2018-07-15 167 瀏覽
前幾晚同朋友去咗《寶哥火鍋味館》打邊爐, 這裡環境舒適, 地方仲好寛敞, 餐廳裝飾都好舒服, 同朋友傾計就啱晒! 店員隨即放下調味醬料、 包括有生蒜、芫荽、辣椒同蔥花等等, 可以任意配搭。 今次我哋揀咗個《 猴頭菇鯊魚骨湯 》, 湯滾起後傳出好香嘅猴頭菇淸香,使人食慾大增! 店員送上一盤刺身拼盤, 包括有八爪魚、北寄貝同翡翠螺等等。 翡翠螺肥大肉厚, 十分鮮甜,口感仲爽囗彈牙!打邊爐一定要叫肥牛啦, 放落去滾一滾就食得, 牛肉味濃, 非常嫰滑。 我個人比較鍾意食魚, 所以脆肉脘魚腩同脆肉魚片是不可缺少的,魚肉肥美可口, 鮮味無比,肉質爽脆,真係好食都不得了呀!值得提就係 《豬仔蝴蝶腩》 , 原來係即豬橫膈膜,一片薄薄的筋膜, 口感有點像牛腩,好爽口而唔靭,真係好好味!這裏餃類做得非常不錯,特別係《鳯城水餃》, 用了木耳、豬肉、筍絲同蝦等包成的, 食落仲有香濃肉汁滲出,皮薄餡靚, 十分美味。 《手打三寶丸》, 每種味道有二粒, 適合兩口子享用, 鮮味十足,口感仲非常彈牙, 正呀!最後緊係要食番個《出前一丁》 , 出前一丁吸收晒湯底嘅鮮味, 非常好食, 正呀! 食完覺得特別滿足 !今晚我哋

這裏餃類做得非常不錯,特別係

今晚我哋食得好盡興, 肚滿腸肥, 任食火鍋只係$188 一位, 咁多嘢食, 食材質素有高, 抵晒啦 !

2018-07-08 175 瀏覽
在世界盃期間,吃吃喝喝睇波已經讓我長胖了之際不少,我也不會再去在意了🤣,今次來到這家「寶哥火鍋」來享受一番吧。除了火鍋任點任食,入座「寶哥」還會送上一盤刺身,當中我覺得北寄貝相當的鮮美爽口,螺肉也十分不錯,但是最吸引到我的,是很少吃到的和牛刺身,雖然油香味不及燒過的香甜,但一試無妨呢~最近很多火鍋店都很喜歡推出人蔘雞湯底,但是配上醉雞而且鮮雞另上的則比較少有,可以先試試湯味再把雞放下去呢~吃火鍋前先來一客冷麵,打個底吧海鮮拼盤的遺憾是不能免費追加~但裡邊每樣都十分的鮮美。鮑魚好咬又有彈性,肉質也很好,鮮蝦也不用多說的爽口彈牙,蟶子鮮甜無沙,就是小隻了一點,就連生蠔都肥美多膏,真是很吸引~雖然送的都不能追加,可是點餐紙上還是有很多美味的食材~即炸的響鈴!最喜歡是輕沾一下湯汁,有響鈴卜脆的口感,又有被湯沾軟掉的口感,層次分明,又有湯汁的味道肉類雖然不算多,可是卻也足夠,特級肥牛肉不算太肥,肥瘦恰到好處不會太油膩,也不會瘦的嚡嚡的,可還是比不起送的那盤有肉味~牛坑腩爽口肉質也非常值得一試呢!但我還是比較好黑柏葉,黑柏葉和白柏葉的分別就只在於沒被漂白,但是卻比白柏葉更彈牙,所以識吃之人,一定要

火鍋前先來一客冷麵,打個底吧

海鮮拼盤的遺憾是不能免費追加~但裡邊每樣都十分的鮮美。

雖然送的都不能追加,可是點餐紙上還是有很多美味的食材~

牛坑腩爽口肉質也非常值得一試呢!但我還是比較好黑柏葉,黑柏葉和白柏葉的分別就只在於沒被漂白,但是卻比白柏葉更彈牙,所以識吃之人,一定要吃黑柏葉!

除此之外,水魷是極適合用佢火鍋相信都沒有異議了

還有我愛的白鱔~輕涮幾下魚香四溢,望到都垂涎了,可還是得小心有刺呢

最近開始愛好蔬菜的我,冬瓜蓮藕粟米都是我的心頭好~可是這天卻及不上蕃薯苗那麼討喜呢,嫩芽爽脆,卻又有濃濃菜香,光是這個也夠我吃飽了~

炸魚皮作為火鍋小吃之王,當然是不可以忽視掉!最喜歡的是沾一下湯汁,再放到耳邊細聽一下那「噼噼啪啪」的交響樂,最後才放入口吃,真是別有一番風味。

即使在世界盃這氣氛之下,店員還是很敬業的一直在東奔西跑,真的不能不讚一下他們呢
2018-07-08 188 瀏覽
「寶哥火鍋味館」多年來在佐敦享盡名聲,近日更推出兩款任食放題,分別為$238/188兩種,價錢不貴,火鍋質素又唔差,十分抵食,在佐敦道最旺的食店可找到這價錢實在不易。豬骨粟米湯底,豬骨粟米加其他香菜,湯料十足,味道很濃。鮑魚肉爽彈牙好新鮮。看見這鮮紅本地封門柳,不難聯想濃厚牛肉味。牛肉海鮮拼盤, 牛肉雪花均勻入口即溶。海鮮拼盤,有龍躉片、蝦、 響螺都十分新鮮。雲吞同水餃夠大隻,要推介個薯仔麵非常煙韌,仲好有薯仔味。 食火鍋一定要有嘅就係紅蘿蔔粟米甘蔗水,清熱之選。仲有其他種類的火鍋配料。

豬骨粟米湯底,豬骨粟米加其他香菜,湯料十足,味道很濃。

鮑魚肉爽彈牙好新鮮。

看見這鮮紅本地封門柳,不難聯想濃厚牛肉味。

牛肉海鮮拼盤, 牛肉雪花均勻入口即溶。

海鮮拼盤,有龍躉片、蝦、 響螺都十分新鮮。

雲吞同水餃夠大隻,要推介個薯仔麵非常煙韌,仲好有薯仔味。

火鍋一定要有嘅就係紅蘿蔔粟米甘蔗水,清熱之選。

仲有其他種類的火鍋配料。
2018-06-18
2018-07-07 3933 瀏覽
星期五,Happy Friday,放假前夕當然要食餐飽慰勞一下自己🙊今次由朋友發板,揀左位於佐敦長樂街既寶哥火鍋餐廳樓高三層,地下賣洋酒,二樓三樓就係火鍋!地方夠寬敞,冷氣夠,有電視可以一路睇深宮計一路食🤣🤣我們選的是$238火鍋放題,除基本火鍋配料外,重有刺身、海鮮拼盤、同靚牛肉🤤🤤湯底選擇很多,而且比平常任食邊爐見到既有特色我地揀左海鮮冬蔭公湯,一上枱香味四溢,味道不會太辣、帶微微酸味同香料味,非常惹味海鮮拼盤整個拼盤既海鮮都好新鮮,以蝦同鮑魚我最喜愛兩者都鮮味十足、爽口彈牙!刺身拼盤雖然款色唔算多,但勝在貴精不貴多!夠鮮甜無雪味牛小排嫩滑牛肉味濃手打三寶丸比出面散點食到的更結實彈牙!墨魚丸最有驚喜即炸響鈴任食竟然都食到即炸上枱已聞到新鮮炸起香味,重熱的🤤呢個個名真係叫「必試魚蛋」,好大粒,好彈牙,重有魚腐都一樣好好味整體超越任食既質素,上至拼盤下到丸類腸類都好另外呢道既河鮮類都非常新鮮,深得我朋友歡❤️,佢點名脆肉鯇魚腩必食另外服務都不錯,侍應收碟快、主動加湯調火等
今次由朋友發板,揀左位於佐敦長樂街既寶哥火鍋
餐廳樓高三層,地下賣洋酒,二樓三樓就係火鍋
地方夠寬敞,冷氣夠,有電視
可以一路睇深宮計一路食🤣🤣

湯底選擇很多,而且比平常任食邊爐見到既有特色

海鮮拼盤

整個拼盤既海鮮都好新鮮,以蝦同鮑魚我最喜愛
兩者都鮮味十足、爽口彈牙!

刺身拼盤雖然款色唔算多,但勝在貴精不貴多!夠鮮甜無雪味

牛小排
嫩滑牛肉味濃

手打三寶丸
比出面散點食到的更結實彈牙!墨魚丸最有驚喜

即炸響鈴
任食竟然都食到即炸
上枱已聞到新鮮炸起香味,重熱的🤤

整體超越任食既質素,上至拼盤下到丸類腸類都好

另外服務都不錯,侍應收碟快、主動加湯調火等
2018-07-06
2018-07-02 129 瀏覽
以一個價錢包括了一盤海鮮拼盤、火鍋食材任食、飲品飲任飲,店內有多種唔同嘅特色湯底選擇,例如有香茜皮旦魚骨腩湯、特色潮卅湯、猴頭菇鯊魚骨湯、澳門豬骨湯、海鮮冬陰功湯、銀杏胡椒豬肚湯、番茄牛坑腩湯、寶寶雞煲等,這樣就不用煩愁吃什麼或價格收費不非等等。餐廳環境舒適,地方共有2層,環境算是不錯。食材新鮮,選擇和湯底一樣不少。除了放題,也可以選擇散點,豐儉由人。******************************寶哥火鍋味館餐廳位置在1樓和2樓,地下放滿了很多不同的酒,所以一進入門口,便看見放滿酒的地方,然後才上1樓進入餐廳之內。餐廳環境很舒適,一共有2層,冷氣又充足,不熱天氣之下也不怕前來吃火鍋。無論是一大班人或是2人前來都一樣坐的舒服,不會逼在一起。選了每人收費HKD238,任飲任食套餐,巳括了一份海鮮拼盤、d 刺身拼盤、和牛刺身和三寶丸,還有餐紙上的所有食材任食,確實都幾抵。火鍋醬料有蒜蓉粒、蔥粒、芫茜、醋、醬油、辣椒油和麻醬。飲任啤酒只有青島或喜力,喜加麥味較青島重,所以選上了喜力。任飲飲品酸梅湯,酸梅湯酸味較重,又不會很甜,吃火鍋肉類較多,來碗酸梅湯開胃又消濟。雪蓮果椰子湯鍋,

火鍋醬料有蒜蓉粒、蔥粒、芫茜、醋、醬油、辣椒油和麻醬。

飲任啤酒只有青島或喜力,喜加麥味較青島重,所以選上了喜力。

雪蓮果椰子湯鍋,因為是夏天,所以沒有雪蓮,就簡單的椰子湯底,雖然如此,湯底充滿著椰子的香味,清甜又潤喉,而且又清淡,確實不錯。

海鮮拼盤,每天以當天5款新鮮食材以便供應,今天有海蝦、貴妃蚌、蟶子、鮑魚和龍躉片,全部都是每天新鮮入貨的。

海蝦蝦肉彈牙無比。鮑魚非常之腍。貴妃蚌大大隻都幾有咬口感。蟶子也很鮮甜。龍躉片膠質豐富,肉質又新鮮,非常之好吃。

刺身拼盤,三文魚、北寄貝、墨魚、八爪魚、翡翠螺和和牛刺身

三文魚都幾肥美。墨魚也很新鮮。翡翠螺、八爪魚和北寄貝也不錯。和牛刺身就不敢吃,就放入火鍋內弄熟了才敢吃,和牛腍又滑,確實好吃。

麻醬拌蕎麥麵,細細碗一口便吃下,簡簡單單,可以代替其他麵食都不錯。

豬肉眼根,第一次聽聞的,也是第一次吃著。放入火鍋湯底需時要45mins之後才熟,無論根還是肉的部位都很腍,確實好吃。

本地牛峰,牛味都幾出,肉質也諗,果然是招牌必吃牛肉之選。

山東羊肉片,單看羊肉色澤也不錯,羊羶味不重,肉質也不錯,新鮮又好吃。

手打三寶丸,包括豬肉丸、鯪魚丸和墨魚丸,全部丸都是新鮮手打。墨魚丸又香又彈牙。鯪魚丸加了發菜和蔥粒多了點味道。豬肉丸有肉的鮮甜味,全部都各有其特色。

招牌白鱔片、脆肉鯇魚腩,都是新鮮食材。白鱔片非常彈牙,脆肉鯇魚腩啖啖肉之外還很爽脆,一樣好吃。

招牌炸嚮鈴,炸的薄脆之外而且都幾大件。浸湯而吃更吃出椰子湯底的清甜,不能不吃的火鍋食材之選。

酥炸魚皮,魚皮份量一點都不少,魚皮口感薄身而脆,放湯吃或直接吃都不錯。

白花釀油條,墨魚滑釀入油條之內,放入湯內代墨魚滑熟了才吃,但油條便腍了,但又幾特別。

竹笙,份量一點都不少,沒想到還很爽口,配上椰子湯底很好吃,清甜。

香滑京都豆腐,豆腐滑溜無比,還有豆香,和一般所吃盒裝豆腐更滑更香,確實好吃。

菜類有生菜,蕃薯苗和皇帝菜,全部都好新鮮又好味。

• 蕃薯苗
  • 麻醬拌蕎麥麵
  • 三文魚
  • 和牛刺身
2018-07-02 266 瀏覽
呢間餐廳座位好寬鬆 闊到我擺埋野都夠 坐得我好舒服😆 有得揀238 或者188 任飲任食套餐 同朋友決定食豪d 因為想食埋海鮮同埋刺身拼盤😎先要揀左一個湯底 有成10幾款仲有雞煲任你揀 我地想清淡d 最後揀左椰子湯底😂 一上檯 超香椰子🥥味湧埋黎 飲落係清甜嘅椰子 而且d 椰子最後煲到好腍 仲可以食埋🤤先上刺身 有生和牛 我地最後驚所以都係碌一碌先咁食😂 比一般肥牛重牛味🤤 吞拿魚 嚮縲 赤身都正常新鮮嘅我最欣賞呢個海鮮拼盤 有海蝦 大蜆 蠔 魚同埋鮑魚仔!每樣一人有一個🤤 感覺呢度d 海鮮都幾新鮮 鮑魚仔細細個但係食落彈牙肉質飽滿💕蠔都好食 呢度d海鮮確實幾高質👍美國封門牛柳 雖然唔知咩名堂 睇落色澤好紅 而且脂肪分佈都幾均勻 但食落真係牛肉味好濃 而且又爽滑👍👍自家製 三寶丸 有豬肉 鯪魚 同埋墨丸🤤 好彈牙同埋實料 係出面個d 食唔到咁嘅手打丸😭白膳片 呢度d 魚好好食 尤其係白膳片同埋好有口感嘅鯇魚腩 肉質好實 食落好爽口😍🤤黑柏葉 都好食 爽口 最後仲encore 左!必試魚蛋 真係好彈牙有咬口😭👍仲有任飲可樂或者啤酒或者酸梅湯 個人鍾意酸梅湯 可以降下火 可惜朋友都唔飲
呢間餐廳座位好寬鬆 闊到我擺埋野都夠 坐得我好舒服😆

蠔都好食 呢度d海鮮確實幾高質👍

美國封門牛柳

白膳片

黑柏葉 都好食 爽口 最後仲encore 左!

必試魚蛋 真係好彈牙有咬口😭👍

仲有任飲可樂或者啤酒或者酸梅湯 個人鍾意酸梅湯 可以降下火 可惜朋友都唔飲 所以佢飲茶 如果有其他野飲揀就好啦😆
2018-06-22
友人介紹到這裡火鍋,起初覺得冇咩特別 ......這裡有套餐選擇的!經友人推介,我們點了 $238 套餐。有刺身拼盤、七彩海鮮牛肉拼盤,內裡有我意想不到的限量矜貴豬肉眼根!初初不知這是什麼,食後才知原來有豐富的骨膠原 我們首先揀了「雪蓮果椰子湯」湯底,再點了自製茅根竹蔗水。打邊爐最岩飲這個,自製茅根竹蔗水!清甜、清熱氣!首先來是刺身拼盤,有和牛刺身、日本甜蝦、北寄貝、墨魚、帶子及翡翠螺等,樣樣新鮮、鮮甜!雪蓮果椰子湯,清甜、滋潤,我可吃椰子 ^_<這就是豬肉眼根,起初不知是什麼!店員叫我們要放在鍋內45分鐘才食。我們真的計時......45分鐘後就拿起,變成這樣。問店員才得知原來這豬肉眼根很矜貴的 食落才知有很豐富的骨膠原,難怪要煮這麼久可惜每人只得一塊,但已經很難忘 美國特級封門牛柳,色澤紅潤新鮮、肉味濃、肉質嫩滑,好好味 七彩海鮮拼盤,款款新鮮好味!冇諗過仲有鮑魚 仲有三寶丸,爽口彈牙!食完這些已經很飽,但還有張任點任食的食物仍未食!於是我們點了很多菜!還點了這款,甘香本地牛峰,以為都是牛肉......第一次食...... 爽口即溶!見到「必試」,飽都點來試,必試魚蛋,真的
友人介紹到這裡火鍋,起初覺得冇咩特別 ......

這裡有套餐選擇的!
經友人推介,我們點了 $238 套餐。
刺身拼盤、七彩海鮮牛肉拼盤,
內裡有我意想不到的限量矜貴豬肉眼根!
初初不知這是什麼,食後才知原來有豐富的骨膠原

我們首先揀了「雪蓮果椰子湯」湯底,再點了自製茅根竹蔗水。

自製的茅根竹蔗水
打邊爐最岩飲這個,自製茅根竹蔗水!
清甜、清熱氣!

刺身拼盤
首先來是刺身拼盤,有和牛刺身
日本甜蝦、北寄貝、墨魚、帶子及翡翠螺等,
樣樣新鮮、鮮甜!

雪蓮果椰子湯
雪蓮果椰子湯,清甜、滋潤,我可吃椰子 ^_<

豬肉眼根
這就是豬肉眼根,起初不知是什麼!
店員叫我們要放在鍋內45分鐘才食。
我們真的計時......

豬肉眼根
45分鐘後就拿起,變成這樣。
問店員才得知原來這豬肉眼根很矜貴的

食落才知有很豐富的骨膠原,難怪要煮這麼久
可惜每人只得一塊,但已經很難忘

美國特級封門牛柳
美國特級封門牛柳,色澤紅潤新鮮、
肉味濃、肉質嫩滑,好好味

七彩海鮮拼盤
七彩海鮮拼盤,款款新鮮好味!

鮑魚
冇諗過仲有鮑魚

三寶丸
仲有三寶丸,爽口彈牙!

食完這些已經很飽,但還有張任點任食的食物仍未食!

於是我們點了很多菜!

甘香本地牛峰

甘香本地牛峰
還點了這款,甘香本地牛峰,以為都是牛肉......
第一次食...... 爽口即溶!

必試魚蛋
見到「必試」,飽都點來試,
必試魚蛋,真的必試,爽口彈牙,好味!

仲有很多食物都沒有點來吃,每款只食一塊已經很飽!
有機會下次再來品嚐其他食物 ^_^
題外話/補充資料: 在這裡可以認識牛的不同部位的味道!
自製的茅根竹蔗水
雪蓮果椰子湯
美國特級封門牛柳
七彩海鮮拼盤
鮑魚
三寶丸
必試魚蛋
吃喝玩樂無一不精, 深明飲食之道在乎嘗試。每一次對一種食物認真,必定花盡最大的努力試盡城中各店!數月前迷上了打邊爐,試了很多家,盡量都試盡餐單上最特色的鍋料。畢竟,每家都有最好最屬於自己的特色食物。是次到訪「寶哥火鍋味館」,數月前朋友一直推介,聽得她說了很多次我決定要來了地點方便係佐敦站B1出口出黎右轉直行第兩條橫街即長樂街就係。餐廳為旗艦店,1樓至2樓為火鍋館,並將地下改成酒窖。一字排開整齊有序的酒,非常引人注目。相信老闆也是個好酒之徒...來打邊爐之餘,又可品酒相信對喜歡飲酒的客人是一個額外的精彩喔!買完拿到上面是免收開瓶費的!我們上到去眼前是一個大大的魚缸,入面相信是每日的海鮮推介吧入面的水質好清澈...一定衛生的概念不錯吧館內佈置不俗套,眼看有有圓檯也有四人坐的卡位而且打邊爐理應環境嘈吵但這裡的氣氛可以讓你談談天。如果一間火鍋館來說這裡挺舒適的。我們選了$238任飲任食,另外加一,2個半鐘,因為見餐廳食物種類繁多,套餐仲會送一份海鮮拼盤,一碟刺身同手打丸一份。很吸引。這裡的火鍋湯底不加味精,包括猴頭菇鯊魚骨湯、人參醉雞湯和四川麻辣鍋等。我們的是猴頭菇鯊魚骨湯,湯底非常是真材實料

餐廳為旗艦店,1樓至2樓為火鍋館,並將地下改成酒窖。
買完拿到上面是免收開瓶費的!

我們的是猴頭菇鯊魚骨湯,湯底非常是真材實料入面有百合、鯊魚骨、蜜棗、猴頭菇...
湯頭顏色淺淺的,先喝一口湯,味道鮮甜,還帶少許蜜棗加鯊魚骨的清甜,十分對辦。湯料份量也令人滿意打邊爐前可以先行喝一碗湯啊。
猴頭菇鯊魚骨湯

店員好快就送上醬汁配料架俾我地自行調配醬汁。

不久後,刺身送來了,二人份量,剌身拼盤比較特別因為當中的和牛刺身好少可在外面有得食,食落係幾滑同有牛味
而其他...如日本刺身墨魚、翡翠螺、日本帶子同樣鮮甜可口。
剌身拼盤

海鮮拼盤真心非常新鮮
有蝦、蠔、鮑魚、象拔蚌...鮮味十足全部不用點醬汁都夠哂味...
海鮮拼盤

三款手打丸都非常彈牙,牛丸,蝦丸同鯪魚丸。
最正係蝦丸,食到啖啖蝦肉
說實話三款丸沒有攪打過度,因為食落口感十足勁有彈性應該是師傅們打到最佳狀態時便 停止了...掌控得非常好。
三款手打丸

店子的牛肉款式很多,但在任食嘅牛入面最喜歡係牛坑腩,朋友見到有得揀牛坑腩,十分興奮,一試果然唔錯,很濃旭的牛味而且肉質嫩滑唔痴牙,沒有因為煲煮過度而變韌...超級好吃的。
牛坑腩

其他配料質素都唔錯,食了魚皮餃 、炸魚皮、響鈴、菜、脆鯇片、白鱔等等
魚皮餃好彈牙好鮮味
炸魚皮真係大大份同埋好酥脆
百花釀油條唔係道道地方有得食當中的蝦肉釀係油條入面...食落非常夾

炸魚皮
百花釀油條

響鈴乃打便爐必嗌食品之一
但呢度既響鈴唔似坊間任食火鍋果d平價響鈴唔脆不得止有時仲會 油「益」味
呢道既響鈴勁新鮮爽脆,放入鍋中3秒吸左少少湯底,食落真係勁惹味,入口仲不油膩,小妹超級推介!
響鈴

餐廳冷氣好夠大同涼爽!一路嘆冷氣一路打邊爐真係人生一大樂事!

而且仲有多款任飲飲品,有青島,喜力等等!
唔飲啤酒都有酸梅湯,竹庶水,汽水等等。實有你歡喜的
喜歡這裡的竹庶水因為好清甜,但佢一定要一札咁上,太多好野 又飲唔哂一札可能會有點浪費...如果餐廳有得出杯裝就好啦!

一間火鍋店海鮮,肉類 甚至連菜都咁新鮮唔會有菜黑左或者爛左,証明負責人對食材好有堅持,認真對待佢地既出品!
而且我地兩個人坐呢個卡位,非常闊落同舒服!真是身心肚子都很滿足
同埋唔好以為火鍋店既侍應就係好粗魯,負責我地呢邊果個華仔服務態度真係好好,好有禮貌同好細心,周不時都會檢查我地火鍋既湯底夠唔夠湯一發現唔夠好快就幫手加湯。
謝謝你重視我們兩位,受到尊重,整頓飯也會食得特別高興!
總括而言,$238 任飲任野火鍋 2.5小時,真係性價比極高
外面百多元的打邊爐同寶哥真係無得比,我下次想打邊爐一定會再返黎搵寶哥!
題外話/補充資料: 途經洗手間經過餐廳另一面,發現佢原來都有幾張大檯,如果下次成班朋友黎可以坐呢度既大檯呀!
2018-06-23
$250 (早餐)
三款手打丸
炸魚皮
響鈴
2018-06-29 107 瀏覽
又係成班朋友聚會的時候,今次揀左「寶哥火煱味館」相聚, 因就近地鐵站交通十分方便 ,任食火煱放題每人都係$238,有海鮮 、靚牛、 仲有幾十款火鍋食物任叫 ,真係好抵食。寶哥火鍋喺佐敦道,街知巷聞食火鍋嘅首選。刺身拼盤有響螺、帶子等。海鮮拼盤有飽魚、海蝦、 龍躉片 、扇貝等平時打邊爐好少會提供龍躉片 ,好新鮮好正。特級美國肥牛,肥膏同肉分明 ,食起時不會有肥膩嘅感覺 ,反而帶有一種金香的牛肉味蝦子麵 、烏冬係用稻庭烏冬非常幼滑。睇下隻貴妃蚌脹卜卜夠大隻,一睇就知道好新鮮。豬骨粟米蘿蔔白湯底, 蘿蔔同粟米都好清甜再夾埋豬骨,湯底好香好濃郁。

寶哥火鍋喺佐敦道,街知巷聞食火鍋嘅首選。

刺身拼盤有響螺、帶子等。

蝦子麵 、烏冬係用稻庭烏冬非常幼滑。

睇下隻貴妃蚌脹卜卜夠大隻,一睇就知道好新鮮。

2018-06-18
2018-06-28 71 瀏覽
天氣熱嘅時候呢好多人都唔會選擇打邊爐但係香港仲有好多正嘅打邊爐今日就試左寶哥呢一坐低Car位真係好舒服啊有睇到電視又即刻拎嘢飲可以任叫嘅有竹蔗茅根啦酸梅湯等等我地叫左288 set已經有一個海鮮拼盤啊有扇貝聖子花甲另外仲有牛肉,真係好有味唔係一般係啲肥牛仲包左估你唔到嘅冷麵另外仲有香港人最鍾意嘅日本刺身佢一啲呢都唔慳仲有螺啦吞拿魚啦同埋墨魚等等食完刺身呢佢就會叫你揀要咩湯底我哋要揀咗鯊魚骨猴頭菇湯底,湯底有10幾種可以揀仲有人蔘雞湯啦仲可以揀雞煲添!我哋仲叫咗響鈴,雲吞,菜同埋粟米。其實所有都係俾你任叫嘅但係佢本身set包埋嘅海鮮食已經好夠!職員全部都好有禮貌成日都會嚟加湯完全沒有限時真係推薦佐敦呢間嘅一間打邊爐
天氣熱嘅時候呢好多人都唔會選擇打邊爐
但係香港仲有好多正嘅打邊爐
今日就試左寶哥
呢一坐低Car位真係好舒服啊
有睇到電視又即刻拎嘢飲
可以任叫嘅有竹蔗茅根啦酸梅湯等等
我地叫左288 set
已經有一個海鮮拼盤啊有扇貝聖子花甲
另外仲有牛肉,真係好有味唔係一般係啲肥牛
仲包左估你唔到嘅冷麵
食完刺身呢佢就會叫你揀要咩湯底

我哋要揀咗鯊魚骨猴頭菇湯底,
湯底有10幾種
可以揀仲有人蔘雞湯啦仲可以揀雞煲添!

我哋仲叫咗響鈴,雲吞,菜同埋粟米。
其實所有都係俾你任叫嘅
但係佢本身set包埋嘅海鮮食已經好夠!
職員全部都好有禮貌
成日都會嚟加湯
完全沒有限時
真係推薦佐敦呢間嘅一間打邊爐
大熱天時。 最好留係屋企涼冷氣喇 點知。突然 honey 要出去食火鍋。 雖然有冷氣。不過都係食牛丸,肥牛。 不會太明白。 不過佢想食就陪。 放工去後。 搭地鐵去佐敦度食 寶哥火鍋味館由地鐵行出來不用3分鐘。 又幾方便 以為去錯地方。 因為一入去放滿酒的酒莊。 原來有樓梯直達火鍋區。 環境真舒服 全部是卡位 用純白配原木色傢俬。 有些日本清雅感覺。 同 honey 選了$238 一位的海鮮餐 因為188 好一般。 加上大家愛吃海鮮 所以選了貴些 當刺身來時 有點不太相信。 甘靚同新鮮 以為自己在刺身店。 Honey講新鮮之餘 夠冷 因為微溫的話 好易有細菌滋生。 又對的。 品嚐刺身拼盤、和牛刺身、日本甜虾、赤身、日本刺身墨鱼、翡翠螺、和牛沒有渣子。 入口嫩香。 食完冷 就要個鴛鴦火鍋因為我想食兩種味道。 先來一個細嫩豬展仔.最好滾半小時才可以吃.滾耐了, 都不怕.因為一樣肉嫩.再可以整杯生啤慢慢等食.來一個海鮮盤 有蝦, 鮑魚,蠔,貴妃蚌,鮮魚片.新鮮的光亮感 直接看到 自己不相信。 平時任食火鍋送一次的頭盤都沒有此新鮮同質素甘好.之後就來新鮮手打肉丸 真係要食 肉鮮同有咬口。 不是淋
大熱天時。
最好留係屋企涼冷氣喇
點知。突然 honey 要出去食火鍋。
雖然有冷氣。不過都係食牛丸,肥牛。
不會太明白。
不過佢想食就陪。
放工去後。
搭地鐵去佐敦度食
寶哥火鍋味館
由地鐵行出來不用3分鐘。
又幾方便
以為去錯地方。

因為一入去放滿酒的酒莊。
原來有樓梯直達火鍋區。
環境真舒服
全部是卡位
用純白配原木色傢俬。

有些日本清雅感覺。
同 honey 選了$238 一位的海鮮餐
因為188 好一般。
加上大家愛吃海鮮
所以選了貴些
刺身來時
有點不太相信。
甘靚同新鮮
以為自己在刺身店。
Honey講新鮮之餘
夠冷
因為微溫的話
好易有細菌滋生。
又對的。

和牛沒有渣子。
入口嫩香。
食完冷
就要個鴛鴦火鍋
因為我想食兩種味道。
先來一個細嫩豬展仔.

最好滾半小時
才可以吃.
滾耐了, 都不怕.
因為一樣肉嫩.
再可以整杯生啤慢慢等食.

來一個海鮮盤
有蝦, 鮑魚,蠔,貴妃蚌,鮮魚片.
新鮮的光亮感

直接看到
自己不相信。
平時任食火鍋送一次的頭盤都沒有此新鮮同質素甘好.
之後就來新鮮手打肉丸

真係要食
肉鮮同有咬口。
不是淋身機打肉丸
另外有一大碟美國安格斯牛肉

整碟牛肉大部分被 honey食晒
因為好香牛肉味
加上自己控制火喉
肉嫩香口。食不停。
我就愛吃新鮮魚片
厚切令肉質更結實
魚鮮味道更濃。
整碟海觧太美味.
之後加單. 加了碟豬仔蝴蝶腩.

有些似豬展
不過肉紋較粗
但估不到味濃加香滑

最後加多碟菜.
兩人已經飽飽.
因為頭盤已經好豐富及美味.
所以其他任食都沒有再加添任何食品
雖然好像食少了好多食物
但食物質素已經值回票價。
2018-06-13
1 分鐘 (堂食)
  • 豬仔蝴蝶腩
  • 石班魚片
2018-06-27 1517 瀏覽
今日老公要去佐敦裕華買野,叫我出去陪佢,順道帶我去食火鍋,佢話同事介紹佐敦長樂街的寶哥火鍋味館,一個價錢任飲任食,食物質素不錯,今晚老公話要去試試,我當然要奉陪到底!火鍋地方都很大,有2層,上層有4間房供客人私人聚會用,下層是散座,有大圓枱和卡位。環境雅潔,侍應招呼週到。入座後,我們選擇$238任食任飲的套餐,老公吾食牛,所以請侍應為我們改一下食物。侍應送上熱茶和混醬架。新鮮刺身拼盤,有北寄貝、吞拿魚、翡翠螺、墨魚等,還有麻醬冷麵。多款湯底中,我們選了鴛鴦湯底(清湯拼沙嗲)。海鮮拼盤,有貴妃蚌、大蝦、鮑魚、蠔、龍躉片。海鮮新鮮,貴妃蚌好大隻,龍躉片、蝦和鮑魚彈牙。手打丸類,有鲮魚肉、蝦和豬肉,味道鮮美又彈牙。以上所有食材是一次性的。之後侍應會給我們一張任食火鍋配料的紙,有多款選擇,我們選了鵝腸、豬潤、黑豚肉、百花釀油條、貢丸、皇帝菜、鮮蝦雲吞、鳳城水餃、招牌白鱔片、脆肉鲩魚片、鮮鲩魚卜、芝士腸、必試魚旦、鮮腐竹、火腿午餐肉、馬尾粉絲。特別一提是雲吞和水餃,是即叫即包,不是急凍的,皮薄餡飽滿,內有完隻鮮蝦,還有必試魚旦,爽口彈牙,名符其實必試!火鍋配料種類繁多,適合客人不同口味,我們已飽

多款湯底中,我們選了鴛鴦湯底(清湯拼沙嗲)。

手打丸類,有鲮魚肉、蝦和豬肉,味道鮮美又彈牙。
以上所有食材是一次性的。

之後侍應會給我們一張任食火鍋配料的紙,有多款選擇,我們選了鵝腸、豬潤、黑豚肉、百花釀油條、貢丸、皇帝菜、鮮蝦雲吞、鳳城水餃、招牌白鱔片、脆肉鲩魚片、鮮鲩魚卜、芝士腸、必試魚旦、鮮腐竹、火腿午餐肉、馬尾粉絲。特別一提是雲吞和水餃,是即叫即包,不是急凍的,皮薄餡飽滿,內有完隻鮮蝦,還有必試魚旦,爽口彈牙,名符其實必試!火鍋配料種類繁多,適合客人不同口味,我們已飽了,一次根本試不完那麼多,留待下次再來吧!

任飲有啤酒、汽水和自製飲品,我喜歡自製的茅根竹蔗水,食火鍋最佳飲品,冰凍少甜,清熱氣又解喝。健康飲品!
2018-06-26
世界盃舉行期間,朋友話想一路食火鍋一路睇波。 約了在佐敦放工後打邊爐。 佐敦美食選擇唔少,今晚決定去寶哥火鍋味館。 任食火鍋價錢$238, 最啱三五知己無顧慮喪飲喪食。 先來的是每位上的刺身拼盤。 帶子鮮甜, 翡翠螺估唔到又爽又鮮甜冇腥味冇沙。 仲有兩片和牛刺身,油花甘香帶甜味, 個拼盤簡單得嚟都用料上乘!火鍋湯底都有唔少選擇。 我們選了"猴頭菇鯊魚骨湯"。 猴頭菇煲湯好鬼甜又滋潤, 湯料極之豐富, 先試湯底清甜無比。火鍋配料都是任點任吃。 海鮮部份每位上。 二人份量都唔少。 海蝦鮮甜彈牙, 龍躉片厚切, 魚皮超煙韌充滿膠質, 正嘢嚟! 生蠔質素也不錯。 鮑魚也算洗刷得乾淨, 淥完之後也軟腍鮮甜。 最正係貴妃蚌, 極之鮮甜,新鮮貨色絕無花假!刷完一輪海鮮 又試其他火鍋配料。任食套餐還包括牛峰肉。 牛峰肉部位呈深紅色, 唔算太多脂肪, 有咬口得嚟唔係韌嗰種, 牛味很重, 我們讚不絕口。 另一款也適合牛痴们--牛坑腩。 牛坑腩淥耐咗都唔覺得韌, 筋和腩相間, 口感軟腍又有牛味。唯山筋比較鹹。 試了三款自家製手打丸。 其中有款豬肉丸, 好有彈性,肉味濃。 就像食緊手剁肉餅。 另外一款手打鯪魚

猴頭菇鯊魚骨湯

刷完一輪海鮮 又試其他火鍋配料。
牛峰肉
牛坑腩

。唯山筋比較鹹。
自家製手打丸

試了三款自家製手打丸。 其中有款豬肉丸, 好有彈性,肉味濃。 就像食緊手剁肉餅。 另外一款手打鯪魚肉丸味道比較濃,但仍有果皮香。
荔芋片 午餐肉

值得一讚荔芋片好香軟, 粉粉地充滿芋香。 午餐肉也是高質素那款, 唔係得啖粉。

白鱔片

另一推介是白鱔片, 肥美結實, 沒有留下細骨 , 極之鮮甜。

蔬菜嫩綠, 竟然有我最愛的皇帝菜 ,同樣 翠綠清甜, 稍為淥吓便吃出菜的原始清甜味。 還有番薯葉。 聽聞好有益, 咀嚼完菜味之後有番薯的回甘味,很有趣。

羊肉選用了山東羔羊, 薄薄一片羊味非常之濃郁。 啱曬我喜歡吃羊的朋友。

這裏連魚卜都有,很特別, 都幾新鮮唔腥喎。

我們也是了一些豬紅和紐西蘭鴨紅。 紐西蘭鴨紅真的從未試過, 柔軟得來唔容易散開。 自家製水餃也做得唔錯, 脹卜卜的餡料混入調味適中的肉餡和木耳絲。
竹笙也很推介,吸湯能力好高,爽爽哋 口感一流。

還有一款叫"必試魚蛋"。 話明必試應該都很有信心, 冇可能唔試。 果然又爽又彈, 可能加入豆腐又有點滑, 介乎魚蛋和魚腐之間。

此店的響鈴和魚皮都做得唔錯。 響鈴酥脆香口。 魚皮並不是零食級, 又厚又大塊, 感受到脆皮中間的魚皮香。

還試了豬肺和黃沙豬潤。 豬肺需要放湯一會。 黃沙豬潤側要盡快撈起 起。 有款黑豚肉 應該是醃製過,非常厚切, 一點也不韌。

飲品方面汽水啤酒都是任飲。 我們要了一瓶甘蔗水。 都是自家製作, 健康解渴,唔會太甜,正!

打邊爐梗唔少得汽水, 這裡還提供支裝可樂夠曬氣夠曬冰凍,勁正!

我們一路吃一路都有驚喜, 火鍋配料特別得嚟款款都高質素有睇頭, 一路飲嘢一路烚下烚下睇世界盃,勁爽!

雖然提及過很多好嘢食,不過我哋都未能逐一 試勻, 實在太豐富了。 餐廳還有 獨立的vip房和間隔, 適合一衆好友私密聚會。
牛峰肉
荔芋片 午餐肉
白鱔片
2018-06-26 84 瀏覽
世界盃想睇波 食飯就搵左有電視機既火鍋店 點知質素都很不錯!我地叫左個每人$238既set 除左任食紙上面既食物 一黎就有刺身!和牛刺身好有牛味👍🏻👍🏻 跟手火鍋準備緊既時候 就先畀一碗小冷麵頂肚 好貼心$238 set仲有海鮮拼盤 手打丸 同一碟靚牛肉 海鮮超級新鮮 隻鮑魚仲識郁下郁下我地叫左醉雞湯底 有半隻雞畀你 真係又抵又好味佢任食既牛肉同配菜 丸類都相當高質值得一讚係佢服務態度好好👍🏻👍🏻最後我地問經理傳說中既寶哥係咪到 經理笑笑口話佢去左現場睇世界盃😂😂

和牛刺身好有牛味👍🏻👍🏻

跟手火鍋準備緊既時候 就先畀一碗小冷麵頂肚 好貼心

我地叫左醉雞湯底 有半隻雞畀你 真係又抵又好味

佢任食既牛肉同配菜 丸類都相當高質

值得一讚係佢服務態度好好👍🏻👍🏻

平時見到啲名叫做乜乜哥嗰啲通常都係單點火鍋。但係今次搵到佐敦呢一間,睇個名以為係單點火鍋,其實係火鍋任食至真!湯底有超過10款選擇,而且仲可以雙拼,款式好多。我哋就揀咗湯底銀杏胡椒豬肚湯雙拼番茄牛坑腩湯以下四款食物係每款都會包一碟,按人數計算份量刺身拼盤有八爪魚、北寄貝、螺肉、熟蝦、和牛所有刺身都算新鮮,最特色嘅就係有得食黃牛刺身,好多地方都食唔到,特別係火鍋任食,令人喜出望外,脂肪同肉嘅比例極度均勻,可以話係入口即溶,超級正,食一舊好似唔夠喉添!海鮮拼盤有生蠔、鮑魚、海蝦、貴妃蚌及斑⋯全部海鮮都幾新鮮架,D鮑魚好彈牙,海蝦夠晒爽口~屋企人好鍾意食大大條魚,好明顯啲飯真係好大條,所以啲皮先咁型!牛丸、墨魚丸、鯪魚丸幾款丸真係唔錯,口感彈牙有鹹香。高級牛都會每台一碟,啲花紋係比起普通肥佬靚啲!- 以下食物係任食特級美國肥牛肉招牌炸響鈴新鮮豬紅東山羊肉片獅頭鵝腸脆肉鯇魚腩竹笙西藏高原雲耳唐生菜金菇全部嘢食都幾唔錯,要重點講炸響鈴真係新鮮即整;羊肉片香味十足😋😋😋

以下四款食物係每款都會包一碟,按人數計算份量
刺身拼盤有八爪魚、北寄貝、螺肉、熟蝦、和牛

海鮮拼盤有生蠔、鮑魚、海蝦、貴妃蚌及斑⋯

牛丸、墨魚丸、鯪魚丸
幾款丸真係唔錯,口感彈牙有鹹香。

高級牛都會每台一碟,啲花紋係比起普通肥佬靚啲!

以下食物係任食
特級美國肥牛肉