埋香濃椰漿,入口煙韌彈牙十分有口感!在這裡總有啱口味嘅選擇!

在這裡總有啱口味嘅選擇!
2022-01-15 18 瀏覽
九龍城一日遊午餐挑了小曼谷吃泰國菜餐牌挺豐富的第一次來挑了一些不辣的來試試下次想再來改試試咖哩海鮮餐呢蟹肉炒飯挺為淡口味的一碟炒飯蟹肉不多,比想像中味道較淡呢泰式馬拉盞炒椰菜苗比想像中炒得更有鍋氣,醬料超香,菜超級新鮮,很爽口入味,是最喜歡的一道菜芒果糯米飯本來想著當甜品,但飯挺多的很飽肚椰汁挺香,芒果很甜但飯太多了,椰汁相比起來太少了吃了一半變吃白飯多一點椰汁會才滿足呀泰式拼盤-小小吃類型太多有選擇困難只好叫個拼盤,有春卷,蝦餅,魚餅等等,小型也挺夠分量,分來吃剛剛好拼盤有配甜酸醬,因為食物味道偏單一,要搭醬吃才行呢
九龍城一日遊
午餐挑了小曼谷吃泰國菜
餐牌挺豐富的
第一次來挑了一些不辣的來試試

下次想再來改試試咖哩海鮮餐呢

蟹肉炒飯
挺為淡口味的一碟炒飯

蟹肉不多,比想像中味道較淡呢

泰式馬拉盞炒椰菜苗

芒果糯米飯
本來想著當甜品,但飯挺多的很飽肚
椰汁挺香,芒果很甜
但飯太多了,椰汁相比起來太少了
吃了一半變吃白飯
多一點椰汁會才滿足呀

泰式拼盤-小
小吃類型太多有選擇困難
拼盤有配甜酸醬,因為食物味道偏單一,要搭醬吃才行呢

好彩約到感受泰國菜晚餐,如果唔係要等成個月都冇得食晚飯,約埋兩個friend去九龍城,泰菜當然首選小曼谷,望見 BTS 就令我懷念旅行🧳而家有地鐵去九龍城食飯真係好方便,南角道仲要喺地鐵站口對面,預啲時間排隊,因為都好有人氣。衛生措施做足抗疫一流,相隔距離都夠闊。沙嗲串燒拼盤其實係自製拼盤,見到咁多款式都想食,泰國姐姐喺我後邊燒串燒,廚房香味撲鼻,一於食勻幾款人氣推介!豬肉沙嗲串燒、牛肉沙嗲串燒,肉味濃郁,沙嗲惹味!雞全翼沙嗲串燒微焦,外脆內軟又多汁,超好食!泰式臘腸你又試過未?珍寶腸沙嗲串燒大大條啖啖肉,好味道!泰式煲仔翅回味無窮!同喺泰國食嘅煲仔翅真係有幾分相似,熱辣辣,真材實料。魚翅加配料,湯底濃郁,鮮甜美味,口感有層次,再加啲胡椒粉,咁嘅價錢食到酒家嘅級數,真係好抵食!震撼價益街坊!珍多冰唔係周圍啲珍多冰都咁好飲,小曼谷材料地道經典,椰汁香味特濃,珍多彈牙。泰式鮮蝦炒金邊粉最後當然要叫泰式鮮蝦炒金邊粉,每一次都必食,材料款式多,有蝦有蛋再加啲青檸汁,直情好似返咗去泰國小曼谷啲市集一樣,好味到飛起。紅蘋果沙冰食到熱辣辣朋友叫咗杯沙冰,紅蘋果沙冰真材實料有蘋果蓉,淡淡清爽甜甜地。希

沙嗲串燒拼盤

豬肉沙嗲串燒、牛肉沙嗲串燒,肉味濃郁,沙嗲惹味!

雞全翼沙嗲串燒微焦,外脆內軟又多汁,超好食!
泰式臘腸你又試過未?珍寶腸沙嗲串燒大大條啖啖肉,好味道!

泰式煲仔翅

珍多冰

泰式鮮蝦炒金邊粉

紅蘋果沙冰

希望疫情盡快過去,我哋又可以快啲出嚟食飯gathering。
10 分鐘 (堂食)
  • 沙嗲串燒
2022-01-12 191 瀏覽
    小曼谷泰國美食南角道,就在地鐵站一出嘅位置,晚上七點到達餐廳已經門口出現少少人龍嚟要食還是早一點去食比較舒服!我地等左陣之後被安排入座,座位之間都有足夠空間,店員招呼都好好一坐低,店員就畀咗個q r code我哋,自己電子落單,不經人手下班後食物速送上小曼谷泰式煲仔翅辦高叫任何食物加98蚊就有啦!但係今日我哋唔想食下次再試下啦泰式沙爹串燒牛肉$17蚊/串串燒係必定會叫嘅嘢!即叫即燒牛肉口感好正!精華所在係佢個沙嗲汁,沙爹汁花生味濃郁而且口感綿!真係令人回味無比!牛肉用上好嘅部位,唔會太肥或太瘦!而且沒有加上任何辣椒或者黑椒,即使小朋友食都好開心!!黃咖哩法包軟殼蟹$168雖然係叫做黃咖哩,但一啲辣味都冇小朋友都食得!農夫包入面放滿香濃咖哩,口感好滑原本想再加個白飯伴汁食!但份量之大,兩個人食一定好夠!麵包加咖哩精華所在,簡直就係人間美食!軟殼蟹炸到外脆內軟,同時亦都能夠沾滿咖哩汁,咁大份先$168,好抵食仙芒蟹肉炒飯$93每一啖飯都食到有蟹肉係入面/!?仲有大量嘅芒果肉!芒果同蟹肉相輝映!沒有因為甜味嘅芒果肉搶了蟹肉的味道!反而甜甜酸酸,仲更加開胃清新!再加咗啲蛋絲,飯既口感軟

嚟要食還是早一點去食比較舒服!

小曼谷泰式煲仔翅辦高叫任何食物加98蚊就有啦!

但係今日我哋唔想食下次再試下啦

泰式沙爹串燒
牛肉$17蚊/串

串燒係必定會叫嘅嘢!即叫即燒

黃咖哩法包軟殼蟹$168
雖然係叫做黃咖哩,但一啲辣味都冇小朋友都食得!

農夫包入面放滿香濃咖哩,口感好滑

仙芒蟹肉炒飯$93

每一啖飯都食到有蟹肉係入面/!?仲有大量嘅芒果肉!芒果同蟹肉相輝映!沒有因為甜味嘅芒果肉搶了蟹肉的味道!反而甜甜酸酸,仲更加開胃清新!再加咗啲蛋絲,飯既口感軟硬適中,唔會太淋或者太濕,炒飯來講我真心覺得係上佳之選

椰青天然又清新!夠凍!
食到飽飽,一人除番起都係百零蚊,抵食!
自從宋王臺站開通之後,都多咗嚟九龍城食嘢。九龍城最出名就係泰國嘢食,當中以小曼谷最為廣為人知🤓 幾年之前都食過一次,今次佢轉左舖頭,細間左🥺 但係嘢食質素都keep到,好有泰國風味🇹🇭💛 冬蔭公湯 💰105必叫冬陰功湯!呢個係二至三人份量,同男朋友兩個人飲,每人可以飲到兩至三碗。睇行會有一個爐,一路助熱住,啱晒冬天飲,加上有微辣,飲完成個人暖哂!湯入面仲會有幾隻大蝦,菇菌類等等,辣度因為我都飲到,所以係小辣😂 飲完好開胃的!💛 泰式蟹肉炒飯 💰83呢個炒飯都幾香,雖然比想像中簡單咗少少,因為蟹肉炒完之後好似消失咗😂 仔細睇嘅話都會有蟹肉絲的💛 泰式燒原隻鮮魷 💰118推薦菜式!好大條魷魚,口感超級軟熟,上面本身已經圖左一層醬汁,唔點醬都可以👌🏻 如果可以再燒多一陣應該會再香脆d💛 沙嗲串燒: 牛肉、雞肉、雞髀菇 💰17@1沙嗲一定要趁熱食,凍咗之後口感就會鞋好多,同埋一定要點沙嗲醬,好惹味~💛 泰式奶茶 💰26泰式奶茶一向偏甜,同埋差底係用泰國茶,冇咩澀味,好飲人均消費: 💰 212(已加一)-環境:💛💛💛💛服務:💛💛💛💛推薦:💛💛💛💛-🍽餐廳: 小曼谷泰國美食📍地址: 九龍城南角道9

💛 冬蔭公湯 💰105

💛 泰式蟹肉炒飯 💰83

💛 泰式燒原隻鮮魷 💰118

💛 沙嗲串燒: 牛肉、雞肉、雞髀菇 💰17@1

💛 泰式奶茶 💰26
泰式奶茶一向偏甜,同埋差底係用泰國茶,冇咩澀味,好飲

人均消費: 💰 212(已加一)
環境:💛💛💛💛
服務:💛💛💛💛
推薦:💛💛💛💛

🍽餐廳: 小曼谷泰國美食
📍地址: 九龍城南角道9-11號地下
2022-01-11 13 瀏覽
同成班朋友係九龍城覓食,試左朋友一直係推介既小曼谷,成條街都係泰國餐廳,就一直勁出名。泰式炒金邊粉🍝($50)金邊粉有鑊氣之餘,又炒得乾身,配上白雪雪既芽菜及花生碎粒,而有青檸既陪伴下,帶點泰國風味的甜甜酸酸,整體配合不俗。海南雞絲船粉河粉🍲($50)湯底濃厚較為重口味,雞肉份量十足,細胃口既朋友就食唔哂了,主要要點杯飲品中和較好。蝦膏肉碎炒飯 🦐($50)本身以為似醬油飯,都蝦膏炒得十分入味,唔會偏䶢,同炒蛋配合不錯,若配菜可多些作調節更佳。芒果糯米飯🥭🍚($72)甜品控既大家,點了泰式芒果糯米飯一試,芒果偏酸,糯米飯上的椰奶甜度一半,若糯米飯能熱騰騰配冷冰冰的芒果,就更好了。風味燒豬頸肉🐷($92)小曼谷必點,燒得香脆多汁,加上醬汁又入味,真心覺得豬頸肉做得出色,唔會鞋颯颯。泰皇咖喱法包軟殼蟹🍛($168)軟殼蟹果的粉較多,但點上小曼谷的咖喱和法國包,會讓人上一口接一口,咖喱唔會辣,屬於甜咖喱,怕辣嘅朋友都可以一試。

泰式炒金邊粉🍝($50)

海南雞絲船粉河粉🍲($50)

蝦膏肉碎炒飯 🦐($50)

芒果糯米飯🥭🍚($72)

風味燒豬頸肉🐷($92)

泰皇咖喱法包軟殼蟹🍛($168)
2022-01-11 10 瀏覽
每次想食泰國菜都會選擇嚟到位於九龍城小曼谷海鮮燒烤,這間是食泰國菜的老字號店舖,每次都要預先一日電話訂座。這裏裝修很有泰國風味,入座後先用QR code落單快捷方便!泰式生蝦刺身生蝦刺身食泰國菜必點菜式,蝦肉新鮮爽口彈牙,配搭泰式辣醬一齊食,酸酸甜甜食唔停口!菠蘿海鮮炒飯飯炒得好有鍋氣,飯粒粒粒分明好乾爽,材料豐富,有菠蘿、果仁、大蝦、魷魚和帶子等…海鮮樣樣新鮮,口感豐富👍泰式馬拉盞炒椰菜苗椰菜苗平時很難食到,所以每次食泰菜都會點的,菜的色澤嫩綠帶點爽口,好惹味!最後飲埋杯椰味香濃的椰汁冰,滿足!

泰式生蝦刺身

菠蘿海鮮炒飯

泰式馬拉盞炒椰菜苗

最後飲埋杯椰味香濃的椰汁冰,滿足!
2022-01-09 31 瀏覽
政府突然收緊聲稱防疫措施禁晚市堂食,大家都趁實施之前外出晚膳,我也不例外,和朋友去了九龍城食泰菜。串燒 -牛肉味道濃郁,雞肉仍保留嫩滑,還有加了孜然粉燒的雞脾菇及翠玉瓜,點些沙嗲醬十分惹味。泰式鐵板蠔餅 - 熱騰騰的鐵板蠔餅,新鮮脆口,蠔大粒鮮味,底還有不少芽菜,減低飽膩感。青咖喱海鮮 - 用小鍋端上,有帶子、青口、蜆、蝦、魷魚等,種類豐富而且亦新鮮,青咖喱微辣香口,送白飯或薄餅一流。泰式鮮蝦炒金邊粉 - 每次食泰菜總是喜歡點 phat thai,魚露、羅望子令炒金邊粉酸酸甜甜很開胃,加了彈牙鮮蝦、芽菜、韮菜、蛋碎及花生碎,令人食不停口。

串燒 -

泰式鐵板蠔餅 -

青咖喱海鮮 -

泰式鮮蝦炒金邊粉 -
2022-01-07 32 瀏覽
係係係~我又encore泰國嘢食,因為實在太惹味喇。返咗成日工,食啲香口嘢個人即刻醒神返😚👆🏼泰國木瓜絲沙律 (小辣)木瓜新鮮多水份,食落口個感覺好爽。小小辣味夠開胃,係一個值得推介嘅頭盤。👆🏼豬肉碎生菜包豬肉碎上枱熱辣辣,用爽脆嘅生菜包住一齊放入口,味道同口感都好豐富呢。👆🏼泰式馬拉盞炒通菜 點解馬拉盞可以咁香😋同通菜夾到飛起。加上舖頭炒通菜嘅火喉啱啱好,唔好炒得太青/太老,推介!👆🏼泰式燒原隻鮮魷鮮魷整得好彈牙呀!唔會太韌咬唔開。舖頭整嘅醬汁酸酸辣辣,令鮮魷嘅鮮味更加提升。👆🏼香葉辣椒豬肉碎炒飯 (配荷包蛋) (小辣)有荷包蛋無限美,個個朋友仔都𥄫實隻荷包蛋😂建議狠狠地篤篤個蛋黃撈飯,正過唔少山珍海味架。👆🏼泰式咖喱法包軟殼蟹呢個係王牌嚟呀!咖喱香得嚟又唔會太濃,唔會掩蓋咗軟殼蟹嘅香味。而且軟殼蟹脆得嚟唔𠝹口,爽過食薯片呀!👆🏼椰皇沙冰啱啱上枱,未開始飲已經聞到好香椰汁味。食咗一輪香口嘢,飲佢嚟refresh一下真係冇得頂。👆🏼芒果椰汁沙冰 (少甜)初頭擔心少甜會好淡口,但反而咁樣個果香仲突出,鍾意芒果嘅朋友仔一定要試下。

係係係~
我又encore泰國嘢食,因為實在太惹味喇。
返咗成日工,食啲香口嘢個人即刻醒神返😚

👆🏼泰國木瓜絲沙律 (小辣)
木瓜新鮮多水份,食落口個感覺好爽。
小小辣味夠開胃,係一個值得推介嘅頭盤。

👆🏼豬肉碎生菜包

👆🏼泰式馬拉盞炒通菜
點解馬拉盞可以咁香😋同通菜夾到飛起。
加上舖頭炒通菜嘅火喉啱啱好,唔好炒得太青/太老,推介!

👆🏼泰式燒原隻鮮魷
鮮魷整得好彈牙呀!唔會太韌咬唔開。
舖頭整嘅醬汁酸酸辣辣,令鮮魷嘅鮮味更加提升。

👆🏼香葉辣椒豬肉碎炒飯 (配荷包蛋) (小辣)
有荷包蛋無限美,個個朋友仔都𥄫實隻荷包蛋😂
建議狠狠地篤篤個蛋黃撈飯,正過唔少山珍海味架。

👆🏼泰式咖喱法包軟殼蟹
呢個係王牌嚟呀!
咖喱香得嚟又唔會太濃,唔會掩蓋咗軟殼蟹嘅香味。
而且軟殼蟹脆得嚟唔𠝹口,爽過食薯片呀!

👆🏼椰皇沙冰
啱啱上枱,未開始飲已經聞到好香椰汁味。
食咗一輪香口嘢,飲佢嚟refresh一下真係冇得頂。

👆🏼芒果椰汁沙冰 (少甜)
  • 泰式燒原隻鮮魷
2022-01-07 287 瀏覽
放工同老公拍拖。我地兩個都好鍾意去泰國旅行及泰國美食。所以今晚就黎個泰國之旅。我地去左尼間平時都食開的「小曼谷(南角道)」。一睇餐牌,真係樣樣都想食。尼間小曼谷細細間,環境好乾淨又光猛。待應態度好好。老闆親自推介食物。第一,黎個前菜先,「酸辣牛小排沙律🥗」必點。佢既牛小排係必食之選。牛肉好重牛肉味,再配埋小小牛脂肪融入口腔中,酸酸辣辣刺激住味蕾。再配埋洋蔥,生菜等,真係好惹味又唔肥膩。岩晒我地keep fit中又想食肉的女士。另外,如果你係超級食肉獸。更可點「極上燒安格斯西冷牛小排」。我見隔離枱點左尼個。簡直啖啖肉。(隔離飯香😂)第二,主菜:「咖喱大頭蝦」咖喱汁配埋泰式薄餅,真係好夾。絕配。咖喱好濃郁,裡面仲有少少洋蔥絲,令整個咖喱有少少甜味,更清新。重中之重係隻大頭蝦。大頭蝦有我隻手甘大,仲要啖啖肉又有蝦膏。食到舔舔脷配菜:馬拉盞椰菜苗好懷念泰國既味道。今日終於食到我最鍾意既馬拉盞椰菜苗。雖然d椰菜苗唔係我想像中既苗寶寶,但勝在夠鑊氣,椰菜苗好有咬口,一點都唔老。我地再飲埋必點椰青同泰國啤酒。真係好滿足。今晚的「泰國之旅-小曼谷」篇終於到尾聲啦。要落機啦!
一睇餐牌,真係樣樣都想食。
第一,黎個前菜先,
「酸辣牛小排沙律🥗」

第二,
主菜:「咖喱大頭蝦」

配菜:馬拉盞椰菜苗

我地再飲埋必點椰青同泰國啤酒。真係好滿足。

今晚的「泰國之旅-小曼谷」
篇終於到尾聲啦。要落機啦!

酸辣牛小排沙律
泰式薄餅
馬拉盞炒椰菜苗
  • 椰青
2022-01-06 14 瀏覽
一向都知道九龍城食泰國嘢好出名,而呢間—— @minibangkok 🌟小曼谷泰國美食🌟一直都好想試💛依家有地鐵站方便咗好多,一出宋王臺地鐵站就已經見到👍🏻._.🦐|咖喱炒大頭蝦|🦐大大碗碟裝住,滿滿嘅咖喱遮蓋住啲大頭蝦,好誇張🤩咖喱汁唔辣又香濃,裏面嘅大頭蝦相當大隻,開邊上,容易挑啲蝦肉出嚟食,唔使好辛苦咁剝殼👍🏻而蝦嘅數量就唔算多·🍲|泰式煲仔翅|🍲見到佢呢個人氣煲仔翅,就好想試吓,分量足夠兩個人食,味道好夠味,食得出裏面落咗唔少胡椒粉,味道好夾,胡椒粉嘅辣味最啱冬天食💗碗仔翅唔係好碎,係一大舊睇得到嘅😋·🦑|蝦膏海鮮炒飯|🦑呢個炒飯味道香濃又夠味😋粒粒炒飯都有蝦膏嘅深顏色,炒飯配料都算多,海鮮亦大大嚿,呢個真係幾好食👍🏻·🧊|泰式龍眼冰|🧊味道幾特別,好濃嘅龍眼香味,解渴又解辣👍🏻._.@minibangkok📍小曼谷泰國美食 (南角道店)📍九龍城南角道9-11號地下
🦐|咖喱炒大頭蝦|🦐
🍲|泰式煲仔翅|🍲
🦑|蝦膏海鮮炒飯|🦑
🧊|泰式龍眼冰|🧊
味道幾特別,好濃嘅龍眼香味,解渴又解辣👍🏻
@minibangkok
📍小曼谷泰國美食 (南角道店)
📍九龍城南角道9-11號地下