2023-10-16 1116 瀏覽
前排聽講有間新嘅居酒屋喺觀塘開幕,所以就帶埋朋友去試吓,感受吓日本風情🇯🇵一搭lift上到去見到門口裝修好靚,用嚟打卡一流呀✌🏻隨咗門口靚之外入面啲裝修都好有特色,唔講仲以為去咗日本🇯🇵雪櫃入面有好多酒,店員都十分熱情喺度介紹😚依家做緊晚市優惠,晚市季節清酒首輪免費🤗飲住酒傾計都幾有Feel🤗野食方面都幾多選擇,我地決定叫兩個鍋飯同一個烏冬再加啲小食😇我地首先叫咗個松葉蟹石鍋飯,一送到嚟嗰陣已經覺得個賣相好靚好吸引🥳佢用石鍋裝住所以係熱辣辣嘅,石鍋加熱之後底部嘅米飯會變得金黃酥脆好似煲仔飯咁😎佢啲蟹肉同埋放咗喺蟹殼上面,可以根據自己鐘意嘅食飯去食,我哋就選擇同個飯撈埋一齊再分😌撈完啲飯吸收曬松葉蟹鮮甜嘅汁,每一啖都充滿住濃郁嘅海鮮風味,加埋蟹籽同紫菜簡直係畫龍點睛🤪另一個餸我哋揀咗照燒鰻魚石鍋🍚上面啲鰻魚燒到好香,成道菜好有色彩同層次感🥰醬汁濃郁而香甜,完美咁融入咗鰻魚嘅肉質入面,每一啖都可以感受到醬汁嘅滋味😋鰻魚份量超多,食到最後都仲有😂之後我哋叫咗個牛舌👅直頭係我食過最好味嘅牛舌,如果可以多多舊同朋友平分就好🥹最後叫咗個牛肉烏冬,送過嚟嗰陣望到啲牛肉內裏透紅咁個湯飲落去清清哋咁好健
一搭lift上到去見到門口裝修好靚,用嚟打卡一流呀✌🏻
隨咗門口靚之外入面啲裝修都好有特色,唔講仲以為去咗日本🇯🇵
雪櫃入面有好多酒,店員都十分熱情喺度介紹😚
依家做緊晚市優惠,晚市季節清酒首輪免費🤗
飲住酒傾計都幾有Feel🤗
另一個餸我哋揀咗照燒鰻魚石鍋🍚
上面啲鰻魚燒到好香,成道菜好有色彩同層次感🥰
照燒鰻魚石鍋飯
鰻魚份量超多,食到最後都仲有😂
牛舌
之後我哋叫咗個牛舌👅
直頭係我食過最好味嘅牛舌,如果可以多多舊同朋友平分就好🥹
牛肉烏冬
最後叫咗個牛肉烏冬,送過嚟嗰陣望到啲牛肉內裏透紅咁
個湯飲落去清清哋咁好健康,係滿足嘅味道👅
建議一大班朋友去chill吓應該幾正😙
地址:觀塘駿業街44號銀八7樓
2023-10-10
牛舌
牛肉烏冬
!!!
2023-10-16 85 瀏覽
觀塘美食攻略2023新店開幕好介紹 午餐優惠高水準日本菜餐廳 仲有鐵板燒食午市供應各式定食,鐵板燒套餐可加錢追加各類食品,如鵝肝,多士,升級套餐,有沙律,前菜,湯,加10蚊有埋甜品我地今日食左一份鐵板燒套餐水準非常出色,份量都十分滿足煎大蝦,蝦肉鮮爽甜,醬汁鮮味加錢套餐沙律好食,麵豉湯夠濃!仲有2款配菜,但就無咩存在感有牛肉薄燒或牛扒,當然食牛扒份量足,5成熟,味濃肉鮮嫩滑可口甜品大家都係一份焦糖多士配練奶~出奇地好食,如果配多球雪糕一流跟餐仲有炒飯牛肉碎炒飯爽身帶微焦香氣我既日本吉列豬扒餐,用上日本黑豚,厚嫩肉多汁,一絕!評分8/10消費$450#大金酒場 觀塘駿業街44號銀八7樓7/F, GINZ 8, 44 Tsun Yip Street, Kwun Tong
觀塘美食攻略2023
新店開幕好介紹 午餐優惠
高水準日本菜餐廳 仲有鐵板燒食
午市供應各式定食,鐵板燒套餐

我地今日食左一份鐵板燒套餐
水準非常出色,份量都十分滿足
煎大蝦,蝦肉鮮爽甜,醬汁鮮味
加錢套餐沙律好食,麵豉湯夠濃!
仲有2款配菜,但就無咩存在感

有牛肉薄燒或牛扒,當然食牛扒
份量足,5成熟,味濃肉鮮嫩滑可口
甜品大家都係一份焦糖多士配練奶~
出奇地好食,如果配多球雪糕一流
跟餐仲有炒飯牛肉碎炒飯爽身帶微焦香氣

我既日本吉列豬扒餐,用上日本黑豚,厚嫩肉多汁,一絕!
評分8/10
消費$450
#大金酒場
觀塘駿業街44號銀八7樓
2023-10-14 177 瀏覽
香港足球代表隊在今屆杭州亞運男子足球賽打入4強,創史上最佳成績。前晚港足再次報捷,於香港大球場舉行的世界盃亞洲區外圍賽首圈中先拔頭籌,以4:0大勝不丹隊,帶優勢進入次回合,在港足球迷陪伴下開創歷史新一頁,實在可喜可賀,值得慶祝一番!位於觀塘 銀八 Ginz 8 的「大金酒場」是一間新開業的日本餐廳,不但匯集居酒屋、鐵板燒、壽司屋元素,提供多元化的和食、壽司、串燒等食物選項,酒櫃中更擺放着超過300款日式清酒,非常適合親朋好友歡聚,甚至是舉辦派對聯誼活動,製造開心時光與回憶!環境:✨店內裝潢設計主要走親民的日本居酒屋路線,牆上貼着各式各樣的海報,飄着濃厚日本味;天花更懸掛着一張張日元紙幣,趣味十足,隨處都看見店家的小心思,氣氛輕鬆舒適。✨地方寬敞,場地設計富彈性,能同時容納多位客人,亦設有壽司和串燒吧台,能近距離欣賞師傅手藝;另提供獨立鐵板燒包廂服務。服務:✨當天午市人流多,職員態度友善有禮,服務到位,用餐時間令人滿意。食物:🐟 大金刺身盛り合わせ九品 ($588)✨超大盤且新鮮!包括筆者超愛的柔潤粉嫩大拖、軟綿滑溜的牡丹蝦、鮮美的海膽、清甜的帶子、淡麗的深海池魚、滑口的魷魚、肥美的三文

環境:

服務:

食物:
🐟 大金刺身盛り合わせ九品 ($588)

✨超大盤且新鮮!包括筆者超愛的柔潤粉嫩大拖、軟綿滑溜的牡丹蝦、鮮美的海膽、清甜的帶子、淡麗的深海池魚、滑口的魷魚、肥美的三文魚、帶鹹香的三文魚子及油甘魚。

🌿 松葉蟹水雲酢物 ($98)

✨特以矜貴的松葉蟹入饌,師傅早已很貼心地拆肉,加入滑口的水雲,味道酸甜清爽,開胃解膩。

🥘 鍋燒比目魚

✨嫩滑的比目魚,味道帶魚油香,浸淫在壽喜燒洋蔥汁中,表現平穩。

🍢 炭火燒三品

✨雞翼 ($35):雞翼外表金黃帶脆感,肉質軟而爽,沒有雪味,富鹹勁。
✨味噌雞胸 ($35):纖維較粗但軟腍,跟味噌味道很搭。
✨粟米 ($18):清甜,配上牛油一定不會錯。

🐮 鹽板美國厚燒牛 (348)

✨賣相獨特,放在正燃燒的鹽板上,儀式感十足!
✨牛肉粒擁有均勻油花,口感軟嫩及細緻, 即使燒至表面呈現金黃色的微焦感,依然油而不膩。

🐔 雞白湯 ($48)
✨餐廳自家熬煮的成品,味道醇厚鮮甜,感覺像進化版的拉麵湯底,蠻好喝。

🥣 櫻花蝦釜飯 ($228)

✨靈感來自港底煲仔飯,加入櫻花蝦、三文魚子等等,具海洋氣息,暖心又暖胃。

🫘 燒年糕伴紅豆蓉 ($68)

✨漲鼓鼓的厚燒年糕富米香,伴上微甜的紅豆蓉,不會顯得太甜膩。
午餐
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🌸 𝑬𝒎𝒃𝒓𝒂𝒄𝒊𝒏𝒈 𝑬𝒔𝒔𝒆𝒏𝒄𝒆 𝒐𝒇 𝑱𝒂𝒑𝒂𝒏𝒆𝒔𝒆 𝑪𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 @ 🌟 大金酒場《👽食神大媽食日本菜》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:松葉蟹水雲酢物 HKD 98大金刺身盛合九品 HKD 588鹽板美國產厚燒牛肉 HKD 348鍋燒比目魚 HKD 158燒雞翼 HKD 35燒雞胸 HKD 35燒粟米 HKD 18雞白湯 HKD 48櫻花蝦釜飯 HKD 228燒年糕伴紅豆蓉 HKD 68.🇯🇵 朋友仔喺呢一區返工,帶大媽去咗呢一間新開嘅寶藏日料餐廳,裝潢好有地道日式居酒屋嘅氣氛,仲要中午時段供應好多款價錢好吸引嘅午市定食套餐。餐牌非常之豐富,集齊鐵板燒、壽司、居酒屋、串燒,啱晒想試新嘢,又有選擇困難症嘅朋友仔,可以一次過滿足幾個願望。仲唔止啊,呢度有超過300款嘅酒類,不論係清酒定係其他酒品都有,酒櫃陳設琳瑯滿目,鍾意放工或者放假同朋友仔嚟一齊摸吓酒杯底嘅一定不容錯過!.🦀 首先作為開胃菜,揀咗呢款「松葉蟹水雲物」。好精緻嘅擺盤,一啖滿滿嘅松葉蟹,再配上酸酸嘅水雲酢,好清新。.🍣 跟住就係推介餐目「大金刺身盛合九品」,顧名思
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
雞白湯 HKD 48
櫻花蝦釜飯 HKD 228
燒年糕伴紅豆蓉 HKD 68

松葉蟹水雲酢物

🍣 跟住就係推介餐目「大金刺身盛合九品」,顧名思義,就係有齊九款精選刺身,包括:海膽、三文魚、三文魚籽、帆立貝、拖羅、縞鰺、甘鯛、赤蝦同油甘魚。每一樣食材都好新鮮肥美,質素絕對一流。

大金刺身盛合九品

🐟 另外就係「鍋燒比目魚」,呢個鍋物,非常之鮮味!非常濃郁嘅味噌湯底,配上超級多嘅熟洋蔥,再以新鮮蛤蜊以及比目魚入湯,配搭一流。魚肉厚身,肉質鮮嫩,令人回味無窮。

鍋燒比目魚

🔥 嚟到類似居酒屋嘅日式餐廳,咁當然要試吓串燒啦,所以呢就叫咗幾款,燒雞翼、燒雞胸,同燒粟米。全部燒得恰到好處,肉質保持嫩滑,火候十足,有炭燒嘅烙印特別吸引。

🥩 呢度最特色嘅鐵板燒美食,揀咗呢款「鹽板美國產厚燒牛肉」,原因係因為「鹽板」呢兩個字,好好奇係咩意思。原來呢就係師傅將口切嘅牛扒燒好之後,會放上一整塊喜馬拉雅岩鹽板上面再上台。所以一嚟外觀好吸引之餘,牛肉亦都保持原有風味,等客人可以自己決定需唔需要加鹽味,需要嘅話就自己喺個鹽板上面添加,非常別出心裁呢!

鹽板美國產厚燒牛肉

🍲 過場飲一碗「雞白湯」,宜家適逢入秋,暖身又暖心。有別於一般嘅日式湯品,呢一款湯底係非常之濃稠,同埋有大大件非常滑溜嘅雞肉,營養價值豐富。

雞白湯

🥘 本身想叫壽司,但係想食啲暖胃啲嘅嘢,所以就叫左「櫻花蝦釜飯」。佢係連埋石鍋一齊上枱,店員介紹話概念就好似港式煲仔飯,配上櫻花蝦以及三文魚子增加鮮味,飯底少許飯焦增加香氣。

櫻花蝦釜飯

🍡 食完成餐飯已經覺得好滿足,再叫多少少甜品作結,呢一款「燒年糕伴紅豆蓉」甜而不膩,燒年糕口感煙韌,好滿足。

燒年糕伴紅豆蓉

😌 呢間新開嘅餐廳坐位好舒服,餐牌好豐富,酒品更加係非常之多選擇,大家有機會記得嚟試吓。

📍 觀塘駿業街44號銀八7樓
鍋燒比目魚
鹽板美國產厚燒牛肉
雞白湯
2023-10-13 114 瀏覽
說真的, 觀塘近來真的多了不少不錯的精緻餐廳, 最近新開了間, 眼見不錯所以就拉了附近讀書的朋友去吃。餐廳環境非常好, 燒物的廚房是開放式, 相當開揚明亮, 坐下感覺很舒服。叫了 香住鶴柚子酒, 柚子味很香濃, 清酒的後勁是入口才漸漸溢出, 感覺很不錯。雞皮, 燒得相當香脆, 咬下口感十足。牛舌, 火喉控制得很好, 而且牛的味道相當香濃, 油香十足。雞翼, 燒得很香口, 肉汁仍保留著, 很惹味。免治雞肉棒, 炸得很香口, 配著日本蛋混醬油, 超好吃。甲殼羅配脆脆, 蟹肉蟹膏配起來相當香濃, 配上餅脆非常的搭。吞拿魚脆脆, 將吞拿魚蓉抹上脆脆, 既有魚香味口感又爽脆, 新式滋味, 比想像更好吃, 挺推介的。這間新店整體很不錯, 坐得舒適, 很適合一班朋友來聚餐, 而且有飯有燒物選擇, 款式也很多, 大可來試試!
雞皮, 燒得相當香脆, 咬下口感十足。
雞翼, 燒得很香口, 肉汁仍保留著, 很惹味。
免治雞肉棒, 炸得很香口, 配著日本蛋混醬油, 超好吃。
2023-10-13 87 瀏覽
新開嘅✨大金酒場✨結合鐵板燒、居酒屋、串燒、壽司吧,仲提供超過300款日本清酒。好適合情侶約會或者朋友、家庭聚會。✨松葉蟹水雲酢物松葉蟹肉味道清甜,配酸味嘅水雲酢物感覺好清爽,特別啱熱天食。✨大金刺身盛合九品刺身嘅選擇喺居酒屋嚟講好豐富。👩🏻特別鐘意爽脆肥美嘅油甘魚。拖羅充滿油香好邪惡。✨鍋燒比目魚比目魚肥美嫩滑,微微嘅油香配類似壽喜燒汁嘅甜味湯底味道好夾。✨炭火燒三品雞翼,雞胸,粟米雞翼燒得焦脆,肉質好嫩滑。雞胸肉質相對結實啲,配偏甜嘅味噌醬又幾有特色。粟米好甜好清新,仲燒到有少少焦香。✨鹽板美國厚燒牛牛扒預先切粒並燒到半熟,基本上蘸一蘸鹽板就食得。牛肉幾嫩而且完全冇筋。✨雞白湯濃厚鮮味而且都幾飽肚。✨櫻花蝦釜飯充滿櫻花蝦同三文魚子嘅鮮香鮮味。仲有嚟自櫻花蝦同飯焦嘅脆脆口感。✨燒年糕伴紅豆蓉年糕燒得外脆內軟,加埋香甜濕潤嘅紅豆蓉味道啱啱好。

✨松葉蟹水雲酢物

✨大金刺身盛合九品

✨鍋燒比目魚

✨炭火燒三品
雞翼,雞胸,粟米

✨鹽板美國厚燒牛

✨雞白湯
濃厚鮮味而且都幾飽肚。

✨櫻花蝦釜飯

✨燒年糕伴紅豆蓉
年糕燒得外脆內軟,加埋香甜濕潤嘅紅豆蓉味道啱啱好。

2023-10-12 170 瀏覽
觀塘新開左間居酒屋,Menu 幾多選擇前菜叫左松葉蟹水雲酢物,味道酸酸地幾開胃刺身叫左大金刺身盛合九品刺身好新鮮鮮甜,肉質好爽實尤其煙燻黑鯥魚好香,魚肉幾滑串燒係用炭火燒叫左燒雞翼、雞胸同粟米雞翼皮好得好香脆而唔燶,正燒粟米食落香甜熟食叫左鍋燒比目魚配左蜆同洋蔥煮湯底係甜甜地,魚肉幾滑鹽板美國厚燒牛賣相好搶眼啲牛粒放左係鹽磚上食個陣直接將啲牛肉搽落塊鹽磚另外叫左櫻花蝦釜飯同雞白湯個釜飯有少少似港式煲仔飯有飯焦底甜品叫左燒年糕伴紅豆蓉燒年糕表面烤到脆脆地,入面好軟淋整體食物質素唔錯,值得一試
觀塘新開左間居酒屋,Menu 幾多選擇
前菜叫左松葉蟹水雲酢物,味道酸酸地幾開胃
刺身叫左大金刺身盛合九品
刺身好新鮮鮮甜,肉質好爽實
尤其煙燻黑鯥魚好香,魚肉幾滑
串燒係用炭火燒
叫左燒雞翼、雞胸同粟米
雞翼皮好得好香脆而唔燶,正
燒粟米食落香甜
熟食叫左鍋燒比目魚
配左蜆同洋蔥煮
湯底係甜甜地,魚肉幾滑
鹽板美國厚燒牛賣相好搶眼
啲牛粒放左係鹽磚上
食個陣直接將啲牛肉搽落塊鹽磚
另外叫左櫻花蝦釜飯同雞白湯
個釜飯有少少似港式煲仔飯有飯焦底
甜品叫左燒年糕伴紅豆蓉
燒年糕表面烤到脆脆地,入面好軟淋
整體食物質素唔錯,值得一試
大金刺身盛盒九品
燒雞翼
2023-10-08
午餐
大金刺身盛盒九品
燒雞翼
2023-10-11 117 瀏覽
觀塘工業區有唔少隱世美食, 近年仲多咗新建大廈, 進駐了唔少高質餐廳, 由於跟港鐵站有段距離, 所以價錢相對平一d。今日就去咗駿業街呢間---大金酒場, 餐廳供應日本料理、omakase同埋鐵板燒。今日就同好姊妹先試試鐵板燒午市限定, 每位HK$188起就有交易, 抵食又飽肚。鐵板燒設一間獨立房間, 適合一大班人黎開PARTY, 很有私隱度。蟹肉沙律: 沙律菜清新爽脆, 蟹肉鮮甜, 配上甜酸醬汁, 非常開胃。比目魚配沙白比目魚煎得金黃微脆, 很有魚香, 連同粒粒飽滿嘅沙白放入洋葱湯中, 香甜可口。海老:師傅將蝦頭煎壓成得香脆可食用, 好香口, 海老肉質爽口彈牙, 加咗少少蝦膏醬調味, 甘甜味十足。米國牛薄燒:牛肉嫩滑多汁, 包住了香葱蒜片, 香口惹味, 伴碟嘅野菜同樣清甜多汁。炒飯:炒得粒粒分明, 香口乾身, 配料多。焦糖多士:煎得微脆, 加上練奶更為香甜。抹茶布丁:布丁超幼滑, 入口即化, 散發陣陣蛋甜味, 配上濃郁抹茶醬, 味道好MATCH。
蟹肉沙律:
沙律菜清新爽脆, 蟹肉鮮甜, 配上甜酸醬汁, 非常開胃。
比目魚配沙白
海老:
米國牛薄燒:
炒飯:
炒得粒粒分明, 香口乾身, 配料多。
焦糖多士:
煎得微脆, 加上練奶更為香甜。
抹茶布丁:
2023-09-24
2023-10-09 129 瀏覽
💡高質日本料理以前食過板神鐵板燒,一直對佢念念不忙,今次佢姊妹店新開張,當然要拜訪一下。餐廳以日本大酒場為概念,融合了不同的懷舊元素,所以裝修都好有日本居酒屋氛圍。食物仲好多元化,融合左鐵板燒、居酒屋、串燒和壽司等不同菜式,岩曬同朋友慢慢chill❤️前菜🍽松葉蟹水雲酢物🦀蟹肉鮮嫩多汁,搭配清爽的水雲酢,加埋酸酸甜甜的醬汁,口感絕佳,好開胃。🍽大金刺身盛合九品🐠呢個刺身好豐富,分別有 三文魚 、帶子、吞拿魚、赤蝦、拖羅等等,仲有好正的海膽及魚子。刺身新鮮得黎又肥美,油脂感好豐富。海膽鮮美濃郁,口感滑嫩,帶著淡淡的海水味🥰🍽鍋燒比目魚🐠比目魚肉質細嫩,入口即化,配上濃郁的鍋燒湯底,味道更加豐富。🍽炭火燒三品🐔燒雞翼 雞翼經過炭火烤製,外皮烤得香脆,內部肉質嫩滑多汁,而且仲好大隻。🐔燒雞胸 經過炭火燒烤,保持了肉質的嫩滑和水分,外面淋滿醬汁,甜甜地。而且切到細細粒,好方便食雞。🌽燒粟米 粟米外層表皮有微焦的香氣,內部保持了甜脆的口感。🍽鹽板美國厚燒🐂肉質鮮嫩多汁的美國牛排,搭配上熱騰騰的鹽板,牛味香濃。鹽板的獨特鹹味能夠提升牛排的風味,讓每一口都充滿豐富的滋味。🍽雞白湯🐔用上雞胸熬製而成,所
💡高質日本料理

🐔燒雞翼

🐔燒雞胸
雞。

🌽燒粟米
粟米外層表皮有微焦的香氣,內部保持了甜脆的口感。

🍽鹽板美國厚燒🐂

🍽雞白湯🐔
用上雞胸熬製而成,所以湯好濃稠,有營養價值。

🍽櫻花蝦釜飯🦐
係煮飯的過程中,加入了豐富的櫻花蝦,令到米飯充滿了濃郁的蝦香味。佢特別之處係好似煲仔飯咁,帶著點飯焦香。另外飯亦加入三文魚子,令到口感更豐富。

🍽燒年糕伴紅豆蓉
燒年糕外層酥脆,內部Q彈有嚼勁。搭配紅豆蓉,帶出豐富的甜味和滑順的口感。

剛好經過觀塘發現有新開的日式料理居酒屋,當然要去試看看!環境非常spacious很好坐而且食物超多選擇!😍✨松葉蟹水雲酢物非常清爽的前菜,酸酸甜甜很讚! ✨大金刺身盛合九品非常滿足的生魚片盛😍有鮭魚、鮭魚籽、牡丹蝦、油甘魚、大拖羅、干貝、海膽等,非常鮮甜😋✨鍋燒比目魚以日式甜醬油為主的湯底,配上洋蔥跟蛤蜊更提鮮,比目魚煎得很香魚肉很嫩~✨炭火燒三品:雞翼、雞胸、粟米炭燒的串燒香氣十足😋 雞翅皮香肉嫩、雞胸肉淋上味噌醬味道很讚、玉米也很香👍🏻✨鹽板美國厚燒牛肉牛肉顏色超漂亮,同樣也是燒得很香,把牛肉沾到鹽板上添加一點鹹味,肉味更香🐮✨雞白湯非常濃稠的雞湯,很香很甜,裏面還有滿滿的雞肉非常滋補😋✨櫻花蝦釜飯非常香的飯鋪上滿滿的櫻花蝦跟鮭魚籽,吃到最後還有飯焦😍😋✨燒年糕伴紅豆蓉脆脆的年糕表皮內餡非常Q,淋上黑蜜搭配紅豆蓉,很好的finish!

✨松葉蟹水雲酢物
非常清爽的前菜,酸酸甜甜很讚!

✨大金刺身盛合九品

✨鍋燒比目魚

✨炭火燒三品:雞翼、雞胸、粟米

✨鹽板美國厚燒牛肉

✨雞白湯
非常濃稠的雞湯,很香很甜,裏面還有滿滿的雞肉非常滋補😋

✨櫻花蝦釜飯
非常香的飯鋪上滿滿的櫻花蝦跟鮭魚籽,吃到最後還有飯焦😍😋

✨燒年糕伴紅豆蓉
今日去開觀塘做嘢,順便試一間新嘅餐廳😄👍🏻係食日式料理,餐廳由一入門口位去到餐廳每一個角落都係好靚嘅😍睇得出係花咗好多心機去佈置😎✨整體評分:6/10✨味道:6/10✨服務:8/10✨環境:8.5/10✨人均消費:~$750🔻松葉蟹水雲酢物 $98非常醒胃,松葉蟹配上酸酸甜甜既好似嗰啲柚子嘅口感👍🏻口感幾特別🔻大金刺身盛合九品 $588呢度一共有九款唔同食材嘅刺身,滿足曬你九個願望🥰分別有 三文魚 海膽 魚子 錭魚 吞拿魚 赤蝦等,非常豐富😄🔻鍋燒比目魚 (午市限定 感謝一人餐, 不可散叫)佢係好似係miso湯底煮成,同埋可能加咗好多洋蔥嘅關係,入口偏甜😎比目魚食落口都好軟淋🔻燒雞翼 $35/串利用炭火去燒,食落口係同一般燒雞翼嗰啲感覺係有啲唔同嘅,雞翼都係好大隻😎🔻燒雞胸 $35/串雞胸肉就係整到細細粒嘅,好方便入口,面頭淋滿咗miso汁🔻燒粟米 $18粟米非常香甜🌽份量都多嘅🔻鹽板美國厚燒 $348一粒粒美國牛,放咗喺鹽板上面,下面仲會有啲火微微燒住,佢嘅作用呢就係如果你覺得個牛唔夠濃味,可以拎住個牛喺個鹽板度hi幾下😍咁就會入味啲㗎喇🔻雞白湯 $48非常捉料,入面有雞胸煮製而成😏

✨整體評分:6/10
✨味道:6/10
✨服務:8/10
✨環境:8.5/10
✨人均消費:~$750

🔻松葉蟹水雲酢物 $98

🔻大金刺身盛合九品 $588

🔻鍋燒比目魚 (午市限定 感謝一人餐, 不可散叫)

🔻燒雞翼 $35/串

🔻燒雞胸 $35/串
雞胸肉就係整到細細粒嘅,好方便入口,面頭淋滿咗miso汁

🔻燒粟米 $18
粟米非常香甜🌽份量都多嘅

🔻鹽板美國厚燒 $348

🔻雞白湯 $48
非常捉料,入面有雞胸煮製而成😏個湯都偏濃稠

🔻櫻花蝦釜飯🥘 $228
佢係有啲似中式嘅煲仔飯咁樣,到底都係會有飯焦,表面係鋪滿咗好多櫻花蝦🦐

🔻燒年糕伴紅豆蓉 $68
年糕燒到外脆內軟,仲會淋上🍯同埋紅豆蓉配搭一齊進食

大金酒場——一個讓人富和風特色的日本料理餐廳。在今天的下午,「廚師發辦」菜單包含了一系列精心製作的料理,結合了傳統的日本食材和現代的創意烹飪技法。以下是我對每道菜的詳細評論。首先是「京都豆乳佐芝麻汁」。這是一道清爽的開胃菜,豆乳的柔滑口感和芝麻汁的濃郁風味完美融合在一起。接下來是三款非常有特色的刺身「梅子醬岩鹽北海道八爪魚」。這道菜以新鮮的北海道八爪魚為主角,搭配了梅子醬和岩鹽。八爪魚的口感非常嫩滑爽口,而梅子醬和岩鹽的酸甜和鹹香味道為整道菜增添了層次感。第三道是「兵庫縣鮮蠔」。這道菜以新鮮的兵庫縣鮮蠔為主角,呈現了海鮮的鮮美風味。蠔肉鮮嫩多汁,帶有淡淡的海洋香氣,給人一種清新的感覺。接下來是「吞拿魚漢堡」。這道菜十分獨特,微微燒過的吞拿魚配合吞拿魚刺身兩者雙重口感驚喜無窮。「茶碗蒸」是接下來的一道菜,這是一道非常傳統的日本料理,將蛋液和蟹肉蒸煮而成。茶碗蒸的蛋液柔滑細膩,蟹肉鮮嫩多汁,兩者的結合完美無缺。這道菜的表現非常出色然後是「炸金鯛」。這是一道經典日本炸魚料理,使用了金鯛魚肉,外層酥脆,內裡鮮嫩。炸金鯛的味道非常美味。接下來是壽司的環節,總共有六款。「深海池魚壽司」和「活赤貝壽

接下來是三款非常有特色的刺身

接下來是壽司的環節,總共有六款。「深海池魚壽司」和「活赤貝壽司」。這兩道壽司都展現了日本料理的精髓。深海池魚壽司以新鮮的深海魚為主角,魚肉鮮美鮮嫩,口感豐富。活赤貝壽司則帶有微妙的甜味和脆爽的口感。「鮫鰈魚(右口魚)壽司」是接下來的一道菜。這道菜使用了鮫鰈魚,帶有獨特的魚腥味和濃郁的口感。接下來是「醬油漬赤身壽司」和「煙薰銀鱈魚壽司」。這兩道壽司都展現了不同的風味。醬油漬赤身壽司帶有醬油的鹹香味道和赤身魚本身的鮮美,口感豐富。煙薰銀鱈魚壽司則帶有煙燻的香氣和鱈魚的鮮嫩口感。這兩道壽司都非常出色,

接下來是「海膽卷」。這是一道以海膽為主角的菜品,帶有濃郁的海洋味道和奶油的香濃口感,是我最喜歡的,而且打卡一流。

「湯烏冬」是接下來的一道菜。這道湯烏冬以烏冬麵和清淡的湯頭為主,口感爽滑,清爽宜人。我認為這道菜的味道非常不錯。

最後是「抹茶奶凍」。這是一道甜點,結合了抹茶和奶凍的口感,帶有濃厚的抹茶味道和奶凍的綿密口感。
餐廳裝修結合左傳統日式元素同現代風格,特設兩排超大雪櫃,裝咗一排排日式清酒,駐埸亦有專人sommelier 介紹🍷🍵 原來裏邊更有omakese 同 teppanyaki 專區,設計好有心思,方便唔同口味嘅食客🍴 食物方面,質素唔錯,而且價錢唔貴。▪️三文魚牛油果藜麥沙律十分開胃嘅starter,三文魚肥美,牛油果濃郁,配上營養豐富的藜麥,味道鮮美而健康 🍣 ▪️松葉蟹甲羅燒配薄脆個人認為呢個係必點的,出面食絕對唔平,呢度整得又好味又有擺盤。蟹甲羅燒得香脆,搭配薄脆的配料,鹹鮮味十足 🦀 ▪️鮑魚海鮮茶壺湯這道湯品結合了鮑魚的鮮美和海鮮的鮮甜,十分濃郁,令人回味無窮。用茶壺來飲湯更是玩味十足 🫖 ▪️串燒嗌咗居酒屋的經典必吃—燒雞翼同燒牛舌。表皮烤得酥脆,肉質保持到嫩滑, 十分juicy ,係下酒的絕佳選擇。亦都點咗法式煎鵝肝,表面炙烤得金黃酥脆,內部卻保持了柔軟的口感,用便宜價錢享受奢華口感。 ▪️ Dragon Roll壽司飯包裹着炸至金黃酥脆的大蝦,配上清爽新鮮的蔬菜,表面有粒粒脆口的蟹子,啖啖豐富可口 🍣

食物方面,質素唔錯,而且價錢唔貴。

▪️三文魚牛油果藜麥沙律

▪️松葉蟹甲羅燒配薄脆

▪️鮑魚海鮮茶壺湯

▪️串燒

▪️ Dragon Roll

2023-10-06 53 瀏覽
餐廳寬敞舒適,服務周到禮貌,用餐愉快的一次體驗。5個為滿分三文魚牛油果藜麥 $108分量非常足,三文魚和牛油果都很新鮮,而且店家的調味非常清新,是一流的開胃沙拉之選!推薦指數:🦊🦊🦊🦊美味指數:🦊🦊🦊🦊性價比指數:🦊🦊🦊🦊美國牛肉薄燒 $118這個絕對是物超所值! 超級好吃! 性價比頂呱呱!牛肉非常軟嫩,口感非常好!雖不是和牛的程度,但是絕對是上品的牛肉,在加上牛肉裡面包裹著的蔥和乾洋蔥碎片一口下去簡直是非常出色和特別! 另外,不得不說得是別具一格的presentation! 店家非常新穎的透過燒粉紅晶鹽磚塊來保持牛肉從鐵板剛燒完的溫度,而且在吃牛肉前,把牛肉放在粉紅晶鹽磚塊上摩擦一下,讓牛肉沾些鹽味,簡直是十分享受!推薦指數:🦊🦊🦊🦊🦊美味指數:🦊🦊🦊🦊🦊性價比指數:🦊🦊🦊🦊🦊燒物:日本黑豚腩:一定要吃這個!!肥瘦相間!異常香口脆!🦊🦊🦊🦊🦊雞心:非常粉嫩,第一次嘗試,比較特別,沒嘗過的可以嘗一下,好吃的!🦊🦊🦊牛舌芯:我這個牛舌必點的人都覺得是非常好吃的!🦊🦊🦊🦊牛肉烏冬 $98這個牛肉烏冬,牛肉的分量不少,而且烏冬口感非常彈牙滑溜,用來作為這一餐的澱粉攝取是非常的明智。哈哈。推薦
餐廳寬敞舒適,服務周到禮貌,用餐愉快的一次體驗。

5個為滿分
三文魚牛油果藜麥 $108
推薦指數:🦊🦊🦊🦊
美味指數:🦊🦊🦊🦊
性價比指數:🦊🦊🦊🦊

美國牛肉薄燒 $118
這個絕對是物超所值! 超級好吃! 性價比頂呱呱!
推薦指數:🦊🦊🦊🦊🦊

三文魚牛油果藜麥
2023-10-05
三文魚牛油果藜麥
2023-10-05 116 瀏覽
一間觀塘新開的居酒屋酒場,酒櫃咁多款酒,飲番杯真係指定動作。有提供鐵板燒的坐位,可以望住師傅製作鐵板燒。粟米 $18.00好香的燒粟米,一客三件,性價比唔錯。鯛魚白湯 $48.00鯛魚白湯奶白得嚟又帶點稠,仲有大片魚肉。梅子雞腿肉 $35.00雞腿肉彈牙,梅子醬做到畫龍點睛。和牛炒飯 $98.00炒飯乾身爽口,又有和牛香味。法國鵝肝 $68.00鵝肝用粉紅色的迷你漢堡包夾住,幾有新意。美國牛肉薄燒 $118薄燒勁有誠意,底下有熱石燒住,影完相食都仲熱辣辣,又有睇頭。牛肉嫩口,所以中間加番蔥同蒜去增強口感。帆立貝 $98.00好有燒香的帆立貝,入口充滿鮮甜味道。燒年糕配紅豆蓉 $68.00燒年糕熱辣辣,煙煙韌韌,配香甜的紅豆蓉食好滋味。

有提供鐵板燒的坐位,可以望住師傅製作鐵板燒。

粟米 $18.00
好香的燒粟米,一客三件,性價比唔錯。

鯛魚白湯 $48.00
鯛魚白湯奶白得嚟又帶點稠,仲有大片魚肉。

梅子雞腿肉 $35.00
雞腿肉彈牙,梅子醬做到畫龍點睛。

和牛炒飯 $98.00
炒飯乾身爽口,又有和牛香味。

法國鵝肝 $68.00
鵝肝用粉紅色的迷你漢堡包夾住,幾有新意。

美國牛肉薄燒 $118

帆立貝 $98.00
好有燒香的帆立貝,入口充滿鮮甜味道。

燒年糕配紅豆蓉 $68.00
燒年糕熱辣辣,煙煙韌韌,配香甜的紅豆蓉食好滋味。
2023-09-22