餐廳: 寿々乃
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
呢間銅鑼灣好出名嘅Omakase一直都無機會試😅搬到去跑馬地終於嚟到試啦😚 裝潢係舒適嘅簡約風🪭雖然喺大馬路隔離有種日式既寧靜🇯🇵 裡面仲有個小庭園咁既空間充滿日式既氣氛🌳 每晚接待大概八個客人左右師傅好親切又會談笑風生😸食物有質素之餘比起一般Omakase既拘謹多了一份親切感🩷⭐️ 先付 🍱前菜已經好有藝術感🎨 有宮崎蟹🦀️京都風嘅湯葉以及水雲同沖繩海藻🌱 以鮮同清爽一共帶出夏天嘅主題🏝️⭐️ 吸物 🍲用黎自千葉縣既蜆熬成嘅湯底完全不加一滴鹽🧂每口蜆肉十分飽滿充滿甜味💙配上日本獨有既蒪菜同樣有清爽嘅特色🪴⭐️真鯛 🐟可以選擇配上紫蘇葉或酸汁凸顯出甜味🪻⭐️ 鰝鰺 🐠呢款魚第一次食肉質比較細緻同有口感😋⭐️ 白海老 🦐黎知富山嘅名物白海老味道唔算太濃🤍 低調得黎門口都係甜味🥳 另外用了素揚烹調香口但不油膩🔥⭐️ 金目鯛 💰黎自熱海嘅鯛魚同樣帶清甜而細膩🌊⭐️ 八爪魚 🐙吸盤同肉有兩種截然不同嘅口感 🤣 配上Wasabi的調味強度點到為止好加分🌶️⭐️ 海膽 🪼除咗鮮甜之外海膽既味道好有層次🧡 原來黎自富礦物嘅生長環境💎在Creamy中營造出一種獨特嘅香味⭐️ 季節料理 🍁估唔到白蝦仲有另一種發揮🥰師傅話係蝦丸
⭐️ 先付 🍱

⭐️ 八爪魚 🐙
海膽
⭐️ 海膽 🪼

⭐️ 季節料理 🍁
估唔到白蝦仲有另一種發揮🥰師傅話係蝦丸嘅變奏版🍘 同樣係每一口100%既蝦味極濃但係冇印象中嘅咁油膩 配上長崎粟米天婦羅帶獨有嘅甜味作為中場既小結🌽
鮎魚
⭐️ 池魚 🪝
魚味本身比較濃但係調味過絕對唔會腥💜
甘海老
⭐️ 甘海老 🦞
三隻大蝦嘅連發真係好豪華😙澎湃嘅甘甜配上爽口嘅口感係我嘅最愛🥰
中拖羅
⭐️ 中拖羅 🍣
終於嚟到吞拿魚嘅三連發❤️‍🔥個人覺得重陀螺嘅脂肪比例最均勻有入口即溶既效果🤤
大拖羅
⭐️ 大拖羅 🐳
一入口已經有豐厚嘅油香🩶停留喺口中有回甘嘅感覺
赤身
⭐️ 赤身 💪🏻
全晚最大驚喜之一‼️原本Expect會有筋比較硬 但係師傅用咗醬油漬嘅方法不但嫩滑🫚而且更帶出魚味
吞拿魚手卷
⭐️ 吞拿魚手卷 🌯
中咗吞拿魚芝麻同青蔥豐富既口味感覺好完滿🤭
⭐️ 味噌汁 💛
清清地嘅味噌湯帶點清甜🍃中和返味蕾
甜點
⭐️ 甜點 🍰
自家製嘅紅豆羊羹食得出紅豆粒嘅口感同綿密🫘 而北海道嘅密瓜十分新鮮🍈比起甜點更為香甜

海膽
赤身
吞拿魚手卷
甜點
2023-08-18 18 瀏覽
師傅健談同對食物嘅知識好豐富,令到成餐廳嘅氣氛好好。.天氣熱我哋叫咗一個Sparkling sake,會有淡淡地嘅粉紅色,好啱女仔飲。前菜賣相已經好精緻開胃。呢個白蝦三味我好鍾意,就咁食白蝦刺身已經好鮮甜。八爪魚師傅拎咗實物俾我哋睇,好誇張呀!刺身係八爪魚嘅吸盤同埋嘅肉部份,兩者口感好唔同。壽司方面,最出色嘅喺關西鯖魚。師傅有提到可以做刺身嘅鯖魚,只係得關西有,真係第一次食。師傅又有得意嘢俾我哋睇,就係飛魚。電視見得多,真身同埋食都係第一次。仲有令人期待嘅吞拿魚。大吞拿魚師傅喺上面加咗啲鹽,令到冇咁油膩,食得更加舒服。超級好食嘅海膽手卷!呢個羊羹同平時喺日本食到嘅唔同,因應香港人嘅口味調校咗甜度。好味!食飯最緊要係食得開心,成餐飯好似睇表演咁。Very enjoyable!
師傅健談同對食物嘅知識好豐富,令到成餐廳嘅氣氛好好。

前菜賣相已經好精緻開胃。

呢個白蝦三味我好鍾意,就咁食白蝦刺身已經好鮮甜。

超級好食嘅海膽手卷!

2023-08-14 316 瀏覽
位於跑馬地黃泥涌道 「寿久乃 Suzuno」的Omakase 一直備受好評,地理位置比較優休靜,所以有一種遠離繁囂,可以好好享受的感覺,店內擺設裝修優雅,有好多綠色植物,去洗手間的經過的位置就像庭園一樣美麗,好喜歡這裏的環境🌴今日和朋友黎食午餐,挑選了價位較高的Omakase,性價比非常高,食材豐富尤如食晚餐一樣,而且師傅好專業又幽默,和客人好多交流,令大家非常開心,食物質素方便非常高,基本上大部份都係日本直送,所以好新鮮和高質👍🏻▪️雪月花 Set Sugekka $ 980✨先付~茶碗蒸內有鮮蝦、帶子、香菇,蛋蒸得非常香滑和鮮美~大蜆清湯配蓴菜,師傅話沒有加一點調味,湯頭非常清甜✨季節前菜~醃間八、洋蔥絲、辣椒乾,這個前菜酸酸咪咪好開胃,完全打開了味覺✨刺身五點 這裏的刺身絕不花巧,師傅會用最當做的食材做刺身,完全係食出食材嘅鮮味~真鯛配酸汁、紫蘇花~間八、九州特產~富山縣白蝦~新鮮鯖魚~新鮮八爪魚、漬物✨季節の料理~海老炸蝦丸,用幾百隻的富山縣白蝦打成,蝦丸超香濃的蝦味和好彈牙✨手握寿司-八貫壽司和刺身一樣,食材都係最當做新鮮和肥美,絕不需要花巧添加其他食材,特別一讃是呢度的壽司飯

▪️雪月花 Set Sugekka $ 980

✨先付
~茶碗蒸內有鮮蝦、帶子、香菇,蛋蒸得非常香滑和鮮美
~大蜆清湯配蓴菜,師傅話沒有加一點調味,湯頭非常清甜

✨季節前菜

刺身五點
~真鯛配酸汁、紫蘇花
~間八、九州特產
~富山縣白蝦
~新鮮鯖魚
~新鮮八爪魚、漬物

✨季節の料理

✨手握寿司-八貫
壽司刺身一樣,食材都係最當做新鮮和肥美,
絕不需要花巧添加其他食材,特別一讃是呢度的壽司飯柔軟甘香,配合高質的刺身就是完美
~鮎魚
~大吞拿魚腩
~吞拿魚醬油漬
~北海道海膽

✨味噌汁~可選擇味噌湯或烏冬
~鰹魚湯烏冬,魚湯清甜、烏冬香滑,加上昆布和香蔥,簡單就係好味

✨飲品~可選擇黑咖啡和橙汁
結尾食飽咗飲杯日式黑咖啡,休息一下,非常舒適寫意的午餐

• 白蝦
2023-08-10 221 瀏覽
專程前來品嚐🥢DINNER MENU:雅みやびMIYABI,每位$1,880。餐廳位置旺中帶靜,就在銅鑼灣與跑馬地之間,港鐵站前往亦好方便。🥢先付 :水雲配山芋蓉真鯛湯凍鰻魚八幡卷, 鰻魚包住牛蒡。沢蟹炸完再煮,甜甜的😋🥄🥣 季節のスープ 一款夏季清湯,是京都名物,鱧魚加一點梅醬,還有順菜。🥢刺身五點1 鱸魚薄切配酸汁及醋橘調味。2 縞鰺即深海池魚,白身魚, 入口油脂甘香3 白蝦刺身, 師傅將細細隻嘅白蝦續隻剝殼,入口肉質嫩滑4北海道水八爪魚,喜歡吸盤脆口。5岩手紫海膽,師傅每隻都不同味道,要試下朋友那一隻。小吃:炸白蝦,十分酥脆。 季節のお料理二品 🦐炸白蝦丸嫩滑彈牙。🌽長崎粟米天外層香脆吾油,粟米清甜。🍣握り寿司十貫 1 尖魚2金目鯛,保留魚皮,皮下脂肪一起吃。3 關鯖魚,無腥味👍4飛魚5帆立貝6 石垣貝,爽口。7中拖8大拖羅加少少鹽,肥美。9醬油吞拿魚10海膽手卷份量足,好鮮甜。🥄🥣 麵豉湯裡面有季節蔬菜及魚肉。🍨 デザート紅豆水羊羹綿密,赤玉瓜甜蜜😍😋

🥢先付 :

水雲配山芋蓉

真鯛湯凍

鰻魚八幡卷, 鰻魚包住牛蒡。

沢蟹炸完再煮,甜甜的😋

🥄🥣 季節のスープ

一款夏季清湯,是京都名物,鱧魚加一點梅醬,還有順菜。

🥢刺身五點

1 鱸魚薄切配酸汁及醋橘調味。

2 縞鰺即深海池魚,白身魚, 入口油脂甘香

3 白蝦刺身, 師傅將細細隻嘅白蝦續隻剝殼,入口肉質嫩滑

4北海道水八爪魚,喜歡吸盤脆口。

5岩手紫海膽,師傅每隻都不同味道,要試
下朋友那一隻。

小吃:炸白蝦,十分酥脆。

季節のお料理二品

🦐炸白蝦丸嫩滑彈牙。

🌽長崎粟米天外層香脆吾油,粟米清甜。

🍣握り寿司十貫

1 尖魚

2金目鯛,保留魚皮,皮下脂肪一起吃。

3 關鯖魚,無腥味👍

4飛魚

5帆立貝

6 石垣貝,爽口。

7中拖

8大拖羅加少少鹽,肥美。

9醬油吞拿魚

10海膽手卷份量足,好鮮甜。

🥄🥣 麵豉湯

裡面有季節蔬菜及魚肉。

🍨 デザート

紅豆水羊羹綿密,赤玉瓜甜蜜😍😋

2023-08-01
今日嚟咗跑馬地呢間suzuno食晚餐,叫咗呢個雅 Miyabi 嘅omakase套餐 ($1880) 🤩前菜🥬✨水藻配山藥泥,味道微酸,質感滑口,開胃一流~✨隔離嘅鰻魚卷、炸蟹都好食~🐟🦀湯品 - 鱧魚清湯 🍲✨鱧魚即係鱔,湯底清甜帶小小醬油香;順菜係夏季菜,表面帶啫喱狀,口感特別,另外食到柚子醬都令湯更加清新!🍊刺身🐟✨鱸魚薄切 - 清甜、爽身,按喜好加上醋橘/紫蘇花/酸汁,令魚鮮味更突出!🍊✨白蝦 - 師傅叫我哋一注幾隻咁食 ,鮮味爆發! 🦐 ✨縞鰺 - 味道清爽、肉質細緻😚✨水八爪魚 - 吸管一咬啲肉汁同鮮味爆晒出嚟,八爪魚腳嘅切片就有咬口,味道鮮甜,配上切粒wasabi醬味道刺激!🐙✨岩手紫海膽 - 師傅話隻隻海膽會因為生長環境而有唔同味道,食海草嘅會甜啲,食礦物嘅礦物味會重啲~ 今晚呢隻海膽夠晒鮮甜,口感creamy!😍熟食✨炸白蝦丸 - 質感似豆腐但又有蝦丸嘅彈性,新鮮炸好食落好多汁!🍤✨長崎粟米天婦羅 - 粟米夠晒甜!🌽✨炸白蝦 - 香口唔油膩🦐壽司十貫🍣✨金目鯛 - 肉質彈牙、甘甜💛✨鮎魚 - 口感滑身,味帶鮮甜💚✨飛魚 - 質地黏口、魚肉厚身💜✨關鯖魚 - 魚味濃郁帶

前菜🥬
✨水藻配山藥泥,味道微酸,質感滑口,開胃一流~
✨隔離嘅鰻魚卷、炸蟹都好食~🐟🦀

湯品 - 鱧魚清湯 🍲

刺身🐟
✨白蝦 - 師傅叫我哋一注幾隻咁食 ,鮮味爆發! 🦐
✨縞鰺 - 味道清爽、肉質細緻😚

熟食
✨長崎粟米天婦羅 - 粟米夠晒甜!🌽
✨炸白蝦 - 香口唔油膩🦐

壽司十貫🍣
✨金目鯛 - 肉質彈牙、甘甜💛
✨鮎魚 - 口感滑身,味帶鮮甜💚
✨飛魚 - 質地黏口、魚肉厚身💜
✨關鯖魚 - 魚味濃郁帶鯖魚嘅鹹鮮味,生鯖魚好少見!🧡
✨池魚 - 薑蔥配搭池魚一流!🤎
✨甘海老 - 3隻蝦都勁肥美、勁大隻,蝦味超濃!❤️
✨石垣貝 - 師傅一打佢就彈起,夠晒新鮮,帶貝類嘅甜味~🤍
✨吞拿魚 - 大拖油脂豐富,中拖肥瘦適中,醬油漬赤身有醬油香同濃烈魚味!❤️‍🔥

味噌湯
✨清清地唔會好鹹,可以清一清口腔,入面嘅白蘿蔔都好甜🥣

甜品
✨紅豆羊羹 - 綿密彈牙帶濃濃紅豆香🫘
✨富良野哈密瓜 - 果肉質地軟熟,甜度極香,為今晚omakase嘅完美作結!🍈

呢間環境舒服,師傅用心講解,食物質素又好,係會encore之選😎

2023-08-06
慶祝紀念
紀念日
  • 岩手縣紫海膽
  • 海膽手卷
2023-08-08 26 瀏覽
朋友極力推薦開喺跑馬地嘅寿々乃,終於有機會一嚐,可以話係好滿意,對得起價錢,回味無窮🥺Dinner $1880,有加一,當晚七點入座。好快就上咗盤靚靚嘅appetizer水草醋物:酸酸甜甜好開胃鰻魚牛蒡卷:外軟內脆,好香口蟹仔: 脆卜卜咁,亦好鮮甜鱧魚清湯:湯好清甜,鱧魚肉就好紮實啲,順菜有啲啫喱狀口感,好有趣😝刺身五點鱸魚:超鮮甜🥺配搭微酸嘅醬汁,好清爽師傅話可以加紫蘇花食,但唔係好食到咩味🫢白蝦:一樣好清甜🥺唔會太冧縞鰺魚:肉質比較爽口八爪魚:吸盤超爽口,觸手部分就滑啲啲紫海膽:最期待嘅食物🤤好好好好好清甜,有果香🤣食唔返出邊啲海膽啦🫣另外仲有小碟炸白蝦配住食,原隻食,脆卜卜,小小鹹😋之後到炸物炸白蝦丸:好Juicy、彈牙長畸粟米天婦羅:超鍾意😍好清甜兩樣都唔會油膩,炸得啱啱好!壽司十貫食到呢個位半飽,好彩啲飯唔算好大舊😎食得晒。金目鯛、鮎魚、關鯖魚都好鮮甜。飛魚肉質冧啲,魚味重啲。池魚加咗啲薑蔥,幾特別。甘海老好彈牙。貝類有石垣貝,都係好爽口清甜😍當然唔少得吞拿魚,有三件,中吞半肥瘦口感一流,師傅推薦大拖落鹽、吞拿魚醬油漬唔配豉油食先食到真正魚味😋估唔到之後仲有海膽手卷😍滿滿海膽

水草醋物:酸酸甜甜好開胃
鰻魚牛蒡卷:外軟內脆,好香口
蟹仔: 脆卜卜咁,亦好鮮甜

鱧魚清湯

刺身五點

鱸魚:超鮮甜🥺配搭微酸嘅醬汁,好清爽
師傅話可以加紫蘇花食,但唔係好食到咩味🫢
白蝦:一樣好清甜🥺唔會太冧
縞鰺魚:肉質比較爽口
八爪魚:吸盤超爽口,觸手部分就滑啲啲
另外仲有小碟炸白蝦配住食,原隻食,脆卜卜,小小鹹😋

之後到炸物

炸白蝦丸:好Juicy、彈牙
長畸粟米天婦羅:超鍾意😍好清甜
兩樣都唔會油膩,炸得啱啱好!

壽司十貫

估唔到之後仲有海膽手卷😍滿滿海膽作結🤤

最後仲有一碗味噌湯,都好多料,正常發揮。

終於到甜品

🍈 富良野赤蜜瓜:超甜😍多汁🤤
🫘 紅豆水羊羹:第一次食羊羹,勁鍾意😍師傅話係自製,唔會太甜,好似食緊紅豆沙嘅糕咁,好啱我口味。

師傅好用心介紹每樣食物、食材新鮮高質、服務都好好,環境好舒適,絕對要再幫襯返呢間omakase 🥰
2023-08-05 68 瀏覽
幾年前喺銅鑼灣一棟適廈食過呢間寿々乃omakase,宜家佢搬咗去跑馬地,成個裝修華麗咗,座位雖然唔多,但就可以同師傅傾多啲計,而師傅會詳細介紹每道菜,又同食客互相分享下旅行野,幾有樂趣呢度晚市menu只得一款$1880 set,食物種類夠多亦夠飽第一道係前菜,有個鰻魚卷住啲准山,幾特別,而有隻炸蟹仔脆到可以成隻放入口食下一道就係一個上湯鱧魚,入面加咗順菜,食落有啲啫喱感,仲有啲柚子碎同梅醬,令魚嘅鮮味更突出,個湯仲無添加,原汁原味跟住就到5款刺身,樣樣都好新鮮鱸魚配咗醋骨同蘿蔔蓉,令個香味提升白蝦食落好creamy仲好鮮甜縞鰺就令我望落覺得腥,但食落原來冇腥味,仲好爽身北海道水八爪魚本身係條好大嘅八爪魚,望到師傅拎住果下好震撼,無論吸盤定個身都爽口,仲配埋一款好攻鼻嘅wasabi,唔小心落多咗真係食到流鼻水紫海膽隻隻都唔同味,因為同佢吸收到嘅礦物質有關,我同朋友果隻都好鮮甜,完全冇怪味,師傅仲教咗我哋分公乸跟住就係季節熱食,兩款都不能錯過炸白蝦丸超級好味,外面炸到金黃色,入面係真材實料,食落非常彈牙同有鮮味,難怪師傅話啲食客個個黎都一定要食呢樣長崎縣天婦羅粟米好甜,炸得啱啱好仲extr

鱧魚

跟住就到5款刺身,樣樣都好新鮮
鱸魚配咗醋骨同蘿蔔蓉,令個香味提升

白蝦食落好creamy仲好鮮甜
白蝦

縞鰺就令我望落覺得腥,但食落原來冇腥味,仲好爽身
縞鰺

北海道紫海膽

跟住就係季節熱食,兩款都不能錯過
炸白蝦丸

長崎縣天婦羅粟米好甜,炸得啱啱好
長崎縣天婦羅粟米

仲extra有個炸白蝦食
炸白蝦

然後就到手握壽司10款,有金目鯛、關車魚、池魚、飛魚、石門貝、縞海老、中吞拿魚腩、大吞拿魚腩、赤身醬油漬、海膽手卷,全部唔駛點豉油就咁食已經好夠鮮味,而比較深刻嘅係關車魚,因為係望落同放入口嘅味係意想不到,石門貝更加難忘,師傅喺我面前拍石門貝一下之後,佢就成片收縮,原來咁樣係令佢爽口,至於中吞拿魚腩同大吞拿魚腩都好肥美,油脂好重
關車魚
石門貝
縞海老
中吞拿魚腩
大吞拿魚腩
赤身醬油漬
海膽手卷

接近尾聲就有碗味噌湯,入面仲有啲啲魚肉
味噌湯

以為到甜品嘅時候,師傅仲整咗個吞拿魚太卷,有幾款吞拿魚,仲加咗紫蘇葉,增添咗陣香味
吞拿魚太卷

最後真係到甜品,係北海道富良野赤肉瓜配紅豆糕,赤肉瓜甜得黎仲爆汁,食完好滿足
北海道富良野赤肉瓜配紅豆糕

呢間omakase嘅食物質素絕對對得住個價錢,而且仲可以同師傅傾計,節日慶祝黎呢度食餐開心下絕對係個唔錯嘅選擇
2023-08-02
$2068 (晚餐)
鱧魚
赤身醬油漬
吞拿魚太卷
北海道富良野赤肉瓜配紅豆糕
2023-08-05 21 瀏覽
一場味覺與視覺嘅盛宴😇好耐之前已經幫襯過Suzuno 喺銅鑼灣嘅舖頭,佢最近就搬咗去跑馬地,新舖頭嘅裝修更加靚,而且同廚師嘅距離近親密😚晚市只係得一個Menu,但嘢食好豐富,足足食咗三個鐘!!一嚟前菜嘅賣相已經好吸引,好似一個藝術品咁。裏面包括有鰻魚卷准山,當中我最鍾意炸蟹,因為佢成個蟹得好香脆,所有位置都可以食!😇之後就上湯,配上禮魚,口感非常之彈牙,而且裏面仲有柚子碎,魚上又有梅醬,味道好有層次!當然唔少得要上好幾款時令嘅刺身,當中有白蝦,味道非常之濃郁,有好香嘅蝦味。而且仲有北海道八爪魚,食之前師傅坐俾我哋睇佢嘅前身超級長,口感非常之爽口, 有佢嘅身體同埋吸管,食到有兩種唔同嘅口感,而且師傅用專登準備咗兩款wasabi等我哋可以自由配搭!而當中嘅重頭戲就係海膽,師傅拎出嚟嘅時候已經賣相好吸引,海膽會因為佢嘅生長環境同埋食嘅礦物質而味道有所唔同。師傅俾咗兩款唔同嘅海膽俾我同我嘅朋友,兩款都超級新鮮,但味道確實係有少少唔同,不過都係好creamy 😊而呢度嘅兩款炸物都好出色,包括炸白蝦丸同埋長崎縣天婦羅粟米。白蝦丸喺呢度嘅招牌菜,每個人都會讚不絕口,佢口感好彈餘,仲有淡淡新鮮嘅蝦味,
一場味覺與視覺嘅盛宴😇

而呢度嘅兩款炸物都好出色,包括炸白蝦丸同埋長崎縣天婦羅粟米。白蝦丸喺呢度嘅招牌菜,每個人都會讚不絕口,佢口感好彈餘,仲有淡淡新鮮嘅蝦味,非常之推介!而北海道粟米亦都好鮮甜濃郁😍

之後就有10款唔同嘅壽司,每一款都非常之新鮮美味!包括金目鯛、關車魚、池魚、飛魚、石門貝、縞海老、中吞拿魚腩、大吞拿魚腩、赤身醬油漬同海膽手卷。當中我覺得最正嘅就係石門貝,佢放到上台係非常之新鮮,師傅整壽司之前輕輕拍打一下佢等佢收縮,咁樣做會令到佢口感更加爽口!另外我覺得呢度嘅吞拿魚腩都非常之肥美,鍾意食吞拿魚嘅朋友,一定唔可以錯過😊

最尾師傅仲整咗一個吞拿魚太卷,裡面有紫蘇葉味,壽司卷非常之大舊,但口感味道好豐富,食完會好滿足!

甜品更加有富良野赤肉瓜同埋紅豆糕點,完美咁結束坐今晚嘅晚餐。整體嚟講我覺得呢間餐廳水準一流,無論係食物嘅質素定係服務態度都好到位,絕對冇令人失望😍

2023-08-03 30 瀏覽
跑馬地吃什麼?很少來這裡覓食der,難得有時間當然要跟朋友來吃東西。這次去了家挺有名的日料店,是吃廚師發辦的🤤。環境是木系裝修,配雲石牆和樹木,令人感覺悠閒舒適🙈。-▪︎雅 Miyabi HKD$1880/位-先付水雲醋物:味道酸酸的較開胃,配山芋蓉口感豐富真鵰湯凍:賣相晶瑩剔透 啫喱的口感味道濃郁鰻魚八番卷:口感爽脆煙韌,味道鮮味有嚼感湯葉卷:層次感豐富,口感濕潤挺香豆味-季節水物鱧魚清湯湯飲清澈的賣相,味道鮮甜濃郁。鱧魚肉質煙韌,配柚子碎和梅醬感覺惹味,配順菜有爽脆的口感。-刺身五點鱸魚薄切帶晶瑩剔透的光感,這款是時令魚種,肉質嫰滑鮮甜🤩。這個配酸汁味道微酸,但感覺開胃惹味。另可配紫蘇花吃的,感覺香口特別。.深海池魚這款顏色較吸引,先吃拌醬油的,提升了肉質的鮮味。再吃一口拌紫蘇葉的,較有咬感和挺香der😍。.活赤貝賣相色澤紅潤,味道鮮甜爽口☺️,質感嫰滑有嚼感。可選擇配底下的檸檬或芥辣吃,經過拍打所以口感會爽脆點。.北海道水八爪魚配八爪魚吸盤八爪魚肉質嫰滑,八爪魚吸盤較有嚼感der,感覺較爽脆。這個配有兩款芥辣吃,也有紫蘇葉和紫蘇花配著。.炸沙甸魚魚苗賣相較特別的料理,像薯片的樣子,。
跑馬地吃什麼?
▪︎雅 Miyabi HKD$1880/位

先付
水雲醋物:味道酸酸的較開胃,配山芋蓉口感豐富
真鵰湯凍:賣相晶瑩剔透 啫喱的口感味道濃郁
鰻魚八番卷:口感爽脆煙韌,味道鮮味有嚼感
湯葉卷:層次感豐富,口感濕潤挺香豆味

季節水物
鱧魚清湯

深海池魚

活赤貝

北海道水八爪魚配八爪魚吸盤

炸沙甸魚魚苗
賣相較特別的料理,像薯片的樣子,。這個口感脆卜卜的,味道微咸惹味😗。

岩手縣紫海膽
原隻吃感覺霸氣der💕,每一隻海膽的味道也會不同,靜靜吃的這個味道較濃厚,感覺海水味較重的,吃後有餘韻在口腔散發😍。
季節料理二品

間白魚
用蘿蔔蓉製成成,肉質嫰滑入味。另配木魚絲及青椒仔,青椒仔味道微辣,湯汁香濃感覺較吸引。
長崎粟米天婦羅
金黃色的賣相感覺美觀,天婦羅漿薄透,。熱辣辣吃的口感酥脆,粟米味道香甜。

手握壽司10貫
尖魚:較特別的魚種,肉質嫰滑鮮甜
金目雕:這個油脂較香口,連魚皮吃較香口
關鯖魚:味道易入口,不會感到有腥味
鯡魚:賣相較特別,感覺挺有咬感,肉質嫰滑鮮甜
青森帆立貝:肉質較厚身,味道鮮甜爽口
石湖貝:季節限定貝類,拍打後口感較爽脆
中吞拿魚:油份香口味道鮮甜,有入口即化的口感
大吞拿魚:油脂重而惹味,面層有鹽感覺較鮮味
醬油漬吞拿魚:味道較濃郁,醬油漬過較有質感
海膽手卷:味道微咸鮮味,配紫菜口脆脆的
味噌汁
用季節蔬菜和山芋蓉製成,湯飲味道濃厚微咸。裡有魚肉、豆腐和海帶,魚肉肉質煙韌,既暖胃又嚼感的湯飲。

甜品
紅豆水洋羹配富良縣蜜瓜
紅豆水洋羹味道清甜,帶起沙的質感,感覺幼滑細膩😍。富良縣蜜瓜味道爽口,甜而不膩的口感。
2023-08-01
2023-07-30 27 瀏覽
師傅非常健談,佢教我哋赤醋同江戶前(東京灣)嘅新鮮魚食材,令我哋更加了解日本料理!前菜鯖魚南蠻漬南蠻漬有啲甜甜嘅味道,搭配鯖魚口感好鮮美。上湯茶碗蒸上湯茶碗蒸就好滑嫩,湯嘅味道都幾濃郁。吸物一款好特別嘅湯,入面有はも魚肉,用左千刀切,湯嘅味道好濃郁,魚肉都有啲鮮味同埋骨頭有口感!刺身四國愛媛県嘅平鱸配酸汁魚肉好新鮮,肉質又好鮮嫩,酸汁令味道更加豐富!白蝦蝦本身夠鮮甜,蝦身本身較細,每啖食落質感好好。關鯖魚肉都好鮮美!非常罕有既生食用鯖魚。赤貝Crispy,十分新鮮!水タコ分別為八爪魚的橫切割、吸盤,重點係吸盤帶有非常有趣既texture,配上特製山葵醬汁,係今日全餐中嘅最愛!海老真丈姐係日式炸蝦丸都好好味,炸得啱啱好,口感脆,用左頭先既白蝦。壽司鮎魚壽司鮎魚是一種淡水魚,多見於日本的河流中,肉質鮮美而彈牙。甘海老壽司甘海老是一種大型海蝦,身體肉質鮮甜而彈牙。青森帆立貝壽司青森帆立貝係日本北部地區的特產,貝肉質鮮美而彈牙,有著濃郁的海洋味。中吞拿魚腩壽司中吞拿魚腩是吞拿魚的腹部,肉質柔軟而油脂豐富,味道非常鮮美。醬油漬赤身吞拿魚天身壽司赤身吞拿魚是指吞拿魚的肉色較深的部分,肉質結實而鮮美

鯖魚南蠻漬
南蠻漬有啲甜甜嘅味道,搭配鯖魚口感好鮮美。
上湯茶碗蒸
上湯茶碗蒸就好滑嫩,湯嘅味道都幾濃郁。

刺身

四國愛媛県嘅平鱸配酸汁
魚肉好新鮮,肉質又好鮮嫩,酸汁令味道更加豐富!

白蝦
蝦本身夠鮮甜,蝦身本身較細,每啖食落質感好好。

關鯖
魚肉都好鮮美!非常罕有既生食用鯖魚。

赤貝
Crispy,十分新鮮!

水タコ

海老真丈

壽司

鮎魚壽司
鮎魚是一種淡水魚,多見於日本的河流中,肉質鮮美而彈牙。

甘海老壽司
甘海老是一種大型海蝦,身體肉質鮮甜而彈牙。

青森帆立貝壽司

中吞拿魚腩壽司

醬油漬赤身吞拿魚天身壽司
赤身吞拿魚是指吞拿魚的肉色較深的部分,肉質結實而鮮美。

海膽手卷
極creamy嘅海膽以紫菜卷裹起來,加入壽司飯,高質又滿足!

烏冬
最後附上鏗魚湯烏冬,為呢餐畫上完美句號。

呢餐Omakase可以話係香港食過嘅頭三甲高質水平,餐廳用料上乘,食物處理方式唔會虛有其表只供打卡,師傅亦用心款待,令每個客人都賓至如歸。餐廳環境別緻,感覺高雅貴氣。
如果大家仲苦惱緊搵高質踏實嘅omakase餐廳,呢度一定唔會令你失望,回頭率十分高!

👅味道💛💛💛💛💛
👨‍💼服務💛💛💛💛💛
🍽環境💛💛💛💛💛
💦衛生💛💛💛💛💛
💯抵食💛💛💛💛💛
2023-07-26
午餐
2023-07-28 19 瀏覽
話咁快又到七月尾啦,月尾出糧梗係要食餐好㗎啦😌今次同朋友去咗跑馬地食omakase🇯🇵雖然話係跑馬地,但係位置好近銅鑼灣,喺Times Square行過去都係5分鐘到。當日我哋係第一枱客到餐廳。一行入去見到有好多竹,感覺好peaceful。餐廳剩係得10個bar位,所以最好book定位先。而dinner剩係得一個omakase set架啫。當日師傅講解好清楚,唔會太簡短,亦都唔會太長氣👍🏻《Miyabi》$1880/pp✨✨✨先付 : ✨水雲藻配珊瑚蓉、鰻魚淮山卷、真鯛高湯啫喱、沢蟹。水雲藻滑捊捊酸酸甜甜好開胃。沢蟹脆卜卜口感一流。✨鱧魚清湯鱧魚係鱔既一種,食落啖啖肉又帶點爽口。配新鮮柚子碎同梅醬令個湯飲落更清新。仲有每條都俾啫喱包住既順菜,口感好得意。刺身五點 : ✨鱸魚白身魚本身個魚味比較淡,所以配酸汁蘿蔔蓉同紫蘇花可以提升味道層次。✨鰝鰺魚屬於比較爽口既白身魚,我食嗰陣時鍾意配紫蘇葉,有獨特嘅香味。✨富山灣小白蝦師傅用富山灣小白蝦整咗個二食。小白蝦刺身真心鮮甜到不得了。炸小白蝦就好香脆惹味。✨北海道水八爪魚左邊嘅係觸手肉,食落軟腍,右邊既吸盤就爽脆。可配正常手磨wasabi蓉或者

《Miyabi》$1880/pp
✨✨✨
先付 :
✨鱧魚清湯

刺身五點 :
✨鱸魚

✨富山灣小白蝦

✨北海道水八爪魚
左邊嘅係觸手肉,食落軟腍,右邊既吸盤就爽脆。可配正常手磨wasabi蓉或者wasabi粒粒。後者比較攻鼻所以每次夾2,3粒好啦。

✨岩手縣原隻紫海膽
見到師傅攞住成盤海膽即刻勁興奮!師傅教落每人一隻海膽要交換食吓,因為唔同海膽嘅生長環境唔同啲味道都會有少少分別。果然我朋友嗰隻礦物味重啲,我嗰隻就甜味多啲🤤

炸物二品 :
✨富山灣小白蝦炸蝦丸
又係我好鍾意嘅小白蝦。第一下咬落去腍得黎又多汁,再食多幾啖就彈牙香口。配青椒仔有辣椒嘅香味。其實好想食多幾粒😋
✨炸長崎粟米
粟米甜得來粒粒軟熟。

壽司十貫 :
🍣金目鯛,油脂含量適中,肉質細膩
🍣關鯖魚,師傅叫它做令人改觀既魚,因為佢食落唔會腥,肉質緊實。一改平時啲人對鯖魚嘅評價。
🍣鮎魚,香港人叫香魚。味道鮮甜肉質嫩滑。

🍣帆立貝,味道鮮甜,肉質扎實爽脆。
🍣池魚,肉質緊實而爽口、略帶油香,味道鮮甜。
🍣中拖羅,魚油脂比例適中,味道甘香。

🍣大拖羅,好肥美,入口即溶。
🍣赤身醬油漬,醬油漬可帶出魚肉既鮮甜,口感軟得黎帶點咬口。
🍣海膽,鮮甜又creamy。

🍣奈良漬西瓜卷,呢個係師傅去旅行帶返嚟嘅,清酒味極濃。
✨麵豉湯
第一次見麵豉湯係用好幼身嘅碗嚟裝,一手拎起好似飲緊飲品咁。味道清甜。
✨靜岡赤肉蜜瓜、粟米慕絲
赤肉蜜瓜十分清甜,粟米慕絲有粟米香同入邊有粒粒粟米。
2023-07-28 25 瀏覽
日本番來之後,最唔捨得嘅係佢嘅美食,所以我去咗跑馬地嘅Suzuno食咗一次omakase !師傅非常健談,佢好有講解,即場整醋飯講解赤醋同江戶前(東京灣)既新鮮魚食材嘅知識。🤪🤪前菜鯖魚南蠻漬🤪, 鯖魚南蠻漬醃得啱啱好,唔會太酸而且魚肉好鮮甜上湯茶碗蒸😎。湯汁好鮮甜,令食材更加香口。吸物はも魚肉碎骨, 千刀切,口感好滑嫩刺身🐟四國愛媛県平鱸配酸汁,魚肉好嫩,酸汁好啱啱好,酸味同啲魚味平衡。白蝦, 夏天既食材,鮮甜味十足關鯖,好新鮮,味道好鮮甜。而且係sashimi 而吾係醋醃。赤貝, 爽脆,鮮甜。水タコ八爪魚,都係好好味嘅。海老真丈(日式炸蝦丸), 香脆,蝦肉好新鮮。壽司🍣鮎魚、甘海老、青森帆立貝、三重県中吞拿魚腩、大拖羅,啲魚肉都好鮮甜,加上啲海膽手卷同烏冬,真係好啱啱好味!Suzuno嘅omakase 真係好好味,份量啱啱好,仲有師傅嘅講解,真係一個好好嘅日本料理餐廳。#foodie #foodporn #delicious #yum #foodphotography #foodgasm #foodstagram #foodlover #instafood #foodblogger

前菜

上湯茶碗蒸😎。湯汁好鮮甜,令食材更加香口。

吸物
はも魚肉碎骨, 千刀切,口感好滑嫩

刺身🐟

白蝦, 夏天既食材,鮮甜味十足

赤貝, 爽脆,鮮甜。

水タコ八爪魚,都係好好味嘅。

海老真丈(日式炸蝦丸), 香脆,蝦肉好新鮮。

壽司🍣

#foodie #foodporn #delicious #yum #foodphotography #foodgasm #foodstagram #foodlover #instafood #foodblogger #foodpics #foodgram #foodpic #foodblog #fooddiary #foodcoma #foodshare #foodbeast #foodaddict #foodislife #foodstyle #foodiegram #foodlovers #foodielife #foodlove #foodoftheday #foodforthought #foodtime #foodspotting #foodinspiration
2023-07-27 26 瀏覽
今日做完一個大project,所以約埋同事,一齊獎勵吓自己。之前去過上環嗰邊,今次同事介紹近時代廣場都有一間唔錯嘅omakase前菜非常之有心思,除了有蟹仔之外,仲有一些比較健康的紫菜和淮山,清淡得來又有豐富口感。刺身方面,平時食omakase只係會有一版的海膽,這次有新鮮即開的原個海膽,食落去比起一版的海膽更加鮮甜,口感更加濃郁香滑,師傅說一版的海膽,始終都會有少許防腐劑,新鮮開的就一定不會有。海膽可以配上雕了花的青瓜一起食,更加清甜,又爽又滑,雙重口感八爪魚非常之新鮮,而且非常大條,雖然大條,但是食落去一點也不會黐牙,反而10分爽甜。赤貝配上檸檬汁,食落去更加開胃,加埋新鮮調配的Wasabi,很有刺激的感覺。壽司方面,最深刻的是這個蛇腹位置的吞拿魚,稱得上為蛇腹,就是因為間條清楚分明,油分魚肉的分布平衡。另一款吞拿魚是醬油漬吞拿魚,即是調配的醬油漬非常之入味,是口感最濃郁最豐富的一貫壽司。師傅說今晚開心,不會用上一條蝦,亦不會用上兩條蝦,而是哈哈哈😆甘海老甘甜又清香,哈仲多過啲飯,口感豐富海膽手卷用上了北海道馬糞海膽,同之前原隻海膽不同,這個馬糞海膽更加像膏狀醬汁,吃一啖的時候海膽

甘海老甘甜又清香,哈仲多過啲飯,口感豐富

海膽手卷用上了北海道馬糞海膽,同之前原隻海膽不同,這個馬糞海膽更加像膏狀醬汁,吃一啖的時候海膽keep住流出來。

最後的魚湯10分入味,用上了蔬菜配搭, 10分清香。

甜品方面,有粟米慕絲,日本蜜瓜,建議要先吃慕絲,因為蜜瓜比慕絲更加甜。
2023-07-26 21 瀏覽
廚師發辦除咗新鮮的魚生吸引之外,其實重要的都是師傅怎樣與客人交流。我試過之前去一些日本師傅駐場的廚師發辦,當晚只有食食食,冇乜交流,所以今次的體驗(有個風趣幽默的師傅),非常有趣。前菜有海藻,煮凝 jelly,鰻魚淮山卷細細隻的宮崎縣蟹全部都食得,食到中間仲有深紅色的蟹膏,非常新鮮鰻魚淮山卷的配搭10分特別,淮山亦都沒有任何渣滓。京都魚湯入面除咗有魚之外,仲有這些有啫喱的菌類,口感特別,亦都幫助腸臟蠕動。酸汁配上真鯛是一道10分夏天的菜,吃落去比較開胃,肉質比較清甜。師傅說今晚的白蝦,一共有三個食法,第一次刺身,第二次炸白蝦送酒小食,第三就是炸蝦丸。這個白蝦刺身,10分濃郁,甜到根本不用點任何醬汁炸白蝦好像零食一樣,但又不會太油膩。這是白蝦第三個食法的炸蝦丸,食落去是新鮮製作的,肉質剛好,不會像那些超級彈牙的雪藏蝦丸。縞鰺來自熊本,肉質比較實淨,食落去有咬口。北海道水八爪魚10分爽甜,我比較喜歡食給力好貴,很脆口,肉身方面雖然厚切,但是一點也不會靭。第一次食廚師發辦會有原隻海膽上碟,紫海膽來自岩手縣,分別會有清甜的類別,或者是礦物的類別。我的紫海膽是礦物味比較濃,很有aftertast

前菜有海藻,煮凝 jelly,鰻魚淮山卷
鰻魚淮山卷的配搭10分特別,淮山亦都沒有任何渣滓。

這個白蝦刺身,10分濃郁,甜到根本不用點任何醬汁

炸白蝦好像零食一樣,但又不會太油膩。

縞鰺來自熊本,肉質比較實淨,食落去有咬口。

第一次食廚師發辦會有原隻海膽上碟,紫海膽來自岩手縣,分別會有清甜的類別,或者是礦物的類別。我的紫海膽是礦物味比較濃,很有aftertaste

很特別的是,平時食開飛魚子,這裏竟然有飛魚的刺身,飛魚食落去並不是肉質實淨,而是比較上係黏口的。

2023-07-26 216 瀏覽
放假當然要享受下美食啦。今日同朋友去左呢間位於跑馬地嘅Suzuno品嚐omakase。晚市只設一款DINNER SET︰MIYABI前菜︰水雲藻山芋蓉、真鯛高湯凍、鰻魚淮山及沢蟹。最鍾意係沢蟹,炸完再煮,可以連殼食,食落好香脆。京都鱧魚 屬鱔嘅一種,鱧魚用左梅醬點綴,味道清甜肉爽。師傅仲加左覆蓋啫喱狀嘅順菜 第一次食味道唔錯當日師傅將富山灣小白蝦整左三食,炸小白蝦、小白蝦刺身及炸白蝦丸。炸白蝦全隻炸至香脆好惹味,餸酒絕配。小白蝦刺身 肉質彈牙,味道鮮甜。海老真丈伴青椒仔 真丈口感鬆軟而有彈性,炸後內裡充滿肉汁, 仍保有鮮味一啲都唔膩。刺身︰鱸魚味淡,點一點醋橘或配酸汁加紫蘇花 味道更鮮。鰝鰺即深海池魚,油脂肥美而不膩,肉質緊緻綿密。八爪魚 觸手肉 和 吸盤, 配山葵漬和wasabi。觸手肉口感較軟糯,吸盤都係第一次食, 口感爽脆,好特別。原隻岩手紫海膽 師傅話每隻海膽味道視乎生長環境而有所不同,有礦物味較重及偏甜味,我同朋友交換黎試,朋友嗰隻真係甜啲,而我嗰隻就礦物味較重啲,長知識了。炸粟米好甜好味壽司︰金目錭 以湯霜造做法充分激發出魚皮油脂的旨味。關鯖魚 魚味濃郁,肉質紮實有彈性。鮎
晚市只設一款DINNER SET︰MIYABI

前菜︰

炸白蝦全隻炸至香脆好惹味,餸酒絕配。
小白蝦刺身 肉質彈牙,味道鮮甜。

刺身
鱸魚味淡,點一點醋橘或配酸汁加紫蘇花 味道更鮮。
鰝鰺即深海池魚,油脂肥美而不膩,肉質緊緻綿密。

八爪魚 觸手肉 和 吸盤, 配山葵漬和wasabi。
觸手肉口感較軟糯,吸盤都係第一次食, 口感爽脆,好特別。

炸粟米好甜好味

壽司
金目錭 以湯霜造做法充分激發出魚皮油脂的旨味。
關鯖魚 魚味濃郁,肉質紮實有彈性。
鮎魚又稱香魚,味道鮮甜肉質嫰滑。

帆立貝 開半包住壽司飯,味較淡, 但有彈性。
池魚 肉質緊緻帶魚油香。
海膽 分量足,鮮味濃,口感軟滑。

中拖羅 油分適中,味道濃郁。
大拖羅 配海鹽提升拖羅的鮮味,人口即化。
醬油漬赤身 味道適中,軟嫰美味。

奈良縣西瓜漬小卷 西瓜漬師傅喺奈良旅遊時帶返黎的, 西瓜漬散發濃濃酒味,風味獨特,但不是每個人都識欣賞,包括我...哈哈

麵豉湯 內有魚肉,味道都幾鮮甜。

甜品:粟米慕絲 質感綿密,新鮮粟米味,仲食到有絲絲粟米衣🤭
靜岡 赤蜜瓜 味香甜多汁。
2023-07-23