2017-10-13 495 瀏覽
點解香港人甘鍾意去日本 壽司剌身真係一個好大既因素小妹食Omakase 次數不多 十隻手指數得唒對上一次已經係年中係東京食。今次入到黎元朗區試下紅日關係 lunch分左兩輪 book 左1:45 餐廳位於內街 地方比想像中大 全sushi bar有16個位 4個師傅 裝潢簡約新淨 Lunch 有三百同五百既set今次叫左五百點好餐等左一陣就上茶碗蒸同前菜蒸蛋質地好滑 裏面有帶子粒 可惜蛋味淡 壽司剌身就唔遂件寫 寫d印象深刻架啦(其他冇介紹既其實都ok,只不過對比其他 個人覺得冇甘特別)煮物: 鮟康魚肝(右上)用味醂蘸過 小小甜一啲都唔腥,醬汁同魚肝好配合帆立貝壽司新鮮爽口 好味中拖羅切成三薄片 撘起成一舊壽司  係口中溶化牡丹蝦上面有d燒過既蝦膏 令成舊壽司更香更有層次海膽壽司反而最失望 唔鮮甜 仲食到苦澀味秋刀魚剌身係當造 好肥美 左上toro手捲用左三個部位toro剁成蓉包成手捲 唔錯 食完手卷就係尾聲甜品係雪糕 揀左士多啤梨味 食唒成個Set 都已經七八成飽值得一讚係Service師傅會簡單介紹返壽司係乜嘢 又會問你喜好,食得飽唔飽甘,而且大家香港人 更易溝通男經理都好細心
點解香港人甘鍾意去日本 壽司剌身真係一個好大既因素

小妹食Omakase 次數不多 十隻手指數得唒
對上一次已經係年中係東京食。今次入到黎元朗區試下
紅日關係 lunch分左兩輪 book 左1:45

食唒成個Set 都已經七八成飽
值得一讚係Service
男經理都好細心 見到茶少就會幫我地添 收碟速度都好快
食物唔錯 用料新鮮  雖不算太有驚喜
但Lunch用 $500 就可以食到有水準既廚師發板 絕對值得一試!
2017-10-05
2017-09-21 486 瀏覽
早兩日又去壽司源開飯,mark師傅真係手勢一流,每件壽司都令我忍唔住會心微笑,色香味俱全,每次黎基本都唔洗睇餐單直接上500果set,一個月食得果幾次對自己好D每月都有新餐單,保持新鮮感,仲要係當季當造食材,真係不時不食,正!!!👍不得不提既係秋刀魚真係超肥美,真係百吃不厭,入口即溶爆鮮甜同呑拿魚腩有得比👍今次煮物係燒劍魚腩,帶淡淡酒香,肉質結實魚油不足有點乾,整體還算可以海膽,野生拖羅呢D就唔洗講都知又係一絕其中梭子魚同平目真係普通左D,味道係眾多壽司中唔算突出,但都好味既,而今期推薦既關鯖,秋刀同筋子真係正到不得之了,秋刀就上面講左,關鯖魚味極濃,咬下去滿口油香,筋子同出面食到既完全係兩回事,平時出面食要吐番塊筋膜出黎因為黏糊糊一團又難咬咁呑唔落,但係呢件塊膜係薄身,連魚子咬脆脆滑滑咁好香好順口👍最後件香蔥吞拿魚手卷非常美味,脆卜卜D魚油又香非常滿足師傅仲請左件晚市先食到既長崎蛋糕玉子比我試,蛋味極香,甜得黎食到淡淡海產既鮮香,一問之下先知加左魚同蝦蓉,食起黎異常鬆軟非常出色👍每次食甜品時都會有種莫名既落寞,好似有一埸愉悅既旅程即將完結既失落同不捨,不過同時亦有一種強烈既期待,唔知

海膽,野生拖羅呢D就唔洗講都知又係一絕
最後件香蔥吞拿魚手卷非常美味,脆卜卜D魚油又香非常滿足
每次食甜品時都會有種莫名既落寞,好似有一埸愉悅既旅程即將完結既失落同不捨,不過同時亦有一種強烈既期待,唔知下次師傅會為我送上點樣既旅程呢?
2017-09-18
  • omakase
2017-09-19 747 瀏覽
元朗愈來愈多貴價日本菜, 一直都很想試, 但又覺得真的太貴了, 所以遲遲未食~今年生日, 有幸跟男友食我們從未食過的Omakase.當時, 其實我不知道元朗又有一間新的Omakase, 所以都算幾驚喜的生日禮物呢!一入餐廳, 哇, 很高級的感覺, 又坐得舒服, 令我有點緊張....當天, 我跟男友各點了一個800元套餐及一個1200元套餐分享。雖然其實有點失禮, 但真的全部都想試試其間師傅一直望望我們再微笑, 有時更提醒我們兩個餐都有所以不用分開該碟菜了...情況又尷尬又好笑....而當日, 亦感謝男友及一眾師傅和店員給我一個生日驚喜!師傅更特製了一客卷物作為我的生日禮物呢!雖然到現在我都不知如何稱呼該卷物, 但味道, 即使到現在都超深刻!!!超好味!!!另外, 更多了兩球美味的雪糕!!!這頓生日飯真是又愉快又滿足啊

今年生日, 有幸跟男友食我們從未食過的Omakase.

雖然其實有點失禮, 但真的全部都想試試

情況又尷尬又好笑....
而當日, 亦感謝男友及一眾師傅和店員給我一個生日驚喜!
師傅更特製了一客卷物作為我的生日禮物呢!

另外, 更多了兩球美味的雪糕!!!
這頓生日飯真是又愉快又滿足啊

2017-09-14 398 瀏覽
我同老公經常周圍食Omakase,見到元朗都開左幾間,一於擇一間最人氣嘅試下先,價錢都OK啊,最平800,最貴1200,我地就每個叫一個睇下有乜吾同先!個生蠔好味嘅!不過d壽司上面塊剌身就偏細,收d個價錢甘又係嘅!食日本野一定要飲返杯啦!梵地球,都幾好丫!我最愛拖羅同海膽!你睇下有三塊拖羅嫁😍,海膽都可以嘅!不過全餐最令我失望就係個呑拿魚手卷,一咬落去,好似食雪糕甘,凍到呢....d雪都未溶😒😒
食日本野一定要飲返杯啦!梵地球,都幾好丫!
我最愛拖羅同海膽!你睇下有三塊拖羅嫁😍,海膽都可以嘅!
2017-08-30
2017-09-12 938 瀏覽
元朗的鮨店越開越多,但因為位置偏遠,常常提不起決心去試。今天為了道別友人,決定一闖元朗。壽司源位於水車館街附近,店面不小,所以也不難找,從大馬路走過去亦不遠,只十分鐘腳程。壽司源只有壽司吧枱的位置,印象中是四位師傅對十六位客人,當天中午是滿席的,幸好有提早一個月訂位。友人比我先入座,師傅提醒2時Last order。當天吃的是 500元的中午套餐,包括刺身、壽司、料理等共15道,加上前菜及味噌湯算是相當飽肚。前菜及茶碗蒸沒有太特別,所以直接跳到今天的料理。壽司: 間八、縞鯵、鯵、北寄貝、毛蟹、関鯖、拖羅、海膽、筋子、蔥拖羅手卷 / 刺身: 平目、帆立貝、秋刀魚、BB鮪 / 料理: 劍魚燒北寄貝 : 不像我們平時常見的紅色熟北寄貝,生鮮的北寄貝應該是半白半灰灰紫紫的,卻沒有鳥貝黑。今天的北寄貝十分新鮮,經師傅拍打後會在板上微微郁動,沒多放調味更突顯其鮮味,口感清新爽脆。毛蟹:因菜單上所列的牡丹蝦已完售,師傅便為我們轉用毛蟹,我們當然OK!師傅即場挑出蟹肉握成壽司,輕加點鹽,蟹肉份量足而鮮甜,不錯。秋刀魚:當天的秋刀魚可以說是艷壓全場,比起拖羅及海膽有過之而無不及。8至10月是吃秋刀魚的季

壽司源只有壽司吧枱的位置,印象中是四位師傅對十六位客人,當天中午是滿席的,幸好有提早一個月訂位。友人比我先入座,師傅提醒2時Last order。當天吃的是 500元的中午套餐,包括刺身壽司、料理等共15道,加上前菜及味噌湯算是相當飽肚。前菜及茶碗蒸沒有太特別,所以直接跳到今天的料理。

壽司: 間八、縞鯵、鯵、北寄貝、毛蟹、関鯖、

秋刀魚:當天的秋刀魚可以說是艷壓全場,比起拖羅及海膽有過之而無不及。8至10月是吃秋刀魚的季節,平常不太吃秋刀魚的我,也不想錯過時令食材,便叫師傅輕炙處理。兩片秋刀魚經過火槍炙燒逼出油脂,配以少許萬能蔥及薑末,實在美味!

吃頭幾道刺身壽司的時候,覺得表現平平,原來「戲肉」在秋刀魚時才開始。這裏的壽司樸實,沒有過多額外點綴,輕輕的調味更能突出食材本身的鮮味,今次的午餐令我們相當滿意。服務及環境方面也十分良好,坐位空間適中。
2017-09-09
2017-09-04 259 瀏覽
初試源壽司作我的生日飯、兩星期前預訂了、因爲元朗多間類似的壽司店、最後決定試試「源」我們揀了中位價的餐單、食材相當新鮮、毎道菜師傅都有介紹過、很喜歡坐bar枱前的感覺、一面吃一面跟師傅聊聊天、旁邊的客人又一起聊、好不熱鬧!如果你問我好吃嗎、我會直接答你、一定會再惠顧
2017-08-23 304 瀏覽
壽司源是我們在元朗試的第三家OMAKASE,是一位好朋友常常向我們推介的。這次我們選了平日來吃午餐,三百或五百的套餐,價錢相宜多了。相比起另外兩家,壽司源的整個用餐經驗的確好多了。有一次在另一家餐廳的師傳很冷漠的,向他問問題時他只短短答一句,似乎無甚興趣與我們有更深關係,作為顧客的我,感覺糟透了,也決定不會回到那家。廚師發辦的餐廳,可能是顧客一般較捨得吃,很多時候也會重覆光顧,與師傅已經相熟,所以師傅對於生客一般欠缺一點耐性。這次負責我們的是MARK師傅。師傅真的很友善,向我們介紹每一種魚和它們的特點,整餐飯我們真的吃得很開心。雖然已經吃了好多道菜,但去到師傅告訴我們只剩湯和甜品時,心裡還真有一種低落感,這美妙旅程要完了。當中最喜歡的,是忘了名字的貝類、油甘魚和穴子。師傅對魚的處理也很細心(縱使我們真的看見了好幾次刀工上的失誤)。新鮮的程度?以我不多的經驗,真的也難分辨它還可再怎樣鮮一點了。另外兩次經驗也是晚餐的。其實我們也知道,吃新鮮魚生來說,晚上的魚大部分真的會新鮮一點,但究竟是否值雙倍價錢,還是看你走到一個怎樣的人生階段,和對魚鮮味有多認識和敏感吧。這裡的質素很高,相對之下午餐價

當中最喜歡的,是忘了名字的貝類、油甘魚和穴子

這裡的質素很高,相對之下午餐價錢也尚算負擔得起。但對我這日本菜迷來說,這種奢侈還是很偶爾一嚐便好了。
2017-07-08 6941 瀏覽
唔知由幾時開始,已經決定左每一個月都要去唔同既餐廳食Omakase。一來,可以見到唔同壽司師父既創意料理同技術。更重要既係每個月都有唔同既魚當造,所以每一次都可以食到唔同味道同埋種類既壽司,令人期待。話說早陣子入左元朗食過壽司之神,知道元朗重有幾間出名既鮨店,所以專登收工就入左去品嚐最近比較出名既壽司源有兩個唔同價位既Set。一場黎到,當然要食$1200,品嚐最多既美味啦!第一道前菜係冰菜蕃茄,最適合夏天作為前菜。冰菜本身爽口,食落清脆又有飽滿既水份。配合甜美的蕃茄同埋沙律醋,開始開胃了。酸薑第二道前菜係八瓜魚,分別有吸盤及魚身既薄切。吸盤比較爽口,魚身就比較甜味。師父加左少許酸汁去提升佢既味道,食落更加清爽,我已經開左個胃去食壽司啦!深海池魚,肉身結實,但係味道清淡,加上少許醬油調味,唔會口味太重。一望到師父整貝類食物我就特別開心,因為勁鍾意貝類個種既鮮美味。石垣貝,岩岩呢個季節食就岩哂啦!口感非常之爽脆,而味道勁鮮甜。加上了青檸令到味道更加清新。響螺,口感更加鬆脆,甜美冇寫上一道咁重,但係因為加左少少青檸同黑椒,所以個味道更加出汁煮鮑魚配鮑魚干醬,勁腍軟,肝醬味道濃而不會搶去自身甜
冰菜蕃茄
酸薑花
酸薑
八瓜魚昆布

汁煮鮑魚配鮑魚肝醬
汁煮鮑魚配鮑魚干醬,勁腍軟,肝醬味道濃而不會搶去自身甜味,互相輝映

勢籽蟹拌飯
勢籽蟹拌飯,珍珠米伴住蟹膏同埋蟹籽,蟹膏既味道好濃,配合醋飯真係一個幾好既組合。
車海老
車海老,煮到六成熟再用火槍燒,蝦身爽身冇煮過老,味道非常鮮甜,加上表面有少少焦香,食落又好有蝦汁,好味道。
燒伊佐木
燒伊佐木,燒過既魚皮連肉,香味好重,肥度適中,魚味比較重,魚肉味同魚油味道幾平衡
白燒穴子
白燒穴子,好肥,好香,比起鰻魚,冇醬汁更加突顯到魚肉既香味。冇鰻魚甘肥,但魚香味更佳。配醬汁蘿蔔泥,加添清新味道

沙甸魚壽司
當造時令🐟沙甸魚握壽司
正所謂不時不吃,Omakase嘅好處就係每個季節同月份去食,都可以品嚐到唔同種類嘅壽司🙂🙂
七到八月正正係食沙甸魚嘅好季節。平時沙甸魚只係食過罐頭,新鮮嘅沙甸魚真係第一次食😍😍
新鮮嘅沙甸魚壽司,魚油飽滿,脂肪非常豐富😋😋食落有種獨特嘅魚油香味,加上魚肉味道較濃,同拖羅個種純魚油感非常唔同🤤
由於魚肉本身味道較濃,所以冇用到芥末做佐料。師傅巧妙地配上醬油同埋薑蔥,平衡味道下令脂肪感不會太油膩,可以充份感受到魚肉的鮮味
拖羅
好大條拖羅呀!
野山中拖羅
野生吞拿魚腩薄切四片,因為呢種吞拿魚嘅筋比較粗,所以用咗薄切嘅方法,令魚身更軟,脂肪既爆發力更加強勁,一口都係脂肪既滿足感

縞蝦
縞蝦,醬油硽,有少少韓國醬油蝦的感覺,肉質勁腍。好香醬油既味道,加上蝦肉本身既甜味,個組合好正。
燒目光魚
可能好多人對於目光魚比較陌生。因為Size比較細條,通常都係用黎做天婦羅。今次,我就試下用炙燒嘅煮法先😋😋😋
魚皮燒得勁靚,真係望到想流哂口水。一食落去,滿口都係魚油嘅香氣,魚油感爆炸🔥
老老實實,我真係未食過一條燒魚可以有甘豐富嘅魚油,就算係燒鰻魚都冇佢嘅魚油咁勁😆😆😆
如果你想品嚐滿口魚油嘅個種充實感覺,呢條魚一定滿足到你👍
赤睦
震撼性嘅深海赤睦
一睇落去就覺得肥油勁豐富,魚油係火焰之下活化左🔥產生令人流哂口水既香氣,未食就已經感受到個種魚油的豐厚感。燒過既魚皮有一陣閃亮嘅顏色😍。魚皮冇燒到香脆,只係僅僅帶焦香味同活化左魚脂既香氣
同拖羅嘅肥膩感唔同,赤睦既魚油係火燒既活化下產生左另一個層次既香味,味道絕對比起大拖羅有得Fight
師傅用左薑蔥同醬油去平衡豐富嘅魚油。雖然係咁,依然被佢豐富嘅魚油造成無比大嘅衝擊!
總括一句!好好食!
海膽
海膽好新鮮,可以清楚見到顆粒分明,好吸引。味道好鮮甜,而且紫菜好脆身,唔會食到一口都係渣。一放入口,滿足
玉子燒
世界級嘅玉子燒💯
你以為佢係蛋糕🍰?少年你真係太天真啦😏😏
其實佢叫做 雖然都係玉子燒嘅一種,但係做法同普通既玉子燒完全唔同,味道當然係另一個層次啦
師傅首先要將白身魚同埋鮮蝦攪成蓉,加入蛋黃漿後,再將打起身嘅蛋白加入去🔥經過煎同埋焗多個步驟,要成個鐘先煮到出黎,真係超考功夫😱😱!
大約兩吋高嘅玉子燒,質感超級軟熟,比起正常嘅蛋糕更加有彈性。一食入口,唔係平時玉子燒個種甜味,而係食到白身魚同埋蝦蓉個種濃烈嘅海鮮味道,成個口都係濃濃嘅鮮味😍😍😍慢慢咀嚼之後更加感受到蛋嗰種香甜味。最可惜嘅係口感太過幼滑啦,唔小心就吞左落肚,冇得再慢慢品嚐😭!

最後加上一道湯,完美!
2017-07-07
赤睦
海膽
玉子燒
2017-07-08 501 瀏覽
唔經唔覺元朗都開左三間Omakase, 而且三間都各有特色壽司源比較上係行高檔路線, 但價錢上都係差唔多.餐牌每一個月會轉一次, 但都會加入是日限定既壽司~店裡面既裝修整齊簡潔而且全部都係bar枱, 每個位都可以清楚見到師博準備食材前菜 八爪魚魚身被切成薄片, 口感比較腍魚腳就較為爽脆, 一個前菜有兩種口感, 加上蔥花同酸汁, 好開胃汁煮鮑魚 配鮑魚肝醬鮑魚煮得好腍, 而且保持到鮮味配味道濃郁既鮑魚肝醬, 簡直係味覺既一大衝擊!將勢籽蟹肉 蟹膏 蟹籽 配 醬油 珍珠米剩係睇個樣已經十分吸引食落去每一啖都鮮味十足白燒穴子唔沾醬汁都唔會覺得乾身 但就無食鰻魚咁肥醬汁係淡淡既蘿蔔蓉, 即使沾左都唔會太影響穴子本身既味道~新鮮沙甸魚超級肥美既沙甸魚, 配薑蔥溶有入口即溶既感覺, 而且魚味超重野生吞拿魚師博話因為條吞拿魚本身好大條, 所以筋比較粗切薄片可以更感受吞拿魚既油脂同腍滑既口感縞蝦用油及醬汁醃, 感覺好似韓式醬油蝦, 但味道唔算好濃, 唔會搶左蝦本身既鮮味燒目光魚魚身比較細條, 呢到已經係一條魚既份量係屬於深海魚既一種, 所以油份都比較重而且魚皮燒得好靚, 令整體感覺都加左分!海膽軍艦食
唔經唔覺元朗都開左三間Omakase, 而且三間都各有特色
壽司源比較上係行高檔路線, 但價錢上都係差唔多.

餐牌每一個月會轉一次, 但都會加入是日限定既壽司~

店裡面既裝修整齊簡潔
而且全部都係bar枱, 每個位都可以清楚見到師博準備食材

前菜 八爪魚
魚身被切成薄片, 口感比較腍
魚腳就較為爽脆, 一個前菜有兩種口感,
加上蔥花同酸汁, 好開胃

汁煮鮑魚 配鮑魚肝醬
鮑魚煮得好腍, 而且保持到鮮味
配味道濃郁既鮑魚肝醬, 簡直係味覺既一大衝擊!

將勢籽蟹肉 蟹膏 蟹籽 配 醬油 珍珠米
剩係睇個樣已經十分吸引

食落去每一啖都鮮味十足

唔沾醬汁都唔會覺得乾身 但就無食鰻魚咁肥
醬汁係淡淡既蘿蔔蓉, 即使沾左都唔會太影響穴子本身既味道~

新鮮沙甸魚
超級肥美既沙甸魚, 配薑蔥溶
有入口即溶既感覺, 而且魚味超重

野生吞拿魚
師博話因為條吞拿魚本身好大條, 所以筋比較粗
切薄片可以更感受吞拿魚既油脂同腍滑既口感

縞蝦
用油及醬汁醃, 感覺好似韓式醬油蝦,
但味道唔算好濃, 唔會搶左蝦本身既鮮味

燒目光魚
魚身比較細條, 呢到已經係一條魚既份量
係屬於深海魚既一種, 所以油份都比較重
而且魚皮燒得好靚, 令整體感覺都加左分!

海膽軍艦
壽司點可以無海膽
黎自北海道既海膽, 顆粒分明, 味道超級鮮甜
2017-07-03
2017-06-27 524 瀏覽
元朗既Omakase 3寶, 一直都在考慮應該試邊間. 在openrice 看了3間所有的食評, 知道壽司源是唯一一間沒有table 枱, 只有bar 枱.  就覺得佢應該比較著重細節同注重質素, 所以決定試佢. 選了平日午餐時間去店子雖細, 但燈光柔和舒服, 裝修好新.  長木枱應該精心選擇過用上等靚木. 叫了一個$300, 一個$500 既Omakase 先來茶碗蒸同蟹肉冬瓜,蛋好熱, 入面好足料, 有帆立貝同定番的銀杏。味道尚好不過唔係驚為天人既美味. 不是重點不多提. 12件壽司由淡味至濃味一件件係你面前即切即整。聽過有些omakase 午市會將價就貨切好哂D魚先, 壽司源沒有咁做令我好放心. 閒談中師傅都話  憑佢呢句已經對壽司源加分。我會形象佢既壽司屬於 偏新派既壽司] , 例如在三文魚子軍艦上, 加上少少柚子皮和紫蘇葉, 令壽司更有層次, 更帶出食材原有鮮味。又例如帆立貝平時可能係原粒放上飯比你食, 這兒師傅是用靈巧既刀功先介好細紋, 再掃上淡淡的醬油, 令整體更入味(見到佢不同魚/食材用不同醬油, 不同既掃/樽, 好細緻) 因為專心享用壽司, 無每件相機食先. 師傅可
元朗既Omakase 3寶, 一直都在考慮應該試邊間.

選了平日午餐時間去

叫了一個$300, 一個$500 既Omakase

先來茶碗蒸同蟹肉冬瓜,

12件壽司由淡味至濃味一件件係你面前即切即整。

閒談中師傅都話 [如果切好哂或者一次過上就唔係omakase 啦]  憑佢呢句已經對壽司源加分。

我會形象佢既壽司屬於 偏新派既[精品壽司] ,

(見到佢不同魚/食材用不同醬油, 不同既掃/樽, 好細緻)

因為專心享用壽司, 無每件相機食先.

師傅可能知道我地都經常去日本食壽司/刺身, 同我地分享左好多食材既食法, 整個用餐1時30分鐘都食得好愉快。

最後有豆腐雪糕/柚子雪芭。唔係好特別都唔係重點.

要一讚店員好細心, 茶不停自動refill.  (如果茶更熱就好)

另外有個小故事, 食頭第1, 2 件既時候, 店員見到我臉有難色, 立即問我是不是唔合口味, 其實不是食物問題, 是個人一些小要求, 佢都話[哦~無問題~~講就得嫁啦] , 令我成餐飯之後都食得好開心.

[總結]
食omakase 其實好睇店本身細唔細心, 在唔在乎細節, 由坐位 (只有bar 位沒table 位), 午市也一件件魚切而不是切定哂,  店員師傅觀唔觀察到食客的反應, 以上幾點我都比壽司源幾高的分數. 希望佢keep 到!!

同埋溫馨提示, 真係唔好因為新客或者因為元朗就以為食客要求會低, 始終是走高上路線.

好少日本料理店會令我想去第2次, 呢間會係

同埋lunch 真係好抵食,   多數餐廳午市既魚會無晚市咁靚, 但佢午市都有番一定質素, 晚市應該更好

• omakase
2017-06-24 328 瀏覽
如果係食日本既廚師發版,我諗我都已經係第三次,今次因為女朋友生日所以簡左間新餐廳本身諗住試下既心態食既,不過總結黎講佢比起我之前食果一日更好更好食,師父更加親切魚既種類吾多講啦,最主要都係我覺得師傅主理既鯖魚、拖羅同池魚,另外蝦係新鮮係我地面前解決佢😂😂最後想講講佢既熟食,每一樣都好精緻同特別菜單都更新得幾快,不過價錢方面都吾係平,都係中上既價錢,不過我係日本果到食都冇係壽司源食得咁好味,依家大約三至四個月先食一次

最後想講講佢既熟食,每一樣都好精緻同特別
2017-06-03 260 瀏覽
食品質素高魚生新鮮師傅會為你帶來驚喜是元朗區不錯的選擇。建議可選擇$800或$500必須要訂位甜品也不錯師傅會因應不同客戶的需要提供不同的餐單。店鋪寬,坐位不多但舒服
食品質素高
魚生新鮮
師傅會為你帶來驚喜
是元朗區不錯的選擇。
建議可選擇$800或$500
必須要訂位
甜品也不錯
2017-05-24 310 瀏覽
好耐冇寫過食評(汗)以前本人對壽司這類料理沒有什麼特別喜愛但自從早前北海道之旅嚐過伊勢鮨(2012米芝蓮1星)和築地的壽司大後, 就對高級壽司念念不忘返港後就research下這方面的店舖, 咁好容易就會搵到元朗omakase三強記得之前tvg的網友推介過壽司源, 佢地的facebook專頁會在月頭預覽每月的廚師發辦內容, 睇過食材後覺得ok就打電話去訂枱店舖距離西鐵站只係5分鐘路程左右,區外前往都好方便坐低後服務員會講下menu,午市分300/500兩個價錢,300是12貫壽司而500就有刺身壽司煮物等其實價位只係貴過放題少少,比多少少就可以食高質素的和食何樂而不為呢今次serve我的是Mark師傅食物方面只是記下感想,不班門弄斧了剛蒸好的茶碗蒸,好熱,內有切件的帶子和銀杏先付 - 茄子小插曲> 我未開始食先付師傅已經作好了第一貫的帆立貝壽司可能是師傅睇漏眼?1 帆立貝 加柚子皮加左柚子味好fresh2 平目 加楤木芽3 平政好似話見到呢種魚的壽司店都唔係普通野,師傅說是類似油甘魚我問即是鰤魚?師傅答比起鰤魚細4 松葉蟹5 甜蝦 加蝦膏火炙過的蝦膏好香6 深海池魚 加萬能葱和
好耐冇寫過食評(汗)
以前本人對壽司這類料理沒有什麼特別喜愛

店舖距離西鐵站只係5分鐘路程左右,區外前往都好方便

今次serve我的是Mark師傅
食物方面只是記下感想,不班門弄斧了
剛蒸好的茶碗蒸,好熱,內有切件的帶子和銀杏
先付 - 茄子

小插曲> 我未開始食先付師傅已經作好了第一貫的帆立貝壽司
可能是師傅睇漏眼?
1 帆立貝 加柚子皮
加左柚子味好fresh
2 平目 加楤木芽
3 平政
好似話見到呢種魚的壽司店都唔係普通野,師傅說是類似油甘魚
我問即是鰤魚?師傅答比起鰤魚細
4 松葉蟹
5 甜蝦 加蝦膏
火炙過的蝦膏好香
6 深海池魚 加萬能葱和薑蓉
7 赤身
普通
8 中拖蘿
我最鍾意食中拖蘿,油脂滿滿感覺讚
9 鯖卷
師傅攞出來的時候散散地,要用竹簾重新壓實
味道ok但a bit disappointment
10 初鰹 加葱姜蓉和蘿白蓉
11 海膽
北海道貨,但都係之前在北海道食比較好
12 鮭魚子 加柚子皮
都係我的favorite
海帶和豆腐的麵豉湯
選了柚子雪糕結尾

相比起其他兩間著名的元朗omakase食店
壽司源好像比較低調,但水準不容置疑
食物方面偶有亮點
服務員refill熱茶非常勤快,抵讚

想試下言師傅的沙甸魚卷呢,不知是否晚市才有?
2017-05-23
2017-05-15 280 瀏覽
已經係第四次來「壽司源」!喜歡它清雅高貴的裝修,富有現代感而不俗氣。今次出奇地好彩,唔使早一個月訂位,竟然比我們訂到六個人座位,仲要找到言師傅。這件甘綢魚,魚皮焗得香脆,魚肉香嫩甘香。呢個係野生吞拿魚腩,其實係四層薄切。言師傅話呢條野生吞拿魚,條魚比較大,所以D魚筋比較粗,薄切可以切薄埋D筋,令你食唔到有筋,薄切仲可以令件吞拿魚入囗即溶牡丹蝦,最特別嘅地方是燒過的蝦膏,提升了牡丹蝦壽司的層次。朋友說他很喜歡醬油漬壽司,言師傅特別給他做了吞拿魚醬油漬,油漬時間剛好今次的前菜是微辣的明太子魷魚,不喜歡吃辣的我就覺得一般了。左口魚薄切,OK言師傅知道我們大食,特別加了燒飯糰䲞魚青湯,雪糕作結尾$800的「Omakase 」可說是物超所值,所以才會吸引我們老遠乘車前去。另外,Dickson 的優質服務,絕對值得嘉許。我們點了sake , 他幫我們安排好飲用嘅先後次序去配合食物。
甘綢

這件甘綢魚,魚皮焗得香脆,魚肉香嫩甘香。

野生呑拿魚腩

呢個係野生吞拿魚腩,其實係四層薄切。

牡丹蝦

牡丹蝦,最特別嘅地方是燒過的蝦膏,提升了牡丹蝦壽司的層次

吞拿魚醬油漬

今次的前菜是微辣的明太子魷魚,不喜歡吃辣的我就覺得一般了。
左口魚薄切

左口魚薄切,OK

言師傅知道我們大食,
特別加了燒飯糰

䲞魚青湯,雪糕作結尾

$800的「Omakase 」可說是
物超所值,所以才會吸引我們老遠乘車前去

帆立貝
左口魚薄切
帆立貝
北寄貝
2017-05-10 261 瀏覽
一見到壽司源開已經好想去食,今日終於同朋友去食了前菜螢烏賊酢味噌,第一次食螢光烏賊,係季節嘢嚟,加埋啲個麵豉蛋黃醬對胃九州小長井蠔,一口即溶,鮮味十足春子鯛,加咗紫蘇花賣相確係一流,味道都係平目昆布漬,平目配昆布真係第一次,鮮味更加提升牡丹海老,重點係炙咗嘅蝦膏,真係又香又好味子持鎗烏賊煮,呢個好特別呀大拖羅,呢個都唔洗介紹點好味啦,你懂的天然大拖羅,幾片薄切嘅天然大拖羅又去咗另一個層次毛蟹,毛蟹肉加蟹膏,話唔好味你都唔信啦,諗返起都好回味環境服務都非常好嘅一餐
一見到壽司源開已經好想去食,今日終於同朋友去食了
九州小長井蠔,一口即溶,鮮味十足
春子鯛,加咗紫蘇花賣相確係一流,味道都係
平目昆布漬,平目配昆布真係第一次,鮮味更加提升
牡丹海老,重點係炙咗嘅蝦膏,真係又香又好味
子持鎗烏賊煮,呢個好特別呀
大拖羅,呢個都唔洗介紹點好味啦,你懂的
天然大拖羅,幾片薄切嘅天然大拖羅又去咗另一個層次
毛蟹,毛蟹肉加蟹膏,話唔好味你都唔信啦,諗返起都好回味
環境服務都非常好嘅一餐