2017-02-19 383 瀏覽
今日專誠到該區嘗美食,大肚腩係第一站。結論有好有唔好,係有驚喜嘅。可惜我唔食牛所以無口福嘗到大家激讚嘅牛肉餅。點心係有質素,真材實料,價錢合理,服務好,樓面位姐姐好好,好細心,好有Heart。點咗基本嘅蝦餃燒賣,蝦餃味道同一般點心店唔同,啲蝦口感新鮮爽囗皮厚度適中。燒賣上面隻蝦大大隻,燒賣餡好足料,食落無滿口肥肉,肥淋淋感覺。芋角蝦好有層次感,依家茶樓都未必有得食依味點心就失傳嫁啦,外面有幼滑芋蓉包住裏面另一口感嘅内餡。我地又點咗海鮮金脆腸,送到上檯樓面姐姐主動話賣相唔夠靚,接受唔到要廚房重做一碟比我地,佢咁有心當然印象加分!但個脆脆感覺仲有進步空間,餡可以再充足啲就更好,恕我將味腸粉同另一米芝蓮比較。另外,蝦醬豬頸肉蒸飯就不過不失,蝦醬味如果濃啲,飯香啲就好,結論係普普通通。有機會再到元朗,都會—定再去幫襯佢。
今日專誠到該區嘗美食,大肚腩係第一站。
結論有好有唔好,係有驚喜嘅。
可惜我唔食牛所以無口福嘗到大家激讚嘅牛肉餅。
有機會再到元朗,都會—定再去幫襯佢。
2017-02-18
  • 芋角鳳尾蝦
  • 大肚腩蝦餃皇
  • 蟹籽鮮蝦燒賣
2017-02-06 425 瀏覽
爆汁牛肉餅 ($16)大肚腩既牛肉餅聽👂🏻人講就講得多啦🗣今次就親身試下🙆🏻睇下佢有幾把炮😎果然咬落去好多汁💦不過未到爆汁程度咁誇😂餡料調味唔錯幾好味👅不過個人唔太中意食佢個餅皮🤦🏻‍♀️餅皮食落好粉👀怪怪der😶論整體唔錯啦👍🏻
爆汁牛肉餅
爆汁牛肉餅 ($16)

外賣自取
2017-01-14 319 瀏覽
餓到冇朋友嘅情況下 但係都要堅持食點心下 係open rice見到黎間餐廳見到有人介紹個金沙海鮮炸卷腸好似正就黎左一點幾到左 都幾full下等左20鐘左右到我地啦鋪頭入面係古埃及裝修 係有少少奇怪 不過唔會影響我品嚐美食嘅心情一坐底就即叫返個普洱先慢慢諗食乜叫左三份腸粉加兩份點心 仲有一個避風塘蘿蔔糕Btw唔好意思 要各位睇一張食到一半嘅相 因為二人太肚餓先諗起影相 點心普通但係腸粉同蘿蔔糕係高水準呀叉燒腸係一個間間酒樓或點心舖都有嘅普通野不過就係普通野先難做得好黎間餐廳就係做得到意想不到 一定要俾個like.
見到有人介紹個金沙海鮮炸卷腸好似正就黎左

但係腸粉同蘿蔔糕係高水準呀

叉燒腸係一個間間酒樓或點心舖都有嘅普通野
不過就係普通野先難做得好
黎間餐廳就係做得到
意想不到 一定要俾個like.
2017-01-01
  • 金沙海鮮脆卷腸
  • 叉燒腸粉
本人入廚多年,好多好野都試過食評試過打,但未試過打一間野係好食到要讚衣間野第一次黎食,夜晚十點幾,人唔多食左佢既帶子菜苗餃,鳳爪、燒鴨腸鳳爪真心麻麻地,但燒鴨腸真係唔識形容咁好食同女朋友一試黎,即刻黎多碟返到去都成日諗幾時到黎今日放假又黎衣面買野一開波就兩碟燒鴨腸、同埋一大輪野唔洗十分鐘,同女朋友仔都忍唔住再叫多碟 燒鴨腸食曬食個元朗,除左朗屏消夜檔既腸粉外衣間一定係最滑既腸粉其他點心亦都水準以上員工我估可能係家族生意服務態度好好

本人入廚多年,好多好野都試過
食評試過打,但未試過打一間野係好食到要讚

衣間野第一次黎食,夜晚十點幾,人唔多
食左佢既帶子菜苗餃,鳳爪、燒鴨腸
鳳爪真心麻麻地,但燒鴨腸真係唔識形容咁好食
同女朋友一試黎,即刻黎多碟
返到去都成日諗幾時到黎
今日放假又黎衣面買野
一開波就兩碟燒鴨腸、同埋一大輪野
唔洗十分鐘,同女朋友仔都忍唔住再叫多碟
燒鴨腸
食曬食個元朗,除左朗屏消夜檔既腸粉外
衣間一定係最滑既腸粉
  • 避風塘炒蘿蔔糕
  • 帶子菜苗餃
  • 蝦醬豬頸肉缽仔飯
2016-12-30 271 瀏覽
元朗有多間點心店,其中一間叫大肚腩,令人愛的是,點心不會令人失望,鮮蝦腸粉,每條腸粉有2粒很爽口彈牙的蝦肉。麻辣肥牛腸,原來是 麻辣豉油加在腸粉上,小店很細心,在腸粉中間切了一刀,方便一口一腸粉。肥牛安守本份,與麻辣豉油十分配合。帶子菜苗餃,帶子細而鮮,菜苗鮮甜煎蛋牛肉飯蛋邊脆口,牛肉又香又滑蒸飯粒粒分明荔芋鳳尾蝦不見鳳尾,只見甜蝦尺寸的蝦仔荔芋藏有驚喜魚肚雞滑雞扎魚肚吸盡湯汁,腐皮亦吸湯汁。合格有餘最後講講恨既原因。小店太細,坐位係舒服既,但地下有好多跌落地下既食物碎碎。。
元朗有多間點心店,
其中一間叫大肚腩,令人愛的是,點心不會令人失望,
鮮蝦腸粉,每條腸粉有2粒很爽口彈牙的蝦肉。
麻辣肥牛腸,原來是 麻辣豉油加在腸粉上,
帶子菜苗餃,
帶子細而鮮,菜苗鮮甜
煎蛋牛肉飯
蛋邊脆口,牛肉又香又滑
蒸飯粒粒分明
荔芋鳳尾蝦
不見鳳尾,只見甜蝦尺寸的蝦仔
荔芋藏有驚喜
魚肚雞滑雞扎
魚肚吸盡湯汁,腐皮亦吸湯汁。
合格有餘
最後講講恨既原因。
小店太細,坐位係舒服既,但地下有好多跌落地下既食物碎碎。。
2016-12-19 1092 瀏覽
真係好想大力推介一下,元朗多野食就不嬲都知架喇,不過高質得黎又特別又價錢大眾化,仲要唔洗出去九龍城都食到ge正野,真係要同大家講講~尤其d set ar,真係抵到好想大叫出黎丫~去開元朗ge人實知道點心籠仔蒸飯等等會去食東x。不過今日我發現到仲正ge呢間大肚腩。真心想同大家詳盡分享。行過比佢出面有張報導話比清真更清真的牛肉餅。。。。。就入去試下,兩條友仔仲叫左好多野食,不過都算食得晒~爆汁牛肉餅($16) - 真心覺得超正加抵食,餡多又香濃不在話下,佢真係爆汁架!!仲係爆勁多汁!好香,個皮外脆而唔係好油,verygood呀~!!!!!!!!真係要比10個like~金沙海鮮脆卷腸 ($26)- 真係好高質,同朋友兩個人幾下就食晒,蝦肉爽口彈牙,腸粉皮薄得黎好軟滑,食完佢之後好似會翻唔到轉頭呀>3<中間個層好脆卜卜,似係一d薄脆,但係香香的~︿︿真係想encore ar~鱆魚雞粒缽仔飯($28) - 抵食飽肚,一d都唔雞粒,都幾大舊,滑ge~!!鮮帶子菜苗餃(2件) - 帶子感覺係剛剛熟所以好滑lulu,餃ge皮都唔錯,唔會易散,煙軔軔咁~入面的菜都幾多下,滿滿的~黑松露野菌餃(2件)-
鱆魚雞粒缽仔飯
帶子菜苗餃(2件)
帶子菜苗餃(2件)
黑松露野菌餃(2件)
避風塘炒蘿蔔糕
避風塘炒蘿蔔糕

P.S.  打完之後又想返去食喇…有機會去試ge朋友不妨睇下佢地d set ar,我見真係幾抵,最重要牛肉餅同個腸粉,好正丫~食完之後我仲可以去對面馬路食b仔~識食呢!!
2016-12-12
生日
鱆魚雞粒缽仔飯
真係好想大力推介一下,元朗多野食就不嬲都知架喇,不過高質得黎又特別又價錢大眾化,仲要唔洗出去九龍城都食到ge正野,真係要同大家講講~尤其d set ar,真係抵到好想大叫出黎丫~去開元朗ge人實知道點心籠仔蒸飯等等會去食東x。不過今日我發現到仲正ge呢間大肚腩。真心想同大家詳盡分享。行過比佢出面有張報導話比清真更清真的牛肉餅。。。。。就入去試下,兩條友仔仲叫左好多野食,不過都算食得晒~爆汁牛肉餅 - 真心覺得超正加抵食($16),餡多又香濃不在話下,佢真係爆汁架!!仲係爆勁多汁!好香,個皮外脆而唔係好油,verygood呀~!!!!!!!!真係要比10個like~金沙海鮮脆卷腸 ($26)- 真係好高質,同朋友兩個人幾下就食晒,蝦肉爽口彈牙,腸粉皮薄得黎好軟滑,食完佢之後好似會翻唔到轉頭呀>3<中間個層好脆卜卜,似係一d薄脆,但係香香的~︿︿真係想encore ar~鱆魚雞粒缽仔飯($28) - 抵食飽肚,一d都唔雞粒,都幾大舊,滑ge~!!鮮帶子菜苗餃(2件) - 帶子感覺係剛剛熟所以好滑lulu,餃ge皮都唔錯,唔會易散,煙軔軔咁~入面的菜都幾多下,滿滿的~黑松露野菌餃(2件)-
真係好想大力推介一下,元朗多野食就不嬲都知架喇,

就入去試下,兩條友仔仲叫左好多野食,不過都算食得晒~爆汁牛肉餅 - 真心覺得超正加抵食($16),餡多又香濃不在話下,佢真係爆汁架!!仲係爆勁多汁!好香,個皮外脆而唔係好油,verygood呀~!!!!!!!!真係要比10個like~金沙海鮮脆卷腸 ($26)- 真係好高質,同朋友兩個人幾下就食晒,蝦肉爽口彈牙,腸粉皮薄得黎好軟滑,食完佢之後好似會翻唔到轉頭呀>3<中間個層好脆卜卜,似係一d薄脆,但係香香的~︿︿真係想encore ar~鱆魚雞粒缽仔飯($28) - 抵食飽肚,一d都唔雞粒,都幾大舊,滑ge~!!鮮帶子菜苗餃(2件) - 帶子感覺係剛剛熟所以好滑lulu,餃ge皮都唔錯,唔會易散,煙軔軔咁~入面的菜都幾多下,滿滿的~黑松露野菌餃(2件)- 本人就勁中意食菌類,不過一般菌類ge要留意一下,因為佢ge黑松露味都幾濃郁下,入面d菇都係塞得滿滿的~btw…鐘意食ge唔好諗喇~去try try喇~避風塘炒蘿蔔糕 - 有10件架,你見到d蘿蔔一絲絲咁樣,唔係粉o個d蘿蔔糕,入面仲有蝦米架,不過要注意一點,話明避風塘bor,真係幾辣下~!!但係香味十足~最後附上唔係個個頂得順的榴槤炸彈,佢ge味都唔少野架,鐘意食ge就會好鐘意食,唔鐘意ge,試下坐遠d啦。。ahaaa︿︿外面脆卜卜,入面係榴槤茸,味道好濃厚~

2016-12-12
  • 金沙海鮮脆卷腸
  • 鮮帶子菜苗餃
  • 榴槤炸彈
2016-09-21 736 瀏覽
難得入黎元朗 所以緊係要食下元朗名物上次黎未食到呢個牛肉餅 今次終於有機會牛肉餅都係新鮮岀爐 所以店員問清楚廚房重要等幾耐先收我錢 佢問我等5分鐘得唔得我緊係話得啦 同埋呢到既牛肉餅係可以外賣既 唔一定要堂食因為新鮮岀爐 係超級辣手我要用張紙巾隔住先拎到個餅因為怕辣咀 所以好似食小籠包甘咬開個細洞先 吸d湯汁先個牛肉餅真係勁勁勁勁勁多汁好似食緊湯包甘d香料同牛肉好夾 皮又夠薄又夠脆食到最尾成個紙袋都係餅流岀黎牛肉汁 不過個牛肉餅真係有d細16蚊一個黎講 如果可以大個d就好
難得入黎元朗 所以緊係要食下元朗名物

不過個牛肉餅真係有d細
16蚊一個黎講 如果可以大個d就好
2016-09-18
2016-09-09 380 瀏覽
放工到元朗, 尋找穩世美食,就是這一間吃點心的專門店。我一很喜歡到訪這些點心店, 價錢比去酒樓「飲茶」親民多了, 多選幾款食物也不心痛, 甚至一個人的話, 點心癮起也可去小店吃, 比較自在, 壓力較小。金沙海鮮脆卷腸腸粉的皮不厚, 金沙意思是脆脆, 這款卷腸不是平常餐廳吃到的。她們的腸粉就是用白滑的粉皮包住脆脆芯芯,在眾多的腸粉種類中,算是比較新的發明。這裡的腸粉皮拉得爽滑。內裡不是春卷,而是做了一卷炸脆脆,幾有心思的。大肚腩蝦餃皇 薄薄的皮包著好新鮮大隻的鮮蝦, 蝦隻好乾淨連蝦腸都挑走了, 啖啖蝦肉好滿足, 有一籠兩件選擇, 好適合一或二人來吃點心。油菜菜很清甜爽脆, 顏色翠綠, 無論去到什麼地方, 我也愛吃菜, 呵!

大肚腩蝦餃皇
油菜
2016-08-08
2016-08-28 1514 瀏覽
星期日的下午想食九龍城的清真牛肉餅作為下午茶, 但又懶得離開元朗, 從網絡媒體上搜尋到元朗竟然有爆汁牛肉餅食! 近水樓臺當然要去試試。位於教育路的“大肚腩點心”, 主打港式點心, 估不到連牛肉餅也有供應。 因為想止一下口癮, 這趟沒有打算坐下慢慢歎其他點心, 於是選擇買走。牛肉餅是即叫即煎, 大概要等10分鐘, 因為過了下午茶時間, 店內不是太多食客, 下完單便坐下等候。 起初見店內的牆身掛滿埃及法老王的掛畫和牆紙, 一度以為這家是食埃及菜, 但是埃及菜有牛肉餅嗎? 當有點混亂之際, 看到檯上的點心紙才明白過來。 點心款式頗為多, 而價錢與酒樓下午茶時段的差不多, 定價上未算太有優勢, 不過全日免收加一, 而且茶芥只是$3/位, 稍稍拉上補下。 爆汁牛肉餅 $16剛剛煎起熱騰騰的牛肉餅, 底面兩邊金黃, 有點厚度, 只是較清真牛肉餅的略為細一點, 不過外型倒有點像台灣的胡椒餅。 據之前食清真牛肉餅的經驗所得, 如果一口咬下牛肉餅, 入面的熱湯定必燙口, 為安全起見, 還是別心急, 先咬開一個小孔吹凍入面, 餅皮厚薄度中規中矩, 帶微微脆口那種, 而且不油膩, 不過有點乾身,

爆汁牛肉餅 $16

爆汁牛肉餅
據之前食清真牛肉餅的經驗所得, 如果一口咬下牛肉餅, 入面的熱湯定必燙口, 為安全起見, 還是別心急, 先咬開一個小孔吹凍入面, 餅皮厚薄度中規中矩, 帶微微脆口那種, 而且不油膩, 不過有點乾身, 入面的湯汁很多, 可以中和皮乾的問題。

爆汁牛肉餅
牛肉餅餡鮮甜而多汁, 彈性挺不錯, 胡椒味都頗濃, 還有大蔥段和洋蔥絲的加入, 令香口程度更濃厚。

爆汁牛肉餅
雖然跟清真牛餅還有段距離, 不過不用專程跑到九龍城食, 這也不失為一個代替選擇。

因為是外賣型式, 只用了紙袋及膠袋包著, 湯汁多食起來頗為狼狽, 要小心湯汁會濺到衣服上呢!
2016-08-13
10 分鐘 (外賣自取)
2016-08-25 1062 瀏覽
行行食食去到元朗區,聽朋友講有間點心鋪「大肚腩點心腸粉專門店」好食要去試下,入到去餐廳唔算大間,裝潢簡單,不過晚上9點幾去到都仲係多人。點心紙上既選擇唔少,結果我地今次叫左呢啲:「大肚攬蝦餃皇$16/2件」、「蟹籽鮮蝦燒賣$16/2件」、「鮮竹牛肉球$16/3件」、「酥炸魷魚鬚$28」、「蝦醬豬頸肉缽仔飯$35」、「鱆魚雞粒缽仔飯$28」、「蜜汁叉燒腸$22」。另外「茶錢就$3/位」,全日免收加一。「大肚攬蝦餃皇」一籠兩件,皮薄蝦肉好入味。「蟹籽鮮蝦燒賣」一籠兩件,燒賣內有一隻大蝦,表面有好多蟹籽,好味。「鮮竹牛肉球」一碟三件,牛肉球好好味,肉質鮮甜。「酥炸魷魚鬚」用左椒鹽澆上炸左既魷魚鬚,好好味,唔會太鹹,炸粉唔太多,推薦點選。「蝦醬豬頸肉缽仔飯」少見用上客家菜既缽仔,豬頸肉炆得好入味,但蝦醬味食唔出,飯唔會太乾太油,而豉油另外配上,自行添加。份量都大份,抵食。「鱆魚雞粒缽仔飯」少見用上客家菜既缽仔,鱆魚粒比較少,但雞肉好滑好入味,好味,飯唔會太乾太油,而豉油另外配上,自行添加。份量都大份,抵食。「蜜汁叉燒腸」一碟三條,叉燒都幾足料,不過皮比較薄,一夾就爛曬。值得一提,服務態度一流!
大肚攬蝦餃皇
「大肚攬蝦餃皇」一籠兩件,皮薄蝦肉好入味。
蟹籽鮮蝦燒賣
鮮竹牛肉球
「鮮竹牛肉球」一碟三件,牛肉球好好味,肉質鮮甜。
酥炸魷魚鬚
蝦醬豬頸肉缽仔飯
蜜汁叉燒腸

值得一提,服務態度一流!上餐時間好快,點心都熱騰騰!大多點心款式都係以兩件為一籠,好適合兩個人去食,唔洗食到滯咗,可以食多幾種唔同既點心!
2016-08-24
大肚攬蝦餃皇
蟹籽鮮蝦燒賣
酥炸魷魚鬚
蝦醬豬頸肉缽仔飯
  • 蟹子鮮蝦燒賣
2016-08-13 334 瀏覽
我喜歡吃中式點心, 便趁有時間便來元朗「大肚腩點心腸粉專門店」她比起去酒樓吃經濟得多, 同樣的價錢, 能吃到更多款不同點心, 更加滿足。用點心紙自助揀選吃什麼, 選擇有不少, 很多都好吸引, 還好價錢不貴, 可試多點款式。大肚腩蝦餃皇大大隻, 好飽滿, 裡面有幾隻鮮蝦, 真材實料, 口感爽彈鮮味, 皮通透又不會厚, 有水準之作品避風塘炒蘿白糕蘿蔔糕颜色潔白,質地柔軟,味道鲜美,每囗食到一絲絲的蘿蔔。雖然沒有臘肉,仍不減它的吸引力,我就是愛這原始天然味道。每塊蘿蔔糕均在外層溢滿了焦香的蒜粒,份外滋味,蒜香和蘿蔔絲在口內滾動感覺奇妙,它們是出奇地配合。富貴黃金魚就是黃金魚造型,外型可愛別緻,令人捨不得食掉它們。黃金魚口感軟腍, 有蝦膠肉爽口,正合我意,蝦肉有鮮味, 粉皮亦很滑不會乾巴巴, 超愛吃點心的我, 給它很高分數。
大肚腩蝦餃皇
避風塘炒蘿白糕
富貴黃金魚
2016-08-08
2016-06-30 1225 瀏覽
位於元朗教育路附近的大肚腩點心腸粉專門店,是一間點心為主餐廳。食物選擇不少哦,有選擇困難的你可能要選一段時間。今天帶我的好朋友入元朗吃點心,朋友去了一個多月旅行應該很久沒吃中菜了,等我帶你來吃吃吧! 元朗教育路68號兆豐樓地下10號舖金沙海鮮脆卷腸$26好友和我也喜歡的點心,以腸粉包著如響鈴般的脆片而脆片又包著鮮蝦,吃下香脆且彈牙,口感豐富。爆汁牛肉餅$16餐廳主打當然要一試,一切開,肉汁爆發溢岀。肉汁有啖啖牛香,牛肉嫩軟,外皮有點過於厚實,但也不錯。雪山叉燒包$16我最喜愛的點心,以帶甜的墨西哥包包著甜蜜蜜的叉燒叉燒蜜汁甜度適中,配合起來很好吃 避風塘炒蘿蔔糕$24貌相很吸引的炒蘿蔔糕,滿佈避風塘脆粒和辣椒,非常惹味 蘿蔔糕切成一磚磚,一口一滿足,有點過辣,嚐辣嚐惹味者均需一試。古法馬拉糕$16黃啡色的 馬拉糕,上台時已微塌下來,但口感鬆軟,黑糖味足。蟹籽鮮蝦燒賣$16大大隻彈牙鮮蝦放在燒賣上,燒賣的豬肉肥瘦適中,咬下軟熟。芒果糯米卷$22滿佈椰漿的糯米卷,芒果甜蜜蜜想不到連糯米皮也是用芒果造的,有驚喜哦。
食物選擇不少哦,有選擇困難的你可能要選一段時間。

今天帶我的好朋友入元朗吃點心,朋友去了一個多月旅行

應該很久沒吃中菜了,等我帶你來吃吃吧!

元朗教育路68號兆豐樓地下10號舖
金沙海鮮脆卷腸$26

好友和我也喜歡的點心,以腸粉包著如響鈴般的脆片

而脆片又包著鮮蝦,吃下香脆且彈牙,口感豐富。
爆汁牛肉餅$16

餐廳主打當然要一試,一切開,肉汁爆發溢岀。
肉汁有啖啖牛香,牛肉嫩軟,外皮有點過於厚實,但也不錯。
雪山叉燒包$16

我最喜愛的點心,以帶甜的墨西哥包包著甜蜜蜜的叉燒

叉燒蜜汁甜度適中,配合起來很好吃
避風塘炒蘿蔔糕$24

貌相很吸引的炒蘿蔔糕,滿佈避風塘脆粒和辣椒,非常惹味

古法馬拉糕$16

黃啡色的 馬拉糕,上台時已微塌下來,但口感鬆軟,黑糖味足。
蟹籽鮮蝦燒賣$16

大大隻彈牙鮮蝦放在燒賣上,燒賣的豬肉肥瘦適中,咬下軟熟。
芒果糯米卷$22

滿佈椰漿的糯米卷,芒果甜蜜蜜
想不到連糯米皮也是用芒果造的,有驚喜哦。
2016-06-29
2016-06-12 531 瀏覽
爆汁牛肉餅(6.5/10)($16)爆汁牛肉餅好似好出名,所以又走左去食,但入面其實係飲茶..而foodki只係去食牛肉餅就走..連茶芥都唔比😂😂😂😂😂。講番牛肉餅🐮,牛肉餅確實係多汁,肉味亦夠,可惜餅皮厚左少少,麵粉落多左😂,可能我鍾意食脆啲既皮啦!

爆汁牛肉餅(6.5/10)($16)

2016-05-03 444 瀏覽
放假就走入元朗食玩行見到大肚腩個名咁得意就行係去試下啦!牛拍葉 好耐未食過咁蒸法 非常爽口 入味馬拉糕 入口即溶 甜度岩岩好雪山包 外層表好脆 應該係即叫即烤 熱辣辣 正!
放假就走入元朗食玩行
見到大肚腩個名咁得意就行係去試下啦!
牛拍葉 好耐未食過咁蒸法 非常爽口 入味
馬拉糕 入口即溶 甜度岩岩好
雪山包 外層表好脆 應該係即叫即烤 熱辣辣 正!
2016-05-01