2013-12-06 722 瀏覽
             和朋友二人初到此店,晚上八時十分抵埗後見到門外多人聚集,猛然醒起週五晚是出外用膳的旺日,等候的人大多有訂位,我們沒有預訂,還幸只等候了二十分鐘左右便輪到我們入坐。                   看圖片有一個像大碗型的物體,內藏回鍋肉,原來是鏤空中間的巨型炸饅頭,盛肉在其中,饅頭頂部一片做蓋子,十分有趣別緻,無奈體積龐大,二人無福消受,吃了它的話,其他也不用吃了,唯有點了兩個小吃、一碗麵食和一款甜品,分別是醉雞、燻魚、擔擔麪和高力豆沙。                         置在小型有腳的宮廷碟內的醉雞,滿是貴族格,一件入口,酒味不濃,沒有香醇,肉味不彰,肉質尚滑,賣相玲瓏高貴,可是金玉其外;燻魚入口粗糙,每一塊邊口位置乾涸難啃,嚼來辛苦,只能吐渣,味道甜膩,後悔點了這一個;熱騰騰的擔擔麪是桌上唯一珍饈,花生幼碎甘香,還有極微粒不過鹹的柞菜,增添口感,麻醬香濃,麵條吮入口不感糊口,使人有值得再嚐的意欲;高力豆沙分有六個或四個的大小份量,我們當然點一碟四個的小份,端上來一瞄,與其他店無異,細嚼之下,軟綿程度不及灣仔的美利堅和尖東的覇王山莊,再落箸夾

置在小型有腳的宮廷碟內的醉雞,滿是貴族格,一件入口,酒味不濃,沒有香醇,肉味不彰,肉質尚滑,賣相玲瓏高貴,可是金玉其外;燻魚入口粗糙,每一塊邊口位置乾涸難啃,嚼來辛苦,只能吐渣,味道甜膩,後悔點了這一個;熱騰騰的擔擔麪是桌上唯一珍饈,花生幼碎甘香,還有極微粒不過鹹的柞菜,增添口感,麻醬香濃,麵條吮入口不感糊口,使人有值得再嚐的意欲;高力豆沙分有六個或四個的大小份量,我們當然點一碟四個的小份,端上來一瞄,與其他店無異,細嚼之下,軟綿程度不及灣仔的美利堅和尖東的覇王山莊,再落箸夾另一個,赫然發現碟底有油,方知這個外表與其他店沒有兩樣的甜品,原來是含油量豐富,剛才嚥下也不知,真不曉是應該盛讚廚師暪騙口感技巧高,還是應該彈他的廚藝水準差了。

四款食物只有一款合胃口,這頓晚餐若要評分,無須我說,大家心裏有數。店舖裝潢挽回一些印象分,優雅別緻的設計與人舒適感,仿庭園的白花瓶造型欄杆緊貼身旁,用餐區升高的地台顯得有氣派,儼然置身私家庭園之中,我的位置剛巧能看到一張大桌隱在一隅,大圓桌上垂吊著古典燈飾,滿是歐陸家居的温韾,還有分格用餐區與用餐區之間的不規則線條格仔屏風,帶有中國傢具色彩,食店中西風格裝潢混合於一起,使這間上海菜館提昇了格調,唯一是二人檯和二人檯之間太近,彼此說什麼也聽到,這點就不太好了。該店的咭片也印製精美,服務方面沒有特別好,也沒有特別差,若問我還會否再光顧,嗯。。。畢竟沒有品嚐過他的招牌菜,無謂因一兩個小吃斷定他的成敗,我會再給他一次機會的。這一餐盛惠220元,平均每人110元。

2013-11-29
  • 擔擔麪
2013-11-18 627 瀏覽
姑媽生日到了 表妹想要給她一個驚喜的生日 預早之前就秘密地約了我們全家人為她慶生 我們全團人員十幾個喔 都預早到了餐廳 坐得整整齊齊的等待表妹帶著她媽媽進來啦 姑媽超驚喜的 當然食物也讓我們大家很滿意囉第一道主菜我們點了我最愛吃之一的《北京填鴨》 份量很多耶 一道是用兩隻鴨弄出來的耶 師傅為我們桌邊服務 新鮮的填鴨都還在霧煙 每一下刀下去都聽到”滋滋”的聲音 點一道菜整整有兩大碟的填鴨弄出來了耶外皮超酥脆的 肉質嫩嫩還帶有肉汁的呢 鴨香十足 不會很咸 不會像別店都烤得乾乾的 沾上燒烤醬再用麵皮包著 好JUICY好好吃喔 而且這裡的填鴨又不會太肥太油膩喔~~第二道主菜是好吃又好補身的《砂鍋雲吞雞》 裡面有12顆雲吞 因為我們人太多 所以多加了幾顆 雲吞每顆都是肥胖胖的 裡面的肉也很香 裡面整隻雞在燉了那麼久之後 肉質還是嫩嫩的 湯頭不油 是鮮甜的香味和甜味 好好喝喔!!第三道主菜是酸酸甜甜的功夫菜《松子魚》 之所以說是功夫菜 全是因為松子魚要做得好吃 在處理那條魚的時候 油炸的時間要掌握得好 小妹我常常在外面吃到好多松子魚是又乾又硬的 如果魚炸得不好 甜酸醬汁弄得再好也沒用這裡的師傅
姑媽生日到了 表妹想要給她一個驚喜的生日
點一道菜整整有兩大碟的填鴨弄出來了耶
外皮超酥脆的 肉質嫩嫩還帶有肉汁的呢
鴨香十足 不會很咸 不會像別店都烤得乾乾的
沾上燒烤醬再用麵皮包著 好JUICY好好吃喔
而且這裡的填鴨又不會太肥太油膩喔~~
第二道主菜是好吃又好補身的《砂鍋雲吞雞》
裡面有12顆雲吞 因為我們人太多 所以多加了幾顆
雲吞每顆都是肥胖胖的 裡面的肉也很香
裡面整隻雞在燉了那麼久之後 肉質還是嫩嫩的
湯頭不油 是鮮甜的香味和甜味 好好喝喔!!
第三道主菜是酸酸甜甜的功夫菜《松子魚》
魚肉本身的肉很厚 把魚身的肉割成一格格後
可以完全相信師傅掌握油炸時間掌握得太好了
魚是外皮酥脆的 裡面的魚肉還有魚肉汁在裡頭呢
魚香十足 上面的甜酸醬汁又沒有把酥脆的皮弄軟
酸度和甜度都剛剛好 又提味又開胃 超好吃!!
真希望下次再點來吃的時候 可以保持這樣的水準喔
《蒸餃》外面的皮比較乾乾的 但比較QQ的
只是裡面的餡比較乾一點 還是湯餃比較好吃喔
《小籠包》是熱騰騰 又燙口的 可是最好吃了
因為皮超薄的 裡面是滿滿的湯汁 拿起來要特別小心
太大力的話會把皮弄破 湯汁會流走喔 棒棒耶~~
《雜菌炒年糕》色澤蠻深 看起來又油油亮亮的
《南瓜白雪》是我最喜歡的一道菜 因為自己做好難喔
要把蛋白炒得滑滑的 難度很高 可是這應該也下了不少油
所以還是在外面間中吃一下就好了 不然會胖死 XD

我們切了兩個小蛋糕...雖然店家收了每個50元切餅費
但生日是開心的事就算了吧... 希望姑媽開心囉!!
2013-11-16 405 瀏覽
今次用餐叫了3樣食品 擔擔面、雞絲粉皮、生煎包擔擔面:味道怪怪的跟本唔似食緊擔擔面,飲左第一啖湯,味道似咸豆漿的味道怪怪的!!!雞絲粉皮:中規中舉生煎包:肉無味,無湯汁,最後係D包皮最好食 但生煎包有蔥好唔襯同好油Thanks!!!!
今次用餐叫了3樣食品 擔擔面、雞絲粉皮、生煎包

雞絲粉皮:中規中舉

Thanks!!!!
題外話/補充資料: 門口帶位果個係唔會望住人講野!!!
2013-11-14
2013-10-17 364 瀏覽
父親大人生日,就腳關係訂了APM 家傳滬曉,已經多次光顧這兒了,不過就未試過片皮鴨,雖然得三個人,但見到很多食客也點是次我們不會錯過了片皮鴨外皮很脆很香,鴨片亦肥美非常,吃下去肉汁四濺,只是胸口位有點兒「鞋」,加上青瓜夾薄餅後食落更不覺油膩醉雞一直也覺得家傳滬曉的醉雞做得不錯,雞件很滑,不會過火令肉質變硬,花鵰味夠醇,配上妃子感覺非常進補,唯獨份量太少回鍋肉父親大人必點,回鍋肉配上農夫包十分惹味,辣汁全被熱哄哄的飽吸收,一啖肉一啖包吃得非常愉快自備了willamette valley pinot noir,配上片皮鴨 (千萬不要下醬)一流!!生日快樂~

回鍋肉
回鍋肉包

生日快樂~
2013-09-20
回鍋肉包
2013-09-18 260 瀏覽
放工,幾個同事去APM,walk-in入去。先點了前菜,是海淅頭,很醒胃。之後,當然要點小籠包。算是皮薄多汁,但汁不算鮮味,算是中上水準。而今次最直得推介是香酥鴨,味香皮脆有肉汁,此鴨令我會日後再光顧。
放工,幾個同事去APM,walk-in入去。
先點了前菜,是海淅頭,很醒胃。
海淅
香酥鴨
題外話/補充資料: 去APM其中一個選擇
2013-09-16
海淅
香酥鴨
一班同事食飯飯, 轉下口味食中菜. 決定左食 家傳滬曉 , 因為真係好多嘢食.  一行 7 人叫左9樣嘢 (其實係食唔哂咖囉)  個雪菜炒年榚係真係好好味, 小籠飽都係一般囉, 生煎飽好新鮮, 其他無咩特別.  不過個蔥 BAU 豬肉又係出奇地咁好食囉, 完全估佢唔到囉.
題外話/補充資料: 個個都無表情, 上菜唔講, 放低就行人....咁既 service 叫我下次點去?? 反而大埔果間 service 真係一流囉, 自己集團 train 下啦.
2013-09-12
5 分鐘 (堂食)
2013-07-15 149 瀏覽
近幾個星期日, 同男友都好積極地去觀塘泳池游水消暑但運動過後, 晚飯時間o岩o岩好天時暑熱, 最近有冷氣的地食而且多食肆既緊係apm喇行過間間都好多人排隊, 但果時只係6.30-6.45pm經過家傳滬曉見無人排, 望過門外的menu又覺得唔太貴, 即入~同男友都係第一次來, 店內裝潢很時尚都有品味很多一家大細來食飯店內座位都幾多, 繁忙時間入座時講明限個半鐘其實我地都ok既, 佢地上菜效率適中, 又唔會一次過上齊所有菜我地2人叫左4樣野男友是肉怪, 先點左"饅頭回鍋肉"我初時以為是蒸饅頭伴著原來外邊的是個大炸饅頭, 中間空心的裝著回鍋肉男友是半個上海人, 佢話都做得幾正宗我鐘意食飽點, 佢個炸饅頭食到尾都仲係暖同脆皮, 好正內的的有肉有菜, 比例剛好, 而且味道又唔會過咸或過辣用黎伴饅頭食超good上檯時, 侍應更會將全隻完整的饅頭皮切開, 好細心呀!另外的其實都是小吃為主, 因為想試多款但又怕食唔哂 (最終真係食唔哂)生煎飽一客5個, 每款餸上檯都好新鮮熱辣呢個飽飽個底有少少脆入面的肉球唔會睇得到的肥膏(至憎)又是肉類的"蒜泥黑豚肉"比外出的上海舖有點不同, 底部加了滑o都o都像河粉
近幾個星期日, 同男友都好積極地去觀塘泳池游水消暑
但運動過後, 晚飯時間o岩o岩好
天時暑熱, 最近有冷氣的地食而且多食肆既緊係apm喇
行過間間都好多人排隊, 但果時只係6.30-6.45pm

同男友都係第一次來, 店內裝潢很時尚都有品味
很多一家大細來食飯
店內座位都幾多, 繁忙時間入座時講明限個半鐘

我地2人叫左4樣野
男友是肉怪, 先點左"饅頭回鍋肉"
我初時以為是蒸饅頭伴著
原來外邊的是個大炸饅頭, 中間空心的裝著回鍋肉
男友是半個上海人, 佢話都做得幾正宗
我鐘意食飽點, 佢個炸饅頭食到尾都仲係暖同脆皮, 好正
內的的有肉有菜, 比例剛好, 而且味道又唔會過咸或過辣
用黎伴饅頭食超good
上檯時, 侍應更會將全隻完整的饅頭皮切開, 好細心呀!
饅頭回鍋肉
另外的其實都是小吃為主, 因為想試多款
但又怕食唔哂 (最終真係食唔哂)
生煎飽一客5個, 每款餸上檯都好新鮮熱辣
呢個飽飽個底有少少脆
入面的肉球唔會睇得到的肥膏(至憎)
生煎飽
又是肉類的"蒜泥黑豚肉"
比外出的上海舖有點不同, 底部加了滑o都o都像河粉但透明的粉
黑豚肉切得薄薄的, 醬汁帶點辣及蒜香味
唔會好似外出的只是白色一大堆蒜泥 (平時我不吃, 太重口味了)
但今次的, 我也有份參與
蒜泥黑豚肉
最後的蔥油餅
我以為是薄薄的一片pancake,
原來是2個像水泡形的小餅
上檯前已切成小份, 外皮都是很酥軟, 我好鐘意
內裡都幾多蔥, 味道較淡口, 其實我覺得ok, 因為食慣淡味
上檯時係超熱, 所以食時要小心
蔥油餅
總括來說呢間餐廳比我感覺一點都唔old man
飲品唔止得茶咁簡單, 都有不同種類的凍飲
而菜款更經改良, 仲要唔算貴

2013-07-14
饅頭回鍋肉
蒜泥黑豚肉
蔥油餅
2013-06-26 153 瀏覽
約左一家人去食返餐生日飯 ..... 太好了 !!! 即日 book 位,可能因為閒日關係,所以都仲可以如果星期五就會勁 full ~book 左8點,唔駛等,仲可以有張大 car 位 一開始當然食左頭盤先啦...右上角綠色果碟係會員送的,都幾好味,佢似係蒜+蔥粒但其實實際又好似唔係蔥粒呢個撈飯應該會幾好味,但係....我已經唔記得左名 ~ 左上果碟係醉雞,食左好多間的醉雞,相對於王x沙我同細佬都係覺得呢間好味 d ~右下果碟係香鴨粉皮d鴨絲好好味,加埋 d 粉皮好正 !!!!小籠包係必叫的,可惜....我粗手粗腳地整穿左.... >.<好唔開心呀 !!!!!!!!!另外仲叫左2個麵食,一個係時限食品 -- 七彩三絲冷麵個冷麵好好味,三絲包括雞絲、火腿絲及青瓜絲佢個醬係另上的,要自己撈而且d麵佢整得夠凍,又唔會好淋,所以好好味啊 !!!!仲有個細佬必叫的上海粗炒,無咩特別,哈哈 !!!叫左隻片皮鴨.... 唔好太睇小呢隻鴨仔佢似係即叫即燒.... 所以我地等左好耐....食呢隻鴨有個奇遇....片皮師傅黎到,想係我地張檯片....但應該唔夠位,所以佢都係行開左切但佢臨走
約左一家人去食返餐生日飯 ..... 太好了 !!!

即日 book 位,可能因為閒日關係,所以都仲可以
如果星期五就會勁 full ~

book 左8點,唔駛等,仲可以有張大 car 位

一開始當然食左頭盤先啦...
右上角綠色果碟係會員送的,都幾好味,佢似係蒜+蔥粒
但其實實際又好似唔係蔥粒
呢個撈飯應該會幾好味,但係....我已經唔記得左名 ~

左上果碟係醉雞,食左好多間的醉雞,相對於王x沙
我同細佬都係覺得呢間好味 d ~

右下果碟係香鴨粉皮
d鴨絲好好味,加埋 d 粉皮好正 !!!!
醉雞、三絲冷麵
小籠包係必叫的,可惜....
我粗手粗腳地整穿左.... >.<
好唔開心呀 !!!!!!!!!
另外仲叫左2個麵食,一個係時限食品 -- 七彩三絲冷麵
個冷麵好好味,三絲包括雞絲、火腿絲及青瓜絲
佢個醬係另上的,要自己撈
而且d麵佢整得夠凍,又唔會好淋,所以好好味啊 !!!!

仲有個細佬必叫的上海粗炒,無咩特別,哈哈 !!!

叫左隻片皮鴨.... 唔好太睇小呢隻鴨仔
佢似係即叫即燒.... 所以我地等左好耐....
食呢隻鴨有個奇遇....
但佢臨走....竟然講左句:細佬,食唔食脾呀?? 切隻脾你食下呢 ~~
 點解師傅對細佬咁好架 ???????
睇下...真係有隻脾架......
片皮鴨 2 - 附鴨脾
另一碟就無喇.... 哈哈....唔好睇小呢2碟鴨.....
我地食唔哂 !!!! XDD
片皮鴨 1
隻鴨其實都幾肥美,係中間可能係胸口位有 D 鞋

下面果塊係我搵左碟前菜蔥粒去包
加埋青瓜,其實係好好味架 !!!!
唔駛齋食肥鴨咁油嘛 ~~
包包片皮鴨
果晚真係好開心....因為有隻鴨脾,哈哈 !!!!
2013-06-24
醉雞、三絲冷麵
片皮鴨 2 - 附鴨脾
片皮鴨 1
包包片皮鴨
2013-06-19 119 瀏覽
我和安娜約了另一位好朋友W 共晉晚飯。前一天,安娜提議到家傳滬曉用餐,說很想食那兒的北京填鴨。安娜和 W 之前去過這間上海菜館,試過他們的北京填鴨後,回味無窮,一直心思思想再食。在這個背景之下,雖然我是第一次光顧,但亦帶著一定程度的期望入場。感謝朋友預先等位,令我倆可以免卻排隊之苦。剛坐下,侍應已立刻把菜送上來,原來醒目的朋友為免大家捱餓,早就點了一客小食。至於其他主菜,就等我們抵達後再一起研究研究。這道小食甜甜的,似乎是混了麵粉和糖漿再炸至金黃色的蓮藕片。一問之下,原來是桂花糖蓮藕。蓮藕經過炸煮後,外脆而內爽;表面加了桂花糖漿和芝麻,香甜得來竟不覺膩。連我都忍不住食完一塊又一塊。  稍為滿足了肚皮,在我們點主菜的時候,發現北京填鴨只能原隻上。考慮到三個人沒可能吃得完,在不浪費的前題下,惟有改叫半隻樟茶鴨,有些失望。上海生煎包,肉餡雖然尚算美味,但略嫌肉汁不夠多,沒有汁液從包子裡滲出來的驚喜。而且饅頭皮比較厚,包底過焦,導致入口不夠軟腍,比預期遜色。  這個什菌炒年糕做得中規中矩,不是驚喜之作但亦可一試。比起以肉為配料,味道較為清淡,但又不會覺得寡。  食上海菜必定會點的小籠包,一籠五

桂花糖蓮藕

生煎包

什菌炒年糕

食上海菜必定會點的小籠包,一籠五隻。小籠包的皮不夠薄,但也不算厚。其中一隻在夾的過程中散開,汁液四散。慶幸內裡餡料坷算及格,整體而言略低於水準。

小籠包

唉--樟茶鴨(半隻)是最想吃的北京填鴨的替代品。兩位女士們覺得還是北京填鴨比較好吃,但無可否認,這個樟茶鴨水準不差,乃這一餐最令人滿意的一道菜。尤其前面三道食品都無法令人滿足,樟茶鴨可謂挽救了整頓飯的評價。

樟茶鴨造工繁複,涉及醃、燻、蒸、炸。以樟樹葉和花茶葉煙燻過的鴨,帶有獨特的香味。鴨皮酥脆,鴨肉非常之軟嫩,味道上帶有煙燻特色的咸香,可口惹味。沾醬來食,更加吸引。

樟茶鴨

所有主菜都食完後,個人覺得食物的整體水準尚可。對於上次光顧有美好體驗的安娜和 W 來說,更必須以失望來形容。

餐廳環境偏向昏暗,細看之下,發現餐廳的裝修佈局頗為雅緻。而我們坐的四人卡位頗為闊落,軟軟的座位感覺舒適。另外,想讚一讚某位約五十歲年紀的侍應。待客非常有耐心,為人親切。跟他說話,不是慣常遇到的機械式對答,而是有種閒談的感覺,他甚至會開玩笑呢。為這一餐飯挽回不少分數。

臨走再看了那個餐牌一眼。捲蔥填鴨--好想食啊。

題外話/補充資料: BY SIMON
桂花糖蓮藕
樟茶鴨
2013-05-27 85 瀏覽
還有兩星期便離職,最不捨得的是合作多年的同事們,今日其中兩位感情較深的便請了我吃 farewell lunch,去 apm 食上海菜,於是來到家傳戶曉。我們點了四道菜:雞絲粉皮上海菜必吃之選,粉量都算多,夠我們三人分享,麻醬味道香濃,不過較為油多了點。小籠包一籠五件,皮薄但堅挺,筷子一夾起都不易穿破,肉汁多且鮮甜,真係幾好味。上海粗炒較為遜色的一道菜,粗炒麵質不太好,麵條又不夠直身,一舊一舊似的,有種一早煮好停放已變硬了,然後再翻炒熱的感覺。京蔥醬爆豬肉伴薄餅是日最出色的菜式,大蔥頭很多,伴豬肉夾在薄餅裡一起吃非常好吃,最後薄餅唔夠吃,淨食京蔥豬肉也很好!坐了個半小時,我們在等位和用餐期間所見,服務並未如網上所說這麼差。職員面帶笑容,主動落單,又不斷上前加茶,又問我們對食物滿意與否,其實服務態度都算不錯吧!

我們點了四道菜:
雞絲粉皮

上海粗炒
京蔥醬爆豬肉伴薄餅

2013-05-24
  • 京蔥醬爆豬肉伴薄餅
2013-05-11 90 瀏覽
同老公同朋友諗住去食上海菜,然後老公提議這家,說比王家沙好,等左吾係好耐就有位,入到去店員立即詢問我地飲咩茶、我地點左雞絲粉皮,生煎包,煎餃子,蔥油餅,上海雲吞,小籠包同堆桂花酒饟丸子。上菜速度剛好,但是那個蔥油餅實在又乾身又油口感實在太差,剪餃,雲吞,生剪包都只屬一般,最好食的就只有雞絲粉皮同小籠包。大家千期吾好對呢間鋪頭期望太高。

大家千期吾好對呢間鋪頭期望太高。
2013-03-09
  • 雞絲粉皮
2013-05-09 60 瀏覽
同細佬喺8點幾喺APM唔知食嘜好,見行到黎唔係太多人,一於食佢啦等左大約20分鐘就有位喇炸銀絲卷~~~好鍾意食銀絲卷架!炸得好香脆呀!唔油GOOD三鮮煎鍋貼~~~個皮厚左D而餡料又少左D雞絲粉皮~~~粉皮是QQ的,好味!個汁又好好味喎冬瓜蛤蜊排骨湯~~~個湯好鮮甜,一鍋都有6-7碗!而且湯料都唔少呢!片皮鴨~~~好難食!一D都唔似片皮鴨囉,同我之前喺《夜上海》食的簡真天與地呀!嚴格來說只可以叫將鴨去骨囉黃金蝦~~~好乾身同香口,蝦亦好爽好雖然係好高膽固醇,但一次半次無所謂啦!
等左大約20分鐘就有位喇
炸銀絲卷~~~好鍾意食銀絲卷架!炸得好香脆呀!唔油GOOD
三鮮煎鍋貼~~~個皮厚左D而餡料又少左D
雞絲粉皮~~~粉皮是QQ的,好味!個汁又好好味喎
題外話/補充資料: 服務有待改善
2013-04-12
2013-04-06 126 瀏覽
景樂集團有唔少餐廳都試過,今次黎開觀塘呢頭,就試埋集團下既上海菜岩岩9點35分到,意外地遇上了星期日至四既宵夜時段,優惠價既菜式都算多選擇,亦食到最想食既小籠包同高力豆沙。宵夜時段既小籠包係4粒,2個人食岩岩好。正價好似5粒呢個小籠包真係高水準之作,皮很薄,夾住個包頂,見到成包湯!!食甘多間上海野,始終都係連鎖店既小籠包先做到較高既水準。醉雞亦係上海菜必食之一,見宵夜餐牌有醉雞翼面,故無再叫一碟醉雞,實行先試牛刀,好味既下次先再叫2酒味都很重,但雞唔算滑,我最後把麵都拌入酒面食,都唔覺得啲酒苦。雞絲粉皮,份量適中,醬料青瓜雞絲,都是正常味道,未見驚喜。肉絲兩面黃,麵做到好脆,肉絲冬菇等用料都唔算少,以四五十蚊既價錢有甘大碟唔係hea做既肉絲麵仈,已經相當唔錯最後叫埋高力豆沙,豆沙餡很多,但比較細粒同埋唔夠熱總括黎講,呢間都係有水準既上海鋪,但店員就反應比較慢,幸好有店長最後主動比parking單我地,為此店既服務加番少少分。有機會都會再試埋大餐牌上其他野食,好期待!!

宵夜時段既小籠包係4粒,2個人食岩岩好。正價好似5粒
食甘多間上海野,始終都係連鎖店既小籠包先做到較高既水準。

雞絲粉皮,份量適中,醬料青瓜雞絲,都是正常味道,未見驚喜。
最後叫埋高力豆沙,豆沙餡很多,但比較細粒同埋唔夠熱

有機會都會再試埋大餐牌上其他野食,好期待!!
2013-04-02
$120 (宵夜)
2013-02-07 54 瀏覽
有人想試填鴨,我們一行六大一小,所以叫了捲蔥填鴨六人套餐。套餐的前菜有四款,陳醋肴肉、海蜇手撕雞、蘭花豆干及油炆小竹筍。前兩款味道還可以,而後兩款看起來都是棕色,吃不出甚麼明顯分別的味道。見豆干有被略微剪開,心想是否在弄蘭花手?!湯是藥膳烏鷄洋蔘,我自己對藥材味比較重的湯不大喜歡,這湯的洋蔘味更加是非常濃郁⋯主菜有鮮盧筍炒蝦球花枝片、宮廷糖醋魚塊、捲蔥填鴨一隻和干煸豆苗。填鴨當然沒有在專門吃鴨的餐廳好吃,但味道算不錯,鴨片的厚度也適中。份量不少,所以最後要打包回家。特別要批評的是豆苗,用的應是老豆苗,吃起上來有渣⋯這套餐沒有包括飯麵,而是配北京水餃,味道和平時吃的沒有甚麼分別,若份量多些,就會更好!糖水是芝麻糊湯圓,芝麻糊比較稀⋯下次還是散叫喜歡的食物!
有人想試填鴨,我們一行六大一小,所以叫了捲蔥填鴨六人套餐。

糖水是芝麻糊湯圓,芝麻糊比較稀⋯

下次還是散叫喜歡的食物!
2013-02-02
團年飯
2013-02-01 34 瀏覽
2012.12.24,遇上平安夜出去LUNCH,周圍沒位置,所以又來這裡,原來沒套餐,所以單點了一些麵食跟同事們一起吃,都不錯!第一次這麼做,呵呵。。。豬扒很脆! 麵條煮得剛好!有很香口的花生醬的湯底,沒因為節日而有所下降!
2012.12.24,

2012-12-24