銅鑼灣Little Bao在Fashion Walk附近!曾經經過呢間餐廳,忍唔住bookmark咗! 室外雅座有美式風格的陽傘、掛上小燈串!浪漫至極!晚市也有不少外國人光顧,看來在銅鑼灣區也是頗受歡迎的餐廳。不過最有亮點的一定是餐廳的招牌菜:中式嘅「刈BAO」 配上豐富的餡料!相信一定會給予食客別開生面的感覺!🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🍃𝕊𝕙𝕣𝕚𝕞𝕡 𝕋𝕒𝕔𝕠𝕤 蝦肉捲餅 𝟡𝟠.𝟘賣相有幾分似炸雲吞Tacos皮炸脆之後好脆口!加上牛油果醬、清新嘅菠蘿粒粒以及彈牙新鮮嘅蝦滑整體配搭有濃有淡,有酸有甜有咸很出色的小食!🍃𝕊𝕒𝕝𝕥&𝕡𝕖𝕡𝕡𝕖𝕣 𝕗𝕣𝕚𝕖𝕤 鹽胡椒薯條 𝟠𝟠.𝟘👍🏻帶點沙薑味的薯條!很少見的配搭鹹味適中!真的充滿驚喜!醬汁更加係靈魂,係沙薑沙律汁令人無視卡路里😈一條接一條放進口中!🍃ℙ𝕠𝕣𝕜 𝔹𝕖𝕝𝕝𝕪 𝔹𝕒𝕠 豬肉腩包 𝟠𝟠.𝟘中式嘅刈包同埋厚厚嘅豬腩肉塊係絕配豬腩肉鮮嫩,肥瘦分明!中式嘅刈包好似饅頭一樣鬆軟微甜!🍃𝕤𝕠𝕗𝕥 𝕤𝕙𝕖𝕝𝕝 𝕔𝕣𝕒𝕓 𝕓𝕒𝕠 軟殼蟹包 𝟡𝟠.𝟘賣相幾震撼📷超大隻外酥內軟咬開之後鮮甜的蟹肉及香濃蟹膏湧入口腔!🍃𝕐𝕦𝕫𝕦 𝕄𝕒𝕡𝕝𝕖 𝕊𝕠𝕕𝕒

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🍃𝕊𝕙𝕣𝕚𝕞𝕡 𝕋𝕒𝕔𝕠𝕤 蝦肉捲餅 𝟡𝟠.𝟘
賣相有幾分似炸雲吞
Tacos皮炸脆之後好脆口!
加上牛油果醬、清新嘅菠蘿粒粒
以及彈牙新鮮嘅蝦滑
整體配搭有濃有淡,有酸有甜有咸
很出色的小食!

帶點沙薑味的薯條!很少見的配搭
鹹味適中!真的充滿驚喜!
醬汁更加係靈魂,係沙薑沙律汁
令人無視卡路里😈
一條接一條放進口中!

🍃ℙ𝕠𝕣𝕜 𝔹𝕖𝕝𝕝𝕪 𝔹𝕒𝕠 豬肉腩包 𝟠𝟠.𝟘
中式嘅刈包同埋厚厚嘅豬腩肉塊係絕配
豬腩肉鮮嫩,肥瘦分明!
中式嘅刈包好似饅頭一樣鬆軟微甜!

賣相幾震撼📷超大隻外酥內軟
咬開之後鮮甜的蟹肉及
香濃蟹膏湧入口腔!

🍃𝕐𝕦𝕫𝕦 𝕄𝕒𝕡𝕝𝕖 𝕊𝕠𝕕𝕒 柚子楓糖蘇打水 𝟝𝟠.𝟘
有少少似鹹檸七 但係更開胃!
加埋柚子果味更加清新!

🍃𝔾𝕦𝕒𝕧𝕒𝕝𝕒𝕕𝕒 番石榴熱情果汁 𝟝𝟠.𝟘👍🏻
杯子邊緣沾上了梅子粉 超級特別
比起梳打水更好飲 熱帶風情滿滿!
果香滿溢

🍃 𝕊𝕒𝕝𝕥𝕖𝕕 𝕀ℂ/ 𝔾𝕣𝕖𝕖𝕟 𝕋𝕖𝕒 𝕀ℂ $𝟜𝟠/𝕡𝕔
兩款嘅雪糕包!刈包同埋雪糕
一個中式一個西式 一個熱食一個凍食
很有創意的配搭 給你嶄新的體驗!

2023-03-31 25 瀏覽
銅鑼灣 京士頓街 Fashion Walk 一帶都有好多特色餐廳,好多都有埋戶外用餐區,坐位都非常舒適架;little bao (小包包)係其中一間好多人捧場嘅餐廳,我都係其中一個慕名而來嘅。先回兩杯特色飲品:CHRYSANTHEMUM LEMONADE,一杯帶有薑味嘅菊花檸檬蜜,入口淡淡蜜味亦帶薑味,兩種兩極味道同時係口腔碰撞。GUAVALADA,一杯果味較濃嘅飲品,石榴同熱情果味道好出眾,杯邊有啲梅子粉掛杯邊,剛好用黎平衡甜酸味道。SHRIMP TACOS 墨西哥炸雲吞脹卜卜好搶眼,外皮炸得金黃酥脆,入邊隻蝦都好飽滿鮮甜,外層嘅菠蘿莎莎同牛油果🥑醬平衡油膩感,真係食晒成碟都唔會覺溜😋。戲肉黎啦⋯⋯PORK BELLY BAO 招牌豬腩包,豬腩肉份量好多,一層肥一層瘦嘅誘惑,真係唔講得笑,中間夾左好多醃酸左嘅配菜,减少油膩感。天婦羅軟殼蟹包, 軟殼蟹炸得酥酥脆脆,蟹香味濃郁,嘅肥美又飽滿。好鍾意呢度用左中式嘅包點皮做包,好味又有創意😋。黑松露炸薯條🍟份量好多,薯條炸得好酥脆,松露嘅魔力真唔講得笑,你會不其然一條接一條放入口,好邪惡😆😆。

先回兩杯特色飲品:

SHRIMP TACOS 墨西哥炸雲吞

戲肉黎啦⋯⋯

1K
2023-03-30 22 瀏覽
Little Bao - 小包包今日介紹一間位於銅鑼灣嘅漢堡包專門店,喺中環都有佢嘅分店,這間漢堡包店嘅特色就係中式嘅漢堡包,將中菜嘅元素融入咗去西式嘅漢堡包之中。墨西哥炸雲吞 $98頂層有香甜嘅蘋果粒,加上清新嘅牛油果醬,配上香脆飽滿嘅鮮蝦餡料既雲吞。沙薑薯條 $88第一次食非常惹味嘅沙薑薯條,配上醬汁後味道更出!天掃羅軟殼蟹包 $138香脆可口的炸軟殼蟹加上醬汁和生菜絲,中日西fusion 的感覺。招牌豬腩包 $98非常有中菜影子的漢堡,饅頭麵包配豬腩肉。綠茶雪糕包 $48榛子意式雪糕包 $48名副其實嘅冰火甜品,炸饅頭加上冰凍雪糕。YUZU MAPLE SODA $58CHRYSANTHEMUM LEMONADE $58兩杯清新滿滿果香的mocktail。
Little Bao - 小包包

沙薑薯條 $88
第一次食非常惹味嘅沙薑薯條,配上醬汁後味道更出!

天掃羅軟殼蟹包 $138

招牌豬腩包 $98
非常有中菜影子的漢堡,饅頭麵包配豬腩肉。

綠茶雪糕包 $48
榛子意式雪糕包 $48
名副其實嘅冰火甜品,炸饅頭加上冰凍雪糕。

YUZU MAPLE SODA $58
CHRYSANTHEMUM LEMONADE $58
兩杯清新滿滿果香的mocktail。
2023-03-30 24 瀏覽
最愛吃包包,包是我最愛🥰墨西哥炸雲吞脆炸雲吞,四川菠蘿莎莎,牛油果醬即叫即炸,滿滿既蝦肉,加埋好香脆嘅雲吞皮,配搭咪好香四川麻味嘅菠蘿,食落去唔辣,但你又會感覺到佢嘅麻味,好特別沙薑薯條將海南雞同薯條mix一齊真係好特別用雞油,沙薑椒鹽,鮮沙薑嘅沙律醬薯條食落好濃郁嘅椒鹽味仔細食佢嘅沙律醬 你會食到佢最細粒既沙薑 又唔會超級濃掩蓋過咗本身嘅味道反而淡咗本身沙律醬好膩嘅感覺 幾好天婦羅軟殼蟹包軟殼蟹,蟹籽蘿蔔沙律,酒糟白麵豉軟殼蟹本身好濃鹽味 醬比我想像中好味個包好軟林林 有啲似中式嘅蒸包 佢嘅蘿蔔中和左油膩嘅軟殼蟹玄學蟹好厚肉 而且膏好多Guavalada 佢係mocktail,加咗番石榴,熱情果,柚子梳打,梅子粉梅子粉真係萬能,我喺台灣最鍾意就係飲石榴加梅子粉飲落去仲有淡淡的熱情果味,幾重嘅口感加埋一齊都幾夾,好fleshIce cream bao我叫咗佢期間限定,今次期間限定係榛子gelato,海鹽netella忌廉醬同黑朱古力碎超級好食 一熱一冷做到冰火效果 香脆既炸饅頭,配搭好香濃嘅雪糕,簡直係Perfect match無論就咁食定係一齊食都係好好食😋
最愛吃包包,包是我最愛🥰

墨西哥炸雲吞
脆炸雲吞,四川菠蘿莎莎,牛油果醬

沙薑薯條
將海南雞同薯條mix一齊真係好特別
用雞油,沙薑椒鹽,鮮沙薑嘅沙律醬
薯條食落好濃郁嘅椒鹽味
仔細食佢嘅沙律醬 你會食到佢最細粒既沙薑
又唔會超級濃掩蓋過咗本身嘅味道
反而淡咗本身沙律醬好膩嘅感覺 幾好

天婦羅軟殼蟹包
軟殼蟹,蟹籽蘿蔔沙律,酒糟白麵豉
軟殼蟹本身好濃鹽味 醬比我想像中好味
個包好軟林林 有啲似中式嘅蒸包
佢嘅蘿蔔中和左油膩嘅軟殼蟹
玄學蟹好厚肉 而且膏好多

Guavalada
佢係mocktail,加咗番石榴,熱情果,柚子梳打,梅子粉
梅子粉真係萬能,我喺台灣最鍾意就係飲石榴加梅子粉

Ice cream bao
無論就咁食定係一齊食都係好好食😋
2023-03-29 22 瀏覽
📍Little Bao(銅鑼灣)Shrimp Tacos 💰98皮薄餡靚的炸雲吞,裡面是爽滑的蝦膠,配搭牛油果醬帶啲fresh,加上四川菠蘿莎莎酸酸甜甜。Salt & pepper fries 💰88細薯條🍟長度相若,又細又長炸得好香脆,食落唔鹹係淡淡的鹽味和黑椒味Pork Belly Bao 💰98豬腩包食落去好juicy,幾入味好香🤤內質軟嫩,肥瘦相間配埋酸瓜更豐富口味。Soft Shell Crab Bao 💰138卜卜脆嘅軟殼蟹🦀️食落去已經必曬啲汁~口感有層次味道豐富,配上酸甜爽口的蟹籽蘿蔔沙律和微甜的酒糟白麵豉,好解濟。Yuzu Maple Soda 💰58淡淡的柚子香,仲有陣海鹽凸顯柚子的鮮甜,好飲❤️Guavalada 💰58飲落酸酸甜甜,杯邊有梅子粉,飲落更有層次又鹹又酸🤣🔍.....#love #instagramers #tweegram #photooftheday #amazing #smile #like4like #look #instalike #igers #picoftheday #food #instadaily #instafollow #girl

📍Little Bao(銅鑼灣)
Shrimp Tacos 💰98

Salt & pepper fries 💰88

Pork Belly Bao 💰98

Soft Shell Crab Bao 💰138

Yuzu Maple Soda 💰58
淡淡的柚子香,仲有陣海鹽凸顯柚子的鮮甜,好飲❤️

Guavalada 💰58
飲落酸酸甜甜,杯邊有梅子粉,飲落更有層次又鹹又酸🤣

🔍

#love #instagramers #tweegram #photooftheday #amazing #smile #like4like #look #instalike #igers #picoftheday #food #instadaily #instafollow #girl #instagood #bestoftheday #instacool #colorful #style
#foodporn #foodhk #cwbfood #hkigfood #hongkongfood #burger #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #銅鑼灣打卡 #創意刈包
平日6pm到,坐唔夠15分鐘就差唔多坐滿🤣,但食完都完全明白點解咁爆場,特式得黎仲好出色,由前菜到甜品都好好食🤤❤️天婦羅軟殼蟹包 $138 *季節限定🤭勁大隻天婦羅軟軟殼蟹,個包完全遮蓋唔到軟殼蟹既身體,啲蟹腳都好大隻好粗身,咬入口勁酥脆,蟹身好厚肉,味道仲好鮮,入面仲有蟹籽蘿蔔沙律,令整體口感清新自然,麵包雖然白雪雪,入面既包皮係有烘底,亦夠厚身,鬆軟得黎都帶啲香口,整體配搭好好食👍🏻LB 美式牛肉包 $128係安格斯牛肉,牛肉勁軟嫩,咬入口仲有肉汁,食落非常鮮嫩,入面仲有大蔥紫蘇葉加洋蔥木魚沙律醬,食落好清爽,愈食愈好食,芝士仲令牛肉既肉香更加突出墨西哥炸雲吞 $98炸雲吞入面係勁結實爽彈既蝦肉,蝦肉好有肉感,食得出材實料,雲吞皮炸得好脆口,炸得乾身,食落卜卜脆唔油膩,上面仲有四川菠蘿莎莎同牛油果醬,配搭得幾出色沙薑薯條🍟 $88 *季節限定😋用雞油黎炸,一咬入口就非常甘香,係幼薯條,炸到外脆內軟,每一條都沾滿沙薑椒鹽,非常均勻,就咁食都好惹味,沙薑味勁香,想味道再豐富啲仲可以沾鮮沙薑沙律醬黎食,食落重口味得黎又唔會太鹹綠茶雪糕包 $48綠色雪糕係比較清香既綠茶味,包皮係類似冬甩

天婦羅軟殼蟹包 $138 *季節限定🤭

LB 美式牛肉包 $128

沙薑薯條🍟 $88 *季節限定😋

綠茶雪糕包 $48
綠色雪糕係比較清香既綠茶味,包皮係類似冬甩咁,上下包皮都熱熱辣辣,一啖咬哂冰火兩重天咁😋,好好食,個底仲有啲煉奶,整體食落唔會太甜,但又滿足到想食甜品既心,必食

榛子意式雪糕包 $78 *季節限定
榛子雪糕勁香濃,仲有層朱古力🍫,朱古力好順口香甜既,配上榛子雪糕,相對比綠茶雪糕包甜啲啲,但甜得激好味,甜得好順口

CLASSIC Beer🍺 $68
一飲入口有果香味先衝入口腔,再慢慢似到啤酒既酒香,好清新,果香味既清香係會令人回味既味道

GUAVALADA $58
係蕃石榴,熱情果同柚子梳打為主,杯邊仲沾上左梅子粉,一飲入口,舌頭會先掂到梅子粉既鹹鹹甜甜,再入口就係水果們既味道,估唔到一杯野飲都有咁多層次既味道😂再融入口中

之前行經見好多人,已經心思思想試下小包包,於是星期六約左好朋友食Lunch!有2人餐SET dor $298 1位,我哋選擇散叫。 🧆Seaweed Poppers 紫菜炸墨魚脆脆 $98表層炸到好脆口,內裡墨魚肉彈牙可口。🍔Pork Belly Bao 招牌豬腩包 $98豬腩好淋好香,入口即溶,必食之選!🥗Brussel Sprouts 炒小椰菜 $88魚露配小椰菜呢個組合幾新鮮,醬汁甜甜地,配少少青檸汁好開胃。🌮Shrimp Tacos 墨西哥炸雲吞 $98非常香脆,配搭菠蘿粒粒同埋牛油果醬🥑,意想不到又幾夾。🍹Chrysanthemum Lemonade $58 & Chris Lemonade $88

🧆Seaweed Poppers 紫菜炸墨魚脆脆 $98
表層炸到好脆口,內裡墨魚肉彈牙可口。

🍔Pork Belly Bao 招牌豬腩包 $98
豬腩好淋好香,入口即溶,必食之選!

🥗Brussel Sprouts 炒小椰菜 $88

🌮Shrimp Tacos 墨西哥炸雲吞 $98
非常香脆,配搭菠蘿粒粒同埋牛油果醬🥑,意想不到又幾夾。

• 招牌豬腩包
2023-03-18 28 瀏覽
一向都鍾意食包包,呢間人氣包包店有齊中西合璧嘅元素,巧妙咁融入菜式當中👍🏻,夠晒fusion❤️,今次去咗銅鑼灣嘅分店,有戶外同戶外嘅位置,超級有feel 😍涼拌牛脷心👅($108)呢個菜式完咗港式白滷水醃製,非常之甘香惹味,牛脷心牛舌最靚嘅位置,有彈性又吸收晒滷水精華,仲有蘿蔔絲作涼拌👍🏻沙薑薯條🍟($88)幾有驚喜,味道都幾夾🌟,薯條炸到金黃鬆化,已經有基本嘅調味都有少少沙薑嘅味道,點埋醬汁個沙薑味道極度明顯,好香口😋招牌豬腩包🐷($98)包包非常鬆軟有彈性❤️,豬腩肉厚切又入味,豬腩肥膏好邪惡但係溶左之後,包身吸收晒個香味非常之可口❤️❤️❤️,中間仲有酸瓜🥒,中和返個油膩感,必食推介👍🏻天婦羅軟殼蟹包🦀($138)期間限定,軟殼蟹炸到金黃色而且都好大隻,食起上嚟啖啖肉,中間仲有少少椰菜絲沙律🥗爽脆令到個口感更加豐富Yuzu Leaf🍋($88)用whisky做Base🥃, 同時有柚子同紫蘇香氣🌿飲飲下仲有少少鹹味,感覺好清新Kyoho G&T🍇 ($88)巨蜂提子味Gin and Tonic,有香甜嘅提子味,好易入口,仲有巨蜂提子,甜甜地,超級好飲😚綠茶雪糕包🍵($48)炸包包仲有香濃嘅

涼拌牛脷心👅($108)

沙薑薯條🍟($88)

招牌豬腩包🐷($98)

天婦羅軟殼蟹包🦀($138)

Yuzu Leaf🍋($88)

Kyoho G&T🍇 ($88)

綠茶雪糕包🍵($48)
炸包包仲有香濃嘅綠茶雪糕👍🏻

榛子意式雪糕包🌰($78)
都係期間限定,炸包包外脆內軟,榛子雪糕香濃順滑,同事帶有香濃嘅奶香味,一冷一熱,冰火交融,一定要嗌佢做甜品❤️

2023-03-16 26 瀏覽
><想當年喺特登去士丹頓街店排隊食餐廳個signature ice cream bao而家銅鑼灣分店有室內外位置 容納多d人沙薑薯條(88)薑條幼長 凍咗都脆身 灑上沙薑椒鹽幾入味配埋鮮沙薑mayo 沙薑味更突出涼拌牛脷芯(108)切條浸白滷水牛脷 很軟腍跟爽脆大根條形成對比蔥油酸汁很加分天婦羅軟殼蟹包(138)軟殼蟹炸完很挺身 大過個包🤣 蟹籽蘿蔔沙律同酒糟白麵豉 很日式嘅配搭 食落唔會膩招牌豬腩包(98)慢煮豬腩肉好似pulled pork咁麵包很軟熟 加埋大蔥紫蘇葉沙律感覺呢款融合得較好榛子意式雪糕包(78)今期推廣hazelnut 味金黃炸包香脆鬆化Nutella好濃郁鹽味雪糕包(48)長駐menu flavourCaramel令鹽味更顯著><><><><><><><><><><><小包包 Little bao銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk 地下H1號舖
想當年喺特登去士丹頓街店排隊
食餐廳個signature ice cream bao
而家銅鑼灣分店有室內外位置 容納多d人
沙薑薯條(88)
薑條幼長 凍咗都脆身
灑上沙薑椒鹽幾入味
配埋鮮沙薑mayo 沙薑味更突出
涼拌牛脷芯(108)
切條浸白滷水牛脷 很軟腍
跟爽脆大根條形成對比
蔥油酸汁很加分
天婦羅軟殼蟹包(138)
軟殼蟹炸完很挺身 大過個包🤣
蟹籽蘿蔔沙律同酒糟白麵豉
很日式嘅配搭 食落唔會膩
招牌豬腩包(98)
慢煮豬腩肉好似pulled pork咁
麵包很軟熟 加埋大蔥紫蘇葉沙律
感覺呢款融合得較好
榛子意式雪糕包(78)
今期推廣hazelnut 味
金黃炸包香脆鬆化
Nutella好濃郁
鹽味雪糕包(48)
長駐menu flavour
Caramel令鹽味更顯著
><><><><><><><><><><><
小包包 Little bao
銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk 地下H1號舖
2023-03-16 26 瀏覽
今日同朋友行完花卉展,諗住喺附近食吓嘢,行咗過嚟Fashion Walk呢邊,見到呢間小包包幾特別,入去嗰陣時大概六點幾左右未算多人,七點幾開始就超級多人了,仲有好多人walk-in等位,睇得出呢間餐廳幾受歡迎👍🏻-個店員真係超級有禮貌,要俾10個讚佢,見到其他客人問佢嘢佢都超有耐性好認真咁答,而家真係好少呢啲咁有耐性嘅店員😆-招牌豬腩包 $98佢地用左慢煮豬腩肉豬肉入口即溶肉香味濃郁~配上大蔥紫蘇葉沙律黑醋汁、芝麻醬、海鮮茄汁酸酸地好開胃之餘食晒成個包都唔會膩超級正!-天婦羅軟殼蟹包 $138軟殻蟹炸到好香脆加左啲酒糟白麵豉有啖啖酒香味蟹肉蟹膏好軟香好似醬咁一啖咬落去仲有蟹籽蘿蔔沙律配搭得好好~特別在於佢地用左中式既蒸包皮所以面層好軟熟底層應該有烘過好多層次👍🏻-沙薑薯條 $88我都係第一次食沙薑薯條幼身薯條炸得金黃香脆撒上沙薑椒鹽好惹味既沙薑薯條配酒一流☺️-墨西哥炸雲吞 $98即叫即炸好酥脆餡料嘅蝦好大隻又非常彈牙菠蘿莎莎酸酸地好開胃牛油果醬好綿滑~-KYOHO G&T $88琴酒,巨峰提子,柚子柚子既香味提子既果味算易入口~-GUAVALADA $58超級好飲又清新🥰熱情果柚子梳
招牌豬腩包 $98
佢地用左慢煮豬腩肉
豬肉入口即溶
肉香味濃郁~
配上大蔥紫蘇葉沙律
黑醋汁、芝麻醬、海鮮茄汁
酸酸地好開胃之餘食晒成個包都唔會膩

配酒一流☺️

即叫即炸好酥脆
餡料嘅蝦好大隻又非常彈牙
菠蘿莎莎酸酸地好開胃
牛油果醬好綿滑~

KYOHO G&T $88
琴酒,巨峰提子,柚子
柚子既香味
熱情果柚子梳打好fresh
亦有啖啖既番石榴味
杯邊上有啲梅子粉咸咸地好有層次💕

2023-03-15 270 瀏覽
銅鑼灣Little Bao就喺Fashion Walk側邊,位置方便,有室內室外座位,座位闊落舒適。✨Truffle Fries $98炸薯條金黃香脆,口味創新!🍟薯條面層鋪滿以香菇做成嘅魯「肉」醬,混合黑松露沙律醬同酸酸地嘅醃日本大根,撈匀一齊食,味道出奇地夾!值得一提嘅係,薯條脆口得嚟夠乾身,唔會油淋淋。✨Shrimp Tacos $98必點嘅人氣小食!感覺似係西式版嘅明蝦角,外皮酥脆,面層加咗酸酸甜甜嘅菠蘿莎莎,同牛油果醬,餡料係脹卜卜超飽滿嘅蝦膠,🍤蝦膠鮮味,而且非常彈牙!✨Soft Shell Crab Bao $138今次嘅期間限定款式係軟殼蟹包🦀賣相造型吸引💕天婦羅軟殼蟹大大隻,炸漿薄薄一層,食落香脆啖啖肉,配上蟹籽沙律,好fresh。白色嘅中式蒸包軟熟,中西合璧嘅fusion burger,確實別有一番風味!✨Fried Chicken Bao $108炸雞外脆內嫩,咬開肉汁非常juicy,入面夾雜住椰菜沙律同黑醋醬汁,食落酸甜開胃。✨Yuzu Maple Soda $58柚子蜜清甜,加上紫蘇葉、、梳打水同海鹽,好清新!✨Guavalada $58番石榴、熱情果、柚子梳

✨Truffle Fries $98

✨Shrimp Tacos $98

✨Soft Shell Crab Bao $138

✨Fried Chicken Bao $108

✨Yuzu Maple Soda $58
柚子蜜清甜,加上紫蘇葉、、梳打水同海鹽,好清新!

✨Guavalada $58
番石榴、熱情果、柚子梳打,飲落酸酸甜甜,杯邊灑上梅子粉,鹹鹹酸酸,令呢杯mocktail更添層次!
2023-03-07 336 瀏覽
一向都好喜歡食包點漢堡之類食物,呢間漢堡包店就一直都想試。除咗本身喜歡漢堡之外,佢以蒸包代替傳統漢堡包嘅做法,非常吸引,而且外型非常趣致討好,今日終於可以一償心願😂.見到Menu 上面有原來好多元化,照顧到唔同客人需要,連Impossible Meat 都有提供,咁就更加啱我,以植物直接製成肉類,以結束使用動物製造食物。素肉感覺更加健康🫶🏻🫶🏻.Fusion 漢堡包🍔 以蒸蒸包夾著餡料,包包有啲似中式饅頭,鬆軟好味,包包帶點香甜,配搭餡料又另一番風味💕.Truffle Fries 黑松露薯條,薯條面佈滿以魯香菇做成嘅肉醬,再加上醃制過嘅日本大根,同黑松露沙律醬,肉醬非常香口惹味,影完相撈均肉醬一齊食,一流😘😘.Shrimp Tacos 墨西哥炸雲吞炸蝦雲吞、四川菠蘿莎莎、牛油果🥑醬,味道有啲似錦鹵雲吞🤣 但佢個面有大量菠蘿溶,同果油果溶,化解左平日炸嘢油膩感,中間啲蝦好彈牙😎😎.Pork Belly Bao招牌豬腩包,慢煮豬腩入口肉咪浪,配上大蔥紫蘇葉沙律,醬汁用上芝麻醬同海鮮茄汁.Impossible Bao Impossible 包以大豆做成素肉,口感跟平日食嘅肉差唔多,但感覺輕鬆
Truffle Fries
Shrimp Tacos 墨西哥炸雲吞
Pork Belly Bao
Impossible Bao
Impossible 包以大豆做成素肉,口感跟平日食嘅肉差唔多,但感覺輕鬆,唔似平日食大大舊肉咁滯,再配上黑椒醬同腐乳沙律醬,味道帶點咸香,朋友話呢個味好好👍🏻
Salted Ice-cream 🍦
鹽味雪糕包,以炸脆左嘅包包夾雪糕,雪糕淋左啲拖肥,成個配搭好正😂 冷靜與熱情之間😂
Hazelnut Gelato Ice-cream 🍦
呢款淋左朱古力醬,成樣非常好味,但打卡要快😂😂 個包炸完仲熱熱地,我驚雪糕溶😂😂
🍹Yuzu Maple Soda
鮮柚子楓蜜,再加入梳打水、紫蘇、海鹽,味道好清新,有少少似飲咸甘枯😂
🍹Guavalada
蕃石榴汁入熱情果、柚子梳打、梅子粉,杯口上左少許梅子粉,入口有啖啖梅子味,味道酸酸甜甜,唔錯👍🏻👍🏻
2023-03-07
2023-03-07 38 瀏覽
由Soho開到cwb既fusion包店!好多年前已經好想試 但成日覺得好細舊好唔抵咁 🤣 今次終於同朋友試試 究竟值唔值呢 😳- Starters - - 黑松露薯條 ($98)佢係用左魯肉醬 (魯香菇) / 黑松露沙律醬 / 醃日本大根 所以係素食來架!用左魯香菇取替魯肉醬 再加埋truffle mayonnaise 勁香 🥹 雖然唔係好多醬左覺得份量岩岩好 配埋炸到好脆身既幼薯條真係食唔停🤣紫菜炸墨魚脆脆 ($98)手打墨魚丸 / 紫菜 / 黑蒜醬其實就係有紫魚包係出面一齊去炸既墨魚丸🤣 炸到好脆 好香 墨魚太仲好彈牙! 本身已經有d黑蒜醬 再香口d😋- Mains -招牌豬腩包 ($98)慢煮豬腩肉 / 大蔥紫蘇葉沙律/ 芝麻醬 / 海鮮茄汁比我想像中大舊好多😳😳 有成個burger既size! 個包好鬆軟 自帶甜味 而豬腩肉啖啖肉 唔係好多肥豬肉 食落都無咁guilty 😋 同埋好欣賞大廚既創意 配埋大蔥紫蘇蘇沙律原來好夾!🤩天婦羅軟殼蟹包 ($138)天婦羅醉軟殼蟹 / 蟹籽蘿蔔沙律 / 酒糟白麵豉呢個係seasonal!! 必點🤩🤩 好大舊軟殼蟹!炸到外脆內軟 好正 🥰 軟

- Starters -
- 黑松露薯條 ($98)

紫菜炸墨魚脆脆 ($98)
手打墨魚丸 / 紫菜 / 黑蒜醬

- Mains -
招牌豬腩包 ($98)
慢煮豬腩肉 / 大蔥紫蘇葉沙律/ 芝麻醬 / 海鮮茄汁

天婦羅軟殼蟹包 ($138)
天婦羅醉軟殼蟹 / 蟹籽蘿蔔沙律 / 酒糟白麵豉
呢個係seasonal!! 必點🤩🤩 好大舊軟殼蟹!炸到外脆內軟 好正 🥰 軟殼蟹配埋籽蘿蔔沙律同酒糟白麵豉仲可以解左d膩 大推!!

榛子意式雪糕包 ($78)
食完咸包點少得甜包🥰 叫左呢個seasonal雪糕包 入面帶鹽Nutella忌廉醬同黑朱古力碎 上碟先知個包係炸包!😳😳😳 新鮮炸起暖暖地 包住個雪糕食 一凍一熱好正 🥹🥹 聽聞個佢地個雪糕仲係Messina 架!

鹽味雪糕包 ($48)
包體都係炸包 而呢個就係配salted caramel醬 一咸一甜一熱一凍 既配搭係無敵🤣

2023-03-03 304 瀏覽
間餐廳比我嘅感覺係西式Burger Crossover中式饅頭包, 位於銅鑼灣Festival Walk嘅蘇豪區, 晚上7:00成間餐廳幾乎已經坐滿人. 咁chill嘅環境加上咁cute嘅餐廳, 未食先興奮😊先嚟兩杯Cocktail~店員推介呢兩隻分別以隻gin同whiskey做base嘅特色雞尾酒🍹 YUZI LEAF ($88) 加入咗檸檬、柚子同紫蘇; KYO G&T ($88) 就加入巨峰提子同柚子, 兩款cocktail味道好清新, 易入喉又帶有微微酒香, 飲完一杯已經有少少tipsy 🥰兩款小食香口又邪惡~黑松露炸薯條🍟 ($98) 除左黑松露沙律醬之外, 仲舖左一層厚厚嘅魯肉醬(其實係香菇)同埋日本醃蘿蔔絲, 薯條係好幼身果隻, 撈埋D醬一齊食好夾👍🏻墨西哥炸雲吞 ($98)好似食緊中式錦鹵雲吞咁! 炸蝦肉雲吞上面淋上四川菠蘿莎莎同牛油果醬, 蝦肉非常彈牙, 中西合璧呢個idea幾新穎味道都幾夾👍🏻到主角little bao~ 招牌豬腩包💖($98)一咬落去豬腩肉嘅肥油必哂出黎好juicy, 豬肉煮得幾腍幾入味, 中式蒸包口感鬆軟食落有D似刈包, 又係一個中西fushio

兩款小食香口又邪惡~

到主角little bao~
招牌豬腩包💖($98)
一咬落去豬腩肉嘅肥油必哂出黎好juicy, 豬肉煮得幾腍幾入味, 中式蒸包口感鬆軟食落有D似刈包, 又係一個中西fushion dish!

天婦羅軟殼蟹包💖($138)
軟殼蟹炸到卜卜脆一落去蟹肉汁必哂出黎, 軟熟嘅包同炸到脆卜卜嘅蟹一齊食, 口感有層次味道幾豐富, 係幾特別嘅值得一試!

難得黎到一於些埋甜品Ice cream bao~
Hazelnut ice cream with salted Nutella cream sauce and shaved dark chocolate ($48) and 鹽味雪糕包 with salted cameral sauce ($48)
食落好似中式炸饅頭! 個包炸到香脆金黃, 再配上牛奶鹽味雪糕夾心, 另一款係無人不愛嘅nutella雪糕夾心, 一冷一熱好正😊
2023-02-22
一直都很想試這間小包包,應該是全港唯一一間中西合璧的ғᴜsɪᴏɴ漢堡包,單看白色的外表令人感到好奇,原來用中式蒸包夾著西式ʙᴜʀɢᴇʀ的餡料,感覺有點像台式刈包,但經過自家改良變成漢堡包!⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<sᴏғᴛ sʜᴇʟʟ ᴄʀᴀʙ ᴛᴇᴍᴘᴜʀᴀ ʙᴀᴏ> $138<ᴘᴏʀᴋ ʙᴇʟʟʏ ʙᴀᴏ> $98餐廳定期有新出品的ʙᴀᴏ口味,最近就推出了天婦羅醉軟殻蟹ʙᴀᴏ,軟殻蟹的sɪᴢᴇ比起蒸包還要大,炸天婦羅口感香脆,另外夾了蟹籽蘿蔔沙律和酒糟白麵豉,可以中和解膩!⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<ᴘᴏʀᴋ ʙᴇʟʟʏ ʙᴀᴏ> $98當然也要試他們的招牌慢煮豬腩肉ʙᴀᴏ,配料醬汁有大蔥紫蘇葉沙律、芝麻醬、海鮮茄汁,味道來說會比較惹味,豬腩肉軟淋而且肥瘦適中!蒸包的內層會再烘脆,吃起來口感更加好🤤⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<ᴛʀᴜғғʟᴇ ғʀɪᴇs> $98幼身薯條每條都很飽滿,炸的時間掌握得剛好,而且也有晾乾油才上碟,可說是難得出色的薯條🍟薯條上面有魯香菇醬、黑松露沙律醬及醃

<ᴘᴏʀᴋ ʙᴇʟʟʏ ʙᴀᴏ> $98

<ᴘᴏʀᴋ ʙᴇʟʟʏ ʙᴀᴏ> $98

<ᴛʀᴜғғʟᴇ ғʀɪᴇs> $98
幼身薯條每條都很飽滿,炸的時間掌握得剛好,而且也有晾乾油才上碟,可說是難得出色的薯條🍟薯條上面有魯香菇醬、黑松露沙律醬及醃日本大根,比起淨薯條沒有那麼ᴅʀʏ!

<sʜʀɪᴍᴘ ᴛᴀᴄᴏ> $98
小食的選擇也不少,但以炸物為主!炸蝦雲吞是ᴅᴇᴇᴘ ғʀɪᴇᴅ的,平時在西餐廳很少吃到,反而味道有點像在中式茶樓吃的炸雲吞,但加了四川菠蘿莎莎及牛油果醬ғᴜsɪᴏɴ感大增🍤

<sᴀʟᴛᴇᴅ ɪᴄᴇ-ᴄʀᴇᴀᴍ ʙᴀᴏ> $48
<ʜᴀᴢᴇʟɴᴜᴛ ɢᴇʟᴀᴛᴏ ɪᴄᴇ-ᴄʀᴇᴀᴍ ʙᴀᴏ> $48
甜品當然不能錯過,甜ʙᴀᴏ有幾款口味,最新推出的鹽味Nutella忌廉醬,炸包夾著ɢᴇʟᴀᴛᴏ 雪糕及黑朱古力碎,帶濃濃的榛子味,有冰火交融的感覺!另外一個點了焦糖鹽味雪糕,鹹味會比較明顯,焦糖醬唧在雪糕表面很可愛🍨

<ᴄʜʀʏsᴀɴᴛʜᴇᴍᴜᴍ ʟᴇᴍᴏɴᴀᴅᴇ> $58
<ɢᴜᴀᴠᴀʟᴀᴅᴀ> $58
試了兩款ᴍᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ,一款是菊花、檸檬、蜜糖薑,另一款是番石榴、熱情果、柚子梳打、梅子粉,個人比較喜歡番石榴柚子梳打,味道比較突出,杯邊是滿滿的梅子粉,一口喝下去很醒神!