2022-11-12 675 瀏覽
1)都唔講出邊等位既時間,出邊排一堆人,然後就要你掃定安心出行同落單,仲直接話唔齊人唔比入。(感覺就一直對客人施壓,服務態度其差)2)坐低叫完野食30分鐘先來😅 等待時間係你食野既1陪!3)叫左個棉花雞,雞有啲係唔滑,冬菇又硬,最重要係個麵。。。1個字差可能食開濃味野,湯底更加淡,而且好重味精😅,食完頸渴到爆。4)上邊既都唔重要,重要既係價錢,基本上同食物質素同服務態度完全唔成正比。5)結論:絕對唔推薦,一定唔會食第2次!

2)坐低叫完野食30分鐘先來😅 等待時間係你食野既1陪!

可能食開濃味野,湯底更加淡,而且好重味精😅,食完頸渴到爆。

5)結論:絕對唔推薦,一定唔會食第2次!

2022-11-12
40 分鐘 (堂食)
2022-11-11 637 瀏覽
🎈食物:🌕🌕🌕🌕🌕🌕無論小食定係個麵都好食到不得了,個湯底又好足料,對得住個價錢,係值既,真係一分價錢一分貨,暫時係香港食唔到咁好食既麵,試左黑口黑麵,叉燒鮑,海龍皇湯,3個都好好食,相信其他都一樣咁出色🤤🤤🤤🎈環境:🌕🌕🌕🌑🌑間舖唔算大,唔位放袋,有少少迫,環境衛生都乾淨既🎈服務:🌕🌕🌕🌗🌑都好貼心有紙巾夾埋餐具,都好衛生❤️🎈溫馨提示:呢間只收現金,佢都唔係平,唔收卡,唔收八達通,記得帶夠錢去食🫢唔係唔知有冇得洗碗抵償,哈😂🫣🎈回購:🌕🌕🌕🌕🌕值得回購,真係好食🤤🤤🤤
🎈食物:🌕🌕🌕🌕🌕🌕

🎈環境:🌕🌕🌕🌑🌑
間舖唔算大,唔位放袋,有少少迫,環境衛生都乾淨既

🎈服務:🌕🌕🌕🌗🌑
都好貼心有紙巾夾埋餐具,都好衛生❤️

🎈回購:🌕🌕🌕🌕🌕
值得回購,真係好食🤤🤤🤤
2022-11-07 460 瀏覽
平日夜晚九點嚟到,高人氣麵款已經賣晒,但其他麵款都絕對高質! 蠔皇豬豬既湯底係好香龍蝦牛油既味道,配搭上新鮮廣島蠔、彈牙蝦尾同埋五花腩片非常之夾,食晒成碗加飲埋d湯絕對唔會過份。 食物質素絕對配得上價錢,出面普通拉麵都100蚊一碗,唔包好食,但同樣地呢到100蚊包你食到好食既麵,諗唔到唔過黎試既籍口!

2022-11-06
2022-10-27 518 瀏覽
“Hao Tang Hao Mian” as its name suggests, serves not only good noodles, but also good soup! Helmed by Gary, the chef-owner who was the sous chef at Caprice, it’s not surprised that the soup here reflects some French recipe and techniques! “海龍皇湯” Speaking of French classics, “Bouillabaisse” could not be missed and it’s a signature here! The seafood pottage with prawn oil was super flavourful that I’d imagine having this in a French restaurant, also loved how the thin noodles absorb & grasp the so

“海龍皇湯”

Speaking of French classics, “Bouillabaisse” could not be missed and it’s a signature here! The seafood pottage with prawn oil was super flavourful that I’d imagine having this in a French restaurant, also loved how the thin noodles absorb & grasp the soup.
Topped with fresh ingredients like blue crab meat, prawn tails, fish maw cuttlefish paste. It’s simply delish & of excellent value!

“好頭好尾”

Named “Good Head Good Tail”, this actually refers to the Sichuan Spicy Stewed Wagyu Cheek & Braised Oxtail topping. Underneath was a rich beef broth made with beef bones. Amazed by the creativity, complexity and executive of every bowl of noodle here!
2022-10-26 460 瀏覽
永遠都有人係門外等位,今日早收工,4點幾難得見到冇人排隊,所以就入咗嚟試吓。海龍王湯陽春麵 $135材料好豐富,有蟹🦀肉,海蝦🦐,魷魚,帶子同蠔,帶子好大粒同鮮甜,個湯好正,海鮮味濃郁,每一啖都有飲到鮮味,差唔多飲哂成碗😍之前試過外賣,麵要自己煮,始終火候拿捏得冇咁好,個口感同堂食係有d唔同,加上個湯底都係熱辣辣食最正,所以都係堂食正D😋定價唔算平,不過考慮到材料質素同心機,有一日想對自己好一點,就黎試下。

海龍王湯陽春麵

海龍王湯陽春麵 $135

2022-10-21
海龍王湯陽春麵
  • 海龍皇湯
2022-10-21 534 瀏覽
係門口比佢價錢牌嚇親,一碗麵賣兩舊水。但又諗起有時d拉麵麵係咁貴就釋懷左。入去試下佢最貴既佛跳牆。上菜用左20分鐘,中午1點黎食,算ok la.魚肚:泡到發漲哂,幾吸湯,淡淡香氣。鮑魚:事前有浸醬油煮,濃味香口,不過太細隻。素翅:冇特別,寧願食粉絲麵:冇特別,建議邊食邊搞,等佢吸湯。海參:冇味,純食口感。刺身帶子:細粒,中心位有些許甜味,但腥。冬菇:香菇味重,嫩口,唔錯。雲腿絲:咸鮮味一絕,最高質係佢,但得4-5條絲-.-雞肉:唔錯,冇煮到過火,嫩口有雞味。花膠:重料大舊,鐘意食花膠既人會好鐘意呢碗麵。重頭戲:湯:冇想像中驚艷,個個麵話比錢買湯飲,其他係配菜,但老實講,荃灣個間最出名既餃子店碗老火湯仲好飲仲平3倍價錢。結論:佢用料可能好貴,但食客食唔出個性價比。褲袋闊綽錢多可以試。
係門口比佢價錢牌嚇親,一碗麵賣兩舊水。
但又諗起有時d拉麵麵係咁貴就釋懷左。

入去試下佢最貴既佛跳牆。

上菜用左20分鐘,中午1點黎食,算ok la.

魚肚:泡到發漲哂,幾吸湯,淡淡香氣。
鮑魚:事前有浸醬油煮,濃味香口,不過太細隻。
素翅:冇特別,寧願食粉絲
麵:冇特別,建議邊食邊搞,等佢吸湯。
海參:冇味,純食口感。
刺身帶子:細粒,中心位有些許甜味,但腥。
冬菇:香菇味重,嫩口,唔錯。
雲腿絲:咸鮮味一絕,最高質係佢,但得4-5條絲-.-
雞肉:唔錯,冇煮到過火,嫩口有雞味。
花膠:重料大舊,鐘意食花膠既人會好鐘意呢碗麵。

2022-10-20 395 瀏覽
朋友又帶我食好野,佢話呢間係fusion野~我地2個叫左叉燒飽同海龍皇湯~叉燒飽 ($98)顧名思義,有叉燒同埋鮑魚,想講佢個叉燒真係好淋好好食,仲好入味,同埋98蚊有飽魚食,CP值高,湯底黎講我比較鐘意海龍皇。海龍皇湯 ($135)個湯應該有用蝦同蕃茄(?)第一啖試左個湯,已經知道落足料去煲,不得了,上面D料有大蝦,帶子,蟹肉,所有料都好新鮮,惟一美中不足係蟹有D散,個陽春麵又係好好食,好入味,呢個似係西式湯fusion中式麵,呢個下次都要再試,好食。Overall好唔好食?正 會唔會再幫襯?會啦,下次試埋小食
朋友又帶我食好野,佢話呢間係fusion野~

我地2個叫左叉燒飽同海龍皇湯~

叉燒飽 ($98)

海龍皇湯 ($135)

Overall好唔好食?

會唔會再幫襯?
會啦,下次試埋小食
2022-10-20 468 瀏覽
之前6月份果陣食過潤牛麵覺得超正,琴晚諗住回味一下,點知去到發覺唔對路,點解餐牌上個名唔同左,變左做豬潤牛肉麵。不過一心想回味就無諗禁多,照嗌。原本既鵝肝竟然變咗舊豬潤,你叫我$108既價錢食豬潤牛肉麵🫣真心講唔值我寧願你收返我$148比我食返之前個碗😭
不過一心想回味就無諗禁多,照嗌。
原本既鵝肝竟然變咗舊豬潤,
你叫我$108既價錢食豬潤牛肉麵🫣真心講唔值
我寧願你收返我$148比我食返之前個碗😭
潤牛麵
2022-10-19
2022-10-17 407 瀏覽
好出名既大圍名物 好湯好麵 ,今日終於嚟試試佢。12點開門,一開門就坐滿哂啦。有12款麵,款款都好吸引好難揀 ,叫咗兩款試吓🍜🍜🦐海龍皇湯($135)藍蟹肉/海蝦尾/北海道魷魚/日本刺身帶子/廣島蠔肉/蝦頭油/皇湯/陽春麵-湯好濃,有d 似龍蝦湯,唔會好咸-足料,每樣配料都好平均-陽春麵普通🐔棉花雞 ($98)日本地雞肉/魚肚/ 北菇/ 雲腿絲/高湯/扁陽春麵- 超級濃郁雞湯- 雞肉嫩滑,份量好多- 魚肚爽口彈牙,吸哂雞湯精華好湯好麵個湯真係好正,可以飲哂。價錢雖然比同類型麵食貴少少,但絕對值得,食得出真材實料同好比心機煮湯。以上兩款個人比較推薦棉花雞。下次有機會都會試下其他湯。

🦐海龍皇湯($135)
-湯好濃,有d 似龍蝦湯,唔會好咸
-足料,每樣配料都好平均
-陽春麵普通

🐔棉花雞 ($98)
日本地雞肉/魚肚/ 北菇/ 雲腿絲/高湯/扁陽春麵
- 超級濃郁雞湯
- 雞肉嫩滑,份量好多
- 魚肚爽口彈牙,吸哂雞湯精華

2022-10-09 505 瀏覽
想試好耐的米芝蓮必比登推介餐廳,今日早去條隊不是太長,總算試到。招牌海龍皇湯麵,個湯濃濃的蝦及龍蝦味,更有絲絲的藍蟹肉,海鮮味十足!我整碗湯差不多清晒,之後也没怎口渴,可見用真材實料。用料十足,配料除了蟹肉、花膠仔及墨魚滑,更有隻廣島蠔,入口滑及鮮美。帶子也不錯,更有兩隻大大隻的蝦,更很細心地送上抺手的濕紙巾。陽春麵掛湯又有咬勁,無發水又吾變腍,我成碗食晒好滿足!服務也很周到,很主動幫我們添水及俾碗仔我們,抵讚!還有很多特式麵,要找機會再去試!

還有很多特式麵,要找機會再去試!
2022-10-08
2022-10-02 1104 瀏覽
係大圍搵野食唔係好難,因為周圍都有好多野食!今日去到積圍街搵到叫「好湯好麵」!鋪頭有落場時間係下晝5-6!今日6點3/4左右去到都係得返3/4張2人吉枱!店員就安排左我同女朋友去樓上閣樓!餐牌上有12款麵食!我地2個揀左「棉花雞」同「海龍皇湯」加左「雞絲粉皮」!雞絲粉皮無咩特別就唔講!先講「棉花雞」,個湯真係要讚讚湯底真係好濃郁,不過魚肚同雞就各3舊,再加啲金華火腿絲係面,啲雞都嫩滑,魚肚就還好啦!價值$100蚊不過係有大半係湯底到!到「海龍皇湯」,材料有蝦🦐係比較大隻,有蟹肉碎,尤魚,生蠔🦪,湯底飲落有有好濃郁嘅蝦味!不過要同大家講,由落單到上菜時間都要等成3/4個字!大家如果個日趕時間嘅就揀過第2日先去!5分滿分比到3分,主要係比個湯底!

5分滿分比到3分,主要係比個湯底!

雞絲粉皮
2022-10-01
20 分鐘 (堂食)
有啲識飲識食嘅朋友真係好唔使點做資料蒐集佢哋就會帶你去飲去食今次黎到大圍 食呢間 《好湯好麵》朋友話應該要排隊排好耐本身都驚驚地今次大概下午四點幾去到過咗下午茶又未到晚飯的時間客人都竟然多多地!西利不過好彩都唔駛等海龍皇講真 一上枱已經有一陣非常濃郁嘅蝦香!碗面水平面上有大面積的蝦油陽春麵都好掛湯沾滿蝦湯蝦油入口非常豐富帶子都嫩滑 不會過熟過鞋食完清晒碗湯都係基本操作黎!好得!綿花雞同海龍皇完全感覺唔同但同樣咁驚艷!雞湯湯底非常之濃郁淳厚同時飲落好舒服不會有死咸的感覺雞肉都好嫩滑呢一款都好好吃想刺激就食海龍皇想溫淳就食綿花雞食完剩係想希望下次再黎都一樣即入唔使排隊
有啲識飲識食嘅朋友真係好
過咗下午茶又未到晚飯的時間
客人都竟然多多地!西利
不過好彩都唔駛等

海龍皇
講真 一上枱已經有一陣非常濃郁嘅蝦香!
碗面水平面上有大面積的蝦油
陽春麵都好掛湯
沾滿蝦湯蝦油
入口非常豐富
帶子都嫩滑 不會過熟過鞋
食完清晒碗湯都係基本操作黎!
好得!

食完剩係想
希望下次再黎都一樣即入唔使排隊

• 海龍皇湯
  • 棉花雞
-好湯好麵- @大圍.本身係諗住去附近食馬拉野,但找錯資料以為係哩間,坐底睇Menu時先發覺去錯左,不過既然都坐底左就照食啦。誤打誤撞咁就發現左哩間好野。.同個店名一樣,哩度主要係賣湯麵,仲有幾款小食同甜品。以湯麵黎講都算貴,但真係好值得。.黑口黑麵 ($90)個湯係墨魚濃湯,好香好鮮甜,稍稍帶點海鮮的咸味但又唔會太濃,我成碗湯都飲晒。.餸就有北海道魷魚同墨魚滑,魷魚好新鮮好香,而且煮得好淋身,完全唔韌。而墨魚滑食得出好香濃的墨魚味,不過佢就冇整到起膠的狀態,完全唔彈牙的。.麵條係扁陽春麵,硬度剛好,而且勁滑身,忌廉質感咁,淨食個麵都覺得好好食。.食物如其名,個湯同麵都做得好好,而且份量仲好足,勁大碗。食到好飽都忍唔住要飲晒D湯。.去的時侯剛好有枱唔洗等,但走個時已經見到門口有幾枱人等緊了,Lucky。
-好湯好麵-
@大圍

黑口黑麵 ($90)

2022-09-23 858 瀏覽
一早已聽聞過大名鼎鼎的好湯好麵,恰巧有機會來到大圍,即管試試是否名符其實😎十分幸運地一到步便有座位了~我們選了招牌的海龍皇湯以及棉花雞,另外叫了一杯檸檬薏米水👍🏻海龍皇湯($135)絕對令人驚艷!一上枱已聞到很香的蝦油味,面頭浮起的一層蝦油還能保存麵的熱度,湯底更是滿滿的龍蝦鮮味,調味適中,不會過鹹,讓人忍不住將湯底麵都喝光🦞配料的藍蟹肉份量很多,吃完麵條後還有一些蟹肉在湯內未吃完😆其他海鮮配料有海蝦尾、帶子、蠔、魷魚等,表現都正常。海龍王湯配的是陽春麵,十分掛湯而且有咬口,不會煮得過淋👍🏻棉花雞($98)的湯底非常淳厚,湯底呈奶白色,入口就是濃濃雞湯味,還有一點膠質黏着嘴唇的感覺😆雞肉、魚肚等都滲透了湯底的味道,整碗都是一體的感覺👍🏻今天的自家製特飲是檸檬薏米水($22),酸酸甜甜的薏米水十分解渴,而且很開胃👍🏻

檸檬薏米水

檸檬薏米水
2022-09-21 383 瀏覽
一直以來呢度最出名就係湯底,第二就係佢哋話自己嘅用料都好好。以前食過海龍皇湯麵、佛跳牆湯麵,都係呢度嘅手本名菜之一。今次諗住食真啲個高湯嘅味道,就要左風乾火腿湯麵,其實係一疊52個月嘅風乾火腿再加一碗高湯湯麵,裏面都有少少其他嘅配料包括竹笙、銀牙、金華火腿絲、蔥粒等等。52個月嘅風乾火腿係令人有啲失望,當然唔可能期望佢由一隻完整嘅豬髀切出嚟,好明顯係預先切好晒嘅預先包裝風乾火腿。味道方面,好鹹!非常非常鹹!鹹到好難慢慢咀嚼去食出火腿本身嘅肉味,因為你咀嚼幾啖之後,嗰啲鹹味已經充滿晒喺個口腔,已經遮掩晒其他所有嘅味道,我甚至乎覺得係鹹到一個地步after taste有啲微苦。所以,喺呢個用餐嘅經歷上,完全唔享受到呢52個月風乾火腿應有嘅鹹香嘅味道⋯⋯而且肉質好死實,咬落有筋要吐返出嚟。至於碗麵,啲少量嘅配料正正常常冇乜問題,竹笙索湯ok好味,竹笙、銀牙芽本身爽口,夾着啲麵一齊食啱晒!但問題啲湯都係好鹹,當然你可以話佢好濃味,但我喺其他嘅食店曾經飲過一啲高湯,可以做到濃而不死鹹。但可以讚賞佢嘅係,我飲完唔會覺得太過份地口渴,即係佢冇額外添加味精,都係用金華火腿熬製出嚟嘅高湯。至於麵方面,佢

至於麵方面,佢係用扁陽春麵,好明顯目的就係想掛湯。但好可惜中式湯往往都係比較稀,唔似日本嘅豬骨醬油湯底、麵豉湯底、咖喱湯底較杰身,所以中式湯好難掛麵。因為今晚嘅湯底係純膏湯,就出現呢個問題,所以每一啖麵入口,我只感覺到麵還麵,湯還湯,係貌合神離嘅。

今晚嘅52個月風乾火腿加埋佢今濃鹹嘅高湯,相信身體攝取咗非常大量嘅鈉,係一餐高納晚餐,之後都係少吃為妙,以免血壓飆升。