2016-12-31 1411 瀏覽
好耐之前吖思就已經話要請我食飯啦,不過兩個人嘅timing成日都夾唔啱,搞到哩個約定過咗好耐都實現唔到,搞到我都差啲唔記得咗啦,喺哩兩日咁啱傾起食飯先醒起,佢仲差我餐飯!就係今日!餐廳環境好別緻,啲檯同凳都系偏深色系列,燈光嘅顏色好warm。An then墻上嘅掛飾好復古。坐低之後以為哩度會系偏西式嘅餐廳,睇完個menu先知道,除咗西式之外,仲有台式嘅野食!品種仲有好多添,一個個套餐都唔貴。先上嚟幾樣小食··有炸洋蔥圈、薯角&蒜蓉包。三樣嘢都系裝系個鐵桶仔入面,醬料有兩種,一種應該系辣醬,另外一種味道似蛋黃醬。可能三樣都係炸物,所以都好香好脆。食完之後覺得炸物未食夠,之後又點多個甜辣燒春雞。雞嘅味道好香,絕對系啱啱新鮮出爐嘅,熱氣仲喺上面飄~~!雞肉好嫩好香。
2016-12-16
同事有時過黎食,因為大圍$300下次有9折,但係我食過3次期間,已有2次食物貨不對版。第一次有作出更換,今次牛肝菌雜菌意大利飯,只有切薄片很小的鮮冬菇,什麼都沒有,而且賣相味道似炒飯,更換後,賣相完全不一樣,鮮冬菇少了、多了兩片白色的菇,也是很幼細,牛肝菌味道有很輕微,牛肝菌要用放大鏡睇。店長給我的時候,表情態度好差,還說,佢地呢味係咁整既,意思係,唔好再投訴,冇得再換。餐湯好鹹。台式套餐好鹹,而且一D都唔似。服務生態度不良好。

餐湯好鹹。台式套餐好鹹,而且一D都唔似。服務生態度不良好。
牛肝菌雜菌意大利飯
2016-12-16 797 瀏覽
今日公司派花紅,咁開心既日子,為左慶祝下於是同左同事齊齊去食吓野~去到已經渴到無得,所以啦啦聲點左一杯凍蜜糖柚子茶同香芋珍珠奶茶,解解渴嘅同時可以提提神,成個人都精神曬。第二道沙律同蒜蓉包,黃瓜好青脆,番茄相對一般,沙律岩食左小小,蒜蓉包好香脆,味道散發住咸香味。帶子大蝦意粉,酸甜開胃,實在不可多得喇,分量又足夠,很是滿足~同事A就揀左燒茄子肉燥飯,味道濃香誘人,茄子又勁入味,每啖都包含著肉汁既精華,美味得令人想一食再食蒜蓉木耳都出乎意料好正,特別系果陣蒜蓉味,雖然話好濃,不過奈何人地真系好香咧。總括呢度既環境好安靜舒適,食飯嘅同時可以感受到侍應好熱情,可以再來食過!

2016-11-13
2016-12-15 517 瀏覽
今過到觀塘辦完事,經過呢間完美煮意就同同事仔入去一探究竟,睇下系有幾咁完美啦。入去一睇呢個環境,嗯,簡約得嚟又好舒適,環境完美!可能系工作日,呢個時候唔系好多客人,大把位!!食夠30以上就有小食送,重點系同事仔話佢請客,呢個下午茶夠抵食啦,哈哈。做嘢做到口幹,當然要整返杯凍檸檬水飲下先啦,檸檬夠曬新鮮又唔會覺得太酸,同冰水搭得好爽。羅宋湯,份量足夠下午茶享用。味道好正宗,完美!!沙律,簡簡單單的健康食品,我的至愛啊!呢碟沙律,全部食材都系新鮮的,無參到過氣食材,玉米都系嫩嫩的,一點都不覺得老!蒜蓉包,表面脆卟卟,濃濃蒜香味,再配上羅宋湯,正!香煎帶子忌廉雜菌意粉,主角最後出場!睇果兩粒帶子,大大粒,實在太誘惑人啦,雜菌配埋D醬料同意粉一同入口,口感非常好。自己睇返張相都又想去食多次!!
羅宋湯,份量足夠下午茶享用。味道好正宗,完美!!
蒜蓉包,表面脆卟卟,濃濃蒜香味,再配上羅宋湯,正!
2016-12-03
2016-12-15 357 瀏覽
啱落班,吖媽就打電話嚟話屋企無人,叫我今晚自己一個人喺出面自己搞掂自己…冧一冧自己已經返咗成日工啦,攰到隻狗咁,喺附近是但搵間餐廳食完就返屋企啦~~~一個人實在食唔到幾多嘢,落班啱好飯點,餐廳人好多,不過勝在我係一個人好快就有位啦。一定要講下佢哩度嘅擺設,非常別緻!!就連一隻碟都好特別。番茄醬忌廉大蝦意粉135蚊就有一份啦,大蝦喺真係好大一隻,另外仲有兩隻比較細嘅蝦,應該品種喺唔同嘅,畢竟大蝦打咁多!!蝦嘅肉質好爽,我仲會食埋蝦頭嘅,吮一吮啲汁,perfect…意粉食落有淡淡嘅番茄味,酸酸甜甜。都唔知有幾耐無飲過珍珠奶茶啦,今次終於有機會重溫下珍珠嘅味道!~~奶香味好濃郁,亦都非常有茶味。珍珠喺底底有好多,一啖奶茶再混幾粒珍珠,好軟熟好彈牙!
2016-12-09
2016-12-15 257 瀏覽
完美煮意,聽朋友仔la la提過佢好多次啦。終於穩到機會嚟試下傳說中嘅佢!環境唔系想像中嘅豪華裝修,而系比人一種簡單寫意嘅感覺!!蕃茄醬忌廉大蝦意粉,大大只嘅蝦擺系上面,意粉煮得啱曬我口感,唔梗又唔會太軟熟!令人非常回味!青蘋果綠茶,青蘋果+綠茶味,搭得好特別,我自己平時唔中意茶味,lala話好飲,我都試左下,我都可以接受叫只味,感覺唔到討厭嘅茶味,又帶住D青蘋果味,好特別的感覺!!珍珠奶茶,好香滑,沉底珍珠大大粒,越食越想食。沙律前菜,看似好普通,但食材都非常新鮮,新鮮又健康,值得一點!!台式鹽酥雞扒肉燥飯,好大塊雞扒+1只蛋,先 $ 68! 好抵食!!雞扒肉熟度剛剛好,無癡牙,汁夠多,飯扒光!!

環境唔系想像中嘅豪華裝修,而系比人一種簡單寫意嘅感覺!!

珍珠奶茶,好香滑,沉底珍珠大大粒,越食越想食。
2016-12-10
2016-12-15 194 瀏覽
一下無意之間見到哩一間餐廳,裡面嘅燈光好似好暗甘,我系出邊除左覺得好似有D高級之外就無其他想法、的確裡面嘅裝修都系精緻嘅,而且我去嘅時候真系好少人,所以我就帶著好奇既心態下入左去試吓~之後就點左法國焦糖燉蛋,焦糖味道比較重,不過好在係我鍾意既重焦糖味,好好聞之餘仲好好味呀燉蛋火候岩好,燉蛋非常之嫩,甜中帶有鮮,好食。臺式食物講真,真系無覺得會好好味咯。不過勝在價格夠公道,絕非系高消費,而且套餐都會搭配熱咖啡或者熱檸茶、熱檸水等幾樣,所以覺得都無揀錯~仲有德國鹹豬手,豬手都幾大嚇,我自己見到嘅時候到嚇左一跳。味道真系比較鹹口嘅,豬手嘅肉質都系俾一般嘅要軟化地,而且好爽口,最出邊嘅一層金香又脆口,下次我都要再食豬手,十分推薦。
2016-12-04
2016-12-15 163 瀏覽
每日落班之後好多時候都系自己買餸煮飯嘅,不過哩個星期就真系好攰,不僅系因為生活上嘅事情,更多系工作上嘅壓力,落班之後再也沒有心情同閒情去行超市買餸煮飯喇,唯有系出邊解決自己嘅一日三餐喇。最近get到一間覺得好好食嘅餐廳,其中有一個臺式鹽酥雞扒飯,肉燥飯。雞扒飯好多件雞扒,鐘意食雞扒嘅就好有福氣喇,每一塊雞扒上面都系慢慢嘅醬,所以令人覺得好入味另外搭配一小份嘅青菜-生菜,真系正正岩曬我嘅心意啦,畢竟我系一個三餐都無可以離開青菜嘅人。食完一個肉燥飯之後再嚟一個蔬果沙律,更加有助於消化,沙律勁新鮮。蜜糖柚子茶好清甜,柚子味道好清新,聞落覺得好精神好舒服,飲起身嘅時候柚子味道又好似無咁濃,潤喉,甘甘啲。侍應都好落力,成個就餐過程都十分之關注我地嘅需求和要求,乾乾淨淨,覺得可以好放心

2016-11-26
2016-12-13 203 瀏覽
有啲時候喺需要有一個好comfortable嘅地方,可以俾自己一個人安靜咁坐一坐,食個飯。並唔喺話約埋三五知己一齊食飯唔好,而喺有時候需要自己一個人。所以我搵到一個好地方!話佢環境有feel真係無錯,店內嘅燈光雖然唔喺好光,但係就好warm。嚟一杯伯爵茶,苦澀得嚟仲有少少甘甜,味道香濃。暖暖地,好舒服。既然一個人食飯,點都要食好啲嘅,雖然哩到啲野都唔貴!黑松露野菌意大利飯,真喺有黑松露嘎!!!黑松露嘅香味就真係唔話得啦,好濃好濃!!!飯摞忌廉汁拌嘅,味道好特別。飯食飽之後覺得仲未夠後,於是又加點咗幾樣。一個系辣薯角配春雞,唔好以為我一個人食唔曬!其實我係大胃王,哈哈哈哈哈。薯角真係炸得好香好脆,春雞食到燒雞嘅味道。最鐘意嘅喺哩個焦糖燉蛋,秘密就係中間嘅焦糖啦,我覺得無咗佢嘅燉蛋喺唔完整嘅!!簡直甜到漏吖….
2016-11-15
2016-12-13 193 瀏覽
近排大家工作都系好忙碌,都根本唔咩時間好好出去romantic一下,難得有小小清閒嘅使勁,咁梗系啦啦聲兩個人去撐下臺腳喇,雖然話已經無會有一下開咁嘅熱血激情,當做系獎勵自己喇,好好放一下。最近見到有推薦話完美煮義,比較岩我地哩啲無系好識煮,不過又對生活有高品質高要求嘅,店鋪環境可以話系有情調嘅每一個小小嘅裝飾品都好新奇。星洲咖喱吉系列豬扒飯,豬扒好大一塊,可以見到表面系已經煎到好脆嘅喇,而且咖喱味道好香濃,咖喱汁好濃稠,同豬扒岩岩好滑好搭喇,反正我系咁樣可以好好送飯喇。茄汁焗 豬扒,雖然都系同樣嘅做啊翻,不過味道方面卻相差比較大。茄汁味道鮮甜可口,豬扒 外脆裡嫩,搭配上茄汁嘅鮮甜真系好一分一毫多無會嫌多咁滯。食完之後食翻啲沙律同飲啲凍檸茶,真系好愜意吖,早知道就沙律咁好食我就應該上臺就食多啲沙律喇。無後悔,下次有機會繼續去!
2016-11-28
觀塘工廈入面嘅餐廳選擇好多,有一日機緣巧合之下,黎左呢一間完美主義,個餐廳名改得幾好。去到嘅時候係啱啱開舖,所以冇乜人,而餐廳都好似未準備好晒咁。午餐時段食物選擇有西式同埋台式,我哋就揀咗食台式,滷水拼盤肉燥飯同滷水雞翼肉燥蛋湯米粉。味道其實真係好普通,唔算叫好食,滷水味好淡,賣相亦幾hea~結論係唔會有下次。環境氣氛: ★★★☆☆食物質素: ★★☆☆☆服務態度: ★★☆☆☆

結論係唔會有下次。

環境氣氛: ★★★☆☆
食物質素: ★★☆☆☆
服務態度: ★★☆☆☆
2016-11-05
2016-11-08 887 瀏覽
在街上收了這間餐廳的傳單,惠顧有小食送,便和同事上去試一試。我們都點了台式鹵蛋豆腐豬軟骨飯,我覺得豬肉連飯吃剛剛好,但分開吃就太鹹了,同事就覺得太淋。鹵肉飯的味道可以。有菜又有熱飲60元以下,味道也算不錯,下次可以再試其他。
2016-11-08
2016-10-23 1075 瀏覽
第二次去喇第一次去食台式野,今次試西式。朋友仔早到,唔使坐高枱呢個62蚊餐有餐湯之餘,仲包一杯飲品。餐湯係紅湯,有好多蔬菜(湯渣)不過個味就唔太濃,同埋酸左DD意粉好清新,唔油膩。有好多蜆肉丫,而且都比較大粒。加左洋蔥粒去炒,有口感意粉軟硬度適中(個人唔like煮過龍,又或者似未煮熟的)份量啱啱好,又可以再encore.呢度坐得舒服,又有人送餐。不過要自己出去買野食
第二次去喇
第一次去食台式野,今次試西式。

朋友仔早到,唔使坐高枱

呢個62蚊餐有餐湯之餘,仲包一杯飲品。

餐湯係紅湯,有好多蔬菜(湯渣)
不過個味就唔太濃,同埋酸左DD

意粉軟硬度適中
(個人唔like煮過龍,又或者似未煮熟的
)份量啱啱好,又可以再encore.

呢度坐得舒服,又有人送餐。不過要自己出去買野食
蜆肉意粉
2016-07-29
蜆肉意粉
2016-07-22 1186 瀏覽
陪完朋友攞貨睇戲後,又係時候搵食,見派傳單開左新餐廳,dinner set 88蚊起,貌似唔錯又上去試下先。跟餐的沙律,菜只有西生菜,但好在新鮮,爽口,而且麻醬下得很多。餐飲轉凍飲加3蚊,轉特飲加15蚊,要了凍檸茶同茉香奶茶,夠哂凍啱哂呢排咁熱飲。加30蚊可以有兩款小食,要左三款小食同一個甜品,左起洋蔥圈,薯條同蒜容包,炸得太乾身了點,蒜容包硬過餅乾。西班牙海鮮炒飯 $155主菜要左呢樣,份量有點少啊……海鮮係冰鮮貨,味道一般,飯用的是珍珠米,炒得不夠香口,頗軟腍亦沒什麼味道,有點失望了。燒烤醬燒香蒜惹味豬肋排 $88另一款要左呢樣,豬仔骨幾入味,呢盤啲薯條無咁乾身喎,幾好味,不過又係好細份。香煎帶子雜菌忌廉意粉 $128仲點左呢樣,意粉彈牙,雜菌下得幾多,不錯。加錢可以有甜品,是日係焦糖燉蛋,蛋好滑,甜度適中,全晚中最有驚喜。食物味道一般,價錢進取,勝在環境濶落夠冷氣幾好坐,而且無時限,食完野都可以繼續坐下吹水。
西班牙海鮮炒飯 $155
燒烤醬燒香蒜惹味豬肋排 $88
香煎帶子雜菌忌廉意粉 $128
仲點左呢樣,意粉彈牙,雜菌下得幾多,不錯。

2016-07-09
2016-07-19 712 瀏覽
今晚舊生同學會完結了,小敏跑到我公司樓下的完美煮意西餐廳吃晚飯,我們七時半,找到一個很舒服的位置坐下來!小敏和我都是大隻妹,於是我們决定叫兩個晚餐一起分享!首先餐湯是雜菜湯,熱辣辣而且酸酸甜甜真的很開胃!沙律也十分新鮮,加上醋汁,真的很清新!我的燒烤醬燒豬肋骨,用上燒烤汁烤真的很夠味,而且烤的時間剛好,醃得也很入味,入口啖啖肉香,伴上沙律和香脆薯條真的很美式feel!另外忌廉焗帶子磨菇意粉,帶子很新鮮而磨菇也很清甜,口感一流!迷你甜品是焦糖燉蛋,又香又甜!再加15元有台式的冰蜜糖綠茶真的很香很解喝,上樓的cafe 真的很不錯!
小敏和我都是大隻妹,於是我們决定叫兩個晚餐一起分享!
首先餐湯是雜菜湯,熱辣辣而且酸酸甜甜真的很開胃!
沙律也十分新鮮,加上醋汁,真的很清新!
迷你甜品是焦糖燉蛋,又香又甜!
2016-07-19