2019-09-18
將軍澳中心開左好多新既食肆,今日就黎試下呢間<大茶飯>。呢間<大茶飯>聽講好似係一位藝人開設既,裏面裝修以藍色和白色為主,座位較窄。餐牌選擇頗多,呢度主打既都係台式野同埋車仔麵,最後叫左他們的招牌拌麵<17歲的麵>(小辣),配料選了:黃金蝦餅、秘制豬頸肉、菠菜,飲品叫左<熱原味豆漿>。<17歲的麵>(小辣)17歲的麵用了淮山麵,加了一些肉碎、花生粒、蔥,食落有d似以前係學校食既撈麵,旁邊有一碗清湯,味道鮮甜,菠菜浸在湯裏吃,有益健康。黃金蝦餅煎至金黃色,裏面加入蔥、紅羅白、細小的蝦、還有很多蝦肉,食落爽口彈牙。但成碗野最令我唔滿意係佢既豬頸肉,豬頸肉睇落肉質偏瘦,食落凍冰冰、冇味,似食緊瘦肉。<熱原味豆漿>豆漿擺放了一陣已經“起皮”,需要倒了面果浸先飲得,味道一般。
17歲的麵(小辣)
17歲的麵(小辣)
<17歲的麵>(小辣)
熱原味豆漿
<熱原味豆漿>