2007-08-22 9 瀏覽
這兩年經常到上環上堂,雖然都幾辛苦,但上堂前四處試不同食肆,可算另一個原動力;翻看食評,大部份自已想試光顧的食肆都幫襯過,但唯獨在禧利街的孖沙,因下午已關舖,幾次下來都過門而入不到,就連永合成的煲仔飯都已試過,孖沙的豉油汁硬是無緣!最後一個返上環的日子,已經刻意早點過來,幫襯這裡的叉燒煎蛋飯,配杯凍鴛鴦小甜,而阿姐落單問清要不要反蛋來煎,窩心。原來這裡的叉燒煎蛋飯真的頗多人點選,記得的已經起碼有三個外賣,兩個堂食,利害!叉燒煎蛋飯上檯,份量大得很,兩只雞蛋煎出來份量都不小,叉燒應是外面送來的,但玫頭叉燒,夠腍身之餘又夠味;不得不提這裡的豉油汁,靈魂是她主角又是她,簡單的叉燒煎蛋,就是這樣簡單的美味!炎熱的中午,就坐在靠大門沒冷氣的檯子,望著生記,望著禧利街的人來人往,享受這刻,亦記著這刻;下次來上環,將用另外一個身份了!

2007-03-17 7 瀏覽
上環有不少茶餐廳, 有d 裝修得好好, 但我就係都要去呢間"up dup" 既孖沙茶餐廳. 其實呢度碟頭飯選擇唔多, 但樣樣都俾足料, 價錢算平,特別係叉燒/餐肉煎蛋飯, 真係俾成三隻蛋你, 太陽蛋亦好夠生, 用既甜豉油都係一流, 周圍都未試過咁正!!不過提提大家兩點半打後可以無飯, 無叉燒, 無乜又無物, 但下午茶餐就一定有, 要介紹一下鮮油奶多士, 切得夠薄, 牛油又多, 佢地份魚柳包大件夾抵食, 正過麥記多多聲!!! 最後要表揚一下呢度d 亞姐, 態度親切, 聲線獨特, 講野又好笑, 得閒又"串"下你, 令食飯時間充滿歡樂, 所以我係呢頭做野孖沙已成我食飯既首選地方!!
2006-04-05 16 瀏覽
成日經過每朝都有好多人響度食早餐, 足知搵左一朝都黎食返個早餐先!同事話呢度奶油多好食, 就叫左奶油多同熱奶茶. 多士幾新鮮, toast左裡面都唔係乾曾曾! 幾好. 奶茶都算ok, 雖然茶香爭d, 但味道都唔錯!

2006-01-03 24 瀏覽
唔知去邊度食lunch好..行行下..見到好多人食依間喎,咪試下囉...食0左個雪菜肉絲炆米...幾好..唔油..22蚊..叫埋凍飲...29蚊埋單...其實個味冇咩特別,都係茶記的standard,but佢最好係..冇油又足料...下次要試下佢d豉油皇义燒飯...因為個豉油睇上去好似好正..又好多人食喎..

2005-01-22 24 瀏覽
小妹今朝開工之前路過這茶餐廳,走入去食左個豬扒腸一丁, 件扒好大, 但一早已經幫我cut 成細細件, fit 晒d 又要食, 又驚大件的女仔, d 一丁又好爽, 真係好正, 佢重有3個特餐, 包一個麵or意粉, 牛油多士, 同飲品都係買18 蚊咋, 特餐重要係由早7到晚6都有, 真係好適合d 返朝9晚5的打工仔女.....
2003-04-09 30 瀏覽
應同事要求今日來吃lunch,以往呢度好多人,但唔知係唔係非典型肺炎的關係今日竟然唔使等就有位,同個同事就拿拿林坐低。叫了星洲炒米和叉蛋飯炒底。星洲炒米夠鑊氣又夠份量,炒得夠乾身而咖哩粉亦夠味,唔錯。叉強飯炒底都不俗,叉燒不太廋,加埋雙蛋大大碟。加兩杯熱奶茶埋單每人廿幾蚊都幾抵食。呢頭有幾間茶餐廳短兵相接,真係差少少同貴少少都幾難競爭。因為但幾油,所以怕肥的就要諗諗。
2003-04-08 37 瀏覽
又來tea break,兩個人叫了西多士、豬扒包及兩杯茶走。這裡的奶茶咖啡水準一向不俗,尤其奶茶好過咖啡,食物亦過得去,但個人覺得略遜於蘭芳園。但價錢又較平,下午茶餐只13蚊,涷飲只是加1蚊,算係幾抵。呢度位置偏僻,蛇王走過來這邊都唔會咁易俾人發覺,係我們的熱門蛇竇之一。