2024-03-04
呢間唔係第一次幫襯,但係第一次坐鐵板燒枱,於是都叫左個鐵板燒豚肉薄燒套餐負責我地枱既師傅隨即準備食物開爐,除左午餐送既前菜沙律,首先上既係炒野菜,份量唔少,應該唔似普通一人份,師傅亦無特別介紹,因為我同朋友也叫類似的鐵板餐,相信是前菜二人份,所以就開始食喇接後都按每一道菜去做,由於隔離枱都有叫同樣既”感謝1人餐”,師傅都同時準備多份大家都有既比目魚,大致都正常發揮,味道唔錯既然後就到主食,同餐有既蝦都係一齊上,當時隔離枱兩位女士既先準備好上菜,過程中師傅都有查過單唔似一次,但係到我個份上菜,就俾左份牛肉薄燒我,即時我旁邊朋友都道錯左,而且早少少有一份豚肉薄燒係上左俾隔離枱… 中間都聽到師傅同隔離枱因為出錯而會補番份追加既炒野菜,但係無對我地枱有其他表示當師傅好似意識同掉亂兩邊既單既時候,而隔離枱女士打完卡影哂杷之際就舉高手話佢未掂過份主菜,精彩既事就開始喇… 唔單止師傅即時直接將兩份已上菜既主食對掉,而且一開始無考慮過要重新整一份,當我話點解可以咁都得既時候,佢竟然首先話我地食多左份炒野菜,然後又再講可能因為食多左菜所以就未必食得落個主食!嘩!真係未見識過鐵板燒師傅會咁同客人講,起一間
當師傅好似意識同掉亂兩邊既單既時候,而隔離枱女士打完卡影哂杷之際就舉高手話佢未掂過份主菜,精彩既事就開始喇… 唔單止師傅即時直接將兩份已上菜既主食對掉,而且一開始無考慮過要重新整一份,當我話點解可以咁都得既時候,佢竟然首先話我地食多左份炒野菜,然後又再講可能因為食多左菜所以就未必食得落個主食!嘩!真係未見識過鐵板燒師傅會咁同客人講,起一間午餐連加一過$200既級別餐廳 呢種係乜野服務態度先?原本直接對掉都未算嬲,但直接係話我作為客人食多左過一份菜,真係忍受唔到,而並唔係錢既問題,我即時就想走而師傅好似完全唔知自己講錯乜,仲好似唔太願意補夠問題,問仲要唔要整過一份!
事後幫手埋單職員嘗試了解究竟,除左道歉就都無乜其他表示,聽番友人講經理之後再問番成件事,但都只係留低卡片希望下次可以直接聯絡…
我認真覺得呢間餐廳唔單止要認真檢討一下職員既服務態度,更加要全面反省佢地點請人,如果唔係既話,幾好食都無用!