2021-02-25 218 瀏覽
門口嘅接待哥哥好有禮貌,有英文餐牌,比個讚佢哋!睇完大概知有咩啱食先入座,入座之後先睇到座位有中文餐牌男主角唔食豬,嗌嗰時英文個餐牌冇寫到係豬,同侍應反映返個事件之後問佢可唔可以轉另一款食物,通常都係可以,但一定會唔好面口好surprised佢哋好好咁搵另一位侍應過嚟,用英文嚟確認男主角係唔食豬,然後主動提議可以問下廚房可唔可以走豬,又主動比個英文餐牌比我哋睇下有咩其他嘢想改一般嚟講,其他餐廳嘅侍應係會同我交待返點解處理,但呢間係會直接同返男主角講,呢樣嘢令我覺得非常之重要,服務態度非常之好,雖然男主角覺得冇乜嘢,但就係因為呢個原因我先寫第一篇嘅食評嗌咗個韮菜蝦仁炒蛋飯,同埋個闊佬炒飯講咗炒蛋先,份量十分足夠,感覺上多過平時街食到嘅,個蛋炒得夠靚,個色唔會好淡,係個蝦仁爭少少,其他配料都非常ok闊佬炒飯原來係濕炒飯嚟嘅,好味,男主角非常喜歡埋單嘅時候,收銀哥哥都好好禮貌,講晒have a nice day,用餐經驗非常愉快,會再嚟食!
門口嘅接待哥哥好有禮貌,有英文餐牌,比個讚佢哋!

睇完大概知有咩啱食先入座,入座之後先睇到座位有中文餐牌

嗌咗個韮菜蝦仁炒蛋飯,同埋個闊佬炒飯

闊佬炒飯原來係濕炒飯嚟嘅,好味,男主角非常喜歡

2021-02-25
2021-02-25 165 瀏覽
建議: 等餐時唔好掛住玩電話,欣賞下透明屏風既金句喇(每張枱都唔一樣)😌❤️正所謂「早起鳥兒正能量」,為左要一早朝聖大渣哥 (平時實在太多人) 同 去享樂大量入手🍞🥯🥐🥖🤣 周末突登超早出門口,先去大渣哥嘆個早餐,飲番杯真香港奶茶先。雖然焦早,但都係門口等左陣,餐牌都幾多野食揀,早餐有四個餐揀:▫️歡樂今朝早餐▪️外國勢力早餐▫️襟撈任砌三文治▪️黑牛黑面 (全日餐)今次試左:歡樂今朝早餐 (HK$38)火腿通+炒蛋+丹麥多士+熱飲整體質量黎講,火腿通、炒蛋 同奶茶都係正常茶記水準,無話特別好/壞。不過,同一般茶記唔同既係 厚多士/方包 轉左丹麥多士。上枱時,塊包仲係熱架👍 夠脆,就甘食個包,都唔會太 Dry 充滿左牛油香。

▫️歡樂今朝早餐
▪️外國勢力早餐
▫️襟撈任砌三文治
▪️黑牛黑面 (全日餐)

今次試左:
歡樂今朝早餐 (HK$38)
火腿通+炒蛋+丹麥多士+熱飲

2021-02-21 3184 瀏覽
有得揀梗係揀黃店,適逢疫症仍然肆虐,餐廳需要顧客記錄個人資料才可進店,當然選擇一間會讓人安心的茶記光顧。光顧大渣哥茶記堂食前,客人只需填寫簡單的個人資料放在餐廳提供的紙箱內或掃店家的QR code就可以進店。資料只會被保存1個月,其後資料會被銷毁。安心小條位於九龍灣的大渣哥茶記,從地鐵站A出口步行大約5-8分鐘便到。下午茶餐餐牌📍迷你乾炒豬扒公仔麵餐 $43 公仔麵炒得乾身,加上芝麻的香味,十分好吃。雖然說下午茶是迷你炒公仔麵,但豬排和麵量份量不少,女士絕對夠食。📍凍咖啡少冰少甜,跟餐凍飲加$3因為昨天吃下午茶時看到旁邊的客人點了黑牛黑麵餐,非常吸引,所以忍不住今天早上再來光顧一次點了這個做早餐。📍黑牛黑麵餐 $52 (凍飲加$3)全日供應這個餐非常豐富,份量亦多。有沙嗲牛肉公仔麵、火腿炒蛋、丹麥多士及飲品一杯。隨餐的丹麥多士富牛油香,酥脆鬆軟,但比較油膩。炒蛋非常滑身,好吃。收嗲鮮牛肉麵其實是沙嗲牛肉麵,名字改得非常有趣,牛肉的沙嗲味濃,肉質鮮嫩。公仔麵則稍冧身,建議喜歡麵質爽身一點的顧客,下單前要向夥計說,或建議加$5轉出前一丁。👅味道:4.5/5💰CP值:5/5🕴🏻服務:5/5🔰

安心小條

下午茶餐餐牌

📍迷你乾炒豬扒公仔麵餐 $43

公仔麵炒得乾身,加上芝麻的香味,十分好吃。

📍凍咖啡少冰少甜,跟餐凍飲加$3

🌐地址:九龍灣常悅道21號The Eastmark地舖
2021-02-20
  • 黑牛黑麵
2021-02-07 267 瀏覽
去得大渣哥茶記大家都係因為係同舟人,誓相隨。 所以都係同聲同氣,唔洗重重覆覆甘落單,因為好多茶記好多時有請外省人做樓面,驚佢聽唔明,大渣哥就無呢個問題啦。講返食物先,openrice唔鐘意人講太多其他野架,哈哈。茶走做到以前大排檔早餐風味,可惜用膠杯,有少少失色,雖然好飲,茶有茶味,但膠杯飲熱野都係怪怪地。三文治就正正常常啦,咸牛肉真係唔錯,無太油而有口感,起碼肉碎有實剩感覺,唔會一咬就跌晒出來,整體感覺良好。
講返食物先,openrice唔鐘意人講太多其他野架,哈哈。

2021-02-06 226 瀏覽
終於食到大渣哥 💛💛💛💛💛午飯時間嘅大渣哥非常多人,要喺門口排隊排咗一陣先至可以入去。喺門口等候嘅期間,細心嘅店員見到出面咁猛太陽,仲主動拎咗啲遮畀我哋去遮太陽,真係好窩心。👍👍👍👍👍大渣哥嘅選擇非常之多,眼花繚亂,都睇咗好耐先至決定諗到食乜嘢。✨ 芫茜豆腐肉碎湯飯 +熱檸檬茶佢哋個湯飯湯底非常出色,濃淡適中,豆腐好滑,勁多芫茜,肉碎分量多,面頭仲有啲一粒粒嘅卜卜脆,食到最尾成碗湯都仲係熱辣辣出曬煙,真係好正!!!佢哋嘅檸檬茶非常好飲,茶味濃但不會澀口,檸檬清香。下次要嚟試佢哋嘅早餐同下午茶。咁好味嘅食店一定要大大力支持!!!💛💛💛💛💛
終於食到大渣哥 💛💛💛💛💛

✨ 芫茜豆腐肉碎湯飯 +熱檸檬茶
食到最尾成碗湯都仲係熱辣辣出曬煙,真係好正!!!

佢哋嘅檸檬茶非常好飲,茶味濃但不會澀口,檸檬清香。

下次要嚟試佢哋嘅早餐同下午茶。

咁好味嘅食店一定要大大力支持!!!💛💛💛💛💛
2021-02-02 2864 瀏覽
渣哥的小食店不時在街上也會看見,而且也經常排長龍😚不過渣哥竟然從小食店,轉型再開了一家茶餐廳😱位於九龍灣的餐廳,裝修特色有心思~更只招待「真」香港人💛怎可以不好好懲罰一下😈#黑牛黑通粉 $52小編沒有選麵,改為選了通粉,通粉煮至偏軟身🤔而黑牛味道濃郁惹味☺️套餐包括了黑牛麵、火腿煎雙蛋、丹麥麵包和餐飲~不得不提的是丹麥麵包🥯,牛油🧈味道濃厚而且麵包鬆軟,麵包口感由一層層薄片堆疊而成😍絕對不能錯過!味道小評分:😋😋😋😋😋/5#鮮茄焗豬扒飯 $66份量十足的焗豬扒飯~由於使用新鮮蕃茄所以味道偏酸🙈而醬汁也十分足夠,配搭炒飯底也不會太乾~豬扒有細心地為客人切好,所以不需要用到刀🥰不過豬扒略微偏乾,肉質尚算厚實😛味道小評分:😋😋😋😋/5#熱唂咕 (套餐)相對以往曾寫過的澳牛唂咕,味道更為苦澀和濃郁,可可味更濃~味道小評分:😋😋😋😋/5🌟喜歡的話可以Like & Follow, 有你的支持是小編的動力🌟整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5性價比:💰💰💰💰/5環境:💕💕💕/5打卡指數:📸📸/5

#黑牛黑通粉 $52
味道小評分:😋😋😋😋😋/5

#鮮茄焗豬扒飯 $66
味道小評分:😋😋😋😋/5

#熱唂咕 (套餐)
相對以往曾寫過的澳牛唂咕,味道更為苦澀和濃郁,可可味更濃~
味道小評分:😋😋😋😋/5

整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰/5
環境:💕💕💕/5
打卡指數:📸📸/5
2021-01-26 514 瀏覽
自從開幕以來都有唔少人嚟朝聖🙇🏻‍♂️,難得喺附近做嘢當然要黎幫襯下。未到12:00已經有人龍喺度排緊隊,當日中午陽光☀️猛烈,店員就攞咗太陽傘⛱出嚟比大家擋擋太陽,等咗一陣終於可以入座。咖喱吉列魚柳飯 $66菠蘿梳打+$9吉列魚柳🐟四四方方炸得非常香脆,米飯🍚都煲得唔錯粒粒分明。咖喱係偏向港式咖喱🍛,但比想像中有辣勁🌶,唯一失望嘅係冇我最鍾意嘅薯仔❌🥔,但整體上都唔錯,汁都夠多撈飯。至於菠蘿梳打,冇諗過佢會用新鮮菠蘿🍍,幾有驚喜。XO醬叉燒蔥花滑蛋飯 $56朋友形容呢個飯超級足料,叉燒🍖都毫不吝嗇一片片上,加埋秘製嘅XO醬🌶辣辣地超級送飯。因為比較多人幫襯,大家都自律食完就會走。如果想舒舒服服慢慢食嘅話,中午時間🕛可能難啲實現。

咖喱吉列魚柳飯
咖喱吉列魚柳飯

咖喱吉列魚柳飯 $66菠蘿梳打+$9

XO醬叉燒蔥花滑蛋飯 $56

2021-01-20 249 瀏覽
雖然夜晚禁堂食,但拍拖還是要一起晚飯的,所以就外賣自取到附近公園吃吧~ 之前一直很想嘗試這人氣食店大渣哥,想不到第1次來試就遇著不可堂食的日子。餐牌好多食物選擇,應有盡有,最後選了一個炒粉麵加小食兩份吃,原來外賣還有9折,很抵食~食物方面:1. 五柳糖醋炒米+熱西洋菜蜜(跟餐) $63 (評分:9/10)因為覺得菜色名特別,所以叫了,五柳雖然分不清是哪五樣,但眼看材料有蝦仁、芽菜、火腿和一綠一橙的絲(味道是酸酸地似是味菜)。打開外賣盒仍是熱辣辣香噴噴的,很吸引,份量也很大,足夠兩個人吃。吃下去味道酸酸甜甜,有點似廈門炒米,很有鑊氣,好好味~ 熱西洋菜蜜喝下甜甜地,暖笠笠,在戶外寒風下喝下很是暖心。 2. 炸全雞翼 (3隻)$40(評分:9/10)3隻雞翼好大隻,打開蓋也是熱辣辣的,炸得很香脆,外脆內嫩滑,很好味~希望快點有晚市堂食,可以再去大渣哥餐廳內再幫襯~

食物方面:
炸全雞翼,五柳糖醋炒米

熱西洋菜蜜喝下甜甜地,暖笠笠,在戶外寒風下喝下很是暖心。

2. 炸全雞翼 (3隻)$40(評分:9/10)

希望快點有晚市堂食,可以再去大渣哥餐廳內再幫襯~
2020-12-28
10 分鐘 (外賣自取)
$46.5 (晚餐)
炸全雞翼,五柳糖醋炒米
2021-01-18 255 瀏覽
星洲炒米 $60係呀,又係茶記,小弟比較貧窮,請各位助養😛呢排都去九龍灣,點可以少得同大渣哥面聖呢😂同朋友一齊食,今日唔洗排隊,yeah🤩叫咗個好耐冇食嘅星洲炒米,好肚餓🤤等咗一陣就嚟啦,買相唔錯,仲要幾多蝦仁🍤同肉,一啲都冇偷工減料👍🏻味道方面,夠辣,有時好驚食辣嘢唔夠辣仲要自己加辣油(利申:食的比較辣)但佢隻辣唔會令人卻步入唔到口,反而好香口好惹味,加埋啲蛋絲,正,唔覺唔覺就清晒🤤食完比較油膩嘅嘢,入返杯凍檸茶走甜,即刻感覺清新晒😂下次要食乾炒牛河🤤
星洲炒米 $60

2021-01-06 361 瀏覽
同朋友約左係附近飲咖啡,點知我哋好失策,竟然唔知道原來嗰間舖頭只有外賣同埋冇嘢食,求其入隔離坐低食啲嘢。入到去發覺價錢唔平,不過對啲嘢食期望都高。朋友要咗個小炒,正正常常都算大碟,不過佢話啲嘢偏lum而且都比較濃味,好在我哋兩個都OK食濃味嘢。不過我就完全中伏,叫咗個有推介嘅黑沙嗲牛肉炒蛋,成$50我真係好有期望。第一啖食落口已經鹹到想吐出來!啲黑沙嗲究竟用咩做?我食咗幾啖,法國啲炒蛋係冇味,但啲黑沙嗲唔知落咗幾多鹽,我仲要無叫飲品,咬咗兩啖比錢去隔離7-Eleven買咗一大支嘢飲⋯⋯

2021-01-02 344 瀏覽
講起渣哥大家一定唔會陌生不過今日唔係想介紹魚蛋燒賣而係渣哥老闆開嘅大渣哥茶記因為係九龍灣少數性價比高嘅茶記所以成日幫襯今日lunch又同同事去食完次次去都保持到水準真係唔話得🌟午餐E🍳🍚XO醬叉燒蔥花滑蛋飯($56)為左唔好做大嘥鬼所以叫左少飯少左半舊飯影相效果冇咁好😢如果正常食量嘅朋友唔叫少飯上碟會好似菠蘿包咁一個好靚嘅半圓形✨講返味道隻蛋炒到8-9成熟🤩🍳名符其實嘅滑蛋XO醬都大大pat🤤好多瑤柱同蝦米入面啲叉燒同配料十足叉燒全部都大大件😋肥瘦適中唔硬唔dry洋蔥亦煮得夠透🧅爽得黎冇嗆辣味個滑蛋會有枝甜豉油俾大家整色整水可以根據自己口味落幾多咁就唔怕師傅重手得滯碟隻太咸啦😁🌟午餐肉炒公仔麵($58連熱飲)午餐肉炒公仔麵上枱嗰樣普普通通就咁望面頭午餐肉都唔多塊但係寶物沉歸底💎午餐肉大部分都係晒底墊住炒公仔麵午餐肉一啲都唔孤寒!塊塊都厚切5mm啖啖肉😋一路食一路數住😂成碟炒公仔麵都有10塊午餐肉架唔洗就住黎食驚食到尾冇晒肉比起出面其他餐廳嘅「好刀功」薄切午餐肉頹飯都要4字頭淨係睇份量呢個午餐肉炒公仔麵絕對對得住$58呢個價午餐肉有輕輕炸過所以非常香口🤤啲邊脆得黎冇燶邊🤫不過細聲說其實我
講起渣哥大家一定唔會陌生
不過今日唔係想介紹魚蛋燒賣
而係渣哥老闆開嘅大渣哥茶記
因為係九龍灣少數性價比高嘅茶記所以成日幫襯
今日lunch又同同事去食完
次次去都保持到水準真係唔話得
XO醬叉燒蔥花滑蛋飯

🌟午餐E🍳🍚XO醬叉燒蔥花滑蛋飯($56)
為左唔好做大嘥鬼所以叫左少飯
個滑蛋會有枝甜豉油俾大家整色整水
可以根據自己口味落幾多
咁就唔怕師傅重手得滯碟隻太咸啦😁
午餐肉炒公仔麵

🌟午餐肉炒公仔麵($58連熱飲)
午餐肉炒公仔麵上枱嗰樣普普通通
比起出面其他餐廳嘅「好刀功」薄切午餐肉頹飯都要4字頭
淨係睇份量呢個午餐肉炒公仔麵絕對對得住$58呢個價
午餐肉有輕輕炸過所以非常香口🤤啲邊脆得黎冇燶邊
🤫不過細聲說其實我鐘意邪惡燶邊多啲
碟炒公仔麵夠鑊氣之餘啲麵炒得條條分明,冇痴實一舊舊
啲麵亦冇話好油膩,食完抹嘴都冇成口油
大家下次去大渣哥食飯除左食佢啲餐之外,不妨試吓佢啲炒野
食左咁多次大渣哥👍🏻佢啲炒野一直都水準唔錯
除左炒公仔麵之前仲有試過星米同炒貴叼都覺得唔錯🤪
2020-12-29
午餐
午餐肉炒公仔麵
2020-12-26 209 瀏覽
一直都想黎食 一直都未有機會食今日黎九龍灣 一定順路去埋大渣哥茶記佢既食物款式都幾多 最正係食到好多久違嘅食物我點左一個美渣西餅乾炒牛河 凍鴛鴦牛河好有鑊氣 唔會太油 牛肉嫩滑西餅好有果個味道 正間茶餐廳防疫做得好充足 職業又快手快腳 態度好
一直都想黎食 一直都未有機會食
西餅好有果個味道 正
間茶餐廳防疫做得好充足 職業又快手快腳 態度好
外賣送餐
2020-12-22 217 瀏覽
之前食過幾次,次次都覺得好好食,但次次都唔記得影相寫食評,今次終於記得啦!今次叫左一個“黑沙嗲牛肉炒蛋”,呢個並唔係一個餸,而係三文治,係用烘底薄多士夾住,份量做下午茶啱啱好!平時沙嗲牛梗係配公仔麵㗎啦!好似佢另一個招牌黑牛黑麵咁,都好受歡迎㗎!但原沙嗲牛肉配炒蛋再夾麵包會係咁匹配㗎!炒蛋炒得剛剛好, 滑捋捋,沙嗲牛肉用返黑牛黑麵嘅牛肉,香濃,唔會太辣,賣相頂瓜瓜!不過有一個問題,就係太足料啦,咬一啖之後入面嘅牛肉同蛋會跌左一啲出嚟,如果我個口夠大可以一口食曬就好啦!

黑沙嗲牛肉炒蛋配薄多士

黑沙嗲牛肉炒蛋配薄多士
  • 黑沙嗲牛肉炒蛋
2020-12-20 235 瀏覽
⭕️性價比幾高既茶餐廳🍴岩哂常餐控!🍛黑牛黑麵($52)(🍚8/10) 推介❗其實即係沙嗲鮮牛肉,識食沙爹牛既你一定係配通粉,粒粒通粉流入左濃濃既沙爹湯,個餐仲有埋丹麥多士加火腿煎雙蛋/炒蛋。沙嗲鮮牛肉通粉既沙嗲汁比一般茶餐廳黑,沙嗲味好濃仲有粒粒碎花生吾似味精味,真材實料,另外呢度個隻係厚身正宗茶記通粉,牛肉又鮮又嫩滑完全不似是罐頭貨,份量仲幾多。另一樣值得讚既係丹麥多士,多士外脆內軟,焗到牛油滲入哂塊包而且食得出吾係普通方包,既香口又超鬆軟!食完一塊覺得吾會濟唔夠喉好想再食!仲有就係煎蛋大隻有蛋味,整體推介!🍱五柳糖醋炒米($63)(🍚6.5/10)開頭以為係糖醋魚柳炒米,打開先發現原來個名係指廈門炒米。外賣返到去打開聞到好香,米粉炒得較乾身不過都有少少一舊舊同食落有dd乾,味道酸甜剛好,加分位係炒到幾有鑊氣,配料好多包括有好多蝦仁,彈牙又吾腥,整體唔油膩得黎都幾開胃,不過味道正常不是特別出色。
⭕️性價比幾高既茶餐廳🍴岩哂常餐控!

🍛黑牛黑麵($52)(🍚8/10) 推介❗

🍱五柳糖醋炒米($63)(🍚6.5/10)
外賣自取
  • 黑牛黑麵
2020-12-20 228 瀏覽
🍴黑牛黑麵52 蚊🐂🍜丹麥多士🍞 夠香脆同厚身 牛油味香 👍🏻黑沙嗲鮮牛肉公仔麵 湯底好香濃 牛肉係煙韌彈牙既滑牛 仲有邪惡既公仔麵 正 火腿正常 🐷炒蛋🥚炒得夠香滑 唔錯🍴吉列咖哩豬扒飯66 蚊🐷咖哩同豬扒分開上 豬扒偏薄但面積大 炸得好夠香脆 入面保留水份 炸得出色 沙嗲汁 整得好香濃 比冇食開辣既人黎講辣 甜得黎辣 辣得黎 夠惹味 連埋煲得好淋既薯仔🥔 撈飯 好正#沙嗲 #牛肉 #公仔麵 #黃店 #黃色經濟圈 #黃藍是政見好食是良知 #茶餐廳 #炒蛋 #多士 #火腿 #豬扒飯 #吉列豬扒 #咖哩 Score 平均分< 7.7/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#大渣哥茶記九龍灣常悦道21 號 the eastmark地鋪~~~~~~~~~~~~
🍴黑牛黑麵52 蚊🐂🍜

🍴吉列咖哩豬扒飯66 蚊🐷

Score 平均分< 7.7/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#大渣哥茶記
九龍灣常悦道21 號 the eastmark地鋪
~~~~~~~~~~~~
2020-12-19