2018-09-24 294 瀏覽
This place is great and inexpensive. The staff are friendly and the service is quick. I went for the Spicy Miso Ramen which wasn’t very spicy but still flavourful. The side order of gyoza was cooked perfectly.
Spicy  Miso  Ramen
Spicy  Miso  Ramen
  • Gyoza
2018-09-13 357 瀏覽
周未係附近上堂,就試下呢間拉麵店。牆壁上寫到出品拉麵好勁咁,尤其是組變形金剛。叫了黑蒜油湯底,加了义燒。喝一口黑色湯底,味道唔濃唔咸,蒜香未至於去到濃烈,還可以吧。义燒有點失望⋯ 沒什麼味,亦唔香⋯ 好普通呀。
周未係附近上堂,就試下呢間拉麵店。

义燒有點失望⋯ 沒什麼味,亦唔香⋯ 好普通呀。
2018-08-31 296 瀏覽
午飯時間忽然想吃沾麵,見呢家店吾洗排隊就入去試試。店內客人不多。高峰時間都係十人左右,所以反而可以安靜食個lunch.講番沾麵,得三款選擇。素沾麵,黑蒜/ 黑醬油豚肉沾面,辣沾麵(不太記得確實名字) 我點了黑醬油個個。上菜個樣係幾靚。好可惜食落完全吾掂。流心蛋好乾,吾流心,仲有少少梅;兩片叉燒又乾又硬,有d 似剛剛雪櫃拎出來,完全吾香,我要浸湯先放入口;沾麵湯,味道普通,太稀同淡,我放住麵落浸,其實就係人地對面食緊個碗拉麵一樣;麵條係普通粗麵; 份量不多,適合女仔總結如想吃沾麵,呢間可以不用考慮。不過可能他拉麵好得,無試過,不清楚。
午飯時間忽然想吃沾麵,見呢家店吾洗排隊就入去試試。

我點了黑醬油個個。上菜個樣係幾靚。好可惜食落完全吾掂。

流心蛋好乾,吾流心,仲有少少梅;
麵條係普通粗麵; 份量不多,適合女仔

• 魚介黑醬油沾麵
2018-08-25 254 瀏覽
叫左個富山BLACK半熟蛋拉麵食,呢度既black即係指黑醬油咁解,黑醬油湯底好冇特別,唔識欣賞!拉麵質感尚算彈牙,叉燒肥瘦適中!呢個價錢,食咁既質素,唔值!有點失望😞

2018-07-03 364 瀏覽
呢間拉麵鋪會定期轉decoration主題,之前係”hello kitty”, “蠟筆小生” 主題嗰時已經勁想黎食!今日經開呢頭就入去幫襯la,點知一坐底先發現係”Transformer”主題🤦🏻‍♀️ (不是我感興趣嘅卡通人物)。都唔緊要嘅,當普通食餐飯la。呢間拉麵店嘅拉麵都幾粗身,同油麵無異,而叉燒就普普通通,唔係特別入味。點左兩款拉麵: 黑醬油,鹽味櫻花蝦。個鹽味櫻花蝦拉麵係淡到好似無味咁ga!!!!!!! 黑醬油拉麵就正正常常。反面最好食係個小食:肉鬆紫菜包年糕,年糕事前有炸過,香口得黎又唔油膩。平均每人消費$100-120,未必會再去。

2018-06-12 272 瀏覽
作為沾麵控,行行下街見到呢間日本小店梗係要幫襯下。☺️餐廳佈置好有日本地道風味,坐得都幾舒服,因為三點去,鋪頭冇乜人其實好多拉麵店午市同晚市中間都唔營業,所以三點可以入去嗌嘢食都有啲意外。我嗌左黑醬油沾麵,過左廿分鐘先到個湯底就黑蚊蚊,但係唔係好香,溏心蛋做得唔錯,入味之餘真係流心,至於個面呢就唔係咁彈牙,有少少失望,份量亦好少,100蚊一碗沾麵,係食唔飽既
作為沾麵控,行行下街見到呢間日本小店梗係要幫襯下。☺️
我嗌左黑醬油沾麵,過左廿分鐘先到
2018-05-29 441 瀏覽
夜晚係附近運動場跑完步好多時候都係食m記,今次想食d健康d既野食,搵過附近又冇咩西式餐廳,見到呢間日式拉麵於是行入去試下,做完運動要獎勵下自己!一入到鋪頭係典型日式裝修,仲見到裝修有變型金剛既圖案,連d碗都有,幾特別!好喇搵野食先,拿,真係變型金剛咁叫左個牛奶湯拉麵,好香濃既湯底,唔錯再叫多個肉鬆年糕,好味,overall 係紫菜肉鬆年糕 其實仲有好多唔同既小食簡,如果同朋友食可以一人一個麵再加d小食

好喇搵野食先,拿,真係變型金剛

咁叫左個牛奶湯拉麵,好香濃既湯底,唔錯

再叫多個肉鬆年糕,好味,overall 係紫菜肉鬆年糕

2018-04-25 1399 瀏覽
銅鑼灣不嬲都多野食,但其實除左大型商場附近既連鎖同埋自己經營既食店之外,仲有一帶系叫希雲街同埋加路連山道,位置大概就系希慎廣場對面,一路直行再轉左,令我諗起同旺角一樣,又系行到登打士街再行一段路有一個「美食地帶」。富山麵家就系位於銅鑼灣一個迷你既「美食地帶」,戈邊附近既野食基本上我好多間都食過而未試過呢間所以有興趣去試試,確實位置系我最愛戈間食冰既餐廳對面。環境吾大,大概只有十多個座位,我就系坐排排坐食粉果戈啲櫈,跟住仲見到個牌,原來呢間拉麵系日本東京既「東京拉麵秀」連續5年拎冠軍幾西利wo。首先睇既當然系招牌既黑醬油拉麵,系人仔推薦架,另外仲有個北海道牛奶風味拉麵都好似好正咁,跟住同男友一人叫左一個。比較值得一睇既系呢間竟然有埋素食沾麵?其實真系吾系間間拉麵店都會有埋沾麵,仲要系素食沾麵,岩曬中意食日本菜既素食者。仲有一款系白鹽蝦拉麵,比較少系拉麵店有呢款麵,中意食啲有特色既食物既人不妨一試。各式各樣既小食都好吸引,估吾到有熟既芥末章魚,平時多數食生既。原本仲諗住叫埋oreo抹茶布甸,好似好吸引咁,不過黎到拉麵店就食拉麵店好了,甜品都系去甜品專品店食好啲。北海道牛乳風味拉麵 標準$

幾西利wo。

北海道牛乳風味拉麵 標準$85/ 大滿足$95

先黎左個北海道牛乳味,有時候有啲食物就系你未食戈陣,單系睇個樣已經估到佢系好食/ 吾好食,而呢個我一睇就覺得會系好食,事實亦冇令我失望
我本身都幾中意食牛乳湯底既麵,佢又整到有好香濃既牛奶味,終於明白點解啲人去到北海道點解點都要整番碗北海道牛乳拉麵!牛乳同拉麵的確系天作之合。

冠軍黑醬油拉麵 標準$85/ 大滿足$95

另一碗系黑醬油拉麵,可以話系同牛乳拉麵互相輝映,一黑一白。黑醬油就系另一種味道既濃郁,吾系常見既豚骨湯或者魚介湯,而系exactly黑醬油,有濃濃既醬油味但又吾算十分鹹,同拉麵都算幾match,不過可能我自己少食,吾算好慣隻味。

另外值得一提既系,呢間其實系主題拉麵店,睇番呢間店既相,之前有試過加菲貓、Hello Kitty等主題,即拉麵店會有關於呢啲卡通既裝潢,而今期系Transformers,所以拉麵上既紫菜都有Transformers
系幾得意既。

呢家慣左每次去拉麵店都會影一影隻溏心蛋,個人認為溏心蛋系拉麵黎講都佔一個重要位置,因為系拉麵既一部分,咁佢既質素固然會影響整個拉麵既質素。富山麵家既溏心蛋不錯,漏左少少出黎,睇得出系真·溏心
甜甜地既味道令人味道更幸福。

叉燒系灸燒既叉燒,比起平時薄片既叉燒就系多左灸燒既一層,多左燒既味道系吾同啲,既有平時日式叉燒軟稔既口感,又有燒過變得香口既味道。

另外想推介一樣叫富山手羽,手羽系日本其實系雞翼咁解,而手羽系日本名古屋系最出名既,我自己就系名古屋食過炸既都幾好味,跟住以為呢度既都系炸既,但原來吾系呢。相比起炸我覺得呢間既雞翼似系焗既多啲,成隻系滿滿既醬油,但又吾會好鹹,雖然吾系炸但又有啲脆脆地,十分可口。
2018-04-10 336 瀏覽
佢個位置唔太起眼 嗰條街又靜係睇附近餐廳既時候先發現佢既存在入到去一個人都冇好似包場咁睇餐牌 見到佢都唔太多選擇除咗湯麵都仲有沾麵揀我就叫咗個牛乳湯麵因為太肚餓 叫咗加大!黎到時好香牛乳味!試咗一啖個湯,好濃牛奶味,好香勁鐘意仲有塊transformers 既紫菜雖然唔知道拉麵同transformers 係點樣扯上關係 不過都幾可愛既碗加大既拉麵最後食到我超飽! 差啲食唔哂佢啲麵質都唔錯 不太軟 有口感 係粗既拉麵職員都好nice, 環境又唔錯我見職員同kitchen 溝通係用日文架會再去食!下次想試辣湯底
佢個位置唔太起眼 嗰條街又靜
係睇附近餐廳既時候先發現佢既存在
入到去一個人都冇
好似包場咁

睇餐牌 見到佢都唔太多選擇
除咗湯麵都仲有沾麵揀
我就叫咗個牛乳湯麵
因為太肚餓 叫咗加大!
黎到時好香牛乳味!
試咗一啖個湯,好濃牛奶味,好香
勁鐘意
仲有塊transformers 既紫菜
雖然唔知道拉麵同transformers 係點樣扯上關係

不過都幾可愛既

碗加大既拉麵最後食到我超飽! 差啲食唔哂
佢啲麵質都唔錯 不太軟 有口感 係粗既拉麵

職員都好nice, 環境又唔錯
我見職員同kitchen 溝通係用日文架

會再去食!下次想試辣湯底
牛乳湯底
牛乳湯底
2018-03-28 508 瀏覽
黑醬油半熟蛋拉麵,湯底特別,有別於一般厚脂豬骨湯底,魚醬烹調煮成的湯底香味不是非常濃烈,麵條粗而彈牙,配合剛半熟的流心蛋,和偏瘦肉汁重的叉燒尚算好吃。值得一提是店主非常喜歡變形金剛,連紫菜也印上logo,有大細路風範。富山餃子🥟果然是招牌菜,一吃便知是新鮮手製,形狀不一,但皮薄餡靚,新鮮煎好熱辣辣卜卜脆。芝士蟹柳卷,材料雖然簡單,但落足車打芝士,外皮紫菜亦香脆可口,是認真用心烹調的小吃!小食非常有水準!大大力推薦!
黑醬油半熟蛋拉麵

富山餃子

海苔芝士炸蟹柳卷

小食非常有水準!大大力推薦!
2018-03-10
黑醬油半熟蛋拉麵
富山餃子
海苔芝士炸蟹柳卷
2018-03-24 362 瀏覽
因為有折扣優惠,最近試了幾間食店。這間是位於希雲街的拉麵店 ,在via tokyo附近。前後去了兩次,試了黑蒜油半熟蛋拉麵$90,白鹽蝦半熟蛋拉麵$85,北海道牛奶半熟蛋拉麵$85、海苔肉鬆年糕$38,手工餃子$38,黑木耳$10,燒雞軟骨$32, 其實每一款都幾好味。個人比較愛北海牛奶湯底,味道濃郁,半熟蛋味美,但叉燒卻略硬, 雞軟骨$32有4串好抵, 加上我選擇了半價時段,所以以上所有食物也有半價,真的超平!
黑蒜油半熟蛋拉麵

白盬蝦半熟蛋拉麵

北海道牛奶半熟蛋拉麵

海苔肉鬆小年

黑木耳

手工餃子

2018-03-18
$70 (其他)
黑蒜油半熟蛋拉麵
白盬蝦半熟蛋拉麵
北海道牛奶半熟蛋拉麵
手工餃子
  • 串燒雞軟骨
  • 餃子
2018-03-19 240 瀏覽
我本身係拉麵控,但係響附近返左一年工,都未幫襯過,估唔到有驚喜。以門面黎講,呢間舖唔係咁吸引。唯一eye catchy嘅係尐變型金剛Logo(聽講以前係加菲貓)。入到舖面,環境算寧靜。我鐘意靜靜地食野,氣氛夾我。打開Menu,選擇唔選多。不過唔緊要,有尐日本本土拉麵店只得兩、三款拉麵,都係咁經營,最緊要尐野好食。最後叫左至愛嘅札幌味噌拉麵,加多份半熟蛋,盛惠$90,唔跟餐飲,唔算抵食。不過既然黎到,一試無妨。拉麵上枱,最eye catchy嘅依然係變型金剛Logo紫菜。的確係幾特別,不過我好理性嘅,好食至講啦。先講配料。我鐘意先食紫菜作為前菜,所以一定唔可以太鹹,但要夠紫菜味。變型金剛紫菜,你做到了!其他配料份量適中,絕無喧賓奪主,同時令碗麵豐富左,合格。再講麵條。拉麵最緊要講質感,太韌似橡筋,太軟無咬口,呢碗拉麵,恰到好處。最後,當然要講拉麵嘅靈魂:湯底。睇過一尐前輩嘅食評,話呢間拉麵店嘅湯底太淡,我大膽懷疑佢地未識食拉麵。食拉麵一定要飲哂尐湯至係大滿足,所以湯底一定唔可以太濃。如果只當尐湯係麵條嘅調味,你可以去食雲吞麵。食雲吞麵通常唔會飲湯,但係食日式拉麵會。呢碗湯底,味噌、豬骨、

入到舖面,環境算寧靜。我鐘意靜靜地食野,氣氛夾我。

札幌味噌半熟蛋拉麵

最後,當然要講拉麵嘅靈魂:湯底。睇過一尐前輩嘅食評,話呢間拉麵店嘅湯底太淡,我大膽懷疑佢地未識食拉麵。食拉麵一定要飲哂尐湯至係大滿足,所以湯底一定唔可以太濃。如果只當尐湯係麵條嘅調味,你可以去食雲吞麵。食雲吞麵通常唔會飲湯,但係食日式拉麵會。呢碗湯底,味噌、豬骨、鹹度平衡,雖然味道較單純,用料比較簡單,但係飲哂碗湯有滿足嘅感覺。以我食過唔少拉麵店,呢碗湯底,響香港黎講,絕對係above average。

總括黎講,呢間舖嘅價格雖然唔算平,但係食得出有心造拉麵。如果你追求環境同味道都要刺激,呢間舖唔啱你。如果你好似我咁,想靜靜地享受一碗拉麵、飲埋尐湯,有剛剛好的感覺,呢間舖絕對OK。
2018-02-25
札幌味噌半熟蛋拉麵
2018-03-16 162 瀏覽
Located on Haven Street, Ramen Iroha is one of the many ramen shops in Causeway Bay. What makes it special to me is that they serve ramen in Hokkaido milk soup base.I think this is the first time ever that I have a Hokkaido milk for ramen soup base. Being a big fan of Hokkaido milk, I love this soup base a lot! It does taste like milk, but the texture is thinner, more like thick broth. Also, they have pictures of transformers and their shop name printed on the seaweed!! I wonder how could they d

Hokkaido Milk Ramen
I think this is the first time ever that I have a Hokkaido milk for ramen soup base. Being a big fan of Hokkaido milk, I love this soup base a lot! It does taste like milk, but the texture is thinner, more like thick broth. Also, they have pictures of transformers and their shop name printed on the seaweed!! I wonder how could they do it? Texture of ramen is like "al dente". The two slices of pork were a bit fat, but tender and delicious. And other than the soup base, I like the soft boiled egg most.
題外話/補充資料: Cash only. No 10% service charge.
2018-03-15
2018-03-06 186 瀏覽
銅鑼灣希雲街附近出咗名多嘢食,今日喺銅鑼灣行完街之後就行咗嚟呢度搵食。通常我一個出街食嘅時候都會揀食拉麵,一個人坐吧枱又舒服啲,所以今次就嚟咗呢間富山面家啦。我叫左個黑醬油半熟蛋拉麵,賣相都幾好,塊紫菜上面印着變形金剛嘅卡通圖案,好岩變形金剛嘅愛好者嚟呢度朝一朝聖。個湯底就算係清淡D嘅,雖然話係黑醬油味但係都唔算話太鹹,但食耐左個感覺就會覺得有啲寡,愈食愈冇驚喜。至於個叉燒我覺得都係普普通通,未至於好硬,我個人比較偏好淋身d既叉燒,所以覺得呢舊唔係話好岩我。睇餐牌嘅時候我發現原來佢呢度嘅午市係會再平啲嘅,唔係午市黎食嘅話呢碗就要$85 ,我覺得唔係好值。不過如果晏晝嚟食嘅話平平地有呢個質素都幾抵。

2018-02-10 199 瀏覽
差不多到了晚飯時間,誤打誤撞到了希雲街,途經這間拉麵店,富山給我的印象除了美味的刺身海產、鬱金香外,當然還有附近的合掌村及立山黑部!男友愛吃拉麵,就吃這間吧!我們點了客炸雞,略嫌份量較少,伴有日本沙律醬及檸檬汁。炸粉夠薄不會太厚,可以吃到啖啖肉。門口看到menu有 季節限定 黃金蟹膏牛奶沾麵 好像很吸引!看上去有點像忌廉湯,將拉麵、粟米粒、蟹肉、五花腩 、蟹膏 混入湯底同吃,意想不到味道真的像吃卡邦尼意粉!湯底有淡淡牛奶、牛油味,但黑椒味太濃、太搶。五花腩肥肉不會太多,溏心蛋蛋黃呈流心狀,味道不錯。蟹膏份量不少但味道較腥~這裡還有變形金剛套餐,消費夠指定金額還有變形金剛產品附送,fans可以來幫襯試試囉!
男友愛吃拉麵,就吃這間吧!

湯底有淡淡牛奶、牛油味,但黑椒味太濃、太搶。

2018-01-21