已Bookmark 這家很久了!!終於!!他們的小包包 真的和想像的一樣好吃😋💗沙甸魚沙律怎麼會!!又有誰會想到 我們常提及的罐裝沙甸魚會和沙拉🥗 蔬菜🥬竟然超級搭!!!超愛💕沙甸魚香香 卻不油膩 不愛吃菜的另一半和我爭這份來吃🤣富良野牛舌咖喱芝士薯條對不起不想把這分享給你們😂 他們的薯條🍟 一定要點來吃幼薯條🍟 外脆偏硬 又炸脆 咬起來好爽 再加上他們自家制咖哩富良野牛舌軟軟靱 又香~(愛醬的可以😌加滿 一定會吃得滿足~!四川炸雞包他們的包果然不會讓人失望~~包好柔軟 比過往吃過的 都更好吃😋 炸雞🍗 脆滑 和汁是天生一對的吧~~雖說四川炸雞🍗但不吃辣的朋朋們也能吃~ 微微刺激雞肉還juice juice~鹿兒島吉列黑毛豬扒包是包太小 還是黑毛豬扒太大 笑死😆肉一直県在包外面好喜歡💕他們的醬汁~是鰻魚汁嗎?好合~怎麼會明明 偏甜但三者 不是還有菜也好搭~~愛吉列豬的朋朋一定要點😆抹茶雪糕包噢~~這抹茶 🍵口味好熟~濃郁 又意外的和煉乳搭不得不提他們的炸 (饅頭)超脆 ten out of ten!! 愛死 🧡 哈哈哈椰子雪糕包椰子🥥 味濃郁到以為自己在吃香甜椰子球再配上他們的焦糖漿和
已Bookmark 這家很久了!!終於!!
他們的小包包 真的和想像的一樣好吃😋💗
椰子🥥 味濃郁到以為自己在吃香甜椰子球
再配上他們的焦糖漿和薑餅脆脆 一定要搭著吃
最後連不吃芒果 🥭的我們 默默的一起吃光
他們的廚們真的很用心 全部細節都照顧周到
大家一定要試試他們的雪糕包 和 SPECIAL MENU笑死😆
KYOHO G&T
KYOHO G&T
哈哈😆難怪店員大推這杯~不會覺得自己在喝酒🍻
酸甜甜 完全是妹酒~~超易入口 女生們一定愛~
SHISO HIGHBALL
誰是酒鬼、酒精愛好者、紫蘇葉愛好者~~試這杯
和你們以前喝過的很像似 但又不太一樣

到底有誰還沒試過!!香港有名的「小包包」
一定要來吃一次真的不會後悔(而且會再三回頭🤫
2024-02-26
四川炸雞包
  • 富良野牛舌咖喱芝士薯條
2024-03-20 131 瀏覽
第一次食 Little Bao 係佢嘅中環店剛開店沒多久,試佢嘅 signature 雪糕 little bao事隔好幾年,泥銅鑼灣店食個 lunchLB Caesar LB凱撒沙律:豆豉 鯪魚 油麥菜作為一個唔食沙律嘅人表示呢個沙律食得過好驚喜好特別Truffle Fries黑松露薯條:魯"肉"醬 (魯香菇) 黑松露沙律醬 醃日本大根又係非一般嘅整法,將好平常嘅嘢加啲色彩加啲創意,又一條好漢,欣賞BAO*2Pork Belly BAO招牌豬腩包:慢煮豬腩肉 大蔥紫蘇葉沙律 芝麻醬 海鮮茄汁Fried Chicken BAO三黃雞包:炸本地三黃雞 黑醋醬 花椒沙律醬 旺菜Sides*2Seaweed Poppers紫菜墨魚脆脆:手打墨魚丸 紫菜 黑蒜醬Shrimp Tacos墨西哥炸雲吞:炸蝦雲吞 四川菠蘿沙沙 牛油果醬又係睇得出同食得出嘅創意感,配合得好好,好正Icecream BAOGreentea Icecream BAO綠茶雪糕包:煉奶Salted Icecream BAO鹽味雪糕包:焦糖依舊那個開心的味道但依然不能食得優美 laughcry呢個 c
事隔好幾年,泥銅鑼灣店食個 lunch
LB Caesar LB

Seaweed Poppers
紫菜墨魚脆脆:手打墨魚丸 紫菜 黑蒜醬
Shrimp Tacos
墨西哥炸雲吞:炸蝦雲吞 四川菠蘿沙沙 牛油果醬

又係睇得出同食得出嘅創意感,配合得好好,好正

Icecream BAO
Greentea Icecream BAO
綠茶雪糕包:煉奶
Salted Icecream BAO
鹽味雪糕包:焦糖

依舊那個開心的味道但依然不能食得優美 laughcry

呢個 combo set 抵到 BAO, 因為單價都唔平
想試多啲嘢一定要泥食 lunch!

Little Bao

Lunch Combo Happy 2-together $168 per person

📍銅鑼灣
2024-02-04 361 瀏覽
𝙲𝚊𝚞𝚜𝚎𝚠𝚊𝚢 𝙱𝚊𝚢 | 𝙱𝚞𝚛𝚐𝚎𝚛🌎🍔最高5分👇🏻味道:👅👅👅👅環境:👅👅👅👅價錢:👅👅👅回頭率:👅👅👅👅.漢堡包就隨街都有得食,刈包大家都應該有機會食過,但用饅頭整嘅Burger你又有冇試過😋Little Bao係一間揉合中西文化嘅Fusion餐廳,為來自西方嘅漢堡包,加入中式嘅元素,亦可以話係台灣刈包嘅改良版,夠晒特別!呢間餐廳嘅老細May Chow喺2017年攞到亞洲最佳女廚,絕對有保證✨但今次我個人就係衝住佢個雪糕包嚟,淨係睇相已經覺得好吸引😝🍨鹽味雪糕包($48)㷫烚烚嘅炸饅頭夾住凍冰冰嘅雪糕,面頭再淋上熱辣辣嘅焦糖醬,未放入口已經Feel到佢好食😎食落口都果然冇令人失望,個包係新鮮炸起,食落脆卜卜,夾埋甜中帶少少鹹味嘅雪糕,簡直係絕配😋🍨抹茶雪糕包($48)另一個Nice Choice🫶🏻但今次係煉奶醬,配上抹茶雪糕亦出乎意料地夾!但我個人鍾意上面嗰個帶少少鹹味多啲🤣🍔 炸三黃雞包($108)饅頭皮取代咗傳統嘅漢堡包,為菜式增添新食感!開始都會擔心唔夾,但食落覺得完全冇問題,饅頭包做得又香又軟,而個炸雞扒都炸得外脆內嫩,同黑醋係一如既往嘅好拍檔🙌🏻但個花椒沙律醬絕對
𝙲𝚊𝚞𝚜𝚎𝚠𝚊𝚢 𝙱𝚊𝚢 | 𝙱𝚞𝚛𝚐𝚎𝚛🌎🍔

最高5分👇🏻
味道:👅👅👅👅
環境:👅👅👅👅
價錢:👅👅👅
回頭率:👅👅👅👅

但今次我個人就係衝住佢個雪糕包嚟,淨係睇相已經覺得好吸引😝

🍨鹽味雪糕包($48)

🍨抹茶雪糕包($48)
鹽味雪糕包

🍔 炸三黃雞包($108)
饅頭皮取代咗傳統嘅漢堡包,為菜式增添新食感!開始都會擔心唔夾,但食落覺得完全冇問題,饅頭包做得又香又軟,而個炸雞扒都炸得外脆內嫩,同黑醋係一如既往嘅好拍檔🙌🏻但個花椒沙律醬絕對係呢個包嘅精髓🥹令個包嘅味道更加豐富😍
炸三黃雞包

🍟黑松露薯條($98)
係我鍾意嘅幼薯條,然且夠脆!醬料方面一啲都唔孤寒,除咗最基本嘅黑松露醬,另外再加咗茄同葱,仲有酸蘿蔔,十分足料!
黑松露薯條

🍹 Kyoho G&T($100)
G&T一直係我嘅Choice,但巨峰提子味就真係第一次🤣飲落有好香嘅提子味,仲滲出微微嘅柚香,面頭有2粒雪到冰咁嘅巨峰,食落仍然好香甜🍇
Kyoho  G&T

又一間會回頭嘅餐廳😍🙌🏻其實佢仲有個2人Set係每位$298,有4款前菜,2款漢堡包,2個雪糕包同2杯嘢飲,如果你夠大食嘅話好似會比單點再抵食啲🤣🤣🤣
🧑‍🍳 小包包
Kyoho  G&T
  • 三黃雞包
  • 綠茶雪糕包
2024-01-05 416 瀏覽
10月19日, 星期四, 和暖食包包, 兩個人, 食左~~~炸雲吞  有少少似中式既錦鹵雲吞變奏版, 上面加左墨西哥醬, 花椒粉和菠蘿, 有D麻香, 過癮軟殼蟹包包包軟熟, 軟殼蟹香脆, 係咸左D豬腩肉包 包身同樣軟熟, 豬腩肉慢煮過, 甘香鬆化, 醬汁濃又入味, 夾左幾塊酸瓜中和下, 幾好雪糕包  小包包都有甜的可選擇, 海鹽焦糖雪糕包. 甜的包身是脆的, 與雪糕更岩key, 我又好鍾意海鹽焦糖味雪糕, 所以覺得好正環境清靜.  食物款式新穎. 味道唔錯.

10月19日, 星期四, 和暖

食包包, 兩個人, 食左~~~
炸雲吞
軟殼蟹包
包包軟熟, 軟殼蟹香脆, 係咸左D
豬腩肉包
雪糕包
環境清靜.
 食物款式新穎.
 味道唔錯.

【冰火交加,特色雪糕包包】 早年前朋友帶吃,little bao,小小的,很精緻!位於銅鑼灣,現在偶爾經過都會吃一個。店內也有其他特色小型包點,不過吃過最出色的還是雪糕包包,熱氣騰騰的包配上冰凍雪糕,冰火交織的口感,很難忘!另外,這家的服務也很讚,店員很親切友善。記得一次他們臨近打佯,也為我和友人制作了兩個雪糕包包,感動! 小包包 (Fashion Walk) (銅鑼灣)銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk 地下H1號舖
【冰火交加,特色雪糕包包】

小包包 (Fashion Walk) (銅鑼灣)
銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk 地下H1號舖

Bookmark咗呢間專食非一般刈包嘅餐廳好耐星期五即日book位 book到銅鑼灣店8點枱☺️ 可以一試佢哋嘅招牌菜😍 餐廳主打炸三黃雞包🥯呢個組合食落幾特別刈包熱辣辣 超鬆軟炸三黃雞外皮鬆脆可惜雞肉肉質偏老 似乎炸過火而且食唔到三黃雞又肥又香啲肉汁流晒出嚟嘅感覺 反而係炸到有雞肉少少乾 有少少失望🥺但成個配合係幾有誠意嘅有酸瓜 有青瓜 好似burger咁食刈包係勁特別😗 黑松露薯條🍟份量都幾足加入咗唔少配料 如磨菇 醃菜而薯條新鮮炸起 非常香脆唯一係覺得如果黑松露醬汁多啲 味道再出啲就更好喇✨ 雪糕包🍦🥯甜品反而幾特別!當日得返焦糖同抹茶兩款口味以為係普通炸麵包配雪糕點解入面加入咗練奶 食落係似炸饅頭咁雪糕配埋炸饅頭一齊食幾得意💖但因為雪糕好快融 食嘅時候就有啲澩嫪🫣 總結嚟講都值得一試嘅 但如果啲細節處理得更好就好喇~
Bookmark咗呢間專食非一般刈包嘅餐廳好耐

加入咗唔少配料 如磨菇 醃菜
而薯條新鮮炸起 非常香脆
唯一係覺得如果黑松露醬汁多啲 味道再出啲就更好喇✨

雪糕包🍦🥯
甜品反而幾特別!
當日得返焦糖同抹茶兩款口味
以為係普通炸麵包配雪糕
點解入面加入咗練奶 食落係似炸饅頭咁
雪糕配埋炸饅頭一齊食幾得意💖
但因為雪糕好快融 食嘅時候就有啲澩嫪🫣

總結嚟講都值得一試嘅 但如果啲細節處理得更好就好喇~

• 綠茶雪糕包
2023-10-24 339 瀏覽
Little Bao is a trendy and stylish restaurant that fuses Asian flavors with modern interpretations. Located in Central, it offers a casual yet sophisticated dining experience. The menu at Little Bao revolves around their signature steamed buns, which are soft, fluffy, and filled with a variety of mouthwatering ingredients. The Pork Belly Bao, with its succulent braised pork belly, pickled daikon, and hoisin sauce, is a crowd favorite. The innovative "Szechuan Fried Chicken" Bao, with its fiery flavors and addictive crunch, is also highly recommended. Little Bao's hip atmosphere, vibrant flavors, and creative menu make it a go-to spot for a memorable meal.
Little Bao已經開店十年,但仍然保持高水準。獨特創新的本土中西融合料理每次都能impress我,巧妙地運用香港人熟悉的食材,呈現出各種意想不到的獨特又美味的菜餚。味道:每一道菜都展現廚師的經驗和創意,無論是他們的招牌包還是其他菜式,巧妙地令中西食材、烹飪方式融合,味道驚喜又好味,總能給人留下深刻的印象。4.3/5價錢:價錢合理,十年後仍然受到香港人和外國人的喜愛3.5/5環境:餐廳的氛圍舒適,給人一種放鬆的感覺。然而,值得一提的是室內環境可能有些悶熱,這可能會稍微影響用餐體驗。3/5服務:店員態度非常積極,相當友好。4/5

價錢:價錢合理,十年後仍然受到香港人和外國人的喜愛
3.5/5

3/5

服務:店員態度非常積極,相當友好。
4/5
估唔到中西fusion 有驚喜,第一次帶外地朋友去,坐係戶外位置,幾寬闊舒適。推介豬腩肉包,黑松露薯條,炸墨魚丸同茄子前菜。服務員態度都好好,我哋坐咗兩個幾鐘都冇趕客(香港好多餐廳個幾鐘就開始趕客😂),仲會問我哋食物如何?有咩feedback咁。我哋3個人叫左一個二人餐再加小小嘢,$600 幾埋單都算係咁。下次會再去光顧,試下唔同款~~^_^ 係同朋友聚會傾計既好地方,同埋附近行下街環境都唔錯~~~~~
  • 招牌豬腩包
  • 紫菜炸墨魚脆脆
  • 黑松露薯條
2023-08-09 108 瀏覽
如果要喺香港搵食雪糕包嘅地方,我諗真係唔係有咁多機會。所以一直都好想試呢間嘅炸雪糕包,今次終於搵到機會嚟食佢哋嘅lunch set。餐廳位置位於銅鑼灣,但係平日中午都唔多人,好適合靜靜地chill住食個lunch。佢哋嘅lunch set有佢哋最標誌性嘅小食,包包,同埋甜品。佢哋嘅包包用咗比較健康嘅中式麵包,配上邪惡嘅餡,令罪惡感大大減低。最期待就係食佢哋嘅炸雪糕包,冰火交集,外脆內軟,好好味,絕對值得一試。

2023-08-09 118 瀏覽
最近終於食左一間bookmark左好耐嘅餐廳,有outdoor嘅座位提供,裝飾行外國風,好chill嘅感覺😍中西合璧嘅小包包好特別,睇得出餐單設計別出心裁👍🦐蝦肉捲餅 $98餅皮炸到脆卜卜,裡面包住大大粒蝦滑,配左牛油果醬同埋菠蘿粒,幾清新健康嘅配搭🫶🏼🐖🍔豬肉腩包 $88中西結合,包係類似中式饅頭嘅質感,做法就用西式漢堡包嘅夾法,中間塊豬肉腩外脆內嫩,好多汁!仲夾左酸洋蔥,中和油膩感😋🦀️🍔軟殼蟹包 $98一上枱已經聞到好香,包中間夾住大大隻軟殼蟹,好酥脆,蟹肉爽口鮮甜,好滿足😚🍨🍞Salted & Green Tea Icecream Bao $48/pc兩塊金黃色炸饅頭,中間夾住雪糕嘅雪糕包,一熱一凍,好特別😍🍟鹽胡椒薯條 $88屬於幼身薯條,外面好脆口,點埋好少見嘅沙薑沙律汁,值得一試👍😋味道:7.5/10👀環境:8/10🤵🏻‍♀️服務:8/10

🦐蝦肉捲餅 $98

🐖🍔豬肉腩包 $88

🦀️🍔軟殼蟹包 $98

兩塊金黃色炸饅頭,中間夾住雪糕嘅雪糕包,一熱一凍,好特別😍

🍟鹽胡椒薯條 $88

😋味道:7.5/10
👀環境:8/10
🤵🏻‍♀️服務:8/10
呢間主打中式burger既小包包想試好耐 今次終於試到了🫶🏻 果然無失望!🥹 餐廳喺fashion walk 嗰邊 坐得好舒服🤍 中環都有分店 但係好似迫好多✨pork belly bao 招牌豬腩包💲 98第一次想食啲安全牌先所以就嗌咗 豬腩肉好軟諗 雖然有唔少油脂 但係夾埋大蔥紫蘇葉沙律同芝麻醬 一啲都唔覺得膩!🥹🥹 ✨sloppy chan bao素包💲 78朋友嗌既~ 有魯香菇 醃蘿蔔 同埋黑松露沙律醬 朋友話好食!但係啲餡比較碎 食既時候好似有啲麻煩🤔✨fish bao 2.0 魚包 2.0💲 108另一位朋友嗌 佢好似覺得無咩特別😹✨salted ice-cream bao 鹽味雪糕包💲48係炸饅頭夾住厚厚既雪糕啊🥹🥹 冰火交融再加焦糖醬真係好夾 超驚喜🫶🏻🫶🏻 朋友覺得饅頭有啲油 但係我覺得OK~ 不過雪糕包真係細包黎 所以預一人一個會好啲✨seaweed poppers 紫菜炸墨魚脆脆💲98紫菜炸得脆既 唔油 墨魚丸彈牙既 但係佢個黑蒜醬無咩黑蒜味 唔太識欣賞🤔食完嘢仲比貼紙我地揀😹😹 會為咗雪糕包再去~ 想試埋其他味既包🥹

✨pork belly bao 招牌豬腩包💲 98

✨sloppy chan bao素包💲 78

✨fish bao 2.0 魚包 2.0💲 108
另一位朋友嗌 佢好似覺得無咩特別😹

✨seaweed poppers 紫菜炸墨魚脆脆💲98

2023-07-28 86 瀏覽
對上一次黎已經係講緊4年前,今日係附近做完野,自己又再黎!上次黎食,係因為朋友介紹,今次食完之後,依然覺得水準保持到!兩次都係去銅鑼灣Fashion Walk的LittleBao,今次就點左「炸三黃雞包」 ($108)呢個包真係好好食,好鍾意個包,個包真係好有咬口感! 裡面既炸雞肉質鮮嫩多汁,配上特製醬汁,味道真係好好,好MATCH!同埋唔好睇佢好似細細個,但其實佢成個份量食完都好夠架!除左食物,呢到服務也十分出色,員工態度都好NICE。環境方面,呢到空間都好夠。總括來講,Little Bao是一家值得推薦既FUSION餐廳,尤其是喜歡包子和炸雞的朋友們一定不能錯過!

Bao,今次就點左「炸三黃雞包」 ($108)

2023-07-03
  • 炸三黃雞包
2023-07-12 150 瀏覽
第二次食Little Bao🤣好想Encore佢個羊肉他他😆可惜當日無得order有啲失望🥲🐓左宗棠炸雞包($128)Seasonal Menu入面既左宗棠包要試😆好大塊炸雞仲好脆好Juicy🍗好澎湃😛一啖真係差啲食唔晒🤭配上超多燒汁沙律好清新😍食到差啲啜埋手指😚🐖招牌豬腩包($98)慢煮豬腩肉,大葱紫蘇葉沙律🥗芝麻醬同海鮮茄汁配刈包咁既fusion burger🍔豬腩肉半肥瘦煮到好淋😆個紫蘇葉沙律亦都好突出😆平衡番豬腩肉既油膩感🥰🦑紫菜炸墨魚脆脆($98)個外表好似燶咗嘅魚蛋🤣🤣🤣鋪滿左脆紫菜係出面,但咬落係白雪雪既墨魚丸咁,幾彈牙😇不過個醬就食唔出係黑蒜醬🤔感覺似偏炒麵醬😯🍵抹茶雪糕包($48)就係炸饅頭加煉奶crossover抹茶雪糕🍦既雪糕三文治! 炸饅頭上枱仲係超熱,配埋雪糕係口入面冰火交融既感覺幾過癮! 不過要快啲食好快溶😛

🐓左宗棠炸雞包($128)
左宗棠炸雞包

🐖招牌豬腩包($98)
招牌豬腩包

🦑紫菜炸墨魚脆脆($98)
紫菜炸墨魚脆脆

🍵抹茶雪糕包($48)
左宗棠炸雞包
招牌豬腩包
紫菜炸墨魚脆脆
抹茶雪糕包
✔️2人套餐 $298pp (4款小食+2款包+2款雪糕包+2款飲品)✨招牌豬腩包✨見到基本上台台都會試呢個 所以我哋都點咗🙈 本身以為會好膩 點知可能因為佢加咗大蔥同紫蘇葉 所以雖然有幾件幾厚嘅慢煮豬腩肉都唔會滯‼️ 而包體好似平時台灣啲刈包十分軟熟 推薦🥰✨擔擔辣雞包✨呢間餐廳嘅炸雞係超級出色🥹💯唔知係咪因為用咗三黃雞 係超級juicy😳 外皮唔厚而且即使沾滿好多醬汁都唔會淋左 如果食得辣同埋鍾意重口味嘅話 一定要試呢款❤️✨墨西哥炸雲吞✨✨炸雞脆脆 原味✨✨黑松露薯條✨✨慢煮牛腩煎餃✨咁多款小食裏面最推薦炸雞😚同頭先包個雞一樣真係好驚豔 而黑松露薯條都好有特色 唔會剩係得黑松露醬 而係加咗魯香菇🤤唯一覺得煎餃裏面嘅牛腩有啲柴~✨鹽味雪糕包✨呢款似係炸饅頭夾住鹽味雪糕 炸饅頭熱辣辣🔥 係真係做到冰火交融❄️ 側邊落咗焦糖醬 講唔停覺得焦糖醬個味會比鹽味重 成個配搭係好好食 超級推薦😝

✨招牌豬腩包✨

✨擔擔辣雞包✨