2018-04-06 210 瀏覽
黎到ikea唔係唔食埋佢地啲野先走呀嘛。平時肉丸雞翼香腸就食得多喇,因為餐廳有拼盤,又平又多,好抵食。反而今次比佢地既羊扒吸引左,經過啲位既時候見到每枱都有一碟,睇落又幾大件咁,所以把持唔住。$59 有兩三件羊扒,有一球薯蓉同車厘茄,最後會淋啲好似gravy既汁上面。羊扒非常Juicy,一啲都唔煲湯肉,唔蘇,真係有掙札過好唔好叫多碟。但肥膏有啲多,同啲肉一比一咁。薯蓉草青味好濃,啲汁唔多,所以食果時有啲似食梗泥。車厘茄冇comments,因為我唔食既,如果可以轉其他配菜就好。總結係羊扒好好味,值得一試

2018-03-24
2018-04-05 366 瀏覽
話說我對ikea係有種偏愛,間唔中都會想去食吓嘢同行吓😛但我正係鐘意九龍灣嗰間,因為人流相對沙田同銅鑼灣嘅少好多😂荃灣嗰間我就冇去過,但感覺都係九龍灣呢間最舒服咁😛豬肋骨比我想像中大份喎!有五六條骨,同行朋友就一路食一路話啲豬肋骨好甜😂而我就覺得墊底嘅炸薯格真係大劣🤦🏽‍♀️完全唔熱唔脆,有啲唔知自己食緊薯格🤦🏽‍♀️呢個combination嘅小食拼盤就一直好吸引我(好似間中會轉配搭),次次嚟到見到都好想叫嚟食,我最愛係肥嘟嘟嘅蜜糖腸😍其實整體食物都唔夠熱,如果可以熱啲就好啦🙈兩個人叫咗以上嘅嘢食,再加多碟十粒肉丸配薯蓉($20),人均$6x,飽到上心口😂其實又唔算十分平,但就都算食得滿足,都話我對ikea係有份偏愛嘛😌食飽飽就去行吓ikea消化吓,雖然行親都冇買倒嘢😂
話說我對ikea係有種偏愛,間唔中都會想去食吓嘢同行吓😛

豬肋骨比我想像中大份喎!
豬肋骨拼酸椰菜及薯格

小食拼盤

其實整體食物都唔夠熱,如果可以熱啲就好啦🙈
肉丸

食飽飽就去行吓ikea消化吓,雖然行親都冇買倒嘢😂
肉丸
2018-04-02 482 瀏覽
復活節終於有假放喇!熊妹同熊大好耐無去九龍灣,今日黎九龍灣hea下。熊妹一直好鐘情九龍灣,覺得好多野食,德福廣場又多野行,感覺好舒服。熊妹記得熊大話想食ikea,仲唔係晚餐首選?ikea餐廳平價美食出哂名喇,熊妹黎親九龍灣都係食ikea,因為價錢太吸引,喪點喪叫西餐美食最多都係食到百幾蚊,勁滿足。ikea餐廳多數一個月轉餐牌一次,所以不停黎食都唔會怕悶。今期新款係豬肋骨配酸青瓜,$63。西餐黎講,出面叫個ribs,閒閒地都要2百幾,食宜家都係好抵。肉質好嫩,有4,5條骨,無咩肥膏位,岩哂熊妹,連埋bbq source,63蚊邊度揾?宜家就揾到。好特別的係佢用蕃薯薯條,俾薯條多啲甜味同冧身啲,熊妹鐘意食冧身薯條,熊大知熊妹鐘意,讓哂俾熊妹食。酸青瓜望上去好似無咩名,好清咁,但原來真係有掩過,酸酸甜甜,食完啲肉再食青瓜會好清新,呢碟新菜好岩熊妹呀!跟住叫左每次必點的小食拼盤同肉丸。呢兩款都係宜家例牌菜。小食拼盤有齊大碌腸仔,雞翼,薯角,粟米,每次黎望餐牌都好吸睛,因為份量款式夠多,最緊要係$39,起抵食。味道就大路喇,雞翼有炸過,表皮脆脆地,大碌腸點茄汁一流,熊大負責呢碟的薯角,仲清哂啲粟

熊妹記得熊大話想食ikea,仲唔係晚餐首選?

ikea餐廳多數一個月轉餐牌一次,所以不停黎食都唔會怕悶。

豬肋骨配酸青瓜

小食拼盤
跟住叫左每次必點的小食拼盤同肉丸。呢兩款都係宜家例牌菜。小食拼盤有齊大碌腸仔,雞翼,薯角,粟米,每次黎望餐牌都好吸睛,因為份量款式夠多,最緊要係$39,起抵食。味道就大路喇,雞翼有炸過,表皮脆脆地,大碌腸點茄汁一流,熊大負責呢碟的薯角,仲清哂啲粟米。

肉丸配薯蓉
到宜家的經典小食,宜家肉丸,叫左10粒份量,熊妹最鐘意係啲紅苺醬,宜家餐廳的醬料係自助式,熊妹係怒唧紅苺醬,正呀。
粟米周打湯
熊大竟然今次唔飲可樂,轉死性嗌湯飲,$13,有兩款湯揀,一款係三文魚忌簾蘑菇湯,另一款係粟米周打湯,熊大同熊妹都係粟米愛好者,二話不說點左粟米周打湯。又係自助盛湯,熊妹緊係撈左好多粟米粒喇,哈哈。湯好濃稠,好有粟米味,好多粟米粒,不過飲到最後咸左啲。

蘋果批
最後食埋個甜品,蘋果批,$14,呢款蘋果批冧身啲,因為擺係凍櫃,批皮都係冧身咁食,啲蘋果蓉有好重肉桂味,有好多粒蘋果粒,熊妹幾鐘意食,但熊大就話唔鐘意呢隻texture,熊大都係鐘意熱食脆脆地的。
total $149,食到飽飽的,仲可以行下宜家,一站式餐廳連shopping真係好有生意頭腦,抵佢咁成功的。

食完行下發現原來宜家餐廳開發左露天坐位,係排隊附近有個玻璃門出口可以坐出去食,擺哂宜家的傢俬,可以隨便坐同一試宜家家居的感覺,仲有打燈,天黑黑配合一啲柔和燈光下食晚餐,幾浪漫喎,下次一定要去感受下。
2018-04-01
5 分鐘 (堂食)
豬肋骨配酸青瓜
肉丸配薯蓉
粟米周打湯
蘋果批
2018-04-02 110 瀏覽
復活假期節奏 黎到mega boxIKEA真係不二之選我地買左飛睇挑戰者一號但時間緊迫兼夾肚餓去左IKEA搵食即使多人 但拎野食既速度都十分迅速而且裝修左之後 增設左企位唔怕等位等到野食凍事此聲明 我係薯仔愛好者所以逢親薯我都會比100分今次第一次同叮叮品嚐牛扒我鍾意佢有啲雜菜配搭食落唔覺膩而且佢個汁唔係肉丸汁hea你係濃郁既磨菇肉汁但係牛扒為左配合大眾口味所以係7成熟到我就略嫌熟左啲不過以63蚊食到舊牛扒仔性價比都高依家紅梅醬係任拎唔嬲可以瘋狂咁醮今餐除左點餐快 用左唔夠30分鐘消滅佢地然後我地就飛奔番上去買叮叮既朱古力爆谷對於快閃IKEA我同叮叮都十分滿足
復活假期節奏 黎到mega box

然後我地就飛奔番上去買叮叮既朱古力爆谷

對於快閃IKEA我同叮叮都十分滿足

2018-04-01
2018-04-01 142 瀏覽
如可平日到 ikea 食午餐或 tea,其實是不錯選擇,當然食物質素唔好要求好高(快餐型式),自助服務,任座冇時限 ,任飲茶/咖啡/氣水 (比 $7 )。分別叫了燒排骨,小食拼盤,肉丸,三文魚忌廉湯,蘋果批,咖啡 。食物質素係快餐店,較突出的,反而係三文魚忌廉湯,味道剛好,內有三文魚,湯夠熱。另外一提是可以任飲,要睇你自己容量。以埋單每人 $85 ,嚴格來說不是好平,不過如想搵個地方同朋友講 3 講 4 ,不受時間限制,係我選擇其中之一。
分別叫了燒排骨
,小食拼盤
,肉丸
,三文魚忌廉湯
,蘋果批
,咖啡
2018-03-29
2018-03-26 156 瀏覽
而家香港地都真係無咩地方係又有得食又有得玩又平!Ikea都真係做到晒!行完Ikea必定會做嘅就係嚮入面食埋先走,不過要搵位就真係有一定難道,每次都起碼等成15分鐘或以上😅我地今次叫左燒雞la,燒骨la,凍蝦同埋小食拼盤,個燒豬骨有驚喜,多汁燒得岩岩好!👍🏻👍🏻👍🏻而個蝦我相信好多人都食過,都係保持水準,肉質彈牙!而小食併盤就正正常常la,入面有香腸,粗薯條,雞翼等等!係隻燒雞差左dd ,d肉幾乾身,同比較偏鹹,所以食左一半無食了
2018-03-24
2018-03-19 164 瀏覽
想搵個抵食又坐得耐吾限時既地方,真係開始有啲少有。。所以我覺得宜家係一個好地方!可以慢慢坐底吹水,食物質素又幾好!今日約左閨蜜一齊食飯,宜家會定期轉下餐牌,由於幾個月都無去食過,所以今日一於去食!羊架:一份有3件連薯蓉。羊架吾係細細件果啲!每件size都算正常。食落就吾係好重羊味。但價錢成正比啦豬肋骨:呢個較為差,肉好似無醃過甘,出面有BBq汁。較乾身有點燒焦,薯格硬到食吾到,麻麻肉丸:每次必點啦!好好食,不用多講小食拼盤:有薯角,腸仔,雞亦,粟米香草雞亦一如既往既好食,腸仔係脆皮波波腸,薯角就正常啦3文魚意粉:係3文魚白汁加意粉。好普通,無特別。。草莓cheese cake:呢個好食,入面食到雜莓味肉。芝士味都重。好味呢度除左啲野食吾熱之外,其實其他都巿以既,同朋友坐低吹下水,甘就2個幾鐘。慢慢食,吾會有人趕你走。買杯野飲仲可以refil,正

肉丸:每次必點啦!好好食,不用多講

小食拼盤:有薯角,腸仔,雞亦,粟米
香草雞亦一如既往既好食,腸仔係脆皮波波腸,薯角就正常啦

3文魚意粉:係3文魚白汁加意粉。好普通,無特別。。

2018-03-17
10 分鐘 (堂食)
2018-03-18 187 瀏覽
Window shopping with my friends is one of the activities on holidays. MegaBox has lots of restaurants but we saw IKEA was full of people. Meatballs are really attractive as I love them so much. Therefore, we decided to eat there. When we looked for the seats, lots of tables ordered spare ribs. The dish looks very yummy, so we ordered one too. Meatballs, spare ribs, pizza, soft drinks, and calamansi juice costed us less than $200. We were very full and enjoy the good quality of food at low price.

Chicken  meatballs  and  bacon  pizza
Spare  ribs
Calamansi  juice
Meatballs
Spare  ribs
Meatballs
今天到MEGA BOX,順道在宜家午餐。看到餐牌有新款美食:芝士炸魚薯條 圖片十分吸引,一於來一份吧! 芝士炸魚薯條Cheesy Fish & Chips   視覺:全都是金黃色炸炸系列。白色沙律醬混了青瓜粒,有點似麥記魚柳包所用的沙律醬。青色一片片的=西式醃青瓜   手感:魚柳炸皮不太硬,掀開來看,芝士就夾在炸皮和魚柳之間。魚肉不厚身,容易分切。橙色芝士有粘度,令炸皮和魚肉都粘在一起了。      口感和味道:炸皮不太硬,有鹹味。芝士有芝士味。魚肉質感不明顯,但有魚鮮味/腥味。厚身薯條不硬,薯肉軟棉棉。但不是熱辣辣。沙律醬不太酸,伴著炸魚一同品嚐,容易吃膩。就來一口西式醃青瓜,好讓味蕾清新一下。 呢種青瓜的味道,其實有點似廣東脆瓜。咖啡:換左紙杯,不太習慣。
今天到MEGA BOX,順道在宜家午餐。
看到餐牌有新款美食:芝士炸魚薯條
圖片十分吸引,一於來一份吧!

Cheesy Fish & Chips
視覺:
全都是金黃色炸炸系列。
白色沙律醬混了青瓜粒,有點似麥記魚柳包所用的沙律醬。
青色一片片的=西式醃青瓜
手感:
魚柳炸皮不太硬,掀開來看,芝士就夾在炸皮和魚柳之間。
魚肉不厚身,容易分切。
橙色芝士有粘度,令炸皮和魚肉都粘在一起了。

口感和味道:
炸皮不太硬,有鹹味。
芝士有芝士味。
魚肉質感不明顯,但有魚鮮味/腥味。
芝士炸魚薯條

厚身薯條不硬,薯肉軟棉棉。但不是熱辣辣。
沙律醬不太酸,伴著炸魚一同品嚐,容易吃膩。
芝士炸魚薯條

就來一口西式醃青瓜,好讓味蕾清新一下。
呢種青瓜的味道,其實有點似廣東脆瓜。
咖啡:
換左紙杯,不太習慣。
午餐
2018-03-01 220 瀏覽
今日去左ikea食早餐,比想像中要好。一黎價錢唔貴,選擇都算多,例如有沙律,conflicks,麵包,蛋,煙肉等等。叫左個早餐精選,有蛋,2條腸,茄汁豆,番茄,另外我加$4有塊pancake。一個餐會送咖啡or奶茶任添。我另外揀多左個$7既coco配鮮奶。全部加埋都只係$32,平過好多茶記,而且好飽。味道方面雖然都係個啲,普普通通,冇驚喜但都冇失望。環境方面好大,夠哂舒服又靜。

環境方面好大,夠哂舒服又靜。
2018-02-24 179 瀏覽
平日得閒放假無野做,其中一間最中意去既地方就會係ikea,真心好中意呢度既野食。今次又係行完ikea,覺得好肚餓,所以心郁郁好想食,而我朋友咁岩都話想食,所以係度食晚餐啦!今次叫左好多野食,有肉丸拼薯仔,有薯格,有波菜煎餅,有龍蝦芝士麵,同牛扒。叫左都幾多野食,食完又係飽飽。好中意佢個肉丸拼薯仔無退步,個汁同埋材料仍然一樣好食。個薯格就無咩特別,脆脆地幾好味。我最中意個波菜煎餅,一d都唔會膩,好香濃,好好味。個龍蝦芝士麵個芝士都好濃郁好重芝士味,不過個龍蝦d肉就比較少,相對上被芝士蓋過左咁。而牛扒就真係生過頭,搞到無食晒全塊,今次個火候掌握得一般。不過我都係好中意食呢度既野。

好多時經過MegaBox ,就不期然會去ikea行個白鴿轉,見到咁多人成日係間餐廳度食嘢,一係平一係好食!呢間餐廳係人都識啦!係因為佢真係平嘢呀嘛!平得來仲要係外國入口嘅食材,所以食得安心又放心,而且佢食嘅嘢又唔淡淡地,好適合大人、老人同埋小朋友一齊來食!再加上佢依度可以容納好多好多人,有地方比小朋友放電,又可以有暖奶機熱翻啲奶,呢度啲服務細心又親切,而且我見到佢哋會請殘疾人士工作,所以你覺得啲嘢麻麻哋好食你都會好樂意去幫襯!我記得上年曾經食豬手好好食,等左一年終於又有得食啦,但係今次食嘅味道又唔一樣啦!但係都幾好食!今次係因為接近新年,所以推出左南乳豬手!配合左中西合璧嘅方法去煮,感覺都幾新鮮!的確要三個人先可以食得晒!另外我每次經過都會叫牛扒以及拼盤一齊食!牛扒上邊嘅蘑菇汁我覺得好好味,好濃郁嘅蘑菇味!但係佢伴碟嘅薯仔就好難食啦!拼盤就不過不失啦!平平哋咁樣食呢啲質素嘅食物我覺得都幾好呀!值得推介!下次大家經過見到有豬手嘅話可以試吓!
  • 南乳豬手
2018-02-16 2607 瀏覽
今天帶小米到零碳天地樂一番,順便到IKEA餐廳。可是因為是周末,人客超多。几經辛苦,終於在角落找到座位。放下行裝,小米就跟著小米之父去買食物,自己可稍作休息。  食物來到了! 有肉有薯蓉有沙律有甜品。南乳豬手伴白飯 這是今期推出的新春美食之一!進入餐廳時,有多枱人客正在享用豬手,十分吸引。 大大隻豬手,啖啖肉,配白飯一碗。南乳豬手真身果然好大隻。豬手非油炸,似是燉焗,豬手的表皮依然油潤亮澤。下刀後,還看到厚厚的皮下脂肪。全熟的豬肉大都是硬掘掘,但跟豬皮一同品嚐,以脂肪來潤澤/中和/對沖肉的乾柴,就可同時享受肉香和油香。幸好啡色醬汁的南乳味不算很濃郁,相信很多人都會接受到這種味道。個人覺得比較似燒汁。 瑞典凍蝦田園沙律   本來想要三文魚沙律,誰知買回來的是蝦沙律。唯有照食! 不過沙律没有配上醬汁,要自行到醬料部加沙律醬。這個凍蝦沙律超多蔬菜,看來多嚐几件豬手也不用擔心! 可是沙律醬不夠用,就借用肉丸的啡色醬汁吧!
今天帶小米到零碳天地樂一番,順便到IKEA餐廳。
可是因為是周末,人客超多。
几經辛苦,終於在角落找到座位。
放下行裝,小米就跟著小米之父去買食物,自己可稍作休息。
食物來到了!
有肉有薯蓉有沙律有甜品
南乳豬手伴白飯
這是今期推出的新春美食之一!
進入餐廳時,有多枱人客正在享用豬手,十分吸引。
大大隻豬手,啖啖肉,配白飯一碗。
南乳豬手真身果然好大隻。
豬手非油炸,似是燉焗,豬手的表皮依然油潤亮澤。
南乳豬手~豬皮
下刀後,還看到厚厚的皮下脂肪。
個人覺得比較似燒汁。
瑞典凍蝦田園沙律
本來想要三文魚沙律,誰知買回來的是蝦沙律。唯有照食!
不過沙律没有配上醬汁,要自行到醬料部加沙律醬。
這個凍蝦沙律超多蔬菜,看來多嚐几件豬手也不用擔心!
可是沙律醬不夠用,就借用肉丸的啡色醬汁吧!
2018-02-03
下午茶
2018-02-11 191 瀏覽
朋友係Mega Box翻工,得1個鐘食飯,所以我地選擇食ikea。夠快,夠方便,價錢亦比較便宜!相信繼熱狗之後,ikea最出名就係肉丸。其實我之前未食過ikea肉丸,今次一試,估吾到有d失望。肉丸比較實,而且乾又冇味,所以要點多d汁先好食。相反龍蝦芝士寬條麵比到驚喜我,半邊龍蝦肉同膏都吾少,而且芝士醬汁調味適中,又吾會太稀,值得再食!薯格我經常都食,呢個份量吾算少,值得一讚。炸雞翼略嚴可惜,因為比較乾。如果呢款可以變成蜜糖烤雞翼,鎖住本身既水份,同時又有甜味就一流!不過快餐黎講,都可以接受。
薯格我經常都食,呢個份量吾算少,值得一讚。
2018-02-04
2018-02-10 113 瀏覽
今日閒日黎左megabox 既ikea睇野。難得黎到緊係要去佢個餐廳食下野。貪佢夠哂平呀麻!上次黎食都想試下佢個芝士龍蝦,好似幾正咁。又平。但上次餐廳太多人喇。無位坐費事等。今日見無咩人一於試一試先!一個人去買餐,最緊要就係拎車喇!夠哂方便!😎兩條友叫左三樣野。小食併盤:有腸仔 薯角同雞翼。幾十蚊,有三種野食。都幾抵。味道正正常常,無話咩驚喜。燒汁烤羊架併牛扒呢個羊架都唔差,唔會好大陣騷味。食落都多熱。配埋燒汁都唔錯!而佢塊牛就普通喇。唔夠嫩。食落有d韌。個薯蓉都ok,薯味夠重。芝士焗龍蝦意粉。賣相唔錯。但質素就一般喇!唔夠新鮮。所以肉質唔會話好彈牙。但個汁既味道都ok.幾濃芝士味。其實野食質素真係一般,但呢個價錢都唔要求d咩。正正常常 唔太差都接受到既
無位坐費事等。
今日見無咩人一於試一試先!

一個人去買餐,最緊要就係拎車喇!
夠哂方便!😎
兩條友叫左三樣野。

小食併盤:有腸仔 薯角同雞翼。
幾十蚊,有三種野食。都幾抵。
味道正正常常,無話咩驚喜。

燒汁烤羊架併牛扒

呢個羊架都唔差,唔會好大陣騷味。
食落都多熱。配埋燒汁都唔錯!

而佢塊牛就普通喇。唔夠嫩。食落有d韌。

個薯蓉都ok,薯味夠重。
芝士焗龍蝦意粉。
賣相唔錯。但質素就一般喇!唔夠新鮮。所以肉質唔會話好彈牙。
但個汁既味道都ok.幾濃芝士味。

其實野食質素真係一般,但呢個價錢都唔要求d咩。
正正常常 唔太差都接受到既