2019-08-22 63 瀏覽
第一次食天天海南雞飯,現在搞到天天都想食....真系零舍不同,雞肉嫩滑無比,需要分享一下。話說呢間分店開在九龍圓方,感覺好高檔,有少少神秘feel,坐定之後望下四周,環境很有中式特色,典雅時尚。餐牌系整成雜誌的設計,親和力十足。我地點左期待已久的海南雞飯例牌,色香味俱全,實在吸引!三種醬料,我最愛系豉油膏,濃厚的甜味豉油令雞肉更上一層樓。雞肉嫩滑細緻,完全冇渣,雞皮薄滑,同雞肉很容易分開。雞油石鍋飯,熱辣辣新鮮上枱,米飯泛著淡淡雞油香,非常惹味。另外都點左海膽豆腐,豆腐滑溜,海膽用料不俗,仲要熱辣辣熱住食用,保留了海膽豆腐汁最香滑的口感。飯後點一杯百香果茶,回味無窮!

餐牌系整成雜誌的設計,親和力十足。

雞肉嫩滑細緻,完全冇渣,雞皮薄滑,同雞肉很容易分開。

雞油石鍋飯,熱辣辣新鮮上枱,米飯泛著淡淡雞油香,非常惹味。

飯後點一杯百香果茶,回味無窮!
2019-08-19
  • 天天石鍋雞飯
  • 天天海南雞
2019-08-20 93 瀏覽
圓方是一個我很少去的地方。 今天約了三個朋友專誠嚟試呢間天天海南雞飯。新加坡很出名的飯店。但我從來都未去過星加坡。只可以喺香港試 依家名店。 侍應 很好給了一間小房間給我們。寬敞又舒適。我們叫了套餐有 麻辣花甲。骨香倉魚。當然少不了一個鎮店之寶海南雞飯。 另一個套餐有海膽豆腐。墨魚小炒再加海南雞飯。加上四杯特飲。 我最喜歡哪個骨香倉魚。真係炸到骨都脆埋。可以連骨都食埋。 麻辣花甲都唔錯。另外那個海膽豆腐就偏淡咗少少。墨魚小炒都好味。 特飲都唔錯。 重頭戲當然是那個海南雞飯啦。去骨的海南雞嫩滑無比。加 特製 醬汁簡直一試難忘。油飯 由一個小石鍋 盛 上keep到溫度。 油飯 芳香 無比。是我喺香港食過最好味的海南雞飯。 吃完了再慢慢欣賞他的格局。餐廳佈置清雅有氣氛。乾淨整潔。是一間我十分喜愛的餐廳。 我簡直愛上了他。 以後當然要經常幫襯啦!

真係炸到骨都脆埋。可以連骨都食埋。 麻辣花甲都唔錯。

另外那個海膽豆腐就偏淡咗少少。

墨魚小炒都好味。

特飲都唔錯。 重頭戲當然是那個海南雞飯啦。

2019-08-19 865 瀏覽
今日係8.18, 係香港人,都知道今日係乜嘢日子。今日天氣唔好落好大雨,由北角起步完成後真係非常之攰,下半身又濕晒。所以夜晚都要食返餐好嘅,獎勵下自己,辛苦左大半日。在香港站上車搭一個站,就去到九龍站,非常方便。去到圓方,搵啲嘢食先,見到一間星加坡嘅海南雞飯,之前銅鑼灣都有一間分店,都幾多人排隊㗎。。。今晚唔算多人,我哋就攞飛排隊。都好快,等左10分鐘左右就有位。又係時候叫嘢食, 睇吓今晚食乜先!海南雞飯必叫,我哋也叫咗蒜泥黑豚,然後再叫一個水煮和牛,兩杯飲品。蒜泥黑豚好彩,個辣汁係分開上,因為我食唔到辣,我唔點汁食,個汁唯有俾老公食晒。豚肉係薄切,包住青瓜條。凍食。老公話個汁辣得來,真係幾好食。水煮和牛呢個執我食到啦!雖然係水煮系列,但係佢唔算好辣,只係微辣。平時我都食唔到水煮嘅嘢,今日係第一次食,好開心😃講返個和牛,煮得非常入味,而且加上係薄切,送飯一流!海南雞來了!呢個係例牌,兩個人食剛剛好!佢哋嘅雞真係好滑,而且雞胸肉一啲都唔鞋,再加上個石窩蔥油飯,個飯一啲都唔油膩,可能太肚餓,好快就食哂😂南洋咖啡超級果茶老公對杯咖啡讚口不絕, 佢話同星加坡飲嘅一模一樣。至於我杯果茶,非常清新

又係時候叫嘢食, 睇吓今晚食乜先!

蒜泥黑豚
豚肉係薄切,包住青瓜條。凍食。
老公話個汁辣得來,真係幾好食。

水煮和牛

講返個和牛,煮得非常入味,而且加上係薄切,送飯一流!

海南雞來了!呢個係例牌,兩個人食剛剛好!

南洋咖啡
超級果茶

老公對杯咖啡讚口不絕, 佢話同星加坡飲嘅一模一樣。
至於我杯果茶,非常清新,而且裏面又有好多生果,例如蘋果,青蘋果,橙,仲有好大塊西柚!

果然係米芝蓮推介,我記得上次去新加坡,天天海南雞唔算係一間好大嘅餐廳,但佢地在香港開業,都做到同星加坡一樣嘅風味。香港嘅天天海南雞飯仲多咗其他好多元素,所以係值得一試嘅餐廳!

2019-08-18
10 分鐘 (堂食)
  • 海南雞飯
  • 天天石鍋雞飯
  • 天天海南雞飯
2019-08-18 73 瀏覽
看完戲後,就在圓方附近搵食,行過見到這間米芝蓮的海南雞飯,又不用排隊,就來試吓。因只得兩個人,便叫了少許食物作晚餐,圓方這個商場不是太好行,但免費車場可拍長時間,看完戲後再吃晚飯亦足夠時間,真係不錯。當然要吃招牌菜海南雞配雞油飯,跟住叫了海膽豆腐和炒聖子,再叫了兩杯花茶,一杯洛神花茶一杯香梨茶。兩個人的晚餐剛剛好。先來炒聖子,伴上手大量大蒜及芫荽,聖子肉好新鮮嫰滑,肉質非常爽口,配上特製醬汁好美味。海膽豆腐,有少許海膽湯,有10分好味,豆腐好滑溜。最後海南雞飯,雞肉一啲都不鞋,10分滑,雞是去骨雞肉,配上醬汁嘩好好味,當然雞有飯梗係更好味啦。
海膽豆腐,有少許海膽湯,有10分好味,豆腐好滑溜。

2019-08-16 596 瀏覽
來到圓方這裡 逛逛發現這家就去試試就取號等位去食 等了大幾十五分鐘🤔桌子挻漂亮的顏色 用來拍照效果不錯~·魚子雙燻 HKD$68 這個是個挻開胃的餐前小食 打開蓋很治癒🤭看著被煙燻過的食物慢慢散發煙霧及香味未食已經流口水了 魚子與三文魚味道很配合還有流心蛋在底下 整個一齊食感到雙重滋味·天天海南雞飯 HKD$158 這個是店家招牌菜 雞皮挻薄身肉質鮮嫰口感而且份量也不算少 配合雞油飯食是生色不少飯質不太油膩 口感挻煙韌 還用石鍋裝著保溫·四角肉沫 HKD$98 四角豆就食得多了 拍扁過後使其菜式更為入味微微的辣味肉碎 增加香味 拌飯絕對是一流起初以為只有大排檔才會有鑊氣好味道但試過之後發現 這店的味道也不錯挻好味道·沙嗲串串 HKD$128 有豬/牛/雞各兩串 配合沙嗲汁增加其香味因應自己的口味而加減 要趁熱食才行🤭🤭·五十年代南洋咖啡 HKD$28咖啡味很香濃🥳 另外放奶的比例剛剛好不會飲到奶味比咖啡味重🤭 口感不錯的·百香茉莉 HKD$38 這是去冰版本 百香果味道比茉莉略重一點 味道不會太酸挻配合 是一個挻解渴的飲品這頓飯的CP值挻不錯 價錢是中等價位🤔而環境是挻涼快的 只是等位

來到圓方這裡 逛逛發現這家就去試試
就取號等位去食 等了大幾十五分鐘🤔
桌子挻漂亮的顏色 用來拍照效果不錯~

·魚子雙燻 HKD$68

這頓飯的CP值挻不錯 價錢是中等價位🤔
而環境是挻涼快的 只是等位時會熱一點
因為太近出入口了 是商場的設計不好的原因

2019-08-11
10 分鐘 (堂食)
2019-08-13 87 瀏覽
假日帶了姨甥女外出遊玩,所以6點鐘就到了新加坡過江龍天天海南雞排隊。 由於是米芝蓮推介,人氣旺盛,等了大約半小時終於可以入座。天天海南雞雞肉新鮮嫩滑,配上黑豉油、蒜蓉和辣汁共三種獨特醬料,每一款都有不同風味,滋味無窮。水煮和牛和牛肉質嫩滑,和充滿四川風味的香辣味道非常合拍,配料還有芋絲、平菇、青瓜,全部都泡在微熱的辣湯內,非常入味。天天石窩雞飯(2-3人)點了海南雞怎能少了雞油飯呢? 這裏的雞油飯不跟餐,要另外點。上桌時已聞到油香,蒜香味濃,粒粒分明。店員還贈送了兩碗豆腐花給我們品嘗,豆腐花豆味香濃不甜膩,滑不溜口,而且味道天然。

天天海南雞

水煮和牛

天天石窩雞飯(2-3人)

2019-08-06 775 瀏覽
今日與一位新同事在圓方吃午飯,順便傾下工事,想找一個環境舒服的餐廳,想起之前在銅鑼灣品嚐過的天天海南雞,所以來看看。午市套餐選擇都不少,可以揀選不同的主食,也可以自選加配小食、甜品飲品等等,價錢相當合理。雞汁雙寶雙寶是雞腎同雞肝,即是香港人俗稱的雞膶,雞腎彈牙爽脆,雞膶嫩滑,入口軟身軟綿又甘香,小食一絕。天天海南雞飯當然必試她的海南雞、雞湯和加油飯。雞肉香軟嫩滑,雞皮爽滑而不油膩。雞湯是完全沒有味精,甘甜味美,食材是真材實料的,絕不取巧。精粹當然在於油飯,閃亮的油飯泛著油光,粒粒分明,入口並不油膩,怪不得是鎮店之寶。老街坊黑磨豉筋腩麵新同事不愛吃鍾意食飯,所以就叫左個麵,磨豉醬香氣四溢,牛筋通透軟腍,簡直入口即溶。以磨豉醬炆過既牛腩爽滑不黏牙,亦保持肉汁,加上麵質彈無鹼水味,一次過於齒間感受各種爽彈口感,越食越爽。總體而言,空間感十足,環境裝潢舒適整清潔,燈光柔和簡潔,食物質素相當。實在是同事吃飯傾天的好選擇。

雞汁雙寶

天天海南雞飯
當然必試她的海南雞、雞湯和加油飯。
雞肉香軟嫩滑,雞皮爽滑而不油膩。
雞湯是完全沒有味精,甘甜味美,食材是真材實料的,絕不取巧。

老街坊黑磨豉筋腩麵

2019-08-04 73 瀏覽
嚟圓方睇戲,見有米芝連天天海南雞,唔駛煩諗食乜。一直以為好似新加坡本店咁食碟頭飯,點知雞同飯要分開叫,都算!!11:35落單,等左半個鐘先有得食。雞嘅味道唔係難食,但唔算好食,食得落口嗰隻囉!湯品雖然味淡,但尚可接受,不過分量超少。我哋兩個人嗌2-3人嘅飯先夠。唔好信佢兩個人叫1-2人分量。總括言而個人覺得大食代嘅三巡好食啲。另外冇服務可言,唔好期望好大。但喺圓方呢啲高級商場開鋪,咁嘅服務態度係完全唔掂。
2019-08-02 81 瀏覽
跟好朋友的約會 選來這家米芝蓮新加坡聞名餐廳聊天吃飯環境很舒服 是能好好聚餐聊天的地方餐具很美 碟子一秒喜歡 旁邊是雜誌式的餐牌 很吸睛!頁面太多 就只留了點記錄究竟2個女生能吃多少? 上圖!2個凍盤一下了就上桌了。。 三寶酒味好香很濃是真的~ 天天海南雞我想是必點的吧 例的份量2人吃有點多二人份的油飯 我們2個女生未免大了點 必需襯熱食 肥肥會由透明變白色哦 XD 羊味很濃 介意的要三思哦欖菜四角豆 吃這豆要花點牙力!總結 環境不錯 是很舒服,但食物一般 有點貴 給大家作參考~
跟好朋友的約會 選來這家米芝蓮新加坡聞名餐廳聊天吃飯

環境很舒服 是能好好聚餐聊天的地方

餐具很美 碟子一秒喜歡 旁邊是雜誌式的餐牌 很吸睛!

頁面太多 就只留了點記錄

究竟2個女生能吃多少?
上圖!
酒糟三寶
天天海南雞例
2個凍盤一下了就上桌了。。
三寶酒味好香很濃是真的~
天天海南雞我想是必點的吧
例的份量2人吃有點多

天天石窩雞飯二人份
二人份的油飯 我們2個女生未免大了點

嗽沙脆腩

四角肉沫

欖菜四角豆 吃這豆要花點牙力!

2019-08-02
40 分鐘 (堂食)
天天石窩雞飯二人份
2019-07-23 93 瀏覽
One of the well-known restaurants from Singapore is definitely Tintin Hainanese Chicken rice! The lunch set has changed recently with more small dishes and food! Previously there’s no egg, no small dishes, only chicken rice and soup and drink. The egg was good and the small dishes were nice too.One of the best thing here is not the chicken, but the Meiluk drink!!! Must order item !!The chicken rice is above average but i think the most amazing food/drink here is the Meiluk

2019-07-22
  • 讓燻蛋飛
2019-07-17 992 瀏覽
每次經過銅鑼灣"天天海南雞飯"都大排長龍, 絕對係長期既人氣之店, 馳名既海南雞好食得街知巷聞, 食過一次, 令人回味無窮!今日同朋友係Elements shopping, 發現原來呢度都有分店, 朋友未試過, 就一於同佢去食返餐!店內裝修跟銅鑼灣分店同樣富有新加坡風味, 設部分卡位, 平日晚全場已經爆滿, 很有人氣!【松露蝦多士】 HK$108多士唔會過油, 蝦黏附住面層, 中間除左夾住松露之外, 仲有唔少墨魚粒, 松露香配上鮮甜爽口既蝦同粒粒墨魚, 層次豐富, 味道很正!! 足料!【騰雲駕霧】 HK$108賣相很吸晴, 下層有乾冰煙霧增加賣相吸引度, 其實呢道菜係平時中式酒樓食開既咕嚕肉, 以黑豚肉沾上脆漿炸, 炸皮完全吸左酸酸甜甜醬汁, 非常惹味開胃! 肉質比較札實, 但KEEP到肉汁唔會好乾。【小炒之皇】 HK$98蝦乾有咬口感, 鹹鹹地又甜甜地, 加上韭菜, 很有穫氣!【海南雞】 HK$158黎到必點當然係海南雞! 海南雞已被去骨, 每件雞件都沒有肥油層連帶, 只有薄薄淡黃色既雞皮, 肉質超級嫩滑, 淋上杰杰地帶少少鹹既秘製醬汁, 令雞件入口更加滑, 配上三款醬汁包括: 新加

【松露蝦多士】 HK$108

松露蝦多士

【騰雲駕霧】 HK$108
騰雲駕霧

【小炒之皇】 HK$98
蝦乾有咬口感, 鹹鹹地又甜甜地, 加上韭菜, 很有穫氣!
小炒之皇

【海南雞】 HK$158
黎到必點當然係海南雞! 海南雞已被去骨, 每件雞件都沒有肥油層連帶, 只有薄薄淡黃色既雞皮, 肉質超級嫩滑, 淋上杰杰地帶少少鹹既秘製醬汁, 令雞件入口更加滑, 配上三款醬汁包括: 新加坡黑豉油,薑蓉、秘製辣醬, 味道更加提升!

【石鍋雞飯】 HK$48
個飯以石鍋盛載, keep到溫度, 但不至於去到脆卜卜既飯焦~ 飯有微微雞油香, 粒粒分明得黎帶些少乾身實淨口感, 唔會太油~
海南雞

【超級果茶】HK$42
少少甜帶微酸, 味道清新, 有唔少款既生果, 但唔會浸到有澀味。
2019-07-15
5 分鐘 (堂食)
松露蝦多士
騰雲駕霧
小炒之皇
海南雞
2019-07-16 104 瀏覽
路经天天海南鸡饭,久仰大名,所以就入左去食。天天海南鸡饭$148 - 海南鸡好鲜嫩,海南雞好鮮嫩,見到餐紙上面提到佢的雞用姜,蒜,冰糖,鹽調製嘅湯內將雞反復煮三次, 期間仲不斷淋湯,確保每隻雞嘅熟度均勻,雞煮熟後用冰塊冰鎮一個鐘左右,令到雞皮滑溜,同時保留雞嘅骨膠原。再加埋佢的秘制辣酱同埋黑酱油10分惹味。天天海南鸡油饭$ 48一定要叫呢个饭,油飯味道好香,如果冻左可以叫侍应煮返热。盐砖和牛 $158 - 和牛好juicy,肉汁鲜嫩,外脆内软。鸳鸯菜花🥦$88- 菜花煮到啱啱好,配上特制酱汁,好味松露虾多士 $108 - 多士十分脆,只虾好大只,配上佢的黑松露酱好好味。仲叫左超级水果茶同埋蜜桃爆柠。
路经天天海南鸡饭,久仰大名,所以就入左去食。

鸳鸯菜花🥦$88- 菜花煮到啱啱好,配上特制酱汁,好味

仲叫左超级水果茶同埋蜜桃爆柠。

2019-07-15 120 瀏覽
今日難得跳出奧運去到九龍站Elements食lunch,好多餐廳都迫爆人所以我同同事就揀咗呢一間等,等咗大概四個字到就入咗去,都唔算好慢🤔見到menu上面有好多款飯或者麵選擇我就揀咗比較平嘅”超好面’黎食😃當我同啲同事叫嘢食嘅時候個侍應同我地講原來呢一啲飯/麵係要配小菜或者甜品/飲品(或者兩樣),原來我哋睇漏左個Menu右上角有寫明要點樣配搭🤣由於我哋有6個人食,所以我哋三個人叫咗小食(雞肉,鳳爪同埋芽菜),三個人叫咗咖椰多士😋 因為咖椰多士每份有兩塊所以啱啱好夠六個人分!講返呢個’超好面’先!原來個麵會另上一種好似辣椒醬嘅sauce,點下點下嚟食都幾過引😆而且配料超多:有豬肉,炸雲呑,普通雲呑同埋溏心蛋!全部都好有口感同入味😋😋食完呢個已經超飽!最後嚟到我好期待嘅:咖椰多士!😍😍😍因為實在太耐冇食過~見到除咗個多士之外仲多咗隻雞蛋,原來佢係半熟,傳統食法係要將隻半熟雞蛋搞爛,然後將塊多士點嚟食...令我學多咗野!不過我自己覺得就咁食塊多士已經好好食!有滿滿嘅椰子醬真係好甜好滿足🥺❤️整體嚟講,簡直係一流!👍🏼👍🏼👍🏼

整體嚟講,簡直係一流!👍🏼👍🏼👍🏼

超好麵
2019-06-14
20 分鐘 (堂食)
午餐
超好麵
2019-07-15 144 瀏覽
喜歡吃海南雞飯的我,我回到港,知道圆方有間天天海南雞飯,是星加坡過江龍,非常有名氣。餐牌主要分為小食、湯類、肉類、海鮮和蔬菜等,另有特色飲品,適合各口味人士。標榜跟足總店做法的海南雞,雞皮爽薄無肥膏,雞肉軟腍嫩滑,已去骨,咬落啖啖肉,另有三款醬汁付上,分別有稠身的新加坡黑豉油,薑蓉及秘製辣醬,而秘製辣醬配方不外傳,味道酸甜帶點辣,還有清新的檸香,很惹味。這裏雞油飯做到粒粒分明,雞油味也香,套餐包括油菜一碟及清湯一碗。另加了一杯蔗梨薏茶,在這炎熱的天氣確是透心涼,茶味比較濃蓋過薏米的味道。

2019-07-10
差不多2年沒到過新加坡旅遊,有點懷念天天海南雞飯,特意前去Elements 的天天海南雞飯吃午餐~餐廳環境比起新加坡的熟食市場好得超多,闊落的卡座配以深色系為主調的裝潢,感覺很時尚!!午市套餐的主食定價由$72-108,可額外加配小食/ 餐飲,組成豐富的午餐~天天海南雞飯 ($80) 賣相討好的天天海南雞飯,雞肉份量相當多,雞肉相當嫩滑,配上油香滿溢的油飯,而且很有嚼勁,水準比得上新加坡的總店!!青瓜蜇頭 ($48) 冰凍又爽脆的青瓜蜇頭,調味得宜,不會過鹹,作為小食剛剛好~蒜香豆腐 ($38) 金黃香脆的蒜香豆腐,炸粉很薄,豆腐相當嫩滑,頗有水準. 芝芝芒芒/ 芝芝莓莓 ($42) 用上喜馬拉雅山岩鹽以及北海道3.6牛乳製成的奶蓋茶,芝士味香濃亦有淡淡的鹹味,配上香甜的芒果/ 酸甜的草莓,兩杯都各有特色~不用飛到新加坡都能吃到正宗的天天海南雞飯,難怪平日午市都有不少慕名而來的食客啦~尖沙咀柯士甸道西1號圓方1樓1050A號舖31082182

天天海南雞飯 ($80)

青瓜蜇頭 ($48)
冰凍又爽脆的青瓜蜇頭,調味得宜,不會過鹹,作為小食剛剛好~

蒜香豆腐 ($38)
金黃香脆的蒜香豆腐,炸粉很薄,豆腐相當嫩滑,頗有水準.

芝芝芒芒/ 芝芝莓莓 ($42)

尖沙咀柯士甸道西1號圓方1樓1050A號舖