2019-11-26 130 瀏覽
來到旺角火車站旁,看到一家面積不大但滿有氣氛的串燒店,便入座試試餐牌選擇有不少隨便點了幾款先上的是燒一口魷魚仔,燒的很香配合芥末味道更提升然後是醬燒雞中翼,醬汁入味亦開胃再來是芝士燒扇貝,芝士特濃扇貝亦很新鮮燒羊肉串是每次食串燒必點,既滑又香鹽燒鯖花魚一口的滿足,魚沒刺又嫩滑燒鹿兒島豚肉串真的很甜美,但可惜份量有點少芝士蒜蓉燒生蠔必點,蒜蓉香芝士濃,配合燒蠔一絕是日精選是燒黃立鎗,燒的非常香口,跟泰式香辣醬配搭是完美總的來說,這裡單是氣氛已超值,燒烤味道亦相當不錯,大家不妨一試

餐牌選擇有不少
隨便點了幾款

先上的是燒一口魷魚仔,燒的很香配合芥末味道更提升

燒一口懷舊港式魷魚仔
然後是醬燒雞中翼,醬汁入味亦開胃

秘製醬燒雞中翼
$29.5
再來是芝士燒扇貝,芝士特濃扇貝亦很新鮮

香濃芝士燒扇貝
$49.5
燒羊肉串是每次食串燒必點,既滑又香

燒孜然羊肉串
$29.5
鹽燒鯖花魚一口的滿足,魚沒刺又嫩滑

鹽燒青鯖花魚
燒鹿兒島豚肉串真的很甜美,但可惜份量有點少

燒鹿兒島豚肉串
$23.5
芝士蒜蓉燒生蠔必點,蒜蓉香芝士濃,配合燒蠔一絕

芝士蒜蓉燒生蠔
$79.5
是日精選是燒黃立鎗,燒的非常香口,跟泰式香辣醬配搭是完美

燒原條黃立鎗

2019-11-21
5 分鐘 (堂食)
燒一口懷舊港式魷魚仔
芝士蒜蓉燒生蠔
$ 79.5
燒原條黃立鎗
2019-11-23 37 瀏覽
同好友係旺角途經麥花臣球場附近見到一間專門食串燒餐廳就更係二話不說入去試試餐廳串燒是帶有四川口味,香濃芝士燒扇貝濃濃芝士配上扇貝是好配搭,雖然芝士味濃但都食得出扇貝鮮甜味惹味蒜蓉生燒茄子比手掌還要大得多既茄子上枱的時候已蒜香撲鼻,茄子表面鋪想上好多蒜蓉再加香料非常惹味啖啖肉好快已未消滅整條茄子一口午餐肉配上青椒倍感清新作為餐廳首選的皇牌燒牛舌當然必叫入口沒有燒得過火而變硬非常鮮嫩蒜香燒白鱔燒得皮脆而魚肉新鮮彈牙沒有醒味蒜蓉牛油焗金菇牛油味香入口沒有油膩感覺作為串燒肉類以外之選火辣牛丸是嗜辣愛好者必叫必點之選,入口已感覺到陣陣辣香而牛丸肉質非常爽口美國小牛排燒得五成熟剛剛好而肉質淋身牛肉味濃菠蘿燒過後有焦香味入口鮮甜爆汁作為甜品必食之選。

一口午餐肉配上青椒倍感清新

蒜香燒白鱔燒得皮脆而魚肉新鮮彈牙沒有醒味

蒜蓉牛油焗金菇牛油味香入口沒有油膩感覺作為串燒肉類以外之選

美國小牛排燒得五成熟剛剛好而肉質淋身牛肉味濃

菠蘿燒過後有焦香味入口鮮甜爆汁作為甜品必食之選。
2019-10-30
2019-11-23 104 瀏覽
朋友介紹旺角既安安燒唔洗自己燒,又唔洗整到成身煙/燒野食味坐係度 就可以食到即叫即整、香噴噴既美食,岩晒我😛😛食物選擇幾多,睇圖既話,好多都好吸引呀🤤🤤花多眼亂叫到成枱都係,咁有咩正野係值得推薦既呢:::::餃子雞翼,一定要食!好香,好惹味! 咬落去口感唔錯,唔會乾/硬好juicy一個人食兩隻都唔過份!另外個秘製醬汁燒雞翼都唔錯雞翼控兩樣都叫晒實冇死~蒜蓉生燒茄子🍆必點!我見好多枱都有叫呀!面頭有滿滿既蒜蓉+蔥花+辣椒粒,令香味、惹味程度爆標! 兩個人share一條茄子,一人一半岩岩好😌😌 茄子肉好軟,一絲絲,又滑,入口輕輕咬已經融化左。熱辣辣咁食,成件事好暖,好幸福呀❤️鰻魚汁三重芝士撈丁估唔到會有芝士撈丁食🤔🤔算係誠意之選, 佢地係自加mix左幾種唔同既芝士,同平時茶記既hea野冇得比啦。芝士味真係幾香濃👍🏼但又唔會覺得膩配埋鰻魚汁,味道幾夾,幾特別襯熱撈撈佢,yummmmm🤤🤤總括黎講 滿足,溫暖,又開心係同朋友食飯吹水既好地方😉
朋友介紹旺角既安安燒
唔洗自己燒,又唔洗整到成身煙/燒野食味
坐係度 就可以食到即叫即整、香噴噴既美食,岩晒我😛😛

食物選擇幾多,
睇圖既話,
好多都好吸引呀🤤🤤
花多眼亂

叫到成枱都係,咁有咩正野係值得推薦既呢:::::

烤餃子雞翼

餃子雞翼,一定要食!
好香,好惹味!
咬落去口感唔錯,唔會乾/硬
好juicy

一個人食兩隻都唔過份!
另外個秘製醬汁燒雞翼都唔錯
雞翼控兩樣都叫晒實冇死~

蒜蓉生燒茄子

蒜蓉生燒茄子🍆
必點!我見好多枱都有叫呀!
面頭有滿滿既蒜蓉+蔥花+辣椒粒,令香味、惹味程度爆標!
兩個人share一條茄子,一人一半岩岩好😌😌
茄子肉好軟,一絲絲,
又滑,入口輕輕咬已經融化左。
熱辣辣咁食,
成件事好暖,好幸福呀❤️

鰻魚汁三重芝士撈丁
估唔到會有芝士撈丁食🤔🤔
算係誠意之選,
佢地係自加mix左幾種唔同既芝士,
同平時茶記既hea野冇得比啦。
芝士味真係幾香濃👍🏼
但又唔會覺得膩
配埋鰻魚汁,味道幾夾,幾特別
襯熱撈撈佢,
yummmmm🤤🤤

總括黎講
滿足,溫暖,又開心
係同朋友食飯吹水既好地方😉

蒜蓉生燒茄子
2019-11-19 16 瀏覽
好食又抵食嘅港式串燒唔多,好食就梗係要encore,而今次都嗌咗啲上次無嗌嘅野。沙爹豬頸肉 ($29.5)比較細份,咁就可以試多啲唔同嘅野~肉質好爽口,沙嗲醬味有少少咖喱味好好食!烤餃子雞翼 ($29.5)啲餡好飽滿,都有幾多肉,味道適中。燒鹿兒島豚肉串 ($23.5),蒜香燒白鱔 ($49.5)豚肉有少少乾身,不過白鱔就幾有驚喜,因為我本時都唔食魚,今次試咗嚿又唔錯!白鱔好爽脆,但一啲都唔乾身,鮮味而且唔腥,值得一讚。燒雞軟骨串 (2串 @ $25.5)兩次都有叫,好食,而且幾大粒~燒花枝丸($17.5)平時都係打邊爐先食,或者食炸嘅,但原來串燒食法都好食~燒超美味一口甜薯 ($22.5)呢串就有啲貴,燒得乾身咗少少。燒娃娃菜 ($15.5)好食,夠juicy,如果份量多啲就好啦~惹味蒜蓉生燒茄子 ($43)茄子大條飽滿,燒到啱啱好,而且好多蒜,好惹味!燒甜美地捫菠蘿 ($19.5)菠蘿好鮮甜,而且份量都算多。

沙爹豬頸肉 ($29.5)
比較細份,咁就可以試多啲唔同嘅野~
肉質好爽口,沙嗲醬味有少少咖喱味好好食!

烤餃子雞翼 ($29.5)
啲餡好飽滿,都有幾多肉,味道適中。

燒鹿兒島豚肉串 ($23.5),蒜香燒白鱔 ($49.5)
白鱔好爽脆,但一啲都唔乾身,鮮味而且唔腥,值得一讚。

燒雞軟骨串 (2串 @ $25.5)
兩次都有叫,好食,而且幾大粒~

燒花枝丸($17.5)
平時都係打邊爐先食,或者食炸嘅,但原來串燒食法都好食~

燒超美味一口甜薯 ($22.5)
呢串就有啲貴,燒得乾身咗少少。

燒娃娃菜 ($15.5)
好食,夠juicy,如果份量多啲就好啦~

惹味蒜蓉生燒茄子 ($43)
茄子大條飽滿,燒到啱啱好,而且好多蒜,好惹味!

燒甜美地捫菠蘿 ($19.5)
菠蘿好鮮甜,而且份量都算多。
2019-11-19 12 瀏覽
成日去旺角都會覺得一條好多野食既街,但好多時已經食飽左,今次行行下又黎到附近,但未諗到食咩好,朋友就拉住我話不如試下呢間野。2個人點左 1碗黑松露芝士面 好潔身,要盡快食,味道冇想像咁香茄子燒 好好味,好大份脆肉瓜 多汁,但唔算好入味金菇 ok的雞軟骨 一直都仲意呢個食法螺肉串 辣辣地 幾有咬口雞泡魚乾 good 多數間間做呢個都差不多味道整體黎講,價錢都唔平嫁,不過質素都可以接受,可以一試,下次會想試多d不同肉類。

2個人點左
1碗黑松露芝士面 好潔身,要盡快食,味道冇想像咁香
茄子燒 好好味,好大份
脆肉瓜 多汁,但唔算好入味
金菇 ok的
雞軟骨 一直都仲意呢個食法
螺肉串 辣辣地 幾有咬口
雞泡魚乾 good 多數間間做呢個都差不多味道

• 燒雞泡魚干
2019-11-11 625 瀏覽
安安燒看介紹是川式食肆,串燒給人的感覺也是十分地道的香港掃街美食呀!進店第一個感覺是空氣很精新,沒有燒烤的烏煙瘴氣,一來店舖面向大街是沒有門口的令空氣流通,另外開了好幾部冷氣,食完串燒都沒有令到整套衣服有怪味。餐牌上的照片都很吸引。我們吃了很多不同種類的串燒,每人都只是百多元,有食放題的感覺。其中最好食的,無錯,是肉類餃子雞翼 $29.5/2隻在家難以自製的餃子雞翼,去骨再釀入內餡,雞翼脹卜卜孜然羊肉串 $29.5/2串羊肉沒有筋,肥瘦適中,肉質嫩,孜然味香濃安格斯肉眼牛柳 $49.5粒粒肉眼牛柳,生熟程度適中,牛肉質地夠淋鹿兒島豚肉串 $23.5最意想不到好味, 有豚肉鮮味,沒有一般豬肉的腥味,而且肥肉部分是脆口的爽脂肪糖燒朱古力香蕉 $20.5一進店朋友便指明,最後一定要吃糖燒朱古力香蕉做甜品!的確燒香蕉平常不會自己做, 而且去燒烤時自己動手燒也不一定好吃,有時烤過龍了。今日食的很完美~菊花露 $17適合香港女仔口味,不會太甜。而且菊花可減低熱氣柑桔蜜 $18柑桔蜜是鹹柑桔製成,除了可以清喉嚨, 亦可減低燒烤肉類油膩感覺在剛剛過去的星期曾經去燒烤場BBQ,動手燒當然有一番趣味,但我

餐牌上的照片都很吸引。

其中最好食的,無錯,是肉類

餃子雞翼 $29.5/2隻
在家難以自製的餃子雞翼,去骨再釀入內餡,雞翼脹卜卜

孜然羊肉串 $29.5/2串
羊肉沒有筋,肥瘦適中,肉質嫩,孜然味香濃

安格斯肉眼牛柳 $49.5
粒粒肉眼牛柳,生熟程度適中,牛肉質地夠淋

鹿兒島豚肉串 $23.5

糖燒朱古力香蕉 $20.5

菊花露 $17
適合香港女仔口味,不會太甜。而且菊花可減低熱氣

柑桔蜜 $18

在剛剛過去的星期曾經去燒烤場BBQ,動手燒當然有一番趣味,但我還是喜愛安安燒這種翹埋雙手等食的感覺🤣
  • 餃子雞翼
2019-11-02 28 瀏覽
今日在旺角睇完戲後就在附近搵餐廳食晚餐,朋友就提議食串燒,於是來到安安燒食。今晚都好多人,好彩等了十幾分鐘就有位。餐廳一面是開放式設計,沒有門阻擋,對住外面街道,不會覺得侷束。惹味蒜蓉生燒茄子茄子大條多肉,燒得多汁鮮甜,茄子肉夾起是一絲絲的,軟稔滑溜。蒜蓉份量很足,香味散發。秘製三重芝士撈丁燒得表面香脆,三種芝士味道都很香濃,撈勻在一丁麵當中,惹味可口,麵質爽滑而入味。皇牌燒牛舌牛舌厚身嫩滑,香料和辣粉的味道獨特惹味,滲入牛舌當中,牛肉味道濃郁。甜蜜蜜司華力腸串落了蜜糖在司華力腸燒,甜味和司華力腸的味道好夾,肉質軟稔香甜。燒墨魚仔和燒白鱔墨魚仔新鮮嫩滑,燒得多汁香甜,爽口彈牙。白鱔皮脆肉嫩,魚香味鮮甜,肉質彈牙煙韌。烤餃子雞翼雞翼釀得飽满豐富,皮很香脆,入面的釀雞肉嫩滑多汁,一咬開肉汁緩緩流出,香甜可口。燒菠蘿鮮甜多汁,燒得一點也不乾身,菠蘿味道香濃,是解膩之選。蒜蓉牛油焗金菇一打開就有香濃的牛油味散發,令金菇燒得入味而爽滑。

惹味蒜蓉生燒茄子

秘製三重芝士撈丁

皇牌燒牛舌

甜蜜蜜司華力腸串

燒墨魚仔和燒白鱔
墨魚仔新鮮嫩滑,燒得多汁香甜,爽口彈牙。
白鱔皮脆肉嫩,魚香味鮮甜,肉質彈牙煙韌。

燒菠蘿
鮮甜多汁,燒得一點也不乾身,菠蘿味道香濃,是解膩之選。

蒜蓉牛油焗金菇
一打開就有香濃的牛油味散發,令金菇燒得入味而爽滑。
2019-10-31 24 瀏覽
今日約左同事放工後一齊食晚飯,因為天氣開始轉涼,大家都希望食火鍋或者食串燒去迎接涼快天氣,最後預約左旺角的安安燒。慶幸一早預約了6人座位,否則晚上6人食飯真的很難搵位,可能要等好耐先能夠入座。串燒主要調味為孜然粉及七味辣粉,如果唔食得辣的朋友就要落單前同侍應講走辣或少辣會比較好。飲品方面種類有好多,汽水、啤酒、生啤等等都有供應。食物方面有素菜類、丸類、肉類及海鮮類,款式都有很多可以供給食客選擇。個人比較喜歡食燒娃娃菜同燒韮菜,而喜歡食金菇的朋友必定要點叫蒜蓉牛油焗金菇,惹味可口,食到整個口腔充滿住蒜蓉牛油的香味,滿佈油香。仲有燒栗米,燒起來唔會太乾身,粟米汁依然保留得到。丸類推介當然係要叫蜜糖燒燒賣同燒墨魚丸,燒燒賣係非常之好味,基本上每次去燒烤都會食燒燒賣,配搭埋蜜糖真係無懈可擊。墨魚丸方面,我就略嫌辣味蓋過墨魚丸,如果走辣轉蜜糖燒的話,我相信效果會更好。最值得推介係海鮮類,價錢雖然比其他食物較高,但係食落就覺得係超值。蟶子皇非常大隻,配上蒜蓉蔥花辣椒,仍然能夠釋出蟶子鮮味,而唔會俾配菜搶走鮮味。另外仲有鮑魚、扇貝、燒蠔同燒鱔等等任君選擇。

2019-10-31 14 瀏覽
難得明天上班可以輕鬆點,今天就約了三五知己吃個串燒,聊聊天。一直都想試安安燒,朋友提議今天晚上吃安安燒。串燒類型多類化,大部分的類型都加了孜然粉,非常惹味!海鮮新鮮足料,叫了燒蟶子皇,多蒜,大隻鮮甜,鮮味得來惹味!燒雞泡魚干,是我每次都十分愛叫的,燒得剛剛好,不會太硬,又有咬口,加上沙律醬,我的至愛!蒜香燒白鱔,白鱔爽脆,一點也不腥,充滿驚喜!燒粢飯都是第一次見,特別,外脆內軟,餡料豐富。糖燒菠蘿,大愛,菠蘿的外皮是焦糖,脆脆的,糖中過了菠蘿的酸,叫完忍不住再叫!
一直都想試安安燒,朋友提議今天晚上吃安安燒。
串燒類型多類化,大部分的類型都加了孜然粉,非常惹味!
海鮮新鮮足料,叫了燒蟶子皇,多蒜,大隻鮮甜,鮮味得來惹味!

蒜香燒白鱔,白鱔爽脆,一點也不腥,充滿驚喜!
燒粢飯都是第一次見,特別,外脆內軟,餡料豐富。

安安燒秋風起,就有BBQ燒烤之意,不過今次就係去食燒物,位於旺角嘅安安燒真係不二之選,位置唔難搵,喺麥花臣球場後面,落車後都係行一陣就到。重點推介嘅首選有蟶子皇,多蒜多葱少辣,燒起嚟又唔會令到肉身太韌,食落啖啖肉,鮮味仍然保存得到。焗金菇有兩款,一款係蒜蓉牛油,另一款係沙嗲醬,個人就比較喜歡蒜蓉牛油夠惹味,沙嗲口味雖然香濃,但略嫌食落口同金菇好似有少少唔夾咁,所以我會推介前者。另一樣必叫食物當然係燒茄子,基本上以前去深圳每次食燒物都會點選的。茄子肉身淋而入口,份量大到我認為4個人點一份就足夠,因為仲要留肚品嚐其他美食。有兩樣串燒我認為都是必選,燒鱔及雞軟骨,燒鱔真係非常出色,皮脆肉嫩,肉汁得以保留。雞軟骨外脆,食落非常爽品,可以叫返杯生啤,作為送酒小食。
安安燒

2019-10-29 12 瀏覽
約左朋友喺旺角食飯,又冇耐冇食串燒,見到網上有人推介安安燒,於是就去食啦。惹味蒜蓉生燒茄子,茄子原條上,好大條,蒜蓉夠多,啱曬鐘意食蒜蓉嘅人。燒韮菜,一串嘅份量都幾多,唔太辣嘅。朱古力燒生蠔,見呢樣係店舖特別推介,所以就嗌左黎試下啦。幾特別嘅,一入口成口都係朱古力味,生蠔味慢慢再滲出黎,比我想像中夾呀。我地仲嗌左蒜蓉牛油焗金菇,牛油味超香,蒜蓉都好多,好好味。沙爹豬頸肉,豬頸肉好稔,好入味,呢個好食到想叫多一碟。

燒韮菜,一串嘅份量都幾多,唔太辣嘅。

我地仲嗌左蒜蓉牛油焗金菇,牛油味超香,蒜蓉都好多,好好味。

沙爹豬頸肉,豬頸肉好稔,好入味,呢個好食到想叫多一碟。

2019-10-25 29 瀏覽
喺旺角真係有好多好餐廳選擇,今次我就揀左安安燒。食物選擇非常多,而且價錢合理。我點左不同類型既串燒,有海鮮類,肉類,蔬菜類都有。其中我認為最好食最值得推介係牛油金菇,味道又香又好食,令人食完一啖又一啖。另外燒茄子亦非常惹味,亦係另一必點之選。
喺旺角真係有好多好餐廳選擇,今次我就揀左安安燒。
2019-10-24
2019-10-24 40 瀏覽
我真係無諗過閒日出黎食飯竟然都仲要等位😂人就係犯賤 行過幾間鋪都得小貓2/3個 寧舍呢間串燒排到排出黎 都係要等😇好彩排左20分鐘就有位😆都唔算好耐😝入到去見到每枱都有一碟燒茄子🍆成隻手臂咁長好吸引,可惜我對茄子敏感😭無緣。啲嘢食上得好快,先來一個燒雞泡魚干,味淋呢款特別好味,冇得輸。跟住梗係唔少得就係叫海鮮啦,海鮮係時價,今日新鮮聖子同活鮑魚都$40/隻,但係佢推介係芝士蒜蓉燒生蠔,呢個係一定要食,好大隻好鮮甜!串燒一定會叫孜然羊肉同厚切牛舌👅好有火喉,講真串燒一定要火燒先正,熱氣都抵!燒厚切鰻魚都係我最愛,肉質彈牙,如果切再大件D我會更加滿足🤤本來驚唔夠飽 再叫多左個飯團,食飯焦😝但其實都好鬼飽🤣我建議大家黎之前一定要Book位,如果唔係可能有排排🤣
我真係無諗過閒日出黎食飯竟然都仲要等位😂

本來驚唔夠飽 再叫多左個飯團,食飯焦😝但其實都好鬼飽🤣

我建議大家黎之前一定要Book位,如果唔係可能有排排🤣
2019-10-17 19 瀏覽
夜晚最中意食串燒咁岩經過旺角鬧市比我搵到一間好出色嘅串燒屋 環境雖然不是高級洒店 但就係有一種串燒風格 十分愛燒多春魚- 賣相金黃帶點香味 脆脆的外皮烤的酥酥香香燒雞泡魚干 - 本人最欣賞 香脆可口 而且份量算多 再加上沙律醬 一絕蒜蓉芝士撈麵 - 食完想食多碗 芝士溶解左係啲面 再配合蒜蓉嘅香味四溢 哇 一流燒韭菜 - 其實難度最高。因為好容易燒焦 所以講究嘅技巧非常之高 而呢間店好出色做到唔會燒焦而帶有燒烤香濃度上菜速度都算幾快 不停都有食物送上唔會有空埸 仲有電視睇

夜晚最中意食串燒

咁岩經過旺角鬧市比我搵到一間好出色嘅串燒屋
環境雖然不是高級洒店 但就係有一種串燒風格 十分愛

燒多春魚- 賣相金黃帶點香味 脆脆的外皮烤的酥酥香香

燒韭菜 - 其實難度最高。因為好容易燒焦

上菜速度都算幾快 不停都有食物送上唔會有空埸 仲有電視睇

2019-10-16 28 瀏覽
可能開始入秋比之前涼快一點,最近經常想吃燒烤,奈何朋友們沒有此興致,因為現在始終都還是26-28度,所以便轉去吃串燒惹味鰻魚汁三重芝士撈丁喜歡芝士的人有福了,滿滿的芝士醬配上鰻魚汁,麵條充分掛汁惹味蒜茸生燒茄子軟糯棉滑,蒜蓉配上少少生指天椒,香辣好正蜜糖燒粟米粟米好新鮮,燒完之後嘅蜜糖,帶點糖脆超美味一口甜薯細細粒豐富纖維,香甜軟林蒜蓉燒扇貝鮮甜海上味道,配上蒜蓉好惹味灸燒秋刀魚外皮香脆,肉質結實,不會鬆散燒惹味鴨舌香濃的孜然味道,外皮有一點焦香皇牌燒牛舌豐富的牛肉味道,帶一點彈性口感烤餃子雞翼外脆內軟,包裹得很脹卜卜,份量足夠

惹味鰻魚汁三重芝士撈丁
喜歡芝士的人有福了,滿滿的芝士醬配上鰻魚汁,麵條充分掛汁

惹味蒜茸生燒茄子
軟糯棉滑,蒜蓉配上少少生指天椒,香辣好正

蜜糖燒粟米
粟米好新鮮,燒完之後嘅蜜糖,帶點糖脆

超美味一口甜薯
細細粒豐富纖維,香甜軟林

蒜蓉燒扇貝
鮮甜海上味道,配上蒜蓉好惹味

灸燒秋刀魚
外皮香脆,肉質結實,不會鬆散

燒惹味鴨舌
香濃的孜然味道,外皮有一點焦香

皇牌燒牛舌
豐富的牛肉味道,帶一點彈性口感

烤餃子雞翼
外脆內軟,包裹得很脹卜卜,份量足夠

2019-10-15
  • 餃子雞翼