2023-11-26 12 瀏覽
見呢間鐵板燒網上嘅評價唔錯,早前就同朋友嚟食晚飯,果然無令人失望,係近期係香港食過最好味嘅一餐鐵板燒!店員首先展示今晚鐵板燒嘅食材前菜方面有和歌山富有杮配芥末麵豉醬,以及慢煮八爪魚,柿嘅味道清新配咸味嘅醬又意外地好味,八爪魚慢煮了三小時,夠晒入味又夠冧之後有北海道真蠔配橘子啫喱,絕無誇大,隻蠔真係有手掌咁大,十分鮮味,配清甜嘅橘子啫喱好夾刺身有拖羅及真鯛,拖羅唔算肥但鮮味,特別嘅係真鯛配左松露油及雪鹽,食到濃濃嘅松露油香接住係燒左口魚邊身金䱽魚腩手卷,魚腩肥美鮮甜,加上燒左口魚邊油香,仲要師傅特登用魚乾墊底,一啖食到唔同嘅味道及口感,層次豐富食完刺身終於到鐵板燒出場,先有沙巴虎蝦配雞冠草沙律,虎蝦上有滿滿嘅蝦膏醬汁,味道十分香濃鮮甜,蝦肉又夠彈牙,做得非常出色!之後有帆立貝海帶湯配自家醃製三文魚子,帆立貝煮得啱啱好唔會太老,海帶湯完全就係帆立貝嘅精華,最特別係三文魚子係餐廳自家醃製,唔同一般三文魚子爽脆嘅口感,呢度反而係冧帶點軟糯,亦食到醃製醬油嘅味道另一驚喜係法國鵝肝配藍莓醬及黑豆,好多時出面嘅鵝肝煎出嚟油淋淋,呢度煎得香口但唔油,再加上藍莓醬食完唔會有種成口油嘅感覺最後仲有煎牛柳粒

店員首先展示今晚鐵板燒嘅食材

最後仲有煎牛柳粒,我揀左五成熟,雖然厚切但仍然煎得嫩冧,牛肉味香口,基本上唔使任何調味都好好味

鐵板餐嘅最後當然唔少得黑松露蟹肉炒飯、炒雜菜及魚湯,炒飯嘅蟹肉極多,黑松露味亦唔會蓋過晒蟹肉味,明明已經極飽都要食晒個炒飯

最後甜品有蕨餅及綠茶布丁配黑豆,兩款甜品都清清地唔會太甜,完美為呢餐作結

總括呢餐食物款式多、食材高質、每碟菜嘅設計都別具心思,仲要套餐做緊85折,絕對係極佳嘅體驗!
2023-11-21 30 瀏覽
食物質素及廚師手藝中規中矩,食物味道沒有驚喜,但亦不會令人失望。睇得出廚師有用心制作菜式,擺盤亦相當用心、精緻,每道菜都令人賞心悅目。服務亦十分貼心,環境舒適雅致,午市套餐價錢合理,值得一試!
服務亦十分貼心,環境舒適雅致,午市套餐價錢合理,值得一試!
2023-11-14 103 瀏覽
朋友極力推介這間鐵板燒,慶祝同事生日就去了天后電氣54號亨環天后24樓~宴•鐵板燒,港鐵天后站A2出口,步行約2至3分鐘,交通非常方便。店內環境非常舒適,裝修雅致,24層樓高面對會展,盡覽無敵海景,座位面對著廚師的鐵板燒吧枱,一邊望著海景,一邊望著廚師的廚藝功架,真是雙重享受。二人套餐原價$1188,網上預定午市推介,限定期間優惠價$738(二位用)需由網上預定。餐前漬物餐廳附送,包括6款:薄切涼瓜、厚切涼瓜、栗子、酸羗、白卜、秋葵,各款味道各有不同,都相當美味醒胃,酸甜爽脆地叫醒味蕾。季節前菜~醬油八爪魚,味道極佳,肉質軟糯,煮得極淋滑,入口感到微暖,配菜精緻又新鮮,估不到餐前菜都有驚喜。南非鮑魚大大隻鮑魚,放在吧枱前,見到鮑魚肉身不停郁動,新鮮到不得了,廚師巧手熟練放在鐵板上剝殼煎炒,廚師端上枱時細心介紹食鮑魚次序,肉質入口鮮甜爽彈牙,沾上明太子醬汁,更提升鮑魚的鮮甜味。鐵板燒銀雪魚盡顯廚師的功架,輕鬆𠝹出銀雪魚的魚皮,燒至極脆,魚質表面燒至金黃但肉質極嫩滑多汁,沾上特製沙律醬,惹味又香口,服務員禮貌地告知拌碟的龍珠果,非常鮮甜爽口,可解油膩。美國頂級牛柳厚切及薄切厚切牛肉粒在鐵板
朋友極力推介這間鐵板燒,
港鐵天后站A2出口,步行約2至3分鐘,交通非常方便。

店內環境非常舒適,裝修雅致,
24層樓高面對會展,盡覽無敵海景,
座位面對著廚師的鐵板燒吧枱,
一邊望著海景,一邊望著廚師的廚藝功架,
真是雙重享受。

二人套餐原價$1188,網上預定午市推介,
限定期間優惠價$738(二位用)需由網上預定。

各款味道各有不同,都相當美味醒胃,酸甜爽脆地叫醒味蕾。

季節前菜~醬油八爪魚,味道極佳,肉質軟糯,
煮得極淋滑,入口感到微暖,
配菜精緻又新鮮,估不到餐前菜都有驚喜。

南非鮑魚
廚師巧手熟練放在鐵板上剝殼煎炒,
廚師端上枱時細心介紹食鮑魚次序,
肉質入口鮮甜爽彈牙,沾上明太子醬汁,更提升鮑魚的鮮甜味。

鐵板燒銀雪魚
盡顯廚師的功架,輕鬆𠝹出銀雪魚的魚皮,燒至極脆,
服務員禮貌地告知拌碟的龍珠果,非常鮮甜爽口,可解油膩。

美國頂級牛柳厚切及薄切
厚切牛肉粒在鐵板上用鮮牛油煎香,
牛脂豐富肉嫩多汁,入口鬆化,簡單用鹽調味,已經美味可口。
薄切牛肉,香煎蒜粒和蔥粒包在薄切牛片內,
口感層次豐富,香口牛味濃,每口都是享受,
配上廚師自家製的脆蒜片、翠玉瓜和鮮冬菇,平衡味覺,使其配搭更完美。

鐵板炒飯
香煎櫻花蝦乾,香氣四溢,蛋漿和白飯在鐵板上翻炒跳動,
最後洒上蔥粒,飯粒炒至乾身,柔軟有嚼口,
調味適中,飯香誘人,每口都是佳作。

海帶麵鼓湯
陣陣香濃麵鼓味,襯托著日式海帶,
柔軟滑溜,還有小許豆皮,清新又潤喉。
炒雜菜
雜菜在鐵板上翻騰炒熟,鑊氣十足,
新鮮雜菜鮮甜脆口,芝麻加上特製醬汁,更覺清新可口。
2023-10-10
  • 南非鮑魚
  • 鐵板燒銀雪魚
  • 美國頂級牛柳厚切及薄切
2023-11-14 31 瀏覽
快樂是什麼?快樂就係食到至愛日式料理,今天休假與朋友相約在維園跑步, 一個球場接住一個球場係咁兜圈跑步, 跑完出一身汗確係幾爽, 沖完涼出來就覺得好肚餓, 朋友就提議到附近嘅一家日式料理餐廳食飯, 朋友咁識得帶我上去食,只因上個月佢啱啱同朋友食過, 似乎係信心保證。我見餐牌價錢都唔平,朋友話難得夾到一齊放假就食餐好嘅,順便慶祝我下個月生日飯, 我聽到梗係有啲驚喜!一於唔客氣。我哋叫咗兩客Dinner set, 每一個菜廚師都會為我哋介紹一番, 等我哋對個菜有一定嘅認知,加深印象。前菜:富士柿青甜爽口多汁,魷魚烹調6小時保持一定嘅爽口同入味, 媲美蘿蔔一樣入味。北海道生蠔king size大大隻,入口滑溜帶軟,橘子啫哩醬係添上了清新口感的秘密武器。刺身真鯛薄裏透光,全片完整得很平均,刺身早已灑上了點鹽,不用再點醬汁,口感油甘豐厚,不錯。吞拿魚手捲,平時用紫菜放耐了就會「淋」,所以大廚用脆口的鱈魚乾代替,混合吞拿魚蓉的口感幾回味。沙巴蝦,用蝦膏做個醬汁,夠香糯,蝦腳蝦殼都炸過可以食埋。帆立貝海苔,香煎外表然後汁煮風味十足。美國牛柳,分厚和薄,厚有啃勁,含的油脂比例均勻,不錯。炒飯用上原粒黑

沙巴蝦,用蝦膏做個醬汁,夠香糯,蝦腳蝦殼都炸過可以食埋。

帆立貝海苔,香煎外表然後汁煮風味十足。

美國牛柳,分厚和薄,厚有啃勁,含的油脂比例均勻,不錯。

炒飯用上原粒黑松露去炒,滲出了淡淡幽香,不會過份濃厚,適中。

食過甜品圓滿今次晚餐,與朋友食了足足2個半小時,在享受中完全未察覺時間過得快,埋單時,侍應話星期一起午晚餐有八五折,咁又引起我哋興趣要再 encore 。
2023-11-10 810 瀏覽
最近同朋友去左天后嘅“宴.鐡板燒”食lunch,呢間餐廳好近天后地鐵站,行兩分鐘就到🚶。佢位於一棟商業大廈嘅頂樓,景觀開揚可以望到海景🌊,仲有個小露台,氣氛好舒適☺️。 我哋嗌咗openrice 限時優惠lunch set 738蚊/兩位,包括以下菜式: ❤️ 汁煮八爪魚:八爪魚🐙煮咗三個鐘好腍好入味,汁都好香濃,果片紫蘇葉一齊食味道好特別。 ❤️ 自家製漬物拼盤:有粉葛、柚子蘿蔔、苦瓜厚切、苦瓜薄切、薑同青瓜,每樣都係師傅自己醃製既,有齊甜酸苦辣四種味。我最中意柚子絲蘿蔔,酸甜開胃,好清新解膩。🥒 ❤️ 鐵板燒銀鱈魚:師傅將魚皮單獨燒,加左少少鹽,超脆超好食😳! 魚肉外脆內軟,好香牛油味😊,多汁嫩滑🐟。海草沙律五顏六色好靚,加埋沙律汁好好食。 ❤️ 南非鮑魚:大件生猛,好鮮味😋,好彈牙、厚肉,黑椒同鹽份量啱啱好,值得一試。 ❤️ 美國頂級牛柳:可以同時揀牛柳粒同薄燒牛柳,真係好少有😍。薄燒牛柳入面啲蒜係好脆嘅,好有口感,嗌左五成熟,牛肉都好嫩滑多汁🥩,唔會乾身。 ❤️ 鐵板炒飯:本身我唔太鍾意食櫻花蝦,同師傅講想要走櫻花蝦,點知佢幫我換埋蟹肉🦀,啲蟹肉一絲絲咁好鮮甜,炒飯金黃色粒粒分明🍛,好有蛋香

,多汁嫩滑🐟。海草沙律五顏六色好靚,加埋沙律汁好好食。

❤️ 鐵板炒飯:本身我唔太鍾意食櫻花蝦,同師傅講想要走櫻花蝦,點知佢幫我換埋蟹肉🦀,啲蟹肉一絲絲咁好鮮甜,炒飯金黃色粒粒分明🍛,好有蛋香味,食到好滿足。

❤️ 海帶麵豉湯:湯入面有好多粒我好鍾意食嘅腐皮卷卷🤣,麵豉味唔會太重,海帶都好爽口,飲完好暖胃🍲。

❤️ 炒雜菜:炒雜菜🥗配埋自家製日式xo醬,醬料入面有好多芝麻,好香口,啲菜都炒得剛剛好,唔會太軟太硬。

總括黎講,呢間餐廳嘅食物質素同份量都好唔錯,尤其呢個餐,好抵食😋。而且環境舒適,服務態度好好,我會再嚟嘅🤗!
2023-11-07
午餐
  • 漬物拼盤
  • 鱈魚
  • 美國頂級牛肉
日本富有杮,質感結實爽口,配麵豉醬汁,味道有少少似沙律醬,好醒胃。汁煮八爪魚,用左三小時去煮,醬汁入晒味,食落仲好腍身。鮟康魚肝,口感軟綿,入口之後有慢慢溶化既感覺,配上左帶有少少辣味既汁更好味。澳洲龍蝦刺身,本身龍蝦肉味道較淡,所以廚師加左柚子碎曬在蝦肉上,食落鮮甜帶點清新,肉質係先會有少少脆,之後就會軟腍。開始鐵板燒之前,師傅會將新鮮食材擺得靚靚比客人觀感上可以先欣賞。鐵板燒北寄貝,通常北寄貝會用作刺身,燒熟之後肉質好彈牙,再將炸蒜炒香,兩者好夾。西班牙紅蝦,醬汁係用蝦本身造成,所以蝦味好濃,蝦肉彈牙,另外師傅將蝦款壓扁再燒,原來都可以食用,香脆可口。香煎鵝肝伴藍莓醬,黎自法國既鵝肝,厚身肥美,油脂非常飽滿,入口即溶,配埋甜甜地既藍莓醬,兩者配搭非常夾,旁邊既黑豆都可以食,有助解除口腔油膩感,準備迎接下一道菜。美國頂級牛柳,有牛柳粒和簿燒蔥蒜牛柳兩種食法,個人輆喜歡簿燒,因油脂分佈多,入口充滿牛味。鐵板炒飯,米飯、蛋,蟹肉絲、蔥粒一齊炒,見住由白色既米變成金黃色,賣相已經好吸引。炒什菜,調味醬料應該係店鋪自己調製過,微辣,加入左芝麻和瑤柱食落好惹味。自家製濃魚湯,相信用左好長時間熬
汁煮八爪魚,用左三小時去煮,醬汁入晒味,食落仲好腍身。

自家製濃魚湯,相信用左好長時間熬製,確實好濃既魚味,而且非常熱要小心飲。

蕨餅,煙韌既口感,本身無乜味,可以配蜜糖食用。
綠茶布甸,苦苦地中和返蜜糖既甜,布甸好滑。
2023-11-08 33 瀏覽
對日本料理都有一定熱愛程度。 今晚選擇了位於亨環天后頂樓的<宴•鐵板燒>, 享受一頓性價比高的鐵板燒🤤 餐廳主打由日本空運到港不時不吃的時令食材,配上師傳純熟的廚藝,每一道菜的擺盤與味道,都令人再三回味。 -除了高質食物,環境舒適亦是加分的地方。 設有露台,可飽覽維景海景。喜歡坐在Bar 枱,可以近距離與師傳交流及欣賞師傅手藝-點選了二人套餐🔸季節前菜(3點)味道由清至濃去品嘗。先是爽甜的日本柿與彈牙的大蝦。再而是誠意滿滿,慢煮多個小時的八爪魚🐙,肉質彈牙又軟嫩。最後是入口近乎融化鮟鱇魚肝,配上酸汁、香蔥及蘿蔔蓉,令味道富層次-🔸澳洲龍蝦剌身美得令人嘩然😍 矜貴的龍蝦剌身肉質相當清甜!觸鬍仍在跳動,可見食材相當新鮮! 配上柚子皮,份外清香。 可點上wasabi 或岩鹽一起入口-🔸鐵板燒北寄貝不時不食! 北寄貝在秋冬份外肥美。彈牙的北寄貝與海帶加上蒜蓉炒香,很是惹味-🔸西班牙紅蝦這道菜的精髓在於濃濃的蝦膏!西班牙紅蝦產量稀少,是珍貴的食材😋 肉質鮮甜爽彈,配上用鮮蝦汁否大蝦膏製成醬汁,超級鮮香! 就連蝦殼也炸得酥脆。最後品嚐龍珠果,解解膩-🔸香煎鵝肝伴藍莓醬鵝肝獨特的香氣
除了高質食物,環境舒適亦是加分的地方。

點選了二人套餐
🔸季節前菜(3點)

🔸澳洲龍蝦剌身

🔸鐵板燒北寄貝

🔸西班牙紅蝦

🔸香煎鵝肝伴藍莓醬
鵝肝獨特的香氣在口腔回盪良久! 配上自家製藍莓醬及黑豆

🔸美國頂級牛柳
牛柳火喉拿捏得準繩無誤。薄切牛柳包著香蔥,肉質鬆軟富油香。厚燒牛柳粒脂肪比例均勻,肉味濃郁。最喜歡是脆卜卜的蒜片

🔸鐵板炒飯
這是集合櫻花蝦,蒜香與蛋香於一身的高質鑊氣炒飯!粒粒黃金飽滿的飯粒在師傅駕輕就熟的功夫之下誕生

🔸自家製濃魚湯
🔸炒什菜
乳白色的魚湯魚味濃郁鮮甜,沒有腥味

🔸甜品
是超煙靱軟糯的黃豆粉蕨餅與香滑綠茶布丁,為晚餐完美落幕

2023-11-01 652 瀏覽
我同女朋友都好鍾意食日式鐵板燒,今次慶祝紀念日,好開心可以嚟到呢間目前為止我哋食過最滿意嘅鐵板燒,推薦俾大家:餐廳位於天后站旁邊一棟交通非常方便嘅大廈頂樓,個景觀好開陽,裝修好靚!當晚有三位風趣幽默嘅廚師喺我哋面前即席準備食物,加上服務態度殷勤嘅侍應,所以用餐氣氛好好。我哋當晚食嘅係Dinner ProMotion Menu 二人套餐($1988兩位)。三款前菜各有特色,係師傅介紹之下順序咁品嚐。我個人最鍾意係北海道帆立貝刺身,鮮甜肉厚呀!澳洲龍蝦刺身:非常新鮮,隻龍蝦都仲郁緊!師傅話特別用凍水處理過,所以啲肉特別彈牙!自家製漬物:師傅免費請我地食嘅,每一款都醃得好開胃好好食。燒北寄貝:賣相非常精緻,師傅燒嘅火候啱啱好,所以好juicy!燒西班牙紅蝦:擺盤同樣都係好講究,啲蝦膏好rich,蝦肉鮮甜爽口。煎鵝肝伴藍莓醬:餐廳非常generous,塊鵝肝真係好大塊。雖然非常邪惡,但鵝肝嘅油香真係一試難忘。藍莓醬可以解膩,令口感恰到好處。美國頂級牛柳:牛味十足,師傅煎到medium啱啱好。鐵板炒飯:好足料好香,粒粒分明。自家製濃魚湯&炒菜:魚湯好濃好鮮甜,炒菜唔會太油。拔絲多士:師傅喺我地面

澳洲龍蝦刺身

自家製漬物:師傅免費請我地食嘅,每一款都醃得好開胃好好食。

美國頂級牛柳:牛味十足,師傅煎到medium啱啱好。

美國頂級牛柳

鐵板炒飯:好足料好香,粒粒分明。

自家製濃魚湯&炒菜:魚湯好濃好鮮甜,炒菜唔會太油。

拔絲多士:師傅喺我地面前即席拔絲,見證住呢間好似藝術品咁嘅甜品誕生,令成餐飯嘅用餐體驗更上一層樓!更重要嘅係呢間甜品唔單止睇得,味道仲好好添!
拔絲多士
拔絲多士
  • 香煎鵝肝伴藍莓醬
  • 美國牛柳
2023-10-27 44 瀏覽
一入門口已經見到呢個勁開揚海景。不過鐵板燒梗係坐喺廚師前。我地book左午市優惠套餐。好快廚師就拎咗今日嘅食材俾我哋睇。上面兩隻鮑魚好新鮮,仲係識郁嘅。喺等緊鐵板燒,就有頭盤,中間薯仔撈埋黑松露醬,超級好食。都介紹咗鋪頭整嘅漬物,兩款苦瓜用咗唔同嘅腌料整,味道都好唔同,所以食落好得意。一開始就食鱈魚啦。右手邊塊魚皮係廚師特別煎過,好脆口好似食緊炸魚皮咁,而魚肉亦都好Juicy。之後就食鮑魚,煮得啱啱好,有口感。最尾就係食牛肉,有牛柳粒同埋薄切牛肉。夾埋蒜蓉脆脆一齊食,又有唔同口感。最後用櫻花蝦炒飯同麵豉湯完結呢一餐。餐飯食得好開心,因為師傅好健談,仲教我哋自己點樣煮嘢食,學到野!

一入門口已經見到呢個勁開揚海景。

不過鐵板燒梗係坐喺廚師前。我地book左午市優惠套餐。

喺等緊鐵板燒,就有頭盤,中間薯仔撈埋黑松露醬,超級好食。

之後就食鮑魚,煮得啱啱好,有口感。

最後用櫻花蝦炒飯同麵豉湯完結呢一餐。

2023-10-26 28 瀏覽
今次喺天后搵到呢間「宴鐵板燒」試吓,好耐無食鐵板燒,都好期待!首先餐廳嘅風景真係超正,一望出去就係超級無敵大海景!今日就叫咗二人餐($1988兩位),餐單望落都覺得好豐富!先嚟嘅係「季節前菜(3點)」,第一款係「淮山素麵」,有美顏嘅功效,淮山味道突出,亦都好醒胃;另一款係「北海道帆立貝」,用咗柚子味嘅啫喱調味,加埋好有益嘅莀菜,整體感覺都幾鮮甜清新。而最後一款係「汁煮八爪魚」,呢款係用咗豉油蘿蔔汁煮一小時而成,係幾有驚喜,八爪魚十分軟熟入味,入口即溶,味道濃郁之後就係「澳洲龍蝦刺身」,龍蝦真係生猛到呢,嚟到嘅時候仲「郁」緊,視覺上真係好震憾,龍蝦肉份量充足,有咬勁,味道較為清淡,略帶甜味,可以加上少少玫瑰鹽一併食用,更能提鮮。跟住就係燒物喇!先有「鐵板燒北寄貝」,師傅好有耐心咁燒貝嘅不同部位,然後放返喺隻貝上,擺盤用心又好靚,貝身好彈牙,入口就嚐到爆出嚟嘅鮮味,底下用咗牛油調味,加埋香菇,食落就會較惹味,特別係粒貝柱吸收曬啲精華,更加好食。下一味係「西班牙紅蝦」,上碟時,蝦身上添上蝦膏,入口充滿鹹香,加上本身蝦肉都大嚿,啖啖肉,唔需要太多調味已經好好食,另外蝦腳則燒到脆卜卜,食落又有另
今次喺天后搵到呢間「宴鐵板燒」試吓,

好耐無食鐵板燒,都好期待!
首先餐廳嘅風景真係超正,一望出去就係超級無敵大海景!

今日就叫咗二人餐($1988兩位),

餐單望落都覺得好豐富!

先嚟嘅係「季節前菜(3點)」,

第一款係「淮山素麵」,有美顏嘅功效,
淮山味道突出,亦都好醒胃;

另一款係「北海道帆立貝」,用咗柚子味嘅啫喱調味,
加埋好有益嘅莀菜,整體感覺都幾鮮甜清新。

而最後一款係「汁煮八爪魚」,
呢款係用咗豉油蘿蔔汁煮一小時而成,

係幾有驚喜,八爪魚十分軟熟入味,入口即溶,味道濃郁

之後就係「澳洲龍蝦刺身」,

龍蝦真係生猛到呢,嚟到嘅時候仲「郁」緊,

視覺上真係好震憾,龍蝦肉份量充足,
有咬勁,味道較為清淡,略帶甜味,
可以加上少少玫瑰鹽一併食用,更能提鮮。

跟住就係燒物喇!先有「鐵板燒北寄貝」,

師傅好有耐心咁燒貝嘅不同部位,然後放返喺隻貝上,
擺盤用心又好靚,
貝身好彈牙,入口就嚐到爆出嚟嘅鮮味,
底下用咗牛油調味,加埋香菇,食落就會較惹味,
特別係粒貝柱吸收曬啲精華,更加好食。

下一味係「西班牙紅蝦」,

上碟時,蝦身上添上蝦膏,入口充滿鹹香,
加上本身蝦肉都大嚿,啖啖肉,唔需要太多調味已經好好食,

另外蝦腳則燒到脆卜卜,食落又有另一種口感,

陪襯嘅係師傅好用心燒嘅麵餅,
吸收咗蝦汁蝦膏嘅麵餅既飽肚,亦都好美味。

同場加映係用龍蝦膏整嘅撈麵,

入口係極鮮美嘅蝦膏味,都真係幾正!

之後有「香煎鵝肝伴藍莓醬」,

呢一味我自己都幾鍾意,鵝肝燒過,外脆內軟,
而且煮得啱啱好,唔會有腥味,加埋嚿包一齊食,
真係會爆汁,而藍莓醬就恰當嘅加返啲甜味入去,令成個感覺再豐富啲!

然後係「美國頂級牛柳」,

呢度有一厚一薄兩款,我自己鍾意食薄牛柳多啲,

中間係夾住好多嘅乾蔥等配料,入口有好豐富嘅牛味,
而且有充足油脂感,又可以食到唔同配料嘅香味,配搭好好,唔會膩
厚牛柳都見出功夫,牛柳雖然厚但就唔會韌,

肉身會較為軟糯,可以慢慢咀嚼,體會牛嘅鮮香

最後有一客「鐵板炒飯」,

呢個值得一讚嘅係師傅用嘅係原粒黑松露!
食落果陣黑松露香味,普通黑松露醬真係完全無得比!
炒飯金黃、粒粒分明就不在話下,成個飯好飽肚好令人滿足。

而「自家製濃魚湯」都真係如其名十分香濃,暖暖胃。

「炒什菜」就係為成個餐寫上句號,炒得好香!而且配咗秘製日式XO醬就更惹味

而今日甜品係「柚子雪葩」,雪葩好大個,

而且柚子味好香甜!

呢個餐真係好飽肚,而且又好豐富!
2023-10-24
2023-10-25 39 瀏覽
今日是假期,約了妹妹一同食lunch,選了天后地鐵站附近,日式鐵板燒「宴·鐵板燒」,餐廳環境及氣氛相當好,可以和妹妹慢慢吃慢慢傾。餐廳的中年2人餐超抵食季節前菜Seasonal Appetiser八爪魚🐙,很淋身很入味。今天所需的食材,都很新鮮。季節前菜Seasonal Appetiser各款漬物,酸酸的,又爽口,開胃菜。鐵板燒銀鱈魚Cod fish先吃脆脆的魚皮,然後再吃煎得香香鮮嫩的魚柳,配以兩款seaweed 做配菜,海洋的味道襯托魚的鮮味,更加特出。南非鮑魚South Africa Abalone新鮮鐵板燒的,㕑師刻意保留鮑魚原有的海水味,還附有明太子,可以一同進食,令味道更有層次更加豐富。美國頂級牛柳U.S. A Angus Tenderloin牛柳很香牛肉味,牛肉片包着大量的葱花和炸蒜片,非常香口不油膩。鐵板炒飯 Fried Rice 金光閃閃的炒飯,粒粒乾身,粒粒分明,望落去已經好吸引🤩。炒什菜Fried Assorted Vegetables炒什菜,蔬菜新鮮已經好足夠。海帶面豉湯Miso soup㕑師用心製作料理👍🏻

餐廳的中年2人餐超抵食

Seasonal Appetiser
八爪魚🐙,很淋身很入味。

今天所需的食材,都很新鮮。

Seasonal Appetiser
各款漬物,酸酸的,又爽口,開胃菜。

鐵板燒銀鱈魚
Cod fish

南非鮑魚
South Africa Abalone

U.S. A Angus Tenderloin

鐵板炒飯 Fried Rice
金光閃閃的炒飯,粒粒乾身,粒粒分明,望落去已經好吸引🤩。

Fried Assorted Vegetables
炒什菜,蔬菜新鮮已經好足夠。

海帶面豉湯
Miso soup

㕑師用心製作料理👍🏻
2023-10-20 340 瀏覽
好想食鐵板燒,見到好多人推介所以揀咗呢間~-🍽️Dinner special set ($1380)🥗季節前菜(2款)第一款前菜有蝦配上自家製醬汁,蝦肉嘅質感夠彈牙,味道幾開胃🤣另外有當造嘅柿中之王富有柿,味道好爽好甜又好多汁😚最後食埋黑梅貝,師傅話用用咗胡椒同埋豉油煮咗四個鐘,可以連埋內臟食,好入味而且冇沙,呢一款前菜由比較淡味食到濃味,好有層次😚另一款前菜係北海道真蠔,超級大隻得嚟又滑又肥美,上面有柚子啫喱,中和返膩嘅感覺,食落幾甜同感覺好清新🤩🐟季節刺身 (2款)左邊嘅係中拖羅,油紋好靚,而且係厚切,夾埋鮮磨嘅wasabi可以中和膩嘅感覺,一咬就食到好鮮嘅魚油香🥹右邊嘅係秋刀魚刺身,中間加咗冇咁濃味嘅蔥同子薑,中和到魚嘅腥味,但又唔會冚過佢嘅鮮味,係唔錯嘅配搭~🍣燒右口魚邊身金槍魚腩手卷最上層係金槍魚腩蓉,調味鹹淡適中,配上蔥花同七色芝麻,味道更加香🥳中間係燒過嘅左口魚裙邊,咬落油香四溢但又唔會膩,同金槍魚好夾😍最底係壽司飯炸出嚟嘅米通, 超級酥脆同埋令到手卷更加香口,口感都更加有層次🥰🔥鐵板燒菜式師傅送咗一啲自家製嘅漬物俾我地解膩,佢哋嘅漬物唔會太鹹,仲好開胃😚🦐沙巴虎蝦虎蝦煎得
好想食鐵板燒,見到好多人推介所以揀咗呢間~
🍽️Dinner special set ($1380)
🥗季節前菜(2款)

🐟季節刺身 (2款)

🍣燒右口魚邊身金槍魚腩手卷

🔥鐵板燒菜式
🦐沙巴虎蝦
虎蝦煎得表面金黃,肉質彈牙,味道好香好鮮,配上由蝦膏做成嘅醬,蝦味好濃郁😙
左邊嘅炸脆咗嘅蝦腳,可以直接食,送酒一流😍

🥄帆立貝配鮮海苔
帆立貝表面煎得金黃,熟度啱啱好又夠滑,配上海苔汁同埋自家醃製嘅三文魚子,更加突出帆立貝嘅鮮味,而且師傅仲好細心咁俾咗汁我哋用嚟點伴碟嘅海草食,好開胃😍

🦢香煎鵝肝伴藍莓醬
餐廳用咗法國鵝肝,煎得外脆內軟而且冇乜腥味,佢哋自家製嘅藍莓醬同鵝肝超級夾,微酸嘅味道好解膩,食完之後可以食黑豆緩解油膩感🤓

🥩美國牛柳
有薄牛卷亦都有厚切牛柳,厚切牛柳熟度完美軟嫩多汁,薄牛卷蔥香四溢,襯托牛肉嘅香味☺️
伴碟有佢地嘅自家炸蒜片、玫瑰鹽同香煎蔬菜,夾埋牛肉一齊食,口感同味道都更加豐富😋

🍚黑松露蟹肉炒飯
好足料,啖啖都食到蟹肉,黑松露味都唔會太濃,又足以提鮮,飯粒分明,幾出色嘅炒飯☺️
🥬炒什菜
主要有椰菜絲、香菇絲同蔥絲,配上餐廳自家製嘅辣醬,好惹味🤩
🫕季節吸物
好濃郁嘅魚湯,味道清甜,而顏色係好靚嘅乳白色,作為收尾好滿足😎

🍰甜品
左邊嘅係宇治抹茶布甸,味道微甘,口感軟滑細膩,右邊嘅係蕨餅,口感軟熟煙韌,甜度適中,亦都可以點黑糖糖漿增加甜度🥳

餐廳環境精緻,食物有好多選擇而且用料新鮮,味道都幾有驚喜,而且廚師好nice亦好細心,服務好好,好推介大家同人慶祝嚟呢度食餐好嘅🥰

味道 9/10
服務 9.5/10
環境 9/10
回頭率9/10
總評 9.25/10😋🤍
人均消費 $1518💰
📍宴.鐡板燒
天后電氣道54號亨環‧天后24樓

#米食鐵板燒 #米食日本菜 #天后美食 #米食天后 #米飲嘢 #銅鑼灣美食 #美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegram #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmirersoftheworld #globaleats #internattionalcuisinefamily #foodsharinggroup #香港 #香港餐廳
2023-10-19
  • 美國牛柳
  • 燒右口魚邊身金槍魚腩手卷
  • 北海道帆立貝配三文魚籽
源於日本的鐵板燒講究板前的料理美學,從食材、服務、氣氛都相當講究,今次就來到位於天后的宴.鐡板燒。餐廳裝潢結合西、日式風格,可眺望維港景色,入夜後璀燦迷人夜景盡入眼簾,感受香港的城市氣息。還可選擇坐在吧檯,親眼見證師傅精湛的廚藝,跟師傅直接交流。酒藏齊全多樣,備有多款日本清酒。今次就選擇尊貴澳龍刺身牛柳日式鐵板燒二人前晚餐,共10道菜,原價兩位$2588,優惠價只需兩位$1988,優惠只限週一至週四及週日。套餐集刺身及鐵板燒於一身,匯聚和食精粹。店內設有缸水清澈的大魚缸,保証吃到新鮮生猛的海產。開餐前可以先吃點漬物,提起食慾,秋季還特別加入日式糖漬栗子,甘甜又粉糯。季節前菜(3 點)前菜三點包括淮山素麵、富有柿蝦肉和汁煮黑梅貝,擺盤姿態典雅,貫徹和風料理的精髓。爽彈蝦肉沾上自家製黃芥末醬,富有柿有「柿中之王」的美譽,在十月下旬到十一月下旬為收穫季,糖度進一步增加,果肉特別清甜又多汁。黑梅貝屬​​秋季時令的貝類海產,肉質飽滿彈牙,汁煮方式保持食材的原汁原味。淮山素麵口感爽脆,刺破溫泉蛋後,裡面鮮黃色的蛋漿緩緩湧出,添上濃滑蛋香。澳洲龍蝦刺身原隻龍蝦一上枱就已是霸氣盡現,而且觸鬍仍在跳動,

還可選擇坐在吧檯,親眼見證師傅精湛的廚藝,跟師傅直接交流。

酒藏齊全多樣,備有多款日本清酒。

套餐集刺身及鐵板燒於一身,匯聚和食精粹。

尊貴澳龍刺身牛柳日式鐵板燒二人前晚餐
$1988

店內設有缸水清澈的大魚缸,保証吃到新鮮生猛的海產。

漬物

季節前菜(3 點)

前菜

汁煮黑梅貝

淮山素麵

澳洲龍蝦刺身

原隻龍蝦一上枱就已是霸氣盡現,而且觸鬍仍在跳動,証明品質極之新鮮生猛。
澳洲龍蝦刺身

龍蝦肉潔白而富彈性,啖啖肉吃得滿足,刺身製法可盡享其纖細高雅的鮮甜味道,品嚐海洋最純粹的美味。

龍蝦刺身

緊接登場的是日式鐵板燒,全程不時傳來鐵板燒的滋滋聲響,香氣四溢。

鐵板燒北寄貝

秋冬季節是吃北寄貝的最佳時節,煮熟後呈現淺紅色澤,是日本料理中常用的高級食材之一。

鐵板燒北寄貝

加入牛油以精準火候燒香後,口感鮮嫩爽滑,甘甜鮮味倍增。

西班牙紅蝦

全身緋紅的西班牙紅蝦被譽為世界上最好吃的蝦,產量稀少,肉質鮮甜爽彈,鮮味比一般海蝦濃香數倍。

西班牙紅蝦

挑出蝦頭的蝦汁蝦膏製成醬汁,蝦殼裡載滿菇菌,盡吸蝦鮮精華,就連蝦腳也是酥脆可口。

西班牙紅蝦

有如Omakase的慣常順序,菜式是從清淡的口味走向濃郁,吃完海鮮後就到紅肉。

美國頂級牛柳

今次就自選牛柳厚燒或薄切各一,點了七成熟,師傅將火喉拿捏得準繩無誤,薄切牛柳脂肪比例油花分布均勻,肉質鬆軟富油香。

美國牛柳

厚燒牛柳燒得外層散發焦香,內裡仍是嫩紅色,保留著豐滿肉汁,肉味濃郁有層次。

美國頂級牛肉

香煎鵝肝伴藍莓醬

厚切鵝肝油脂豐腴,燒得表皮香脆並帶有焦香,內裡卻是軟綿順口,再以脆卜卜的牛油多士墊底。

香煎鵝肝伴藍莓醬

鵝肝入口即化,散發濃濃的鵝油甘香,加上酸酸甜甜的藍莓醬和日式蜜黑豆,中和肉食的油膩感。

香煎鵝肝伴藍莓醬

接近尾聲,當然有鐵板燒少不了的炒飯,師傅發揮快手功力,使用鐵鏟將材料拌炒均勻,粒粒黃金飽滿的飯粒在師傅鐵鏟揮舞之下,活潑生動的跳躍著。

鐵板炒飯

每一顆飯粒接觸到鐵板受熱並散發米香,粒粒分明,混合絲絲蟹肉,炒得甚有鑊氣之餘,飯粒乾身軟糯,富有鮮味與蛋香。

蟹肉炒飯

自家製濃魚湯
魚湯熬煮成乳白溫厚的湯頭,魚味特濃不寡淡,卻又完全沒有腥味。

炒什菜

連續吃完幾道肉食後,是時候來一個清淡一點的炒椰菜,椰菜炒得脆嫩清爽,也可混合旁邊的蒜茸脆脆,微辣惹味。

甜品

豆腐雪糕絲滑冰涼,帶有柔和豆香,清甜不膩。

甜品
2023-10-16
自家製濃魚湯
<宴 • 鐵板燒> 📍天后🔸 貨真價實!食材新鮮!席前鐵板燒 🦞🦐🦀🦑🐮🔸從未食過咁爽身、彈牙嘅炒飯 🥹 真係好好味啊!!!Book mark左好耐嘅餐廳,而家有優惠二人套餐 (Discount $1988),抵!抵!抵!即刻仆到去食 🥴🥴🥴季節前點 — 是日款式有慢煮八爪魚、山藥絲配日梳魚子,食落爽口、清新 😋 (唔係重點所以唔多講)✨澳洲龍蝦剌身 — 嘩嘩嘩!!!活生生嘅龍蝦係魚缸撈起,廚房席前即劏 ⚔️🔪🗡️⚔️ King King king … 好刀法,龍蝦上枱時仲係生猛地腳撐撐 🦞 真正嘅活鮮就係咁。龍蝦刺身晶瑩剔透,食落爽身、鮮味湧埋嚟 👀 OMGGGGG!!! 超好人食 💕💕💕 同行朋友懷孕唔食得生野,眼甘甘咁望住我享受,可憐兮兮 🥺🥺🥺 廚師見況主動offer地整左個蝦膏熱炒 🔥🔥🔥🔥🔥 蝦膏熱炒鮮味再提昇 📈鐵板燒北寄貝— 有鑊氣,貝類同日本菇一齊炒,鮮味再高一個層次 😋西班牙紅蝦 — 超爆膏!!!西班牙紅牙 🤩 餐廳真係好抌本!!!紅蝦唔係度度都有架,朋友仔話開過食龍蝦 🤣🤣🤣 我就話兩樣都有得食最Happy 💃🏻💃🏻💃🏻 紅蝦殼卜卜脆,蝦頭咬落爆油感覺好
<宴 • 鐵板燒> 📍天后
🔸 貨真價實!食材新鮮!席前鐵板燒 🦞🦐🦀🦑🐮
🔸從未食過咁爽身、彈牙嘅炒飯 🥹 真係好好味啊!!!

西班牙紅蝦 — 超爆膏!!!西班牙紅牙 🤩 餐廳真係好抌本!!!紅蝦唔係度度都有架,朋友仔話開過食龍蝦 🤣🤣🤣 我就話兩樣都有得食最Happy 💃🏻💃🏻💃🏻 紅蝦殼卜卜脆,蝦頭咬落爆油感覺好衝擊 🌋 差啲想舔埋隻碟 🤭 伴碟嘅龍珠果好清新,食完濃味喉嚨清一清好C服。

香煎鵝肝伴藍莓醬 — 厚厚厚厚鵝肝 😍 半焦嘅鵝肝,肥油滲出黎 💕💕💕 係幸福嘅感覺啊 ~ 配合埋面頭嘅藍莓醬微酸,Great balance 💗

美國頂級牛柳 — 薄牛片包住日本蔥一同食 🤤 巧Juicy喔~ 炸蒜片切得好薄,蒜味咖會太出,無霸晒啲味,脆卜卜有層次感。而厚切一啲都唔韌,肉感滿滿,無筋的喔 💕

✨✨ 黃金黑松露蟹肉炒飯 — 超好味!,炒得好爽身,我無誇張炒飯粒粒都咁彈牙🦷🌾 黑松露味調味適當,無功高蓋主,濃淡得宜。而且啖啖都有蝦肉、蟹肉。我咁大個女都未食過咁好味嘅炒飯架!🤩🤩🤩 (絕對無誇張)

自家製濃魚湯 — 熱!真係好熱!最鐘意湯熱騰騰,飲落先C服!魚湯超濃,相當有誠意 😎👍🏼 一啲都唔敷衍!

炒雜菜 — 正常發揮,唔會好咸,配上炸蒜麻油有提升到香氣。

自家製梅酒 — 一路食一路同大廚講下煮飯經,食過癮又Happy 😆 傾得咁開心,廚師拎出自家製梅酒請客 😁✌🏼 梅酸味夠,唔會死甜,順喉 … 不錯、不錯!

2023-10-13 27 瀏覽
高級食材鐵板燒omakese今次同男友搵左間隱世嘅日式鐵板燒揀左個$1380 dinner set 有12款菜~前菜:日本柿配黃芥末醬+極軟身八爪魚日本柿勁清甜爽口 好好食!八爪魚煮得極淋 但個鮮味斬好出!秋刀魚壽司+刺銀鱈魚bb刺身呢個好驚喜😍 銀鱈魚bb好嫩滑 入口即溶嘅口感 火炙左個表面 令魚身有少少油香 正 必食啊!秋刀魚壽司斬好特別 第一次食 魚生好新鮮 夾住左蔥花食太夾了!北海道真蠔配自家製柚子啫喱配三文魚子呢個北海道蠔真心不得了!肥大勁creamy! 隻蠔真係手掌咁換隻架!係日式食法~加左自家製柚子醬 調一調味 真係勁鮮甜!推推推推介!😋😋燒左口魚邊拖蘿蓉手卷呢個手卷好特別 用左燒鱈魚塊係底襯托手卷 食落好香脆 左口魚新鮮 中間夾住左拖蘿蓉 好好味!跟住就到主角鐵板燒:沙巴虎蝦蝦爽口鮮甜 咬落去啖啖肉仲有彈牙口感 love it!yummy!帆立貝配鮮海苔帆立貝斬算大隻 有一梳梳既咬口 即係代表帶子夠鮮!最特別係個海苔汁都好好飲👍鵝肝伴藍莓醬鵝肝燒得好靚 入口即溶 配自家製藍莓醬 出色~ 仲有兩粒黑豆食 降低左油膩感!美國牛柳師傅一厚一薄咁燒牛 薄牛夾住左海量嘅蔥花 厚牛
高級食材鐵板燒omakese

今次同男友搵左間隱世嘅日式鐵板燒
揀左個$1380 dinner set 有12款菜~

前菜:
日本柿配黃芥末醬+極軟身八爪魚

日本柿勁清甜爽口 好好食!八爪魚煮得極淋 但個鮮味斬好出!

秋刀魚壽司+刺銀鱈魚bb刺身

北海道真蠔配自家製柚子啫喱配三文魚子

燒左口魚邊拖蘿蓉手卷

呢個手卷好特別 用左燒鱈魚塊係底襯托手卷
食落好香脆 左口魚新鮮 中間夾住左拖蘿蓉 好好味!

跟住就到主角鐵板燒:
沙巴虎蝦

帆立貝配鮮海苔
帆立貝斬算大隻 有一梳梳既咬口 即係代表帶子夠鮮!
最特別係個海苔汁都好好飲👍

鵝肝伴藍莓醬

美國牛柳
師傅一厚一薄咁燒牛 薄牛夾住左海量嘅蔥花 厚牛就係牛柳粒咁 個人鐘意厚實肉感多嘅啖啖肉牛柳粒

黑松露蟹肉炒飯
呢個真係考功架 炒飯炒得粒粒分明 仲有好多蟹肉同黑松露 好香口!真係幾飽都要食!

• 燒右口魚邊身金槍魚腩手卷
  • 黑松露蟹肉炒飯