2020-10-03 355 瀏覽
👧🏻Wodafoodie in Kowloon Bay未食過大渣哥茶記既你唔好話你係香港人!💛😍😍必試招牌黑牛黑麵🖤🍜💛收嗲鮮牛肉公仔麵配丹麥多士 火腿炒蛋🐮鮮牛肉比普通茶記較厚身 但肉質軟嫩配埋比平時較深色同濃郁又重花生味既既沙嗲簡直係一絕😋 係高質版沙嗲牛麵🥰🍞丹麥多士見其他人話好油好肥膩但我食落係好酥脆😍好香牛油味但唔膩喎!茶記邊到會有丹麥多士食呀🤤好正聽講有食客想就咁叫多份丹麥多士食添😆(無呀一定要跟餐😝)🍳炒蛋好重蛋香 炒得好滑 份量好多 食極都仲有😆黑牛黑麵係高級版常餐 大渣哥必食之選🥰.聽講佢既鮮茄焗豬扒飯都係好正☺️下次試下先!😋😋😋.📍大渣哥茶記 (九龍灣)九龍灣常悅道21號The Eastmark地舖
👧🏻Wodafoodie in Kowloon Bay

未食過大渣哥茶記既你唔好話你係香港人!💛😍😍
必試招牌黑牛黑麵🖤🍜
💛收嗲鮮牛肉公仔麵配丹麥多士 火腿炒蛋
🐮鮮牛肉比普通茶記較厚身 但肉質軟嫩
配埋比平時較深色同濃郁又重花生味既既沙嗲
簡直係一絕😋 係高質版沙嗲牛麵🥰
🍞丹麥多士見其他人話好油好肥膩
但我食落係好酥脆😍好香牛油味但唔膩喎!
茶記邊到會有丹麥多士食呀🤤好正
聽講有食客想就咁叫多份丹麥多士食添😆(無呀一定要跟餐😝)
🍳炒蛋好重蛋香 炒得好滑 份量好多 食極都仲有😆
黑牛黑麵係高級版常餐 大渣哥必食之選🥰
聽講佢既鮮茄焗豬扒飯都係好正☺️
下次試下先!😋😋😋
📍大渣哥茶記 (九龍灣)
九龍灣常悅道21號The Eastmark地舖
2020-10-03 165 瀏覽
《撐渣哥💛》———————————————-#大渣哥最近咁啱有機會去到九龍灣,點可以唔試吓Cafe de Jargor呢間大熱長龍黃店💛仲要撞啱下午茶時間,梗係要去嘆吓佢啲本土港式風味啦!-真·港人🇭🇰先入得,冇諗到假日工廠區都咁多人嚟食,但係都值得等嘅~佢嘅餐牌超級搞笑,好有創意(自己睇圖啦😆)-下午茶時間特別推出嘅#黃芝丼,熱溶芝士牛肉丼嘅牛肉有啲似x野家,洋蔥同牛肉都整得幾淋,美中不足嘅係牛肉汁唔算粥,比芝味冚過左😂-比較抵讚嘅係隻炸雞翼,啖啖肉,揸得幾唔錯。碗仔翅都OK,配埋一齊果然係港式茶餐廳嘅必點餐!🥳-⭐ 參考價錢︰(無加一)黃芝丼(另加凍美祿):$51蜜汁炸雞全翼配碗仔翅:$42🍌 抵deal 指數:8/10💰 人均消費:$46.5
《撐渣哥💛》
———————————————-
#大渣哥
⭐ 參考價錢︰(無加一)
黃芝丼(另加凍美祿):$51
蜜汁炸雞全翼配碗仔翅:$42
🍌 抵deal 指數:8/10
💰 人均消費:$46.5
2020-09-20
20 分鐘 (堂食)
$46.5
2020-09-26 170 瀏覽
話說之前同一班朋友去咗大渣哥嗰度食晚餐,大家食嘢都比較麻甩,好鍾意叫小菜配飯。叫咗魚香茄子煲、沙嗲肥牛金菇煲、鹹蛋黃肉餅、黃金單骨雞翼。個魚香茄子煲同埋沙嗲肥牛金菇煲都十分出色!鹹度適中,永遠都係餸飯之選!不過可惜冇影到相。而鹹蛋黃蒸肉餅雖然上菜時間較耐,不過食落肉餅好嫩,配埋鹹蛋真係經典家常菜!最後係黃金單骨雞翼,鹹蛋黃炒成沙,再裹上單骨雞翼,最後沈上鹹蛋黃粉,成件事超級有鹹蛋味,對鹹蛋愛好者真係好正!另外佢個底係有啲生菜,可以中和返啲鹹味。
鹹蛋黃蒸肉餅

鹹蛋黃蒸肉餅
2020-09-16 166 瀏覽
香港人想食個港式brunch,梗係去茶記啦!今日試吓喺九龍灣嘅大渣哥茶記~好彩早咗去先唔使排隊,食完出嚟,見到龍尾去到轉角位啊😱😱我嘅蔥油雞扒煎蛋飯,本身以為煎蛋係太陽蛋,點知係全熟,都怪自己唔記得哎😭😭😭 雞扒超大塊,又夠脆,讚!蔥油一大pat係側邊,一掀起塊雞扒下面全部都係油浸住,小驚嚇🙀黑牛黑麵!!首先一提幾欣賞個麵包,唔係普通白方包,有牛油味,又甜甜地,又酥脆,like~ 太陽雙蛋煎得好靚!

黑牛黑麵!!

2020-09-13
  • 黑牛黑麵
  • 蔥油雞扒煎蛋飯
2020-09-13 102 瀏覽
因為網評特意前來幫襯,份量足,熱鴛鴦奶茶都可以。但食物味道,黒牛麵、多士比想像中有點差距。另外洗手間借鎖匙方面,可能有點改善空間。如果客人及朋友還在進食,沒有離開。其中一人要借洗手間鎖匙,是否還需要收取100元按金呢?
因為網評特意前來幫襯,份量足,熱鴛鴦奶茶都可以。
但食物味道,黒牛麵、多士比想像中有點差距。
2020-09-12 254 瀏覽
兩個人去食晚餐服務唔錯 等入去時落雨 阿姐姐都有問要唔要把遮 叫咗一份蒽油豬扒 椒鹽鮮魷 同 黃金單骨雞翼有好有唔好蒽油豬扒幾腍 味道唔錯 加埋隻蛋都係流心既蛋黃 成件事撈埋鼓油食係好味道單骨雞翼味道都正 上既時有一大堆蛋黃係面 原來以為佢會撈埋俾我地 但其實就咁自己每啖都有蛋黃都ok 因份量係好足夠不過當中有一兩隻雞翼係痴骨既地方仲係紅紅地呢🙈最後既椒鹽鮮魷就真係令人失望唔夠熱又唔脆 真係唔好食🙈唔想浪費食物但最後都真係食唔到最後幾舊兩個人咁食份量係好足夠既!希望會改善下個椒鹽鮮魷啦!兩個人 $211希望下次去食會有改善💛
兩個人去食晚餐
服務唔錯 等入去時落雨 阿姐姐都有問要唔要把遮
叫咗一份蒽油豬扒 椒鹽鮮魷 同 黃金單骨雞翼
有好有唔好
不過當中有一兩隻雞翼係痴骨既地方仲係紅紅地呢🙈
最後既椒鹽鮮魷就真係令人失望
唔夠熱又唔脆 真係唔好食🙈
唔想浪費食物但最後都真係食唔到最後幾舊
兩個人咁食份量係好足夠既!希望會改善下個椒鹽鮮魷啦!
兩個人 $211
希望下次去食會有改善💛
萌蔥油豬扒煎蛋飯

椒鹽鮮魷

萌蔥油豬扒煎蛋飯
  • 蔥油豬扒煎蛋飯
2020-09-08 290 瀏覽
上個星期先食完,另一個friend又想食,又叫我收工去食。。。。 鬼咩, 而家二人限聚令,冇得一齊食, 要分開兩個兩個食,咁我就要出嚟食得密d.今次都係早去食, 6 點鐘到, 唔駛排隊~ 我食過幾次大渣哥, 但係次次都俾其他嘢吸引咗去,冇食過常餐. 今次要試吓喇~佢個常餐叫打躉常餐, 我叫咗叉燒通粉,轉意大利雜菜湯 本來我會食豬扒 or雞扒, 但係閉關咁耐,餐餐食豬扒雞扒, 食到有d驚, 所以我會揀其他嘢~丹麥多士同炒蛋嚟咗先~ 個多士咁特別嘅?! 我第一次食丹麥多士,都幾好食~ 有d似牛角包咁嘅多士, 都幾香幾好味我個叉燒通粉都好味, d叉燒都真係幾多, 個意大利雜菜湯都好好飲~ 唔駛加錢有得轉湯底, 好抵呀!我個friend食黑牛黑面, 點解我身邊嘅friend都咁鐘意食黑牛黑面架呢?! 佢地話好好食。。。。 但係因為我唔食牛, 真係體會唔到唔知下次嚟, 會食咩呢?! 下次再諗~

今次都係早去食, 6 點鐘到, 唔駛排隊
. 今次要試吓喇~

佢個常餐叫打躉常餐, 我叫咗叉燒通粉,轉意大利雜菜湯
, 所以我會揀其他嘢~

唔知下次嚟, 會食咩呢?! 下次再諗~
黑牛黑面
打躉常餐
2020-09-07
黑牛黑面
打躉常餐
  • 黑牛黑麵
2020-09-08 2367 瀏覽
雖然「大渣哥茶記」開業已有一段日子,但我一直以為地方不大就腳,原來「大渣哥茶記」距離德福廣場不遠,這天在這附近吃過一頓甚有質素的午餐後,到德福廣場閒逛了一會,隨即到「大渣哥茶記」吃個簡單的下午茶,代替仍未解禁的堂食晚餐。點了「香炸雞全翼(2隻)+ 渣哥碗仔翅」($42)做下午茶,滿是港式風味。可惜這下午茶水準一般,兩隻雞全翼都不夠熱燙,也炸得太乾,肉汁不足,乾巴巴的,碗仔翅雖然好一點,但同樣犯了不夠熱的毛病,莫非這碗仔翅與雞全翼都已預先整定?這下午茶的性價比實在不高。太太的「雙拼三文治」($30)倒還不錯,四平八穩的,雞蛋厚一厚,鹹牛肉也多,性價比比我的下午茶高得多。這天我吃的港式下午茶水準雖強差人意,有待改善,不過幸運地見到渣哥與小環兩夫婦座鎮店內,與友人聊天。正所謂力不到不為財,做生意著實要親力親為,落手落腳去做才是正道。俗語有云:「愛之深,責之切」,我對這天的下午茶食物水準是失望的,希望兩位有心的老闆可以在廚房品質管理上多加留意,讓更多同路人可以滿懷誠意地前來,稱心滿意地離開。
點了「炸雞全翼(2隻)+ 渣哥碗仔翅」($42)做下午茶,滿是港式風味。
下午茶
2020-09-06 303 瀏覽
之前聽人地食聽得多,終於輪到我食黑牛黑麵啦!無論係咩時間,大渣哥嘅門口都一定係排緊隊,要食就要俾啲耐性等一等啦!🤣加$5轉左出前一丁,麵質更好!沙嗲味道唔錯,夠濃,仲食到粒粒嘅花生碎;牛肉大件而份量都幾足,食到最後仲有牛肉食~ 跟餐仲有炒滑蛋/煎蛋🍳、火腿🥓、多士🍞多士係丹麥吐司,外脆內鬆軟,仲有好香嘅牛油味 👍🏻
之前聽人地食聽得多,終於輪到我食黑牛黑麵啦!

黑牛黑麵

加$5轉左出前一丁,麵質更好!

跟餐仲有炒滑蛋/煎蛋🍳、火腿🥓、多士🍞
多士係丹麥吐司,外脆內鬆軟,仲有好香嘅牛油味 👍🏻
2020-08-30
10 分鐘 (堂食)
2020-09-06 131 瀏覽
叫左嗰「黑牛黑麵」,因為小弟都成日黑面😅😅(好有親切感),附送碟火腿炒蛋加多士。炒蛋嗰火候好到唔再講啦,碗麵啲沙爹味好濃同埋D麵剛剛好又唔會「霖」同太生,食完仲有幸同渣哥夫妻合照
,食完仲有幸同渣哥夫妻合照

2020-08-29
午餐
2020-09-05 114 瀏覽
去茶記係有種親切感,畢竟香港人一定茶記由細食到大。家陣嚟大渣哥,親切感更甚!食幾次都係叫常餐,懶得唸嘛。常餐:丹麥多士、火腿配炒蛋、叉燒通粉最鍾意佢嘅丹麥多士,唔多地方有而佢做得夠鬆軟!叉燒唔肥唔瘦,份量多。熱檸茶就茶味香濃。店員個個都好有禮貌。
食幾次都係叫常餐,懶得唸嘛。
常餐:丹麥多士、火腿配炒蛋、叉燒通粉
店員個個都好有禮貌。
2020-09-05 138 瀏覽
來到九龍灣,本打算逛完IKEA,就順便在那裏吃晚餐。但突然想起大渣哥茶記就在附近,於是決定去一試。😜.「金針雲耳蒸雞」$75🍽:平時的我在外進餐,很少會叫一些中菜,因為家中可以容易煮及吃到。但今次嚐試了這道菜,完全令人有驚喜。感覺大渣哥選用的雞不像是冰鮮或雪藏了很久的,而是有種新鮮的感覺,而且非常大方,份量十足,幾乎每一件雞都很厚肉,味道很好!😋.「Xo醬海味通菜煲」$88🍽:雖然一碟菜而言,這個價錢略為貴。但除了通菜外,內裡還有一些海味,例如:蝦乾。味道很惹味,適合配搭一碗白飯。
「金針雲耳蒸雞」$75

「Xo醬海味通菜煲」$88
20 分鐘 (堂食)
  • 金針雲耳蒸雞
  • Xo醬海味通菜煲
2020-09-03 170 瀏覽
打算食下午茶, 眼見到幾多人排隊,不過無阻想一試的心情。當日大太陽,排隊位置頗曬,但餐廳員工每隔一陣就拎直遮過黎,問有冇人需要。感覺到餐廳對食客的細心!排大嘅20-30分鐘,就能入座了。正值疫情期間,相信大家對餐廳座位安排亦比較在意。當日餐廳採用隔座方式,旁邊座位空置,很安心。碎華瑞士汁雞翼撈公仔麵多士炸雞髀餐可能個人食得比較重口味,覺得瑞士汁唔夠味。雞髀size 都幾大!炸得夠香口!但整體喺黎講,算是性價比高的茶餐廳!
打算食下午茶, 眼見到幾多人排隊,不過無阻想一試的心情。
排大嘅20-30分鐘,就能入座了。
正值疫情期間,相信大家對餐廳座位安排亦比較在意。
當日餐廳採用隔座方式,旁邊座位空置,很安心。

碎華瑞士汁雞翼撈公仔麵
多士
炸雞髀餐

可能個人食得比較重口味,覺得瑞士汁唔夠味。
雞髀size 都幾大!炸得夠香口!

但整體喺黎講,算是性價比高的茶餐廳!
2020-08-22
30 分鐘 (堂食)
上星期先開返晚市堂食,真係好耐冇出街食飯, 仲要只限兩人, 真係麻鬼煩. 最衰堆慶回歸群組,周圍傳染人,搞到呢鑊咁大鑊. 仲要搞到我地冇得出街食飯, 呢個仇, 我一定會記住.襯佢啱啱開返晚市,平日夜晚應該唔會太多人,食吓大渣哥先~ 平時排隊排到癲, 今日唔駛排, 仲有卡位坐,真係食得舒服~選擇困難症又出現, 痴線, 個menu勁多嘢揀。。。。 我最後揀咗扒餐, 個friend就食黑牛黑面~ 飲渣哥大檸樂。。。。 而家d食肆真係唔慌唔大檸樂喇呢期個扒餐上到嚟,痴線。。。 d薯條多到痴線, 食極都仲有。。。 最大鑊係,我唔食緊d薯條, 根本食唔到塊扒。。。 痴咗線. d薯條係粗薯條, 啱啱炸, 超好食~我揀咗野菌松露忌廉汁,d松露味好夠~ 食煤氣, 正個friend嘅黑牛黑面都話好好食~ 有水準如果下次唔駛點排隊嘅話, 會再嚟食, 但係太多人嘅話, 真係幫襯d冇咁出名嘅小店好d~ 大家要互相幫忙, 共渡時艱, 分散投資
. 最衰堆慶回歸群組,周圍傳染人,搞到呢鑊咁大鑊
. 仲要搞到我地冇得出街食飯, 呢個仇, 我一定會記住

. d薯條係粗薯條, 啱啱炸, 超好食~

我揀咗野菌松露忌廉汁,d松露味好夠~ 食煤氣, 正

個friend嘅黑牛黑面都話好好食~ 有水準

2020-08-31
  • 自選雙拼扒餐
  • 黑牛黑面
2020-08-29 335 瀏覽
看過大渣哥茶餐廳午市的排隊情況,便理解堂食的難度在於要求高度的耐性,加上疫情期間也盡量避免人多餐廳🤭想要一嚐這家出品,外賣確實是首選,更沒想到他們連外賣盒也是高質出品———————————————————————1️⃣XO醬叉燒蔥花滑蛋飯 $59👍🏻🍳滑蛋夠滑,生熟程度剛好,還有少量半熟蛋液😋;還有加入洋蔥一起炒;整體份量足;偏瘦的軟腍靚叉燒份量也不少;XO醬惹味#餐廳必點之選🏅 2️⃣秘製威士忌牛肋肉飯$61👍🏻整體份量只是剛好;🐂牛肉夠軟;🥕紅蘿蔔的軟腍程度各塊不一,但味道甘甜;醬汁有點像紅酒汁,也很下飯3️⃣野菌松露汁焗魚柳飯 $69 👍🏻濃郁松露香氣👏🏻;焗飯表面只有少量溶芝士;魚柳厚身軟滑;蛋炒飯飯底粒粒分明,蛋碎偏大塊但質地過硬;可惜醬汁份量實在太少,不夠送飯🤨 ———————————————————————味道:8 /10性價比:中回頭率:70%
———————————————————————
1️⃣XO醬叉燒蔥花滑蛋飯 $59👍🏻