2016-12-07 1755 瀏覽
來到這間日本麵小店,感覺很溫暖,有如置身日本享受日本風情。我點了一碗札幌味噌蛋麵,湯底絕不兒戲,香濃的豬骨湯味令我想多渴幾口湯,連湯底也變成主菜! 兩大醜豚肉入口即溶,回咪再口味,日本雞蛋永沒令人失望,兩個字 - 好味!友人點了富山黑醬半熟蛋湯麵,他稱湯底夠濃郁,在別的店鋪難嘗同一味感。滿足。另外,店內以加菲貓坐鎮,筷子套,牙籤套也是加菲,加菲迷一定不可錯過。
來到這間日本麵小店,感覺很溫暖,有如置身日本享受日本風情。

2016-11-16 1170 瀏覽
銅鑼灣人氣拉麵店,除左味道之外,另一原因係經常同唔同卡通crossover前就同加菲貓合作,難怪咁多女仔黎黎到都要排左一陣隊先入到,因為真係好多人黎,結果等左30分鐘,好在D人有品食完就走講返拉麵,北海道牛奶半熟蛋拉麵係富山賣點,香濃湯底一上枱已經聞到,麵條雖然普通不過口感尚可,叉燒反而唔錯,肥膩適中,入口一流溏心蛋幾軟熟,味道唔錯湯底最後我都飲曬小食食左雞軟骨,雞軟骨相當香脆,炸得岩岩好,唔會太林或太硬而且唔太貴,2樣野加埋都係100多小小,幾抵食

溏心蛋幾軟熟,味道唔錯

湯底最後我都飲曬
小食食左雞軟骨,雞軟骨相當香脆,炸得岩岩好,唔會太林或太硬

而且唔太貴,2樣野加埋都係100多小小,幾抵食
2016-11-14 839 瀏覽
星期二晚有去飲嘢前食個晚飯。反正去行去大坑,就周圍行下,搵好嘢食。男友超鐘意拉麵,見到富山麵家,二話不說就要去食。七點去到無乜人,富山同Garfield crossover, 周圍都有Garfield身影。等咗十分鐘,我地個拉麵到喇。我叫咗牛奶拉麵,麵質比豚王硬,我個湯ok, 好重奶油味,不過叉燒就麻麻,好厚,好鞋,無入口即溶嘅感覺。男友叫原味,湯比較咸,可能係富山口味,我地食唔慣。間餐廳service都好,又有免費橡筋提供俾長頭髮嘅人。

男友超鐘意拉麵,見到富山麵家,二話不說就要去食。

等咗十分鐘,我地個拉麵到喇。

男友叫原味,湯比較咸,可能係富山口味,我地食唔慣。
間餐廳service都好,又有免費橡筋提供俾長頭髮嘅人。
2016-11-08
2016-11-11 665 瀏覽
這是家日式拉麵店鋪,內裡裝潢有趣,放眼盡是以加通人物-加菲貓為主題的設計。這麵店的麵碗、筷子套、牙簽套全都印著加菲貓的圖案,十分有趣。在食物未上枱時,可慢慢欣賞不同的加菲貓物品呢!食物方面,這次點的是帶有辛辣口味的湯麵麵及素食沾麵。辛辣湯麵醒胃之餘不會過辣。沾麵爽口彈牙,份量不少。沾麵配上的是芝麻醬,甜甜酸西酸,即是食光整碗也不覺飽滯。這裡的拉麵款式不多,即使有選擇困難症如我一樣的,也可輕易挑選想食的款式呢。

2016-10-10 2308 瀏覽
認識w,應該是四年前的事吧。 因為claim旅遊保險認識了她,到我邀請她來到我工作的地方,我沒有想過會和她這樣熟悉。 有些人你就是會註定認識她,而且一定不是存在任何愛情有關的感覺,不是那些你以為是愛情故事的好感,只是你都會給這些人幫助一下,或者對她會多一點容忍的程度。 她經常會支持我在這裡寫的文章,如果你看到我才想到原來你離開我還沒有請你吃一餐farewell 飯,不過,之前你說喜歡這裡的拉麵,想探下加菲貓,這餐就當是送別你的晚宴啊。 對,八點多來到都要排十分鐘,原來加菲貓魔力咁大。 入到去裡面,一如之前富山麵家的裝潢,全是美侖美奐,最快樂的是原來註場在加菲貓在這裡和嘉菲迷影相。 我不特別喜歡,所以當然食麵更重要,我叫了個黑醬油半熟蛋拉麵。 大大塊的叉燒,當然不是絕頂的貨色,但大件抵食。 拉麵是粗身的,點著其濃濃的黑醬油湯是非常適合,而不過當然不是日本那種拉麵的好,充滿了港式的風味。 那個半熟蛋個樣差少少,味道不過不失罷。 湯底我想起從前的豚王,是很容易會令你吃飽那種的。 W叫的白鹽蝦半熟蛋拉麵是另一種感覺,如果那個是濃烈的豪邁香薰,這一定是淡淡的花香清新。 那個湯有
認識w,應該是四年前的事吧。

對,八點多來到都要排十分鐘,原來加菲貓魔力咁大。

大大塊的叉燒,當然不是絕頂的貨色,但大件抵食。

那個半熟蛋個樣差少少,味道不過不失罷。

湯底我想起從前的豚王,是很容易會令你吃飽那種的。

那個湯有點點蝦的鮮味,當然也有點點的白鹽蝦在湯裡,幸好完全沒有半點過鹹的感覺。

配合麵條是另一感覺,看你喜歡重味與否。

而且配菜較多,叉燒的份量一樣多,半熟蛋也是不過不失。

兩碗麵是合格的,不是會令你有dump一聲的美味,但每次個theme都總會有一班Fans 來潮聖,這些人,拉麵好吃是其次,因為在他們心中,那是一種不同的地位。

離開時,W還買了個限定版的碗,個拉麵碗幾靚,希望你喜歡吧,有乜野快樂到過自己真心鐘意的禮物,唔知而家仲有冇得買。

就如我剛剛說,粉絲完全不會想值得不值得,支持就是了。

希望你前程無憂無慮吧,就正如希望新工作環境是你由心出發的好,你的決定怎樣,我也支持你撐你,只是,人大了,你要更學識工作場上的基本知識吧。

富山麵家

銅鑼灣希雲街7號地下
2016-09-15
2016-09-27 347 瀏覽
係人都知熱氣野同辣野對皮膚唔係咁好,會刺激皮膚,好可能生豆豆,但有時美食當前又真係好難忍嘅,你懂的!富山炸雞塊 $38一睇到已覺好邪惡的炸物,外皮炸得鹹香酥脆,睇到都令人流晒口水,雞肉厚身得黎都幾鮮嫩多汁,絕佳口感。激辛味噌拉麵 $95湯頭偏紅,充滿視覺同嗅覺刺激,味覺自然亦唔洗多講,湯底喝落幾好入口,之後D辣慢慢標出黎,將湯加埋有嚼勁的麵一齊食,微辣的滋味更能促進食慾。又辣又熱氣,冒住面生瘡既危險都唔理得咁多喇,食左先講!

富山炸雞塊 $38
富山炸雞塊
激辛味噌拉麵 $95
激辛味噌拉麵
又辣又熱氣,冒住面生瘡既危險都唔理得咁多喇,食左先講!
2016-09-25
富山炸雞塊
2016-09-27 227 瀏覽
與湯拉麵相比,我覺得沾麵更吸引,一碗湯一碗麵放到枱上,然後好似好好玩咁左溝右溝,無論湯頭定麵質都可以嘗得更真。今次黎呢度食左個赤辛味噌沾麵),好鍾意D面條夠彈性,掛湯力高,濃厚味噌同赤辛混合埋既湯頭增加左色香味享受,加埋軟腍叉燒同糖心蛋,美味無窮!另配一個芝士蟹柳卷,芝士同蟹柳都塞得滿滿,見到即刻大啖咬落去,口感勁有層次,芝士味濃,香口YUMMY~
2016-09-24
2016-09-26 229 瀏覽
食拉麵通常都要配埋小食先算得上”完美”,今次就揀左日式海帶絲配黑醬油拉麵,一綠一黑。日式海帶絲係,清淡卻帶少少麻油香氣,酸酸甜甜,食起黎口感爽脆,有少少海洋味,唔腥。至於黑醬油拉麵湯底味道微甜清香,唔會太過濃厚,亦唔會太過油膩,相比豬骨湯底,呢個比較清新。麵質屬於粗拉麵,煙煙韌韌都幾彈。叉燒多又入味,加分!

2016-09-24
25 分鐘 (堂食)
2016-09-26 269 瀏覽
好少食到以蝦做主角既拉麵,呢碗有好多蝦米仔嘅富山蝦白鹽蝦拉麵(85元)湯底屬於清澈型,清爽不油膩,味道簡單、質樸、鮮美,除左半熟蛋、紫菜、玉米、叉燒、蔥花等經典配菜之外,最特別就係加入一種特別嘅蝦米:日本富山灣嘅白蝦,入口鹹鮮味十足,有淡淡嘅蝦香,叉燒夠淋同幾大塊,粗直身拉麵煙韌彈牙,掛湯力強,紫菜同拉麵碗邊都有加菲貓嘜頭,食到尾碗底都有佢個萌樣,可愛死呢~
2016-09-23
30 分鐘 (堂食)
2016-09-23 337 瀏覽
拉麵呢樣野可以話男女老少都鍾意食,不過如果加入左辣就唔係人人食得起喇,呢度既激辛味噌拉麵(95蚊)都好貼心,好似D米線舖咁分為4個level既辣,今日就食左個level 2,好食得辣既人可能覺得唔夠辣,我呢d新手就覺得o岩o岩好,因為太辣可能仲會搶走晒本身個味噌湯既原味,而家反而恰到好處,拉麵好彈牙下,叉燒好好味,可以多幾塊就好啦!配左個串燒雞軟骨小食(32蚊),香脆又有嚼勁,脆卜卜,一個人食晒四串都無難度!
串燒雞軟骨
2016-09-20
2016-09-23 135 瀏覽
睇到愈黎愈多日本品牌嚟香港開拉麵店,自問係拉麵迷,每次去到唔同拉麵店開餐,就會好似食神上身咁,將成碗麵每PART解拆,然後得出一個評分,因為食拉麵真係要講成個PACKAGE,唔係話淨係D麵好食,或者淨係個湯底出色就有用。呢間拉麵店既食評好壞差半,與其聽人講,不如親身食一次便知龍與鳳。揀左碗黑醬油拉麵,結論如下:湯底 → 黑漆漆以為味道一定好濃好鹹,但原來清爽中有D複雜,葱為湯底帶黎少少清甜味,入面有雞油香,食慣豬骨湯的香港人應該都會嫌淡,醬油湯質感幾rich,未至於超濃。拉麵 → 麵屬直身,偏粗,質感煙韌,易掛湯。葱花 → 分量多,新鮮爽口。紫菜 → 幾脆,浸耐左仍脆。溏心蛋 → 半熟蛋好邪惡,流動蛋黃叫人無可抗拒,好快就會食光光。叉燒 → 可以厚D,咬落嫩滑鬆化。Overall而言都有80分啦!

拉麵 → 麵屬直身,偏粗,質感煙韌,易掛湯。

葱花 → 分量多,新鮮爽口。

紫菜 → 幾脆,浸耐左仍脆。

叉燒 → 可以厚D,咬落嫩滑鬆化。

Overall而言都有80分啦!
2016-09-19
2016-09-22 181 瀏覽
呢度既拉麵配辣肉味噌,真係唔講得笑,有4款辣度可以揀,今日揀左第3級辣,香濃惹味,辣到飛起! 果堆辣醬肉碎就係精華所在,湯頭係正宗味噌湯,成碗望得充滿辣油咁亮勁有FEEL~未將辣醬混入成碗麵之前,先飲少少試下原味,湯頭幾有黏度,入口微鹹但柔和。蔥花撒得勁多,令碗麵又增添青蔥既獨特香氣。呢碗激辛味噌拉麵真係幾”啃”,鐘意食辣既人一定要試。下次試下挑選最辣果級先~
2016-09-18
30 分鐘 (堂食)
2016-09-21 187 瀏覽
放學行過見到舖面幾得意,咁啱又有位就入黎坐低快食碗拉麵,睇到隔離枱碗野黑媽媽好似成碗豉油咁,唔知搞咩,好奇問問店員話係黑醬油拉麵,又話攞過幾多次獎咁好把閉,一於試下啦!醬油湯頭都幾濃郁下,心諗會唔會真係好似飲豉油咁咸架?!好在飲落去同睇落去唔同,仲飲到雞湯既甜味,清清地又香,唔試過真係會嚇死以為倒潟左成支豉油落碗麵度。麵身比較粗比較直,吸到唔少湯汁,面頭撒上好多蔥花,配上叉燒瘦肉部分比肥肉多,咬落軟嫩,份量都OK夠食,話攞獎都唔奇既!

黑醬油拉麵
2016-09-14
1 分鐘 (堂食)
午餐
2016-09-21 134 瀏覽
不嬲都好鍾意飲奶,對皮膚好丫嘛,唔好話特別崇日,但人地北海道律奶又堅係好飲d喎 之前試過喺天后打邊爐,竟然有得揀北海道牛奶湯底,小女子係力排眾議之下試左,發覺北海道牛奶竟然可以同唔同食物夾到,好神奇,特別係麵食類,索晒奶嘅精華,絕對係鍾意飲奶嘅人嘅must try。所以今日同同事嚟呢度lunch,都叫左碗北海道牛奶拉麵,湯底有天然牛奶香味,甜度恰當,色澤好清,我食每啖麵都要連埋湯一齊送入口,同叉燒及溏心蛋出奇地match,唔飲開奶嘅人肯定唔識欣賞。
北海道牛奶拉麵
2016-09-19
10 分鐘 (堂食)
北海道牛奶拉麵
2016-09-21 163 瀏覽
加入左個貓迷群組,近排有人提起呢間日式餐廳,原來係因為佢crossover左加菲貓,令到唔少貓迷為此朝聖,睇到佢share出嚟d相又真係幾吸引喎,齋影相都值回票價,所以約定朋友今晚放工後嚟試。本身我哋對食物都無乜期望,所以求其叫左兩碗拉麵hea食,朋友食得辣所以揀左激辛味噌拉麵($95),成百蚊碗都唔平架,睇到個湯頭偏紅色浸滿辣油,視覺上已經覺得好熱烘烘,未食已經覺得”火辣”,粟米粒、紫菜、流心蛋同肉碎都索晒辣,麵就更加唔洗講啦,彈牙麵質中掛滿辣汁,叉燒入味夠淋,碗邊仲有個加菲貓”嘜頭”陪食,辣得可愛。我就揀左碗清清地嘅富山蝦白鹽蝦拉麵($85),如果去過富山呢個地方,到處都會見到以白蝦為主角嘅美食同伴手禮,加入拉麵又唔知會係點呢?碗面有好多蝦米仔浮面,食起嚟甘甜,有啲似迷你甘蝦咁,淡淡嘅蝦味隨住其他配料同湯底嘅香味撲鼻而來,清清地都唔錯既。

2016-09-15