2022-06-08 672 瀏覽
朋友相約到大圍「大圍小館」吃中菜,一到達便看見食店門外高掛著紅紅的燈籠,非常搶眼,而且富有中國傳統古色古香的持色,據知此處最具人氣叉燒「第一叉」一定要好好品嚐一番。勾魂叉燒呢碟叉燒不愧為招牌菜,上桌時店員會幫忙在叉燒上,塗上以十五年新會陳皮製成的自家叉燒醬,然後用火槍於叉燒的表面一燒,之後店員建議配搭米通一齊食,寓意是越食越有米😃鬆軟既叉燒的確好好味👍👍🏻👍🏻!🥦香濃腐乳炒蝦球伴西蘭花蝦球和西蘭花口感爽脆且帶有微微的酒香!🦀薑米蒜香籠仔蒸蟹籠子蒸蟹飯份量很大,蟹肉鮮甜,而且肉厚膏肥,蟹膏滲入飯中,真是一道熱辣辣香噴噴味道俱全的佳餚😋!者唐生菜煲蝦醬香味四溢,非常惹味!意大利黑醋肉排酸酸甜甜,味道有點像生炒排骨,呢道菜採用意大利黑醋製成,不妨一試😃!椰汁西米糖水有驚喜的西米露,椰汁香味濃,西米又夠淋,是不錯的飯後甜品😋! 總括餐廳食物夠鑊氣,菜式精細,店員服務夠殷勤👍!

勾魂叉燒

🥦香濃腐乳炒蝦球伴西蘭花
蝦球和西蘭花口感爽脆且帶有微微的酒香!

🦀薑米蒜香籠仔蒸蟹

者唐生菜煲
蝦醬香味四溢,非常惹味!

意大利黑醋肉排

椰汁西米糖水

總括餐廳食物夠鑊氣,菜式精細,店員服務夠殷勤👍!
2022-06-07 316 瀏覽
呢間位於大圍米芝蓮餐廳「大圍小館」一直都好想試下,就一早打電話book位!黎到餐廳門外掛滿紅色一盞盞燈籠非常有特色👍餐牌上有好多菜式都好吸引好想試,店員就為我們推介幾款比較受歡迎菜式😋在等候食物上枱之前店員為我們捧上兩碟小食,雜菌和涼瓜,涼瓜加入了話梅汁酸酸地好開胃!勾魂叉燒一碟有五件,店員先把叉燒搽上十五年陳皮秘製醬料然後再用火燒就食得,簡直色香味俱全,叉燒沾上米通入口外皮香脆,淡淡的陳皮味道很甘香,肉質好鮮嫩,連米通一齊食口感不錯👍值得推介!香濃腐乳炒蝦球配西蘭花🥦蝦球大大隻好爽口,西蘭花亦好新鮮,加入腐乳做醬汁,好惹味!豆豉雞煲雞煲用瓦煲裝住熱辣辣香噴噴,調味適中,雞肉煮得好入味,入口好滑,味道不錯👍薑米蒜香籠仔蒸蟹飯一打開蒸籠蓋賣相不錯,飯粒好乾爽粒粒分明,用荷葉包住食到淡淡荷葉清香,肉蟹蟹肉結實鮮甜,啖啖肉帶點蟹膏嘅香味,基本上見到每一枱都必點的菜式!馬豆糕(甜品)馬豆糕好滑好香,每一啖都煙煙韌韌,好滿足!
勾魂叉燒
香濃腐乳炒蝦球配西蘭花🥦
蝦球大大隻好爽口,西蘭花亦好新鮮,加入腐乳做醬汁,好惹味!
豆豉雞煲
薑米蒜香籠仔蒸蟹飯
馬豆糕(甜品
馬豆糕好滑好香,每一啖都煙煙韌韌,好滿足!

2022-06-06 358 瀏覽
大圍小館真係plan左想黎好耐…因為朋友試過點心晚飯都強烈推介。尤其佢地既叉燒。今次訂定位試晚飯坐低就奉上熱茶同兩碟餐前小食鹿茸菌同話梅涼瓜。呢度連個前菜都好好味…鹿茸菌好香…好爽脆…一d up味都無。原話梅同涼瓜好夾…話梅甜味帶出苦瓜既甘味…試過你就知今晚店員介紹左佢地既招牌叉燒…黑醋骨…蒜蓉蟹飯同嗜嗜生菜。叉燒好味…肉質又腍又鬆化…問左店員個醬原來係陳皮醬…叉燒又厚又大又帶肥…配呢個醬又好味又可以解下膩…一舉兩得…店員揸完汁再用火槍燒燒…真係香口左…仲有炸左既米係底點黎食豐富成個口感…黑醋骨…味道好香…店員介紹用左意大利醋。酸甜度啱啱好…帶微脆…每件都掛汁啱啱好薑米蒜香籠仔蒸蟹飯…呢個極力推介。呢個價錢…咁大隻蟹…隻蟹好新鮮…又多桑肉又多膏。飯粒粒分明…帶有荷葉香…加上索哂蟹既精華真係好好味嗜嗜菜煲上檯時先炒…所以熱辣辣同 …味道仲好惹味呢度無論食物同服務都好好。絕對推薦俾大家

坐低就奉上熱茶同兩碟餐前小食

今晚店員介紹左佢地既招牌叉燒…黑醋骨…蒜蓉蟹飯同嗜嗜生菜。

嗜嗜菜煲上檯時先炒…所以熱辣辣同 …味道仲好惹味

呢度無論食物同服務都好好。絕對推薦俾大家

2022-06-05 319 瀏覽
📍大圍小館💛 - #YFF大圍 💎要介紹大圍美食,不得不提這間門口掛滿紅燈籠的新晉中菜館💛 這家良心小店主打中式小菜以及懷舊手工點心,更供應多款失傳工藝菜式,開業僅數年便得到大批街坊垂青,今年更得到❝米芝蓮必比登❞推介,實力可見一班。這家小店向來人氣十足,門口總擠滿大批等侯入座的顧客,大家造訪前記得提早一星期訂座!☎️✦ 勾魂叉燒 ($188)這道勾魂叉是人氣燒味第一叉的變奏版,於晚市才供應。叉燒採用梅頭部分,搽上麥芽糖的表面燒得明亮焦脆。一客共有五大件叉燒,每件都以厚切方式呈上,變奏版本加入十五年秘製陳皮話梅醬以及脆米製成,店員會先在叉燒表面塗上話梅醬,再以火槍把叉燒表面燒至微焦,最後沾滿脆米增加口感,店員表示取其「愈食愈有米」之意😆 肉質軟嫩鬆化,咬下每口都充滿肉汁,油香十足。肥瘦均勻的比例配以蜜味燶邊,塗上話梅醬的外層令叉燒更加香甜可口,非常惹味,但略嫌調味較重口味,單吃或會有點膩,配飯同食更佳。✦ 薑米蒜香籠仔蒸蟹飯 ($288)大大隻肉蟹拆成小件,整齊地排列在米飯面,非常吸睛。聽店員介紹,選蟹會視乎季節,有時用海肉蟹、有時海膏蟹或海奄仔,確保以最當造的蟹去製作。店員已預先扑開蟹
📍大圍小館💛 - #YFF大圍 💎

✦ 勾魂叉燒 ($188)

✦ 薑米蒜香籠仔蒸蟹飯 ($288)
大大隻肉蟹拆成小件,整齊地排列在米飯面,非常吸睛。聽店員介紹,選蟹會視乎季節,有時用海肉蟹、有時海膏蟹或海奄仔,確保以最當造的蟹去製作。店員已預先扑開蟹鉗蟹腳,食用時非常方便。是次的肉蟹肉質飽滿,大隻有膏,鮮味十足。飯底選用了金鳳米,並加上薑米、蛋白及蟹膏炒製,及後放入蒸籠與原隻肉蟹蒸製而成,務求讓每顆米飯吸盡螃蟹精華。飯粒蒸得乾身而粒粒分明,帶陣陣荷葉香,但調味略淡,建議與飯面上的蒜蓉拌勻食用~

✦ 原曬豆豉雞煲 ($188)
雞煲以新鮮雞件入饌,並加入大孖醬園原粒鮮曬的豆豉製作而成,用料講究。雞肉加入乾蔥、青椒等配料爆炒,肉質滑嫩,味道香濃惹味。

✦ 啫啫生菜煲 ($138)
時菜以煲菜呈上,保持熱辣辣溫度。生菜翠嫩爽口,加入腐乳汁爆炒,鑊氣十足,香口惹味,鹹鹹香香超級重口味。

完食後小店會為每位客人送上一客甜品,是日甜點為椰汁馬豆糕,椰汁味香濃,不會過甜,清新味道作為飯後甜品剛好~ 為這頓飯畫上滿足的句號☺️
2022-06-01 1445 瀏覽
【大圍小館】呢間《大圍小館》喺大圍站行2分鐘就到 非常方便 而且門口掛滿一串串紅色燈籠🏮好易搵到😂當日平日夜晚8點幾入座 幾乎9成滿座 真係有原因架 食物方面好高質 服務態度亦好友善 不愧係米芝蓮星級食肆😎 ✨食材新鮮亦夠火候🫣勾魂叉燒 💰$188呢個係佢地既招牌菜!基本上黎食都會試佢😆😆😆 一碟五件厚切叉燒 墊住脆米🤤 係咪見到啖啖肉已經好想放入口呢!? 咪住先🤓Staff 會拎一碟秘製醬汁同火槍黎 會即時幫你掃醬汁 再用火槍燒到外皮香脆😋果然同平時燒味舖買開嘅叉燒好大分別🤣 厚肉得黎 肉質同肥膏分佈均勻 醬汁味道啱啱好 同埋脆米一齊食 成個層次再昇華🤩唔怪得幾乎枱枱都嗌呢個招牌菜😚香濃腐乳炒蝦球伴西蘭花🥦 💰$188西蘭花炒得啱啱好 最怕有時去酒樓食到啲西蘭花偏硬 好似未夠熟咁😅 腐乳味道偏淡 唔會好咸 但食落個味就唔太岀 但最值得一讚係佢個蝦球 去左殼 而且蝦🦐好新鮮好爽口 食落好彈牙😍蜜薯安格斯牛柳粒 💰$238呢碟嘅蜜薯真係好好食🥔外脆內軟 食落甜甜地咁超好食! 牛柳粒好淋唔韌 黑椒比得好足 成碟配搭得好好😇砂煲蝦頭膏炒飯 💰$188一個好高質嘅炒飯 炒飯粒粒分明 而且好夠鑊
【大圍小館】

勾魂叉燒 💰$188

香濃腐乳炒蝦球伴西蘭花🥦 💰$188

蜜薯安格斯牛柳粒 💰$238

砂煲蝦頭膏炒飯 💰$188

一個好高質嘅炒飯 炒飯粒粒分明 而且好夠鑊氣 蔥花同蝦頭仔份量分配均勻 每啖都好滿足 一煲都好夠四個人Kai sum share😌

最後會附埋凍馬荳糕作甜品 味道清清地咁唔錯 唔會太heavy同膩😚😚

2022-05-31 455 瀏覽
成日想去大圍小館飲茶上個星期六終於的起心肝去排下12點半左右拎飛 2點終於有得食-⁽ -´꒳`⁾-大圍長大 而家搬走左既我表示無諗過自己會特登番大圍飲茶相比上次食晚市 覺得點心更加出色.ᐟ‪‪‬當然忍唔住都叫左天下第一叉呢度只係半份 五大大大舊真正半肥瘦 真係好淋但加埋其他野食到有啲漏⸜( ⌓̈ )⸝其實不嬲都唔會叫灌湯餃但佢呢個有啲厲害 老闆多次推介唔同其他酒樓的灌湯餃用凝固湯汁佢地用上熬足18小時的頂湯湯好甜之餘超級大隻.ᐟ‪‪‬好多餡.ᐟ‪‪‬佢個煎糯米雞都好食個皮其實應該係半煎炸(?)成個面都好脆卜卜其他野都水準以上(*´∀`)✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
成日想去大圍小館飲茶

佢地用上熬足18小時的頂湯
湯好甜之餘
超級大隻.ᐟ‪‪‬好多餡.ᐟ‪‪‬
佢個煎糯米雞都好食
個皮其實應該係半煎炸(?)
成個面都好脆卜卜
其他野都水準以上(*´∀`)
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 第一叉
  • 眼淚流沙飽
  • 灌湯餃
作為一家米芝蓮必比登新貴📣2022年頭登榜後預約立即爆滿,今次週末來嘆首輪茶市也是提早一個多月預訂。開業僅3年就得到米芝蓮推介殊不容易,欣賞老闆這位土生土長的大圍人因為區內粵菜不多,誠邀了不少老師傅到來開一片新天🧑‍🍳更放膽研發不少特別菜式。門面已經充滿古風,仿似古代的大客棧,掛著一對對聯『大饞涎滴嘗於圍,小酌怡情醉此館』🛖午市單說點心也有近三十款選擇📖還有不少古法和自家小吃,令人實在眼花繚亂,樣樣都想試,還有炒粉麵飯和燒味,最後4個人選了十款點心和小吃已經足夠捧腹而回。🥟頂湯灌湯餃 | $58 | 8/10難得品嘗到正宗的灌湯餃,實物比圖片更大,闊得頂著蒸籠的兩邊。餃子皮夠上乘,薄而帶有韌性,不會輕易破損。輕輕穿破餃皮,仿佛打開了噴泉般湧出頂湯☺️一口濃郁的湯汁入喉暖透心窩,肉餡可見完整的蝦仁,鮮味十足,每一口也有豐富的材料。🥓第一叉 | $138 | 8.5/10夠膽自稱第一叉,來頭當然不簡單,由前米芝蓮一星燒味主廚主理,用上等梅頭肉加上麥芽糖烤製🍯每件叉燒的選材均要肥瘦均勻。上菜時見到5塊厚切靚叉燒,焦香邊緣恰到好處,入口夠實在,厚得來卻又鬆化,油潤的肥膏讓罪惡感也拋諸腦後。不過味

🥟頂湯灌湯餃 | $58 | 8/10

🥓第一叉 | $138 | 8.5/10
夠膽自稱第一叉,來頭當然不簡單,由前米芝蓮一星燒味主廚主理,用上等梅頭肉加上麥芽糖烤製🍯每件叉燒的選材均要肥瘦均勻。上菜時見到5塊厚切靚叉燒,焦香邊緣恰到好處,入口夠實在,厚得來卻又鬆化,油潤的肥膏讓罪惡感也拋諸腦後。不過味道稍鹹,應該非常適合配飯麵享用😋

🐙鹽酥魷魚鬚 | $58 | 7.5/10
點菜後旋即上菜,原來是師傅在剛正式入座後就先預備這類必點菜式,待下單後就能馬上油炸🔥既能提高翻桌率,亦讓食客更早享用美食,是雙贏方案。炸皮香脆可口,魷魚鬚新鮮彈牙,鹽酥不會過咸,起到吊味的作用,不自主就吃一條接一條。

🥠加油包 | 大點 | 8/10
現在改為加油包,不過也感受到餐廳滿滿的心意,奶皇真的有起沙流心效果,輕咬就有濃郁的奶黃香味🤗

🍘懷舊煎糯米雞 | 特點 | 7.5/10
現在只有少數的舊茶樓才有供應,因為要將濕軟的糯米雞煎成香脆有焦香也頗考功夫。這裏的糯米雞煎成球型,內裏有多樣的材料包括冬菇和雞肉等,外脆內軟有咬口😄

🐷甜梅菜叉燒腸 | 特點 | 7/10
相對沒有特色的點心,因為梅菜和叉燒未有很好的火花,只有各顧各的感受。不過腸粉晶瑩剔透帶帶點軟糯,有米香也是賣點。

🦑手打墨魚燒賣 | 頂點 | 8/10
墨魚肉再配蝦肉令爽彈口感更上一層樓。

🌯頂天蠔王鮮竹卷 | 小點 | 7.5/10
一盅兩件的鮮竹卷,內裏餡料超級多,每一口也有芹菜和肉餡,不過腐皮略為有點過火🤪
🧆煎韭菜粿 | 小點 | 7.5/10
粿皮薄得透出內裏滿滿的韭菜,入口時外層香脆,韭菜香爆發在口腔,令愛者更愛,恨者則會彈開幾呎😶‍🌫️

🥐冰花蛋球 | 小點 | 8.5/10
最後吃一個甜點,特大的沙翁,灑滿砂糖。點心雞蛋香撲鼻,外皮炸得酥脆,內裏卻嫩滑輕盈,口感鬆化像蜂窩。
2022-05-29
$180 (早餐)
  • 冰花蛋球(沙翁)
  • 第一叉(半份)
  • 眼淚流沙飽
2022-05-28 307 瀏覽
門庭若市就知非浪得虛名,今晚與朋友再來一聚,前菜的凉瓜話梅和什菇菌很是醒胃,當然勾魂义必試啦,今次席前表演的侍應似乎多咗D口水,滔滔不絕的介紹叉燒來處,陳皮的年分,雖然戴著口罩但在疫情陰影下畧嫌他過份熱情,幸好跟著上枱菜色每樣都保持水準,尤其那大大隻肉蟹籠仔蒸飯,份量十足又好味,另一腐乳醬蝦球炒西蘭花,很有特色,另一辣椒炒吊片,認真超辣幸好正合心意。湯品是舞茸姬松茸响螺湯很清甜湯渣也被我們一口氣清晒,朋友要求多些蔬菜,便叫了一個幾特別的籠仔甜梅菜蒸菜心,奉送的甜品有凍馬荳糕和蒟蒻綠豆爽,都是超正的。談談笑食食餸,又過了一個愉快的晚上。

2022-05-25
2022-05-27 1028 瀏覽
#港式eatcovery #大圍eatcovery💡高質中菜館大圍開左好多好野食,每次經過都比門口一整排紅色燈籠吸引,佈置充滿中式風情,古色古香,食物有好多自家招牌菜,質素仲好高質。🍽 勾魂叉燒🐖好多人都因為「大圍小館」嘅第一叉而慕名而來,必試嘅招牌勾魂叉🤩當日見到每一枱都有叫,就知佢係幾咁出名。首先店員即場用火槍燒香表皮,燒到微微燶邊,令到更加香。叉燒有五大舊,好厚肉,肥瘦岩岩好,搭脆米食非常出色,食個陣加埋用上十五年嘅陳皮調製出陳皮勾魂燒汁,更口味。🍽薑米蒜香籠仔蒸蟹飯🦀嚟到上枱都十分有份量,真係成隻蟹🦀擺喺飯上面一齊蒸,好吸晴。蟹肉鮮甜彈牙,飯粒粒分明之餘,飯亦都夠味,索哂蟹味。再加埋蒜,薑同蔥撈埋一齊食,口感更豐富。🍽意大利黑醋肉排雖然唔算好大碟,但肉排好嫩滑而且多肉,黑醋整成嘅醬汁酸酸甜甜 ,消除肉嘅油膩感又開胃,整得非常入味。🍽啫啫芥蘭煲 熱辣辣嘅芥蘭煲黎到時仲係渣渣聲呢,芥蘭黎到仲保持到翠綠好嫩,用上左蒜及蝦醬作調味味。蝦醬醎香味非常突出,食到最後有少少咸,拎黎撈飯食岩岩好。🍽蒟蒻綠豆爽糖水(附送)食飽飽當然唔少得甜品啦 ,食完咁多熱野最岩有冰涼凍凍地糖水飲。健康的蒟蒻食
#港式eatcovery #大圍eatcovery

💡高質中菜館

🍽 勾魂叉燒🐖

🍽薑米蒜香籠仔蒸蟹飯🦀

🍽意大利黑醋肉排

🍽啫啫芥蘭煲

🍽蒟蒻綠豆爽糖水(附送)
食飽飽當然唔少得甜品啦 ,食完咁多熱野最岩有冰涼凍凍地糖水飲。健康的蒟蒻食落好咬口。

• 第一叉
  • 薑米蒜香籠仔蒸蟹飯
2022-05-26 292 瀏覽
每次必食的勾魂义,水準保持,最鐘意每次侍應一邊加工一邊悉心介紹食材好有Feel,她還推介幾個小菜,大家都很滿意,有辣椒爆九龍吊片超醒胃、無花果肉排好味清新、籠仔甜梅菜蒸菜心很有特色、主食是薑米籠仔香蒜蒸蟹飯,大大隻肉蟹滲入飯香竟然可全部清晒,更奉上蒟蒻綠豆爽糖水。特別一提餐廳對座位安排很有心思,晚飯指定兩輪時間,就算頭輪客人未够鐘已離席,也不會即時請下一輪客人入座,這安排使到侍應也不會做不停手,而頭輪客人也有較多一點清淨的空間。值得一讚!

2022-05-25
2022-05-21 1459 瀏覽
終於食到傳說中嘅大圍小館😋😋😋💛💛💛呢間係大圍嘅高質中菜,之前成日聽同事話好好食,成日心思思好想食,食完真係名不虛傳啊😍👍👍.🥘勾魂叉燒$188朋友話嚟呢度一定要食佢嘅招牌勾魂叉燒,其實佢一份得五件,睇起上嚟都有啲貴,但係食過就知道一定值回票價!五件叉燒係厚切上,睇起上嚟平平無奇,只見個侍應哥哥幫手喺叉燒上面塗上秘製醬汁,據說係佢哋用上15年嘅陳皮調教嘅醬汁,佢再用火槍香叉燒腸味香輕咁樣燒一燒,叉燒表面變得微焦,聞到好香嘅味道,個叔叔仲教我地可以沾滿墊底嘅脆米一齊食,口感更豐富,佢仲話沾得越多越有米呀😂我同朋友聽到都即時沾多d😝 不過真係唔好講笑,呢件勾魂叉燒嘅肉質真係不得了,軟綿腍身得來好juicy!!!陳皮醬將佢嘅肉味提升,所以唔會覺得肥膩同漏,加埋脆米嘅口感層次好豐富,真係要黐粒墨上額頭扮家燕姐上身要講一句,好好味呀!😍😍😍.🥘薑米蒜香龍仔蒸蟹飯$288🦀第一下會俾佢飯上面嗰隻巨蟹吸引咗,真係好大隻肉蟹🦀同埋勁好肉好鮮甜好多蟹膏,我哋三個人每日都分到兩三件,同埋佢已經好細心一早敲碎晒啲蟹鉗,等我哋好容易咁樣就食到入面嘅肉👍下面用好大嘅荷葉包住薑蒜炒飯,吸收晒上面隻巨蟹嘅精華,有荷

🥘勾魂叉燒$188
🥘薑米蒜香龍仔蒸蟹飯$288🦀
第一下會俾佢飯上面嗰隻巨蟹吸引咗,真係好大隻肉蟹🦀
下面用好大嘅荷葉包住薑蒜炒飯,吸收晒上面隻巨蟹嘅精華,有荷葉嘅香味又有蟹嘅鮮甜味👍

🥘椒鹽九肚魚$148
同樣係非常出色!呢個真係有驚喜!勁好食,佢嘅炸粉非常之薄,而且炸得好乾身一啲都冇油益味,邊食淨係會覺得點解可以有出面咁脆咁薄,但入面咁嫩滑嘅九肚魚,
本身對一開始呢個冇乜期望,因為平時去食大排檔都食開,但係真係估唔到咁好食,完全係另一個層次,呢度嘅大廚真係高手👍
🥘無花果肉排$188
我見佢呢個都係招牌,而且用無花果整肉排就想試吓啦,似京都肉排嗰種感覺,不過可能前面嘅叉燒同埋九肚魚太出色啦,所以比較之下呢個肉排顯得普通咗啲,同埋份量偏少,所以對佢嘅印象唔係好深刻。
但係整體嚟講呢間中菜真係好高質,大推👍👍👍你會感受到每到餸都係廚師精心嘅傑作,價錢係貴少少🤏但係絕對值回票價,其實我見佢個Menu上面仲有好多好多嘢我都好想食,仲要係良心店嚟💛所以呢間我一定會覆桌再覆桌😋😋我已經諗定下一次想食乜啦😂😂😂
不過注意⚠️佢晚市一定要先book位,所以我提早咗一個星期就已經book咗位,而且用餐嘅時間分兩輪,分別6點到7:45,同8點到10點,我哋食6點到7:45果場, 加上朋友遲到,所以食落都有少少趕,不過好在佢上菜都好快,所以想傾偈慢慢chill嘅話就唔係咁適合,想繼續吹水的話唯有食完再去下半場食糖水啦😋
店名:大圍小館 💛
地址:大圍積福街92號地舖今晚
2022-05-19
2022-05-21 407 瀏覽
每日都見到好多人排隊,Book位book到幾個月之後,懷着一個好高期望嘅心去食。只可以講係好食,不過唔係特別好食,未去到米之連級數。咁嘅普通質素來講,係好貴。首先講個螃蟹荷葉蒸飯,個蟹係好新鮮,好多肉,個飯都好有蟹味,但係完全食唔到個荷葉味。個飯嘅質地係幾好粒粒分明,但係真係好鹹。個個嚟到都話要點叉燒,個叉燒送到上嚟嘅時候,有個專人幫手搽醬,然後用個火槍燒熱個面。搞咁大壇嘢,以為個叉燒入口即溶,原來係名過於實。舊叉燒太大舊。普通大排檔,或者燒味舖,都有機會買到更好食個湯唔夠足料,或者係煲得唔夠耐。唔係好夠入味。最後,可以一試,但係唔會有下次

個湯唔夠足料,或者係煲得唔夠耐。唔係好夠入味。

最後,可以一試,但係唔會有下次

2022-05-20 320 瀏覽
人人去大圍小館 都要嗌佢既天下第一叉我無既 回一回帶因為咁岩去果陣佢出左呢款銷魂叉(ฅ•.•ฅ)佢繼續沿用番超厚切既特級梅頭叉燒另外配上十五年陳皮秘制醬再用金鳳白脆米墊底上菜時店員現場噴火燒到燶邊( ⋅֊⋅ ).ᐟ.ᐟ每件叉燒大舊到食緊豬扒咁 痴線半肥瘦好冧好香 脆米配埋勁香口好回味(⊃•̀ω•́)⊃聽日想去飲茶 祝我好運等到位~ ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Follow @lastbitematters for more
人人去大圍小館 都要嗌佢既天下第一叉
我無既 回一回帶
因為咁岩去果陣佢出左呢款銷魂叉(ฅ•.•ฅ)
佢繼續沿用番超厚切既特級梅頭叉燒
另外配上十五年陳皮秘制醬
再用金鳳白脆米墊底
上菜時店員現場噴火燒到燶邊( ⋅֊⋅ ).ᐟ.ᐟ
每件叉燒大舊到食緊豬扒咁 痴線
半肥瘦好冧好香 脆米配埋勁香口好回味(⊃•̀ω•́)⊃
聽日想去飲茶 祝我好運等到位~
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2021-11-18
茗茶及滾水(晚市)$28 / 每人頭選了鐵觀音勾魂叉燒(5件)$188大圍小館其中一道招牌菜! 勾魂叉,厚切!大塊!上枱時,店員把叉燒表面塗上以15年陳皮調製而成的醬汁後,即席以火槍烤香,令入口甜酸及散發陳皮香氣的15年陳皮醬汁燒至焦糖化,更能迫出叉燒脂香及陳皮香,形成一層焦甜而略脆的「勾魂蜜叉皮」,再沾上金鳳香米脆脆,好香口!菠蘿生炒骨 $168生炒骨夠鑊氣,店員表示以新鮮菠蘿入饌,菠蘿肉不酸,天然水果甜酸味,額外還附上一碟甜酸菠蘿汁可供自行添加~蜑家鴛鴦魷 $208鑊氣十足! 鴛鴦魷,一魷兩味! 一味是彈牙的炒原味鮮魷魚、另一味是醬炒魷魚。 而且芥蘭選料新鮮,好爽脆,又完全無草青味!砂煲蝦頭膏炒飯 $188炒飯粒粒分明,不會過份乾身,亦不會過分濕潤,入口充滿蛋香及蝦頭膏香!上枱時店員會於食客面前把飯再熱炒翻一翻,砂煲保溫功效強,熱力足夠之餘令原本已經夠香的炒飯粒受熱更平均、香氣更撲鼻! 蒜香無骨魚 $138即叫即制,炸得酥脆,內裏好軟、好滑溜,加上蒜香椒鹽調味,惹味!雖然叫無骨魚,其實都有完整魚骨,不過魚骨柔軟得同滑溜魚肉合二為一,軟軟的魚骨和滑溜魚肉一咬就容易入口溶化吞吃!綠豆蒟
茗茶及滾水(晚市)$28 / 每人頭
選了鐵觀音

勾魂叉燒(5件)$188
大圍小館其中一道招牌菜! 勾魂叉,厚切!大塊!

菠蘿生炒骨 $168

蜑家鴛鴦魷 $208

砂煲蝦頭膏炒飯 $188

蒜香無骨魚 $138

綠豆蒟蒻糕糖水
蒟蒻糕晶瑩剔透!整碗糖水沒有過份甜膩,入口感覺好清涼、消濟!

椰汁馬豆糕
椰漿味濃郁!好椰!

_____

大圍小館 (大圍)
大圍積福街92號地舖

_____
2022-05-17
$520.5
2022-05-17 280 瀏覽
大圍小館大圍積福街92,94&98號地下火車站A出口行兩分鐘到未入去已經被門口嘅燈籠同埋中國風建築吸引好多人排隊 門庭若市🤣😎咁就得 證明間餐廳有質素勾魂叉15年新會陳皮加上菠蘿汁煮成既汁加上火槍燒製 外皮香脆 大大件叉燒咬入去多汁肉嫩 包住香脆既炸米吃 打破舊時代既煮法(有專人用火槍燒製-客人可以自行燒製自己想要既脆感)睇住外皮流哂出油 一流唔會好乾好柴係餐廳的招牌菜意大利黑醋肉排岩岩炸起既肉排🥩 每一啖都係肉 脆脆既外皮包住舊肉 酸酸地勁開咗胃香濃腐乳炒蝦球伴西蘭花蝦球彈牙新鮮配上腐乳汁夠創新蝦腸特登幫你去埋 一啖落肚西蘭花唔會太淋 擺設都十分吸引滿滿蝦球擺面下面西蘭花🥦吸哂腐乳汁 送飯一流啫啫唐生菜煲用煲仔既方法送上 打開香氣四溢新鮮生菜配上腐乳汁一流薑米蒜香蘢仔蒸蟹飯原隻新鮮蟹配飯 蟹肉鮮甜多汁 專人幫你開好哂一拎上手打開蟹鉗就食到啖啖肉 下面粒粒金黃炒飯撈埋蟹黃新吃法 香濃又惹味鋪上荷葉做底 陣陣荷葉味吸哂入個飯到
大圍小館
大圍積福街92,94&98號地下