2020-02-28 278 瀏覽
食茶記搵專為香港人而設嘅茶餐廳是常識吧!平日少去九龍灣工廠區,本來以為要搵一段時間。 誰知過了德福條橋,一落地下就見到唯一一間要排隊嘅食肆就係佢啦!(ps:晚上8點的工廠區,因為疫情甚少人,好多店舖都收咗,食肆要排隊嘅只有大渣哥)排隊其間 店員會為排隊人士量體溫,排咗10分鐘就可以入坐。我和男友都order 了常餐。 食物嘅質素係Good嘅,係一啲好食、高質嘅茶餐廳,比較平時茶記份量都算係大,CP值好高。唯一一樣可惜嘅係本來個餐係跟丹麥多士,但係晚上八點幾入去嗰陣時已經賣晒要轉普通多士,但個普通多士都好厚實香脆,唔係嗰啲百潔布多士。不過下次我會早點去,希望食到丹麥多士。進食其間見到渣哥巡舖,見佢都有主動同食客傾計。
食茶記搵專為香港人而設嘅茶餐廳是常識吧!

排隊其間 店員會為排隊人士量體溫
,排咗10分鐘就可以入坐。

我和男友都order 了常餐。

,唔係嗰啲百潔布多士。

不過下次我會早點去,希望食到丹麥多士。

進食其間見到渣哥巡舖,見佢都有主動同食客傾計。
豬扒湯米  +  熱奶茶
雞扒湯意  (常餐)
煎蛋火腿  多士  (常餐)
2020-02-27
豬扒湯米  +  熱奶茶
2020-02-27 393 瀏覽
宅咗咁多日喺屋企,終於有事要出去九龍灣行一轉,順便幫襯渣哥新開茶記。.晚市8點左右,門口都已經有條十個人左右嘅隊,伙記會check你身分證,睇吓你係咪真·香港人,仲會幫你量體溫,咁樣做都係為咗確保食客安全。.排咗唔係好耐就入到去,一睇menu,咁多款式真係花多眼亂!食咗之前渣哥出post推介嘅「黑牛黑麵餐」,牛肉真係好足料,仲好有牛嘅鮮味😋沙嗲味夠正宗,麵嘅份量都足。佢個餐仲配埋黃到金嘅多士同埋火腿炒蛋,塊多士質感幾特別,有啲酥皮嘅口感,又有好香嘅牛油味;炒蛋就不過不失,如果再嫩滑啲會更好。另外叫咗一個鮮茄焗豬扒飯,豬扒煮得夠淋,唔會柴頭咁;鮮茄醬睇得出用蕃茄煮,唔係加茄膏咁紅同酸,因為係真蕃茄食落茄汁味冇咁重。芝士份量都適中,仲可以拉絲添👍🏻.嘢飲叫咗渣哥嘅凍奶茶,都係不過不失,但夠哂大杯,抵飲😆美味指數:4⃣/5抵食指數:4⃣/5再食機率:90%
排咗唔係好耐就入到去,一睇menu,咁多款式真係花多眼亂!

黑牛黑麵餐

鮮茄焗豬扒飯

嘢飲叫咗渣哥嘅凍奶茶,都係不過不失,但夠哂大杯,抵飲😆

美味指數:4⃣/5
抵食指數:4⃣/5
再食機率:90%
黑牛黑麵餐
鮮茄焗豬扒飯
2020-02-26 273 瀏覽
支持黃店晚餐時間排左陣隊,等候時間唔算長Menu 好多選擇,就簡單點了常餐有最愛既丹麥酥,炒蛋,火腿,值得一讚味道唔錯但鮮牛公仔麵既牛肉就有浸豬潤味... 食左一舊就冇色了可能係我食唔慣鮮牛又或者佢係白烚!?湯就冇咩味道奶茶ok average 座位有點迫
支持黃店
晚餐時間排左陣隊,等候時間唔算長
Menu 好多選擇,就簡單點了常餐
有最愛既丹麥酥,炒蛋,火腿,值得一讚味道唔錯
但鮮牛公仔麵既牛肉就有浸豬潤味... 食左一舊就冇色了
可能係我食唔慣鮮牛又或者佢係白烚!?
湯就冇咩味道
奶茶ok average
座位有點迫
2020-02-25 1809 瀏覽
這家餐廳是最近新開張並人氣旺盛的茶餐廳,開張前兩周雖有疫情仍然有很多排隊的食客當天早上來到發覺店內客人疏落,於是便試試由於立場鮮明,進店需要出示身份證入座後看到餐牌,發覺比附近幾家茶餐廳均貴10元左右,難怪客人驟減點了早餐C的香煎雞扒公仔麵因要轉出前一丁額外加5元所以便沒改,麵是福字麵,口感一般雞扒雖煎的香,卻直接放在麵上而變淋,失色不少跟餐配丹麥多士及炒蛋,多士非常軟滑鬆脆,熱食時味道不錯而炒蛋只能說一般,奶味不足茶走則屬中規中矩,個人覺得可以叫多奶整體來說,此餐廳早餐不算味道特別好,但價格卻比同區貴超過10元在對面m記旁的兩家餐廳也能以30左右的價格食到同類甚至追加更多的食物或轉成出前一丁等,性價比略遜一籌

當天早上來到發覺店內客人疏落,於是便試試

由於立場鮮明,進店需要出示身份證

香煎雞扒公仔麵
點了早餐C的香煎雞扒公仔麵

因要轉出前一丁額外加5元
所以便沒改,麵是福字麵,口感一般

雞扒雖煎的香,卻直接放在麵上而變淋,失色不少

丹麥多士及炒蛋
跟餐配丹麥多士及炒蛋,多士非常軟滑鬆脆,熱食時味道不錯

而炒蛋只能說一般,奶味不足

茶走
茶走則屬中規中矩,個人覺得可以叫多奶

2020-02-24
$42 (早餐)
丹麥多士及炒蛋
2020-02-24 456 瀏覽
今次要試呢個出名的黑牛黑麵,外賣自取速度好快,行到間舖頭即已有得拎,不用等。返到公司仲係熱,未至於凍,個沙爹牛真係名不虛傳,好好味😋配埋丹麥包包,正喂呀👍🏻👍🏻
2020-02-24
外賣自取
黑牛黑麵
【屬於香港人嘅餐廳】.好開心香港🇭🇰終於有間屬於香港人嘅餐廳!一定要有香港人嘅身分證先入得!💛.另外因應疫症,每個人都要check體溫先入到!保障大家安全!.不過多數都要排隊,大概30mins,大家要有心理準備!入到去,一見到個餐牌就已經好多野想食🤗🤗好多人都推介雞脾!不過要下午茶先有得食,要2點先有供應~~~~.大渣哥嘅雞脾真係唔錯!雞皮好脆!雞肉都好滑👏🏻另一樣要推介嘅就係多士!好重牛油🧈味!平時啲多士多數會好硬,但大渣哥嘅多士係好酥脆!🥰🥰如果叫野飲,一定要叫大渣哥檸樂!加6蚊!重係青檸、檸檬🍋可樂🥰🥰好正雞脾、多士、檸樂,缺一不可!💪🏻💪🏻大渣哥茶記地址: 九龍灣常悅道21號The Eastmark地舖電話: 25551996
【屬於香港人嘅餐廳】
好開心香港🇭🇰終於有間屬於香港人嘅餐廳!

一定要有香港人嘅身分證先入得!💛
不過多數都要排隊,大概30mins,大家要有心理準備!

入到去,一見到個餐牌就已經好多野想食🤗🤗

大渣哥嘅雞脾真係唔錯!雞皮好脆!雞肉都好滑👏🏻
炸脾薯條

黑牛餐

大渣哥檸樂

雞脾、多士、檸樂,缺一不可!💪🏻💪🏻
蔥油雞扒飯

大渣哥茶記
地址: 九龍灣常悅道21號The Eastmark地舖
電話: 25551996
2020-02-22
30 分鐘 (堂食)
午餐
炸脾薯條
大渣哥檸樂
  • 黑牛餐
2020-02-23 219 瀏覽
上午十點零條隊十幾人左右 排左未夠十分鐘就入到座 環境幾舒服 夠空間 唔會迫嘅感覺 不過d餐牌同調味料唔係張張枱有 有d唔方便 唔知係咪因為本身我係四人枱拆開左二人枱 所以一張枱有一張枱冇早餐都算多選擇 我就試最基本嘅火腿通 因為想試吓佢個湯 好杰 好夠味 火腿唔係淋火腿 而且量都多 朋友叫沙嗲牛 都好好味 牛肉有咬口 不是勁淋嗰d 但個沙嗲汁就唔算話最出色奶茶茶味都夠 朱古力就有d甜 下次想試谷咕 件多士燶左少少 但酥皮幾新鮮嘅感覺 不過個人認為多士都有得揀丹麥多士同普通厚多士就好 炒蛋都夠滑冇一陣奶味 我鍾意

2020-02-02
2020-02-23 151 瀏覽
近排肺炎關係,餐廳安排先量體溫後入餐廳真係令顧客食得安心很多。侍應有禮貌細心。我中午黎到,好好彩排左十分鐘就入到餐廳👍🏻 我同男朋友分別點了常餐(雪菜肉絲米粉,火腿炒蛋,丹麥多士)同滑蛋叉燒飯。Overall 食物好快到,味道唔錯,米粉同平時食的有d唔同,偏冧的。丹麥多士係鬆脆,可惜有點兒油。凍飲都大杯嘅。價錢方面跟一般茶餐廳相約。由於早餐同常餐是一樣的,但價錢相差有點兒遠,建議加入唔同食物,令顧客覺得常餐嘅價錢係更值嘅。

2020-02-23 132 瀏覽
新開張期間,常見排到長長龍,嚇怕去食。但今日終於下決心要試-就係叫外賣喇,佢無得送只可自取,起碼有得食😆睇見張外賣紙,款色配搭多到眼花撩亂,我又選擇困難症。好今次先試常餐,應該穩陣d🤣🤣常餐個湯底轉左雜菜湯,感覺好健康😆不過,若然個湯可以多番少少會好些,但味道好食,好似係無乜味精🤔而多士係選用丹麥包好少茶餐廳有得食,這是我飛佛😝,最開心是特飲加$6就可以嘆到一杯冰凍大檸樂,正👍🏻👍🏻終於九龍灣有間好味茶餐廳🍴啦!
鮮牛肉通粉配丹麥包.火腿煎蛋

2020-02-21
鮮牛肉通粉配丹麥包.火腿煎蛋
2020-02-23 150 瀏覽
聞名不如見面的一間茶餐廳,門口要排隊等位,先量體溫及查一下身份證,態度有禮!正值下午茶時間,當然食個茶餐,多款選擇,就試吓炸雞肶配什果沙律,雞肶大大隻,即叫即炸熱陳辣!皮脆肉唔乾,味道略帶甜,若果偏向椒鹽味脆岞會仲好味;另外個什果沙律係學生時食開果種感覺,簡單但岩口味!另有餐飲,嘆返杯香滑奶茶,成個茶餐食完都幾滿足!加油⋯⋯⋯⋯
下午茶
2020-02-23 319 瀏覽
一直都好想試呢間大渣哥今日終於有機會去食啦首先要排隊出示香港身份證之後會有個職員幫你量體溫無發燒就可以入架啦餐牌有非常多既選擇由於我對大渣哥既黑牛黑麵一直都好期待所以一入去就叫左呢個 $50首先第一 個多士係勁好食勁鬆軟口感好似食緊牛角包但係脆脆既麵包皮會提示你佢係一塊多士 好正第二 有得揀要炒蛋定煎蛋我揀左煎蛋 好滑好好味火腿就無咩特別之後個麵份量勁多牛肉係勁好食食完之後係勁飽肚朋友叫左個下午茶餐 h9吉列豬排 薯條 $38首先有兩塊排 兩塊排都大過手掌完全無偷工減料勁抵食凍飲加3蚊最後叫左個小食 炸雞全翼 $32其實係有3隻 不過比我食左1隻先記得要影相因為食左碗份量勁多既麵後所以都有少少飽飽地首先好食啦 其次係容易骨肉分離所以食既時候我就無用手用叉同匙羹已經可以食到好乾淨落單果陣有職員仲溫馨提醒我地有38蚊既雞翼下午茶餐連野飲比多6蚊就有杯野飲雖然最尾拒絕左佢但真心覺得職員好貼心 讚總括而言食物方面 份量極多男仔可以食得哂 但女仔就多數會食唔哂下午茶餐價錢係三四十蚊左右三四十蚊食到勁飽CP值極高順帶一提我3點3食之後我係可以唔洗食晚餐環境方面個場都幾大幾光猛唯一需要改善既係個碟好
一直都好想試呢間大渣哥

呢個好搞笑

兩個人食左六十幾蚊但係飽到連晚餐都唔洗食
好抵食
炸雞全翼
旺店值得支持,但係食物質素有待改善依據近日疫情所以會為客人探熱同埋睇身分證,保障香港人,有雙重保障之下食得到安心,唔太好係要齊人先入得,但係其實只係差一個人同朋友叫咗兩個餐,一個係牛扒香腸忌廉汁意粉63蚊,牛扒非常失望,佢幾大塊,接近手心大,但係唔似平時茶餐廳嗰種薄身完全熟晒,佢係厚身切開帶少少生血,6成熟到,個人來講有少少唔放心食(因為茶餐廳好少咁生嘅牛扒)雖然牛排生,但邊位好老好韌咬唔開😭😭😭忌廉汁味道十分之好有西餐廳質素,但係份量完全唔夠撈意粉,汁放係牛扒上面,意粉太乾最後要叫店員攞茄汁嚟撈意粉🍝朋友雞排就唔錯,大塊滑嫩跟薯菜但無比到茄汁,隔離台客人都係無得跟餐配,34蚊單點嘅雪糕椰汁紅豆冰上到嚟冇跟到雪糕🍦,又要再叫店員換,可能剛開張,呢一間店成日都想漏野,所以店員好忙碌,其實可以再細心少少🤏 雪糕硬到15分鐘都不唔到, 紅豆冰比例唔太好,紅豆蓉太多,奶太少😹😹😹食物質素偏差,繼續加油💪🏻
旺店值得支持,但係食物質素有待改善

朋友雞排就唔錯,大塊滑嫩

跟薯菜但無比到茄汁,隔離台客人都係

食物質素偏差,繼續加油💪🏻
呢間茶餐廳哩排好hit,唔同平台嘅廣告都有齊晒,搞到我心思思想試吓,試吓新屎坑先,呢一股黃色力量令到呢間茶餐廳成名,點都要去試吓啦😉今朝早八點都未到就去到茶餐廳,餐廳入面都幾大,食客唔多,裝修都幾光猛,所有嘢都好新淨🤟🏻一入到門口就會有職員要求幫你探熱,同埋要出示香港身分證先可以入去😅一朝早打咗個特,心諗點解要出示身分證架,不過職員話求其比個身分證背脊佢睇都可以🤣🤣咁不如唔好check😅😅上網聽人講一定要食呢個大渣哥黑牛黑麵,仲話係全日供應,哩嗰黑牛黑麵係配炒蛋多士,説穿了就是沙爹牛肉麵,可惜沙爹味唔夠入味,而且唔熱,重點吃不出是牛肉,沒有牛肉的味道,炒蛋是凍冰冰的,沒有蛋味,我這個蛋控表示極度不滿意😞最特別只係塊丹麥多士🤣平時出邊嘅茶餐廳係跟多司。塊丹麥多士都算鬆軟😝再嗌左個歐陸早餐,叫咗煎豬扒,塊豬扒都幾大塊,不過肥嘅部份佔咗一半😌炒蛋又係凍同無味,應該一早炒左一大盤,腸仔又係凍,粟米粒🌽 對於一份早餐唔夠熱來講真係大打折扣😞另外嗌咗熱茶走,味道普普通通,冇乜茶味,普奶味重既🙃不外如事的大渣哥早餐,又貴喎,沒有驚喜,亦沒有應有的水準,整體是有點失望😞

另外嗌咗熱茶走,味道普普通通,冇乜茶味,普奶味重既🙃

早餐
前港姐譚小環同老公開嘅小食店「渣哥 一九九六」係最支持香港嘅黃店之一,終於由小食店做到茶記!喺九龍灣咋!老實講其實渣哥啲嘢食係一般,普通茶記水準,但幫襯佢從來不是因為佢好食🥰星期五晚7點鐘左右幫襯已經大排長龍,不過人龍去得好快等左10分鐘就入得,即使食完走人嘅時候亦都見到人龍保持住😂香港人果然夠齊心💪🏻💛黃店認證:餐廳英文名係Cafe de JarGor 😈有職員轉負責探熱同檢查身分證保證服務香港人,我第一次覺得被查證係窩心🥰渣哥小食店之前嘅事蹟-三間分店所有營業額不扣除任何成本全數撥捐星火基金;參與罷市,提供「我愛香港」免費套餐。👓打躉常餐A $45叉燒意粉 配 丹麥多士、火腿炒蛋叉燒大約8塊都好多下而且都唔算薄身,唔算係蜜汁叉燒超級正,但肉質淋、瘦叉燒撇有少少肥邊,意粉普通正常發揮。總括,係碗正常嘅叉燒意粉。丹麥多士反而幾好食,一層層酥皮鬆軟酥香, 再搽有少少牛油香非常可口但又唔會太油膩,比起傳統多士更為特色!火腿一塊配上炒滑蛋。評分:7.5/10👓闊佬炒飯 $73其實係福建炒飯💁🏻‍♀️蝦仁都大粒爽口,有叉燒粒,炒飯底,味道剛好唔算太鹹太多汁。個飯係好食不過又完全唔似值依個價,四五

👓打躉常餐A $45
評分:7.5/10
闊佬炒飯
👓闊佬炒飯 $73
其實係福建炒飯💁🏻‍♀️蝦仁都大粒爽口,有叉燒粒,炒飯底,味道剛好唔算太鹹太多汁。個飯係好食不過又完全唔似值依個價,四五十蚊就差唔多🧐
美祿暴龍
👓美祿暴龍 轉特飲+$6
有朱古力味夠奶,美祿本書味道偏甜,所以覺得甜度岩已經夠甜。不過可以再多啲朱古力粉濃味點,面頭美祿粉薄咗啲亦都可以落厚粉少少。小編覺得好似都係土司工房好飲啲😂
👓檸檬利賓納 轉特飲+$6
依度利賓納唔算好甜,應該因為有檸檬中和咗。
2020-02-21 229 瀏覽
🕞輪後時間🕤今日下晝專誠嚟到會一會大渣哥,雖然有人龍但係嚇我唔到嘅,餐廳翻出率好高,3-40人人龍,大幾十分鍾就有位!🌟用餐經驗🌟1️⃣ 蔥油絕頂系列- 蔥油雞扒煎蛋飯 $63加埋凍飲$3成個餐都係$66,呢區來講價錢中上,蔥油好香送飯一流,雞扒香口,成個餐正常預料之中,重點一提嘅係杯嘢飲認真大杯但又唔系超多冰果種✨餐廳環境✨:鋪頭裝簡約🧑🏻‍🍳侍應服務🧑🏻‍🍳:服務員會同等位客談笑風生,服務態度好好💡溫馨提示💡喺附近返工嘅朋友都記得帶身分證啊好味 😋😋😋賣相 👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️價錢 🏦🏦🏦🔆總結一下🔆:味道正常,可以經常來

🕞輪後時間🕤

💡溫馨提示💡喺附近返工嘅朋友都記得帶身分證啊

好味 😋😋😋
賣相 👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️
價錢 🏦🏦🏦

🔆總結一下🔆:味道正常,可以經常來

蔥油雞扒煎蛋飯