2021-11-19 1895 瀏覽
朋友帶我到藍田去品嚐燒鵝。聽說此店的燒鵝不是由中央廚房送過來,而是在店舖內燒烤,所以特別皮脆香口。那就一定要嚐燒鵝看看餐牌,不只是燒臘,也有很多不同的小菜、海鮮等選擇。午市還有中、西式和燒味飯套餐。 大壹燒鵝-例牌-下庄燒鵝表面色澤油潤, 油香十足。外皮薄而香脆,酥香肉嫩,多肉汁而不帶臊味,不乾不柴。而鵝肉鹹香味適中,不沾酸梅醬也味道好。 咕嚕肉小菜同樣出色。咕嚕肉色澤金黃,半肥瘦的梅頭豬肉肉質新鮮,肉脂帶甘香 。外層炸得酥脆,沒有因芡汁已軟腍。 芡汁濃稠適中,甜甜酸酸的味道,令人十分開胃。配料較特別,除了鮮菠蘿肉和三色椒外,還有帶微酸的蕎頭和甜味的無花果。很美味的一道菜。 干炒牛河我想飲熱奶茶,故點了干炒牛河套餐。大大片的牛肉嫩滑,數量也多。河粉炒得色澤均勻,不會黏在一起。 芽菜和韮黃等配菜十分爽口。最重要是有鑊氣熱奶茶茶底香且滑,不錯呀。
朋友帶我到藍田去品嚐燒鵝。

咕嚕肉

很美味的一道菜。

干炒牛河
我想飲熱奶茶,故點了干炒牛河套餐。

干炒牛河

大大片的牛肉嫩滑,數量也多。

熱奶茶茶底香且滑,不錯呀。

熱奶茶

2021-11-10
午餐
熱奶茶
2021-11-19 139 瀏覽
大壹燒鵝今晚想偷懶唔煮飯,同屋企人落樓搵餐廳坐底醫肚!嚟到藍田地鐵站一出約5分鐘路程,就見到好多餐廳,我地就選擇咗大壹燒鵝。餐廳分二層,我地想舒舒服服睇吓電視就上左一層坐底,晚上餐廳有小菜,亦有套餐選擇,款式非常多!由於我哋有選擇困難症,所以揀咗2人套餐。椒鹽鮮魷,落單後約5-10分鐘就上枱,大大份好抵食,配醬汁非常開胃!燒汁薯仔牛柳粒,賣相好吸引,用左三色椒炒,牛柳粒厚切得嚟食落又唔會「鞋口」,而且薯仔炸完再落鑊炒,整體不錯!椰菜粉絲櫻花蝦煲,睇個名以為係上湯浸就錯晒,原來係炒粉絲,第一次見係櫻花蝦多過粉絲,絕對抵食!總結:晚餐連飲品不用加一,每人$150,經濟又實惠。
大壹燒鵝

總結:晚餐連飲品不用加一,每人$150,經濟又實惠。
2021-11-17 173 瀏覽
陪媽媽去完藍田買野,諗住食埋野先返屋企,記得之前係附近同朋友食過間「大壹燒鵝」好出色,加上媽媽鐘意食鵝,岩曬心水位置係啓田商場對面,好易搵!餐廳好光猛新淨,樓底又高,地方闊落,坐得非常舒服下午茶選擇都好多,亦有午市餐牌,亦有晚市小菜餐牌!小菜選擇都幾多,連海鮮都有紅豆奶茶大大杯,紅豆又多又夠淋,奶茶底都好飲燒鵝脾飯完全保持出色水準皮脆充滿油脂香,肉嫩結實,好好味份量好足,脾下面重有一浸鵝肉連D伴碟榨菜都好好食雙拼腩仔叉燒飯叉燒帶燶邊,燒肉非常香脆另外叫左個小菜椒鹽豬扒,份量好足,大大碟估唔到除左燒味出色,小菜都唔輸蝕,椒鹽味好香,豬扒外脆內夠淋,夠嫩滑唔乾又唔鞋保持到出色水準另外服務都好好,會主動幫客人

位置係啓田商場對面,好易搵!
餐廳好光猛新淨,樓底又高,地方闊落,坐得非常舒服

下午茶選擇都好多,亦有午市餐牌,亦有晚市小菜餐牌!
小菜選擇都幾多,連海鮮都有

紅豆奶茶大大杯,紅豆又多又夠淋,奶茶底都好飲

燒鵝脾飯

完全保持出色水準

皮脆充滿油脂香,肉嫩結實,好好味

份量好足,脾下面重有一浸鵝肉

連D伴碟榨菜都好好食

雙拼腩仔叉燒飯

叉燒帶燶邊,燒肉非常香脆

另外叫左個小菜椒鹽豬扒,份量好足,大大碟

保持到出色水準

另外服務都好好,會主動幫客人
2021-11-15 84 瀏覽
今日約咗朋友嚟藍田食嘢,最後都係選擇食咗幾次嘅大壹燒鵝。原因好簡單,裝修靚、坐得又舒服,而且燒味小炒都非常出色。今次同friend兩個人揀咗個$288嘅超值滋味套餐,任選三餸一湯再跟加白飯兩碗。個套餐可以選擇雙拼燒味加兩個小炒,亦可以唔要燒味揀三款小炒,任君選擇。叉燒拼豉油雞🐔燒味雙拼分量相當之多,豉油雞咁啱又俾咗個雞髀我哋。無論係雞定叉燒,啲汁都好入味,食落就會知道同普通燒味店嘅分別。西蘭花炒蝦仁🍤上碟賣相十分之靚,冇諗過小炒上碟都咁有心思。蝦仁食落好嫩滑、西蘭花亦好爽口,加埋啲椒一齊炒,同蝦、西蘭花幾夾。涼瓜炒牛肉🐮燒味齋食點都可能會有啲膩嘅,叫碟涼瓜炒牛肉一齊食就啱啱好。牛肉每件都好大塊,雖然係小炒,但係食落都好嫩。用嘅苦瓜唔係非常苦嗰隻,用嚟炒牛肉好好食。#藍田美食 #美食推介 #美食 #美食地圖 #拍拖好去處 #拍拖活動#香港打卡 #打卡好去處 #情侶好去處 #foodie #foodiehk #foodblogger #food #yummy #yummyfood #hkig #hkfoodbloggers #hkkol #hkig #hkfood #hkfoodie #h

叉燒拼豉油雞🐔

西蘭花炒蝦仁🍤

涼瓜炒牛肉🐮

#香港打卡 #打卡好去處 #情侶好去處

#foodie #foodiehk #foodblogger #food #yummy #yummyfood #hkig #hkfoodbloggers #hkkol #hkig #hkfood #hkfoodie #hkgirl
2021-11-15 77 瀏覽
聽聞這邊的燒味好出色,老公又鐘意食。所以黎試一下。座位坐得舒服,寬敞。服務有禮,上菜速度快。燒味雙拼 叉燒燒鵝 $178叉燒燒鵝份量好大, 叉燒角落位燶邊焦香,表面上有麥芽糖,肉質有香氣。 甜甜的味道加上軟腍的肉質,滿足味蕾。 燒鵝嘅皮薄,又脆。食落去感覺好似啱啱烤出嚟咁,油脂感豐富。星洲炒米 $60粉量超級大碟,每一啖都食到配料,見到咖喱顏色好均勻。米炒亦炒得好乾身。大壹炒飯 $60米飯炒得粒粒分明,睇到都覺得好夠鑊氣。入邊都有呢啲雞蛋,燒鵝同埋蔥花。香氣十足。例湯 $5好足料,味道好濃。佢櫃桶有紙巾,真係值得一讚。

燒味雙拼 叉燒燒鵝 $178

星洲炒米 $60

大壹炒飯 $60

例湯 $5
好足料,味道好濃。

佢櫃桶有紙巾,真係值得一讚。
2021-11-08 86 瀏覽
本人喜歡美食,知道那裏有好的美食!必定前來試食。今天遠道前來試食,我們一同三人,我點了燒鵝/乳豬雙拼飯,我的家人叫了叉燒/燒腩雙拼飯及燒鵝/叉燒雙拼飯及一隻咸蛋,三個例湯,兩杯凍檸茶,一杯熱奶茶(茶走),呢度服務中規中。食後食評如下:呢度啲燒鵝超水準,比深井燒鵝還要好,燒鵝皮皮薄香脆甘香,鵝肉肉質鮮嫩,燒鵝汁在口腔爆出,美味可口,乳豬皮脆肉嫩,可是乳豬醬太少,叉燒比外間不同,呢度是切方不是切片有燶邊,麥牙糖夠甜美昧,燒腩皮脆還可,咸蛋普通,無蛋油$10元一隻似乎貴咗啲,下次可以不要。今天例湯都不錯,木瓜南北杏豬骨湯,都幾多湯渣,例湯幾鮮甜,渴後未見十分口渴,例湯5元一盅都低飲。水吧食評如下,凍檸茶正常,茶味夠燶,杯奶茶給我帶來驚喜,茶味夠燶,奶茶夠香,入口香滑,有水準!下次會跨區到來再次光臨! 高質燒味飯店。
本人喜歡美食,知道那裏有好的美食!必定前來試食。
下次會跨區到來再次光臨! 高質燒味飯店。
2021-10-31
5 分鐘 (堂食)
  • 燒鵝飯
2021-11-06 85 瀏覽
本人最愛系美食,今次特意到來試食!我們一同三人,在門口等了五分鐘便可以入座。我點選了燒鵝/乳豬雙拼飯,我的家人點選了叉燒/燒腩雙拼飯,還有一個叉燒/燒鵝雙拼飯及加一個咸蛋,三個例湯,兩杯凍檸茶,一杯熱奶茶(茶走)。試食評讚如下,燒鵝鵝皮薄脆甘香,鵝油及鵝汁滴出,鵝肉鮮嫩入口多汁在口裡爆出鵝肉香味!比深井燒鵝還好,有水準嘅燒鵝!乳豬皮都脆肉嫩,可惜乳豬醬太少,叉燒好味有燶邊,昵度叉燒切方塊,外間切片,麥芽糖唔會太甜,燒腩皮脆,切方塊,點芥辣胖吃,美味一流,咸蛋切開無蛋油,唔夠靚,$10元一隻唔值太貴,下次可以不要!今天例湯木瓜南北杏煲豬骨,味道鮮甜,湯渣都幾多,啲湯師傅唔多,渴後唔會好頸渴,$五元一盅超值!水吧評分如下:凍檸茶茶贍夠燶,檸檬夠香有茶味,熱奶茶有驚喜,茶味夠燶,奶茶入口香滑,喜出望外!我並不是街坊,我相信我會再次光臨!
我並不是街坊,我相信我會再次光臨!
2021-10-31
5 分鐘 (堂食)
  • 燒鵝飯
2021-11-01 173 瀏覽
今天探訪住在藍田匯景花園的親戚,親戚介紹我到附近的「大壹燒鵝」吃晚餐。六時未到,門前已經不少人買外賣了,我們幸運地找到座位坐下。一眼看到枱上的餐牌,二話不說便選了個二人套餐:一碟燒味拼盤再自選兩個小菜,有飯有湯。“叉燒拼油雞”,半肥瘦叉燒,厚肉油雞,不肥膩,果然是燒味專門店出品。“椒鹽豬扒”,新鮮酥炸的豬扒,入口甘香,肉質彈牙,口感特別好。“紅酒會牛尾”,牛尾炆得很腍,又入味,配上紅蘿蔔、薯仔、洋蔥等配菜,連獻汁都美味非常。更令人喜出望外的是這裏的小菜都是大碟頭,份量十分充足,足夠四人食用。例湯是足料老火湯,有豬骨、冬瓜、南北杏、龍脷葉等湯料,非常好味。附加飲品每杯$5,我們大家都吃得飽飽,大壹除了燒味外,小菜都一流。

2021-10-29 65 瀏覽
不得不提,燒味真係讚不停。叉燒嫩口大件好味之餘,碟飯都好夠份量。還有油雞,無論雞脾買是雞胸,一樣咁嫩口彈牙,真係好好味。平時吃不下一碗仔飯,但來到吃燒味飯,竟然吃得下整碗飯哦。這裡除了燒味,小炒也不錯,晚上還滿多食客的呢。簡直就是我藍田的飯堂哦。
2021-10-28 93 瀏覽
又到左繁忙嘅星期一,好唔想煮飯,就諗住落樓下食燒味飯,知道有一間口碑幾好就去試吓,之後我哋整咗個二人套餐,有三餸一湯,我哋點左燒味雙拼有叉燒同油雞,另外點左小炒王同埋椒鹽豬扒,先講燒味叉燒半肥瘦瘦肉分明而且份量都好平均,油雞方面味道好深入而且啖啖肉係我鍾意食嘅燒味,以套餐都包兩碗飯,小炒王方面炒得好香口而且有大量海鮮加腰果係我鍾意食嘅小炒其中之一,而豬扒方面炸得好香口已經幫你切好晒食落去好脆口而且都好厚肉,除此之外套餐都會包兩碗老火湯,正正常常冇乜特別,而飲品點左凍奶茶同埋凍檸茶都好有質素係我鍾意飲嘅味道,下次可以再試其他小菜
2021-10-22
2021-10-26 77 瀏覽
Mcdull好中意燒鵝。中意肥嘟嘟嘅感覺,就好似中意Mcmug咁。有一日,Mcdull同Mcmug肚餓了。Mcmug話「不如我地食依間丫,舖名都有燒鵝兩隻字」Mcdull點點頭。佢地坐低左,睇餐牌。Mcmug睇到「超值」滋味套餐嘅餐牌,佢🐽事不理,係佢嘅極速🐽心算下「兜兒,不如叫依個套餐丫」Mcdull開心地「乜兄,好呀」其實Mcdull連餐牌都未看清楚,因為太多字了。結果,佢地就入左一間主打燒鵝嘅舖頭,點左個既超值又滋味,但無燒鵝嘅套餐,兩隻🐽都好開心咁食左依餐飯。言歸正傳:超值滋味套餐 $288 任選三餸一湯 餐牌其實真係有啲亂,密密麻麻嘅字都睇到老花,我地叫左三個餸:大壹叉燒皇併香妃雞、菠蘿咕嚕肉、西蘭花炒蝦仁,同時我+$38將餐湯升級至花菇雞腳燉螺頭。花菇雞腳燉螺頭🙂個湯好熱,飲落口熱辣辣,好清,冇乜咩油,佢用功夫茶嘅形式黎上菜,要飲幾多做倒幾多,每次一細杯,對於我黎講就有少少煩,但個湯真係幾好飲,淡淡地,似冇味精。佢個湯嚟嗰時,仲特登俾埋兜辣椒豉油我黎點湯渣食,依碗湯嘅雞腳好淋,香菇都仲有味,但螺頭就煲到出晒味,食落去冇乜味。大壹叉燒皇併香妃雞😐我特登叫左肥叉,唔肥嘅叉邊好食

有一日,Mcdull同Mcmug肚餓了。

佢地坐低左,睇餐牌。

言歸正傳:
超值滋味套餐 $288 任選三餸一湯

花菇雞腳燉螺頭🙂

大壹叉燒皇併香妃雞😐
我特登叫左肥叉,唔肥嘅叉邊好食,但係佢嘅叉燒可能浸得比較耐,都太過入味,味道偏濃偏甜,個人黎講就覺得麻麻;香妃雞有啲沙薑嘅味,雞都幾滑,喺出面來講算係正常。但係我都係鍾意食返自己蒸嘅雞。

菠蘿咕嚕肉😐
份量好足,我諗夠三至四人食,味道正常偏酸,配料算有啲特別:有橋頭、新鮮菠蘿、無花果,連埋啲咕嚕肉一齊食都唔錯,但可惜啲菠蘿比較酸。

西蘭花炒蝦仁😐
份量又係好大份,啲蝦都幾大隻,有少少蝦味,啲菜炒嘅時間都啱啱好唔會太淋唔會太硬,食咗咁多肉,食埋依個菜,啱啱好。

三人份量嘅二人餐,份量好足,其實叫多一個人什至兩個人黎食都綽綽有餘。

依度都坐得幾舒服,冇人趕你走;姐姐都招呼好好,好有禮貌👍

下次🐽食燒鵝!

「好食7級🐽」:
☹️👹極度難食,中伏 very very bad bad
☹️難食 very bad
🙁幾難食 bad
😐普通no good no bad
🙂幾好食good
🤤好食 very good
🤤😇好鬼好食,必試 very very good good
2021-10-21 64 瀏覽
餐廳有上下兩層,上層雅座是C區,下層是B區。七時叉燒及乳豬已經售罄,過多一會燒腩仔都賣光了,很受歡迎,如果食燒味要早點來。大壹燒鵝飯 $58,雙拼加$5幸好我們點餐時還有燒腩仔,燒腩仔皮十分脆,肉質鬆軟,芥末醬甜甜的,似是蜜糖芥末醬。燒鵝皮鬆化,皮下脂肪適中,可以點酸梅醬。黃金蝦球 $108大蝦爽口彈牙,十分大隻啖啖肉。外皮炸得脆脆的,入邊包着濃郁的鹹蛋黃,令人食指大動。椒鹽九肚魚 $88另一碟也是炸物,椒鹽九肚魚的外層蛋漿炸得香脆,九肚魚滑溜。熱奶茶 跟餐$5黑白淡奶杯裝著熱奶茶,充滿了香港茶餐廳特色。凍朱古力 $20 朱古力味道濃郁,不過碎冰粒較多,要減少一點避免溝淡了朱古力味。

大壹燒鵝飯 $58,雙拼加$5

黃金蝦球 $108

椒鹽九肚魚 $88
另一碟也是炸物,椒鹽九肚魚的外層蛋漿炸得香脆,九肚魚滑溜。

熱奶茶 跟餐$5
黑白淡奶杯裝著熱奶茶,充滿了香港茶餐廳特色。

凍朱古力 $20

2021-10-20
2021-10-11 131 瀏覽
今日去藍田食港式小菜,這裡雖然最著名的是港式燒味飯,無奈我的朋友對燒味不感興趣,所以就試一試其他出品。首先食的先椒鹽九肚魚,不得不說,椒鹽九肚魚一句話說就是,皮脆肉嫩,椒鹽分佈平均,不會過量,又食得出魚肉本身的鮮香,再加上魚肉本身質地溝溜,淡淡肉的感覺很好,炸漿又相當之薄身,咬落很是酥脆,相當出色。然後是下午茶的豬扒炒公仔麵,下午茶的份量不大不細,而且價格合理,岩曬較細食的人,豬扒本身肉身較厚身而且不會太硬身會帶點肉汁,再加上炒公仔麵本身的個麵係會比較乾身啲,兩者相加後,可以平均返口味。下午茶的人均消費紉五十多元,相當化算超值的價格。

下午茶的人均消費紉五十多元,相當化算超值的價格。
2021-10-10 86 瀏覽
同老公兩個人做中秋節飯,係附近一間好多人排隊的茶餐廳食飯,因為內籠好大, 入面有好多位置,所以等一陣就有得入去。本身好想食佢個燒鵝,點知售罄, 可能臨近中秋太多捧場客, 見到有個好抵食嘅二人餐$288, 三餸一湯, 見隔離枱食啲,d餸仲要大大碟,即叫。冇燒鵝食就點了個燒味雙併, 叉燒油雞。本身上碟時見到個叉燒好似好瘦,正擔心之際,如果食落並不是這回事, 其實佢肥瘦均勻, 肥個位食落去完全冇肥膩感軟嫩,瘦位不乾不柴, 味道鹹甜兼備,有微焦香,好味。油雞肉質滑,肉厚不柴, 配上蔥油, 送飯一流。椒鹽鮮魷,生炸脆口,一點都不韌,而且份量 毫不吝嗇,大大一碟,我都唔理膽固醇同“熱氣”問題,呢一碟係出街先食得到的獲氣惹味小炒。一碟菜心炒牛肉,擺碟非常有心機, 本來以為會係菜多肉少, 誰知係兩樣都平均地多,菜心煮得嫩,牛肉軟滑入味。而且套餐有湯送,呢個價錢非常之抵食。 食到 鑊氣,感覺乾淨, 性價比極高, 唔怪之得咁多人排隊。

2021-10-07 89 瀏覽
上次去左銅鑼灣既大壹,食過後十分滿意,今日黎到藍田既分店食晚飯,睇下水準保唔保持到。藍田分店樓面比銅鑼灣大,鋪位間左2層,近門口的下層主做燒味斬料,上面則是廚房及水吧。藍田店比銅鑼灣多左小炒菜,令餐廳食物選擇更多。 當日叫左套餐:包例湯,一份雙拼燒味,2個小菜,白飯2碗及飲品。當日仲令外叫左個燒鵝上庄。 燒味當日叫左叉燒及油雞:叉燒叫左肥叉略嫌有點太肥,上次係銅鑼灣食並無要求肥叉個人認為岩岩好,建議唔洗另外要求;油雞有玫瑰露香,雞髀啖啖肉調味足。燒鵝一如既往水準好,皮脆,有肉味,夠入味。上庄既胸肉肉質亦唔會過鞋,鍾意食肉既朋友推薦叫上庄。小菜叫左咕嚕肉及啫啫雞煲:咕嚕肉調味較酸,用上梅頭啖啖肉亦唔會太肥,餐廳亦用上新鮮菠蘿伴碟,食落好清新可作解膩;啫啫雞煲上菜時出哂煙,香氣十足,雞件以大量洋蔥及蒜頭爆香,送飯一流,另外,坊間一般以豬潤為伴菜,但餐廳以豬頸肉代替,唔食內臟既朋友就多樣野食! 經兩次食飯既經驗黎講,銅鑼灣店燒味比較出色,但藍田店的食物種類比銅鑼灣多,總結餐廳各分店水準既保持到高水平,以後想食燒味第一時間會諗到大壹。