餐廳: 容記小菜王
資訊:

📍太子🏠容記小菜王又到屋企人生日嘅日子🥳🎂當然又係屋企人最愛嘅中菜🥰今次搵到呢間網上好多人話性價比唔錯嘅餐廳,地點又方便,門口仲有個大大隻招牌,唔洗驚搵唔到❗️地下個層係冇位坐架,要再上多一層先至係餐廳🛗未坐低已經感受到酒樓熱鬧嘅氣氛,人聲鼎沸,環境光猛舒服就算滿坐都唔會覺得侷促👍 一埋位就見到一個白雪雪嘅米之蓮車軚人係餐牌上面,咁餐廳嘅質素一定有保證😍拔絲鳳梨咕嚕肉 $88每一舊咕嚕肉都俾甜酸汁包住,咬落仲有少少脆口,仲要每一舊都係肉冇骨😋馳名國際燒肉 $98嚟到呢到當然要點出名嘅燒肉啦一份細嘅都有兩排砌得靚靚,皮薄脆口肉嫩,味道岩岩好唔會太咸👍👍,仲有乳豬醬同芥醬可以點濃湯海鮮什菜煲🍲$108多種海鮮同蔬菜食落爽口彈牙,而且肥妹仔最鍾意食嘅粉絲🥦🥬🍤🍜湯底都好好味,筆左兩碗嚟飲,仲要撈埋飯先夠喉容記第一嘴👄 $88食落去應該係墨魚咀😜粒粒都彈牙爽口,撈埋啲炸蒜一齊食味道好正,脆皮脆身之餘又薄身,有杯酒會仲正🙈提提大家一定要book 位,佢個埸都好旺家😆
📍太子
🏠容記小菜王

拔絲鳳梨咕嚕肉 $88

馳名國際燒肉 $98
嚟到呢到當然要點出名嘅燒肉啦

濃湯海鮮什菜煲🍲$108

容記第一嘴👄 $88

提提大家一定要book 位,佢個埸都好旺家😆
今日為咗慶祝老竇正日生日,專登卜咗 容記小菜王食飯,餐廳位置方便塔巴士定鐵路都好易去,仲有一個大招牌好易認,餐廳地方下果層只係入口需要塔lift上一層先可以正式入到餐廳吃飯🤓餐廳環境光猛,氣氛好熱鬧,冷氣都好充足一啲都唔侷促👍坐定定睇完有米之蓮公仔嘅餐牌之後就即刻點菜,唔使一陣就已經可以上菜,廚房煮嘢食果然有效率⏳燒肉$98米之蓮都推介嘅燒肉當然要試吓啦,切得靚靚咁上碟,又真係皮脆肉嫩,仲有乳豬醬同芥辣醬提供濃湯海鮮什菜煲$108🍲一大鍋滿滿嘅材料,有唔同海鮮:蝦、帶子、珊瑚蚌(如果多兩三隻仲好😝),蔬菜都幾款,仲有粉絲添,而且全部都好爽口🤩最正都係個湯底,無論齋飲家撈飯都好正😋招牌沙拉骨$98一送上枱就已經見到滿滿嘅沙律醬包住啲肉骨,肉質軟荏而且肉多骨少,幾好食😋七味脆豆腐$78粒粒都一樣大細,炸到外脆內軟,脆皮仲要好薄,再配上七味粉同炸蒜好惹味,配杯啤酒一流🍺老竇食得好滿足仲話下次要再嚟食,不過嚟之前記得book定位呀,如果唔係有機會一位難求,佢仲有少少想嚟試埋早茶🫖🤣

燒肉$98

濃湯海鮮什菜煲$108🍲

招牌沙拉骨$98

七味脆豆腐$78

2022-08-17
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 容記第一咀
  • 揚名國際燒肉
  • 海鮮濃湯雜菜煲
  • 洗衣機蒜香骨
2022-08-22 163 瀏覽
米芝蓮推介嘅餐廳🍴當然一定要去試吓啦,鑊氣十足嘅小炒黎到必試,入到來環境非常之舒服😌燈光光猛,環境闊落,衛生仲非常乾淨添👍🏻頭盤麻辣木耳青瓜開胃前菜,麻麻辣辣勁開胃。海皇撈粉絲勁有鑊氣嘅煲仔小菜,如果唔想食飯嘅話絕對推介呢一個粉絲煲,新鮮嘅蝦🦐,鮮甜彈牙嘅魷魚🦑仲有鮮味十足嘅蝦米,配埋清新可口嘅雜菜,彈牙嘢未嘅粉絲。連我個小朋友唔係好鍾意去酒樓食嘢都食咗幾碗,證明真係好好味😋鮑汁雜菌自家製豆腐健康嘅你一定要點呢一道菜,豆腐裏便有啲菠菜,非常健康,上邊仲鋪咗一層鮮甜嘅鮑魚汁再加一啲雜菌類,食完飽肚但唔油膩。容記第一嘴呢個第一☝️嘴,一定要試吓,酥脆嘅外皮,包住彈牙爽口嘅墨魚咀,非常之嘢味😋😋😋每一粒咬落去都索索聲,好有口感,真係食一粒又一粒。

米芝蓮推介嘅餐廳🍴
當然一定要去試吓啦,
鑊氣十足嘅小炒黎到必試,
入到來環境非常之舒服😌
燈光光猛,
環境闊落,
衛生仲非常乾淨添👍🏻

頭盤麻辣木耳青瓜
開胃前菜,麻麻辣辣勁開胃。
海皇撈粉絲
容記第一嘴

今日同屋企人食飯,哩間已經食過無數次,家人聚會飯堂必選推介⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️涼伴手撕雞$68,海蜇好彈牙,個芝麻醬溝咗Wasabi,食落口好清新,又有少少刺激,味道好特別👍🏻⭐️燒肉$98,唔好睇價錢咁貴,但係好值得一食,燒肉皮脆,肥瘦分明,食落好淋,燒肉汁唔係平日黃色芥辣,反而係用Wasabi溝咗少少嘢嘅獨門配方,減少左油膩感🐷⭐️容記第一咀$88,其實係炸墨魚咀,佢個炸粉超超超薄,脆卜卜又有空氣感😱真係好驚艷到⭐️⭐️⭐️食咗個炸粉之後就到墨魚嘴有咬口感,好鍾意😚😚😚⭐️鮑汁雜菌自家製豆腐$98,豆腐好滑好大件,份量有成九件咁多, 溝埋個菇,素食人士必食⭐️薑咪蛋白雞粒炒飯$98,有人話過試嗰間店廚師手藝,一定要叫個蛋白炒飯(越簡單嘅嘢越考功㗎)蛋白炒飯粒粒分明,佢將啲薑切到米咁細,一齊炒,識落個味與眾不同👍🏻如果要挑剔嘅係略嫌唔夠鑊氣,同埋雞肉比較大粒🤭⭐️腐乳炒通菜$78,純粹食咗咁多肉都要食個菜嘅,份量都大碟PS:當日係平日夜晚,一樣全場爆滿,容記名氣果然零舍不同💥味道😋😋😋😋+0.5/5環境🐙🐙🐙+0.5/5性價比👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5📍容記小菜王 (太子)太子太子道西123號地舖

食咗個炸粉之後就到墨魚嘴有咬口感,好鍾意😚😚😚

如果要挑剔嘅係略嫌唔夠鑊氣,同埋雞肉比較大粒🤭

PS:當日係平日夜晚,一樣全場爆滿,容記名氣果然零舍不同💥

味道😋😋😋😋+0.5/5
環境🐙🐙🐙+0.5/5
性價比👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5

📍容記小菜王 (太子)
太子太子道西123號地舖
容記第一咀$88,其實係炸墨魚咀,佢個炸粉超超超薄,脆卜卜又有空氣感😱真係好驚艷到⭐️⭐️⭐️ 食咗個炸粉之後就到墨魚嘴有咬口感,好鍾意
腐乳炒通菜
米之蓮燒肉名菜
薑咪蛋白雞粒炒飯
涼伴手撕雞
2022-08-17 166 瀏覽
經過呢間酒樓好似幾多人入去食就決定食嘅間晚市入到去地方唔算好多比較細間舊式酒樓但虛無一席 客此雲來安排坐窗口嘅卡位3個人叫成6碟:1.麻醬海蜇手撕雞麻醬有少少Wasabi幾特別 有幾嘢味2.豆腐磚有成9件多 外面有微微輕炸內面釀小菜 嫩滑豆腐3.燒肉果然係米芝蓮 燒肉一啲都唔喊外皮好脆 肥瘦分明 絕對唔岀面街成舊肥膏4.椒絲腐乳炒通菜正正常常 味道都幾濃但又唔喊 5.姜絲蛋白炒飯比想像好大碟有鍋氣 粒粒分明真係食岀姜絲味道6. 椒鹽第一嘴第一嘴係章魚🐙口位置炸粉超薄 脆口 有炸蒜蓉內裡有彈口 超好食😋必食推介埋單價錢比想像中平每碟份量都好大碟性價比高有機會應該會再食
經過呢間酒樓好似幾多人入去食

每碟份量都好大碟
性價比高
有機會應該會再食
2022-08-16 139 瀏覽
今日同舊老闆同同事聚會😍咁耐冇見梗係要聚下啦 大家都諗唔到食咩嘅情況下 我哋就揀咗一間喺舊公司附近嘅餐廳食小菜🍲我哋買咗六個餸 分別係燒肉,燻蹄配海蜇,花枝片珊瑚蚌炒西蘭花,沙拉骨,椒鹽鮮魷,蜜椒薯仔牛柳燒肉🍖皮脆👍🏻肥瘦分明 比例都岩岩好👍🏻系略為咸左啲🐷燻蹄配海蜇海蜇方面真係無論去到邊都係酒樓最好食😋燻蹄就無乜特別蜜椒薯仔牛柳🐮牛柳出奇地好味😋好軟冧入味 椒鹽鮮魷🦑炸皮就太厚 都吾夠乾身 鮮魷比較難咬好un其他嗰啲就不過不失冇乜特別 不過全部嘅份量都比較多 都算低食

燒肉🍖

椒鹽鮮魷🦑
炸皮就太厚 都吾夠乾身 鮮魷比較難咬好un

2022-08-09
2022-08-13 815 瀏覽
- 看似普普通通嘅酒樓其實大有來頭~ 容記小菜王喺2018年獲得米芝連車胎人美食推介,最出名係燒腩仔同埋燒鵝🍖網上見到唔少人介紹佢嘅晚市鑊氣小炒,所以我哋今次反其道而行,幫大家試吓佢嘅午市點心/菜式!·優惠孖寶 💰148↳🍖脆皮燒腩仔話明係招牌菜當然唔可以錯過!燒腩仔外皮超脆 (真心每一件都係),睇相都見到肥瘦均勻,就算瘦嘅地方都唔乾柴,連埋少少肥膏食好滋味😋 另上嘅有甜醬同埋芥末,點嚟食會一舊接一舊咁食,真係比外面嘅出色,值得一試😆↳🍝銀芽肉絲脆麵 肉絲脆麵嘅配料有肉絲、蘿蔔絲、芽菜、韭黃同菇片,款款份量唔少,調味適中~ 但係麵偏淋,得返小部分脆,所以鍾意脆麵嘅我哋就冇咁鍾意,希望佢可以做脆啲🙇🏻‍♀️·🥟金瑤灌湯包(大)💰20.8 灌湯餃聽過,灌湯包就真係未聽過😹 兩者幾唔一樣,灌湯包裏面有豬肉、蟹柳&菇片,然後有啲湯浸住佢,唔係一般食開有魚翅、湯汁鎖喺入面嘅灌湯餃~ 不過佢幾大隻,兩個人share啱啱好👌🏻·🥛大良炸鮮奶(中)💰16.8超好食🤤🤤🤤 炸鮮奶上到嚟熱辣辣,肯定係即叫即炸🔥 外層唔係脆咁簡單,而係鬆脆;裏面嘅鮮奶有少少流心嘅感覺,欣賞佢甜度啱啱好,唔會太甜,所以都係以奶
優惠孖寶 💰148

🥟金瑤灌湯包(大)💰20.8
金瑤灌湯包

🥛大良炸鮮奶(中)💰16.8
大良炸鮮奶

超好食🤤🤤🤤 炸鮮奶上到嚟熱辣辣,肯定係即叫即炸🔥 外層唔係脆咁簡單,而係鬆脆;裏面嘅鮮奶有少少流心嘅感覺,欣賞佢甜度啱啱好,唔會太甜,所以都係以奶味做主導🥛而且就算放咗一陣變暖都仲好好食,下次會encore🤍
🥟蟹籽燒賣皇(大)💰14.8(特價)
蟹籽燒賣皇

裏面有豬肉、菇同蝦,豬肉調味唔錯,特別係以呢個價錢嚟講性價比高👍🏻
🦐原隻蝦餃皇(特)💰27.8
原隻蝦餃皇

蝦餃皮薄,裏面有好多蝦,同燒賣裏面嗰啲一樣彈牙👍🏻
🫔四寶滑雞扎(特)💰27.8
四寶滑雞扎

呢款麻麻,雞同菇都唔錯,不過魚肚稍酸、蟹柳得半條同埋偏硬😔 但係因為前者嘅關係,會推薦大家試吓佢同樣係特點嘅北菇棉花雞😉
以今餐嚟計我哋覺得脆皮燒腩仔&炸鮮奶係必點🌟
最後我哋兩個人完全清晒、食到好飽、埋單連茶錢加一$299🤰🏻🫃🏻
5 分鐘 (堂食)
脆皮燒腩仔
四寶滑雞扎
  • 燒肉
  • 揚名國際燒肉
2022-08-08 185 瀏覽
今日來到太子食晚飯,之前已經經過好多次,佢嘅招牌真係好顯眼,一直都想試,終於有機會啦!我哋兩個人嗌左一隻紅燒乳鴿$48,皮脆肉嫩,有肉汁,食到好滋味!然後食咗容記第一咀,佢嘅墨魚咀係炸到岩岩好,炸粉好脆,真係整得唔錯,果然係米芝蓮 $98大大粒食得好開心然後我哋又嗌咗海皇撈粉絲 $88,勁大兜,同埋好足料,最重要係啲粉絲炒得好乾身,味道啱啱好最後我哋食咗招牌沙拉骨,有好多沙律醬,食落好開胃另外佢啲啤酒好抵飲 $19.8 有兩大支,我哋兩個人都飲咗兩支,好盡興下次有機會想再來食佢啲海鮮🦞

大大粒食得好開心

最後我哋食咗招牌沙拉骨,有好多沙律醬,食落好開胃

下次有機會想再來食佢啲海鮮🦞
2022-08-08
5 分鐘 (堂食)
  • 容記第一咀
2022-08-03 188 瀏覽
此店以小菜聞名,於2018年曾獲米芝蓮推介,不少人會來食它的燒肉。 不過今之次小弟是來品嘗它的傳統點心。 說實在,這兒點心的做工和賣相並不精緻,一睇相片就會知道。不過老一輩的傳統點心賣點是味道。燒賣王和乾蒸牛肉是個人認為最值得推介和出色的點心。燒賣王是這裏重點推介的點心,燒賣用上了一定份量的肥豬肉,咬了一口,燒賣軟而淋身,但有很香濃的肉味,很久已沒有食過這傳統的味道!而乾蒸牛肉在出面的酒樓已經買少見少,質感同樣是軟而淋身,雖然不及燒賣有很香濃的肉味,但點上喼汁,配上酸酸甜甜的味道後,亦是十分美味。至於其他的點心,味道也頗佳,燒鴨河粉的燒鴨亦皮嫩肉厚,不過乾炒牛河的鑊氣略嫌不足,但整體而言味道亦算唔錯。不過以下午茶計,10款食物收三百餘元就唔算抵食,但亦不算抵性價比。

2022-07-31
2022-08-03 135 瀏覽
夜晚屋企人話去呢到試下,我地叫咗個龍蝦孖寶。龍蝦都幾新鮮,肉質幾彈牙。個醬汁都唔會太咸,唔錯唔錯。仲有個金蒜銀絲蒸蟶子,蟶子幾新鮮唔會好腥好細隻,而且蒜香十足,都幾好食。我地再叫咗個海鮮濃湯雜菜煲,份量最多嘅係粉絲,雜菜有西蘭花、娃娃菜、生菜,不過略厭煮得耐咗少少,啲菜有少少淋得制。而且都有幾嚿蝦仁、珊瑚蚌同帶子粒,個煲唔會太咸都幾好食。題外話一黎到有碟小菜擺低,原來要收15蚊嫁,各位朋友要留意下喇👍🏻
2022-08-03 103 瀏覽
夜晚約咗屋企人去呢到試下,叫咗個龍蝦孖寶。有上湯加拿大龍蝦伊麵,龍蝦都可以話啖啖肉幾大嚿,肉質都唔會好妹,都幾新鮮彈牙。伊麵都唔會煮得太淋👍🏻龍蝦加伊麵都係酒樓嘅經典配搭,唔會輸!Menu寫扇貝但黎到係蟶子,不過都幾新鮮唔會太細隻,上面都好多粉絲同蒜蓉,蒜香十足。我地再叫咗個海鮮濃湯雜菜煲,有爆多粉絲🤣其餘仲有啲西蘭花、娃娃菜、生菜、蝦仁、珊瑚蚌、帶子粒,都幾豐富見到好多一家大細一齊黎,夜晚都幾full 下,建議book定檯去啊!
2022-07-31 394 瀏覽
容記小菜王成日經過,但食就真係第一次食😆今次嚟到覺得環境都幾舒適,我哋坐卡位座位都非常闊落☺️店員會放低一碟小菜 ($15),係撈咗花椒油嘅雲耳😆好開胃好食!知道佢哋嘅燒肉好出名,所以就叫咗揚名國際燒肉 (細)($98),外皮非常香脆,肉都唔會太鹹,肥瘦適中,相當好食😆👍🏻不愧為米芝蓮推介!叫得燒肉,就唔爭在叫埋蜜汁叉燒皇 (例牌)($68)😋蜜汁夠甜夠濃,而且肉質算軟淋,有燶邊☺️令我呢個叉燒控好滿足☺️容記第一嘴 ($88)呢個名咁把炮,都係要試試佢嘅🤣佢係炸咗嘅墨魚嘴,仲有啲避風塘粒粒喺上面添😋我覺得佢炸粉厚薄適中,墨魚嘴都爽,成個都好惹味😋食咁多肉,一定要食返啲菜😆海鮮濃湯雜菜煲 ($108)有五六款蔬菜,仲有珊瑚蚌、蝦、魷魚、帶子等海鮮,個湯都好鮮味😋呢間小菜王嘅小菜的確係有啲保證👍🏻值得一試!

小菜

揚名國際燒肉

蜜汁叉燒皇

海鮮濃湯雜菜煲

呢間小菜王嘅小菜的確係有啲保證👍🏻值得一試!
2022-07-25
小菜
揚名國際燒肉
蜜汁叉燒皇
海鮮濃湯雜菜煲
2022-07-28 168 瀏覽
今日黎到太子食小菜呢間平時經過一直想食今日難得有位就入去試下!餐牌有好多選擇,全部經典小菜,圖文並茂好吸引有套餐適合一班人叫,好經濟實惠天下第一嘴呢道菜睇個名就知犀利所以我好有期望結果食落滿足到我預期炸到外脆內軟,火喉剛好墨魚咀好新鮮,好有咬口唔需要調味已經夠味一口一粒,好爽快洗衣機蒜香骨蒜香味好出,骨上佈滿炸蒜好香口,肉質軟淋有2種口感,感覺好滿足蜜椒薯角牛柳粒呢道菜係我既至愛牛柳粒牛味好重,係高質既表現我俾好高分!
今日黎到太子食小菜
呢間平時經過一直想食
今日難得有位就入去試下!

餐牌有好多選擇,全部經典小菜,圖文並茂好吸引

有套餐適合一班人叫,好經濟實惠

天下第一嘴

呢道菜睇個名就知犀利
所以我好有期望
結果食落滿足到我預期
炸到外脆內軟,火喉剛好
墨魚咀好新鮮,好有咬口
唔需要調味已經夠味
一口一粒,好爽快

洗衣機蒜香骨

蒜香味好出,骨上佈滿炸蒜
好香口,肉質軟淋
有2種口感,感覺好滿足

蜜椒薯角牛柳粒

呢道菜係我既至愛
牛柳粒牛味好重,係高質既表現
我俾好高分!
2022-07-26 104 瀏覽
👍🏻 上湯加拿大龍蝦🦞龍蝦都算啖啖肉 特別係兩隻鉗 新鮮爽口彈牙 鮮甜味美💕醬汁偏稠同濃味 蒜香十足 可以好容易掛在伊麵上 黃金配搭 真係無得輸👍🏻 金蒜銀絲蒸扇貝扇貝超級大隻 拎上手有啲吃力😂😂扇貝厚肉 廚師仲幫你起埋裙邊 方便食用 上面既蒜蓉/蔥花比例剛好 調味正好帶出扇貝嘅鮮味 一定要將啲湯汁撈埋粉絲一齊食!💁🏻‍♀️👍🏻 容記第一嘴🦑見到好多人都推介呢一款炸物 作為炸物愛好者嘅我哋一定要會一會佢🔥炸皮酥脆超薄身 感覺只係輕輕包裹住入面嘅墨魚咀👍🏻墨魚咀爽口彈牙 可以點少少喼汁 更突顯鮮味!👍🏻 容記小炒皇第一次食落咁重本嘅小炒皇 入面有蝦乾、蝦肉、魷魚、銀魚仔、腰果 同埋最重要嘅韭菜💋各樣食材不吝嗇咁比左好多 超級抵食而且超級好味 必點💡注意事項⚠️- 餐館位於一樓 需乘搭電梯🛗- 茶介及餐前小食需另外收費 記得留意返喇☺️

👍🏻 上湯加拿大龍蝦🦞

👍🏻 金蒜銀絲蒸扇貝

👍🏻 容記第一嘴🦑

👍🏻 容記小炒皇

注意事項⚠️
- 餐館位於一樓 需乘搭電梯🛗
- 茶介及餐前小食需另外收費 記得留意返喇☺️
2022-07-26 87 瀏覽
今日返工特別忙 放左工要好好獎勵自己🤗🤗 去左間米芝蓮餐廳食飯 去得中式酒樓就一定要點小炒皇 呢個容記小炒皇超多料 有鮮蝦肉 大大蝦乾 魷魚等等 每一啖都有海鮮😁😁跟住試左招牌菜 - 容記第一嘴🦑 墨魚嘴比薄薄嘅脆皮包住 咬落口有脆皮嘅感覺而唔會膩 加上裏面嘅墨魚嘴爽口彈牙😉果然係招牌菜最後我地見到酒樓有個優惠套餐 -上湯加拿大龍蝦🦞(伊麵)配上金蒜銀絲蒸帶子 見到呢個組合諗都無諗咁多就叫左😂上湯加拿大龍蝦🦞(伊麵)表面佈滿了龍蝦肉 非常吸引😘 食落口有新鮮嘅龍蝦肉味 配埋上湯伊麵真係一流而金蒜銀絲蒸帶子有4大隻帶子😯帶子非常厚肉😙 加埋蒜蓉粉絲 見到都流曬口水🤣🤣呢個組合真係值得推介