今晚黎左呢間可以望住維景嘅鐵板燒餐廳食飯,我哋坐係Bar枱前,可以望住大廚烹製食物。汁煮南非鮑魚已經切好左一小塊,入口好淋好入味。季節刺身三款廚師有介紹食邊款的先後次序,三款都好新鮮肥美,特別係油甘魚。金鎗魚腩手卷一啖入口啖啖金鎗魚腩碎,好滿足。海鮮茶碗蒸上枱熱辣辣,個蛋蒸到好滑🥰🥰燒龍蝦已經切好左一口的啖啖龍蝦肉,個調味做得剛剛好,如果想清新啲仲可以jit啲檸檬汁。香煎鵝肝伴自家制醬汁佢個鵝肝煎到外層有少少焦脆,入面仲好軟身juicy,調味剛剛好,唔使點個醋汁已經好好食,好肥美。日本宮崎和牛叫左五成熟,入口即溶,牛肉味又夠濃郁,可以夾埋食的配菜都好多,特別中意佢個Wasabi海帶,可以中和返個油膩感。西班牙黑毛豬估唔到呢個幾有驚喜,有肉汁得黎又好淋👍👍煙肉香蒜炒飯炒飯粒粒分明,加上個唔係死咸的煙肉,好食。炒什菜正常是日甜品抹茶布丁抹茶味都幾夠呢度環境幾好,食完個身都唔會有油煙味,職員服務態度都好好,特別係個大廚,會介紹每一款食材☺️☺️

汁煮南非鮑魚
已經切好左一小塊,入口好淋好入味。

季節刺身三款

金鎗魚腩手卷
一啖入口啖啖金鎗魚腩碎,好滿足。

海鮮茶碗蒸
上枱熱辣辣,個蛋蒸到好滑🥰🥰

燒龍蝦

香煎鵝肝伴自家制醬汁

日本宮崎和牛

西班牙黑毛豬
估唔到呢個幾有驚喜,有肉汁得黎又好淋👍👍

煙肉香蒜炒飯
炒飯粒粒分明,加上個唔係死咸的煙肉,好食。

炒什菜
正常

是日甜品抹茶布丁
抹茶味都幾夠

• 西班牙黑毛豬
1K
2025-02-07 6256 瀏覽
無意間見到呢個午巿價惠,假期都用到,加埋一都只係三百零仲諗緊會唔會有伏,努力爬文有圖有真相,試完覺得非常滿意,服務真係100分不論係廚師定店員,食物方面係物超所值,本身諗住叫龍蝦鮑魚餐,點知老人家當天狀態麻麻,又唔想no show,所以今次小試牛刀,下次要再嚟食豪D! ⚜️日式鐵板燒午市套餐 $280⚜️============🥢季節前菜 - 合桃小女子⭐️⭐️⭐️⭐️合桃加上白芝麻香脆可口,魚仔軟腍好味。🥢南非鮑魚⭐️⭐️⭐️⭐️鮑魚切薄片易入口,口感軟熟老人家都容易食到,蘸旁邊嘅秘製明太子醬一齊食更見惹味。🥢香煎鵝肝伴自家制醬汁 (另加 $70)⭐️⭐️⭐️⭐️鵝肝外脆內軟,油脂非常豐富,厚度大約有1cm,好滿足好想再追加多件。🥢美國頂級牛肉⭐️⭐️⭐️⭐️揀咗5成熟厚切牛肉,入口即化,肉味重油脂香。🥢鹿兒島櫻花蝦炒飯⭐️⭐️⭐️⭐️黃金炒飯炒得好靚好乾身,每啖飯都食到炒香咗嘅櫻花蝦,好味。🥢麵豉湯⭐️⭐️⭐️夠熱辣香濃。🥢炒雜菜⭐️⭐️⭐️賣點係碟邊嘅秘製醬料,唔辣但咸香,配椰菜食一流。🥢是日精選甜品 - 冰粉⭐️⭐️⭐️口感似啫喱嫩滑爽口,加葡萄汁可以彌補冰粉嘅味道不足。 三人共消費 : $1185

⚜️日式鐵板燒午市套餐 $280⚜️
============
🥢季節前菜 - 合桃小女子⭐️⭐️⭐️⭐️
合桃加上白芝麻香脆可口,魚仔軟腍好味。

🥢南非鮑魚⭐️⭐️⭐️⭐️

🥢香煎鵝肝伴自家制醬汁 (另加 $70)⭐️⭐️⭐️⭐️

🥢美國頂級牛肉⭐️⭐️⭐️⭐️
揀咗5成熟厚切牛肉,入口即化,肉味重油脂香。

🥢鹿兒島櫻花蝦炒飯⭐️⭐️⭐️⭐️
黃金炒飯炒得好靚好乾身,每啖飯都食到炒香咗嘅櫻花蝦,好味。

🥢麵豉湯⭐️⭐️⭐️
夠熱辣香濃。

🥢炒雜菜⭐️⭐️⭐️
賣點係碟邊嘅秘製醬料,唔辣但咸香,配椰菜食一流。

🥢是日精選甜品 - 冰粉⭐️⭐️⭐️
口感似啫喱嫩滑爽口,加葡萄汁可以彌補冰粉嘅味道不足。

三人共消費 : $1185
2025-01-22
5天前 0 瀏覽
【天后24樓絕景鐵板燒✨ 味蕾與視覺的雙重盛宴】 🌌 藏身CAI PARK AURA頂層的鐵板燒聖殿,電梯門一開就被維港夜景震撼!當日天清氣朗,連迪士尼煙花都成為佐餐背景🎆 雖然很遠,但全店氣氛滿滿,主廚全程互動的暖心服務,更讓這頓晚餐昇華成藝術體驗~ 🦪「前菜三重奏」 • 南非鮑魚以獨門醬汁慢煮,軟糯中帶彈牙 • 時令刺身三款配海草秘製醬汁,鮮味層次大爆發 ,連海草我也全部吃掉🤣• 奶白色魚湯濃郁得掛勺,海鮮足料,喝得出熬煮心血 🦞「海陸豪華主菜」 • 原隻龍蝦鐵板舞!蝦膏香氣撲鼻,肉質爽彈到會跳舞 • 法國鵝肝多士外脆內化,鵝肝厚身,奢華而不膩• 宮崎A5和牛🥩 五成熟油花如雪花融化,海鹽點綴已足夠銷魂 🍚「驚豔尾聲」 • 煙肉香蒜炒飯鑊氣十足,粒粒分明如黃金雨 • 秘製醬炒雜菜惹味到破防,連菜梗都清空 • 抹茶奶凍🍵 茶香回甘綿長,為盛宴畫上完美句號 主廚透露將進駐尖沙咀北京道1號,逆市擴張的底氣來自對品質的偏執!這晚每道菜都是味覺的享受,連每度菜的擺盤都美得像藝術品💫 人均$900卻物超所值,紀念日首選無誤~ #維港夜景伴餐 #鐵板燒天花板 #和牛溶化
【天后24樓絕景鐵板燒✨ 味蕾與視覺的雙重盛宴】

🦪「前菜三重奏」
• 南非鮑魚以獨門醬汁慢煮,軟糯中帶彈牙
• 奶白色魚湯濃郁得掛勺,海鮮足料,喝得出熬煮心血

🦞「海陸豪華主菜」
• 原隻龍蝦鐵板舞!蝦膏香氣撲鼻,肉質爽彈到會跳舞
• 法國鵝肝多士外脆內化,鵝肝厚身,奢華而不膩

🍚「驚豔尾聲」
• 煙肉香蒜炒飯鑊氣十足,粒粒分明如黃金雨
• 秘製醬炒雜菜惹味到破防,連菜梗都清空
• 抹茶奶凍🍵 茶香回甘綿長,為盛宴畫上完美句號

主廚透露將進駐尖沙咀北京道1號,逆市擴張的底氣來自對品質的偏執!這晚每道菜都是味覺的享受,連每度菜的擺盤都美得像藝術品💫 人均$900卻物超所值,紀念日首選無誤~ #維港夜景伴餐 #鐵板燒天花板 #和牛溶化系體驗

[📍天后電氣道58號CAI PARK AURA 24樓]
🌃
2025-07-12 0 瀏覽
今日朋友帶我去天后一間超靚嘅海景鐵板燒餐廳🌅我仲親眼目睹日落,天空變得紅紅嘅,真係靚到無得輸,景色好震撼🌄呢個海景鐵板燒真係唔可以錯過,無論食物質素定係景色都超級正,強烈推薦大家試下🥳✨自家製醬汁煮南非鮑魚鮑魚肉質鮮嫩,咬落去彈牙,配上特製醬汁,味道香濃。✨刺身太高魚:肉質滑嫩,鮮味十足。油甘魚:質地細膩,油脂分佈均勻。真鯛:肉質鮮美,口感清爽,味道極品。✨金槍魚腩手卷金槍魚腩肥美,肉質柔軟,口感層次豐富。✨海鮮茶碗蒸茶碗蒸滑得如絲,裡面有多種海鮮。✨季節吸物湯頭鮮美,飲落去暖心。✨野生生猛龍蝦龍蝦肉質鮮甜,口感彈牙,烤得香氣四溢。✨香煎鵝肝伴自家制醬汁鵝肝煎得完美,外脆內嫩。✨日本宮崎和牛肉質極品,咬落去即化,油脂分佈均衡。✨煙肉香蒜炒飯炒飯粒粒分明,煙肉香氣撲鼻,香蒜味道提升整體,真係好味到冇得頂。✨炒什菜菜色新鮮,炒得好味,保持住蔬菜的脆感。✨甜品抹茶布甸:口感滑順,綠茶味道淡雅。Chocolate Mochi:外皮Q彈,裡面包住濃郁嘅巧克力餡。

✨自家製醬汁煮南非鮑魚
鮑魚肉質鮮嫩,咬落去彈牙,配上特製醬汁,味道香濃。

刺身
太高魚:肉質滑嫩,鮮味十足。
油甘魚:質地細膩,油脂分佈均勻。
真鯛:肉質鮮美,口感清爽,味道極品。

✨金槍魚腩手卷
金槍魚腩肥美,肉質柔軟,口感層次豐富。

✨海鮮茶碗蒸
茶碗蒸滑得如絲,裡面有多種海鮮。

✨季節吸物
湯頭鮮美,飲落去暖心。

✨野生生猛龍蝦
龍蝦肉質鮮甜,口感彈牙,烤得香氣四溢。

✨香煎鵝肝伴自家制醬汁
鵝肝煎得完美,外脆內嫩。

✨日本宮崎和牛
肉質極品,咬落去即化,油脂分佈均衡。

✨煙肉香蒜炒飯

✨炒什菜
菜色新鮮,炒得好味,保持住蔬菜的脆感。

甜品
抹茶布甸:口感滑順,綠茶味道淡雅。

2025-07-11 0 瀏覽
望住維港景食鐵板燒 唔一定係好貴㗎喺天后嘅 Tasting Menu promotion只係$280🍴仲可以優惠價追加刺身/鵝肝等ꕥ 前菜開胃嘅冷盤合桃魚仔 醎醎香香幾惹味 加咗合桃口感豐富🥗ꕥ 季節刺身三款(+$98)真鯛肉質細緻 味道清新 帶有甘甜味🐟池魚肥美 油脂夠厚 質感爽脆 油甘魚淡淡甘甜 滿滿魚油香氣💕ꕥ 南非鮑魚配明太子醬嘅鮑魚 呢個配搭好新穎~鮑魚簡單以牛油黑椒調味 夠鮮 點埋明太子醬 帶啲醎香令味道再有所提升⤴️ꕥ 香煎鵝肝拌自家製醬汁(+$70)鵝肝油香十足 一啖入口好有滿足感 配意大利黑醋同柑肉可以輕輕清解油膩🍊ꕥ 美國頂級牛肉厚燒嘅三件牛肉🐂揀咗5成熟 軟嫩程度perfect 點少少鹽令牛味更突出 蒜嘅愛好者一定要加埋蒜片ꕥ 鹿兒島櫻花蝦炒飯師傅落櫻花蝦毫不留手😂拌勻後每一啖都有唔少嘅櫻花蝦 飯炒得粒粒分明 乾身不油膩最後就有麵豉湯/炒雜菜同巨峰提子啫喱做甜品作結🍨
望住維港景食鐵板燒 唔一定係好貴㗎

ꕥ 美國頂級牛肉
ꕥ 鹿兒島櫻花蝦炒飯

最後就有麵豉湯/炒雜菜同巨峰提子啫喱做甜品作結🍨
2025-07-10 0 瀏覽
宴、鐵板燒餐廳位於港島天后區一座大廈頂層,整個維多利亞海港進入眼簾,在餐廳可以望著個維港景食高質鐵板燒,係一個最佳約會的好地方,服務員招呼熱誠有禮。季節前菜前菜是合桃小女子,有黃菊花瓣作點綴,合桃配有芝麻和魚乾仔,食落香脆美味。季節刺身三款三點有油甘魚,深海池魚,真雕,新鮮的刺身非常肥美,入口即溶又鮮甜。南非鮑魚配有明太子醬,海草,黃菊花瓣,鮑魚鎅花厚切,口感爽彈,點埋明太子醬增加鮑魚鮮味。香煎鵝肝伴自家制醬汁香煎鵝肝油脂豐腴,不肥膩,口感外脆内軟,肉香四溢,再點自家製醬汁帶酸微甜,中和鵝肝的脂腻。美國頂級牛肉廚師煎牛肉煎至外皮微微焦香,內裹肉質粉嫩,油香肉滑,肉味濃,仍保持多汁。鹿兒島櫻花蝦炒飯炒飯夠乾身,粒粒分明,櫻花蝦份量都不少,櫻花蝦食落香脆帶有鹹香味。麵豉湯熱辣辣上桌,不太鹹,足料,熱飲好暖胃。炒什菜什菜有芽菜,香蔥,紅蘿蔔絲和椰菜,配有自家製醬料,不辣,有鹹香味。是日精選甜品甜品是冰粉,質感似啫喱滑捋捋,加入左葡萄汁幾好味。
宴、鐵板燒

季節前菜

季節刺身三款

南非鮑魚

香煎鵝肝伴自家制醬汁

美國頂級牛肉

鹿兒島櫻花蝦炒飯

麵豉湯
熱辣辣上桌,不太鹹,足料,熱飲好暖胃。

炒什菜

是日精選甜品
甜品是冰粉,質感似啫喱滑捋捋,加入左葡萄汁幾好味。
在天后宴。鐵板燒用餐體驗令人難忘,這裡的食材新鮮,廚師一道道菜細心介紹,前菜尤其是刺身右口魚,鮮美無比。鐵板燒方面,本人最愛是龍蝦,龍蝦係即撈即烹煮,非常鮮味。搭配上高品質的宮畸和牛及焦糖鵝肝多士,口感豐富,肉質滑嫩。餐廳的環境優雅,坐擁海景,而且有露台可看海景,搭配當天有無人機的表演,相信如果放煙花必定會很精彩,讓整個用餐過程更添氛圍。另外,鐵板燒炒飯也是另一賣點,炒飯很有穫氣,而且炒到粒粒分明,口感極好。最後,甜品方面,綠茶奶凍的清新口味為整餐劃上完美句點。廚師的精湛技藝,讓每一道菜都成為藝術品,視覺與味覺的雙重享受。無論是從味道還是景觀來看,這裡都值得推薦,特別適合慶祝特別的日子。現在推廣價是Hkd 880加一,物超所值❤️我認為周年紀念,生日,朋友聚會都可以在此慶祝一番,必定有個難忘既回憶。

2025-07-09
  • 鵝肝多士
  • 刺身
  • 鐵板炒飯
2025-07-10 0 瀏覽
今日同吃貨朋友特登搭車過黎天后食鐵板燒🔥因為上網見到呢度維港景好治癒所以專登過黎🌈果然不負眾望海景很美🩵仲可以係出面打卡影相🫰🏻叫左個Luch Set,$448仲有8折都只係$402💰前菜,刺身,鮑魚,大蝦,鵝肝,牛柳樣樣有齊呢個價錢我係非常滿足🥰前菜有➡️蟹肉,合桃,啫喱,最特別係個合桃,因為係配合埋魚乾仔撈埋一齊食,個效果出奇地Match到😋刺身不會比廚師發辦遜色,都有齊➡️ 蟹刀魚,燒魚腩,金木鯛,深海池魚👍🏻南非鮑魚冇落鹽同豉油,冇乜調味,主要落牛油🧈因為隻鮑魚太過新鮮d鮮味已出晒黎👍🏻淨係牛油都好夠味🫰🏻第三四啖就點左師傅煮既明太子醬,食出唔同味道同層次感鐵板大蝦🦐師傅話唔夠味可以加檸檬汁調味🍋我就覺得完全唔需要,因為已經好夠味👍🏻鵝肝多士,用左葡萄酒加黑醋整成鵝肝汁🍴平時好多餐廳用蘋果或者菠蘿伴碟配鵝肝食🍎🍍已經食到有d悶,呢度係桔仔伴碟🍊食落去口感唔同左👍🏻煥然一新感覺👍🏻 美國牛柳🇺🇸🥩厚燒加薄燒兩食🥩本人較為鍾意食薄燒,厚燒食落有小小韌呢個價錢加埋所有既食物同維港景係值得的性價比👍🏻呢度鐵板師傅同侍應人很好,好健談🥰
今日同吃貨朋友特登搭車過黎天后食鐵板燒🔥
因為上網見到呢度維港景好治癒所以專登過黎🌈
果然不負眾望海景很美🩵仲可以係出面打卡影相🫰🏻

美國牛柳🇺🇸🥩厚燒加薄燒兩食🥩
本人較為鍾意食薄燒,厚燒食落有小小韌

• 香煎鵝肝伴自家制醬汁
餐廳位於大廈的最高層,窗外的維港日落美得讓人心醉,整個用餐過程都變得浪漫無比。服務也非常貼心,廚師會親切地介紹每道菜的特色,侍應生態度友善🌅我那晚試了他們的$880鐵板燒套餐(原價$1380),裡面有十幾道菜,從南非鮑魚到和牛,每一道都讓我驚喜!質素一流,性價比超高,絕對值得收藏!✨頭盤部分:- 南非鮑魚配蘿蔔:鮮味十足,蘿蔔吸收了鮑魚的精華,真好吃!- 刺身三點:大池魚、油甘魚和鮫鰈魚,厚切新鮮,還有現磨wasabi,真的很有誠意!鮫鰈魚特別讓我驚喜!🐟主菜方面:- 龍蝦:即叫即劏,鮮甜彈牙,淋上龍蝦膏,簡直是享受!🦞- 鵝肝:香滑不膩,搭配脆包和自製果醬,驚喜又好吃!🍞- 和牛:五成熟,外脆內嫩,入口即溶🥩配餐也不馬虎:- 炒飯:香氣四溢,粒粒分明,真的太好吃了。- 鮮魚味噌湯:清淡而鮮美,湯底散發著濃郁的魚香,喝了讓人開胃!🍲最後的日式抹茶布丁,質地滑順,濃郁的抹茶香氣,入口即化,帶著淡淡的甜味和微苦,完美收尾!🍵如果你喜歡高質的日式鐵板燒,真心推介「宴 鐵板燒(天后)」💖宴.鐡板燒 (天后)📍天后電氣道54號亨環‧天后24樓

頭盤部分:
主菜方面:
- 龍蝦:即叫即劏,鮮甜彈牙,淋上龍蝦膏,簡直是享受!🦞
- 鵝肝:香滑不膩,搭配脆包和自製果醬,驚喜又好吃!🍞
- 和牛:五成熟,外脆內嫩,入口即溶🥩
配餐也不馬虎:
- 炒飯:香氣四溢,粒粒分明,真的太好吃了。

宴.鐡板燒 (天后)
📍天后電氣道54號亨環‧天后24樓
今日又嚟到亨環天后搵食啦~!大家都知呢幢大廈主打唔同嘅亞洲同國際美食~今次嚟試吓呢度頂層既宴 鐵板燒~ 入門口被個維港景震撼到😍飽攬晒維港兩岸嘅景致 入正題我哋今日食嘅呢個餐係晚市嘅特選和牛套餐 喺開飯度訂有優惠價$880一個人~前菜係佢哋自家製醬汁煮南非鮑魚 旁邊配咗七味粉同海苔粉😜今晚嘅刺身係 炙燒太刀魚 真鯛同油甘魚🍣金槍魚腩手卷 下面擺咗鱈魚乾同埋紫蘇葉 師傅已經調好味 一啖擺落口金槍魚嘅油脂同紫蘇葉互相平衡 加埋說魚乾嘅脆脆口感味道一流👅鐵板燒唔少得嘅高湯茶碗蒸 而今晚嘅湯係魚味好濃嘅魚湯🐟進入主菜嘅環節~先嚟嘅選手係龍蝦~師傅將龍蝦肉輕輕煎過再將成條肉取出 用龍蝦蝦頭既蝦膏做醬汁煮龍蝦肉,龍蝦煎到啱啱熟 完全唔柴食到爽彈既肉質配搭海苔粉,檸檬汁令人非常難忘😍鵝肝多士配意大利黑醋汁 切開少少鵝肝嘅香氣撲鼻 多士都煎到非常脆口~主菜可以揀和牛或者黑毛豬 我哋係牛魔王梗係揀和牛啦🥩同師傅order咗五成熟,和牛即使嗌熟啲亦唔怕變老😛澱粉質係煙肉香蒜炒飯 粒粒分明表面油亮,仲有少少飯焦香味👍🏾炒雜菜係餐廳秘密調配醬汁伴炒芽菜,咸咸既醬完美配合芽菜嘅鮮嫩多汁😍最後食埋甜品有抹茶布甸配
入門口被個維港景震撼到😍飽攬晒維港兩岸嘅景致
前菜係佢哋自家製醬汁煮南非鮑魚 旁邊配咗七味粉同海苔粉😜

今晚嘅刺身係 炙燒太刀魚 真鯛同油甘魚🍣

鐵板燒唔少得嘅高湯茶碗蒸 而今晚嘅湯係魚味好濃嘅魚湯🐟

最後食埋甜品有抹茶布甸配紅豆醬,同埋有一粒大福~
2025-07-06 0 瀏覽
宴.鐡板燒位於天后一棟大廈的頂層,在餐廳用膳能夠飽覽維港的日與夜。今次享用了「宴 特選和牛套餐」 (優惠價$880), 能夠品嚐經鐵板燒製的多款海鮮和肉類。自家製醬汁煮南非鮑魚:鮮嫩的軟腍鮑魚,鮮味十足季節刺身:是晚供應的是很新鮮的赤身、池魚、鮫鰈,鮫鰈內更包著經燒香的魚肉,油香味濃金鎗魚腩手卷:金鎗魚蓉魚香豐富,軟綿海鮮茶碗蒸:滑嫩的茶碗蒸中融入蟹肉絲、菌類的鮮味季節吸物:湯品濃郁,溫暖好喝野生生猛龍蝦:用了新鮮的即劏約一斤重的龍蝦,肉質鮮甜,醬汁用了牛油、龍蝦膏來煮製,更惹味香煎鵝肝伴自家制醬汁:入口即化的鵝肝,油香濃厚,搭配意大利黑醋來解膩日本宮崎和牛:頂級和牛,脂肉平均,質感細膩,可配鹽業昆布、炸蒜片、粉紅岩鹽來吃煙肉香蒜炒飯:煙肉和香蒜香氣四射,蛋炒飯乾身分明,炒得恰好炒什菜:以芽菜為主體,可配用微辣的日本醬料提味抹茶布甸:彈彈的抹茶布甸作為甜點,香滑得令人回味

自家製醬汁煮南非鮑魚:鮮嫩的軟腍鮑魚,鮮味十足

金鎗魚腩手卷:金鎗魚蓉魚香豐富,軟綿

海鮮茶碗蒸:滑嫩的茶碗蒸中融入蟹肉絲、菌類的鮮味
季節吸物:湯品濃郁,溫暖好喝

煙肉香蒜炒飯:煙肉和香蒜香氣四射,蛋炒飯乾身分明,炒得恰好

炒什菜:以芽菜為主體,可配用微辣的日本醬料提味

抹茶布甸:彈彈的抹茶布甸作為甜點,香滑得令人回味
用餐優惠
試食活動
2025-07-04 0 瀏覽
天后呢間高級鐵板燒店,坐擁無敵大海景,睇住師傅神級手勢炒香食材,好有儀式感。- 🥗 _季節前菜_ :清新醒胃,色彩繽紛,打開味蕾。- 🐟 _季節刺身四款_ :厚切入口冰冷爽滑,魚脂甘甜,鮮度絕對有交代。- 🐚 _南非鮑魚_ :鐵板即煎,口感彈牙但不韌,鮮味濃郁,帶點微焦香。- 🍤 _野生大虎蝦_ :蝦身結實,肉汁豐盈,鐵板香氣滲入每一口,蝦頭膏香令人難忘。- 🦆 _香煎鵝肝伴自家製醬汁_ :外脆內滑,油香四溢,自家醬汁微甜中帶酸,完美平衡鵝肝脂膩感。- 🥩 _美國牛柳(厚燒)_ :三成熟度恰到好處,肉味濃郁,嫩而不失嚼勁,外層焦香迷人;薄燒版亦有驚喜,入口即化。- 🍚 _鐵板炒飯配海帶味噌湯_ :炒飯粒粒分明,蛋香撲鼻,配上溫和海帶湯,滋味更上一層樓。- 🥬 _炒什菜_ :新鮮爽脆,味道清淡卻不失層次,

- 🥗 _季節前菜_ :清新醒胃,色彩繽紛,打開味蕾。

- 🥬 _炒什菜_ :新鮮爽脆,味道清淡卻不失層次,
2025-06-28 0 瀏覽
最近朋友介紹我在天后站附近有間好抵食嘅日本鐵板燒,於是昨晚由朋友帶路去試試。這間鐵板燒位於大廈頂層,一入去就被美麗嘅維港黃昏景色所吸引。餐廳做緊重點推廣「宴 特選和牛套餐 」 $880 ,另以優惠價可追加 清酒300ml $180。今晚就試試這個抵食套餐。🥢 自家製醬汁煮南非鮑魚日本大根配南非飽魚,師傅用自家醬汁煮到兩樣都非常入味。🥢 季節刺身三款深海池魚·真雕·油甘魚三款刺身都非常新鮮兼勁鮮甜。🥢 金鎗魚腩手卷師傅用紫蘇葉和鱈魚乾嚟襯托金䱽魚腩手卷,金䱽魚腩非常鮮嫩細膩,整個手卷層次口感整為豐富。🥢 海鮮茶碗蒸打開蓋,見到充滿蟹肉嘅茶碗蒸,蛋蒸到非常幼滑,而裡面嘅蟹肉勁鮮甜。🥢 季節吸物師傅把魚湯好夠火喉,非常鮮味,夠晒滋潤。🥢 野生生猛龍蝦龍蝦肉非常鮮甜兼彈牙,師傅特別用龍蝦頭嘅蝦膏嚟煮醬汁,令到龍蝦嘅口感更為突出。🥢 香煎鵝肝伴自家製醬汁師傅把鵝肝煎到外焦里嫩,口感細膩,搭配埋藍莓醬汁嘅酸甜,能中和鵝肝嘅油膩感,再用蜜柑做配菜,勁清爽。🥢 日本宮崎和牛師傅將和牛煎到剛剛五成熟,肉質非常鮮嫩多汁,入口即化,重有好香嘅牛肉味添,配菜方面有炸蒜片、岩鹽和昆布漬,可解和牛嘅油膩感。🥢 煙

🥢 自家製醬汁煮南非鮑魚
日本大根配南非飽魚,師傅用自家醬汁煮到兩樣都非常入味。

🥢 季節刺身三款
深海池魚·真雕·油甘魚
三款刺身都非常新鮮兼勁鮮甜。

🥢 金鎗魚腩手卷

🥢 海鮮茶碗蒸

🥢 季節吸物
師傅把魚湯好夠火喉,非常鮮味,夠晒滋潤。

🥢 野生生猛龍蝦

🥢 香煎鵝肝伴自家製醬汁

🥢 日本宮崎和牛

🥢 煙肉香蒜炒飯
師傅把飯炒到勁香,而且夠乾身兼粒粒分明,食落口感豐富。

🥢 炒什菜
呢碟芽菜炒到夠晒火喉,再配搭師傅自家秘製嘅醬料,非常惹味。

🥢 是日精選甜品 ~ 抹茶布甸
布甸做到非常滑溜,而且抹茶味非常突出。

2025-06-25
  • 野生生猛龍蝦
  • 香煎鵝肝伴藍莓醬
2025-06-21 360 瀏覽
放假去食日式料理鐵板燒特選和牛套餐,廚師細心介紹每道菜式,伴碟精緻好靚👍🏻每款菜色師傅都係食客面前用心烹調製作🥰我哋叫咗以下呢個套餐:✨自家製醬汁煮南非鮑魚✨非常新鮮彈牙,配以特色醬汁,好味😋✨季節刺身三款✨幾款不同魚刺身,肥美鮮甜 ✨金鎗魚腩手卷✨肉柔嫩加上鱈魚乾,脆卜卜口感豐富 ✨海鮮茶碗蒸✨夠熱足料✅蒸蛋嫩滑 ✨季節吸物✨日式味道魚湯,好飲👍🏻濃度剛好 ✨野生生猛龍蝦✨原隻活龍蝦生猛仲識郁,鮮嫩啖啖肉,配埋龍蝦膏醬汁💛✨香煎鵝肝伴自家製醬汁✨鵝肝甘香,配脆法包多士香脆可口 ✨日本宮崎和牛✨選擇五成熟,牛肉入口即熔,配合炸蒜片食一流 ✨煙肉香蒜炒飯✨粒粒分明,炒飯加蛋炒香至金黃色 ✨炒雜菜✨芽菜配蔬菜一齊炒,爽口清甜🥰✨是日精選甜品✨最後仲有日式抹荼布甸,滿足的一餐😚每人大約$1000左右,我覺得超值,大家得閒可以嚟試吓😋😋

我哋叫咗以下呢個套餐:

✨自家製醬汁煮南非鮑魚✨
非常新鮮彈牙,配以特色醬汁,好味😋

✨季節刺身三款✨
幾款不同魚刺身,肥美鮮甜

✨金鎗魚腩手卷✨
肉柔嫩加上鱈魚乾,脆卜卜口感豐富

✨海鮮茶碗蒸✨
夠熱足料✅蒸蛋嫩滑

✨季節吸物✨
日式味道魚湯,好飲👍🏻濃度剛好

✨野生生猛龍蝦✨
原隻活龍蝦生猛仲識郁,鮮嫩啖啖肉,配埋龍蝦膏醬汁💛

✨香煎鵝肝伴自家製醬汁✨
鵝肝甘香,配脆法包多士香脆可口

✨日本宮崎和牛✨
選擇五成熟,牛肉入口即熔,配合炸蒜片食一流

✨煙肉香蒜炒飯✨
粒粒分明,炒飯加蛋炒香至金黃色

✨炒雜菜✨
芽菜配蔬菜一齊炒,爽口清甜🥰

✨是日精選甜品
最後仲有日式抹荼布甸,滿足的一餐😚

每人大約$1000左右,我覺得超值,大家得閒可以嚟試吓😋😋
呢間喺天后地鐵站超近嘅鐵板燒餐廳 「宴 鐵板燒」,真心推介!無論你係日料控定係想搵間高質餐廳去慶祝,呢度都絕對值得bookmark!我嗰晚試咗佢哋個 $880鐵板燒套餐(原價$1380),整體十幾道菜,由南非鮑魚、海膽、鵝肝、龍蝦到Miyazaki和牛都有!質素一流、配搭有驚喜,性價比超高。頭盤係南非鮑魚配蘿蔔,鮮味十足又唔鹹,蘿蔔炆得夠入味。刺身三點(嗰日係金槍魚、油甘魚、鯛魚)全部都厚切新鮮,配埋現磨wasabi,好有誠意。吞拿魚蔥卷同蒸蛋都好好味,尤其蒸蛋滑到好似布丁咁,啖啖海鮮味;吞拿魚包蔥絲一咬爆汁,幾有創意。主菜部份真係精彩:龍蝦即叫即劏即燒,鵝肝香滑唔膩,Miyazaki和牛入口即溶!龍蝦仲淋咗龍蝦膏上去,鮮甜彈牙;鵝肝配脆包加果醬,好驚喜;和牛三成熟處理得剛剛好,外脆內嫩,超滿足!配餐方面都交足功課:炒飯夠香粒粒分明,仲有味噌湯收尾;甜品嗰晚係黑糖蕨餅,唔會太甜,正!坐bar枱睇住師傅慢慢煎每一道菜,好療癒~ 服務都好貼心,成個用餐過程節奏舒適。如果你鍾意高質日式鐵板燒,又唔想破產,真心建議試下「宴 鐵板燒(天后)」,我自己食完都已經plan緊幾時再返轉頭!